فهرست مطالب

انتظار موعود - سال هشتم شماره 27 (زمستان 1387)

فصلنامه انتظار موعود
سال هشتم شماره 27 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • حجت الاسلام روح الله شاکری زواردهی صفحه 3
  • مقالات
  • حجت الاسلام والمسلمین سید منذر حکیم صفحه 5

    در این مقاله مفهوم عدل، به معنای شامل و جامع آن که زیر بنا و اساس تمام تفکرات اسلامی است، تبیین شده و رابطه آن، باحق و حد آشکار می گردد. مفهوم عدل، در خداوند متعال و نسبت انسان و نظام خلقت با مفهوم عدل، کالبد شکافی شده و عدل، مقام و رتبه ای قابل دستیابی برای انسان تبیین می شود. در نهایت، جایگاه عدل جهان شمول مهدوی در نظام آفرینش و چگونگی آینده انسان و جهان در پرتو آن، تبیین خواهد شد.

    کلیدواژگان: عدل، عدالت مهدوی، قرآن، عدل الهی، جامعه، آینده بشر
  • حجت الاسلام و المسلمین رحیم کارگر صفحه 39

    یکی از انگاره های مهم در پژوهش های روشمند و اصولی، بهره وری از «فرضیه» یا «فرضیات تحقیق» و قرار دادن آنها در چارچوب نظری و تئوریک است؛ یعنی، متمرکز شدن در یک یا چند مولفه مهم و بنیادی و استخراج و استنباط دانش و نکته جدیدی از آن در یک یا چند زمینه خاص و بر اساس قواعد و قوانین شناخته شده «روش تحقیق».
    فرضیه یا فرضیات، ارتباطی وثیق با دغدغه و سوال اصلی پژوهشگر دارد و راهی روشن برای هدایت و استخوان بندی تحقیق به شمار می رود. با اینکه فرضیه از اهمیت و ارجمندی بالایی برخوردار است؛ ولی به دلایل مختلف با ابهام، پیچیدگی و دشواری هایی روبه رو است. به همین جهت در پژوهش های فعلی، جایگاه آن به خوبی تعریف و تبیین نشده است یا نبود آن بهتر از تدوین آن تلقی شده است. این مساله در «مهدویت پژوهی» شکل خاصی پیدا کرده و به دلایل مختلف «فرضیه تحقیق» به خوبی طرح نشده است. نگارنده در این نوشتار می کوشد هم جایگاه و اهمیت «فرضیه» را بیان کند و هم امکان و چگونگی بهره گیری از فرضیه را در «مهدویت پژوهی» بررسی نماید. به نظر می رسد با دقت و ژرف اندیشی، می توان فرضیه را به عنوان زمینه ای برای کیفی کردن پژوهش های مهدوی و آغازی برای نظریه پردازی در ساحت های مختلف آن قرار داد.

    کلیدواژگان: فرضیه تحقیق، مساله علمی، مهدویت پژوهی، فرضیه سازی
  • حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر حسنی صفحه 77

    اعتقاد به مهدی و مهدویت، از بدعت ها و انحراف ها نبوده و نیست؛ بلکه برخاسته از صد ها و هزاران نص و نصوص از پیامبر صلی الله علیه و آله و صحابه و تابعان و امامان معصوم علیهم السلام است و ریشه در منابع اصیل راستین قرآن و عترت و اهل بیت علیهم السلام دارد و از زمان پیامبر صلی الله علیه و آله شهرت داشته و حتی مردم، برخی از اهل بیت علیهم السلام را مهدی می پنداشتند.

    کلیدواژگان: ائمه دوازده گانه، خلیفه، مهدی، ظهور، مدعیان دروغین، سامرا، سرداب مقدس
  • حجت الاسلام و المسلمین عزیز الله علی زاده مالستانی صفحه 105

