فهرست مطالب

علوم و مهندسی آبیاری - سال سی و نهم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری
سال سی و نهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • پردیس نیک پیک، سیدمحمود کاشفی پور صفحات 1-10
    سرریزها از جمله سازه های هیدرولیکی مهم برای کنترل جریان، تنظیم سطح آب بالادست و اندازه گیری دبی در کانال ها، شبکه های آبیاری و رودخانه ها می باشند. در یک عرض مشخص سرریزهای نوک اردکی و مایل دارای طول موثر بیشتری در مقایسه با سرریزهای معمول می باشند که این مسئله می تواند بر ضریب دبی و راندمان این نوع سرریزها تاثیرگذار باشد. ضریب دبی جریان تابعی از مشخصات هندسی و هیدرولیکی سرریز می باشد، لذا در این تحقیق ضریب دبی جریان برای سرریزهای نوک اردکی و مایل برای سه زاویه مختلف و در سه ارتفاع تعیین و نتایج به دست آمده با ضریب دبی سرریز مستطیلی ساده مقایسه شد. در نهایت سه رابطه ریاضی برای این سه نوع سرریز ارائه گردید، که رابطه بین ضریب دبی و متغیرهای هندسی بدون بعد سرریز را بر پایه شرایط هندسی و هیدرولیکی نشان می دهد. چنین برداشت می شود که برای همه سرریزها ضریب دبی با افزایش دبی یا افزایش انرژی کل بالادست سرریز کاهش می یابد، به گونه ای که در سرریز نوک اردکی و برای زاویه های 45، 60 و 75 درجه ضریب دبی به ترتیب از حدود 7/0 تا 5/0، از 73/0 تا 4/0 و از 75/0 تا 3/0 کاهش یافته است. همچنین برای سرریزهای مایل 15، 30 و 45 درجه نیز به ترتیب از حدود 9/0 تا 66/0، از 95/0 تا 64/0 و از 9/0 تا 54/0 کاهش یافته است. هرچند این کاهش در سرریزهای با زاویه بیشتر دارای شیب بیشتری می باشد به این معنی که سرریزهای نوک اردکی و مایل فقط برای ارتفاع آب کم در بالادست راندمان بالاتری دارند، در نتیجه می توانند دبی بیشتری را با ارتفاع کم آب بالادست عبور دهند.
    کلیدواژگان: اندازه گیری دبی، ضریب دبی، سرریز لبه تیز، سرریز مایل، سرریز نوک اردکی
  • محمدحسین پور محمدی، مهدی قمشی، سید حبیب موسوی جهرمی، سید محمود کاشفی پور، منوچهر فتحی مقدم صفحات 11-20
    در بسیاری از مواقع مجموعه ای از موانع در مقابل مسیر حرکت جریان آب قرار می گیرد. با عبور آب از بین این موانع در پایین دست آنها گردابه ایجاد شده و از هم پوشانی گردابه ایجاد شده از هر کدام از موانع امواج سطحی عمود بر جهت جریان تشکیل می شود. در تحقیق حاضر تاثیر سه نوع شکل مانع بر روی تشکیل امواج عرضی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور موانع استوانه ای ، مکعبی (برخورد جریان به گوشه) و مکعبی (برخورد جریان به ضلع) استفاده شد. دبی ها 5، 15 و 25 لیتر بر ثانیه در نظر گرفته شد. کارگذاری موانع به صورت موازی با چهار آرایش مختلف 60×60 ، 120×60 ، 120×120 و 180×180 در نظر گرفته شد. در مجموع 36 آزمایش صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که شکل موانع تاثیر زیادی بر روی تشکیل امواج عرضی دارد. بیشترین میزان دامنه نسبی (A/H) (دامنه نسبی که A : حداکثر دامنه امواج ، H : عمق متوسط جریان) مربوط به موانع استوانه ای برای آرایش 120×60 در دبی پنج لیتر بر ثانیه و به میزان 10/61 درصد و کمترین میزان مربوط به موانع مکعبی برای برخورد جریان از ناحیه ضلع برای آرایش 180×180 در دبی 25 لیتر بر ثانیه و به میزان شش درصد حاصل شد. روابطی به منظور تخمین عدد استراهال در شکل های مورد نظر با استفاده از نرم افزار SPSS ارائه گردید. بر اساس روابط تجربی ارائه شده مشخص گردید عدد استراهال با پارامتر ( فاصله بین ردیف های موانع به قطر موانع )در موانع استوانه ای نسبت مستقیم و در دو حالت موانع مکعبی مورد بررسی در این تحقیق نسبت عکس دارد.
    کلیدواژگان: امواج عرضی، عدد استراهال، فرکانس امواج، تراکم موانع
  • سهراب مینایی، سعید برومند نسب، شاهرخ زند پارسا، محمدرضا سیاهپوش صفحات 21-32
    برای مطالعه اثر شوری آب در آبیاری بارانی، سامانه آبیاری باید سطوح شوری مورد نیاز و توزیع یکنواخت آب در سطح مزرعه را فراهم آورد. در این پژوهش یکنواختی توزیع و تغییرات شوری آب آبیاری برای یک سامانه آبیاری بارانی با دو خط آبپاش موازی، در اقلیم گرم و خشک شهر اهواز بررسی شد. داده ها طی دو فصل کشت ذرت بهاره و تابستانه از سه مزرعه یکسان، اما با مدیریت آبیاری متفاوت یعنی «آبیاری روزانه(D)، آبیاری شبانه (N)و آبیاری روزانه همراه با یک پس آبیاری برای شستشوی شاخ و برگ گیاه (F)، برداشت گردید. یکنواختی توزیع آب برای هر نوبت آبیاری در سطح تحت پوشش تیمارهای شوری(DuTi)، طی دو فصل آبیاری، بین 59 تا 89 درصد و عموما بیش از 75 درصد ثبت گردید. در کشت بهاره، یکنواختی توزیع تجمعی آب آبیاری در مساحت تحت پوشش تیمارهای شوری(DuT)برای تیمارهای مدیریتی D، F و N، به ترتیب 91، 85 و 87 و یکنواختی توزیع تجمعی آب در کل سطح مزرعه (DuF) نیز به ترتیب 88 ،82 و 88 درصد ثبت شد. در کشت تابستانه، یکنواختی توزیع تجمعی آب آبیاری در مساحت تحت پوشش تیمارهای شوری(DuT) برای تیمارهای مدیریتی D، F و N به ترتیب 93، 88 و 93 درصد و یکنواختی توزیع تجمعی آب برای کل سطح مزرعه (DuF) نیزبه ترتیب 91، 