فهرست مطالب

دانشنامه حقوق اقتصادی - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

دانشنامه حقوق اقتصادی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عابدی* صفحه 1
    تزاحم آزادی متعاملین در تعیین مفاد و شروط قراردادی با لزوم جبران ضرر نامشروع، و تقابل فایده ها و زیان های اقتصادی و اجتماعی شرط عدم مسئولیت، نظام های حقوقی را در تجویز آن، دچار تردید کرده است و با وجود گرایش به پذیرش اصل اعتبار آن، استثنائات متعددی، با هدف جلوگیری از توافق های ناعادلانه، بر این اصل وارد شده است. تحلیل اقتصادی و بررسی معایب و فواید اقتصادی شروط عدم مسئولیت و نقش آن در کارایی، می تواند ما را در احراز عدالت قراردادی کمک کند.روش تحقیق، تحلیلی و توصیفی بوده و در موارد ضروری، به روش مقایسه ای پرداخته تا رویکرد سایر نظام های حقوقی نیز روشن شود. تحلیل اقتصادی شرط عدم مسئولیت نشان می دهد که پذیرش اصل اعتبار شرط عدم مسئولیت، کارایی اقتصادی را منجر می شود؛ لیکن درصورتی که قرارداد ناقص باشد، مانند وجود انحصار و نابرابری اطلاعاتی، دخالت دادگاه در تعدیل یا ابطال شرط عدم مسئولیت ضروری است، یافته ای که اصولا و نه لزوما، با تحلیل حقوقی شرط عدم مسئولیت هماهنگ است.
    کلیدواژگان: حقوق قراردادها، تحلیل اقتصادی قرارداد، کارایی اقتصادی، شرط عدم مسئولیت، شروط ناعادلانه
  • ابراهیم رهبری*، محمود جعفری چالشتری صفحه 22
    «امتناع یک جانبه» از اعطای لیسانس اختراع خود به دیگری از مقولاتی است که در چارچوب آن موازین حقوق رقابت، امتیازات انحصاری دارنده اختراع را به نحوی جدی به چالش می کشد؛ چراکه گاه استنکاف از چنین اقدامی، سبب اخلال در رقابت می شود. یکی از ابعاد چالش برانگیز موضوع این است که چگونه چارچوب های حقوق رقابت می تواند حق مالکیت دارنده اختراع را محدود کند؟ این مقاله در روشی تحلیلی و در نگرشی تطبیقی، می کوشد ضمن ارائه تعریفی دقیق از این مفهوم، رویکرد رویه مراجع رقابتی و محاکم و دکترین حقوق آمریکا و اتحادیه اروپا را که در قالب نظریه های مختلفی سعی در توجیه مداخله حقوق رقابت و الزام دارنده به اعطای مجوز بهره برداری به بنگاه های نیازمند دارند، تحلیل نموده و موضع مبهم قواعد رقابت حقوق ایران را نسبت به این موضوع آشکار سازد. سوال اصلی این است که امتناع از اعطای لیسانس در چه مواردی ممکن است ضدرقابتی باشد؟ چه معیارهایی برای این امر بیان شده است؟ دیدگاه حقوق ایران چیست و تا چه اندازه به رویه کشورهای پیشگام نزدیک است؟ دیدگاه قانون سیاست های کلی اصل 44 در این مورد چیست؟ به همین جهت، این پژوهش با عنایت به فضای خاص رقابتی و فناورانه کشورمان و موازین تثبیت شده حقوق آمریکا و اتحادیه اروپا، در جهت برقراری موازنه میان مطالبات بنیادین حقوق رقابت در منع رویه های ضدرقابتی از یک سو و شناسایی اختیار و حق دارنده اختراع در اعطای لیسانس در جهت توسعه نوآوری ها از دیگر سو، راهکارهایی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: امتناع یک جانبه از اعطای لیسانس، اختراع، حقوق رقابت، لیسانس اجباری، تسهیلات ضروری، سوءاستفاده از موقعیت مسلط
