فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 14 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا مهماندار، حمید سوری*، یدالله محرابی صفحات 11-23
    سوانح ترافیکی در ایران یکی از مهم ترین مسائل مربوط به بهداشت عمومی است که شناسایی اجزای علیتی آن در کاهش بار ناشی از آ نها، مداخله موثر و در پیش گیری از آ نها نقش موثری دارد. این مطالعه با هدف بررسی مهم ترین عوامل خطر انسانی در جاده های درون شهری کشور در سال 1393 انجام گرفته است. فاصله زمانی اول شهریور تا پایان بهمن ماه سال 1393 در 5 محور اصلی منتخب برون شهری کشور به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند. در این پژوهش با استفاده از آنالیز تک متغیره رگرسیونل جستیک و تعدیل اثر متغیرهای مخدوش کننده محتمل، نسبت شانس مرگ برای هریک از این عوامل خطر انسانی برآورد شد.برای این منظور پرسش نامه ها توسط کارشناسان تصادفات آموز شدیده و بعد از طی 8 ساعت کلاس آموزشی تکمیل شد. برای تعیین احتمال پیشین متغیرهای اصلی از توزیع نرمال و برای متغیرهای همراه مخدوش کننده از توزیع اف استفاده شد. از 1160 نمونه )1/ 18 درصد( سرنشین و 18 مورد ) 6 / 79 درصد( راننده، 218 مورد ) 8 / موردبررسی، 924 مورد ) 6 درصد عابر پیاده بوده است. مهم ترین عوامل خطر انسانی موثر بر مرگ ناشی از سوانح ترافیکی در کل ، OR = 7/1 )٪95 ،CI:2/38 - 37/ جمعیت و در رانندگان به ترتیب عبارتند از سرعت غیرمجاز) 5 ،CI:1/86- 27/ و خستگی و خواب آلودگی) 2 OR = 8/8 )٪95 ،CI:1/84- 42/ سبقت غیرمجاز ) 3 در ارتباط با زمان و مکان تصادف هیچ کدام از عوامل خطر فاصله زمانی رسیدن OR = 7/1 )٪95 عوامل اورژانس از زمان تصادف، کیلومتر از مبدا سفر، مسافت طی شده به صورت مداوم تا تصادف، فاصله اولین شهرستان بعد از محل تصادف، روز هفته و نوع انتقال فرد به بیمارستان چه در آنالیز تک متغیره و چه در چندمتغیره تاثیر معنی دار آماری بر مرگ ناشی از سوانح ترافیکی نداشته اند. در نهایت با توجه به نقش اصلی عوامل خطر انسانی در سوانح ترافیکی کشور، لزوم کنترل بیشتر رفتارهای های این خیز سرعت غیرمجاز، سبقت غیرمجاز و خستگی و خواب آلودگی با توجه به یافته حادثه مطالعه بیش ازبیش احساس می شود.
    کلیدواژگان: عوامل خطر انسانی، محور برو نشهری، خستگی و خوا بآلودگی، کمربند ایمنی، بی توجهی به جلو و سرعت غیرمجاز
  • محمدرضا احدی*، مقصود پوریاری، پریسا طالبی صفحات 25-46
    موردتحلیل قرار م یگیرد؛ این شبکه فرضی متشکل از 52 گره و 40 کمان م یباشد. برای این شبکه در شرایط بحران، شاخصی ارائه م یشود که مشخص م یکند با توجه به جمعیت تحت پوشش ب هطور متوسط به چه تعدادی از افراد آسی بدیده م یتوان امدادرسانی کرد. این شاخص با استفاده از شبی هسازی مون تکارلو و الگوریتم دایکاسترا موردتحلیل قرار م یگیرد و در هر مرحله از تحلیل، تعدادی از کما نهای شبکه ب هصورت تصادفی، قطع فرض م یشوند. حال اگر در این مرحله، همه کما نهای مسیر وصل باشند؛ مسیر، وصل و در غیرای نصورت، قطع خواهد بود. برای هر کمان دو نوع ضریب اهمیت محاسبه م یشود که نشا ندهنده اهمیت آن نسبت به سایر کما نها خواهد بود. در پایان هم با توجه به هرکدام از ضرایب اهمیت کما نها، بهترین مسیرها برای اتصال مراکز امدادرسانی به نواحی آسی بدیده تعیین م یشود تا پس از بروز بحران مشخص باشد که کدام مسیرها را باید بیشتر موردتوجه قرار داد و مثلا چنانچه نیاز ب ه ب هکارگیری نیروهای انتظامی برای باز نگ هداشتن مسیرها شد، اولویت با این مسیرها باشد. پ س از انتخاب مسیرها با توجه به هرکدام از انواع ضرایب اهمیت، میزان تغییر در شاخص دسترسی پیشنهادی محاسبه گردیده و از میان دو نوع ضریب اهمیت، یکی ب هعنوان ضریب اهمیت برتر انتخاب م یشود و در تعیین مسیرهای امدادرسانی به کار خواهد رفت.