85 و 87 درصد ثبت شد. ضریب تغییرات عمق آب آبیاری، برای تیمارهای مدیریتی D، F و N در دو فصل کمتر از سه درصد ثبت گردید. خطوط هم شوری موازی و با فواصل تقریبا یکسان و همچنین ضریب همبستگی بالا برای معادله های خطی تغییرات شوری- فاصله نیز نشان داد سامانه آبیاری بارانی مورد مطالعه شرایط قابل قبولی برای مطالعه تیمار های شوری با هزینه کم و مدیریت آسان را در شرایط اقلیم منطقه فراهم آورد. اجتناب از آبیاری در زمان باد شدید، افزایش شعاع پاشش آبپاش ها، افزایش تعداد آبپاش های طرفین مزرعه و تنظیم زاویه چرخش آبپاش ها، برای بهتر شدن یکنواختی توزیع آب در چنین سامانه ای باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، آب شور، ارزیابی، یکنواختی توزیع آب
  • عطیه حسینی زاده، حسام سید کابلی، حیدر زارعی، علی محمد آخوند علی صفحات 33-43
    از مهم ترین پیامدهای تغییر اقلیم می توان به تاثیر بر خشکسالی ها و منابع آب اشاره کرد. در این مقاله به بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر وضعیت خشکسالی دشت دزفول- اندیمشک با استفاده از شاخص بارش استاندارد پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا خروجی چهار مدل گردش عمومی جو تحت سناریوی انتشارA2 برای دوره ی 2084-2060، به کمک داده های روزانه بارش در دوره ی پایه (2009-1985) برای دو ایستگاه هواشناسی موجود در منطقه ریزمقیاس شدند. سپس با توجه به دوره رشد کشت غالب منطقه، شاخص استاندارد بارش شش ماهه در دوره ی پایه و همچنین در دوره ی آتی تحت هر چهار سناریوی اقلیمی به دست آورده شد. نتایج نشان داد که به طور کلی در دوره ی آتی، تداوم خشکسالی های شدید و خشکسالی های ضعیف افزایش و تداوم خشکسالی های با شدت متوسط کاهش می یابد. بنابراین در طول دوره کشت محصول غالب، منطقه مواجه با خشکسالی های هواشناسی قابل توجهی در آینده خواهد بود که باید در برنامه ریزی ها مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، خشکسالی، شاخص بارش استاندارد، دشت دزفول، اندیمشک
  • پردیس بدری، محمود شفاعی بجستان، سیدمحمود کاشفی پور، محمد بهرامی یاراحمدی صفحات 45-54
    در مقاله حاضر صفحات متصل به ساحل مثلثی شکل با هدف معرفی روشی جدید برای کمک به افزایش پایداری ساحل و کاهش نرخ فرسایش در ساحل بیرونی خم مورد بررسی قرارگرفته است. آزمایش ها در یک خم 90 درجه ملایم با نسبت شعاع قوس به عرض رودخانه برابر چهار انجام پذیرفت. تعداد نه صفحه متصل به ساحل مثلثی شکل در فاصله طولی ثابت 70 سانتی متر معادل پنج برابر طول موثر صفحه و زاویه 20 درجه نسبت به ساحل بالادست برای انجام آزمایش های اصلی و نه عدد صفحه متصل به ساحل مستطیلی شکل برای انجام آزمایش شاهد به کار رفت. آزمایش های اصلی با اعداد فرود 24/0،26/0،29/0و32/0 و آزمایش شاهد با عدد فرود 26/0 انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش عدد فرود در هر مرحله عمق آبشستگی افزایش می یابد. از مقایسه آزمایش ها در حضور صفحات مثلثی و مستطیلی نیز مشخص شد که عمق آبشستگی صفحات مثلثی80 درصد کمتر از صفحات مستطیلی است.
    کلیدواژگان: صفحات متصل به ساحل، قوس 90درجه، عدد فرود، عمق آبشستگی
  • هادی رضایی راد، عبدالرحیم هوشمند، عبد علی ناصری، محمدرضا سیاهپوش صفحات 55-66
    به منظور بررسی اثر کم آبیاری بر شاخص های فیزیولوژیکی ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704 در طول فصل رشد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1392 در مزرعه آزمایشی شماره دو دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران در سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آبیاری شامل 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه ذرت بود که از طریق تبخیر و تعرق گیاه مرجع(چمن) محاسبه شد. برای کشت از لایسیمترهای حجمی استفاده گردید. در این تحقیق عمق آب زیرزمینی در فاصله 70 سانتی متری سطح خاک ثابت نگه داشته شد. یک لایسیمتر به عنوان تیمار شاهد با آبیاری کامل و بدون حضور سطح ایستابی مورد استفاده قرار گرفت. برای تعیین هدایت روزنه ای، سرعت فتوسنتز و غلظت کلروفیل، مقادیر این شاحص ها در سه نوبت 60، 74 و 88 روز پس از کشت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که هر چه میزان تنش آبی وارده به گیاه بیش تر شود میزان شاخص های مذکور کاهش می یابد. بیش ترین میزان غلظت کلروفیل مربوط به تیمار 100 درصد نیاز آبی به مقدار 38/55 و کمترین آن مربوط به تیمار 50 درصد به میزان 66/39 می باشد. هدایت روزنه ای و سرعت فتوسنتز در تیمار 100 درصد آبیاری با حضور سطح ایستابی بیش ترین و تیمار 50 درصد آبیاری کم ترین مقادیر را در بین سایر تیمارها داشتند. روند تغییرات غلظت این سه شاخص در طول دوره رشد نشان داد که از هفته هشتم پس از کشت تا انتهای دوره رشد ذرت هدایت روزنه ای، سرعت فتوسنتز و غلظت کلروفیل برگ ذرت کاهش می یابد. نتایج همچنین نشان داد که بیش ترین میزان عملکرد دانه ذرت در تیمار آبیاری 100 درصد و به میزان 63/4 و کم ترین آن به میزان 72/3 تن در هکتار در تیمار آبیاری 50 درصد بود.
