فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال نهم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله سلامت جامعه
سال نهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر عزیزی، سید مسعود دهقان منشادی، جواد محمدی صفحات 1-8
    مقدمه
    با توجه به نقش عوامل خطرساز روانی - اجتماعی و کیفیت زندگی ناسالم در سبب شناسی و فیزیوپاتولوژی بیماری سرطان، هدف پژوهش حاضر مقایسه کیفیت زندگی و استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان ریه و معده با افراد بهنجار در شهر تبریز است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که در آن 100 نفر از بیماران مبتلا به سرطان (50 سرطان ریه و 50 سرطان معده) و 50 نفراز افراد بهنجار، از طریق همتاسازی با گروه بیمار از شهر تبریز در سال 1393 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه استرس ادراک‍ شده جمع آوری شد. پایایی پرسشنامه کیفیت زندگی براساس آلفای کرونباخ 81/0 و پرسشنامه استرس ادراک شده 89/0 برآورد شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    براساس یافته ها تفاوت معنی داری میان گروه های مورد مطالعه در استرس ادراک شده وجود داشت؛ به طوری که مبتلایان به سرطان ریه و معده نمرات بالاتری در استرس ادراک شده منفی نسبت به افراد عادی بدست آوردند (001/0=p)؛ اما بین سه گروه در کیفیت زندگی تفاوتی مشاهده نشد. همچنین در کیفیت زندگی و استرس ادراک شده بیماران مبتلا به سرطان با یکدیگر هیچ‍گونه تفاوتی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان نسبت به افراد عادی، انجام مداخلات روانشناختی در زمینه آموزش کنترل استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، استرس ادراک شده، سرطان، معده، ریه، تبریز
  • رقیه ذوالرحیم، منصور بیرامی صفحات 9-17
    مقدمه
    بهزیستی روان شناختی یکی از مقوله های مهم در قشر دانشجویی می باشد تا زمینه ساز موفقیت های تحصیلی و اجتماعی باشد. از این رو، این پژوهش در سال تحصیلی 1394-1393 با هدف بررسی رابطه نگرش های ناکارآمد با مولفه های بهزیستی روان شناختی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 380 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی که تعداد آن ها با استفاده از جدول مورگان تعیین شده بودند و با استفاده از نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب گردیده بودند به پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف ویسمن و نگرش های ناکارآمد ویسمن و همکاران پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج ماتریس همبستگی حاکی از آن است که نگرش های ناکارآمد با مولفه های بهزیستی روان شناختی (پذیرش خود 195/0- =r، رابطه مثبت با دیگران 312/0- =r، خودمختاری176/0- =r، زندگی هدفمند 219/0- =r، رشد شخصی
    273/0- =r و تسلط بر محیط 268/0- =r) ارتباط منفی و معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از انست که با افزایش نگرش های ناکارآمد در دانشجویان، بهزیستی روان شناختی آن ها کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: نگرش های ناکارآمد، بهزیستی روان شناختی، دانشجویان
  • بهروز بهروز، نسرین حیدری زاده، ستاره جلالیان، فاطمه بوالی صفحات 18-28
    مقدمه
    درمان اختلال وسواس موکنی (TTM) از چالش انگیزترین موضوعات بالینی و بهداشت روانی است. لذا هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد (ACT) بر کاهش شدت نشانگان موکنی و افسردگی در یک مورد مبتلا به اختلال وسواس موکنی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع مورد منفرد (Single-subject design) با طرح A-B می باشد. مراجع دختری 20 ساله بود که براساس مصاحبه بالینی بر مبنای DSM-V، پرسشنامه های اختلال موکنی (MGH-HS) و افسردگی بک- فرم کوتاه (BDI-S) و نظر روان پزشک تشخیص قطعی اختلال موکنی را دریافت نمود. پس از موقعیت خط پایه (Base Line)، مداخله آغاز شد و شرکت کننده 8 جلسه مداخله درمانی هفتگی 120 دقیقه ای را دریافت نمود و یک ماه پس از پایان جلسات مداخله، دو سری پرسشنامه در دو ماه متوالی به عنوان مرحله پیگیری اجرا و تکمیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش طی تحلیل دیداری نمودار داده ها براساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری نشان داد، در مرحله پیگیری نسبت به خط پایه مداخله در کاهش شدت نشانگان اختلال وسواس موکنی (TTM) و افسردگی موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    روش ACT موثر بوده و از آن می توان در مراکز درمانی جهت کاهش نشانگان وسواس موکنی و افسردگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، اختلال وسواس موکنی، افسردگی، پژوهش مورد منفرد
  • رسول محمدی، حسن متین همایی، محمدعلی آذربایجانی، کاظم باعثی صفحات 29-36
    مقدمه
    دیابت نوع 2 به عنوان یک فاکتور خطر برای بیماری قلبی به شمار می رود و سهم عمده ای در مرگ ومیر ناشی از بیماری های قلبی- عروقی دارد، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین استقامتی بر میزان گلوکز، انسولین خون و ساختار قلب موش های دیابتی نوع 2 است.
