فهرست مطالب

هوزان - سال یکم شماره 2 (فروردین و اردیبهشت 1395)

نشریه هوزان
سال یکم شماره 2 (فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله اصیل
  • حاجی امید کلته، محمد امین فقیه*، محمد علی میرزایی، عبدالمجید گرکز صفحات 1-7
    مقدمه
    استرس شغلی یکی از عوامل مهم ایجاد عوارض جسمی و روانی و همچنین نارضایتی شغلی درکارکنان است که میتواند باعث کاهش کیفیت خدمات ارائه شده شود. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین استرس شغلی و بروز اختلالات اسکلتی - عضلانی درکارکنان بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان درسال 1393 صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه ازنوع مقطعی-توصیفی تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل 94 کارمند بیمارستانی بود که باروش تصادفی انتخاب شده بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه عمومی نوردیک و پرسشنامه استاندارد استرس شغلی آسیپو جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 19 و آزمون آماری T-Test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس نتایج، میانگین نمره استرس افراد مورد پژوهش برابر با 77/24±159 بود. نتایج نشان داد که 38/6% کارکنان دارای استرس شغلی خفیف، 09/68% کارکنان دارای استرس شغلی خفیف تا متوسط، 47/24% کارکنان دارای استرس شغلی متوسط تا زیاد و هیچ یک از کارکنان دارای استرس شغلی زیاد نبودند. بین میزان استرس شغلی و اختلالات اسکلتی- عضلانی نواحی گردن، شانه، پشت، آرنج، دست و مچ دست ها رابطه ی معنی داری وجود نداشت، اما در مقابل، بین میزان استرس و اختلالات اسکلتی ناحیه کمر رابطه ی معنی دار بدست آمد(05/.p<).
    نتیجه گیری
    بروز اختلالات  اسکلتی- عضلانی درکاربران رایانه در بیمارستانهای مورد مطالعه بالا بوده و استرس درمحیط کار می تواند یک عامل موثر در بروز این اختلالات باشد. با توجه به یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود که مدیران برنامه ریزی سازمان بهداشتی درمانی با به کارگیری استراتژی هایی به منظور کاهش میزان استرس و پیشگیری از آثار روانی و جسمانی آن اقدام کنند که این کار می تواند گامی در جهت افزایش بهره وری سازمان های بهداشتی درمانی وهمچنین کیفیت خدمات ارائه شده باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرسشنامه نوردیک، پرسشنامه آسیپو، کاربران رایانه
  • مقاله مرور سیستماتیک
  • ادریس حسین زاده، صهبا حاجی باقر تهرانی*، سکینه مولایی توانی، عزیز مهرعلی صفحات 8-22
    مقدمه
    ارزیابی اثرات زیست محیطی دیدگاهی اجرایی درجهت توسعه پایداراست. علاوه بر این،رشد روز افزون جمعیت و افزایش تولید پسماند، توجه کارشناسان زیست محیطی را به خود جلب کرده است.بنابراین ارزیابی زیست محیطی برای مکانیابی بهینه لندفیل نیزمورد نیاز می باشد. هدف از این مطالعه مرور سیستماتیک بررسی روش های ارزیابی اثرات زیست محیطی لندفیل های بهداشتی است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مرور سیستماتیک است. به همین منظور برای ارزیابی به اطلاعات موجود در سیستم اینترنتی و پایگاه اطلاع رسانی علمی، ملی و بین المللی مراجعه شد و همه مقاله های منتشرشده درزمینه ارزیابی اثرات زیست محیطی لندفیل ثبت گردید و مورد بازنگری قرار گرفت.
