فهرست مطالب

فصلنامه انتظار موعود
سال هفتم شماره 23 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • مجتبی کلباسی، غلامرضا بهروز لک، نجف لک زایی صفحات 5-25
  • مقالات
  • عبدالحسین خسروپناه صفحات 27-64

    اتحاد ملی و انسجام اسلامی را می توان با دو رویکرد درون دینی و از منظر وحی و امامت و نیز رویکرد تاریخی بررسی کرد. این نگاشته، ضمن بیان انواع وحدت مطلق، وحدت مصلحتی و وحدت معقول به تفسیر و تبیین آیات قرآنی همچون آیه اطاعت الهی، آیه اختلاف زبان ها و رنگ ها، آیه اعتصام به حبل الهی، آیه ولایت مومنان و سپس با رویکرد تاریخی به سیره ولایت و وحدت اسلامی و معرفی امامت به عنوان عنصر اصلی انسجام اسلامی اشاره و در پایان نمونه هایی از تاریخ اسلام و عصر نبوی و علوی و خلافت بنی امیه و بنی عباس و دولت عثمانی و دولت صفوی به عنوان نقش و کارکرد دولت ها در وحدت و اختلاف در جامعه اسلامی بیان شده است.

    کلیدواژگان: اتحاد ملی، انسجام اسلامی، وحی، امامت، سیره و تاریخ
  • مهدی سلطانی رنانی صفحات 65-82

    اتحاد ملی و انسجام اسلامی به مثابه اصلی قاطع و ضروری در همه زمان ها محسوب می شود و از معدود مفاهیمی است که مورد توجه و تاکید خاص قرار گرفته است و همگان، قوام و دوام جامعه را بدان وابسته می دانند. در آرمان شهر مهدوی نیز این موضوع، تامین کننده منافع و مصالح اعضای آن و موجب استقرار امنیت و توسعه عدالت فردی و اجتماعی است. به طور کلی، امید مردم به تحقق پذیری جامعه بر خوردار از اتحاد ملی و انسجام اسلامی و باور آن ها به امکان پذیر بودن استقرار نظام حکومت مبتنی بر وحدت درونی، لازمه ای اساسی در دستیابی به مشخصه های اجتماع عدل موعود می باشد که قرآن کریم نیز بر آن تاکید می کند.سعی نگارنده در این مقاله آن است که مولفه های قرآنی اتحاد ملی و انسجام اسلامی را در جامعه آرمانی مهدوی مورد اشاره و بررسی قرار دهد و ضرورت هر چه بهتر و بیشتر آمادگی برای نیل به جامعه آرمانی متحد و منسجم اسلامی را در روزگار موعود نمایان سازد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اتحاد ملی و انسجام اسلامی، جامعه آرمانی مهدوی، آرمان شهر مهدوی، مهدویت، وحدت و همدلی
  • رحیم کارگر صفحات 83-122

    (وحدت و انسجام) افر اد و جو امع در یک پیوند و تعامل مستقیم و چند بعدی به وجود می آید که می توان از آن به (کنش جمعی) تعبیر نمود؛ به خصوص زمانی که عده زیادی از مردم دارای اهداف و آرمان های مشترکی باشند و برای رسیدن به آنها، رویکرد واحدی اتخاذ کنند. دستیابی به جامعه برتر و موعود ادیان و فروکاهیدن از آلام و ستم ها و رسیدن به کمال و سعادت واقعی، آرمان ماندگار همه انسان های صالح، مستضعف و موحد است و این زمانی به دست می آید که همه حق طلبان، عدالت خواهان و یکتاپرستان در صف واحدی قرار گرفته و با پیوستن به انقلاب جهانی مهدوی، تحت رهبری و ولایت منجی موعود قرار گیرند؛ یعنی،این آرمان مشترک تنها در سایه یک انقلاب بزرگ و فراگیر و در یک تعامل جمعی به دست می آید. آنچه در این نوشتار مورد پژوهش قرار می گیرد، توجه به (کنش جمعی) در انقلاب جهانی به رهبری امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است. مهم تر از آن توجه بایسته به این مولفه است که قیام حضرت مهدی علیه السلام یک انقلاب و نهضت فراگیر و جهانی است که با همراهی و همدلی مردم به خصوص گروه های مبارز و طرفدار حق صورت می گیرد؛ امری که در مهدویت پژوهی مورد غفلت قرار گرفته و در عموم پژوهش ها، تنها از چشم انداز یک قیام و جنگ محدود به آن پرداخته شده است! در حالی که در این نوشتار، این فرض مطرح می شود که این نهضت مقدس، یک انقلاب گسترده و مردمی است که توده های زیادی از مردم در یک بسیج فراگیر و جمعی به آن می پیوندند و این نهضت را یاری می رسانند.