    کلیدواژگان: هدایت روزنه ای، غلظت کلروفیل، سرعت فتوسنتز، ذرت، لایسیمتر، عملکرد دانه، سینگل کراس 704
  • محمد واقفی، مسعود قدسیان، امیر عظیمی صفحات 67-81
    اکثر رودخانه ها دارای مسیرهای قوسی می باشند که الگوی جریانکاملا پیچیده ای بر آن حاکم می باشد.برای مطالعه رفتار یک رودخانه لازم است تا الگوی جریان حاکم بر قوس های آن کاملا شناخته شود. مدل های عددی به عنوان یک ابزار مناسب و توانمند علاوه بر پیش بینی چنین میدان هایی می توانند درک مطلوبی از آن ارائه کنند.درم طالعه حاضر با استفاده از مدل عددی سه بعدی Flow-3D، تاثیر پارامتر U/Uc بر الگوی جریاندر قوس 90 درجه با بستر متحرکمورد بررسی قرار می گیرد. نتایج با داده های آزمایشگاهی مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل نتایج مربوط به الگوی جریان در مقاطع عرضی و پلان های مختلف از دیگر موارد مطرح شده در این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی جریان، پارامتر U، Uc، قوس 90 درجه، مدل عددی، Flow، 3D
  • مهدی ذاکری نیا، بهمن فکوری دکاهی، سیده سهیلا ابراهیمی صفحات 83-91
    یکی از راه کارهای مقابله با کمبود منابع آب آبیاری استفاده از سطوح ایستابی کم عمق آب زیرزمینی برای آبیاری گیاه به خصوص در مناطق با آب زیرزمینی نزدیک به سطح زمین می باشد. اما بالا آمدن نمک به منطقه ریشه در اثر جریان مویینگی، یک عامل محدود کننده برای استفاده از آب زیرزمینی کم عمق به منظور آبیاری گیاه محسوب می گردد. از این رو آگاهی از رفتار خاک در حضور سطوح مختلف ایستابی با غلظت های مختلف برای برنامه ریزی آبیاری زیرزمینی بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش، که در دانشگاه علوم کشاورزی گرگان با اقلیم نیمه مرطوب صورت گرفته است، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل به صورت کامل تصادفی با چهار تیمار آب زیرزمینی شامل آب شاهد(تهیه شده از آب شرب شهر گرگان) با هدایت الکتریکی 6/0 دسی زیمنس بر متر؛ آب زیرزمینی با هدایت الکتریکی 5/7؛ 5/12 و 5/17 دسی زیمنس بر متر (تهیه شده از اختلاط آب شاهد با آب دریای خزر) و دو تیمار عمق ایستابی 70 و 100 سانتی متر در سه تکرار و در مجموع در 24 لایسیمتر به ارتفاع 150 و قطر 15 سانتی متر حاوی یک خاک لوم رسی سیلتی انجام گردید. آب زیرزمینی از طریق مخازن آب مدرج که به لوله های متخلخل نصب شده در لایسمترها متصل بودند اعمال و به کمک یک شناور، سطح ایستابی در هر لایسیمتر تثبیت گردید. تبخیر از سطح خاک از طریق تغییر ارتفاع آب در مخازن در طول دوره آزمایش به صورت روزانه اندازه گیری شد. پس از یک دوره سه ماهه، هدایت الکتریکی عصاره اشباع نمونه های چهار عمق 5 ، 30 ، 60 و 90 سانتی متری از پروفیل خاک اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف نمک صعود کرده به پروفیل خاک در سطح احتمال یک درصد بین تیمار های مختلف معنی دار بوده است. در تیمار آب شاهد، آهنگ تجمع نمک در سطح خاک شدیدتر، ولی در تیمارهای با شوری بالاتر، تجمع نمک در عمق های نزدیک به سطح ایستابی بیشتر بوده است. همچنین اختلاف مقادیر نمک صعود کرده به پروفیل خاک در سطح احتمال یک درصد در بین تیمارهای عمق ایستابی 70 و 100 سانتی متری معنی دار بود و در همه تیمارهای مربوط به عمق ایستابی 70 سانتی متری نمک بیشتری نسبت به عمق ایستابی 100 سانتی متری صعود کرده بود. بررسی نتایج تبخیر نیز حاکی از آن بود که بیشترین تبخیر در تیمار شوری 5/17 دسی زیمنس بر متر روی داد، اما به طور کلی اختلاف میزان تبخیر از دو سطح ایستابی 70 و 100 سانتی متر بین تیمارهای مختلف در سطح احتمال یک درصد معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: آهنگ تجمع نمک، پروفیل خاک، جریان مویینگی، سطح ایستابی، عصاره اشباع
  • سمیرا سلمان زاده، جواد احدیان صفحات 93-107
    در این پژوهش پراکنش حدی جریان جت در محیط هم فاز و غیر هم فاز مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا یک مدل فیزیکی شامل فلوم آزمایشگاهی و ملحقات مربوط به آنساخته شد. بر روی این فلوم جت های هیدرولیکی دایره ای به قطر پنج، هشت و پانزده میلیمتر تحت زوایای همگرایی مختلف مورد آزمون واقع شدند. آزمایش ها، در محیط پذیرنده هم فاز (آب زلال) و غیر هم فاز (هوا) انجام گردید. طبق نتایج به دست آمده نوع محیط پذیرنده باعث تغییر در شرایط مرزی، مسیر حرکتی جریان تخلیه شونده و توسعه ی جریان خواهد شد. نتایج نشان داد که توسعه فلاکس جریان جت در محیط غیر هم فاز، در اعداد فرود چگال زیر بحرانی روی می دهد و حال آن که در محیط هم فاز عدد فرود دنسیمتریک در محدوده ی فوق بحرانی قرار می گیرد. از نظر کمی حداکثر توسعه فلاکس جریان جت در محیط غیر هم فاز تا حدود 200 برابر قطر نازل می باشد که در محیط هم فاز چنین توسعه جریانی تا 400 برابر قطر نازل روی می دهد. بررسی ها نشان داد که برای غلظت های بیشتر از 40 تا 50 گرم بر لیتر اثر محیط پذیرنده غیر هم فاز در توسعه ی جریان جت بسیار بیشتر از محیط هم فاز است. همچنین مکانیزم حاکم بر توسعه فلاکس جریان جت ریزشی و مستغرق بررسی گردید و مشخص شد که در حالت ریزشی شیب منحنی تزریق، بیشتر از حالت مستغرق می باشد.
