فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1394)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمهدی دادمرزی* صفحات 1-22
    در این مقاله با اصل موضوع قلمداد کردن مفهوم شخص حقوقی در عرف خاص حقوقی معاصر از یک طرف و بر اساس تلقی عمومی از مفهوم خانواده از سوی دیگر در صدد بر آمده ایم تا امکان پذیرش نظریه شخصیت حقوقی برای خانواده را در نظام حقوقی ایران، کشورهای اسلامی، نظام های عمده حقوقی غرب و فقه اسلام بررسی نماییم. با وجود ادعای پذیرش شخصیت حقوقی در گزارش های تاریخی، تحلیل های فلسفی و پاره ای اظهارات حقوقی مشخص کرده ایم که پیش فرض چنین اظهاراتی وجود هویتی واقعی و مستقل برای خانواده است که در انحلال عاطفی «من»های افراد تشکیل دهنده خانواده در هویت جمعی خانواده ریشه دارد اما منطبق بر مختصات شخصیت حقوقی به معنای دقیق کلمه نیست. همین هویت است که در مصوبات قانونی کشور ما همانند سایر کشور ها؛ از جهت ترتب اهداف و سیاست های کلان حاکمیت، موضوع واقع شده است ولی در هیچ کدام خانواده به عنوان یک شخصیت حقوقی مستقل موضوع یک حکم تکلیفی یا وضعی جزیی قرار نگرفته است. با توجه به دو نظام رومی-ژرمنی و کامن لا، مقررات کشورهای اسلامی و موضع فقه اسلامی، اظهارات و قالب های مختلفی را که ممکن است به عنوان دلیل یا موید برای تثبیت نظریه شخصیت حقوقی خانواده مطرح شود معرفی، نقد و رد کرده ایم.
    کلیدواژگان: خانواده، شخصیت حقوقی، تراست، وقف، مسوولیت مدنی
  • مهرداد رایجیان اصلی*، ولی الله صادقی صفحات 23-47
    یکی از جلوه های سیاست جنایی مشارکتی و دخالت دادن نهادهای اجتماعی در کنترل جرم، ضمانت اجراهای اجتما ع محور هستند و از جمله آن ها نهاد تعویق صدور حکم است. در این نهاد، دادگاه اختیار دارد تا در صورت احراز مجرمیت مرتکب، در راستای اصل شخصی کردن مجازات، محکومیت را برای مدتی معین به تاخیر بیندازد. سرانجام این قرار، به اقناع دادگاه بر موفقیت یا عدم موفقیت مرتکب پس از ارزیابی میزان تبعیت از الزامات قانونی بستگی دارد که حسب مورد می تواند معافیت از مجازات ویا حکم آن باشد. با بررسی مقررات این نهاد در ایران و مقایسه آن با قوانین کشورهای دیگر، شباهت ها و تفاوت هایی مشاهده می شود که این مقاله به مطالعه تطبیقی آن با قوانین فرانسه، انگلستان و آلمان می پردازد. روح حاکم بر تمام این مقررات، توجه توام به دو کارکرد اصلاح و بازسازگاری بزهکار و جبران خسارت بزه دیده در جرائم کم اهمیت است که می تواند آثار مثبتی به همراه داشته باشد. در وضعیت کنونی این نهاد در ایران، ابهاماتی از جهت ماهوی و شکلی و نیز لزوم ایجاد بسترهای اجرایی و امکانات مالی آموزشی به نظر می آیند که رفع آن ها به منظور اجتناب از رویه های قضایی متهافت ضروری است.
    کلیدواژگان: کیفرهای اجتماع محور، تعویق صدور حکم، دوره تعویق، قانون مجازات اسلامی، ایران
  • ام البنین رمضان زاده*، محمد عیسایی تفرشی، مرتضی شهبازی نیا صفحات 49-71
    در جریان سفر دریایی مسافر، کشتی، بار و کرایه در خطر است و ممکن است به هریک از این ها خساراتی وارد آید. چنانچه خسارات وارد تنها به حساب کشتی و آن قسمت از کالا یا سایر اموال روی کشتی که خسارت دیده ویا ایجاد هزینه کرده منظور گردد، خسارت خاص و چنانچه در این خصوص، تقسیم یا تسهیم میان سایرین وجود داشته باشد، خسارات مشترک خواهد بود.