    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب جهانی، بسیج، وحدت (کنش جمعی)، نیروهای انقلابی
  • حسین الهی نژاد صفحات 123-155

    با نگرش عقلی، فطری و تاریخی، بشر برای پیشبرد زندگی ورسیدن به هدف های اجتماعی، به تشکیل جامعه نیاز دارد؛ یعنی طبق داده های عقلی، فطری و تاریخی، زندگی بشر بدون تشکیل جامعه، سامان نمی یابد. از جمله عواملی که در ساماندهی جامعه به سوی مقصود و هدف، تاثیرگذار می باشد، مقوله اتحاد و همبستگی است؛ چنان که در این زمینه از امیرمومنان، علی علیه السلام چنین نقل شده است:امت های پیشین مادامی که با هم ید واحد بودند، همواره در حال پیشرفت و شکوفایی بوده و به عزت و اقتدار و خلاقیت و وراثت زمین نایل گشته، رهبر و زمامدار جهانیان بودند و از آن هنگام که خدا را فراموش کرده و به مادیگری روی آورده، دچار خود برتربینی و تعصبات قومی و فرقه ای و تشتت و پراکندگی شدند و با هم به نبرد پرداختند، خداوند لباس کرامت و عزت و خلاقیت را از تنشان بیرون آورد و خیر و برکت و وفور نعمت را از آنان سلب نموده و به ذلت و استعمار مبتلا کرده است.[1] پس جایگاه اتحاد و همبستگی در جهت دهی جامعه به سوی پیشرفت و تعالی، جایگاه مهم و خطیری است. هرچه اتحاد میان مردم بیشتر باشد، حرکت مردم به سوی جامعه مطلوب سرعت بیشتری می یابد. اتحاد، در بسترها و زمینه های گوناگونی قابل توجیه است؛ زیرا گاهی براساس باورها شکل می گیرد و گاهی بر ملیت و نژاد قابل پی گیری است و زمانی وطن و جغرافیا این نقش را ایفا کرده و مردم را به سوی اتحاد و همدلی حرکت می دهند. پس اتحاد دارای بسترهای مختلفی است که با رویکردهای اعتقادی، اجتماعی، نژادی، جغرافیایی و... توجیه می شود. باورداشت مهدویت که مورد قبول همه گروه های اسلامی بوده و از باورهای اصیل و مهم آن ها به شمار می آید، سوژه مناسب و مهمی برای ایجاد اتحاد میان مسلمانان و جوامع اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: هم گرایی، اتحاد و همبستگی، باورداشت مهدویت، باور مندان به مهدویت
  • حسین کلباسی اشتری صفحات 157-185

    آدمی همواره چشم به راه است و چیزی را می جوید که بالفعل نزد او حاضر نیست. البته مطلوب او همیشه یکسان نیست و بسته به وضع روحی و معنوی و زمینه های اعتقادی او متفاوت می شود. این، حکایت از بعد نامتناهی او دارد. بشر بی آینده، مایوس و سرخورده، گویی خود را از موهبت عالمی بهتر و روشن تر محروم می سازد و عملا از استعداد و امکانات آتی به دور می ماند. شاید نتوان در میان ادیان و آیین های موجود اعم از آسمانی و غیر آن نمونه ای را یافت که از امید به آینده و تحولات آن تهی باشد و مستقیم یا غیرمستقیم به اصلاح و بهبود وضع بشر و تحقق آرمان های وی در آینده ای دور یا نزدیک نظر نداشته باشد. ادیان آسمانی و با منشا وحیانی در این خصوص برجسته تر از دیگر آیین ها به این معنا توجه داشته اند و بسیاری از معتقدات دینی پیروان آنها با این معنا ارتباط می یابد. از زمره مشترکات ادیان ابراهیمی، اعتقاد به پدیده «نجات» و ظهور «منجی» به منزله نقطه آرمانی و عدالت خواهانه بشر است و البته مفهوم نجات، خود با مفاهیم و اصطلاحات دیگری نظیر «موعودگرایی»، «منجی گرایی» و «آخرالزمان» پیوند یافته است؛ به گونه ای که در هنگام بحث در زمینه هریک از مفاهیم مذکور، خواه ناخواه از دیگر مفاهیم نیز سخن به میان می آید. درواقع، زمینه اصلی باور به اصل نجات و ظهور منجی، هم به وجه روحی و آرمان خواهی بشر باز می گردد و هم به تعالیم و آموزه هایی که در متون دینی این ادیان انعکاس یافته است. در این نوشتار به طور خاص به نحوه انعکاس این معانی در عهدین متون دینی دو سنت یهودی و مسیحی می پردازیم و برآنیم که مختصات کلی این آموزه را در متون مذکور ترسیم کنیم تا احتمالا زمینه ای برای مقایسه مبانی نظری آن با آموزه ها و تعالیم دین مقدس اسلام فراهم آید. روشن است که بررسی مبانی و نتایج اعتقاد به موعود آخرالزمان و آموزه مهدویت در اسلام، نیازمند مجال مستقلی است و از این رو در این نوشتار متعرض بحث اخیر نخواهیم شد. استناد اصلی ما در این نوشتار، متن عهدین و برخی از آثار معتبر محققان غربی در این زمینه است؛ چراکه برداشت و تفسیر برون دینی از عهدین، احیانا مورد انتقاد برخی پیروان دو دین ابراهیمی قرار می گیرد. لذا اکثر ارجاعات ما از خود کتاب مقدس و احیانا آثاری در تبیین مطالب آن می باشد.

