فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال نهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1394)

مجله پیاورد سلامت
سال نهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهمن خسروی، مسلم شریفی، احمد فیاض بخش*، مصطفی حسینی صفحات 500-509
    زمینه و هدف
    یادگیری در محیط های بهداشتی درمانی، که در آن دانش و مهارت به دلیل پیشرفت های مداوم در علم و پزشکی می تواند به سرعت از رده خارج شود، ضروری است. یادگیری سازمانی، فرایندی است پویا که سازمان را قادر می سازد تا به سرعت با تغییر سازگاری یابد. هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت یادگیری سازمانی در یک سازمان بهداشتی و درمانی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی در بین 200 نفر از پرستاران یک سازمان بهداشتی و درمانی دولتی در شهر تهران انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه ابعاد یادگیری سازمانی جمع آوری شد، و سپس با استفاده از روش های آماری توصیفی، شامل فراوانی، درصد، میانگین، و انحراف معیار، ارائه شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی یادگیری سازمانی در سازمان مورد بررسی 0/69±3/36 بود که وضعیت نسبتا خوبی را نشان داد. بین ابعاد مختلف سازمان یادگیرنده، بالاترین مقدار مربوط به یادگیری مداوم با میانگین(0/39±3/44)، و پایین ترین مقدار مربوط به توانمندسازی کارکنان با میانگین(0/06±2/72) بود.
    نتیجه گیری
    میزان استقرار سازمان یادگیرنده و مولفه های آن در سازمان مذکور وضعیت مناسبی دارد. یافته های این مطالعه، اطلاعات مفیدی در مورد حیطه هایی از یادگیری که نیاز به بهبود دارند، برای مدیران این سازمان فراهم می کند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، پرستاران، سازمان های ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی
  • غفور توکلی، روشنک داعی، فرشاد هاشمی، مهدی زارعی، هدی دلی، سیدجمال هاشمی* صفحات 510-516
    زمینه و هدف
    نمونه های کلینیکی احشایی پس از تهیه در مراکز درمانی تحت شرایط خاص به آزمایشگاه ارسال می شوند، اما در مواقعی ممکن است بلافاصله روی نمونه های ارسالی آزمایش انجام نشود؛ لذا ساده ترین محل نگهداری نمونه، یخچال می باشد. لذا هدف این پژوهش تعیین تاثیر سرما بر میزان رشد عوامل قارچی در نمونه های کلینیکی و آزمایشگاه قارچ شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
    روش بررسی
    ابتدا نمونه ها مورد آزمایش مستقیم و کشت قرار گرفت و سپس آنها به صورت متوالی به مدت 1 ساعت، 2 ساعت، 24 ساعت و 48 ساعت در دمای 8-2 درجه سانتی گراد یخچال قرار داده شد. از هر یک از مقاطع زمانی نمونه کشت روی محیط سابورو S و سابورو حاوی کلرامفنیکل SC انجام گرفت، و نتایج رشد و عدم رشد عوامل قارچی ثبت گردید.
    یافته ها
    در بررسی از 100 نمونه در مطالعه حاضر، در 79 مورد(79%) رشد قارچ، 20 مورد(20%) عدم رشد و 1 مورد(1%) کاهش رشد مشاهده گردید. همچنین اختلاف معنی داری بین نوع قارچ از نظر رشد و سرمادهی مشاهده نگردید(0/321P=).
    نتیجه گیری
    عوامل قارچی نمونه های کلینیکی احشایی بعد از سرمادهی در دمای °c 8-2 به مدت 48 ساعت در محیط کشت قادر به رشد می باشند، لذا در صورت عدم امکان فوری آزمایش می توان نمونه ها را در دمای یخچال( °c 8-2) نگهداری نمود.
    کلیدواژگان: قارچ، نمونه های کلینیکی، تاثیر سرما، میزان رشد، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • شیما خسروی، فاطمه غضنفری* صفحات 517-526
    زمینه و هدف
    گردش شغلی از جمله تدابیر مدیریتی در حوزه مدیریت منابع انسانی است. این تدبیر اگر با برنامه ریزی صحیح انجام شود، می تواند بر رضایت شغلی و فرسودگی شغلی کارکنان موثر واقع شود. هدف از انجام این پژوهش تعیین رابطه میان گردش شغلی با رضایت شغلی و فرسودگی شغلی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی– تحلیلی بود که در مقطعی از سال 1392 انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دارای گردش شغلی معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل می دادند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگر ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین گردش شغلی و فرسودگی شغلی بین مردان در نمونه مورد پژوهش، بیش از زنان است، و میان متغیر های گردش شغلی و رضایت شغلی رابطه ی معنی دار مستقیم و میان گردش شغلی و فرسودگی شغلی رابطه ی معنی دار و معکوس وجود داشت.
    نتیجه گیری
    گردش شغلی باعث افزایش رضایت مندی و انگیزه ی کارکنان و کاهش فرسودگی شغلی می گردد. بر این اساس، مدیران باید محیطی را فراهم کنند که منجر به تبادل دانش در چارچوب سازمانی و بالابردن روحیه ی کارکنان و طراحی سیستم انگیزشی مناسب برای انجام فعالیت گروهی از طریق جا به جایی کارکنان در مشاغل مختلف شود.
    کلیدواژگان: گردش شغلی، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • سید محمد هادی موسوی، قاسم رجبی واسوکلایی، لیلا آذین مهر، فاطمه علی عسگر، مهدی رعدآبادی صفحات 527-540
    زمینه و هدف
    امروزه به کارگیری اصول و الگوهای مدیریتی جهت بهبود کیفیت یکی از بهترین راه های رقابت و توسعه بیمارستان ها است. یکی از الگوهای اساسی در بهبود کیفیت، نظام آراستگی است که روحیه، نشاط، ایمنی و کیفیت را به ارمغان می آورد. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه وضعیت محیط کار براساس نظام آراستگی محیط قبل و بعد از اجرای آن در بخش های پشتیبانی بیمارستان امیراعلم می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی بود که به صورت مقطعی در بخش های آشپزخانه، تاسیسات و رختشویخانه در بیمارستان امیراعلم انجام شد. اطلاعات بخش های مورد نظر قبل و بعد از تغییرات توسط پنج چک لیست که هرکدام مرتبط با هر یک از ابعاد نظام آراستگی طراحی شده بود، ثبت گردید. تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS.19 و آزمون Wilcoxon انجام گرفت.
    یافته ها
    در بخش آشپزخانه در کلیه مراحل میانگین امتیاز بعد از اجرای نظام آراستگی بیشتر از قبل از اجرا بود، و این افزایش میانگین در دو مرحله ی اول و پنجم معنادار بود. در بخش های تاسیسات و رختشویخانه نیز به جز در هدف آراسته سازی کارکنان، در کلیه اهداف و مراحل اجرای نظام آراستگی، باعث افزایش میانگین امتیازات شد که ارتباط معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با استقرار نظام آراستگی در بخش های بیمارستان امیراعلم می توان انتظار داشت منافع اقتصادی، کارایی، رضایت و بهره وری کارکنان و رضا مندی بیماران افزایش یابد. پیشنهاد می شود ضمن تشکیل کمیته نظام آراستگی، این نظام در سایر بخش های بیمارستانی نیز مستقر گردد.
    کلیدواژگان: بیمارستان امیراعلم، نظام آراستگی محیط، بخش های پشتیبانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
  • رجاء الحذیفی، علی دهقانی فرد، سعید کاویانی*، مهرداد نوروزی نیا، سمیرا رضایی، مهدی آزاد، مائده مشهدی خان، سعید سلالی صفحات 541-555
    زمینه و هدف

