فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 1 (پیاپی 181، فروردین 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سهیلا امینی مقدم، سارا نوروزی* صفحات 1-8
    نارسایی زودرس تخمدان ها به ناکارامدی تخمدان ها در سن کمتر از 40 سال همراه با افزایش گنادوتروپین ها در محدوده یائسگی گفته می شود، که علل زمینه ای بسیاری دارد. سرطان و درمان های آن یکی از علل ایاتروژنیک نارسایی زودرس تخمدان است. غیر از جراحی و خارج کردن تخمدان ها که منجر به یائسگی فوری و دایمی می شود، رادیوتراپی کل بدن، رادیوتراپی گنادها و شیمی درمانی با عوامل آلکیله کننده از علل ثابت شده می باشند. در سال های اخیر نرخ نجات یافتگان از سرطان که بیشتر آن ها به سرطان های دوره کودکی یا دوره جوانی مبتلا بودند به صورت چشم گیری افزایش پیدا کرده است. با وجود امکان بالای نجات یافتن و کیفیت بالای زندگی این زنان، به نظر نمی رسد حفظ توان باروری در این گروه جزو مهمی از مسیر درمان شان محسوب شود. در چند سال اخیر راهکارهای حفظ و نگهداری توان بارداری در این گروه توسعه پیدا کرده است. با توجه به اینکه منبع فولیکول های اولیه در تخمدان ها ثابت است، هر گونه آسیبی به آن ها به صورت بالقوه می تواند این ذخیره را تقلیل و در ادامه سن موثر باروری فرد را کاهش و در نتیجه امید فرد برای بارداری را از بین ببرد. امکان فریز تخمک، جنین، بافت تخمدان از جمله این راه حل ها می باشد، استفاده از آگونیست های گنادوتروپین جهت سرکوب تخمدان ها و یا تغییر محل تخمدان ها به خارج از حوزه رادیوتراپی راهکارهای دیگری هستند. در این مقاله علل زمینه ساز نارسایی زودرس تخمدان در اثر درمان سرطان و همچنین راه های پیشنهادی جهت حفظ توان باروری در این گروه ها مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نارسایی تخمدان، روش های حفظ باروری، سرطان
  • زهره سرابی نژاد، داود نوری اینانلو، شهرام تیموریان* صفحات 9-15
    زمینه و هدف
    اینفلیکسیماب (Infliximab) شکلی از آنتی بادی های نوترکیب کایمریک می باشد که هدف مناسبی برای مهار فاکتور نکروز توموری آلفا در بیماری های التهابی است. پژوهش کنونی با هدف ارزیابی بیان آنتی بادی منوکلونال اینفلیکسیماب در مقیاس نیمه صنعتی در سلول تخمدان هامستر چینی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه با هدف تولید نیمه صنعتی، از بهمن 1393 تا مرداد 1394 در مرکز رشد دانشگاه تهران انجام گردید. وکتور حاوی ژن های اینفلیکسیماب، به باکتری E.coli انتقال و وجود ناقل پلاسمیدی حاوی ژن برروی ژل 2% آگارز بررسی شد پلاسمید جداسازی و توسط لیپوفکتامین 2000 (Invitrogen، Germany) به سلول تخمدان هامستر چینی ترانسفکت شد. سلول ها توسط G-418، دو هفته تیمار و سلول های ترانسفکت شده انتخاب شدند. میزان تولید اینفلیکسیماب در کلون های انتخابی پس از 48 ساعت با کیت الایزا IgG، مورد سنجش قرار گرفت. کلون با بیان بالا کشت و محصول با ستون افینیتی پروتئین A خالص شد. جهت تایید خلوص، از روش Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) و برای تعیین راندمان تخلیص، از تست الایزا استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی ژل آگارز، وکتور حاوی ژن را تایید نمود. ارزیابی غلظت اینفلیکسیماب پس از ترانسفکشن با استفاده از تست الایزا IgG در nm 450، بیشترین و کمترین میزان بیان را به ترتیب ng/ml 23 و ng/ml 6 نشان داد. در مرحله تخلیص با ستون افینیتی پروتئین A، پیک مربوط به اینفلیکسیماب، در بازه زمانی 7/0 الی 8/0 دقیقه مشاهده و راندمان تخلیص، 70% محاسبه شد و وجود باند های 25 و 50 کیلو دالتونی بر روی ژل پس از تخلیص حضور اینفلیکسیماب را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    در پژوهش کنونی بیان اینفلیکسیماب در مقیاس نیمه صنعتی با استفاده از سیستم بطری غلطان با درصد بیان بالا و راندمان تخلیص حدود 70% انجام شد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، آنتی بادی منوکلونال، اینفلیکسیماب، تخمدان هامستر چینی
  • فاطمه نساجی، مهران قاسم زاده، زینب پیر محمد جماعت، احترام سادات حسینی* صفحات 16-24
    زمینه و هدف
    Platelet receptor glycoprotein Ibα (GPIbα) از کمپلکس رسپتوری GPIb-IX-V وPlatelet glycoprotein VI (GPVI) از جمله مهمترین گیرنده های پلاکتی هستند که در فرایند تشکیل لخته دخیل می باشند. GPIbα در شروع فرایند تشکیل لخته در شرایط جریان خون سرخرگی نقشی اساسی دارد در حالی که GPVI فارغ از میزان شدت جریان خون عروقی، در چسبندگی پایدار پلاکت ها دخالت می نماید. از آنجایی که افزایش زمان نگهداری تاثیرات سویی بر عمکرد پلاکت ها دارد مطالعه الگوی بیان این گیرنده ها در طول نگهداری فراورده های پلاکتی از نظر کیفی واجد اهمیت می باشد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه تجربی است که در سال 1393 بر روی فراورده های پلاکتی حاصل از Platelet-rich plasma (PRP) تولیدی سازمان انتقال خون ایران انجام پذیرفته است. در این راستا پنج کیسه کنسانتره پلاکتی به مدت پنج روز نگهداری شدند و سطوح بیان GPIbα و GPVI در آن ها برحسب مقادیر میانگین شدت فلورسانس با فلوسایتومتری سنجیده شد.