    مواد و روش ها
    16 سر موش نر نژاد ویستار با میانگین وزن20 ± 200 گرم به صورت تصادفی به دو گروه، دیابتی کنترل و دیابتی استقامتی تقسیم و در شرایط آزمایشگاهی نگهداری شدند، گروه تجربی، 12 هفته به تمرین استقامتی پرداختند. پس از دوره تمرینی فاکتورهای مورد نظر که شامل: وزن موش ها ، وزن قلب، وزن بطن چپ، درصد وزن قلب به وزن بدن، درصد وزن بطن چپ به وزن قلب، ضربان قلب استراحت، میزان گلوگز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که بین میانگین وزن بطن چپ (005/0p=)، درصد وزن قلب به وزن بدن (001/0p=)، میزان گلوگز (000/0p=)، انسولین (000/0p=) و ضربان قلب حالت استراحت (003/0p=) در گروه دیابتی استقامتی نسبت به گروه دیابتی کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به نظر می رسد تمرین استقامتی بر میزان گلوکز، انسولین و ساختار قلب دیابتی ها موثر است و می تواند به عنوان یک روش مداخله ای تاثیرگذار مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، دیابت، ساختار قلب، انسولین
  • مرضیه هجینی نژاد، مریم هادوی، شایسته اسماعیل زاده صفحات 37-46
    مقدمه
    تروما یکی از مهم ترین مسائل بهداشتی جوامع بشری اعم از جوامع صنعتی و پیشرفته یا در حال توسعه است که روزانه جان ده ها هزار نفر را در جهان به خطر می اندازد. برخورد صحیح و مدیریت مناسب تروما، در کاهش میزان مرگ و میر و عوارض ناشی از آن تاثیر خواهد داشت. مطالعه حاضر، با هدف بررسی اپیدمیولوژیک ضربات مغزی تروماتیک و عوامل موثر بر پیامدهای آن در شهرستان رفسنجان طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است و اطلاعات مورد نیاز به روش سرشماری از پرونده بیمارانی که در سال 1391 با تشخیص ترومای مغزی در بخش اورژانس بستری شده بودند، استخراج گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل: 6 سوال دموگرافیک و 14 سوال برای تعیین اپیدمیولوژی و پیامدهای ضربات تروماتیک مغزی بود. اطلاعات با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی (فیشر- کای دو- t مستقل) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در طی سال 1391 تعداد 318 نفر با تشخیص ضربه به سر به بخش اورژانس مراجعه کرده بودند که 82% را مردان شامل می شدند. میانگین و انحراف معیار سنی بیماران 69/17±28/28 سال بود. تصادف سرنشین یا عابر پیاده با وسایل نقلیه سبک با 1/69% موارد، بیشترین علت ایجاد آسیب های تروماتیک مغز را به خود اختصاص می داد. در 7/83% موارد، آسیب مغزی خفیف گزارش شده بود. 2/79% از بیماران به بخش های مغز و اعصاب و جراحی و 1/9% به ICU منتقل شدند. 6/6% بیماران مستقیم به اتاق عمل رفتند. یک مورد (4/0%) از آسیب های تروماتیک مغزی منتقل شده به بخش اورژانس، منجر به فوت شد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، تصادف سرنشین یا عابر پیاده با وسایل نقلیه سبک، مهم ترین علت بروز آسیب های تروماتیک مغزی بود و تصادفات جاده ای در این بین سهم بیشتری داشتند. بهبود وضعیت جاده ها، ارتقای فرهنگ رانندگی، افزایش کیفیت و سرعت خدمات رسانی در مراحل پیش بیمارستانی و بخش اورژانس بایستی از اولویت های برنامه ریزی کلان باشد.