    کلیدواژگان: بحران، دسترسی، شبکه حمل و نقل، امدادرسانی و شبیه سازی مونت کارلو
  • سجاد شکوهیار، علی رضاییان، سارا ذوالفقاری* صفحات 47-79
    خوش هبندی داد ه های تصادفات جاد های با استفاده از الگوریت مهای داد هکاوی به استنتاج مجموعه قوانینی منجر می شود که می تواند توسط پلیس راهنمایی و رانندگی و سازمانهایی نظیر راه و ترابری، حمل ونقل، پایان ه ها و مهندسان بزرگراه برای بهبود ایمنی را ه ها مورداستفاده قرار گیرد. در این تحقیق برای پیاده سازی تکنیک داده کاوی از مدل استاندارد کریسپ4 استفاده شده است. داده های موردبررسی 90 می باشد. برای - مربوط به 14960 فقره تصادف در محور کرج - چالوس طی سا لهای 93 استفاده شده است. Two Step و K-means، Kohonen خوشه بندی متغیرهای تصادف از الگوریتم های و Apriori ب همنظور اطمینان از میزان همبستگی متغیرهای جاد هایب ا شدت تصادفات از مدل همبستگی برای تحلیل شدت تصادفات در راه های برو نشهری از مدل طبق هبندی درخت دست هبندی و رگرسیون استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل خوشه بندی نشان می دهد که متغیرهای جاد های )C&R tree( موثردر بروز تصادفات به ترتیب اهمیت شامل هندسه محل، جهت حرکت راه، نوع منطقه، نقص راه، نوع جاده، مانع دید، نوع خط کشی، نوع رویه راه و بی توجهی به جلو است. نتایج حاصل از به کارگیری مدل همبستگی، ضمن تایید نتایج خوشه بندی نشان می دهد که در 95 % موارد تصادفات در این محور طی 3 سال گذشته به تصادف خسارتی منجر شده است. نتایج به دست آمده از الگوریتم درخت دسته بندی و رگرسیون ضمن دسته بندی متغیرها نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، داده کاوی، استانداردخوشه بندی، همبستگی و طبقه بندی
  • داوود دعاگویان*، رمضان علی نورالله پور صفحات 81-102
    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثربخشی دروس تخصصی کارشناسی راهور بر کارایی افسران شاغل در تهران بزرگ از نظر کارشناسان در سال 1390 انجام شده است. محقق با استفاده از روش پیمایشی و جامعه آماری افسران رسته راهور دارای مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد و کارشناس تصادفات که در مناطق 22 گانه تهران بزرگ مشغول خدمت هستند، اطلاعات را بر پایه محاسبه حجم نمونه کوکران (220 نفر) جمع آوری نمود؛ برای تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها از آزمون های خی دو و تای کندال استفاده شد. نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه افسران و روسای مناطق بین میزان علاقه مندی، کیفیتب رگزاری دوره های تخصصی، یادگیری دروس تخصصی کارشناسی با سطح کارایی، عملکرد، توانمندی و تخصص افراد شرکت کننده در دوره های تخصصی راهور در انجام وظایف محوله رابطه معنی داری وجود دارد. با عنایت به یافته های تحقیق، هر شش فرضیه به تایید رسید.