    یافته ها
    میزان بیان GPIbα در روز اول (9/5±86 Mean fluorescence intensity، MFI=) بود که در روز سوم به (9/6±69 MFI=) کاهش (016/0P=) و در روز پنجم نیز به (7/7±61 MFI=) کاهش یافت (0094/0P=). بیان گیرنده GPVI نیز بر اساس MFI در روزهای یک، سه و پنج به ترتیب 3/3±6/20، 5/2±24 و 9/4±14 بود که در روز پنجم نسبت به روز سوم با تفاوت معناداری کاهش یافت (0213/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش معنادار سطوح بیان GPIbα و GPVI در طول نگهداری پلاکت ها، به نظر می رسد که استفاده از فراورده های کهنه تر پلاکتی، اثرات سویی را در عملکردهای چسبندگی و در نتیجه کارآیی پلاکت ها جهت مصارف بالینی به جای گذارد.
    کلیدواژگان: فعالیت پلاکتی، گیرنده چسبندگی، گلیکوپروتیین VI غشای پلاکتی، GPIbα، پلاسمای غنی از پلاکت، ترومبوز
  • میترا غلامی، شهرام نظری، مهدی فرزادکیا، سیدمحسن محسنی، سودابه علیزاده متبوع، فخرالدین اکبری دورباش، میثم حسن نژاد صفحات 25-35
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش کنونی سنتز و بررسی اثرات ضد باکتریایی نانو دندریمر پلی آمیدوآمین-G7 در حذف باکتری های اشرشیاکلی، پروتئوس میرابیلیس، سالمونلا تیفی، باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس در محیط آزمایشگاهی بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت تجربی در تیرماه 1394 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردید، اثر ضدباکتریایی نانو دندریمر پلی آمید و آمین-G7 به روش انتشار دیسک و رقت لوله ای بر روی گونه های استاندارد باکتریایی گرم منفی و گرم مثبت انجام شد. حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی بر روی باکتری های گرم منفی و گرم مثبت بر اساس دستورکارهای موسسه ی استاندارد و آزمایشگاه پزشکی به دست آورده شد.
    یافته ها
    قطر هاله عدم رشد در غلظت μg/ml25 از نانو دندریمر پلی آمید و آمین-G7 برای اشرشیاکلی، پروتئوس میرابیلیس، سالمونلا تیفی، باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب برابر 26، 38، 36، 22 و mm 25 به دست آمد. در مورد قطر هاله عدم رشد بین باکتری های گرم منفی و گرم مثبت اختلاف معناداری مشاهده نشد (16/0P=). حداقل غلظت بازدارندگی برای باکتری های پروتئوس میرابیلیس، باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی برابر μg/ml 25/0 و برای باکتری سالمونلا تیفی برابر μg/ml 025/0 می باشد. حداقل غلظت کشندگی نانو دندریمر برای باکتری سالمونلا تیفی برابر 25، برای باکتری های پروتئوس میرابیلیس و باسیلوس سوبتیلیس برابر μg/ml 50 و برای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی برابر μg/ml 100 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش کنونی نشان می دهد، دندریمر پلی آمیدوآمین-G7 در حذف باکتری های گرم منفی و گرم مثبت بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: آزمایشات حساسیت میکروبی، عامل ضد باکتریایی، PAMAM، پلی آمیدوآمین، دندریمرها
  • فرشید فرهان، سیروس عظیمی، مجید محمودی*، محمد علی محققی، فریده فرزانفر، اعظم نورمحمدی، ملیحه خالقیان، عباس جعفری، مهرانگیز قائم مقامی، کوروس دیوسالار صفحات 36-41
    زمینه و هدف
    بر اساس گزارشات، افزایش فراوانی ناهنجاری های کروموزومی در سلول های خون محیطی، نشانه ای از استعداد ژنتیکی افراد در ابتلا به سرطان می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی ضایعات کروموزومی لنفوسیت های خون محیطی بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن در مواجه با تابش اشعه رادیوتراپی در محیط آزمایشگاهی در مقایسه با گروه افراد سالم بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مورد-شاهدی، از اردیبهشت ماه 1391 تا بهمن ماه 1393، لنفوسیت های خون محیطی 101 نفر از بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن پیش از درمان رادیوتراپی و 40 نفر از افراد گروه کنترل سالم با عدم ابتلا به هیچ گونه بیماری جسمی و روانی جمع آوری گردید. این افراد به درمانگاه رادیوتراپی انستیتو کانسر واقع در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در تهران مراجعه نمودند. جهت بررسی ناهنجاری های کروموزومی، دو آزمون سنجش حساسیت کروموزومی، G2 و میکرونوکلوئوس به کار گرفته شد.