    کلیدواژگان: تروما، اپیدمیولوژی، آسیب تروماتیک مغزی، رفسنجان
  • ریحانه ایوان بقا، خدیجه نصیری، عزیز کامران، رعنا شمخالی صفحات 47-55
    مقدمه
    اضطراب و افسردگی دو جنبه مهم سلامت روانی بوده و سلامت معنوی هسته مرکزی سلامتی در انسان می باشد. ارتباط بین سلامت روان و معنویت در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرارگرفته است. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین اضطراب، افسردگی و سلامت معنوی در بین دانشجویان دانشکده علوم پزشکی خلخال در سال1392 می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی از نوع همبستگی است که بر روی 207 نفر از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی خلخال به صورت سرشماری انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه چهار قسمتی (اطلاعات فردی و اجتماعی، افسردگی بک، سنجش اضطراب اشپیلبرگر، سلامت معنوی پولوتزین و الیسون(SWB) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 7/33 درصد از دانشجویان به شدت افسرده، 90/52 درصد به شدت مضطرب می_باشند و 78 درصد از سلامت معنوی بالایی برخوردارند. هم چنین نتایج حاکی از آن بود که بین نمره کلی افسردگی با سلامت معنوی ارتباط آماری معنی دار معکوس وجود دارد (05/0p<) اما بین نمره کل اضطراب با سلامت معنوی ارتباط آماری معنی دار مثبت وجود داشت (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    سلامت معنوی می_تواند میزان بروز اختلالات روانی از قبیل افسردگی و اضطراب را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، بر اساس یافته های مطالعه توجه به سلامت معنوی دانشجویان به عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر سلامت آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، سلامت معنوی، دانشجویان
  • محمد مهدی یاقوتی خراسانی، میترا دودانی صفحات 56-62
    مقدمه
    ویروس های هپاتیت B و C یکی از شایع ترین میکروارگانیسم های بیماری زا منتقله از راه خون هستند که به عنوان یک عامل خطر شغلی عمده در بین کارکنان مراقبت های بهداشتی مطرح می گردند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در رابطه با هپاتیت B و C در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی از مجموع 775 نفر از دانشجویان مقطع بالینی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان 445 نفر بصورت تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسش نامه دو قسمتی جمع آوری گردید: بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل 17 سوال آگاهی، 11 سوال نگرش و10 سوال عملکرد بود. داده ها به وسیله
    روش های آمار توصیفی، آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از مشابه بودن آگاهی در هر دو گروه مونث و مذکر بود و همچنین سطح آگاهی دانشجویان رشته های پزشکی و دندان پزشکی بالاتر از پیراپزشکی بود. از لحاظ عملکرد، گروه جنسی مذکر عملکرد بهتری داشته و از طرف دیگر دانشجویان دندان پزشکی عملکرد و نگرش بهتری نسبت به سایر دانشجویان داشتند. هم چنین با بالا رفتن مقطع تحصیلی، سطح عملکرد و آگاهی ارتقاء می یافت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که آگاهی، عملکرد و نگرش دانشجویان در مورد هپاتیت B و C در حد متوسط بوده و برای بهبود بخشیدن به این موارد باید سیاست های مناسب آموزشی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، هپاتیت B، هپاتیت C، دانشجویان
  • زهرا پور موحد، سید مجتبی یاسینی اردکانی، زهره کلانی، مریم علاقبند صفحات 63-73
    مقدمه