    می توان دلایلی یافت که پیروزی حضرت مهدی صاحب زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، نه با قدرت خارق العاده و نه با کشتار و خون ریزی، بلکه با شیوه های معمولی و طبیعی، انجام خواهد یافت. برخی از آن ها که در این مقاله آمده است، عبارتند از:
    1٫ سیر طبیعی بشری از نظر اعتقادی و باورهای دینی، از شرک به سوی توحید.
    2٫ فراگیری شر و فساد، جنگ های عمومی.
    3٫ امیدواری به آینده ای درخشان و ظهور دولت حق و عدالت و تاسیس حکومت فراگیر، توسط انسانی الهی.
    4٫ ظهور دولت حق و برقراری عدالت مطلق، مورد انتظار مردم و از خواست های فطری انسان است.
    5٫ بشریت، از نظر فکری و فرهنگی، به سوی هماهنگی و وحدت پیش می رود.
    6٫ پیشرفت اختراعات خطرناک، گسترش سلاح های ویرانگر، تنزل اخلاق و فقدان معنویت، کره زمین را در آستانه انفجار قرار داده و تمدن بشری را به نابودی تهدید می کند؛ از این رو، مصلحان دلسوز برای از بین بردن خصومت های جنگ افروز، تنها راهی را که برای نجات بشریت پیدا کرده اند، در هم ریختن مرزهای جغرافیایی و تشکیل حکومت جهانی است.
    7٫ آغاز اصلاحات آن مصلح بزرگ، تربیت عقول و نفوس بشری است.
    8٫ آن چنان که پیامبران الهی، با ابزار و وسائلی از سنخ ابزار و وسائل آن روز، به پیروزی رسیدند، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز با وسایل و ابزار متناسب با اسلحه روز، به پیروزی می رسد.
    9٫ آن چنان که حضرت محمد صلی الله علیه و آله با رهبری خود از جاهل ترین مردم، متمدن ترین امت ها را ساخت، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز جاهلیت نوین را به تمدن انسانی و خدایی می رساند؛ تمدنی متکی بر ایمان و اخلاق که دیگر قدرت خود را در جهت نابودی یک دیگر به کار نبرند.
    10٫ چیره شدن گروه های اندک و بدون ساز و برگ نظامی، اما با اعتقاد و ایمان قوی، بر گروه های بسیار و با ساز و برگ نظامی، ولی فاقد ایمان و عقیده، در تاریخ مبارزات بشری زیاد تجربه شده است.

    کلیدواژگان: پیروزی امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، حکومت جهانی، هزینه های نظامی، شر و فساد
  • حجت الاسلام و المسلمین حسین الهی نژاد صفحه 145

    عقل گرایی که تعابیر دیگر آن، راسیونالیسم، عقل پرستی، عقل زدگی، عقل بسندگی و اصالت عقل است، در قرن هفدهم، بعد از دوران رنسانس و نوزایی علمی، بر اساس دیدگاه های علمی دکارت، گالیله و نیوتون، پی ریزی شد. این پدیده در قرن هیجدهم و در ادامه روشنفکری و عقل گرایی توسط روشن اندیشانی چون دالامبر، ولتر، کندورسه و دیدرو با سرعت بیشتری تداوم یافت.
    دست آورد و رهیافت روشنگری و اصالت عقل، افول عقل از جایگاه و منزلت واقعی خود و فروکاسته شدن در امور مادی و تجربی و نیز بی خاصیت شدن آن برابر خوب و بد، حق و باطل اشیا و همچنین استفاده ابزاری از عقل و محدود کردن آن در امور مشاهده ای و افت کارکرد عقل از امور والای متافیزیک به امور جزئی و روزمره است.
    اسلام، در جایگاه جامع ترین، کامل ترین و آخرین دین آسمانی، برای آینده بشریت و مثبت جلوه دادن آن، اندیشه مهدویت را به بشریت معرفی کرده است، تا در کنار تحقق آرزوی دیرینه بشر و تشکیل حکومت جهانی، استعدادها و قابلیت های بشر شکوفا شده و در همه زمینه ها و در همه امور، رشد روزافزونی یابد؛ از جمله تکامل و تعالی عقول است که با فراهم شدن بسترها و از بین رفتن موانع، حرکت تکاملی عقل سرعت گرفته و شعاع آن به همه سطوح و زوایای زندگی بشر می رسد.
    تفاوت اساسی و بنیادی میان عقل گرایی رنسانس و خردورزی در اندیشه مهدویت و حکومت جهانی، رشدیافتگی عقل در همه زمینه ها، حرکت متوازن عقل و اقسام آن و استفاده همه جانبه از آن در امور عالی و متافیزیک و در امور دانی و فیزیک و نیز دخالت دادن عقل در ارزش گذاری و تعیین خوب و بد اشیاء در پرتو باورداشت مهدویت است.

    کلیدواژگان: عقل، عقل گرایی، زمان ظهور، رنسانس، مهدویت، عقل عملی، عقل نظری
  • امید درویشی صفحه 171