    یافته ها
    دو گروه مورد مطالعه از نظر شاخص های دموگرافیک همگون بوده و اختلاف آماری معناداری نداشتند. نتایج این بررسی نشان داد که در هر دو آزمون سنجش حساسیت کروموزومی، G2 و میکرونوکلوئوس، میانگین ضایعات کروموزومی بیماران بیشتر از این میانگین در گروه افراد سالم است (001/0P= و 05/0P=). ارتباط معناداری بین فراوانی ضایعات کروموزومی در بیماران و واکنش های بافتی زودرس و یا دیرهنگام در آن ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که حساسیت کروموزومی لنفوسیت های بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن نسبت به تابش اشعه گاما در محیط آزمایشگاهی از حساسیت کروموزومی به اشعه گاما در افراد سالم بیشتر است.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد، شاهدی، ضایعات کروموزومی، لنفوسیت ها، رادیوتراپی
  • هاشم فخر یاسری، غلامرضا حمصی، طیب رمیم صفحات 42-49
    زمینه و هدف
    مانومتری مری با قدرت تفکیک بالا جدیدترین روش تشخیصی بررسی اختلالات حرکتی مری است که می تواند مبتلایان به بیماری آشالازی را از اختلالات حرکتی غیرآشالازی مری تفکیک نماید. این مطالعه با هدف بررسی علایم بالینی مبتلایان به اختلالات حرکتی غیرآشالازی مری و مقایسه آن با بیماران آشالازی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی و آینده نگر در 963 بیمار که با علایم گوارشی فوقانی (دیسفاژی، درد سینه غیرقلبی، برگشت غذا، سوزش پشت جناغ سینه، خشونت صدا، آسم و استفراغ) و کاهش وزن از فروردین 1391 تا فروردین 1394 به بخش مانومتری مرکز تحقیقات گوارش فیروزگر، مراجعه کرده بودند انجام گردید. برای همه بیماران، مانومتر مری با روش های استاندارد جهانی، انجام شد. سپس تراسه های مانومتری در بیمارانی که Integrated relaxation pressure 4 (IRP4) مساوی یا کمتر از mmHg 15 داشتند مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    پژوهش کنونی نشان داد که اختلالات حرکتی غیرآشالازی مری (%58) شایع تر از بیماری آشالازی (2/%18) است. سوزش پشت جناغ سینه (5/%68)، برگشت غذا (4/%65) و درد سینه (6/%60) شایع ترین علامت این بیماران بود. هر چند استفراغ (7/%91) و کاهش وزن (%63) شایع ترین علامت های بیماران مراجعه کننده بود ولی در مبتلایان به اختلالات حرکتی غیر آشالازی مری ارزش تشخیصی ندارند. اختلال عمل حرکتی بینابینی مری (2/%67) شایع ترین و فقدان پریستالتیسم مری (%7) و مری پرقدرت (3/%3) نادرترین یافته ها در اختلالات حرکتی غیرآشالازی مری بودند.
    نتیجه گیری
    هر چند آشالازی از اختلات حرکتی درمان پذیر مری محسوب می شود ولی اختلالات حرکتی غیر آشالازی مری شایع تر است. همچنین علایم بالینی همیشه نمی تواند انواع مختلف اختلالات حرکتی غیر آشالازی مری را از همدیگر افتراق دهد، بنابراین مانومتری مری در تشخیص و تعیین نوع درمان این اختلالات، به خصوص در بیمارانی که رفلاکس گاستروازوفاژیال دارند، ضروری است.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، آشالازی مری، مانومتری، اسپاسم مری
  • پریسا صفایی، رسول نورالسنا*، کامران حیدری، پریا سلیمانی صفحات 50-57
    زمینه و هدف
    داده کاوی به عنوان فرایند شناسایی و تجزیه و تحلیل مقدار زیادی داده به منظور یافتن رفتارها و قوانین معنا دار است. داده کاوی در بهداشت و درمان فرصت های بی شماری را برای بررسی الگوهای پنهان از یک مجموعه داده فراهم می کند. این الگوها را می توان توسط پزشکان برای تشخیص، پیش آگاهی و درمان بیماران استفاده کرد. هدف اصلی در این مطالعه استفاده از تکنیک های داده کاوی برای پیش بینی سطح فریتین سرم در زنان مبتلا به کم خونی و شناسایی متغیرهای اساسی در تشخیص این بیماری می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش کاربردی، تعداد 690 بیمار و 22 متغیر در جمعیت زنان مبتلا به بیماری کم خونی بررسی شده اند. داده ها مربوط به بیمارانی بود که از اردیبهشت 1392 تا اردیبهشت 1393 به آزمایشگاه بیمارستان های امام حسین (ع) و شهدای هفتم تیر مراجعه کرده اند. از تکنیک درخت تصمیم برای ساخت مدل استفاده شد.
    یافته ها
    دقت مدل دسته بند درخت تصمیم با تمام متغیرها 75% بود. ترکیب های متفاوت از متغیرها جهت یافتن بهترین مدل برای پیش بینی بررسی شدند. با توجه به مدل بهینه درخت تصمیم به دست آمده، متغیرهای RBC، MCH، MCHC، زخم های معده-روده و سرطان معده-روده، به عنوان مهم ترین عوامل پیش بینی کننده شناخته شدند. نتایج نشان داد که اگر مقدار متغیرهای Mean corpuscular volume (MCV)، Mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) و Mean corpuscular hemoglobin (MCH) نرمال و متغیر RBC کمتر از حد نرمال باشند، فرد با احتمال %90 به کم خونی فقر آهن مبتلا است.
    نتیجه گیری
    با توجه به سادگی و هزینه پایین آزمایش شمارش کامل خون، مدل درخت تصمیم به منظور تشخیص بیماری کم خونی فقر آهن ایجاد شد. همچنین در این پژوهش تاثیر عوامل جدیدی مانند جراحی ها و بیماری های مختلف در نظر گرفته شد. قوانین به دست آمده از مدل درخت تصمیم می تواند فرایند تشخیص و درمان بیماران مبتلا به کم خونی فقر آهن را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: کم خونی، داده کاوی، درخت تصمیم، فریتین
  • بهزاد جعفری نیا، علی دل پیشه، ابوذر سلیمانی، کوروش سایه میری* صفحات 58-62
    زمینه و هدف
    مطالعات اثر داروی مترونیدازول در کاهش سطح لیپیدهای خون را به صورت متفاوت گزارش کرده اند، پژوهش کنونی با هدف برآورد کلی اثر مترونیدازول در کاهش سطح چربی خون انجام شد.