    مطابق قاعده a از مقررات یورک آنتورپ 2004 که با تغییر اندکی از ماده 66 قانون بیمه دریایی انگلستان (مصوب 1906) اقتباس شده است، «عمل خسارت مشترک تنها زمانی تحقق می یابد که فدا کردن یا هزینه های فوق العاده عمدا و به صورت معقول برای امنیت مشترک و حفظ اموال از مخاطراتی که در یک سفر مشترک دریایی پیش می آید انجام شده باشد». شروط تحق خسارت مشترک گاه موجب حدوث اختلافات و در پس آن طرح پرونده های متفاوتی گشته که بررسی آنان ضمن این که شروط تحقق مذکور در قاعده a را تشریح می کند، شروط دیگری را نیز که قاعده a بیانگر آن نیست، تبیین می کند. تعریفی که از خسارات مشترک دریایی در ماده 185 قانون دریایی ایران (مصوب 1343) به عمل آمده با تعریف مذکور در قاعده a کاملا تطبیق نمی کند. در ماده 185 اشاره ای به کلمات فدا کردن، مناسب و معقول و سفر دریایی مشترک نشده است؛ حال آن که هر یک از این کلمات و اصطلاحات در حوزه حقوق خسارات مشترک دارای مفهوم و اهمیت خاص است که لزوم تجدیدنظر در این مقررات را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: خسارت مشترک دریایی، خسارت خاص، قواعد یورک آنتورپ 2004
  • محمود صادقی، امیررضا حمیدی اول صفحات 73-96
    نرم افزار به مجموعه ای از اظهارات و دستورالعمل های به کار گرفته شده مستقیم یا غیرمستقیم در رایانه برای نیل به هدفی مشخص، تعریف می شود. نرم افزارها برگرفته از افکار پدیدآورنده خود هستند و کارآمدترین روش حمایت از آن ها، از مجرای حقوق مالکیت فکری است.
    در ابتدا، نرم افزارها به صورت نوشته ایجاد می شوند که می توان رایج ترین روش حمایت از آن ها را حمایت از طریق کپی رایت دانست. در دستورالعمل های اروپایی، نرم افزارها صراحتا اثر ادبی شناخته شده اند.
    اما با توجه به موافقتنامه تریپس و قوانین اختراعات آمریکا و انگلستان، می توان دریافت که امکان ثبت نرم افزار به عنوان اختراع نیز وجود دارد. نرم افزارها بعضا ابزارهای اقتصادی قدرتمندی هستند و امور حیاتی کشور، توسط آن ها انجام می گیرد. بنابراین باید این امکان را داشته باشند تا با رعایت ضوابط مربوط، به عنوان اختراع ثبت شوند. به همین دلیل، اداره اختراعات اروپا هم که در آغاز مطابق کنوانسیون اختراعات اروپا، نرم افزارها را از شمول ثبت به عنوان اختراع خارج می دانست، با انعطاف بیش تر، نرم افزارهای دارای اثر فنی قابل اعتنا را به عنوان اختراع ثبت کرد. با حمایت از نرم افزار به عنوان اختراع، حق استفاده، ساخت و عرضه انحصاری برای پدیدآورنده وجود خواهد داشت. در اختراعات از ایده مجسم در نرم افزار نیز حمایت می شود که از تفاوت های اساسی اختراعی شناختن نرم افزار یا اثر ادبی دانستن آن محسوب می شود.
    در حقوق ایران هم نرم افزار در صورت وجود شرایط لازم، اختراع شناخته می شود که تا حدی با حقوق کشورهای آمریکا و انگلیس هم سو است.