    کلیدواژگان: موعودگرایی، منجی گرایی، آخرالزمان، عهدین، ملی گرایی و قوم محوری
  • محسن قنبریان صفحات 187-234
  • رحیم لطیفی صفحات 235-266

    سخن گفتن از مهدویت، بدون توجه به جایگاه و تاریخ امامت، ناتمام است و سخن گفتن از امام و امامت، بدون توجه به مهم ترین شاخصه آن (ولایت) ناتمام است؛ بنابر این، بازخوانی مبانی اندیشه مهدویت، باید از امام شناسی و ولایت شناسی آغاز شود. نوشتار حاضر، طی هفت فصل به تقریر این مهم پرداخته است؛ معرفی امام و جایگاه آن، واژه و اصطلاح شناسی ولایت، ماهیت ولایت، ولایت تکوینی وتشریعی، و مصادیق ولی، بیان شده و سپس به نقد و بررسی دید گاه های افراطی وتفریطی درباره امام باوری پرداخته و خاطر نشان شده است اعتقاد به ولایت امامان، با عقیده به تفویض و غلو فاصله بسیاری دارد. در ادامه، مبنا و اساس تصرفات تکوینی ولی خدا با استفاده از قواعد هستی شناسی فلسفی تبیین شده و سپس اثبات ولایت از منظر متون دینی (قرآن و روایات) و در خاتمه مهم ترین ویژگی های ولایت بیان شده است.

    کلیدواژگان: امام، امامت، ولی، ولایت، ولایت تکوینی و تشریعی، مهدی و مهدویت
|
  • Abdolhosein Khosropanah Pages 27-64

    We can study national unity and Islamic connection with two way of within religious and from viewpoint of revelation and leadership and also historical way. This writing meanwhile expressing kinds of absolute unity, expedient unity and reasonable unity, it explains Qoran verses such as the verse of divine obedience, the verse of difference of languages and colors, the verse of cling to divine rope, the verse of guardianship of the faithful and then it points to guardianship way and Islamic unity and it introduces leadership as the main element of Islamic connection. At the end, it has expressed instances from Islam history and prophetic age and Ali and Baniomayeh, Baniabbas vicegerency and Othmany and Safavy states as the role and output of governments for unity and difference of Islamic community.

    Keywords: national unity, Islamic connection, revelation, leadership, life, biography, history
  • Mahdi Soltani Renani Pages 65-82

    National unity and Islamic connection is accounted as main and necessary manner in all of the times and it is a part of a few concepts which is considered particularly and whole believe that the straightness and durability of community is depended to it.In ideal city of Mahdavy also this subject provides benefits and interests of its members and it causes settlement of security and expansion of individual and social justice. Generally it is necessary that people be hopeful to certainty of society which has national unity and Islamic connection and they based on inner unity, for getting features of society of promised justice which Qoran emphasizes on it.In this essay writer tries to point and to study Qoran compilation of national unity and Islamic connection in ideal community of Mahdavy and he attempts to expose that it is necessary to be ready better and more than before for getting Islamic ideal society which is united and connected in promised day.

    Keywords: the noble Qoran, national unity, Islamic connection, ideal society of Mahdavy, ideal city of Mahdavy, Mahdaviyat, unity, sympathy
  • Rahim Kargar Pages 83-122

    “Connection and unity of people come into existence in a direct and multidimensional connective and interaction that one can interact it in “collective interaction”: especially when many of people have collective aims and ideals and they adopt unitary way for getting to them. Reaching to superior society and promised of religions and decreasing pains and cruelties and getting to read perfection and happiness is permanent ideal of all righteous, poor and monotheist humanities. And when you can get this, that all of people who follow righteousness and justice and whole of monotheists will take place in unitary line and be under leading and saviour saintship with joining to universal revolution of Mahdavay, it means that this collective ideal will be gotten only by a great and comprehensive revolution and in a collective interaction. What we are going to search in this writing is paying attention to “collective interaction” in universal revolution under leading of Emam Mahdi.
    This issue is more important that the rising of Emam Mahdi is a universal revolution and a comprehensive movement which will be done with accompanying and sympathizing of people especially fighter groups and those who are adherent of right. This is what which is ignored in exploring about Mahdaviyat and in the most of explorations has been proceeded it from view of a rising and restricted fight. While in this writing this supposition will be propounded that this holy movement is a comprehensive and popular revolution which a lot of populace join it in a comprehensive and collective mobilization and they help this movement.

