فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
پیاپی 3 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر رنجبر توتویی، نرگس خانجانی*، محمدرضا میرزایگی صفحات 177-187
    مقدمه
    هوش هیجانی از عوامل تعیین کننده واکنش های انسان در مواجهه با رویدادهای روزمره زندگی می باشد. در این مطالعه وضعیت هوش هیجانی در معتادان مراجعه کننده به مراکز درمان سوء مصرف مواد دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1392مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و شیوه مقطعی بود. 122 نفر مددجو (معتاد) و 119 نفر به عنوان شاهد انتخاب شدند. معتادان از بین مراجعه کنندگان به 6 مرکز درمان سوء مصرف مواد که تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بودند، انتخاب شدند. پرسشنامه هوش هیجانی BAR-ON که شامل 90سوال کلی و چند زیر مقیاس حل مسئله، خودآگاهی هیجانی، روابط بین فردی و مسئولیت پذیری بود، توسط افراد مورد بررسی تکمیل گردید. از تست های آمار تحلیلی t-test مستقل و ANOVA استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که در خصوص هوش هیجانی کلی و زیر مقیاس های خودآگاهی هیجانی، روابط بین فردی و مسئولیت پذیری در بین دو گروه مددجو (معتادان) و گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود داشت (001/0>P)، اما در حل مسئله، بین دو گروه اختلاف معنی داری دیده نشد (074/0=P). متغیرهای دموگرافیک شامل سن، جنسیت، تاهل و تحصیلات اثری بر هوش هیجانی و ابعاد آن نداشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    احتمالا با افزایش هوش هیجانی افراد، امکان ابتلای آن ها به اعتیاد مواد مخدر کاهش یابد و افرادی که خودآگاهی هیجانی بالاتر، روابط بین فردی بهتر و مسئولیت پذیری بالاتری دارند، کمتر به مواد مخدر اعتیاد پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اعتیاد، مواد مخدر، مراکز سوء مصرف مواد مخدر
  • پیوند باستانی*، مسعود ابوالحلاج، احمد صادقی، مریم رمضانیان، حجت حمیدی صفحات 189-198
    مقدمه
    نظر به استقرار فاز اول اصلاحات مالی نظام سلامت (حسابداری تعهدی) در دانشگاه های علوم پزشکی کشور و ضرورت حرکت آن ها به سمت دومین فاز اصلاحات (حسابداری قیمت تمام شده)، این مطالعه با هدف شناسایی مهم ترین محدودیت های ورود به فاز دوم اصلاحات مالی نظام سلامت کشور در سال 1391 طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کیفی بود که با استفاده از رویکرد دلفی انجام شد. در این مطالعه، یک گروه 15 نفری از متخصصان شامل معاونان توسعه منابع و مدیران مالی دانشگاه های علوم پزشکی و متخصصان نظام نوین مالی سلامت در وزارت بهداشت و درمان به صورت هدفمند انتخاب و در سه مرحله دلفی مشارکت نمودند و در این سطح، توافق در پاسخ هاحاصل شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که بیشترین محدودیت بالقوه، لزوم توانمندسازی نیروی انسانی در بدنه اجرایی دانشگاه هاعنوان شد. جدید بودن بحث قیمت تمام شده در بخش بهداشت و درمان ایران و عدم وجود تجربه مشابه قبلی نیز اولین محدودیتی بود که در بعد محدودیت های بالفعل ورود به فاز دوم اصلاحات مالی سلامت، شناسایی شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اجرای حسابداری تعهدی به عنوان یکی از مهم ترین پیش شرط های موفقیت در استقرار حسابداری بهای تمام شده، لازم است ابتدا با تعامل و همکاری بین معاونت های وزارت بهداشت و کادر مالی دانشگاه های علوم پزشکی، چارچوب و دستور العمل واحدی برای ورود به فاز قیمت تمام شده خدمات تدوین شده و با کمک نرم افزار،محدودیت وجود دستورالعمل ها رفع گردد و بدین ترتیب مسیر اصلاحات هموار تر گردد.