    کلیدواژگان: اثربخشی، دروس تخصص، کارایی، دانشگاه علوم انتظامی و افسران راهور
  • طیبه فردوسی* صفحات 103-128
    صدمات ناشی از حوادث ترافیکی، یک مسئله بزرگ برای سلامت عمومی است که برای پیشگیری موثر و پایدار به تلاشی همه جانبه نیاز دارد. بدین منظور با استفاده از شناسایی عوامل روان شناختی، مدل پیشنهادی کاهش حوادث ترافیکی به دست آمد. به منظور دستیابی به این مدل با روش توصیفی از نوع پس رویدادی از کل رانندگان سواری چهارچرخ، تعداد 409 نفر راننده به صورت تصادفی انتخاب شدند )تعداد 208 نفر از رانندگانی که تصادف کرده بودند و 201 نفر دیگر از رانندگانی بودند که 3 سال یا بیشتر تصادف نداشتند(. این گروه با آزمون های سنجش دقت یوناردل، پرسش نامه ویژگی های شخصیتی مربوط به رانندگی، آزمون سنجش زمان واکنش و پرس شنامه ویژگی های دموگرافیک موردبررسی قرار گرفتند. پس از دستیابی به مدل روان شناختی موثر در تصادفات که شامل عوامل سن، تعداد جریمه، دقت عادی، حواس پرتی، خویشت نداری می شد، مدل پیشنهادی شامل اقدامات مربوط به پیشگیری اولیه )انجام معاینات روان شناختی اولیه(، اقدامات مربوط به پیشگیری ثانویه )رانندگانی که مرتکب تصادفات مکرر شده اند، مورد آزمون های دقت و شخصیت قرار گیرند و در صورت نیاز در دوره های ارتقای زمینه های مذکور شرکت نمایند( و اقدامات مربوط به پیشگیری ثالثیه )باید برای رانندگانی که برخلاف شرکت در دوره های اصلاح رفتار، مجددا دچار تصادف شدند، محدودیت هایی در رانندگی در نظر گرفته شود( ارائه شد.
    کلیدواژگان: عوامل روان شناختی، تصادفات رانندگی، مدل کاهش تصادف، دقت، شخصیت و زمان واکنش
  • زینب عباسی*، افسانه کمالی صفحات 129-149
    مخاطره به کنش هایی اطلاق می شود که در لحظات سرنوشت ساز گرفته می شود. مخاطره تحت تاثیر عوامل و متغیرهای گوناگون فردی و اجتماعی است. این مقاله با الهام از الگوی نظری آلریش بک و آنتونی گیدنز، عوامل اجتماعی موثر بر مخاطرات رانندگی را مورد شناسایی قرار می دهد. از نظر گیدنز، مخاطره، پیامد ناخواسته کنش افراد است که در شرایط آگاهی صورت می گیرد؛ درحالی که بک معتقد است مخاطره در بستر ناآگاهی ها پدید می آید و عوامل موثر بر آن جهانی شدن و فردی شدن است. روش تحقیق، پیمایشی است و جامعه آماری موردمطالعه، رانندگان شهر تهران می باشند و نمونه ای 330 نفری با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد و اطلاعات حاصله با استفاده از تکمیل پرسش نامه گردآوری شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که میانگین احتمال مواجهه با مخاطرات رانندگی در بین پاسخگویان در حد پایینی است. نتایج این پژوهش به طورکلی تاییدی بر رابطه معنادار مخاطرات رانندگی با فرد یشدن و رابطه معکوس و ضعیف مخاطره با جهانی شدن در بعد اعتماد به کارشناسان و عدم رابطه مخاطرات رانندگی با جهانی شدن در بعد استفاده از ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی است. نتایج حاکی از آن است که جهان یشدن نیز با فرد یشدن رابطه معناداری دارد. تفاوت میانگین معناداری بین گروه ها با سطح تحصیلات متفاوت و وضعیت تاهل متفاوت در مواجهه با مخاطرات رانندگی مشاهده نشد. درعی نحال بین مخاطرات رانندگی و سن افراد، رابطه ضعیف و معکوسی دیده شد.