    فرایندهای مختلفی روی تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی(MSC) به سلول های استئوبلاستی تاثیر می گذارند که در این میان، مسیر پیام رسان Wnt حائز اهمیت ویژه ای است. در این مسیر پیام رسان، مولکول APC به عنوان کنترل کننده منفی Wnt عمل می کند که با اتصال به β-catenin سبب تجزیه این مولکول می گردد. لذا در این تحقیق به تخمین ارتباط متیلاسیون DNA با بیان ژن(APC یا Adenomatous Polyposis Coli) طی تمایز استئوبلاستی پرداخته شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی تجربی، پس از جدا سازی و تکثیر MSCs، القای تمایز استئوبلاستی صورت گرفت. به منظور تایید تمایز استئوبلاستی از رنگ آمیزی آلیزارین رد و بیان شاخص های تمایزی شامل آلکالین فسفاتاز(ALP) و استئوکلسین استفاده گردید. وضعیت متیلاسیون ژنAPC با روش(MSP یا Methylation-Specific PCR)، وضعیت بیان ژن APC با استفاده از Real time PCR در روزهای مختلف تمایزی ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از رنگ آمیزی آلیزارین رد و بیان شاخص های ALP و استئوکلسین تایید کننده تمایز استئوبلاستی بود. نتایج حاکی از کاهش معنی دار بیان ژن APC در روز 7 تمایز استئوبلاستی بود(0/05P<). همچنین نتایج نشان دهنده ی هایپرمتیلاسیون پروموتر ژن APC طی تمایز استئوبلاستی بود.