    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، حسابداری قیمت تمام شده، اصلاحات مالی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی، تکنیک دلفی
  • راضیه زاهدی، سمیرا رحمانیان، وحید کوه پیمای جهرمی* صفحات 199-213
    مقدمه
    مراقبت های دوران بارداری با هدف حفظ حاملگی سالم از نظر سلامت جسمی و روحی برای مادر و نوزاد ارائه می گردند. این مطالعه با هدف ارزیابی کمیت و کیفیت مراقبت دوران بارداری در جهرم، انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش مقطعی بر روی 531 زن باردار در شهر و روستا انجام گرفت. جمع آوری اطلاعات با چک لیست مراقبت های ادغام یافته وزارت بهداشت بود. کمیت مراقبت بر اساس مراجعه حداقل6 بار در دوران بارداری و اولین مراجعه تا پایان ماه سوم به عنوان مراقبت کافی و در غیر اینصورت، مراقبت ناکافی تقسیم بندی شد. کیفیت مراقبت، به صورت شاخص مطلوب و نامطلوب و بر اساس استانداردهای مراقبتی تعیین گردید.
    یافته ها
    تعداد مادران باردار برخوردار از مراقبت کافی 242 نفر بود که با اختلاف آماری معناداری در روستا بیشتر از شهر بود. کمیت مراقبت بارداری در شهر (45%) با اختلاف معناداری کمتر از روستا (51%) به دست آمد. کیفیت مراقبت بارداری در 333 نفر مطلوب بود که با اختلاف آماریمعناداری در روستا (9/68%) بالاتر از شهر (6/56%) بود. عفونت ادراری و کم خونی با اختلاف آماری معناداری در روستا شایع تر از شهر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با وجود بالاتر بودن کمیت و کیفیت مراقبت دوران بارداری در مادران روستایی، فراوانی عوارض بارداری نسبت به زنان شهری بالاتر بوده است که می بایست کارکنان بهداشتی در جهت آموزش و کنترل عوارض توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: مادران باردار، کمیت مراقبت بارداری، کیفیت مراقبت بارداری، چک لیست مراقبت های ادغام یافته، استاندارد مراقبت
  • پروین منگلیان شهربابکی، جمیله فرخ زادیان*، سکینه سبزواری صفحات 215-229
    مقدمه
    نظر به اهمیت نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به عملکرد مبتنی بر شواهد و به کارگیری این مهم در آینده حرفه ای آن هاوتاکید بر برنامه ریزی های آموزشی برای دانشجویان، این مطالعه با هدف ارزیابی نگرش دانشجویان سال آخر پرستاری در مورد عملکرد مبتنی بر شواهد انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که به شیوه مقطعی در دانشکده پرستاری و مامایی کرمان در سال 1394انجام شد. داده هابا استفاده ازنسخه فارسی پرسشنامه استاندارد «آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان پرستاری در مقطع کارشناسی در مورد عملکرد مبتنی بر شواهد» جمع آوری شدند. نمونه گیری به روش سرشماری انجام گرفت و 43 دانشجوی سال آخر پرستاری در مطالعه شرکت کردند. برایتجزیهوتحلیلداده هاازن رم افزارSPSS نسخه 20 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نمره نگرش دانشجویان نسبت به عملکرد مبتنی بر شواهد در حد متوسط بود (11/1± 80/2). بیشترین میانگین نمره نگرش مربوط به این گویه بود که عملکرد مبتنی بر شواهد باید جزئی از برنامه درسی کارشناسی پرستاری باشد (13/1± 10/3). نگرشدانشجویان نسبت به عملکرد مبتنی بر شواهد با میزان رضایت از رشته تحصیلی، شرکت در فعالیت های پژوهشی همچون تشخیص مشکل قابل تحقیق، همکاری با طرح پژوهشی، ارزشیابی گزارش تحقیقات و روش و میزان دسترسی به شواهد ارتباط معنی داری داشت (05/0
    بحث و نتیجه گیری
    هرچند که نگرش دانشجویان نسبت به عملکرد مبتنی بر شواهد در حد متوسط بود؛ ولی با برنامه ریزی صحیح آموزشی و اصلاحات در برنامه آموزش دانشجویان پرستاری، می توان گام موثری در رشد و ارتقاء عملکرد مبتنی بر شواهد برداشت.