  • عصمت گلشنی*، سید مهدی حسینی مدرس صفحه 49
    علی رغم زمان و دقتی که قانون گذاران به هنگام تصویب قوانین به خرج می دهند؛ مسائلی از قبیل عدم امکان پیش بینی همه احتمالات، تغییرات و دگرگونی های جوامع پس از تصویب قانون، اقتضائات و احتمالات ناشی از به کارگیری الفاظ و مسائل زبانشناسی، احیانا اشتباهات شخصی قانون گذاران و صدها علت دیگر باعث می شوند که امکان برداشت های متفاوت از متن قانون میسر گردد. در این جاست که تفسیر و اصول حاکم بر آن اهمیت می یابند و دیدگاه های فلسفی پشتیبان هر یک از مکاتب و روش های تفسیری با هم به مباحثه و مجادله می نشینند؛ در میان این دیدگاه های فلسفی، تقابل رویکرد تفسیر اقتصادی و رویکرد شکل گرایی در تفسیر چشم گیر است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای است و تجزیه وتحلیل مباحث به دو روش توصیفی و تحلیلی انجام خواهد شد. در این مقاله، نخست تصویر روشنی از آنچه در ذهن مبدعان و طرفداران دو رویکرد مذکور است، ارائه گردیده، سپس به تحلیل این دو رویکرد فلسفی در تفسیر قوانین پرداخته شده است و ناهم نشینی ها و تقابل های میان آن دو روشن گردیده است. به عنوان نتیجه باید گفت، تحلیل اقتصادی حقوق و فرمالیسم حقوقی در دو حیطه نظری و عملی با هم در کشاکش و نزاع هستند؛ به لحاظ نظری این دو در مبانی فکری، بحث بر سر ادعای کمال قانون و حصول نتیجه قطعی و یکسان از متن قانون با هم متفاوت اند. به لحاظ عملی نیز از روش های کاملا متفاوتی برای تفسیر بهره می جویند.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون، تحلیل اقتصادی حقوق، فرمالیسم حقوقی، اصول و روش های تفسیری، دیدگاه های فلسفی
  • سید علی سید احمدی سجادی*، امیر باقریان صفحه 67
    شرکت انرون در سال 1985 فعالیت خود را در زمینه تولید و فروش انرژی شروع کرد و به سرعت به بزرگ ترین شرکت انرژی جهان تبدیل شد. به نحوی که طی رتبه بندی صورت گرفته در سال 2001، رتبه هفتم را در بین پانصد شرکت بزرگ آمریکا به خود اختصاص داد. این در حالی است که پایان حیات این شرکت نیز در اواخر همین سال رقم خورد و آمریکا را با بزرگ ترین ورشکستگی تاریخ خود مواجه نمود، که طی آن شمار زیادی سرمایه و یا کار خود را از دست دادند. این مقاله در مقام بررسی و شناسایی عوامل سقوط این گونه شرکت هاست تا با تدوین هر چه بیشتر قوانین حمایت از حقوق سهامداران، از وقوع موارد مشابه در ایران پیشگیری به عمل آید، و زمینه بازنگری و تحول در قوانین مربوط به حقوق شرکت ها در ایران فراهم شود. لذا می طلبد ضمن معرفی اجمالی از شرکت سهامی انرون مهم ترین دلایل ورشکستگی این شرکت بزرگ انرژی با تاکید بر حقوق شرکت های آمریکایی مورد کنکاش قرار داده شود. بخشی از یافته های پژوهش بیانگر آن است که تخلفات مالی مدیران، معیوب بودن ساختار درونی شرکت، عدم مدیریت ریسک تقلب، عدم شفاف سازی و پنهان کاری، حساب سازی، بی توجهی به حقوق سهامداران و زیر پا گذاشتن اصول و قواعد اخلاقی از عوامل عمده سقوط این شرکت بزرگ انرژی بوده است.
