فهرست مطالب

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیمین فروغ زاده، سعید شریعتی مزینانی* صفحات 1-32
    هدف
    بررسی میزان احساس امنیت (جنبه ذهنی امنیت) به تفکیک سه بعد مالی، جانی و اخلاقی در میان زنان 15 ساله و بالاتر در شهر مشهد است.
    روش شناسی: از نوع پیمایش است و برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری زنان 15 سال و بالاتر ساکن شهر مشهد بودند که از میان آنها 1000 نفر به روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون های مرتبط صورت گرفته است.
    یافته ها
    میزان احساس امنیت در شهر مشهد برای زنان با وضع مطلوب، فاصله ای چشم گیر و محسوس دارد. نکته حائز اهمیت در این میان سطح پایین احساس امنیت اخلاقی در جامعه مورد بررسی است. به لحاظ وضعیت احساس امنیت زنان در فضاهای عمومی نیز زیرگذرها و مسافربران شخصی، ناامن ترین موقعیت ها از نظر پاسخ گویان بوده اند. پارک ها و محدوده اطراف محل زندگی با میانگین نزدیک به هم در رده بعدی قرار می گیرند و اتوبوس، پل های عابر پیاده و تاکسی در مقایسه با فضاهای عمومی دیگر از نظر پاسخ گویان از امنیت بیشتری برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت موضوع و اهمیت حیثیت و حرمت زنان و خانواده در ادراک و احساس مردم ما به عنوان یک جامعه مذهبی، نتایج این تحقیق می تواند نگران کننده ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: امنیت، زنان، احساس امنیت، فضاهای عمومی، شهر مشهد
  • عابد اصلانی اسلمرز *، سعید دیندارلو، امید اصلانی اسلمرز صفحات 33-56
    زمینه و هدف
    قاچاق کالا پدیده ای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که توانسته نظام اقتصادی، اجتماعی و به تبع آن نظام سیاسی و امنیت ملی کشورها را در معرض تهدید قرار دهد، پژوهش حاضر نیز برخلاف اذعان به چند علیتی بودن قاچاق، صرفا به دنبال شناخت رابطه بین متغیرهای اجتماعی و گرایش مرزنشینان بانه ای به قاچاق کالا می باشد.
    روش شناسی: روش تحقیق در پژوهش حاضر، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه به همراه مصاحبه می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل مرزنشینان شاغل در امر قاچاق شهرستان بانه در سال 1393 می باشد. حجم نمونه 381 نفر بوده که از طریق فرمول کوکران و با روش نمونه گیری طبقه بندی نامتناسب جامعه نمونه به سه دسته کولبران، بازاریان و قاچاقچیان تقسیم شده و در مرحله بعد برای بازاریان و کولبران از روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس استفاده شده و برای قاچاقچیان از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که بین فشار ساختاری با متغیر وابسته (گرایش و پذیرش قاچاق به عنوان یک شغل مشروع) ارتباط معنی داری به صورت مستقیم و مثبت وجود دارد. همبستگی بین تعهد اجتماعی و گرایش ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد؛ همچنین بین رده های سنی و سطوح تحصیلی مختلف در گرایش به قاچاق کالا تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تحلیل نظری یافته های تحقیق با توجه به بافت فرهنگی و اقتصادی بانه حاکی از وجود رابطه معنی دار بین عوامل اجتماعی و گرایش به قاچاق کالا است، البته این رابطه تحت تاثیر توسعه نیافتگی همه جانبه منطقه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قاچاق، تعهد اجتماعی، آنومی، آگاهی، فشار ساختاری، بانه، مرزنشین
  • مریم مختاری*، بتول صفی نژاد صفحات 57-82
    زمینه و هدف
    سرقت یکی از باسابقه ترین جرایم بشری است که در جوامع مختلف به شیوه های گوناگون دیده می شود. در این راستا هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه مواجهه با نیروهای امنیتی و حمایت های اجتماعی با ارتکاب سرقت در بین جوانان شهر یاسوج است.