    کلیدواژگان: نگرش، عملکرد مبتنی بر شواهد، پرستاری مبتنی بر شواهد، دانشجویان پرستاری
  • فروغه منتجب، ملوک ترابی*، حسین کریمی افشار صفحات 231-240
    مقدمه
    اینترنت به علت داشتن ویژگی های منحصربه فرد،نظیردسترسی آسان،سهولت استفاده،گمنامی کاربران وهزینه پایین درسال های اخیر به یکی ازعمومی ترین رسانه های جمعی جهان تبدیل شده است. هدف ازانجام این بررسی میزان اضطراب اینترنتی در دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی- توصیفی روی 235 دانشجوی دندانپزشکی که به روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه استاندارد اضطراب اینترنتی (شامل 20 گویه) و مشخصات دموگرافیک (سن، جنسیت، سال ورود) و سوالات مرتبط با استفاده از اینترنت بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارآماریSPSS نسخه 18 و انجام تست های آماری رگرسیون خطی و آزمون t در سطح معنی داری5%مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 235 نفر دانشجوی شرکت کننده در این تحقیق، 141 نفر(60%) زن و بقیه مرد با میانگین سنی 36/5± 85/23 سال بودند. میانگین نمره اضطراب اینترنتی 39/8 ± 01/54 ازحداکثر100 بود. براین اساس شدت اضطراب اینترنتی 57 نفر(3/24%) در محدوده نرمال، 176 نفر (9/74%) در محدوده اضطراب خفیف اینترنتی و 2 نفر(80/0%) دچار اضطراب شدید اینترنتی بودند. بین میانگین نمره اضطراب اینترنتی با متغیر های سال ورود به دانشگاه و ساعات استفاده از اینترنت ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به لزوم استفاده بیشتر از اینترنت در امور آموزش، برگزاری دوره های آموزشی برای کاربرد سالم اینترنت و جلوگیری از اضطراب اینترنتی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب اینترنتی، دانشجو، دانشکده دندانپزشکی
  • حسین ابراهیمی پور، پیام محمودیان، سیده الهه حسینی، سعید طباطبایی، شاپور بدیعی، علی وفایی، نجار، هاجر حقیقی* صفحات 241-253
    مقدمه
    خطای دارویی در هر یک از مراحل فرآیند تجویز و توزیع دارو ممکن است رخ دهد و چون یک پرستار در یک شیفت می تواند بیش از 50 دارو را به بیماران بدهد، در خط اول اشتباهات دارویی قرار می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی نظرات پرستاران نسبت به عوامل مرتبط با عدم گزارش خطاهای دارویی در یکی از بزرگترین بیمارستانهای آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به شیوه مقطعی انجام شد، پرسشنامه خطاهای دارویی شامل 66 سوال بود که بین 100 نفر از پرستاران بخش های مختلف بیمارستان که به صورت طبقه ای و تصادفی ساده شده بودند، توزیع شد. در این پژوهش از آماره های توصیفی برای تعیین مهم ترینخطاهای رخ داده و دلایل آن هااستفادهشدوآزمون های تحلیلی نظیر آنالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل برای تعیین رابطه بین عوامل بروز خطاهای دارویی و عدم گزارش دهی خطاها با عوامل دموگرافیک پرستاران به کار گرفته شد. تحلیل داده هابااستفادهازنرم افزارSPSS نسخه 18 انجام گرفت.