    کلیدواژگان: مخاطره های رانندگی، جهان یشدن، فردی شدن و بازاندیشی
|
  • M.Mehmandar, H.Soori*, Y. Mehrabi Pages 11-23
    Traffic accidents in Iran is one of the most important public health issues is to identify the causal element in reducing the burden arising from their effective intervention in the prevention of them play an effective role. This study aimed to evaluate the main human risk factors facing urban roads in 2014. September until the end of February 2004 the first time in 5 main axis of the suburban country were enrolled in a census. In this study, using univariate analysis and logistic regression adjusted for possible confounding variables, the odds ratio of death for any of these risk factors was human. In this study, using univariate analysis and logistic regression adjusted for possible confounding variables, the odds ratio of death for any of these risk factors was human. For this purpose, a questionnaire by trained experts accidents and after the 8-hour training course was completed. Former main variables to determine the probability of a normal distribution for confounding variables with distribution F was used. From 1160 sample studied, 924 patients (6/79 percent) driver, 218 cases (18.8 percent) and 18 passengers (6.1 percent) were pedestrians. The most important risk factors affecting human deaths from road traffic injuries among the general population and the drivers are speeding (5 / 37-38 / 2CI :, 95%) 4 / 9OR =, overtaking allowed (3 / 42-84 / 1, CI: 95%) 8 / 8OR = and fatigue and sleepiness (2 / 27-86 / 1CI :, 95%) 1 / 7.OR = None of the risk factors associated with the accident of time and place between the arrival of emergency since the accident, Kilometers, starting the journey, the distance traveled by continuing to crash, away from the city after the accident, day of week and type of person to hospital in the analysis of univariate or multivariate statistical significant effect on deaths due to traffic accidents. Finally, with regard to the central role of human factors in traffic accidents, the need for more control accident full behaviors including speeding, illegal overtaking and fatigue and sleepiness, according to the findings of this study is felt.
    Keywords: human factors, the suburban, fatigue, sleepiness, seatbelts, inattention, speeding forward
  • Mohammad Reza Ahadi*, Maghsood Pouryari, Parisa Talebi Pages 25-46
    Transportation network, under the effect of some external or internal factors, can encounter drop in performance and traffic flow instability. To provide effective parameters and a solution to improve status of the network and to upgrade the qualitative and quantitative situation of network arcs, in the mentioned modes, is a remedial act. In this paper, a hypothetical transportation network is analyzed in terms of the crisis. This hypothetical network includes 52 nodes and 40 arcs. For this network an index will provide in the crisis conditions that specifies averagely how many injured people can be relieved. The index is analyzed by Using Monte Carlo simulation and Daykastra algorithm. In each stage some of the network arcs are assumed to be randomly disconnected; if all path arcs that are connected, the path will be connected and disconnected otherwise. There is an effort to calculate two types of significance coefficient for each arc, which will show its significance over other arcs. Finally, given each one of significance coefficient of arcs, the best paths for connecting relief centers to injured areas are specified, so that after the crisis, it would be clear which paths need more attention and, for example, if it is necessary to have police forces to keep the paths open, these pathsa take priority over other paths. After selecting paths, given each one of significance coefficients, the rate of change in the proposed access index has been calculated, and finally, of two types of significance coefficient, one of them will be applied in specifying relief paths as the more important significance coefficient.