    کلیدواژگان: محیط غیر هم فاز، جت ریزشی، توسعه ی جریان جت، پراکنش حدی
  • احسان کرابی، محمدرضا مجد زاده طباطبایی، سید حسین قریشی نجف آبادی صفحات 109-119
    تخمین صحیح دبی در دوره های بازگشت مختلف در طراحی پل ها، کالورت ها و گوره ها به منظور مدیریت سیلاب دشت حائز اهمیت است. معمولا دو روش برای تعیین دبی طراحی در مناطق فاقد آمار استفاده می شود: مدل های بارش- رواناب که ممکن است زمان بر و پرهزینه باشند و روش های رگرسیونی که دبی طراحی در دوره های بازگشت خاص را به خصوصیات حوضه آبریز از قبیل مساحت حوضه، توپوگرافی، خاک و خصوصیات آب و هوایی مرتبط می کنند. در تحقیق حاضر، از دو متغیر جدید خصوصیات مقطع پر و شاخص سیلابی به عنوان متغیرهای مستقل تاثیرگذار بر روابط دبی طراحی در مناطق خشک و نیمه خشک به همراه داده های اندازه گیری شده هندسه مقاطع عرضی 41 ایستگاه هیدرومتری در استان خراسان رضوی استفاده شده است. نتایج مقایسه حاصل از تاثیر متغیرهای جدید بر دبی با دوره های بازگشت مختلف در این مطالعه، با روش های سنتی، نشان داد که خصوصیات مقطع پر در رودخانه ها و شاخص سیلابی می توانند به عنوان متغیرهای مناسب در روابط دبی طراحی به کار برده شوند. به طوری که با انتخاب سه ایستگاه منتخب به منظور صحت سنجی روابط این تحقیق در مقایسه با روش تحلیل فراوانی، در روابط هندسه هیدرولیکی مقطع پر تنها هشت درصد خطا مشاهده شد.
    کلیدواژگان: دبی طراحی، مقطع پر، هندسه رودخانه، شاخص سیلابی، مناطق فاقد آمار
  • مرضیه محمدیان، روح الله فتاحی، محمدرضا نوری امام زاده ای صفحات 121-130

    در مناطق خشک و نیمه خشک محدودیت دسترسی به منابع آب غیر شور برای تولیدات کشاورزی، باعث شده که آب شور منبع بسیار مهمی برای آبیاری در این مناطق شود. گفته شده که با استفاده از فناوری مغناطیس و عبور آب شور از میدان مغناطیسی می توان به بهبود عملکرد محصول در شرایط شور کمک نمود. در این راستا به منظور بررسی تاثیر عبور آب شور از میدان مغناطیسی بر ویژگی های رشد و اجزای عملکرد گیاه فلفل سبز، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با شش تیمار و در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در تابستان سال 1392 اجرا شد. تیمارها شاملدوسطح آب (مغناطیسی و غیر مغناطیسی) و شوری در سه سطح (3/0، 3/2،2/4 دسی زیمنس بر متر) بود. بررسی ها نشان داد که آب مغناطیسی باعث افزایش 12، 19 و 33 درصدی عملکرد کل میوه به ترتیب در آب آبیاری با شوری 3/0، 3/2 و 2/4 دسی زیمنس بر متر شد. همچنین نتایج نشان داد که همه اجزای عملکرد شامل وزن تر و خشک برگ، ساقه، ریشه و حجم ریشه در تیمار آب با شوری 3/0 دسی زیمنس بر متر دارای بیشترین مقادیر نسبت به دو تیمارشوری دیگر شد. آب مغناطیس باعث افزایش 15 و 11 درصدی در وزن تر ساقه در شوری 3/2 و 2/4 دسی زیمنس بر متر نسبت به سطوح غیر مغناطیس خود شد.

    کلیدواژگان: آب شور، آب مغناطیسی، فلفل سبز، عملکرد، ریشه
  • مرتضی عرب، محمد علی زمردیان صفحات 131-142
    مساله آبشستگی موضعی در اطراف پایه و تکیه گاه پل در سال های اخیر به طور گسترده توسط محققین مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. این در حالی است که مطالعات اندکی از تاثیر فاصله پایه از تکیه گاه روی آبشستگی پایه و تکیه گاه پل موجود می باشد. با توجه به این که پل های زیادی در سطح جهان ساخته می شوند که دارای پایه هایی در فاصله نزدیک به تکیه گاه می باشند، بنابراین ضرورت می یابد این موضوع مورد بررسی قرار گیرد. در تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر طول تکیه گاه و شکل پایه بر روی عمق آبشستگی آن ها، از تکیه گاه های قائم با طول های 25، 5/37 و 50 سانتی متر و پایه های دایره ای، مربعی گرد گوشه و مربعی نوک تیز در دو فاصله 5/17 و 35 سانتی متر نسبت به سیلاب دشت استفاده شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که با نزدیک شدن پایه به تکیه گاه، آبشستگی آن ها افزایش می یابد. به عنوان نمونه حضور پایه نوک تیز در فاصله 5/17 سانتی متری سیلاب دشت برای تکیه گاه 50 سانتی متری، عمق آبشستگی تکیه گاه و پایه را به ترتیب 50درصدو 61 درصد در مقایسه با پایه و تکیه گاه به صورت مجزا افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آبشستگی، تکیه گاه پل، پایه پل، سیلاب دشت
  • صباح محمدی، رسول قبادیان، سیدمحمود کاشفی پور صفحات 143-153
    وقتی جریان سیلابی در یک رودخانه فصلی به راه می افتد در اثر نفوذ از بستر و کناره ها، حجم سیلاب کاهش می یابد. این کاهش حجم سیلاب تلفات انتقال نامیده می شود. به منظور تخمین تلفات نفوذ در این تحقیق مدلی کامپیوتری برای مقاطع نامنظم رودخانه ای تهیه شده است که در آن معادله های دیفرانسیل جزئی سنت ونانت پس از خطی شدن، با روش تفاضل های محدود حل می شوند. برای برآورد تلفات انتقال رابطه گرین-آمپت در مدل مذکور با معادله های جریان غیر ماندگار جفت شده است. پس از صحت سنجی مدل به برآورد مقدار تلفات نفوذ بعد از یک رخداد سیل 65 ساعته در بازه ای از رودخانه قره سو به طول تقریبی 18 کیلومتر با 60 مقطع عرضی پرداخته شد. نتایج این شبیه سازی نشان داد که وقتی از رابطه گرین-آمپت برای محاسبه نفوذ استفاده می شود می توان مقدار نفوذ را با دقت خوبی محاسبه نمود. با استفاده از این مدل مقدار تلفات انتقال بر اثر نفوذ در بازه مورد نظر 1400000 مترمکعب محاسبه گردید که حدود 75/2 درصد از حجم سیلاب ورودی به بازه می باشد. همچنین با استفاده از این مدل مقدار عمق نفوذ تجمعی و شدت نفوذ در هر یک از مقاطع در طول مسیر رودخانه قابل محاسبه و برآورد است.