    یافته ها
    6/87% پرستاران مورد بررسی زن، 9/85% متاهل و 1/47% پرستار در گردش بودند. « دادن دارو دیرتر یا زودتر از زمان مقرر » (8/48%) بیشترین خطای رخ داده، « ترس از درگیر شدن با مراجع قانونی» (53/1±48/3) مهم ترین علت عدم گزارش خطا و « بارکاری زیاد و انجام کار خارج از توان» (1/1±18/4)،مهم ترین دلیل بروزخطای دارویی عنوان شده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    اشتباهات دارویی، هرچند جزیی، می تواند باعث عوارض نامطلوبی در بیماران شود و برای کاهش آن برگزاری کلاس های بازآموزی در ارتباط با اطلاعات داروشناسی، تشویق پرستاران در جهت گزارش دهی اشتباهات دارویی و واکنش مثبت مدیران پرستاری نیاز است.
    کلیدواژگان: خطاهای دارویی، پرستاران، عدم گزارش دهی، بخش های بستری، بیمارستان آموزشی
  • سیدعبدالمجید جلایی، آنیتا دولت زاده*، امید ستاری، بهزاد نجفی صفحات 255-265
    مقدمه
    دارو به عنوان یک کالای استراتژیک، ارتباط مستقیم با سلامت و بهداشت جوامع دارد. سیاست گذاری در زمینه تامین نیازهای دارویی بخش سلامت کشور وابسته به تعیین اثر عوامل مختلف موثر بر تولید ، واردات و مصرف دارو است. واردات دارو طبق ادبیات اقتصادی مانند واردات هر کالای دیگر می تواند تابعی از درآمد ملی و نرخ ارز در نظر گرفته شود. یکی از عواملی که بر واردات دارو تاثیرگذار است، فعالیت های اقتصادی زیرزمینی مرتبط با آن مثل قاچاق دارو و بازارهای غیررسمی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه با بهره گیری از رویکرد منطق فازی و با استفاده از نرم افزارMatlab نسخه 2012، حجم اقتصاد زیرزمینی برآورد گردید و سپس با تصریحیک مدل واردات برای اقلام دارویی، اثر اقتصاد زیرزمینی بر تقاضای واردات دارو در ایران در دوره 90-1350 با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی و توسط نرم افزار Eviews نسخه 6 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اولا سهم اقتصاد زیرزمینی در تولید ناخالص داخلی در طول دوره مورد بررسی پر نوسان و ثانیا اثر اقتصاد زیرزمینی بر تقاضای واردات اقلام دارویی در ایران منفی و غیرمعنادار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    معنادار نبودن اثر حجم اقتصاد زیرزمینی بر واردات دارو در کشور بیانگر این است که علی رغم ضرورت توجه به پدیده قاچاق و بازارهای پنهان و غیر رسمی دارو در امر سیاست گذاری، تصمیم گیری بخش سلامت در حوزه واردات دارو بدون توجه به این عامل مهم صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، تقاضای واردات دارو، رویکرد منطق فازی، روش حداقل مربعات معمولی
  • رویا هاشمی*، حمیرا مردانی، مهدی محمدی صفحات 267-276
    مقدمه
    زبان آتروفیک ناشی از آتروفی پاپی های نخی شکل می باشد و زبان ممکن است ظاهرقرمز درخشان پیدا کند. این ضایعه ممکن است در بسیاری از بیماری های سیستمیک دیده شود.هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع زبان آتروفیک و ارتباط این ضایعه با خشکی دهان و سوزش زبان در بیماران مبتلا به بیماری های سیستمیک می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در سال 1394 بر روی 200 نفر از افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر اصفهان، انجام شد. مراجعه کنندگان بعدازتکمیل پرسشنامه در خصوص ویژگی های دموگرافیک و سابقه بیماری های دهان، مورد معاینه بالینی قرار گرفتند. در صورت مشاهده زبان آتروفیک،جهت بررسی عفونت قارچی با سوآپ از موضع،نمونه گیری شد و در صورت مثبت شدن کشت قارچ،روش جرم تیوب جهت تعیین گونه کاندیدا استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون دوجمله ای و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین افراد مورد بررسی، 13%مبتلا به زبان آتروفیک بودند. 60% افراد مورد مطالعه مبتلا به بیماری های سیستمیک بودند. در1/73 %این ضایعات،قارچ کاندیدایافت شد. در روش جرم تیوب، 9/57%گونه آلبیکنس و 1/42%گونه گلابراتا یافت شد.اختلاف آماری معنی داری بین وجودزبان آتروفیک با خشکی دهان،سوزش زبان،سن و جنسیت مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد شیوع زبان آتروفیک در بیماران مبتلا به بیماری های سیستمیک نسبتا قابل توجه است که نیاز به کنترل و درمان بیماری سیستمیک را نشان می دهد و در اغلب ضایعات زبان آتروفیک، کشت قارچ کاندیدا مثبت است وگونه کاندیداآلبیکنس و گلابراتا با نسبت تقریبا مساوی یافت می شود.