    روش شناسی: روش انجام پژوهش حاضر، علی- مقایسه ای بوده است که برای انجام تحقیق 120 جوان که به جرم ارتکاب سرقت در زندان شهر یاسوج محبوس بودند و همزمان با آن 120جوان که مرتکب سرقت نشده و در زندان به سر نمی بردند، به عنوان نمونه مورد مطالعه در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که برای تعیین اعتبار آن از اعتبار صوری و اعتبار سازه ای به روش تحلیل عاملی و برای تعیین پایایی از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی (رگرسیون لجستیک) انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که میانگین احتمال مواجهه با نیروهای امنیتی در بین افراد عادی برابر با 8/34 و در محکومین به سرقت برابر با 6/29 بوده است؛ هم چنین میانگین حمایت اجتماعی در بین افراد غیر سارق برابر با 6/70 و در محکومین به سرقت برابر با 3/56 بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد، بین احتمال مواجهه با نیروهای امنیتی، حمایت اجتماعی و ارتکاب سرقت رابطه معنی داری وجود دارد. به طوری که در نتیجه احتمال مواجهه با نیروهای امنیتی برای افراد، احتمال ارتکاب به سرقت آنها نیز کاهش می یابد و بر عکس؛ هم چنین حمایت های اجتماعی سبب کاهش احتمال ارتکاب سرقت می شود.
    کلیدواژگان: سرقت، جوانان، حمایت اجتماعی، پلیس، نیروهای امنیتی، یاسوج
  • اکبر وروایی*، جمشید حاتم زاده صفحات 83-114
    زمینه و هدف
    بررسی های مکانی محل وقوع جرایم به خوبی نشان می دهد مجرمین در ارتکاب جرم اغلب دست به انتخاب های کاملا منطقی زده و به دنبال ساده ترین، کم خطرترین و مناسب ترین فرصت ها و شرایط برای ارتکاب جرم هستند. شناسایی شرایط مکانی به وجود آورنده فرصت های جرم یا تسهیل کننده آن با تکیه بر اصول علم جغرافیا ضروری به نظر می رسد.
    روش شناسی: روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایشی با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته بوده و جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بناها در خیابان های اصلی منطقه 4 شهرداری شهر کرمانشاه است که به روش تمام شماری مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است، هم چنین از آزمون کی دو تک متغیره ناپارامتریک و آزمون فریدمن برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    رتبه بندی متغیرهای عوامل موثر بر جرم زا بودن معماری نیز نشان می دهد که قلمرو، نظارت، طرح های در دست اجرا یا رها شده، رویت ناپذیر بودن (فضا های گم)، کنار هم قرار گرفتن مناطق مسکونی و تاسیسات دیگر، فضاهای بدون کارکرد یا با کارکرد متناوب (تقسیم زمانی کار)، نبود روشنایی، ساختمان های نیمه تمام و متروکه، سطوح L و U شکل (عقب نشینی و فرو رفتگی بدنه)، عدم ارتباط بین فرم و عملکرد، تصویر ساختمان، نداشتن متولی (عدم حضور مالک)، کنج ها، زیرگذر و زیر پل ها، به ترتیب مهم ترین عوامل جرم زا در معماری شهری هستند.
    کلیدواژگان: پیش گیری از جرم، قلمرو، فضاهای بدون کارکرد، پیش گیری وضعی، معماری و جرم
  • ایرج دوستی*، علی فلاحی صفحات 115-142
    زمینه و هدف
    آگاهی از وضعیت سرمایه اجتماعی ناجا از دیدگاه قشرهای مختلف جامعه یکی از الزامات طراحی سند چشم انداز است، این پژوهش با هدف اصلی بررسی سرمایه اجتماعی ناجا از دیدگاه اقوام، اقشار و پیروان مذاهب در شهر تهران انجام شده است.
    روش شناسی: نوع پژوهش توصیفی پیمایشی، از نظر هدف کاربردی، از نظر زمانی مقطعی و پهنان گر بوده است. داده های پژوهش توسط پرسش نامه جمع آوری شده، اعتبار صوری توسط اساتید مجرب و میزان پایایی، توسط آزمون آلفاء کرونباخ به میزان (889/0) تایید شده است. جامعه آماری تمامی شهروندان 18 سال به بالا شهر تهران و نمونه آماری با حجم تعداد 1536 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم به دست آمده است. سرمایه اجتماعی بر اساس 4 بعد (اعتماد، بهره مندی از خدمات، ارتباط و همکاری و همیاری) سنجش شده است.
    یافته ها
    بعد اعتماد به ناجا در حد بالاتر از متوسط و ابعاد بهره مندی، ارتباط و همکاری کمتر از حد متوسط به دست آمده است. سرمایه اجتماعی ناجا در میان اقوام، اقشار و پیروان مذاهب تفاوت معناداری ندارد، ولی سرمایه اجتماعی ناجا تحت تاثیر معنادار متغیرهای تاهل و وضعیت اشتغال است.