    نتایج
    براساس استراتژی این مطالعه تعداد 79 مقاله یافت شد که از این تعداد 37 مقاله به علت نامرتبط بودن حذف شد و تعداد 42مقاله مورد بررسی قرارگرفت. از میان مقالات انگلیسی بررسی شده 9 مقاله از روش آنالیز چرخه حیات، 2 مقاله از روش AHP(Analytical hierarchy process)، 3 مقاله از روش ماتریس ارزیابی اثرات سریع، 2 مقاله از روش تحلیل چند معیاره، 1 مقاله از روش دلفی و از میان مقالات فارسی بررسی شده 4 مقاله از روش ماتریس لئوپولد، 3 مقاله از روش ماتریس ارزیابی اثرات سریع ارتقاء یافته (فرایند تحلیل سلسله مراتبی)، 1 مقاله از روش منوری 2001، که از روش های معمول ارزیابی هستند، برای ارزیابی اثرات زیست محیطی لندفیل استفاده کرده اند.
    نتیجه گیری
    در اکثر مطالعات مورد بررسی، از روش های ارزیابی چرخه حیات و ماتریس لئوپولد برای ارزیابی اثرات زیست محیطی لندفیل استفاده شده است. روش ماتریس لئوپولد به دلیل دقت بالا، بررسی در دو فاز ساختمانی و بهره برداری، استفاده از جداول دو بعدی برای بیان اثرات یک پروژه لندفیل بر محیط زیست، تعیین محل مناسب برای لندفیل و در انتها امتیازدهی محل انتخابی برای لندفیل بیشتر مورد توجه افراد پژوهشگر و متخصص قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: لندفیل، ارزیابی، اثرات زیست محیطی، EIA
  • مقاله گزارش کوتاه
  • ادریس حسن زاده، عبدالرحیم یوسف زاده، ثریا فاضلی*، ندا گودرزی، معصومه مقدسی صفحات 23-29
    مقدمه
    رعایت نکات بهداشتی و ارتقاء شاخصهای فیزیکوشیمیائی آباستخرهای شنا برای حفظ سلامت و رفاه افراد، مهم است. هدف این مطالعه بررسی کیفی آب، 4استخر شهر بروجرد، مقایسه نتایج با استانداردها و ارائه راهکارهای بهبود کیفیت آب است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 6 نمونه از آب هراستخر در هر بار و هر دو هفته یکبار در زمان استفاده حداکثر تعداد شناگران، به روش استاندارد از سطح و عمقهای مختلف آب برداشت و با رعایت شرایط استاندارد به آزمایشگاه مرجع جهت آنالیز نمونه منتقل شد. میزان شاخصهای فیزیکوشیمیائی(دما، کدورت، pH، کلر آزاد باقیمانده، سختی کل، روغن های معدنی در سطح، قلیائیت، هدایت الکتریکی و کل جامدات محلول)و شاخصهای میکروبی(کلیفرمهای مدفوعی،اشرشیاکلی واسترپتوکوک مدفوعی) با استفاده از روش های استاندارد تعیین مقدار و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزار اکسل و شاخصهای آمار توصیفی به صورت جداول و نمودارهای مناسب استفاده شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که به ترتیب مقدار کلر آزاد باقیمانده، pH، کدورت، سختی کل، قلیائیت ،دما و کل جامدات محلول %33/83، %100، %16/54،%5/37 ،%5/12،%16/54، %100 موارد در حد مطلوب بوده است. هیچ گونه چربی وروغن شناوری مشاهده نشده است. همچنین براساس نتایج آزمایشات میکروبی کلیفرم های مدفوعی ، اشرشیاکلی و استرپتوکوک های مدفوعی در کلیه نمونه ها صفر بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده در همهاستخرهای مورد بررسی شاخصهای بهداشتی در حد مطلوب قرار دارند. در برخی موارد پارامترهای فیزیکوشیمیایی در محدوده استاندارد قرار ندارند و نیاز به پایش مداوم دارند.
    کلیدواژگان: استخر شنا، شاخص های فیزیکوشیمیائی، شاخص های میکروبی
  • مقاله اصیل
  • مسعود حمه رضایی*، اسعد فتحی، ناصر رحیمی، ناصح حیدرنژاد، لقمان برزگر، صبیحه حمدی صفحات 30-37
    مقدمه
    کاربرد سموم برای حفظ و ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی در چند دهه اخیر توسعه زیادی یافته است. استفاده در مقیاس وسیع و ناآگاهی از خطرات ایمنی و بهداشتی سموم در مراحل تهیه و ترکیب، زدایش سموم از سطوح آلوده و مسمومیت های ناشی از آن، نگرانی های زیادی را در این صنعت به وجود آورده است. اطلاع از میزان آگاهی و نگرش افراد در معرض می تواند در تدوین برنامه ها و اقدامات مدیریتی و کنترلی سهم بسزایی داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کشاورزان و باغداران استان آذربایجان غربی در زمینه مسائل ایمنی در هنگام کار با سموم انجام شد.