    نتیجه گیری

    کاهش بیان ژن APC می تواند در کنترل مسیر سیگنالی Wnt طی تمایز MSC مشتق از مغز استخوان به رده استئوبلاستی در مراحل مختلف نقش موثری ایفا کند. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده، متیلاسیون پروموتر ژن APC نقش مهمی در کنترل بیان این ژن به عهده دارد.

    کلیدواژگان: تمایز استئوبلاستی، ژن APC، متیلاسیون
  • راحله سالاری، دکنر مصطفی لنگری زاده *، کامبیز بها الدین بیگی، علی اکرمی زاده، مریم کاشانیان صفحات 556-565
    زمینه و هدف

    تشخیص درست عارضه مسمومیت حاملگی در به کارگیری طرح درمان مناسب برای بیماران نقش اساسی دارد. هدف این مطالعه طراحی سیستم خبره جهت تشخیص این عارضه و کمک به متخصصان بالینی است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توسعه ای بود که به صورت مقطعی انجام شد. سه مرکز درمانی زنان و زایمان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان مکان پژوهش در نظر گرفته شد. حجم نمونه شامل 215 پرونده بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. نتایج حاصل از سیستم پیشنهادی با نتایج اعلام شده از طرف متخصصان با آزمون کاپا و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    ابتدا پارامترهای ورودی، فازی سازی و سپس به موتور استنتاج وارد شدند. نتایج خروجی به صورت گروه بندی شده در دو گروه بیمار یا سالم، به عنوان تشخیص نهایی و در قالب توضیحات بالینی ارائه شد. نتایج حاصل از آزمون سیستم نشان داد که صحت، ویژگی و حساسیت به ترتیب 98 درصد، 100 درصد و 96 درصد بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان بالای صحت، ویژگی و حساسیت حاصل از ارزیابی سیستم، منطق فازی می تواند روشی کارآمد برای طراحی سیستم های خبره در حوزه زنان و زایمان باشد و برای تشخیص سایر اختلالات دوران بارداری و پیشگیری از عوارض خطرناک برای مادر و نوزاد موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: سیستم خبره، منطق فازی، پره اکلامپسی، اکلامپسی، بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • ژیلا نجف پور، ابوالقاسم پوررضا صفحات 566-578
    زمینه و هدف
    تحلیل شاخص های ایمنی یکی از ابزار های بهبود ایمنی بیمار محسوب می شود. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین و تحلیل شاخص های خدمات بالینی ایمن در بیمارستان های منتحب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی در سال 1392 در 11 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار مطالعه، پروتکل ارزیابی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت بود. تکمیل چک لیست با مصاحبه، مشاهده و بررسی مستندات صورت گرفت. داده ها با آزمون های توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS نسخه 13 آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین بیمارستان های مورد مطالعه، در شاخص های الزامی، اساسی و پیشرفته به ترتیب 96/6، 85/6، 66 قرار داشتند که این میزان طبق راهنمای چک لیست در استانداردهای الزامی، قابل قبول نمی باشد و در استانداردهای اساسی و پیشرفته مناسب است. بیمارستان های شماره 7، 2، 4، 11 و 9 از بالاترین میزان تطابق با استانداردها برخوردار بودند و طبق سطح بندی پروتکل، این بیمارستان ها در سطح دو قرار گرفتند. در نهایت اختلاف آماری معنی داری بین بیمارستان ها در رعایت استانداردها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تطابق با استانداردها در 6 بیمارستان های مطالعه از نظر استانداردهای الزامی، پایین و استانداردهای اساسی و پیشرفته در 5 بیمارستان مناسب بود. بیمارستان ها در گزاره های سیستم مدیریت اطلاعات، مدیریت دارویی، سیستم کاهش عفونت و سیستم بالینی اثر بخش نیاز به تدوین برنامه های ارتقایی دارند. پیشنهاد می شود هدف گذاری جامع جهت استانداردهای فوق صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، خدمات بالینی ایمن، شاخص، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • سید داود نصرالله پور شیروانی، محمد اسماعیل مطلق، دکنر محمد شریعتی، پری حاجی سیدعزیزی، آذین نحوی جو صفحات 579-591
    زمینه و هدف
    امروزه سنجش ادراکات مشتری به عنوان یکی از راه های سنجش رضایت مندی و انتظارات، نقش مهمی در ارتقای کیفیت خدمات و تعالی سازمان ها دارد. این مطالعه به منظور تعیین سطح ادراکات مشتریان معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در سال 1392 انجام شد. جامعه پژوهش معاونت بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود که بر مبنای آن 13 دانشگاه به صورت طبقه ای و تصادفی منظم انتخاب شدند. در دانشگاه های منتخب، مدیران و کارشناسان به عنوان مشتری اصلی معاونت بهداشت وزارت به صورت سرشماری مورد پرسشگری قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه استاندارد جایزه ملی شامل 2 قسمت و 26 سئوال بود. داده ها در 18 SPSS در سطح معنی داریAWT IMAGE تحلیل شد.
    یافته ها
    از 267 مدیر و کارشناس مورد مطالعه، 147 نفر(56/1%) مرد و بیشترین افراد(57/3%) دارای مدرک کارشناسی بودند و اکثریت قریب به اتفاق کارکنان و مدیران(91/6%) در واحدهای فنی اشتغال داشتند. میانگین سطح درک شده مدیران و کارشناسان در خصوص شهرت و تصویر یا وجهه سازمان 7/0±3/3، تولید و ارائه خدمات 7/0±1/3، حمایت ها در هنگام ارائه خدمات و بعد از آن 7/0±0/3، و وفاداری و صداقت 8/0±3/3 بود. بین سطح ادراکات مدیران و کارشناسان و عوامل فردی و سازمانی ارتباط معنی دار وجود نداشت(0/05
    نتیجه گیری
    سطح درک شده مشتریان از شاخص های مرتبط با کیفیت روابط، خدمات و اقدامات در حد متوسط بود. لذا پیشنهاد می گردد معاونت بهداشت وزارت بهداشت و درمان برای تعالی سازمانی برنامه های مداخل های طراحی و اجرا نماید.
    کلیدواژگان: ادراکات مشتریان، بهره وری، تعالی سازمانی، نظام سلامت، ایران
|
  • Bahaman Khosravi, Moslem Sharifi, Ahmad Fayaz, Bakhsh *, Mostafa Hosseini Pages 500-509
    Background And Aim
    Learning is essential in healthcare environments, where knowledge and skills are quickly outdated due to continuous advances in medical science. Organizational learning is a dynamic process that enables learning organizations to be campatible with change in good time. The aim of this study was to determine the status of organizational learning in an Iranian healthcare organization in Tehran, and to assess the extent to which this organization could be considered as a learning organization.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, 200 nurses were selected in an Iranian healthcare organization. Dimension Learning Organizational Questionnaire (DLOQ) was used to collect data to be analyzed using descriptive statistics methods by frequency, percentage, mean, and standard deviation.