    کلیدواژگان: تضاد منافع، شرکت، تفکیک مالکیت از کنترل، مدیریت ریسک تقلب، ورشکستگی، واحدهای دارای مقاصد خاص
  • حجت مبین*، امین امیرحسینی صفحه 94
    «تنزیل اسناد تجاری» یکی از شیوه های مرسوم تامین مالی در بانکداری دنیاست. به دلیل برخی شبهات و ایرادات شرعی، استفاده از این شیوه در بانکداری اسلامی با چالش هایی رو به رو بوده است. به همین دلیل، بررسی ماهیت تنزیل اسناد تجاری جهت تعیین شرایط و آثار حاکم بر آن، ضروری است. در این مقاله، دیدگاه-های مختلف فقهی و حقوقی در خصوص ماهیت تنزیل اسناد تجاری، مورد بررسی، نقد و تحلیل قرار گرفته است. همچنین تلاش شده با رویکردی جامع و با توجه به ویژگی تجاری بودن این اسناد و با در نظر گرفتن مقررات و دستورالعمل های بانکی کشور، تحلیل جامعی از ماهیت تنزیل اسناد تجاری در نظام بانکی ارائه شود و شرایط آن مورد بررسی قرار گیرد. درمجموع می توان چنین نتیجه گرفت که تنزیل اسناد تجاری در بانکداری اسلامی در قالب عقد «خرید دین»، قابل تحلیل است. از یک سو این تحلیل با ماهیت واقعی تنزیل در نظام بانکی و نیز ماهیت اسناد تجاری و مقررات حاکم بر آن سازگار است و از سوی دیگر با قول مشهور فقهای امامیه نیز انطباق دارد.
    کلیدواژگان: اسناد تجاری، خرید دین، تنزیل، عملیات بانکی
  • اعظم قزلباش*، محمود هوشمند، سید مهدی نعمتی خیرآبادی صفحه 128
    در این مقاله پس از بررسی کلیه اسناد بالاستی، قوانین و آیین نامه های موجود در زمینه صنعت برق، با تاکید بر حوزه تجدیدپذیرها و حمایت های مربوطه، بستر حقوقی برای تطابق و اجرای مشوق های برتر، مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه آن قوانین مناسب، قوانینی که نیاز به اصلاح دارند و قوانین جدیدی که باید تدوین شود، شناسایی شد. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در زمینه حمایت از تولید برق توسط بخش خصوصی در 3 سیاست کلی، 17 قانون، 9 آئین نامه و 3 دستورالعمل موارد مرتبطی وجود دارد که به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. برداشت نهایی از تحقیق، زمینه را برای پیشنهاد حذف، تدوین، تنفیذ، تمدید و اصلاح قوانین، آئین نامه ها و دستورالعمل ها فراهم خواهد نمود.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، تولید برق، بخش خصوصی، قوانین و مقررات
|
  • Mohammad Abedi* Page 1
    The conflict between freedom parties of contract to choose the terms and contents of the contract with the necessity of compensation of illicit damage, on the one hand, and contrasting economic and social benefits and problems of exemption clause, in the other hand, lead to legal system is doubtful for permit it, and despite the tendency to accept the validity it as a principle, several exceptions to this principle are imported to prevent unfair agreements. An economic analysis of exemption clause and survey to the its economic disadvantages and benefits and its role in the efficiency help to facilitate to find contractual justice.
    Method of research is analytical and descriptive method and, during the necessity, we have comparative method to it will be clear to other legal systems approach.
    Economic analysis to exemption clause shows that the acceptance the principle of validity of exemption clause leads to economic efficiency, but when the contract is incomplete, as because it is monopoly and data inequality, intervention of court is necessity to modify or void exemption clause. The result is usually, but not always, consistent the legal analysis of exemption clause.
    Keywords: law of contract, economic analysis of contract, economic efficiency, exemption clause, unfair clause
  • Ebrahim Rahbari*, Mahmood Jafari Chaleshtori Page 22
    Unilateral refusal to License is one of the Issues that in its context, competition law challenges patentee exclusive rights in a serious way; because such refusal may disrupt competition.
    Having provided the exact notion of Unilateral refusal to License, this paper, in a analytical method and comparative view, is going to analyze different competition authorities procedures and judicial precedents and doctrines presented in US and EU law which try to justify competition law intervention in compelling patentee to license requisite companies and then clarify vague approaches of Iranian competition regulations.
    The real question is in what Circumstances Refusal to license patent has anticompetitive effects? What is the criteria for this statement? What is the point of Iranian law and is it close to the view of pioneer countries or not?
    Regarding our country competitive and Technological Atmosphere and established rules in US and EU law, this research provides some solutions in setting balance between fundamental competitive concerns in prohibiting anticompetitive manners in one hand and recognition of patent holder authority in the licensing his IP in the other hand, because of promoting Innovation.