    روش کار
    این بررسی به صورت مقطعی _ توصیفی در کشاورزان و باغداران استان آذربایجان غربی در نیمه اول سال 1394 انجام گرفت. در این مطالعه 290 پرسشنامه ساختار یافته در بین جامعه مورد مطالعه توزیع شد که روایی پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 20 و Excel انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که اکثر کشاورزان (98%) بر این باورند که سموم می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامتی بر جای بگذارد. 94% از کشاورزان سموم را به عنوان یک ضامن بر بازدهی بالا و کیفیت محصول می دانستند. با توجه به آگاهی اغلب افراد از اثرات سوء سموم بر انسان، 53٫7 % کشاورزان از وسایل حفاظتی استفاده نمی کردند. از بین افرادی که از وسایل حفاظتی استفاده می کردند 44٫78 % از چکمه، 46٫27% از کلاه و18٫66% از روپوش و تنها 6% از ماسک در حین کار استفاده می کردند. کشاورزان دلایل اصلی عدم استفاده از وسایل حفاظتی را ناراحت کننده بودن (62٫76%)، و در دسترس نبودن (15٫17%) وسایل بیان کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان از بالا بودن آگاهی افراد در مورد اثرات نامطلوب آفت کش ها داشت ،اما آگاهی افراد در زمینه نحوه استفاده از وسایل حفاظتی کم بود. آلودگی ثانویه ناشی از وسایل حفاظتی نیز از جمله مسائلی است که باید به عنوان یک امر مهم در بهداشت و سلامت افرادی که مواجهه مستقیم ندارند مورد توجه قرار بگیرد. امر آموزش کشاورزان و باغداران در ارتباط با مسائل ایمنی و همچنین در نظر گرفتن آسایش و راحتی وسایل حفاظتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، سموم، تجهیزات حفاظت فردی، کشاورزان
  • غلامحسین جوشنی*، سعید متصدی زرندی، محمدحسن پیراسته، محمدحسن ممیزی، احسان آقایانی، محمود تقوی صفحات 38-44
    زمینه و هدف
    ردپای کربن مجموعه ای از گازهای گلخانه ای و گاز انتشار یافته از یک کالا یا سرویس در سراسر طول عمر خود و مقیاسی برای اندازه گیری تاثیر فعالیت های انسانی بر محیط زیست است. در این مطالعه ردپای کربن کارخانه سیمان آبیک مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    ردپای کربن کارخانه سیمان آبیک توسط دستگاه  Testo 350 XLکه دارای تاییدیه کالیبراسیون شرکت Testo است، اندازه گیری شد و سپس استراتژی های کاهش مورد بررسی قرار گرفت. روش اجرای نمونه گیری بر اساس متد US EPA و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده و کلیه دودکش های کارخانه طی سه ماه متوالی مورد نمونه برداری قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، دما و سرعت گاز خروجی از دودکش در میزان ردپای کربن تولیدی از کارخانه تاثیر گذار است. بطوریکه با بالا رفتن دمای محیط و دودکش و به تبع آن افزایش سرعت گاز خروجی، میزان ردپای کربن نیز افزایش می یابد. بر اساس معادلات IPCC میزان انتشار تئوریکی کارخانه تقریبا 412674 تن معادل دی اکسیدکربن در سال است. این مقدار به ازای هر ساعت حدودا 47109 کیلوگرم بر ساعت ردپای کربن می باشد.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که با شناسایی فرایندهای صنایع همگن، می توان مسیر کوتاهی را برای تدوین سیاست های مقابله با گازهای گلخانه ای اتخاذ نمود. با توجه به اینکه دی اکسیدکربن چون گاز آلاینده ای نیست، استاندارد خاصی هم در سطح ملی و بین المللی برای آن تعریف نشده است.