    کلیدواژگان: تلفات انتقال، گرین، آمپت، معادله های سنت - ونانت
  • آتنا خلیلی، ابوالفضل اکبرپور، حسین خزیمه نژاد، پیمان ورجاوند صفحات 155-166
    جریان غلیظ از مهم ترین عوامل در رسوب گذاری است که باعث انتقال رسوبات به نزدیکی بدنه سد می شود. لذا شناخت این جریان و عوامل موثر بر آن از نقطه نظر کیفیت آب و پیش بینی میزان آلودگی، حائز اهمیت است. پیش بینی حرکت جریان غلیظ به دلیل پیچیدگی اندازه گیری آن، معمولا به صورت آزمایشگاهی انجام شده است. در تحقیق حاضر، به بررسی تاثیر ارتفاع پوشش گیاهی مصنوعی در کاهش سرعت پیشانی جریان غلیظ پرداخته شد. جریان غلیظ با چهار غلظت متفاوت وارد فلوم شد و پوشش گیاهی تحت چهار ارتفاع و پنج تراکم مختلف در مسیر جریان قرار گرفت. اندازه گیری سرعت در شش مقطع انجام گردید. تغییرات غلظت در راستای قائم در سه مقطع اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که ارتفاع 2/0 متر و تراکم 4/1 درصد پوشش گیاهی موثرین پوشش برای کاهش سرعت و غلظت پیشانی جریان می باشد. همچنین ضریب کئولگان برای محاسبه سرعت در بستر صاف و بستر دارای پوشش گیاهی ارائه شد و در نهایت رابطه ای برای محاسبه سرعت در بستر دارای پوشش گیاهی استخراج گردید.
    کلیدواژگان: جریان غلیظ، پوشش گیاهی مصنوعی، سرعت پیشانی، پروفیل غلظت
  • سعید قائدی، پیمان افراسیاب، عبدالمجید لیاقت صفحات 167-179
    یکی از راه حل های مورد تایید پژوهش گران در حوزه ی استفاده از آب شور در کشاورزی، استفاده ی تلفیقی از آب شور و غیر شور به صورت توامان برای کاهش اثرات اسمزی ناشی از استفاده از آب شور می باشد. در پژوهش حاضر هدف، مقایسه ی روش های موجود و ارائه ی یک راهکار جدید در چگونگی تلفیق آب شور و غیر شور، برای ذخیره سازی هرچه بیشتر آب شیرین می باشد.برای این منظور آزمایشی در شرایط مزرعه ای در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با پنج تیمار (تیمار شاهد باضافه ی چهار روش تلفیق آب شور و غیر شور) در سه تکرار طی کشت گیاه سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید در سال 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل به انجام رسید. تیمارها شامل، شاهد، یک سوم شور، یک در میان زمانی، یک در میان مکانی و تیمار مخلوط بودند. شاخص های زراعی مورد بررسی شامل وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ، وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته ها و شاخص سطح برگ بودند. نتایج نشان داد دو تیمار یک در میان مکانی و یک سوم شور در تمامی صفات اندازه گیری شده پس از تیمار شاهد دارای بیشترین عملکرد بودند، به طوری که در وزن خشک برگ، ارتفاع گیاه و شاخص سطح برگ با تیمار شاهد تفاوت معنی دار (p≤0.05) نشان ندادند و در وزن خشک ساقه و وزن خشک کل اندام هوایی پس از تیمار شاهد دارای بیشترین عملکرد بودند. این دو تیمار در تعدیل املاح در انتهای فصل نیز نتایج قابل قبولی از خود برجا گذاشتند. به نظر می رسد تیمارهای یک سوم شور و یک در میان مکانی هر کدام با بهره گیری از روش منحصر به فرد خود در نحوه ی استفاده از آب شور توانسته اند با وجود کاربرد آب شور در آبیاری ها، اثر منفی ناشی از پتانسیل اسمزی وارده به گیاه را کاهش داده و نسبت به روش های قدیمی تر (یک در میان زمانی و مخلوط)، دارای برتری باشند.
    کلیدواژگان: آبیاری تلفیقی، توزیع شوری، شوری، عملکرد سورگوم
  • احسان اسماعیلی، امییر سلطانی محمدی، سعید برومند نسب صفحات 181-190
    به منظور بررسی اثر شیب روی ابعاد پیاز رطوبتی از یک منبع تغذیه خطی در اراضی شیبدار، تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تیمار و سه تکرار در پاییز 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، در خاکی با بافت سیلتی لوم با دو دبی شش و نه لیتر در ساعت در واحد طول نوار و به ازای سه شیب صفر، دو و پنج درصد انجام شد. پس از گذشت 24 ساعت از پایان زمان آبیاری، با ایجاد یک برش به صورت عمودی ابعاد پیاز رطوبتی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تحلیل های آماری نشان داد با افزایش دبی و شیب، عرض و عمق، مساحت و حجم خیس شده افزایش پیدا می کنند که این افزایش در سطح آماری یک درصد در اراضی با شیب دو و پنج درصد نسبت به زمین مسطح اختلاف معنی دار داشت. افزایش عرض خیس شده برای دبی شش و نه لیتر در ساعت در زمین با شیب دو درصد نسبت به زمین مسطح به ترتیب 10 و سه درصد و برای شیب پنج درصد، 20 و 13 درصد بود. افزایش عمق خیس شده برای دبی شش و نه لیتر در ساعت در زمین با شیب دو درصد نسبت به زمین مسطح، 5/12 و 17 درصد و برای شیب پنج درصد 25 و 35 درصد بود. افزایش مساحت برای دبی شش و نه لیتر در ساعت در زمین با شیب دو درصد نسبت به زمین مسطح، 24 و 28 درصد و برای شیب پنج درصد، 56 و 45 درصد بود.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای- نواری، اراضی شیبدار، پیاز رطوبتی
|
  • Pardis Nikpiek, Seyed Mahmoud Kashefipour Pages 1-10
    Weirs are one the most important hydraulic structures for flow control, water measurement and regulating of upstream water elevation in canals, irrigation networks and rivers. For a given of channel width, duckbill and oblique weirs have longer effective length in comparison with the usual rectangular sharp crested weirs, and this could be effective on their discharge coefficients and efficiency. Discharge coefficient is a function of weir geometry and hydraulic conditions. Therefore, in this study discharge coefficients were specified for duckbill and oblique weirs with three different wall angles and three weir heights and were compared with the corresponding measured values in usual rectangular weir. Three mathematical dimensionless equations were finally developed for these weirs, describing the relationship of discharge coefficients with the weir geometry and hydraulic conditions. It was found that for all types of weirs the discharge coefficient decreases with increasing discharge or upstream head. However, this reduction has sharp slope for the weirs with higher angles. For duckbill weirs the discharge coefficients were measured 0.5-0.7, 0.4-0.73, and 0.3-0.75 for the angles of 45, 60, and 75 degrees, respectively. For oblique weirs the measured discharge coefficients were 0.66-0.9, 0.64-0.95, and 0.54-0.9 for the angles of 15, 30, and 45 degrees, respectively. The results of this research show that the duckbill and oblique weirs have more efficiency for low head in upstream and are able to pass more discharge with lower upstream head.