    روش بررسی
    بر اساس پایگاه های SID، Magiran، Iranmedex، ISI، Pubmed، Scopus، مقالاتی که اثر مترونیدازول را بر روی چربی های خون تا پایان اسفند 1393 ارزیابی کرده بودند، بررسی شدند، داده ها با روش متاآنالیز وStata، ver. 11.1 (College Station، TX، USA)، تحلیل شدند.
    یافته ها
    در 10 مطالعه تعداد 292 نمونه، درصد کاهش کلسترول 11% (16%-6%:CI95%)، تری گلیسرید 14% (24%-4% :CI95%) و لیپوپروتیین تراکم پایین 8% (15%-1%:CI95%) برآورد گردید که از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P=) و درصد افزایش لیپوپروتیین تراکم بالا، 1% (2%-1%-:CI95%) و از لحاظ آماری معنادار نبود (08/0P=).
    نتیجه گیری
    مترونیدازول باعث کاهش درصد کلسترول، تری گلیسرید و لیپوپروتیین تراکم پایین می شود، اما تاثیر معناداری بر درصد افزایش لیپوپروتیین تراکم بالا ندارد.
    کلیدواژگان: مترونیدازول، چربی خون، متاآنالیز
  • مهدی عسگری، نوذر درستان، ندا نجیب پور، چنگیز دلاوری، محمد بهادرام صفحات 63-69
    زمینه و هدف
    در جراحی کوله سیستکتومی از دستگاه الکتروکوتر و اولتراسونیک جهت جدا کردن کیسه صفرا از بستر کبد استفاده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه میزان آسیب بافتی این دو دستگاه انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی در بیمارستان رازی اهواز و طی مدت دو سال (فروردین 1392 تا فروردین 1394) انجام شد. 78 بیمار کاندید عمل لاپاروسکوپی کوله سیستکتومی به صورت تصادفی به دو گروه مساوی اولتراسوند و الکتروکوتر تقسیم بندی شدند. سطح لپتین و C-reactive protein (CRP) پیش از عمل و سپس 30 دقیقه پس از شروع، 6 و 24 ساعت پس از آن دو گروه اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان متوسط لپتین پس از گذشت 30 دقیقه، 6 و 24 ساعت از عمل جراحی در گروه اولتراسوند اختلاف معناداری از لحاظ آماری نشان داد (به ترتیب 0001/0P=، 003/0P=، 003/0P=).
    نتیجه گیری
    به کارگیری اولتراسوند جهت برش و هموستاز حین عمل کوله سیستکتومی سبب بروز آسیب بافتی کمتری می شود.
    کلیدواژگان: کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی، انرژی الکتریکی مونوپلار، انرژی اولتراسوند، لپتین، پروتئین فاز حاد
  • لیلا پورعلی، آزاده خزاعی، صدیقه آیتی*، پروانه لایق، سلمه دادگر، فاطمه میرزامرجانی، احسان اسماعیل پور صفحات 70-74
    زمینه
    آنسفالیت هرپسی شایع ترین علت انسفالیت کشنده است. در این مطالعه یک مورد مرگ مادر ناشی از آنسفالیت هرپسی گزارش شد.
    معرفی بیمار: زن باردار 16 ساله ای با حاملگی 36 هفته به علت تشنج تونیک-کلونیک ژنرالیزه و فشار خون mmHg 90/140 با تشخیص اکلامپسی به اورژانس زنان بیمارستان قائم اعزام شد. بیمار به علت دیسترس جنینی با تشخیص اکلامپسی دور از زایمان سزارین شد. پس از شش ساعت به علت بروز تب و تداوم اختلال هوشیاری، تصویربرداری مغزی با MRI انجام شد که نرمال بود. با تشخیص احتمالی مننگوآنسفالیت ویرال آسیکلوویر وریدی تجویز شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز در بررسی مایع مغزی-نخاعی از نظر ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک، مثبت و بیمار با تشخیص آنسفالیت هرپسی و انفارکت دو طرفه در زمینه تشنج های مکرر پس از 35 روز فوت شد.
    نتیجه گیری
    بروز تشنج در زنان حامله و تشخیص اولیه اکلامپسی نباید مانع از توجه پزشک به سایر تشخیص افتراقی های مهم و کشنده شود.