    کلیدواژگان: شیوع، زبان آتروفیک، بیماری های سیستمیک، مراکز بهداشتی و درمانی
|
  • Ali Asghar Ranjbar Totoei, Narges Khanjani *, Mohammad Reza Mirzabeigi Pages 177-187
    Introduction
    EQ is one of the determinants of human reaction to life events. In this study, the EQ of addicts visiting the rehabilitation centers of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2013 was evaluated.
    Method
    This descriptive-analytical cross-sectional study was carried out on 122 addicts and 119 healthy people as controls. Addict subjects were chosen from the addicts visiting six rehabilitation centers of Rafsanjan Medical University. Participants were evaluated by BAR-ON questionnaire including 90 questions in four sub-categories of problem solving, emotional self- awareness, inter personal relationship and responsibility. Independent t-test and ANOVA wereused for analysis through SPSS19.
    Results
    The two groups of addicts and controls showed significant differencein regard to EQ and the sub-categories of emotional self-awareness, interpersonal relationships and responsibility (P
    Conclusion
    It can be assumed that higher EQ decreases the tendency toward addiction and the probability of addiction is less in people who have a higher emotional self-awareness, better interpersonal relations and accept more responsibility.
    Keywords: EQ, Emotional intelligence, Opium addicts, Rafsanjan
  • Peivand Bastani*, Masoud Abolhallaje, Ahmad Sadeghi, Maryam Ramezanian, Hojat Hamidi Pages 189-198
    Introduction
    Due to the need for transition from accrual accounting as the first phase of health financial management reform to unit cost as the second phase of this reform, this study was conducted in 2012 to investigate the most important constraints faced by Medical Sciences Universities against this reform.
    Method
    This was a qualitative study throughhapplying Delphi method. Fifteen experts including resource development assistants and financial managers of Medical Universities accompanied with experts in health new financial management reform from Ministry of Health and Medical Education were attended 3 rounds of Delphi for achieving agreement.
    Results
    Findings indicated that the most potential constraint belongs to the “need for human resource empowerment in executive body of the universities”. “Novelty of unit cost in health sector” and “lack of previous similar experience” were also identified as the first actual limitations in establishing the second phase of health financial management reform.
    Conclusion
    Considering the complete establishment of accrual accounting as one of the most important pre requisites for unit cost success, in order to flatten the way for reform,it is necessary to prepare a unique and specific framework and guideline for unit cost of services through contribution of all departments and branches of MOHME and financial officers of Universities of Medical Sciences.
    Keywords: Accrual accounting, Unit cost, Health financial reform, University of Medical Sciences, Delphi technique
  • Razieh Zahedi, Samira Rahmanian, Vahid Kohpeima Jahromi* Pages 199-213
    Introduction
    Prenatal cares are provided with the aim of maintaining a healthy pregnancy in regard to the physical and psychological health of both mother and her baby. This study was carried out to assess the quantity and quality of prenatal care in Jahrom/ Iran.