    کلیدواژگان: نرم افزار، کپی رایت، نظام اختراعات، نرم افزار اختراعی
  • علی طهماسبی صفحات 97-115
    در دعوای مشتق، سهامدار(ان) به نام و از طرف شرکت علیه مدیر(ان) و مدیرعاملی که با اعمال نامتعارف خود موجب زیان شرکت شده اند، دادخواهی می کنند. در رابطه اصیل_نماینده، پیش بینی راهکارهای مناسب برای پیشگیری و حل تعارض احتمالی منافع آنان ضرورتی آشکار است. نمایندگی سهامدار در دادخواهی علیه مدیر گاه با چالشهایی روبروست که امید به استیفای حقوق شرکت را دشوار می سازد. در حقوق ایران لازم نیست نماینده دارای اطلاعات حقوقی بوده یا از طریق وکیل دادگستری اقدام کند و همین موضوع ممکن است باعث شکست شرکت در دعوا گردد. به علاوه اگر شرکت یا یک سهامدار دعوایی علیه مدیر یا مدیر عامل متخلف اقامه و به نحوه شایسته ای آن را پیگیری نکند، دیگر سهامدارن نمی توانند آن دعوا را به عنوان دعوای مشتق پیگیری کنند. لذا مدیر متخلف ممکن است با دیگر مدیران یا بعضی از سهامداران تبانی کرده، تا آنان علیه وی دادخواهی کنند و با عدم دفاع مناسب از حقوق شرکت، موجبات محکومیت اصیل را فراهم آورند، در نتیجه با توجه به قاعده اعتبار امر مختوم، طرح دعوا علیه عامل زیان در آینده منتفی شده، دعوای مشتق ابزار سوءاستفاده و وسیله فرار متخلف از مسوولیت می گردد. در حقوق انگلستان برای پیشگیری از وقوع چنین سوءاستفاده هایی، تدابیر لازم اندیشیده شده و در نتیجه مشکل سوءاستفاده از دعوای مشتق برای تضییع حقوق شرکت کمرنگ می شود.
    کلیدواژگان: دعوای مشتق، نمایندگی، تعارض منافع، سوءاستفاده، اعتبار امر قضاوت شده
  • محمد عیسایی تفرشی*، فریده رحیم نژاد صفحات 117-139
    امروزه کالاهای پیچیده ای وارد بازار می شوند که استفاده از آن ها مستلزم رعایت دستورها و راهنمایی هایی است که باید در اختیار خریدار قرار بگیرد. از طرف دیگر، بسیاری از کالاهایی که به بازار عرضه می شوند، از نظر ایمنی و کیفی دارای استاندارد نیستند و نه تنها موجب خسارت مالی به مصرف کنندگان می گردند، بلکه گاه جان مصرف کننده را به خطر می اندازند. حتی کالاهای استاندارد نیز ممکن است به طور ذاتی خطرناک باشند یا استفاده از آن ها، آثار جانبی خطرناکی به دنبال داشته باشد. با این وضعیت، مصرف کنندگان برای به کارگیری صحیح اموال و کالاهای خریداری شده، به کسب اطلاعات ضروری نیاز دارند. همچنین فروشندگان و سازندگان مکلف به ارائه اطلاعات و راهنمایی های لازم راجع به طرز استفاده از کالا به مصرف کنندگان و اطلاع رسانی نسبت به عیوبی هستند که از وجود آن ها مطلعند یا باید مطلع باشند. این تعهد در حقوق بسیاری از کشورها از جمله حقوق ایران و انگلیس مورد توجه قرار گرفته است؛ اگرچه در حقوق ایران و انگلیس، طرفین را ناگزیر به بازگویی تمام اطلاعات و اسرار حرفهای خود به مصرف کننده نمیدانند و وظیفه اطلاع رسانی را به اطلاعاتی که در تصمیم دیگری برای ورود به قرارداد، مهم است، محدود می کنند و کتمان آن را جایز نمی شمارند. اطلاعات مربوط به عیوب کالا، اخطارهای مربوط به خطرهای احتمالی کالا، دستورهای مربور به استفاده از کالا و اطلاعات فنی مشخصات کالا ازجمله اطلاعاتی است که باید در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مصرف کننده، اطلاعات، عیب، هشدار، کالا
  • اسماعیل نعمت اللهی* صفحات 141-163
    براساس قواعد کامن لای انگلستان، برای این که تعهد شخص لازم الاجرا باشد، طرف مقابل یا باید عوض فراهم کند یا این که قرارداد با تشریفات خاصی منعقد شود. سختگیری و انعطاف ناپذیری نظریه عوض موجب شد که دادگاه ها درصدد یافتن معیارهای دیگری برای لازم الاجرا بودن تعهدات برآیند که بتواند نقایص و اشکالات نظریه عوض را جبران کند یا حتی جایگزین آن باشد. مهم ترین این گونه معیارها در انگلستان، نظریه استاپل ناشی از وعده است که بر اساس آن، اگر شخص وعده ای دهد که طرف دیگر بر آن اعتماد و براساس آن عمل کند، وعده دهنده نمی تواند از وعده خود عدول کند؛ هرچند در مقابل این وعده عوضی دریافت نکرده باشد.