    Keywords: Unilateral Refusal to License, Patent, Competition Law, Compulsory License, Essential Facilities, Abuse of Dominant Position
  • Esmat Golshani*, Seyed Mahdi Hosseini Modarres Page 49
    Despite the time and accuracy that the lawmakers spend on enacting legislations; Issues such as the inability to anticipate all possibilities, changes and transformations in society after passing the laws, the requirements and possibilities arising from the use of words and linguistic issues, lawmakers potential for making mistakes and a host of other reasons lead to a situation in which that different inferences can be made of the text of legislation. In such situation interpretation and its governing rules and principles become important and philosophical views underlying each of the interpretive schools and techniques are set against one another; among these philosophical views, the contrast between economical interpretation approach and formalism approach is remarkable.
    In this research, data is collected through library method and analysis of topics is being done by two
    Methods
    descriptive and analytical.
    In this paper, first, a clear picture of the mentality of the founders and proponents of the two approaches has been provided then these two philosophical approaches to the interpretation of laws have been discussed and analyzed, and their contrasts and contradictions have been clarified. In conclusion, economic analysis of law on one hand and legal formalism on the other hand are in conflict at both theoretical practical aspect; at the theoretical aspect these two are different from each other in intellectual foundations, the debate over the claim of the perfection of law, and in the inferring of definite and similar result from text of law. At the practical aspect they use totally different methods for interpretation.
    Keywords: Interpretation of law, economic analysis of law, legal formalism, interpretive methods, principles, philosophical views
  • S. Ali S. Ahmadi Sajjadi*, Amir Bagherian Page 67
    In 1985, Enron Company started its business in order to produce and sell energy and was promoted to the greatest company of energy all over the world, rapidly. So, this company acquired the seventh grade between five hundred big companies in the United States according to the rankeing done in 2001. At the end of 2001, the company became bankrupt and America was faced to the greatest bankruptcy in its history. Consequently, many companies or people lost their capital and jobs. Thus, it is worthy, to study the causes of bankruptcy in this company, and may approve the acts for protection of stockholders in order to provide a situation that may prevent such occurrences in Iran.
    The present study aims at exploring the main reasons for its bankruptcy with emphasis on corporates law along with a brief introduction of Enron Corporation.
    Findings of this research revealed that there are major factors in the collapse of this big energy company such as finance violations, lack of fraud risk management, lack of transparency and secrecy, structuring, disregard for the rights of shareholders and violation of the principles and moral rules.
    Keywords: Conflict of Interest, Corporation, Separation of Ownership from Control, Fraud Risk Management, Corporate Governance System, Unions with Specific Purposes
  • Hojjat Mobayen*, Amin Amirhosseini Page 94
    The “commercial paper discount” is one of the common ways of financing in the world banking. Because some objections and religious doubts, the using of these method in Islamic banking is faced with challenges. So, definition of the nature of the commercial paper discount is important for determine the effects, terms and conditions governing its.
    In this study, different religious jurisprudence opinions and legal doctrines about nature of the commercial papers discount has been criticized and analyzed, comprehensive approach, this article provide a comprehensive analysis of the nature of commercial paper discount in the banking system, according to the commercial description of these documents, and with regard to banking regulations and guidelines, and study its conditions and terms.
    ultimately, we can conclude that the commercial paper discount, in Islamic Banking, is analyzed in the form of a “Debt Purchase” agreement. This analysis is consistent with the true nature of the discount in the banking system, as well as the nature of commercial paper and its regulation. In the other hand, it is also consistent with famous Shiite jurists opinions.
    Keywords: Commercial Paper, Debt Purchase, Discount, Banking Operation
  • Azam Ghezelbash*, Mahmood Hoshmand, Seyed Mahdi Nemati Kheirabadi Page 128
    In this paper, after considering all the upstream documents, rules and regulations in the field of power industry, with an emphasis on renewable energy and supports of the relevant, consider legal framework of incentives for compliance and best studied. Therefore, we exploraton appropriate laws. The laws that need to be improved and that new rules should be established.
    The results indicate that the power generated by the private sector in support of the third policy, 17 Laws, 9 rules and 3 procedural guidelines related items that will be discussed in detail. The final interpretation of the study, will be provided field for removal, editing, validation, renewal and amendment of laws, regulations and instructions.
    Keywords: renewable energy, power generation, rules, regulations