    خستگی و افسردگی در دانشجویان بر انجام کار، زندگی خانوادگی و روابط اجتماعی آنها اثرات منفی گذاشته و منجر به کاهش عملکرد اجتماعی، شغلی و تحصیلی آنها می گردد. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط خستگی و افسردگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش بر روی 315 دانشجو در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به روش چند مرحله ای انجام گردید. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، معیار خستگیIowa Fatigue Scale و معیار افسردگی Beck استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، تی تست، من ویت نی ، کای اسکوار و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط بین میانگین افسردگی و وجود مشکل مالی در دانشجویان و علاقه به رشته تحصیلی (001/0p=) و ارتباط بین میانگین خستگی و جنس (0001/0>p)، رشته تحصیلی و وجود مشکل مالی (007/0p=)، علاقه به رشته تحصیلی (0001/0p<) و وجود بیماری جسمی (008/0p=) معنی دار شد. همبستگی بین نمره خستگی و افسردگی دانشجویان با آزمون همبستگی پیرسون مثبت و معنی دار گردید. (000/0p< و 581/0r=).
    نتیجه گیری
    با وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین خستگی و افسردگی دانشجویان و نتایج حاصله به نظر می رسد که با ایجاد امکانات بیشتر و حمایت مالی دانشجویان بتوان علاقه مندی به رشته تحصیلی را افزایش و خستگی و افسردگی را در آنها کاهش داد.
    کلیدواژگان: خستگی، افسردگی، دانشجویان علوم پزشکی
|
  • A. Azizi, Sm Dehghan Manshadi, J. Mohamadi Pages 1-8
    Introduction
    Given the role of psychological and social risk factors of unhealthy life style in the etiology and pathogenesis of cancer and quality of life, the aim of this study was to compare the quality of life and perceived stress in patients with Gaiseric and lung cancer with normal subjects.
    Material &
    Methods
    In this comparative study, a total of 100 cancer patients (50 lung and 50 stomach) and 50 normal cases, were selected through matched sampling in 2014. Information on the quality of life and perceived stress were collected by questionnaire. Based on Cronbach's alpha, internal reliability of QOL 0.81 and 0.89 reliability perceived stress was estimated. Data were analyzed using multivariate analysis using SPSS version 20.
    Results
    The results indicated a significant difference between the two groups in perceived stress. The people with lung cancer and stomach had higher scores in perceived stress than the average people (p=0.001). However, no difference was observed between the groups in the quality of life. Also there was no difference between the cancer patients in the quality of life and perceived stress.
    Conclusion
    Due to differences in the perceived stress in the cancer patients with the normal individuals, conducting psychological intervention training programs for controlling the perceived stress in cancer patients is necessary.
    Keywords: Quality of life, Perceived stress, Cancer, Gastric, Lung, Tabriz
  • R. Zorrahim, M. Beyrami Pages 9-17
    Introduction
    Psychological well-being of the student population is one of the major categories in the field of academic and social success. The aim of this study was to survey the relationship between dysfunctional attitudes with the components of psychological well-being in students of Islamic Azad University of Tabriz.
    Materials And Methods
    For this purpose 380 students of Islamic Azad University¡ whose numbers were determined using through cluster sampling¡ completed Ryff psychological well-being questionnaire and weissman dysfunctional attitudes scale(DAS).
    Results
    The results of the correlation matrix showed that the Relationship between dysfunctional attitudes with the components of psychological well-being is a negative meaningful relationship (self-acceptance: r=-0.195¡ positive relationship with others: r=-0.312¡ autonomy=-0.176¡ purpose in life: r=-0.219¡ personal growth: r=-0.273¡ environmental mastery: r=-0.268).
    Conclusion
    The results indicate that with the increase in dysfunctional attitudes psychological well-being of students is reduced.