    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، ردپای کربن، سیمان
|
  • Haji Omid Kalte, Mohammad Amin Faghih*, Mohammad Ali Mirzaei, Abdolmajid Garkaz Pages 1-7
    Introduction
    Job stress is one of the most important factors of creates the physical and psychological effects, as well as job dissatisfaction among the employees, which can reduce the quality of services provided. This study was conducted to examine the relationship between job stress and prevalence of musculoskeletal disorders among the hospital employees covered by the Golestan University of Medical Sciences in 2014.
    Methods
    The study is a cross-sectional analysis and participants consisted of 94 hospital employees who had been selected randomly. Data were collected by Nordic General and Osipow standard job stress questionnaires and, they were analysis by SPSS software, version 19 and statistical T-Test. Results According to the findings, the average stress score subjects which studied was 159±77.24. The results revealed that 6.38% staff had mild job stress, 68.9% mild to moderate job stress, and 24.47% of employees had moderate to high job stress and none of the employees had high job stress. There was no significant relationship between job stress and musculoskeletal disorders of the neck, shoulders, back, elbows, hands and wrists, but the relationship between stress and musculoskeletal disorders of waist was significant (P=0.03).
    Conclusion
    The prevalence of musculoskeletal disorders in computer users in the hospitals studied was high and stress in the workplace can be an important factor in the pathogenesis of this disorder.
    Keywords: job stress, Nordic Questionnaire, Osipow Questionnaire, computer users
  • Edris Hosseinzadeh, Sahba Hajibagher Tehrani*, Sakineh Mollaie Tavani, Aziz Mehr, Ali Pages 8-22
    Introduction
    nvironmental impact assessment is the view of executive for sustainable development. In addition, population growth and increasing waste production has attracted the attention of environmental experts. The environmental assessment is also required for locate of optimal site landfill. The aim of this systematic review is survey of environmental impact assessment methods of Sanitary landfill.
    Methods
    This research was a study of systematic review. In order for assess, was referred to the information available on the internet systems and science, national and international information base and all published articles about assess the environmental impact of landfill was recorded and revised.
    Results
    According to the strategies of study, 79 articles were selected that, 37 Articles due to be unrelated removed and 42 articles examined. Among the reviewed English articles used To assess the environmental impact of landfill 9 Articles of method Life Cycle Analysis, 2 Articles of method AHP, 3 Articles of method Rapid impact assessment matrix, 2 Articles of method multi-criteria method, 1 Delphi Article of method Approach. Among the reviewed Persian articles used to assess the environmental impact of landfill 4 Articles of the Leopold matrix method, 3 Articles of Analytical Hierarchy Process, 1 Article of Manavati method, all of which are common methods for evaluation.
    Conclusion
    In most studies reviewed Life Cycle Assessment methods and Leopold matrix is used to assess the environmental impact of landfill. Leopold matrix method has been considered more by researchers and experts due to high accuracy, survey in the construction and operation phases, using two-dimensional tables to express the effects of a landfill project on the environment, Locate suitable for landfill, and finally voted selected location for landfill.
    Keywords: Landfill, Assessment, environmental impacts, EIA
  • Edris Hoseinzadeh, Abdolrahim Yousefzadeh, Soraya Fazeli *, Neda Goudarzi, Masumeh Moghadasi Pages 23-29
    Introduction
    Health care and improve the indicators of physicochemical water swimming pools to maintain health and welfare of people is important. The aim of this study was to evaluate water quality 4 pools Boroujerd City, compare the results with standard and offer solutions for improving water quality.
    Methods
    In this cross-sectional study, 6 samples of water every pool in every two weeks when using the maximum number of swimmers, were taken from surface and various depths of water base of standard method. Then samples were transferred to a reference laboratory for analysis In compliance with standard conditions. The physicochemical indicators amount (Temperature, turbidity, pH, free residual chlorine, total hardness, mineral oil on the surface, alkalinity, conductivity and total dissolved solids) And microbial indicators (Fecal coliforms, E. coli, fecal streptococci) Were determined using standard methods and were analyzed. To analyze the results were used of Excel Software and descriptive statistics in tables and graphs appropriate.