    این مقاله درصدد بررسی نظریه استاپل ناشی از وعده و معرفی نهادهای فقهی و حقوقی قابل مقایسه با آن است. در فقه و حقوق ایران نمی توان معادل دقیقی برای این نظریه یافت. با این حال به نظر می رسد می توان آن را با شرط ابتدایی و اسقاط حق مقایسه کرد.
    کلیدواژگان: عوض، استاپل، وعده، کامن لا، فقه، حقوق ایران
|
  • Seyyed Mehdi Dadamrazi Pages 1-22
    This paper considers the concept of a legal person on the base of temporary legal terminology and the globally accepted notion of The Family to discuss about the acceptability of the legal personality for the family in the legal systems of Iran, Islamic countries, main west and Islamic jurisprudence. Despite the claim that the legal personality for the family has been accepted in some historical, philosophical and legal reports, this paper proves that the origin of such reports is the emotional dissolution of family members in the collective identity of the family that is far from the notion of legal personality in its definite term. Similar to other countries, this identity (not the legal personality) has formed the subject of some Family Acts in our country. According to the Roman-Germanic law, common law, rules of Islamic countries and the position of Islamic law, we have discussed and rejected the statements and various templates that may indicate or form the reason for the benefit of the "Theory of Legal Personality" of the Family”.
    Keywords: Family, Legal person, Islamic countries, West law
  • Mehrdad Rayejian Asli *, Vali Allah Sadeghi Pages 23-47
    Deferred sentence, as a form of community punishment, is an aspect of participatory crime policy and crime control according to which a sentence will not be carried out if the convicted criminal meets certain requirements, such as complying with the conditions of probation. The finality of deferred sentence order depends on whether the court satisfies to comply with the requirements by the criminal or not, which may result to the sentence or punishment. The present article explores the provisions of deferred sentence in the Islamic Penal Code of Iran in the light of a comparative approach to three European legal systems (French, England and Germany) to find similarities and differences between the provisions in question. The article concludes that all provisions in Iran and the mentioned countries seek to meet the necessities of rehabilitative and reparative purposes of criminal sanctions for both offenders and victims.
    Keywords: Community punishments, Deferred sentence, Period of deferred sentence, Islamic Penal
  • Omolbanin Ramazanadeh *, Mohammad Issaei Tafreshi, Morteza Shahbazinia Pages 49-71
    Passenger, ship and the freight are at risk during the maritime adventure, and some damages may ýoccur for each of them. If the averages shall be deemed just in the ship's account or in the special ýcargo's account or another property on the ship board, which damaged or caused damage, this ýwould be Special Average, and if there is a contribution between others, it would be General ýAverage.ý
    According to rule A of the York Antwerp rules 2004, which was adopted with a little ýdifference from section 66 of the English Marine insurance Law, there is a general average ýact when, and only when, any extraordinary sacrifice or expenditure is intentionally and ýreasonably made or incurred for the common safety for the purpose of preserving from peril ýthe property involved in a common maritime adventure. The conditions of general average ýrealization sometimes lead to different ideas, and after that, different cases are brought up. ýExamination of these cases although dissects the conditions provided in rule A, it explains ýother conditions, which are not mirrored by rule A. The definition of general average in section ýý185 of the Iran marine Law (1964) is not accommodating with the definition in rule A. In ýsection 185, there are no hints to the words sacrifice, reasonable and common maritime ýadventure. However, each of these words’ and phrases has special meaning and importance in ýGeneral Average field. All of these reasons require a revision in this rule.