    Keywords: Discharge measurement, Discharge coefficient, sharp crested weirs, oblique Weir, duckbill Weir
  • Mohammad Hossein Purmohammadi, Mehdi Ghomeshi, Seyed Habib Mosavi Jahromi, Seyed Mahmoud Kashefipour, Manoochehr Fathi Moghadam Pages 11-20
    In many cases the collection of obstacles stand against water flow direction and by passing water through these obstacles, vortexes are created in downstream of them and by overlapping of these vortexes, surface waves perpendicular to the flow direction are formed. In this study the impact of obstacle shape on the characteristics of transverse waves are investigated.For this purpose, cylindrical obstacle and cubic obstacle are used. Discharges 5, 15 and 25 l/s and insertion of obstacles in parallel with ordering of 60*60,60*120,120*120 and 180*180 are considered. Totally 36 experiments were performed. The results showed that the shape of obstacles has high impact on the formation of transverse waves. The maximum amount of relative amplitude (A/H ) (A : The maximum wave amplitude , : depth of flow) was occurred for cylindrical obstacle with amount of 61.10% in arrangement of obstacles of and discharge equal to 5 l/s and the minimum value of was occurred for cubic obstacle for side current collision with amount of 6.00% in arrangement of obstacles of and discharge equal to 25 l/s. Equations for estimating of Strouhal Number were presented, using SPSS software developed. According to presented equations, Strouhal number has direct comparison with (P: Distance between obstacles, : Diameter of obstacles ) in cylindrical obstacles and has inverse comparison in two situations of cubic obstacles.
    Keywords: Transverse waves, Strouhal number, Frequency of waves, Density of obstacles
  • Sohrab Minaei, Saeid Brooman Nasab, Shahrokh Zan Parsa, Mohammad Reza Siahpoosh Pages 21-32
    To study the effect of water salinity in sprinkler irrigation, the system should be improved for saline levels requirements and a uniform water distribution. In this research, the distribution uniformity and saline gradients were evaluated for a double line source sprinkler irrigation system in Ahvaz in dry and hot climate. During the spring and summer growing season of maize, the data were collected in three farms with similar conditions and different managements, so as daytime (D), nighttime (N) and daytime irrigation with a post short fresh water for foliage washing (F), in three replications. For the two growing seasons, distribution uniformity for each irrigation event in all treatments was defined between 59 to 89 % (mostly greater than 75 %). Cumulative distribution uniformity for D, F and N treatments were 91, 85 and 87 % in spring,93, 88 and 93 % in summer for saline treatments area, and 88, 82 and 88 % in spring for whole irrigation system and 91, 85 and 87 % in summer for whole irrigation system, respectively. The coefficient of variation for all treatments during the two growing seasons was less than 3%. Uniform and proper gradient of water salinity and parallel iso-saline lines were observed throughout the field, along with high regression coefficients for liner equations. The results showed that the experimental sprinkler irrigation system provided an appropriate condition for the system throughout the field with low cost and easily management. With avoiding irrigation in windy conditions, increasing wetted radius of sprinkles, increasing the side sprinkler numbers and regulation of them, the improvement of irrigation uniformity must be considered.
    Keywords: Sprinkler irrigation, Saline water, Evaluation, Water distribution uniformity
  • Atiyeh Hoseinizade, Hesam Seyed Kaboli, Heidar Zarei, Ali Mohammad Akhond Ali Pages 33-43
    One of the most serious consequences of climate change is how it will affect droughts and water resources. This study aims at investigating the impact of climate change on droughts conditions in Dezfool-Andimesh Plain using the Standard Precipitation Index (SPI). To achieve this objective, output of four general circulation models (GCMs) under the A2 scenario were downscaled for two climate stations in the period of 2060-2084 compared to the baseline period (1985-2009). Regarding the dominant crop grown in the study area, a 6-month SPI for the baseline and future periods were estimated under the four GCM-scenarios. Results revealed that there is an increase in the duration of severe and mild droughts while there is a decrease in the duration of moderate droughts. This implies that droughts will be a concern in the future during the growing season (for the dominant crop) which should be considered in water resources management.
    Keywords: Climate change, Drought, Standardized precipitation index, Dezful
  • Pardis Badri, Mahmoud Shafaei Bejestan, Seyed Mahmoud Kashefi Pour, Mohammad Bahrami Yarahmadi Pages 45-54
    In the present paper the Triangular Shape Vane (TSV) attached to the bank of a flume bend for the purpose of introducing a new measure for reducing bank erosion has been experimentally investigated. Tests carried out at 90-degree mild flume with ratio of radius to width equal to 4. For main tests, nine triangular vanes with fixed distance of 70cm equal to 5 times the effective vane length at angle of 20 degree to the upstream was attached to the outer bank and tested under four different flow conditions of which Froude number was equal to o.24, 0.26, 0.29 and 0.32. Tests also were carried out using regular Rectangular Shape Vanes(RSV) for Froude number equal to 0.26. At the end of each test, bed topography was measured. Plots of bed topography and longitude bed profile show that the scour hole at the noise of both vanes are developed with its maximum depth increases as the flow conditions is increased. Comparison of the scour depth for both TSV and RSV proved that the scour depth for TSV are 80% less than the scour depth of RSV.