    Results
    The mean overall score for organizational learning was 3.36±0.69. Among the various dimension of organizational learning, continuous learning had the highest average (3.44±0.39), and the empowerment had lowest amount (2.72±0.06).
    Conclusion
    The findings from this study provide useful information for these organization's managers regarding the areas where there is a need for improvement in OL and to make it a more LO.
    Keywords: Learning Organization, Nurses, Healthcare Organizations
  • Ghafur Tavakoli, Roshanak Daei, Farshad Hashemi, Mehdi Zarei, Hoda Deli, Seyed Jamal Hashemi* Pages 510-516
    Background And Aim
    In medical centers, after obtaining visceral clinical samples in suitable containers under certain circumstances, they are sent to mycology laboratory. Since sometimes it is impossible to test specimens immediately, therefore, they should be kept in the refrigerator. Thus, possibility of keeping samples, the confidently time of samples keeping in a refrigerator and the appropriate guidelines for the maintenance of visceral samples for clinical centers have a particular importance for practical purposes and are the aim of this study.
    Materials And Methods
    At first, the specimen was examined by KOH direct microscopic examination for detection of fungal elements. After primary culture of visceral samples on the Sabouraud dextrose agar with chloramphenicol (SC) medium, the samples were sequentially placed in a refrigerator at temperature 2-8 ºc for 1, 2, 24 and 48 hs and each sample with the specific mentioned time culturing was performed on the Sabouraud dextrose agar (S) and SC media. Then the results of growth were recorded.
    Results
    From 100 samples, 79 samples had grown, 20 samples with lack of growth and in 1 sample reduced growth were observed.
    Conclusion
    After 48 hours of cold temperatures (2-8 ºc) visceral fungal clinical samples are able to grow in culture media. So samples which were not tested immediately, could be stored at temperatures 2-8 ºc in the refrigerator.
    Keywords: Fungi, Clinical Specimens, Cold Temperature, Growth Rate, Tehran University of Medical Sciences
  • Shima Khosravi, Fatemeh Ghazanfari* Pages 517-526
    Background And Aim
    Job rotation is one of the management policies in human resource management. If these policies are done with proper planning, they can impress job satisfaction and job burnout of the employees. Present survey has been conducted in order to find relationship between job rotation with job satisfaction and job burnout.
    Materials And Methods
    A descriptive analytical methodology was used in 2013. The statistical community included all personnel with job rotation at the deputy of development in Tehran University of Medical Sciences (n=200). A researcher-constructed questionnaire was used to collect data. The data was analyzed by SPSS.
    Results
    The mean job rotation and job burnout among men were more than women. A direct and significant relationship exists between job rotation and job burnout among the women. Job rotation and job burnout were inversely and significantly correlated.
    Conclusion
    Job rotation can have influence on increasing employees’ incentives and satisfactions and reduce Job burnout. Thus, the managers need to create an environment which contributes to knowledge transactions within an organizational framework together with promotion of encouraging their mentalities and with designing a good incentive system for teamwork, through the movement of workers in different occupations.
    Keywords: Job Rotation, Job Satisfaction, Job Burnout, Staffs, Tehran University of Medical Sciences
  • Seyed Mohammad Hadi Mousavi, Ghasem Rajabi Vasokolaee, Leyla Azin Mehr, Fatemeh Ali Asgar, Mehdi Raadabadi* Pages 527-540
    Background And Aim
    Nowadays, hospitals believe that applying the principles of management improve quality, and enhance competition and development. One of the ways to achieve these goals is the use of 5S. This study is aimed to determine and compare supporting departments of Amir Alam Hospital before and after the implementation of 5S.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical and cross-sectional study was conducted within three departments: Kitchen, laundry and the maintenance & repairs departments of Amir Alam Hospital. Five checklists were designed for collecting information before and after the implementation of 5S within each department. Data analyses was performed using Wilcoxon test and SPSS version 19.
    Results
    Average rating after running 5S was more than before within the kitchen Section. However, there was a significant relationship before and after running 5S in only stage one and five. Within maintenance & repair and the Laundry departments, average rating after implementation of 5S was higher than using it before. In addition, all purposes with the exception of employees’ adornment, were statistically significant in all of five stages.
    Conclusion
    Implementation of 5S systems will contribute to increase in employees & patients’ efficiency and satisfaction, which in turn will lead to achieving higher productivity and economic growth. Therefore, we recommend other hospitals and departments to apply the concept of 5S.
    Keywords: Amir Alam Hospital, 5S, Supportive Departments, Tehran University of Medical Sciences, Iran
  • Raja Al Huthaifi, Ali Dehghanifard, Saeid Kaviani, Mehrdad Noruzinia, Samira Rezaei, Mehdi Azad, Maedeh Mashhadikhan, Saeid Solali Pages 541-555
    Background And Aim