    کلیدواژگان: حاملگی، اکلامپسی، تشنج، آنسفالیت هرپسی
  • نامه به سردبیر
  • مسعود محمدی صفحه 75
    بیماری های مزمن و غیرواگیر اصلی ترین عوامل مرگ و میر و ناتوانی در دنیای امروز به شمار می روند. این بیماری ها دارای اهمیت بالایی بوده چرا که تاثیر عوامل مختلفی در آن ها ایجاد بیماری را ممکن می سازد و اساسا به خاطر ماهیت مزمن این بیماری ها یک علت مشخص نمی تواند ایجاد کننده بیماری های غیر واگیر باشد.1 همواره یک سیاستگزار با این سوال مواجه است که چه میزان از بار بیماری و یا شیوع آن قابل پیشگیری است. برای بررسی این سوال همواره اپیدمیولوژیست ها با مفهوم خطر قابل انتساب مواجه بوده اند، که دو بحث آن یعنی کسر منتسب به جمعیت (Population Attributable Fraction) و سهم تاثیر بالقوه یا تعمیم یافته (Potential Impact Fraction) در سال های اخیر بیشتر مورد توجه پژوهش گران در کشور قرار گرفته است. در سال 1953، Levin برای اولین بار مفهوم جمله کسر منتسب به جمعیت را ارایه کرد. در واقع کسر منتسب جمعیتی شاخصی است به منظور برآورد خطر بیماری زایی یک عامل ایجاد کننده بیماری. همان گونه که گفته شد، بحثی که مورد توجه سیاستگزاران سلامت است، کاهش شیوع یک عامل خطر به صفر است و در عمل دست یابی به شیوع صفر با مداخله هایی در جمعیت امکان پذیر نیست، بنابراین کسر منتسب به جمعیت بیان می کند که اگر اثر عامل علیتی مانند X در جمعیت حذف (فرض محاسبه کسر منتسب به جمعیت رساندن شیوع یک عامل خطر به صفر است) شود، چه مقدار از بار بیماری Y که عامل X یک عامل خطر اصلی در آن است در جمعیت کاهش خواهد یافت.2و3 سهم تاثیر بالقوه یا تعمیم یافته (PIF) در سال 1980 توسط Walter معرفی شد و در سال 1982، Morgenstern و Bursic این مفهوم را برای اندازه گیری جز منتسب به جمعیت گسترش دادند که به طور کلی سهم تاثیر بالقوه (PIF) عبارت است از کاهش کسری از بیماری که در نتیجه تغییر در وضع کنونی عامل خطر حاصل می آید، بدین معنی که اگر بتوانیم شیوع یک عامل خطر در حال حاضر را به سطحی که می خواهیم (سطحی که می تواند مورد نظر سیاستگزار و قابل اجرا باشد و نه کاهش به شیوع صفر تنها) کاهش دهیم شاهد چه میزان کاهش و یا اجتناب از خطر در بیماری خواهیم شد که عامل خطر در آن بیماری سهیم بوده است.4و5 بنابراین می توان گفت تفاوت های تفسیر آن ها و جابه جا به کار بردن این مفاهیم در مجلات علمی-پژوهشی کشور و نظر داوران در حوزه این مقالات بسیار عمیق می باشد که به طور عموم مباحث را جابه جا به کار برده و این ویژگی موجب رد یک مقاله می گردد، بنابراین داوران محترم مجلات علمی باید نظر تخصصی بیشتری در زمینه داوری مباحث گفته شده داشته باشند تا تولید علم حاصل از این مقالات بسیار سودمند و راهنمای سیاستگزاران سلامت باشد.
    کلیدواژگان: نامه به سردبیر، مفهوم کسر منتسب، اپیدمیولوژی، سهم تاثیر بالقوه
|
  • Soheila Aminimoghaddam, Sara Norouzi* Pages 1-8
    Primary ovarian insufficiency (POI), commonly referred to premature ovarian failure, is defined as ovarian failure before the age of 40 years. It is the loss of ovarian function caused by a process directly affecting ovaries. Cancer therapy which includes surgery, radiotherapy, and chemotherapy influence ovarian function, leading to premature menopause and loss of fertility. POI is idiopathic in most cases (74-90%). The known causes, in addition to anticancer treatment, are other processes like chromosomal abnormalities, autoimmunity, and natural aging can result in secondary ovarian failure, which is detected by an increase in serum gonadotropin levels (FSH and LH). There are evident risks of POI in women treated for cancer. Those who receive anticancer treatments have an increased risk of developing POI. There by, anticancer drugs and radiation therapy are considered as the most common toxins of ovaries. Although cancer incidence rates in women less than 50 years old continue to increase during recent years, mortality rates are dramatically decreasing due to modern advances in treatment. Increasing numbers of survivors are now confronted with the long-term consequences of exposure to these treatments. The pool of primordial follicles in the ovary is fixed and any injury to the ovary can potentially reduce this ovarian reserve, effectively advancing the patient’s reproductive age, thus narrowing the window of reproductive opportunity. Ovarian failure occurs in a significant percentage of childhood cancer survivors and many of them will seek care for reproductive dysfunction. Nevertheless, Embryo cryopreservation, oocyte cryopreservation, ovary tissue cryopreservation, ovarian suppression and oophoro-pexy are some options to preserve fertility in these groups. As a result, having foreknowledge of potential treatment related ovarian failure will allow the physician to give a better counsel to patients and their family regarding the importance and timing of fertility preservation by giving an estimated window of fertility. The objectives of the current review are to report on the etiology of POF induced through cancer therapy.
    Keywords: cancer, fertility preservation options, ovarian failure
  • Zohreh Sarabinejad, Davoud Nouri Inanlou, Shahram Teimourian* Pages 9-15
    Background
    Infeliximab is a form of chimeric antibody which neutralizes the most important inflammatory cytokine, TNF-a, in inflammatory disorders. The aim of current study was to pilot expression of chimeric infliximab in Chinese Hamster ovary (CHO) cells.
    Methods
    In this research study, pVITRO2-neo-mcs vector that consist of infliximab light chain and heavy chain was used to transform into the E.coli by CaCl2 method. The plasmid was then purified and transfected to cultured CHO cells by Lipofectamine 2000® (Invitrogen GmbH, Germany). Transfected cells were selected upon G-418 treatment after 2 weeks and the level of expression, based on standard curve, was measured using IgG ELISA kit after 48 hours for each clone. High level expressed clone was then cultured in roller bottles and recombinant chimeric product was purified by protein A affinity chromatography. The purity of the product was analyzed by 10% gel SDS-PAGE from eluted samples. The efficacy of the purification was analyzed by ELISA before and after purification step. This article is a master's student thesis from February 2015 to August 2016 in pharmaceutical technology development center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
    Results
    The purified plasmid was analyzed on 2% agarose gel. After selective pressure of G-418, 10 stable transfect clones were assessed for infliximab secretion by IgG ELISA kit at 450 nm. The maximum and minimum expression which detected by ELISA were 23 ng/ml and 6 ng/ml, respectively. The band width of infliximab fraction during purification procedure was observed at 0.7-0.8 min. The efficiency of the purification by ELISA was 70%. On SDS-PAGE analysis, two bands, 25 and 50 kDa, respect to light and heavy chains of Infliximab, was confirmed the expression of recombinant protein.