    Method
    The cross-sectional study was conducted on 531 urban and rural pregnant women. Data were collected by “Integrated Management Evaluation System” check list that was prepared by Health Ministry. The quantity of care was classified as adequate in case of at least 6 prenatal visits before the end of the first trimester and the first visit before the end of the first trimester; otherwise, it was classified as inadequate. The quality of care was determined as appropriate and inappropriate based on the standards of prenatal care.
    Results
    In whole, 242 pregnant women had received adequate care and the rate of adequate care in rural areas was significantly higher than that in urban area. The quantity of care in urban area (45%) was significantly higher than in rural area (51%). The quality of care was appropriate in 333 women and it was significantly higher in rural area (68.9%) than in urban area (56.6%). Urinary infection and anemia were significantly more prevalent in rural women than in urban women.
    Conclusion
    The rate of pregnancy complications was higher in rural women despite better quality and quantity of prenatal cares in rural area. Therefore, it is necessary that health workers pay more attention to the pregnant women's education and control of complications.
    Keywords: Pregnant women, Quantity of prenatal care, Quality of prenatal Care, “Integrated Management Evaluation System” check list, Standard healthcare
  • Parvin Mangolian Shahrbabaki, Jamileh Farokhzadian *, Sakineh Sabzvari Pages 215-229
    Introduction
    In regard to the importance of nursing student's attitudes toward EBP and using it in their professional future as well as the emphasis on educational planning for students, this study aimed to evaluate the attitude of senior nursing students toward evidence-based practice.
    Method
    The present study was a descriptive- analytical cross-sectional study conducted in Kerman School of Nursing and Midwifery in 2014. Data were collected through the Persian version of a standard questionnaire of knowledge, attitude and practice of undergraduate nursing students about evidence-based practice. Sampling was conducted through the census method and 43 senior nursing students participated in the study. Data analysis was done through SPSS20 software.
    Results
    According to the obtained scores, students showed a moderate attitude (2.80 ±1.11) toward evidence-based practice. The highest mean score was related to the item saying that EBP should be a part of the nursing curriculum (3.10±1.13). Student's attitudes toward EBP had significant relationship with the rate of course satisfaction, participation in research activities such as diagnosing issues for research, cooperation in research projects, evaluation of research reports and the method and rate of access to evidences (P
    Conclusion
    Although student's attitude toward evidence-based practice was moderate, but appropriate educational planning and modifying nursing curriculum, are efficient steps for promotion of evidence- based practice.
    Keywords: Attitude, Evidence, based practice, Evidence, based nursing, Nursing students
  • Forogheh Montajab, Molouk Torabi *, Hossein Karimiafshar Pages 231-240
    Introduction
    Internet has been developed as the most popular media in the last years, due to its specific characteristics such as convenient access and use, user security and low cost. The aim of the present study was to investigate the rate of internet anxiety among Kerman dentistry school students.
    Method
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 235 dental students selected through census sampling method. Data were collected through a questionnaire of demographics features (age, sex) and internet anxiety questionnaire (consisting 20 items). Data were analyzed through SPSS18 software and using t- test and linear regression tests. Statistical significant level was considered at P
    Results
    Of the 235 participants, 141 (60%) were female. Mean age of students was 23.85±5.36 years. Mean score of internet anxiety was 54.01±8.39 from 100. Based on anxiety severity, 57 ones (24.3%) were in normal range 176 ones (74.9%) had mild anxiety and 2 students (0.8%) had severe internet anxiety. There was significant correlation between the mean score of internet anxiety and year of education and hours of using internet (P=0.028, P=0.017 respectively).
    Conclusion
    In regard to the necessity of using Internet in education, holding educational programs for safe Internet use and preventing Internet anxiety are recommended.
    Keywords: Internet anxiety, Dental School, Students
  • Hosein Ebrahimipour, Payam Mahmoudian, Seyede Elahe Hosseini, Saeed Tabatabaii, Shapour Badiee, Ali Vafaee, Najar, Hajar Haghighi* Pages 241-253
    Introduction
    Medication errors may occur at every stage of the medicines prescription and distribution processes and as nurses can give more than 150 medicines to patients in one work shift, they are in the first line of medical errors. This study was done to investigate the factors associated with nurse's refusal to error reporting in one of the largest teaching hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences.