    فرهنگ مهدویت، فرهنگی است بسیار غنی که از دیرباز تاکنون در حوادث مختلفی خودنمایی کرده است. یکی از حوادثی که فرهنگ مهدویت در آن نقش اساسی داشتند، قیام ملت ایران به رهبری امام خمینی رحمه الله علیه می باشد. در پی این قیام، ملت ایران، وارد جنگی شد که براو تحمیل کردند.
    بی شک، فرهنگ مهدویت تاثیراتی بر دفاع مقدس داشته است. در این مقاله، به برخی از این تاثیرها اشاره شده است، از جمله تبعیت از نایب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، افتخار سربازی برای امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و ایجاد ارتباط معنوی با امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف که باعث شد حضور مردم در جبهه ها بیشتر گردد. در ادامه، به برخی از تاثیرات دفاع مقدس بر فرهنگ مهدویت اشاره شده است و در پایان، به برخی از صفات یاران امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف که شهدای ما در عمل این صفات را تفسیر کرده اند، اشاره شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ مهدویت، دفاع مقدس، امام خمینی قدس سره، جنگ، شهدا، نایب امام زمان علیه السلام، ارتباط با امام زمان علیه السلام
  • حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا نصوری صفحه 195

    با روی کار آمدن محمدرضا پهلوی و اعتماد بیش از حد به فرقه انحرافی بهائیت با هدف جلوگیری از نفوذ اسلام شیعی، این فرقه ضاله آرام آرام در عصر پهلوی رشد کرده و بیشتر مناصب دولتی را به چنگ آورد. حسن ظن شاه و حمایت های خارجی استعمارگران از این گروه ضاله، باعث شد ایران اسلامی، سرزمین امنی برای آنان گردد؛ ولی با درایت و هوشیاری امام خمینی رحمه الله علیه و همراهی نیروهای مردمی، انقلاب اسلامی ایران شکل گرفت و همه اهداف و برنامه های آنان با شکست مواجه شد. در این مقاله، در صدد افشای حمایت های محمدرضا پهلوی و معرفی عوامل با نفوذ بهائی در دوران سلطنت او هستیم. نیز بیان می کنیم که شاه با حمایت های عوامل خارجی، چگونه دین و کشور اسلامی ما را به سوی نابودی پیش می برد.

    کلیدواژگان: بهائیت، رژیم پهلوی، همکاری
|
  • Sayed Monzar Hakim Page 5

    In this paper, the conception of justice is revealed as a conception of containing and general that are the basis of Islamic thoughts. Its relationship with truth is also represented. The conception of justice has been deconstructed at the Almighty Allah and the ratio of human and the system of creation with the conception of Allah. And justice is presented as a dignity and a rank which is available for human beings. Finally, the position of the justice of Mahdaviat world comprisal is represented in the system of creation and the howness of the human beings future and the world of its radiation has been revealed.

    Keywords: justice – Mahdaviat justice – Quran – Allahs justice society – Human beings future
  • Rahim, Kargar Page 39

    One of the important imagination in the basic and luminous research is to profit from the hypothesis or research hypotheses and to set them in the framework of theory, that is, to focus on one or more important, basic element and to extract or elicit knowledge and to a new point of it in the specific field and also to the basic, known rules of the research method.
    Hypothesis or hypotheses have an awthentic relation with daxiety and the main statement of problem in research. They are considered as a clear way for leading and a skeleton in research. The fact that hypothesis has an important and distingwished value but for different reasons it is dealing with ambliguity, complexity and problems. For this reason in nowadays research, its position is not clearly delined and presented or the lack of it has been received better than writing. This has found a specific from in Mahdaviat research and for different reasons, the research hypothesis has not clearly been planned. The writer of this paper is trying to study both the position, the importance of hypothesis and the possibility, howness of using hypothesis in the research of Mahdaviat. It seems that it is possible to consider hypothesis as a held for qualifying mahdaviat research and a beginning for making hypothesis in different areas with a care and a deep thinking.

    Keywords: The research hypothesis – Scientific issues – Mahdaviat research – Making hypothesis
  • Ali Akbar Hasani Page 77

    To believe in Mahdi (A.S.) and mahdaviat was not and is not an innovations and deviations but it is originated from one hundred or thousands of a narrative or narrations of the last prophet (P.U.H.), His followers, his dependants and the sincere Imamans (A.S.).
    It is rooted from the original true references of Quran, and Holy households (A.S.). It has also been famous since the time of the last prophet (P.U.H.).
    Even some people has considered some of the holy households as Mahdi (A.S.).