    Conclusion
    In the current study, the construct for infliximab monoclonal antibody production was designed using genetic engineering techniques and the expression was confirmed by conventional molecular biology methods. The high yield production was carried out in semi-industrial scale using roller bottles with a 70 percentage of purification efficiency.
    Keywords: Chinese hamster ovary, gene expression, infliximab, monoclonal antibody
  • Fatemeh Nassaji, Mehran Ghasemzadeh, Zeynab Pirmohammad Jamaat, Ehteramolsadat Hosseini* Pages 16-24
    Background
    Major platelet adhesive receptors that contribute significantly to thrombus formation include platelet receptor glycoprotein Ibα (GPIbα) of the GPIb-IX-V complex and platelet glycoprotein VI (GPVI). GPIbα plays a crucial role in platelet tethering to sub-endothelial matrix, which initiates thrombus formation at arterial shear rates, whereas GPVI is critically involved in platelets firm adhesion to the site of injury regardless of shear condition. During storage, platelets experience some changes that deleteriously affect the expression levels of platelet receptors, which in turn can alter platelet functional behaviors. Considering the important roles of GPIbα and GPVI in platelet adhesion, it seems that any dramatic changes in the expression levels of these receptors can influence adhesive function of transfused platelets. Thereby examining GPIbα and GPVI expression during the storage of platelet concentrates may provide some useful information about the functional quality of these products after transfusion.
    Methods
    In our experimental study, 5 PRP-platelet concentrates were randomly obtained from Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO). All the platelet products met the standard quality assessment based on AABB (American Association of Blood Banks) guidelines. Washed platelets were subjected to flowcytometry analysis for the evaluation of GPIbα and GPVI receptor expression in day 1, 3 and 5 after storage. Data were presented as mean fluorescence intensity (MFI) and analyzed by Kruskal-Wallis test with Dunn’s multiple comparison test.
    Results
    The GPIbα expression on first day (MFI=86±5.9) was reduced three days after storage (MFI= 69±6.9). The expression levels continued to reduce until day 5 in which GPIbα expression was markedly decreased to (MFI= 61±7.7) (P= 0.0094). GPVI expression on the days 1, 3 and 5 after storage were 20.6±3.3, 24±2.5 and 14±4.9, respectively. The results showed a significant decrease of expression on day 5, compared to that in day 3 after storage (P= 0.0213).
    Conclusion
    Our study showed significant decreases in the expression of platelet receptors GPIbα and GPVI after 5 days storage, suggesting a major defect in adhesive function of platelets during this term.
    Keywords: adhesion receptor, GPIbα platelet activation, platelet membrane glycoprotein VI, platelet, rich plasma, thrombosis
  • Mitra Gholami, Shahram Nazari, Mahdi Farzadkia, Seyed Mohsen Mohseni, Soudabeh Alizadeh Matboo, Fakhraddin Akbari Dourbash, Meysam Hasannejad Pages 25-35
    Background
    Nano scale dendrimers are macromolecules synthetic which frequently used in medical and health field. Because traditional antibiotics inevitably induce bacterial resistance, which is responsible for many treatment failures, there is an urgent need to develop novel antibiotic drugs. This study was aimed to examine Synthesis and the antibacterial effect of NanoPolyamidoamine-G7 (NPAMAM-G7) dendrimer on Escherichia Coli, Proteus Mirabilis, Salmonella Typhi, Bacillus Subtilis and Staphylococcus Aureus.
    Methods
    In this experimental study that has been conducted in June 2015 in the Laboratory of Microbiology, Iran University of Medical Science, NPAMAM-G7 dendrimers was synthesized by Tomalia’s divergent growth approach. The antibacterial effects of NPAMAM-G7 dendrimer were studied by disc diffusion and micro-dilution method. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) against gram-positive and gram-negative bacteria were determined according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guideline. Standard discs were prepared using different concentrations of dendrimer on Mueller-Hinton agar plates.
    Results
    Zone of inhibition in concentration 25 μg/ml of NPAMAM-G7 dendrimers for Escherichia Coli, Proteus Mirabilis, Salmonella Typhi, Bacillus Subtilis and Staphylococcus Aureus were 26, 38, 36, 22 and 25 mm, respectively. Regarding the zone of inhibition in gram negative bacteria with gram positive ones was P= 0.16 and was not significant difference. The MIC for Salmonella Typhi was 0.025, for Proteus Mirabilis, Bacillus Subtilis, Staphylococcus Aureus and Escherichia Coli was 0.25 μg/ml. The MBC for Salmonella Typhi was 25μg/ml, for Proteus Mirabilis and Bacillus Subtilis was 50 μg/ml and for Escherichia Coli and Staphylococcus Aureus was 100 μg/ml. The least of sensitivity against NPAMAM-G7 related to Escherichia Coli and Staphylococcus Aureus and the most of sensitivity related to Salmonella Typhi.
    Conclusion
    The NPAMAM-G7 dendrimer with end amine groups exhibited a positive impact on the removal of standard strains, gram-positive and gram-negative bacteria. Therefore, it is possible to use these nanodendrimers as antibacterial in the future.
    Keywords: anti, bacterial agents, microbial sensitivity tests, PAMAM, polyamidoamine, dendrimers
  • Farshid Farhan, Cyrus Azimi, Majid Mahmoodi *, Mohammad, Ali Mohagheghi, Farideh Farzanfar, Azam Noor, Mohammadi, Malihea Khaleghian, Abbas Jafari, Mehrangiz Ghaem, Maghami, Kouros Divsalar Pages 36-41
    Background
    It is reported that high frequency of chromosomal aberrations in peripheral blood lymphocytes of individuals is a marker of cancer predisposition. The aim of this study was to investigate the in vitro frequency of chromosomal damage in lymphocytes of patients with head and neck cancer against gamma irradiation compared with those in healthy individuals.