    Method
    In this cross – sectional, descriptive analytic study, a medication errors questionnaire containing 66 questions was distributed among 100 nurses in different hospital departments which were selected by stratified and simple random sampling. Descriptive statistics was used to determine the most important occurred errors and the reasons for them and one way ANOVA and independent t-test were used to determine the relationship of the causes of medication errors and refusal to error reporting with nurse's demographic factors. Data were analyzed through SPSS18 software.
    Results
    According to the obtained findings, 87.6% of nurses were female, 85.9% were married and 47.1% were circulating nurses. “Giving medicines to the patients earlier or later than the prescribed time" was the most occurred error (48.8%). "Fear of getting involved with law enforcement," was the most important cause of refusal to error reporting (3.48±1.53) and "heavy workload" was the main reason of error occurrence (4.18±1.1).
    Conclusion
    Medication errors, however minor, can cause complications. To reduce medication errors, re-education classes in relation to pharmacological information, encouragement of nurses to report medical errors and positive reaction of head nurses are required.
    Keywords: Medication errors, Nursing Staff, Not Reporting, Inpatient Wards, Teaching Hospital
  • Seyed Abdolmajid Jalaee, Anita Dowlatzadeh*, Omid Sattari, Behzad Nadjafi Pages 255-265
    Introduction
    Pharmaceutical Products as strategic commodities have direct relationship with public health status. Policy making in this sector strongly depends on determination of different factors that affect medicine production, consumption and imports. According to economic literature, like other commodities, medicine imports are affected by exchange rate and grass national product (GNP). One of the most important factors affecting medicine import is related underground economic activities like medicine smuggling and informal markets.
    Method
    In this study, through benefiting from fuzzy logic approach and using Matlab 2012 software, the size of underground economy in Iran was estimated. Then, by specifying an import model for pharmaceutical products, the effect of underground economy on medicine import demand in Iran during 1971-2011 was determined using ordinary least squares (OLS) method in Eviews6.
    Results
    Share of underground economy on grass domestic product (GDP) during this period has been swingy and the effect of underground economy on medicine imports has been negative but non-significant.
    Conclusion
    Despite the necessity of considering medicine smuggling and informal markets in health sector, this important factor has been neglected in Iran policymaking processes and decision makings for medicine import.
    Keywords: Underground economy, Medicine import demand, Fuzzy logic approach, Ordinary least squares method
  • Roya Hashemi *, Homeyra Mardani, Mahdi Mohammadi Pages 267-276
    Introduction
    Atrophic tongue or smooth tongue is resulted from atrophy of the filiform papillae. The tongue often shows a shiny red appearance. This lesion may be seen in many systemic diseases.
    Method
    This descriptive analytic study was conducted on 200 patients referred to Isfahan health clinics in spring 2015. A questionnaire about demographic characteristics and history of mouth diseases was filled out for each patient and they were clinically examined afterwards. If the atrophic tongue was observed, a sample was taken by swab from the site of the lesion to assess fungal infection. For positive fungal cultures, Candida species were detected using germ tube method. Data were analyzed using χ2 and binomial test and through SPSS15.
    Results
    Of the studied patients, 174 ones had systemic diseases and 26 patients (13%) had atrophic tongue. Candida was found in 73.1% of the lesions. Germ Tube detected 57.9% Candida Albicans and 42.1% Candida Glabrata. Atrophic tongue showed no significant association with dry mouth, burning sensation of tongue, age and gender.
    Conclusion
    This study showed a significant prevalence of atrophic tongue in patients with systemic diseases. Therefore, systemic diseases should be controlled and treated. There is high chance of detecting Candida in atrophic tongue with equal chance of detecting Candida Albicans and Candida Glabrata in this lesion.
    Keywords: Prevalence, Atrophic tongue, Systemic diseases, Health Clinics