    Results
    The results showed that amount of free residual chlorine, pH, turbidity, hardness, alkalinity, temperature and total dissolved solids 83.33%, 100%, 54.16%, 37.5%, 12.5%, 54.16% and 100% have been desirable respectively. There not has been observed fat and floating oil. As well as Based on the results of microbiological tests fecal coliforms, Escherichia coli and fecal bacteria in all samples was zero.
    Conclusion
    According to the results in all studied swimming pools, health indicators are desirable. In some cases physicochemical parameters are not in the standard range, therefore requires persistent monitoring.
    Keywords: swimming pool, physicochemical indicators, microbial indicators
  • Masud Hamerezaee*, Asad Fathi, Naser Rahimi, Naseh Heidarnejad, Loqman Barzegar, Sabihe Hamdia Pages 30-37
    Introduction
    Application of pesticides to maintaining or improving of the quality of agricultural products has developed a lot in recent decades. Large-scale use of pesticides and Lack of awareness of health and safety hazards of those has created many concerns in production process, Application, and how to elimination and remove pesticides from contaminated surfaces and poisoning in the agricultural field. Aware of the knowledge and attitude of personnel about of health and safety has an important role to plan and control of safety management activities. The aim of the study is to assessing the rate of knowledge, attitude and practice of farmers and gardeners in Safety issues of working with pesticides in the agricultural sector in West Azarbaijan.
    Methods
    This descriptive cross-sectional survey was performed among farmers and gardeners in West Azerbaijan province in the first half of 1394. In this study, 290 organized questionnaires were distributed among the farmers. Validity and reliability was confirmed by experts and Cronbach's alpha test. Analysis of the data was performed using SPSS20 by Chi-square test and Excel.
    Results
    the study has shown that the majority of farmers (98%) believe that pesticides can have serious adverse effects on health, 94% of farmers knew pesticides as a guarantee for higher quality and productivity of product. In spite of the most of the farmers aware of the adverse effects of pesticides on human, but 53.7% of them didn’t use of personal protective equipment. Among workers who had used personal protective equipment, 44.78%, 46.27%, 18.66%, 6% of them used boots, helmets, covers and masks, respectively. The uncomfortable (62.76%) and unavailability (15.17%) were two obstacles for using personal protective equipment.
    Conclusion
    Results showed that there is high awareness of adverse effects of pesticides, but there is a little awareness of how to use of the personal protective equipment. Also secondary contamination of protective equipment should be considered as an important matter on health of individuals who do not have direct exposure. Training farmers and gardeners Associated with safety by considering comfortability and convenience is given priority.
    Keywords: Awareness, attitudes, pesticides, Personal protective equipment, farmer
  • Gholamhossein Joshani*, Saeed Motesadi Zarandi, Mohammad Hasan Pirasteh, Mohammad Hasan Momayezi, Ehsan Aghayani, Mamoud Taghavi Pages 38-44
    Introduction
    Carbon footprint is a set of greenhouse gas emissions from a service or product throughout their lifespan, and a scale for measure the impact of human activities on the environment. In this study, the carbon footprint of Abyek cement plant was measured.
    Methods
    the carbon footprint measurements in Abyek cement plant (by Testo 350 XL) and finally reduction strategies were developed. Sampling methods based on US EPA and environmental protection agency in Iran methods. Results Based on the results of this study, the temperature and velocity outlet gas is effective on the carbon footprint of the plant. As the outlet gas temperature increases, speed increases too, thus, increase the amount of carbon footprint. Based on equations IPCC, emission rate from plant is about 412674 tons as carbon dioxide per year. The amount per hour is 47109 kg as carbon footprint approximately.
    Conclusion
    This study showed that the detection process can be created short route for codify contrast policies to deal with greenhouse gases. Because carbon dioxide is not a pollutant gas, thus, national and international standards is not defined for its.
    Keywords: Greenhouse, Footprint, Cement