    Methods
    In a case and control study, peripheral blood lymphocytes of 101 patients with head and neck cancer were collected before the onset of radiotherapy. Lymphocytes of 40 healthy individuals were also collected as controls. Head and neck cancer patients and the control group were consecutively recruited between April 2012 and February 2015 from Clinics of Cancer Institute, Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran. Lymphocytes of patients or control group were cultured and exposed to gamma radiation in G2- and G0- phase of the cell cycle. The induced chromosomal aberrations such as chromosome and chromatid breakages, chromosome and chromatid gaps, chromatid exchanges and micronuclei were scored in one-hundred metaphase cells of each individual. The mean of each chromosomal aberration was compared in patient and control groups. Early and late tissue reactions were scored during radiotherapy treatment or thereafter.
    Results
    There was no significant difference in demographic characterization between the two study groups. The frequency of radiation- induced G2 aberrations in lymphocytes of patients was significantly higher than in those of healthy donors (P= 0.001 for chromosomal breaks). The frequency of radiation-induced micronuclei in G0 assay was also higher in patients than in those in controls (P= 0.05). The results also indicate that there is no correlation between the two assays. No significant correlation was also observed between aberration frequencies in lymphocytes and the degree of both early and late normal tissue reactions.
    Conclusion
    The results indicate that the in vitro chromosomal radiosensitivity of peripheral blood lymphocytes of patients with head and neck cancer against gamma irradiation was significantly higher than that in healthy individuals.
    Keywords: case, control studies, chromosome aberrations, lymphocytes, radiotherapy
  • Hashem Fakhre Yaseri *, Gholamreza Hamsi, Tayeb Ramim Pages 42-49
    Background
    High-resolution manometer (HRM) of the esophagus has become the main diagnostic test in the evaluation of esophageal motility disorders. The development of high-resolution manometry catheters and software displays of manometry recordings in color-coded pressure plots have changed the diagnostic assessment of esophageal disease. The first step of the Chicago classification described abnormal esophagogastric junction deglutitive relaxation. The latest classification system, proposed by Pandolfino et al, includes contraction patterns and peristalsis integrity based on integrated relaxation pressure 4 (IRP4). It can be discriminating the achalasia from non-achalasia esophageal motility disorders. The aim of this study was to assessment of clinical findings in non-achalasia esophageal motility disorders based on the most recent Chicago classification.
    Methods
    We conducted a prospective cross-sectional study of 963 patients that had been referred to manometry department of Gastrointestinal and Liver Research Center, Firozgar Hospital, Tehran, Iran, from April, 2012 to April, 2015. They had upper GI disorder (Dysphasia, non-cardiac chest pain, regurgitation, heartburn, vomiting and asthma) and weight loss. Data were collected from clinical examinations as well as patient questionnaires. Manometry, water-perfused, was done for all patients. Manometry criteria of the patients who had integrated relaxation pressure 4 (IRP4) ≤ 15 mmHg were studied.
    Results
    Our finding showed that the non-achalasia esophageal motility disorders (58%) was more common than the achalasia (18.2%). Heartburn (68.5%), regurgitation (65.4%) and non-cardiac chest pain (60.6%) were the most common clinical symptoms. Although, vomiting (91.7%) and weight loss (63%) were the most common symptoms in referring patients but did not discriminate this disorders from each other’s. Borderline motor function (67.2%) was the most common, absent peristalsis (97%) and the hyper-contractile esophagus were rarest in the non- achalasia esophageal motility disorders.
    Conclusion
    However, achalasia is a treatable esophageal motility disorder but non-achalasia esophageal motility disorders were more common. Thus, manometrial study is an imperative tool for proper diagnosis and treatment of these patients, especially in gastro-esophageal reflux disease. Clinical finding could not accurately diagnosis between different types of non-achalasia esophageal motility disorders from each other’s.
    Keywords: cross, sectional studies, esophageal achalasia, esophageal spasm, manometry
  • Parisa Safaee, Rassoul Noorossana *, Kamran Heidari, Parya Soleimani Pages 50-57
    Background
    Data mining is known as a process of discovering and analysing large amounts of data in order to find meaningful rules and trends. In healthcare, data mining offers numerous opportunities to study the unknown patterns in a data set. These patterns can be used to diagnosis, prognosis and treatment of patients by physicians. The main objective of this study was to predict the level of serum ferritin in women with anemia and to specify the basic predictive factors of iron deficiency anemia using data mining techniques.
    Methods
    In this research 690 patients and 22 variables have been studied in women population with anemia. These data include 11 laboratories and 11 clinical variables of patients related to the patients who have referred to the laboratory of Imam Hossein and Shohada-E- Haft Tir hospitals from April 2013 to April 2014. Decision tree technique has been used to build the model.
    Results
    The accuracy of the decision tree with all the variables is 75%. Different combinations of variables were examined in order to determine the best model to predict. Regarding the optimum obtained model of the decision tree, the RBC, MCH, MCHC, gastrointestinal cancer and gastrointestinal ulcer were identified as the most important predictive factors. The results indicate if the values of MCV, MCHC and MCH variables are normal and the value of RBC variable is lower than normal limitation, it is diagnosed that the patient is likely 90% iron deficiency anemia.
    Conclusion
    Regarding the simplicity and the low cost of the complete blood count examination, the model of decision tree was taken into consideration to diagnose iron deficiency anemia in patients. Also the impact of new factors such as gastrointestinal hemorrhoids, gastrointestinal surgeries, different gastrointestinal diseases and gastrointestinal ulcers are considered in this paper while the previous studies have been limited only to assess laboratory variables. The rules of the decision tree model can improve the process of diagnosing and treatment of the patients with iron deficiency anemia and reduce their costs.