    نتیجه گیری
    ناجا در تمامی ابعاد سرمایه اجتماعی بدون هیچ گونه تفاوتی درمیان قشرهای اجتماعی به انجام وظایف می پردازد. سرمایه اجتماعی مجردین از متاهلین کمتر بوده است، ناجا باید سعی کند با اصلاح فرآیندها و رفتار اجتماعی خود ارتباط، اعتماد و همکاری درستی برای بهرمندی افراد مجرد از خدمات پلیسی را فراهم کند. سرمایه اجتماعی شاغلین دولتی از غیر دولتی بیشتر است، به این معناست که ناجا با سازمان ها و نهادهای دولتی و رسمی ارتباط بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، قشر اجتماعی، اعتماد، اقوام ایرانی، نیروی انتظامی
  • یوسف محمدی مقدم، محمد جعفری، رضا نصری سماکوش* صفحات 143-160
    زمینه و هدف
    سبک زندگی مجموعه ای نسبتا منسجم از همه رفتارها و فعالیت های یک فرد معین در جریان زندگی روزمره خود می داند که مستلزم مجموعه ای از عادت ها و جهت گیری ها است و بر همین اساس از نوعی وحدت برخوردار است. این مقاله به بررسی تاثیر سبک زندگی بر منزلت اجتماعی کارکنان پایور دانشگاه علوم انتظامی می پردازد.
    روش شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است و از لحاظ ماهیت، روش توصیفی – پیمایشی بوده و جامعه آن را کارکنان پایور دانشگاه علوم انتظامی امین به تعداد780 نفر تشکیل داده اند و از طریق فرمول تعیین حجم کوکران 120 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ای که اعتبار و اعتماد آن مورد تایید بوده، استفاده شده است و پس از جمع آوری داده ها با استفاده از آزمون های کلموگروف اسمینروف، همبستگی و رگرسیون داده های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که 9 متغیر تحصیلات، معیشت، مسکن، شغل، انضباط، احترام و تکریم ارباب رجوع، اخلاق، مشارکت در امور معنوی، مشارکت در امور اجتماعی بر منزلت اجتماعی تاثیر دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهند که بین مولفه های سبک زندگی و منزلت اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، منزلت اجتماعی، سبک نهادی، سبک رفتاری، سبک آیینی کارکنان، دانشگاه علوم انتظامی امین
|
  • Simin Foroughzadeh, Saeed Shariati Mazinani* Pages 1-32
    Background
    The overall objectives of this research is to measure safety feeling in women of 15 years old and older in Mashhad, Iran.
    Methodology
    The study was conducted on the form of a survey using questionnaire. The society of research is composed of women of 15 years of age and older residing in Mashhad of whom 1000 persons selected via Two-stage cluster sampling Technique. The Data were analyzed on Descriptive and Inferential Statistics level.
    Findings: The outcome of the research shows a considerable distance between the present situation of security feeling in women and the desirable condition. The notable point is the low level of moral safety in the society. Underpasses and private vehicles are most insecure locations and situations from the respondents point of view. Parks and the limited area surrounding the respondents place of residence are on the next level in this regard. Buses, Pedestrian bridges and cabs are locations where women feel more secure.
    Conclusion
    The findings of the research are worrying with regard the importance of women status in our religious society.
    Keywords: Security, safety feeling, women, public spaces, Mashhad
  • Aabed Aslani *, Saeed Dindarlou, Omid Aslani Aslamarz Pages 33-56
    background and
    Purpose
    Goods smuggling is an economic, social and cultural phenomenon which threats economical, social and hence, political system and national security of countries. despite acknowledging the multi causality status of this phenomenon, this paper has focused on studying the relationship between social factors and tendency of the frontiersmen of Baneh to goods smuggling.
    Methodology
    The methodology of this study is based on surveying and data collection instruments include questionnaires and interviews. study population consists of the goods smugglers among the frontiersmen of Baneh who engaged in smuggling in 1393. Sample size was 381 people who were selected by Cochran's formulas and were divided into three groups of backpackers, merchants and smugglers with Disproportionate Stratification method. In the next step, the Purposive Sampling and Available Sampling methods for backpackers and merchants and Snowball Sampling method for smugglers were used.
    findings: The findings of this study show that there is a significant direct and positive correlation between social pressure and dependant variable (tendency to and acceptance of smuggling as a permissible occupation). the correlation between social commitment, awareness of the impact of smuggling and tendency to this phenomenon is inverse. there were various rates of tendencies between different age categories and educational stage of these individuals.
    Results
    Theoretical analysis of this findings based on cultural and economical context of Baneh indicates a meaningful relation between social factors and tendency to goods smuggling which lies at the root of the overall underdevelopment of this region.