    Keywords: Vane attached to the bank, 90° bend, Froude number, Scour depth
  • Hadi Rezaee Rad, Abdol Rahim Hooshmand, Abed Ali Naseri, Mohammad Reza Siahpoosh Pages 55-66
    In this research, in order to study the effect of deficit irrigation on the physiological indexes of maize (single cross 704), an experiment in randomized complete block design with three replicate, was performed in the experimental field of Shahid Chamran university during the year 2013.The Irrigation treatments included 100, 75 and 50 percent of the maize water requirement that was calculated through the evapotranspiration of the reference plant (grass). Volumetric lysimeter were used for the cultivation and the depth of the groundwater table was held at 70 centimeters from the soil surface. A lysimeter with complete irrigation and without the presence of water table was used as control treatment. The amount of the physiological indexes was measured 60,74 and 88 days after sowing for Determination of Stomatal conductance, photosynthesis speed and chlorophyll's density. The results showed that with increasing of water stress, the amount of the physiological indexes decreased. The maximum and minimum amount of chlorophyll's density was 55.38 and 39.66, obtained from the treatments with 100 and 50 percent of maize water requirement irrigation, respectively. The maximum and minimum amount of Stomatal conductance and photosynthesis speed obtained from treatments with 100 and 50 percent of maize water requirement irrigation, respectively. The alteration process of these three indexes during the infancy showed that from the eighth week after the cultivation till the end of the maize infancy the maize petal loophole conduction, photosynthesis velocity and the chlorophyll's density will decrease. also, the results showed that the maximum maize biomass was 4.63 ton/ha obtained from the treatment with 100 percent of maize water requirement irrigation and the minimum maize biomass was 3.72 ton/ha obtained from the treatment with 50 percent of maize water requirement irrigation.
    Keywords: Stomatal conductance, Chlorophyll, Photosynthesis, Maize, Lysimeter, Grain yield, SC704
  • Mohammad Vaghefi, Masoud Ghodsian, Amir Azimi Pages 67-81
    Most rivers have bend routs that the quite complex flow pattern is dominated on them. It is necessary to study the behavior of a river, the flow pattern is well known that the dominant bend. Numerical models as a powerful instrument for the prediction of such areas can provide a good understanding of them. In the present study using three-dimensional numerical model Flow-3D, Parameters of U/Uc the flow pattern at a 90 degree arc of the moving bed is placed. The results were compared with experimental data.Analysis of results relevant to flow pattern in cross sections and different plans are among other points introduced in this paper.
    Keywords: Flow pattern, U, Uc Parameter, 90 Degree bend, Numerical model, Flow, 3D
  • Mehdi Zakerinia, Bahman Fakouri Dekahi, Seyede Soheila Ebrahimi Pages 83-91
    Shallow groundwater with different quality could be replaced of irrigation water for crop as a cheap water resource in some semi-arid region of world. But salt rising to the root zone due to capillary flow from shallow groundwater is a limiting factor for underground irrigation method. In this study, an experiment in a completely randomized factorial design was conducted with four water treatments include of common water (Gorgan city drink water with 0.6 dS/m of electrical conductivity), 7.5, 12.5 and 17.5 dS/m that were prepared with mixing common water and Caspian Sea water. Two water table treatments also considered include 70 and 100 cm depths. All treatments had 3 replications. Totally 24 lysimeters with 150 cm height and 15 cm diameter were filled with silt clay loam in Gorgan agriculture science and natural recourses university. Ground water injected from some scaled water reservoirs through porous pipes into the soil and water table was created by a floater at stable depth beside of each lysimeter. Soil surface evaporation was measured daily by monitoring the water level changing in each lysimeter reservoir. After a three-month, the water content and electrical conductivity of the saturation extracted samples in four depths including 5, 30, 60 and 90 cm of each soil column were measured. The results of showed that at 1% probability, the rising slat mass in different treatments was significant. In the control treatment, salt accumulation intensity to the soil surface was more than other treatments compare with its groundwater concentration. Comparison of salt rising to the soil surface of treatments for two water tables (70 and 100 cm), showed that the salt rising differences between this two treatments was significant at 1 % probability, and accumulation of salts in the soil profile at 70 centimeters was more than its value at 100 cm water table in all groundwater salinity treatments. Evaporation results showed that the highest evaporation was occurred in 17.5 dS/m salinity treatment. Also as a whole, differences between the evaporation rates of 70 and 100 cm water levels were not significant at 1% probability.
    Keywords: Salt accumulation rate, Soil profile, Capillary flow, Water table, saturated extraction
  • Samira Salman Zade, Javad Ahadian Pages 93-107
    In this article we studied the distribution limits of jet injection in the same phase and dissimilar phase ambient. To achieve the proposes of this research a physical model was set upped consist of experimental flume and related accessories, circular jets nozzles 5, 8 and 15 mm diameter which had various contraction angles. The experiments were conducted at the same phase (clear water) and dissimilar phase (air surrounding) of ambient fluid. According to the results there is a significant effect on the properties of distribution limits on the partially submerged and free jet flow. The results showed that the jet flux has been developed at the dissimilar ambient fluid in the subcritical Densimetric Froude number. While the Densimetric Froude number was supercritical range in the same phase ambient flow. The quantity investigation shows that the maximum of jet flux development in the dissimilar ambient flow in the jet nozzle diameter is about 200 times where in the same phase ambient fluid this development has the nozzle diameter occurred 400 times. The results showed that the effect of dissimilar phase ambient on development of jet flow is much greater than the same phase ambient at the concentrations of 40 to 50 grams per liter. The govern mechanisms of the flux development of free outfall and submerged jet flow and It was found that the slope of the curve of the free jet injection is more of a submerged jet.
    Keywords: Dissimilar phase, Free jet, Development of jet flow, Ddistribution limit
  • Ehsan Karabi, Mohammad Reza Majdzadeh Tabatabai, Seyed Hossain Ghoreishi Najaf Abadi Pages 109-119
    Appropriate estimates of flows for different return periods are important for floodplain management in designing canal, bridges, culverts and levees. In general, there are two common approaches to determine design flows at ungaged sites: Rainfall-runoff models, which are often costly and time consuming, and regression models, in which design flows of various return periods are related to watershed characteristics such as drainage area, topographic features, soils and climate. In the present study, bankfull-geometry data as well as flashiness index are used as effective independent variables in regression models to evaluate design flows relationships at 41 streamflow-gauging sites in Gara-Gum basin of Khorasan-Razavi province located in an arid and semiarid region. The bankfull geometry regression is found to be useful to predict design flows and comparable with flow estimates developed by traditional approaches for ungaged sites in the same basin. As, in three stations in this study area, the error in computations, compared with the method of frequency analysis, was 8% for bankfull hydraulic geometry relationship.