    Different regulation processes have an effect on osteoblastic differentiation of mesenchymal stem cells (MSCs), and among them Wnt signaling pathway is particularly desirable. In Wnt signaling pathway, Adenomatous Polyposis Coli (APC) bind to β-catenin and induce its degradation, thereby acting as a negative regulator of canonical Wnt pathway. In this study, gene expression and DNA methylation of APC gene during osteoblastic differentiation were determined.

    Materials And Methods

    In this experimental study, after the isolation of MSCs, the induction of osteoblastic differentiation was done. To confirm osteoblastic differentiation, alizarin red staining together with the expression of Alkaline Phosphatase (ALP) and osteocalcin as specific osteoblastic markers was performed. APC gene methylation status by MSP (Methylation Specific PCR) and gene expression status of APC gene using Real-Time PCR technique during different times were evaluated.

    Results

    The results of alizarin red staining and the expression of ALP and osteocalcin confirmed osteoblastic differentiation. In addition, the results showed a significant decrease in the expression of APC gene on the 7th day of osteoblastic differentiation (P

    Conclusion

    It seems that the decreased expression APC gene will play an important role in Wnt signaling pathway regulation in different stages during osteoblastic differentiation of bone marrow-derived MSC. Also, according to the results, APC gene promoter methylation will play an important role in controlling gene expression.