    Keywords: anemia, data mining, decision trees, ferritins
  • Behzad Jafarinia, Ali Delpisheh, Aboozar Soleimany, Kourosh Sayehmiri* Pages 58-62
    Background
    Many studies have reported the effect of metronidazole on reducing blood lipids in different ways, but there is no comprehensive estimation about its effect. Therefore, this study aimed to determine the effect of metronidazole on reducing blood lipid by meta-analysis method.
    Methods
    This is a systematic review based on the reliable local and international websites including SID, Magiran, Iranmedex, ISI, Pubmed and Scopus. The keywords used for searching were metronidazole, blood lipid, cholesterol, triglyceride, low density lipoprotein (LDL) and height density lipoprotein (HDL). All articles published until the end of March, 2015, about the effect of metronidazole on blood lipids reduction which met the inclusion criteria were reviewed. Three independent reviewers checked studies for quality and eligibility and finally extracted the data. The collected data were analyzed by meta-analysis method (random effects model) and by means of Stata, ver. 11.1 (College Station, TX, USA) with a significance level of less than 5%.
    Results
    In 10 researches, 292 people had been studied and after taking metronidazole, the calculated amount of reduction in blood lipids was 11% (95% CI: 6%-16%) for cholesterol, 14% (95% CI: 4%-24%) for triglyceride and 8% (95% CI: 1%-15%) for low density lipoprotein (LDL) which was statistically significant (P= 0.001). The amount of increase in high density lipoprotein (HDL) was also calculated to be 1% (95% CI: 1%-2%) which was not statistically significant (P= 0.08).
    Conclusion
    The results of this study showed that, using metronidazole leads to decrease in the amount of cholesterol, triglyceride and low density lipoprotein (LDL) but it seems that it has not any effect on the increase in high density lipoprotein (HDL).
    Keywords: cholesterol, hyperlipidemia, lipoproteins, metronidazole
  • Mehdi Asgari, Nozar Dorestan, Neda Najibpour, Changiz Delavari *, Mohammad Bahadoram Pages 63-69
    Background
    Laparoscopic cholecystectomy is a minimally invasive procedure whereby the gallbladder is removed using laparoscopic techniques. Monopolar electerosurgical energy is the method of dissection of gallbladder from liver bed. Ultrasonic energy causes less thermal damage and suggests an alternative to monopolar elevterocautery. Leptin is a tissue factor and C-reactive protein (CRP) is an acute phase protein that builds up in surgical damages. In laparoscopy, pneumoperitoneum and thermal damage cause this increase. In this study, after completion of surgery with both methods, plasma leptin and CPR were measured. Next, the complications and benefits of the two methods were compared.
    Methods
    This single blind randomized clinical trial was conducted on 78 patients who were candidate for laparoscopic cholecystectomy in surgery clinic of Razi Teaching Hospital in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences from March 2013 to March 2015. Patients were divided randomly into two groups of ultrasonic and electerocautery. Then, leptin’s level and CRP’s level were measured at completion of surgery, 30 minutes after completion, 6 and 24 hours after completion of surgery in the two groups.
    Results
    This study shows that the average rate of leptin at completion of surgery, 30 minutes after completion, 6 and 24 hours after completion of surgery in ultrasonic group had less increase than electerocautery group and the difference was statistically significant (P= 0.0001). The average rate of CRP at completion of surgery, 30 minutes after completion, 6 and 24 hours after completion of surgery in ultrasonic group had less increase than electerocautery group and the difference was statistically significant (P= 0.0001).
    Conclusion
    The level of leptin and CRP shows that surgery with ultrasonic method will provoke the immune system less than electerocautery method.
    Keywords: C, reactive protein, laparoscopic cholecystectomy, leptin, monopolar electerosurgical energy, ultrasonic energy
  • Leila Pourali, Azadeh Khazaee, Sedigheh Ayati *, Parvaneh Layegh, Salmeh Dadgar, Fatemeh Mirza Marjani, Ehsan Esmaeelpour Pages 70-74
    Background
    Herpes encephalitis is the most common cause of fatal encephalitis in the world which often presents with sudden fever, headache, seizure, focal neurologic symptoms, and consciousness loss. The aim of this study was to report a case of maternal death caused by herpes encephalitis which appropriate antibiotic therapy delayed because of early diagnosis of eclampsia.
    Case Presentation
    A 16-year-old pregnant woman at 36th weeks of gestation was referred to gynecology emergency department of Ghaem Hospital, Mashhad University of Medical Sciences in 2016. She was admitted due to 4 times of generalized tonic-clonic seizures and blood pressure of 140/90 mmHg with diagnosis of eclampsia. Cesarean section was performed for fetal distress and eclampsia remote from delivery. 6 hours after cesarean section because of higher than 39 °C and reduction in consciousness status, she was transferred to intensive care unit (ICU). The first brain magnetic resonance imaging (MRI) was normal. Lumbar puncture (LP) was performed and brain MRI was repeated that increased signal was observed in two sides of basal ganglia. Intravenous acyclovir was administered by possible diagnosis of viral meningoencephalitis. Cerebrospinal fluid (CSF) was positive in terms of herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Unfortunately, the patient died 35 days after hospitalization by diagnosis of HSV-1 encephalitis and bilateral infarction with frequent seizures and clinical manifestation of septic shock refractory to treatment.
    Conclusion
    Although the first diagnosis for generalized convulsion during pregnancy is eclampsia, but in case of recurrent and specially atypical seizures and low consciousness level, other diagnosis like meningoencephalitis, brain lesions and cavernous sinus thrombosis (CVT) must be considered and ruled out.
    Keywords: eclampsia, encephalitis, herpes, pregnancy, seizures