    Keywords: General Average, Special Average, The York Antwerp rules 2004
  • Mahmoud Sadeghi, Amirreza Hamidi Avval Pages 73-96
    Software is defined a set of statements or instructions to be used directly or indirectly in a computer in order to achieve a specified objective. Softwares are derived from their creators’ thoughts and the most efficient way is through the intellectual property rights.
    First a software is created in written form, the most popular way of supporting it can be through copyright protection. The European Directives expressly recognize software programs as a literary work. But with reference to the provisions of TRIPs agreement and USA and UK patent laws, they could be registered as a patent too. Softwares are likely the strong economic means, which most of the vital projects of the country are fulfiled by them. Thus there must be the possibility for them that, after meeting several criteria, be registered as an invention. For this reason, the European patent office, which previously used to decline software patent offers, after changing its policies, granted patent to the effective technical softwares. By protecting the software as an invention, the inventor has the exclusive right to make use and exclusive offer of his/her invention. The idea of software can be protected only under patent systems, which can be assumed as a difference between patentable software and software as a literary work.
    In accordance with Iran’s law, the software, which includes the prescribed conditions in patent laws, will be known as an invention. This procedure is partially in accordance with the USA and Uk patent laws.
    Keywords: Software, Copyright, Patent Systems, Patentable Software
  • Ali Tahmasebi Pages 97-115
    In derivative claim, shareholders on behalf of the company and on its name bring an action against a director and managing director who have damaged the company by their acts. In principal_agent relationship, it is an obvious necessity to predict suitable mechanisms to dissolve their conflict of interests. Shareholder’s agency against director is sometimes faced with challenges that make it difficult to perform the rights of the company. In Iran’s law, the agent needs not to possess legal information or to litigate by a lawyer; this may cause the company to lose the case. Moreover, if the company or a shareholder files a suit against negligent director or managing director and does not appropriately prosecute it, the other shareholders can not prosecute it as a derivative action. So the negligent director may conspire with other directors or some shareholders so that they start an action against them and by not adequately defending the rights of the company, bring about its conviction; consequently, by virtue of res judicata rule, litigating against the company will frustrate in the future, and derivative claim would be a device of abuse and offender’s avoidance from liability. In English law, in the same situation, the shareholder or other shareholders are permitted to proceed the litigation brought by the company or one of the shareholders as a derivative suit, and therefore, the abuse of derivative action for damaging the company will be diluted.
    Keywords: Derivative claim, Agency, Conflict of interests, Abuse, Res judicata
  • Mohammad Issaei Tafreshi *, Farideh Rahimnezhad Pages 117-139
    Today complex products enter the market that their use requires compliance with the rules and guidelines that must be provided to the buyer. On the other hand, there are many products in the market that are poor, in terms of safety and quality standards, and not only have financial damage to the consumers but also may endanger their lives. Even the standard products may be inherently dangerous or have dangerous side effects. Under this situation, consumers need the essential information for correct use of the property and purchased goods. Vendors and manufacturers are obliged to provide information and guidance on how to use the product and inform the consumers about the defects that they should know. This obligation is taken into consideration in many countries, including the Iranian law and English law. Although the parties do not have to repeat all the information and professional secrets to another in the Iranian and English law, and duty to inform the other is limited to the information contained in the decision to enter into a contract, it is not permissible to hide it.
    We can provide information about the scope on the following:A) INFORMATION about the defects of goods;
    B) warnings about the potential dangers of goods;
    C) instructions for the better use of the goods; and
    D) the technical information relating to the characteristics of the goods
    Keywords: Consumer, Information, Defect, Warning, Goods
  • Ismail Nematollahi* Pages 141-163
    According to English Common Law rules, in order to be legally enforceable, a contract must be supported by consideration or be in deed. The rigidity of this doctrine caused the courts to seek to find other criteria for enforceability of promises. The most important of these in England is the Doctrine of Promissory estoppel. Under this doctrine, a promise intended to be binding, intended to be acted upon, and in fact, acted on, is binding so far as its terms properly apply. This article seeks to study the doctrine and compare it with similar institutions in Islamic jurisprudence and in Iranian law.