    Keywords: Dysfunctional attitudes, Psychological well, being, students
  • B. Behrouz, N. Heidarizadeh, S. Jalalian, F. Bavali Pages 18-28
    Introduction
    Treatment of trichotillomania is one of the most challenging clinical and mental health topics. The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on deceasing the intensity of the symptoms of trichotillomania and depression.
    Materials And Methods
    The research was single-case design by A-B. A 20-year-old female client diagnosed with trichotillomania on the basis of clinical interview based on DSM-V, trichotillomania questionnaire (MGH-HS), and beck depression short form (BDI-S), and also definite diagnosis of psychiatrists received was the subject of this study. After the position of the baseline, the intervention began. The subject was exposed to 8 sessions of two hour intervention program. A month after the intervention sessions, two sets of questionnaires were administered in 2 consecutive months and was completed as a follow-up phase.
    Results
    The results of this study based on the visual analyses indicators and descriptive statistics showed that in the follow-up phase, compared to the baseline, the intervention was effective in reduction of trichotillomania and depression.
    Conclusions
    Acceptance and commitment therapy is effective and it can be applied in therapy centers in order to decrease the intensity of the symptoms of trichotillomania and depression.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Trichotillomania, Depression, Single Case Study
  • R. Mohammadi, H. Matin Homaee, Ma Azarbayjani, K. Baesi Pages 29-36
    Introduction
    Type 2 diabetes as a factor for heart disease is a major contributor to deaths due to cardiovascular disease, The aim of this study was to evaluate The effects of 12 week endurance training on serum glucose, insulin and heart structure in type 2 diabetic Rats.
    Materials And Methods
    16 male Wistar rats with an average weight of 200 ± 20 g were randomly divided into two groups, diabetic control (n = 8) and diabetic endurance (n = 8) and were kept in vitro, The experimental group received endurance training for 12 weeks. The following factors were measured: Body weight ( BW), heart weight (HW), left ventricular mass (LHW), percentage of heart weight to body weight (HW / BW), heart weight, left ventricular weight (LVW / HW), resting heart rate (RHR ), amount of glucose, insulin, insulin resistance index, In order to analyze the data, independent sample t-test at p ≤ 0/05 significance level was used.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the average left ventricle weight (P= 0/005), the percentage of the heart weight to the body weight (P= 0/001), amount of glucose (P= 0/000), insulin (P= 0/000), and resting heart rate (P= 0/003), between the endurance diabetic group and the control diabetic group (p
    Conclusion
    Based on the results of the present study, it seems that endurance training affects the amount of blood glucose and insulin and the heart structure. Therefore, it can be considered as an effective interference method.
    Keywords: Endurance training, Diabetes, Heart structure, Insulin
  • M. Hejini Nejad, M. Hadavi, Sh Esmaeilzadeh Pages 37-46
    Introduction
    Trauma is considered to be among the most important health problems of the industrial and developing countries and has a high mortality rate. Proper management of trauma injuries could decrease the side effects and the mortality rate. The current study aimed to evaluate the epidemiology of head injury traumas and its effective factors in Rafsanjan city.
    Material and
    Methods
    This cross sectional study was conducted using the patient's files in 2012. The data gathering included researcher made questionnaire including 6 demographic questions and 14 questions relating to the head injury traumas. The data were analyzed using fisher, chi square and t- test.
    Results
    The results indicated that in 2012, 318 patients had referred to the emergency room with head injuries of which 82% of were males. The mean and deviation of the age range was 28.28.69. Accidents with motor vehicles with pedestrians with 69.1% was the leading cause of head traumas. In 83.7% of the cases the head injury was slight and insignificant. 79.2% of the patients had been transferred to the surgery and neurology wards. 9.1% had been transferred to the ICU and 6.6% had been directly taken to the operation room.
    Conclusion
    In this study pedestrian accidents with light motor vehicles such as motorcycles were the top factor in the head trauma injuries. The improvements of roads, educational programs for the drivers and increasing the quality and speed of emergency services should become the top priorities in order to decrease the traumas.