    Keywords: Crisis, Accessibility, Transportation Network, Monte Carlo Simulation
  • Sajjad Shokohyar, Ali Rezaeian, Sara Zolfaghari* Pages 47-79
    Clustering of road accident data by using data mining algorithms lead to derive a set of rules that can be used by traffic police and organizations such as transportation terminals and highway engineers to improve road safety. In this study to implement data mining techniques, Standard Model CRISP- DM is used. The required data includes 14960 accidents of Karaj- Chaloos road during 90- 93 year. For clustering, K-means, Kohonen and Two Step algorithms is used. In order to ensure data correlation with the severity of road accidents we use Apriori correlation model and finally to analyze the severity of accidents on roads classification and regression tree model (C & R tree) is used. The results of the clustering model indicates that the variables contributing in road accidentincluding geometry, accident location, direction of the way, lining the road, the shoulder of the road, road surface conditions, location and type of repairs procedures respectively. The results of the correlation model indicate that among tree accident type (injury, death and damage) the most percentage of accident type is regarded as damage.Classification and Regression Tree algorithm. Results show the percentage degree of each variable that lead to three accident type that the most important is existence of vision obstruct.
    Keywords: Road accidents, Data Mining, Standard CRISP, DM, Clustering, Correlation, Classification
  • D. Doagooyan*, R.A.Nourollahpour Pages 81-102
    The present study aimed to evaluate the effectiveness of undergraduate courses in the Tehran city on the performance of traffic police officers in viewpoint of experts 2010. The Researcher using the survey population with bachelor's degrees and master's and specialist officers in the field of traffic accidents how are serving in the 22 districts of Tehran collected, information on the base of calculation of sample size (n = 220), for data analysis and test hypotheses, and tai chi Kendall tests was used. Results and findings show that in viewpoint of Officers and Heads of regions there is a meanigfull relation emong the extent of interest, the quality of specialized courses, learning undergraduate courses with the efficiency level, performance, capabilitiy and expertise of participants in specialized courses in performing duties With regard to the results of the study all of the six hypothesis were confirmed.
    Keywords: effectiveness, specialized courses, efficiency, university amin police, traffic officers
  • T.Ferdowsi* Pages 103-128
    Injuries caused by traffic accidents, public health is a big issue for effective and sustainable prevention requires a collaborative effort. To this end, using psychological factors, the proposed model was to reduce traffic accidents. In order to achieve this model with descriptive retrospective of the drivers of four-wheeled rides, 409 patients were randomly selected drivers (drivers who crash were 208 people and 201 others were drivers who had 3 or more years of accident) . This group of tests, accuracy Bonardel, personality characteristics related to driving, testing, and reaction time were studied demographic questionnaire. After obtaining the average effective psychological injuries, including factors such as age, number of fine, normal accuracy, distraction, self-made, the model includes measures of primary prevention (early psychological examination), secondary prevention measures (drivers who commit traffic accidents are repeated, the tests are accurate and character. And, if necessary, participate in courses to improve these areas) and tertiary prevention measures (as opposed to for drivers who participate in behavior modification programs, again with the accident, restrictions on driving is taken into account .
    Keywords: Psychological factors, accidents, reduce accident model, resolution, character, reaction time
  • Z.Abbasi*, A.Kamali Pages 129-149
    Risk is that taken actions at decisive moment. Risk is influenced by variety factors and variables of individual and social. This article is inspired from the theoretical model of Ulrich Beck, Anthony Giddens and is recognized social factors that influence on driving risk. According to Giddens, risks are unintended consequence of individuals’ actions that can be done in conditions awareness. While Beck believes that risks are occurred in the context of unawareness and its influencing factors are globalization and Individualization. Statistical sample, 330 drivers in the city of Tehran was chosen using Cochran formula and Classification sampling method and data were collected using survey method and technique of questionnaire. The results indicate that the average of likely to face to driving risk among respondents is low. Results of this study generally confirm significant correlation between driving risk with individualization, weak and reverse correlation with globalization from this aspect confidence to experts and was observed no correlation between driving risks and globalization in aspect the using of communication instruments. The results indicate that globalization also with individualization has a significant correlation. The significant mean difference was not observed in between groups with different education level and marital status in the face of the risks of driving. Also was observed weak and inverse correlation between risk of driving and age.
    Keywords: driving risk, Globalization, Individualization, Reflexivity