    Keywords: smuggling, social commitment, anomy, awareness, structural pressure, Baneh city, frontiersman
  • Maryam Mokhtari*, Batul Safinejhad Pages 57-82
    Context and
    Purpose
    Robbery is one of the ever-committing crimes in different societies in its various forms. In this idea, purpose of this research is survey of relationship between security personnel and social support with robbery perpetration among youth in Yasouj.
    Research
    Method
    A causal-comparative methodology was employed to study 240 young in Yasouj, , 120 of whom were imprisoned for at the time and the other half never committed theft or were imprisoned. Theories of Gidden's ontological security and prevention doctorine have been used as theory framework of research. A research-made questionnaire have been assigned as the research instrument. To validate the questionnaire we used face validity and construct validity with using factor analysis and to establish its reliability we used internal consistency with using Cronbach Alpha. Descriptive statistics (frequency, percent, and mean) and referential statistics (logistic regression) were used to analyze this data.
    Findings: Research findings showed that Mean of Encounter with Security Personnel score among normal people is 34.8 and among robbery perpetrators is 29.6. Also mean of Social Support score among normal people is 70.6 but among robbery perpetrators is 56.3.
    Result
    Results showed that there is significant relationship between probability of encounter with security personnel, social support with robbery perpetration.
    Keywords: Robbery, Youth, Social Support, Police, Yasouj
  • A. Varvaii*, J. Hatamzade Pages 83-114
    Background and
    Purpose
    Studies show that well-premises crimes perpetrators in the crime-ridden often quite rational choices and looking for the easiest, safest and most suitable conditions and opportunities to commit crime. Identifying opportunities for crime or facilitate the location of exist based on the principles of geography is essential.
    Methodology
    The methodology of this study is a survey method using a form developed by the researchers considered and applied research component of the study population includes all buildings on the main street city of Kermanshah, which will be of 4th District census examined and evaluated.
    Results and
    Conclusion
    According to the findings rating Jrmza variables influencing factors of architecture has also shown that, territory, governance, projects underway or abandoned, being invisible (missing space), together exposure to residential areas and other facilities, spaces without function or with intermittent function (time division), lack of brightness, semi-finished and abandoned buildings, levels L and U shaped (retreat and sinking body), no relation between form and function , image building, not the custodian (owner's absence), corners, underpasses and under bridges, in order of most to least significant factors in Kermanshah are Jrmza in urban architecture 4th district.
    Keywords: crime prevention, territory, spaces without function, situational prevention, Architecture, Crime
  • Eiraj Doosti*, Ali Fallahi Pages 115-142
    Background
    the awareness of social capital from the viewpoint of different social classes in considered one of the requirements in planning, the current research aims to examine the social capital of Iran’s disciplinary force from the view point of minorities, and other religious sectors in the city of Tehran.
    Methodology
    The research is descriptive-survey, practical and cross-sectional in which the data has been gathered using survey method. The data were gathered using a researcher-made questionnaire; the content validly was confirmed by experienced teachers and the reliability of the research tools by the Cronbach's alpha test was found to be appropriate (0.889).The statistical population consists of all the citizens of above 18 years old residing in Tehran. The statistical sample is 1536 individual selected by multi-stage cluster sampling technique based on the four districts of Tehran including districts north, south, east, and west. The gathered data were analyzed by SPSS software after coding them. The social capital of Iran’s disciplinary force organization was examined based on the theoretical framework of the study and using four indexes (including trust in Iranian police, taking advantage of the police service, contact and cooperation with Iranian police).
    Conclusion
    Iran’s police force is performing its duties with the same social capital in all the social levels. The social capital of the singles is lower than the married ones, Iran’s police must make an effort to win the confidence of the singles by improving the process and increasing cooperation.
    Keywords: social capital, social class, social trust, ethnicity, disciplinary force
  • R. Nasrisamakoosh* Pages 143-160
    Background and
    Purpose
    Lifestyle is a relatively consolidated set of behaviors and activities of particular person daily life which requires a collection of habits and orientations and accordingly this matter enjoys a kind of unity. This article examines the effects of lifestyle on social status of Police academy cadre.
    Methodology
    The current research was applied and the research method was descriptive-survey, the sampling universe of this research consists of 780 police academy cadre, the sample size was 120 people who were selected through Q-Cochran formula. The authors have used a validated researcher-made questionnaire for data-collection and after that data were analyzed through Kolmogorov-Smirnov, correlation and regression tests.
    Findings: The research findings indicate that 9 variables as education, living, housing, occupation, discipline, client respect, ethics, participation in spiritual affairs and participation in social affairs effects on social status.
    Conclusion
    The results indicated that there is a significant relationship between lifestyle components and social status.
    Keywords: lifestyle, social status, institutional style, behavioral style, ritual style of employees, police academy