    Keywords: Design flow, Bankfull, River geometry, Flashiness index, Ungaged sites
  • Marziye Mohammadian, Roh Allah Fatahi, Mohammad Reza Nouri Emamzadei Pages 121-130

    In arid and semi-arid regions due to restriction of access to fresh water resources for agricultural production, the major source of irrigation water is salt water. It was argued that the use of magnetic technology and salt water pass through a magnetic field can be helped to improve crop yield where salt water is used. In this regard to investigate effect of salt water passes through the magnetic field on the growth characteristics and yield components of green pepper, an experiment was conducted as completely randomized with split plot design by six treatments and three replications at University of Shahrekord in the summer of 2013. Treatments included two water levels (magnetic and non-magnetic) and salinity at three levels (0.3, 2.3 and 4.2 dS/m). The results showed that magnetic water increases of 12, 19 and 33 percent of the total fruit yield in irrigation water with salinity respectively 0.3, 2.3 and 4.2 dS/m. Also all yield components of the including fresh and dry weight of leaves, stems, roots and root volume of treated water with salinity of 0.3 dS/m highest values than the two others. Magnetic water increases 15 and 11 percent in the weight of stems in salinity of 2.3 and 4.2 dS/m than other non-magnetic levels of its.

    Keywords: Salt water, Magnetic water, Green pepper, Yield, Root
  • Morteza Arab, Mohammad Ali Zomorodian Pages 131-142
    The local scour around bridge pier and abutment in recent years has been widely studied by different authors. Scant information exists as to how bridge pier proximity to abutment affects scour depth at an abutment and at a pier. Due to the fact that many bridges have a pier located close to an abutment, therefore, it is necessary to be study. This paper presents the effect of abutment length and pier shape on scour depth of them, by using wing-wall abutments with lengths 25, 37.5 and 50cm and circular, round edge and sharp edge piers in two distance, 17.5 and 35cm from the bank wall at the flood plain. The results of experimental study showed that the proximity pier to abutment, increases scour depth of them and the minimum scour depth related to the circular pier and maximum scour depth related to the sharp edge pier. For example, the sharp edge pier in distance 17.5cm from the bank wall at the flood plain, for abutment with length 50cm, increases scour depth of abutment and pier 50% and 61% respectively, compared with scour depth of them in isolation.
    Keywords: Scour, Bridge Abutment, Bridge Pier, Flood Plain
  • Sabah Mohammadi, Rasoul Ghobadian, Seyed Mahmoud Kashefi Pour Pages 143-153
    Volume of flooding flow volume in ephemeral streams decreases due to evaporation as well as the channel wall and bed penetration. This process is known as transmission losses. In this study, a model is developed to estimate the transmission losses in irregular sections of rivers, in which a finite difference scheme is used to solve Saint-Venant equations. In this model, for estimating the transmission losses, the Green-Ampt equation is coupled with Saint-Venant equations. After verification of model, the transmission losses at Gharesoo river with 18 KM length and 60 cross sections after 65 hours flood event is evaluated. The results showed that the Green-Ampt equation can predict transmission losses with good accuracy. Using model the transmission losses equal to 1400000 cubic meters is computed which is 2.75% of input flood volume to the reach. Also this model is enabled to evaluate the infiltration rate and cumulative infiltration depth.
    Keywords: Transmission losses, Green, Ampt, Saint, Venant equations
  • Atena Khalili, Abolfazl Akbar Poor, Hossein Khozeymeh, Nezhad, Peyman Varjavand Pages 155-166
    Density currents are the most important transport mechanisms and deposition of sediments which causes sediments transportation to the near of dam body. Therefore, Studying of these flows and their affecting parameters are very important in terms of water quality and pollution prediction .According to density current complexity, experimental studies are typically used. In the present research, behavior of the saline density current forehead flowing over artificial vegetation was studied by conducting experiments. Density currents were entered into the flume with four different concentrations. Artificial vegetation was placed in the direction of the flow with four heights and five densities. Velocity and vertical concentration profile were measured in 6 and 3 longitudinal sections, respectively. The results showed that the most effective artificial vegetation density and height in this work can be concluded 1.4 percent and 0.2 meter, respectively. Keolegan coefficient is presented for velocity calculation of flows over smooth bed and bed with artificial vegetation, according to the vegetation density and height. Finally ,a relationship was provided to calculate the velocity of flows over the beds with artificial vegetation.
    Keywords: Saline density current, Artificial vegetation, Head velocity, Concentration profile
  • Saeid Ghaedi, Peyman Afrasiab, Abdolmajid Liaghat Pages 167-179
    Conjunctional use of saline and non-saline water for reduce the negative effects of osmotic potential in the plant, has gained much attention. The aim of this study is to compare existing approaches and propose a new approach on how to conjunct saline and non-saline water. To do this, an experiment was performed as a randomized complete block design with six treatments and three replications for sorghum in experiment field of Zabol University within 2012-2013. Treatments include; control treatment (100 % freshwater), one-third of salty, the alternate time, the alternate place and the mixed. The investigated cropping indices were dry weight of stem, leaf and aerial organs of plant, plant height and leaf area index. The results indicated; both treatments the alternate place and one-third of salty, in all characteristics have been measured, after the control treatment had the highest yield, as the leaf dry weight, plant height and leaf area index did not show significant difference (p≤ 0.05) and in leaf dry weight and branch dry weight of the control treatment had the highest yield. These two treatments in salts adjusted at the end of the season left acceptable results. It seems local alternative and one-third of salty treatments with their own unique techniques in using saltwater reduce the negative effects of osmotic potential in the plant and compared to the older method (temporal alternative and), they have an advantage.
    Keywords: Conjunctional irrigation, Salt distribution, Salinity, Sorghum yield
  • Ehsan Esmaeeli, Amir Soltani Mohammadi, Saeid Broomand Nasab Pages 181-190
    In order to evaluate the effect of slope on wetting pattern using a linear water supply a study has been taken in research field during the fall of 2014, at Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran. In this research two flow rates 6 and 9 liters per hour per unit length, three slopes, including 0, 2 and 5 percent with three replications at the randomized block design were used. The soil texture was silt loam. The results of statistical analysis showed that with increasing discharge and slope, width and depth, area and volume soaked increases. The results showed these differences are significant in 1% level for 2 and 5 percent slopes compared to 0. Increase width soaked in for the rate of 6 liters per hour in slope of 2% with compared to a 0, 10 percent and for slope 5%, was 20 percent. Also the increase for width in the rate of 9 liters per hour respectively was 3 and 13 percent. Increase depth soaked in for the rate of 6 liters per hour in slope of 2% with compared to 0, 12.5 percent and the slope of 5%, was 25 percent. Also the increase for depth in the rate of 9 liters per hour respectively was 17 and 35 percent. Increase area in for the rate of 6 liters per hour in slope of 2% with compared to a 0, 24 percent and for slope 5%, was 56 percent and for flow rate of 9 liters per hour the increase for area, respectively was 28 and 45 percent.
    Keywords: T, tape drip irrigation, Sloping lands, Wetting pattern