    Keywords: revolution, universal revolution, mobilization, unity (collective interaction), revolutionary forces
  • Hosein Elahinejad Pages 123-155

    With intellectual, natural and historical sight, human need to formation of community for progressing life and getting social aims. It means that according to intellectual, natural and historical data, human life wont progress without formation of society. The subject of unity and correlation are including factors which are effective on structuring of community towards aim about this subject has been narrated from Imam Ali such that:While previous nations were united together they had always been progressing and they head been getting to honor, authority and creativity and ground inheritance. And they were leader and ruler of the world. And from that time which they have been forgetting God and have been tendency towards materialism, they involved in selfishness, native and sectarian bigotry and dispersion and they fought together, God took honor, authority and creativity them and he took away good, abundance and bounty and he has captivated them in enjoyment and colonization. Therefore station of unity and correlation for directing of community towards progress and elevation is great and important station. If the unity would be more among people, their movement towards ideal society will exceed the speed. Unity is justifiable in different grounds because sometimes it forms according to beliefs and sometimes it is based on nationality and race and sometimes homeland and geography discharge this role and move people towards unity and sympathy. Therefore unity has different grounds which it is justified by belief, social, race, geographical…. Believing to Mahdaviyat which all of Islamic groups accept it and it is accounted a part of their main and important beliefs, is a suitable and important case for creating unity among Moslems and Islamic communities.

    Keywords: convergence, unity, correlation, believing to Mahdaviyat, people who believe to Ma
  • Hosein Kalbasi Ashtari Pages 157-185

    Human is consistently looking forward and he is seeking something that is not actually to him present. Of course his ideal isn’t always same and it would differ according to his mental and moral condition. This tells about his infinite dimension. Futureless human, while he is disappointed, as if makes himself deprived from better and more clear world and he practically stays faraway from future capacity and facilities. Maybe we cannot find among existent religions and customs – both heavenly and non heavenly – an instance which be empty form having hope to the future and its changes. And it wouldn’t have directly or indirectly any attention to the reform and well-being of human condition and proving of his ideals in far or close future. About this heavenly religions and with inspired source have been considered more prominent than another customs to this meaning and most of religious belief of their adherents is related to this meaning. Among collectives of Ebrahim religions believing to “save” phenomenon and appearance of saviour is as ideal and justice-seeking of human and of course save concept, itself has connected to another concepts like “tendency to promised”, “tendency to saviour” and “last days” so that we discussing abut each of the mentioned concepts, necessarily we speak about another concepts. Indeed, the base of believing to the “save” and saviour appearance refers to both mental and idealism of human and teaching which is reflected in religious texts of this religions. In this written particularly we will proceed the way of reflection of these meanings in promises-religious texts of Jewish and Christian custom and we re going to describe this teaching in mentioned texts until maybe provide a ground for companying its theory with reaching of holly Islam religion. It is clear that studying about basics and consequence of believing to last days promised and Mahdaviyat teaching in Islam need opportunity independently and so in this writing we wont interfere in last debate. Our basic documentation in this writing is the promises text and some of valid works of western researchers about this subject, because it may that takings and explanation of out religious will be criticized by some adherents of two Ebrahimy religions. Therefore most of our references is from holy book and may be some works that explain its subject.

    Keywords: tendency to promised, tendency to saviour, last days, promises, nationalism, tribalism
  • Rahimlatifi Pages 235-266

    Speaking about Mahdaviyat, without considering the station and history of leadership is unfinished and speaking about Imam and leadership without considering the most important indicator of it “guardianship” is unfinished. Therefore, we should begin reconsidering of thought basics of Mahdaviyat from knowing Imam and guardianship. Present writing, has been proceeded to explain this important subject in seven chapters. In this writing has been expressed Imam introduction and his station, word and terminology of guardianship. The nature of guardianship, bringing things to be and law giving sainthood and saint meanings and then it has criticized and studied extremes viewpoints about believing to imam and it has pointed out that believing to the guardianships of imams is far from having belief to the submission and exaggeration. In continuation, basis of bringing things to be possessions of God saint has been expressed using of philosophical existential it has proved guardianship from viewpoint of religion texts (Qoran and Narratives) and at the end the most important features of guardianship have been expressed.

    Keywords: Imam, leadership, saint of guardianship, Mahdi, Mahdaviyat