    Keywords: Twelve Ames (Imams) – A caliph – Mahdi – Appearance – False pretenders – sammere – cellar saint
  • Azizollah Alizadeh Malestani Page 105

    It could be found aut some reasons that the triumph of Hazrat-e- Mahdi, the owner of the age, not by supernatural power, not by killing and bloodshed but by the natural-normal ways will be done. some of such reasons are presented in this paper. They are:
    1٫ The natural going of human beings at the view of beliefs and faith and from polytheism toward monotheism.
    2٫ Acqwiring evil and corruption, the common wars.
    3٫ Hoping to the illuminated future, the appearance of the true government, justice, to make a generalized governship by divine men.
    4٫ The appearance of the true government and to make a pure justice expected by people and it is one of the human beings inborn request.
    5٫ Humanity, at the point of thinking and culture, is going forth toward harmony and unity.
    6٫ the improvements of the dangerous inventions, the expansion of the depopulated weapons, dejcexding morals and lack of spirituality, to explode the globe of the earth, and to threat the desolation of humans civilization. So the compassionate pacifiers, for eradicating the enmity of war raising is finding out the only way for rescuing people. This is to disarrange the geographical borwers and to form a universal governship.
    7٫ The beginning of the change of the great reformer is to educate mind and human beings soul.
    8٫ Just as the divine prophets triumphed with their specific tools according to their age, Hazrat-e-Mahdi will also triumph with his day tools.
    9٫ In the same manner Hazrat-e-Mahdi (P. U. H) changed the more foolished people into the more civilized people, Hazrat-e-Mahdi will also change the modern foolishness in to the civilization of human beings and divinity. Such a civilization is dependent upon faith and ethics that their powers are not used to destroy each other.
    10٫ To overcome the small groups with no military devices on the neumerous groups with military devices by the strong faith and beliefs. But the lack of faith and beliefs have been more experienced through the history of human beings battles.

    Keywords: The victory of Imam Mahdi (A.S.) – Universal Governship – The military expenses – Evil, corruption
  • Hosein Elahynejad Page 145

    Rationalism with as different interpretations such as minding – mentalism – reason and humanism was laid its foundation after 17th century, i.e the area of renaissance and regenerating science based on the scientific views of descrates – Galilo and Newton. This phenomenon continued rapidly in 18thcentury and in the continuity of the age of enlightenment and humanism by the intellectuals such as: Dalamber, volter, kandrose and Didroo.
    Th result of such exlightenment and humanism have reduced mind un its right position and dedicated to the materalistic and experimental issues. In this area Mind has lost its major characteristics opposed to good and evil. True and null. To use mind as a mediation to limit it to observations and to reduce its efficiency are the metaphysical points into the trivial and daily affairs.
    Islam, in the more exhausive and completed position and the last divine faith, has introduced the thought of Mahdaviat to human beings for their future and made it optimistic. Islam is going to evlighten human beings talent and potentiality and to improve them at many fields and affairs in order to meet the past wishes of human beings to be true. The evolution of mind provides the basic beds for removing problems, for completing mind and for reaching it to all sides and angels of life. The basic difference between xentalists in renaissance, in Mahdaviat thought and in world governship is its improvement in all fields, the harmony of mind, its subdivisions and its use in all sides of supernatural affars and in base and physical affairs and also interveming noisd into making values and determining good and evil of objects under the radiation of Mahdaviat beliefs.

    Keywords: Mind – Rationalism – The Time Of Appearance – Renaissance – Mahdaviat – Applied Mind – Theoretical Mind
  • Omid Darvishi Page 171

    The culture of Mahdaviat is one of the strong culture that has been shown it self in different wents for many years ago, one of them that the culture of Mahdaviat has had a major function on it is the movement of Iran under the leadership of Imam Khomeini (H.S.S). In the follow of this movement, Iranian nation went into the war which was imposed upon.
    In doubtless, the culture of Mahdaviat has had effects on the holyway. In this paper, I point out some effects; to follow the way successor of Imam Zaman, the honor of being a soldier of Imam of the Age, and to make a spiritual relation with Him that caused people to be attended in fronts. In folloving, I would depict some effects of the holy our on the culture of Mahdaviat. In the end some characteristics of the Imam Zamans followers which our martyrs are such examples are illustrated.

    Keywords: The culture of Mahdaviat – Holy defense – Imam Khomeini (H.S.S.) – war – Martyrs – The successor of Imam Zaman (A.S.) – Relation with Imam Zaman (A.S.)
  • Mohammad Reza Nasoori Page 195

    With getting busy of Mohammad reza shah and the more confidence to the deviated group especially Bahaeiiat with preventing the influence of shieet of Islam caused that this straging sect has gradually been grown up at the age of pahlavi and it also dedicated the most positions to itself. with optimistic view of shah and the foreigner supporters and colonizers place helped this straying sect to consider the Islamic. Iran as a secure place for itself. But the whole purposes and programs of this straying insect became failed by the awarness and cautiousness of Imam khomeini which caused the foundation of Islamic revolution of Iran. In this paper I am trying to reveal the supports of shah to this straying sect and also to introduce the agents of bahaeiiat at the age of shah. Meam while, I do present how shah and his foreigner supporters destroyed Fouth and Islamic country.

    Keywords: Bahaeiiat, Pahlavi Regim, Cooperation