    Keywords: Osteoblastic Differentiation, APC Gene, Methylation
  • Raheleh Salari, Mostafa Langarizadeh, Kambiz Bahaaddin Beigi, Ali Akramizadeh, Maryam Kashanian Pages 556-565
    Background And Aim

    Diagnosis of preeclampsia has an essential role in applying appropriate treatment plan for the patients. The aim of this study was to design an expert system in order to diagnos preeclampsia in order to assist the clinicians.

    Materials And Methods

    This was a cross-sectional study which resulted in developing a new system. The study population consisted of all patients admitted to three Maternity hospitals affliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS). Sample size included 215 medical records which were randomly selected. The results obtained were compared with the diagnosis from experts by kappa test using SPSS software.

    Results

    First of all, input parameters fuzzificated and entered into inference engine. Outputs were categorized in two groups as patients and healthy, with the final diagnosis and clinical explanation. The results obtained from system evaluation showed that accuracy, specificity and sensitivity of the system were 98.2 percent, 100 percent and 96.4 percent respectively.

    Conclusion

    Based on evaluation results, it could be concluded that fuzzy logic is an efficient method for designing of expert systems in the field of obstetrics and gynecology. Also, due to the similarity of the logic used in the proposed system with workflow and medical decision making, it will be accepted by the physicians.

    Keywords: Expert System, Fuzzy Logic, Preeclampsia, Eclampsia, TUMS Hospitals
  • Zhila Najafpour, Abolghasem Pourreza Pages 566-578
    Background And Aim
    The analysis of patients’ safety clinical indicators is considered as one of the safety improvement instruments. Therefore, the present study is aimed to analyze the indices of safety clinical services in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Materials And Methods
    The present descriptive-analytical study was conducted in 11 TUMS hospitals in 2013. The study tool was the patient safety evaluation protocol of the World Health Organization (WHO). A checklist was completed following interviews, observations, and documentation reviews. The data were analyzed with descriptive and analytical tests, and SPSS software version 13.
    Results
    The average scores of the studied hospitals were 96.6, 85.6 and 66 for the required, basic and advanced indices, respectively. The figure was not acceptable in required standards, but it was acceptable in basic and advanced ones. In the studied hospitals, numbers 7, 2, 4, 11, and 9 enjoyed the highest amount of conformity with standard, and were placed in rank 2 according to the ranking protocol. Finally, there was no meaningful statistical difference among hospitals in their observance of standards.
    Conclusion
    Conformity with necessary standards was low in 6 studied hospitals, but in 5 hospitals, it was acceptable in basic and advanced standards. Hospitals need enhancement programs in statements of information management system, drugs management system, infection reduction system, and effective clinical system.
    Keywords: Patient Safety, Safe Clinical Services, Index, Hospital, TUMS
  • Seyed Davood Nasrollapour Shirvani, Mohammad Esmaeil Motlagh, Mohammad Shariati, Pari Haji Seiyed Azizi, Azin Nahvijou Pages 579-591
    Background And Aim
    Today, customer perception assessment as a way to measure satisfaction and expectations has an important role in improving the quality of services and organizational excellence. This study aims to measure customers’ perception at the Health Deputy of Iran’s Ministry of Health and Medical Education (MOHME).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in 2012-2013. The population comprised the health deputies of medical universities, among which 13 of the universities were randomly selected. As the main customers of MOHME health deputy, these universities’ managers and experts were asked questions like a census. The data collection device was the national award standard questionnaire consisting of 2 sections and 26 questions. The data were analyzed by SPSS 18 with AWT IMAGE level.
    Results
    Of the 267 managers and experts, 147 (56.1%) were male. Many of them (57.3%) had a bachelor's degree. Most of them (91.6%) were employed in technical units. The average perceived level of managers and experts regarding their reputation and image was 3.3±0.7, production and service 3.1±0.7, support while and after providing services 3.0±0.7, and loyalty and honesty 3.3±0.8 out of a maximum 5 points, respectively. There was no significant relationship between administrators and experts’ perception level on the one hand, and individual and organizational factors on the other (P>0.05).
    Conclusion
    The study showed that customers’ perception of indices related to the quality of relationships, services and measures was at a moderate level. Therefore, it is recommended that the department of health should design and implement an appropriate intervention program for organizational excellence.
    Keywords: Customer Perceptions, Productivity, Organizational Excellence, Health Care System, Iran