    Keywords: Trauma, Epidemiology, Traumatic brain injuriy, Rafsanjan
  • R. Eyvanbaga, Kh Nasiri, A. Kamran, R. Shamkhali Pages 47-55
    Introduction
    Anxiety and depression are two important aspects of mental health. Spiritual health is central to human health. The relationship between mental health and spirituality has received considerable attention in recent years. The present study examined the association between anxiety, depression and spiritual health among students in Khalkhal Faculty of Medical Sciences.
    Methods
    This study is a cross-sectional correlation study, which was conducted on 207 students from the Khalkhal Faculty of Medicine Sciences in 2013. The instrument used in this study was a four-part questionnaire that included demographic information, Beck Depression Inventory, Spielberger trait anxiety inventory and Spiritual Health Assessment Questionnaire (SWB). The collected data were analyzed using SPSS/13 software and Pearson and regression tests.
    Results
    Results showed that 33.7 percent of students were severely depressed, 52.92 percent were extremely anxious and 78 percent of them enjoyed high spiritual health. so the results showed that there was an inverse relationship between the total score of depression and spiritual well-being (p
    Conclusion
    the results of this study indicated that the incidence rate of mental disorders such as depression and anxiety can affect spiritual health. Therefore, based on the findings, considering the spiritual well-being of students as one of the factors affecting their health is necessary.
    Keywords: Depression, Anxiety, Spiritual health, Students
  • M. Yaghooti Khorasani, M. Dudani Pages 56-62
    Introduction
    The viruses of hepatitis B and C are two of the most common blood-borne pathogenic microorganisms that are known as an occupational risk factor for health care workers. The aim of this study was to study the knowledge, attitude and practice of the students of Rafsanjan University of Medical Sciences regarding hepatitis B and C in the year 2012.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study, 445 among 775 clinical students of Rafsanjan University of Medical Sciences were selected. Data was collected by a questionnaire which included two sections; the first section was the demographic data of the participants and the second one included 17 questions of Knowledge, 11 questions of attitude and 10 questions of practice. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed by experienced specialists and calculating Cronbach's alpha coefficient (α=0.8). Data was analyzed using descriptive analysis, t-test, one-way ANOVA, by SPSS software version 17. P≤0.05 was considered as statistically significant difference.
    Results
    The results showed that, from the aspect of knowledge, both male and female groups were the same. The knowledge of medical and dental students was in a higher rate compared to the paramedical students. The male group had better practice in comparison with females. The dental students had better practice and attitude compared to the other students. The results also revealed that the rate of knowledge and practice increases by an increase in the levels of education.
    Conclusion
    According to the results of the current study, we can conclude that the knowledge, practice and attitude of the students toward hepatitis B and C are average, therefore adequate policies to improve education in this case could be recommended.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Hepatitis B, Hepatitis C, Students
  • Z. Pourmovahed, Sm Yassini Ardekani, Z. Kalani, M. Alaghband Pages 63-73
    Introduction
    Fatigue in students has negative consequences on occupational¡ social¡ and familial functions and may give rise to depression. Meanwhile¡ depression in students may disturb the academic function and become as impediment for academic achievements. This study aimed to investigate the relashionship between depression and fatigue in the students of Shahid sadoughi University of medical Sciences in Yazd¡ Iran in 2014.
    Material and
    Methods
    In this cross sectional descriptive analytical study¡315 students were selected through a multi-stages sampling method among the students of Shahid Sadoughi Universiry in 2014 in Yazd. Data were collected by demographic questionnaire¡ IOWA fatigue scale and Beck depression inventory scale. Data were analyzed by SPSS 16 software using ANOVA¡ chi-square¡ t-test¡ Pearson and Spearman correlation test.
    Results
    There was a significant relationship between depression¡ interest to study extension and economical problems (p=0.001). Also¡ there was a significant relationship between fatigue¡ gender (p
    Conclusion
    Economical problems and study extension interest are significantly related to depression and fatigue. By improving the economical support and increasing students¡ interest to study extension¡ depression and fatigue would be decreased and their academic function would also be increased.
    Keywords: Fatigue, Depression, Medical students