فهرست مطالب

نشریه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی باقرزاده صفحه 1
    بر اساس فرضیه اهلووالیا (1995)، رشد بهره وری عوامل تولید در کنار سرمایه گذاری های ساختاری دولتها سبب کاهش نابرابری درآمدی در مناطق روستایی کشورها می شود. لذا هدف کلی مطالعه حاضر، بررسی اثرات سرمایه گذاری های زیر بنایی و ساختاری دولت بر نابرابری درآمدی در مناطق روستایی ایران بر طبق مدل خطی اهلووالیا است. برای این منظور با استفاده از مدل های رگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL) و به کمک داده های سری زمانی سالهای 1388- 1358 به بررسی تاثیر عوامل ساختاری و هزینه های عمرانی دولت در کنار بهره وری کل عوامل تولید کشاورزی برکاهش نابرابری درآمدی در بین روستائیان کشور پرداخته شد.
    نتایج مطالعه نشان داد که انواع سرمایه گذاری های زیربنایی نظیر نرخ باسوادی روستایی، مخارج تحقیق و ترویج کشاورزی، سرمایه گذاری در تاسیسات آبیاری، مخارج دولت بر روی جاده های روستایی و هزینه های برق رسانی در این مناطق، دارای تاثیر معنی دار بر کاهش نابرابری درآمدی در بخش روستایی می باشند. علاوه بر آن مدل خطی اهلووالیا مبتنی بر رابطه بین بهره وری کل عوامل تولید کشاورزی و نابرابری درآمدی در مناطق روستایی کشور قابل ابطال نیست.
    کلیدواژگان: مدل خطی اهلووالیا، سرمایه گذاری ساختاری، نابرابری درآمدی، بهره وری کل عوامل تولید
  • مهدی مقدم صفحه 19
    نابرابری فضایی در انتخاب مکان صنایع یکی از دلایل نابرابری درآمدی ملتهاست. انتخاب مکان بهینه صنایع نه تنها منجر به استفاده بهینه از ظرفیتهای بالقوه تولید می شود بلکه هزینه تولید و توزیع کالا را به مشتریان بالقوه به حداقل رسانده و درآمد متوسط را در حد امکان به حداکثر می رساند. هدف این مقاله ارائه مدلی مناسب و کاربردی جهت پیدا کردن مکان بهینه هر فعالیت اقتصادی است. همچنین جواب دادن به این سوال که آیا مکان دقیق یک فعالیت اقتصادی به صورت بهینه قابل تعیین است. روش مطالعه از نظر هدف، کاربردی است که بر اساس مطالعات قبلی، اطلاعات اسنادی و جمع آوری اطلاعات به روش میدانی رفتار صنایع قند و شکر در استان های آذربایجان غربی و شرقی را با توجه به اهمیت استراتژیک این محصول به صورت موردی مطالعه می کند. دوره زمانی این مطالعه ده ساله ی (1375 - 1385) است. روش اقتصادسنجی این مطالعه مدل های«لاجیت و پروبیت چندگانه» با استفاده از نرم افزار Eviews است. پس از تخمین مدل، از آماره t- استیودنت و «نسبت حداکثر راست نمایی» (Maximum Likelihood Ratio ) برای تبیین نتایج استفاده شد. سپس با بکارگیری تکنیک های مختلف ازجمله روش مولفه اصلی (Principal Component Analysis) و روش تحلیلی تاکسونومی عددی مکان های با احتمال سودآوری بیشتر اولویت بندی شد و بهترین مکان برای احداث کارخانه قند در این استا نها مشخص شده اند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مدل معین و تصادفی، مدل لاجیت و پروبیت چندگزینه ای
  • محمد صیادی، کریم آذربایجانی صفحه 33
    هماهنگی، همکاری و تخصیص وظایف بر اساس شاخص کارایی بین مکانیزم بازار و مجموعه دولت، قاعده بلندمدت و کلی است که هر جامعه با توجه به نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، ارزش های فرهنگی و میزان برخورداری از عوامل و امکانات زیربنایی باید در زمینه دستیابی به ترکیب مطلوب بین دولت و بازار، آن را مورد توجه قرار دهد. با توجه به نقش حیاتی که بخش خصوصی هر کشور در زمینه تولیدات کارا و رقابت پذیر در کنار بخش عمومی می تواند ایفا نماید و همچنین با توجه به اهمیت گسترش بخش خصوصی کشور، در این پژوهش پس از بررسی عملکرد شرکت های دولتی و روند خصوصی سازی در ایران، با استفاده از تکنیک تحلیل مرزی تصادفی که یک روش اقتصادسنجی می باشد میزان کارایی تکنیکی زیر بخش های عمده صنعت ایران در دو بخش خصوصی و عمومی به تفکیک نوع مالکیت، برآورد و مورد مقایسه قرار داده شده است. پارامترهای مدل از روش حداکثر راستنمایی طی دوره زمانی 1384-1373 برای 6 صنعت عمده کشور تخمین زده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که کارایی تکنیکی برآوردی هر 6 صنعت بخش خصوصی روند یکسانی داشته، در حالی که این روند در بخش عمومی کاهش ملموسی داشته است. همچنین میانگین کارایی بخش عمومی به جز سه سال اول دوره مورد بررسی در بقیه سال ها از کارایی همان زیر بخش ها نسبت به بخش خصوصی کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: کارآیی، تحلیل مرزی تصادفی، بخش خصوصی، بخش عمومی، صنعت
  • ساناز بهمن یار، محمدحسن فطرس صفحه 49
    این مقاله به بررسی اثر تکانه های مثبت و منفی قیمتی نفت بر رشد اقتصادی ایران و ژاپن با استفاده از یک الگوی خودبرگشت با وقفه های توزیعی(ARDL)1 می پردازد. بدین منظور، ابتدا یک مدل خود برگشت واریانس ناهمسانی شرطی تعمیم یافته GARCH(1،1)2 را برای متغیر قیمت نفت در دوره زمانی فصل اول سال 1359 تا فصل چهارم سال 1385 رگرس کرده، پس از محاسبه واریانس شرطی و بررسی اثر ARCH3 روی این متغیر تکانه های قیمتی نفت محاسبه شده است. سپس، طی 4 مدل مجزا اثر تکانه های مثبت و منفی قیمتی نفت بر رشد تولید ناخالص داخلی دو کشور، ایران به عنوان صادرکننده و ژاپن به عنوان واردکننده نفت مورد برآورد قرار گرفته است. نتایج کلی حاصل از برآوردها حاکی است که رابطه غیرمستقیمی بین تکانه های قیمتی نفت و رشد اقتصادی در کشور ایران وجود ندارد.یعنی، در ایران با افزایش قیمت نفت ٬رشد اقتصادی نیز افزایش می یابد و برعکس. همچنین، در خصوص کشور ژاپن نیز علائم ضرائب برآوردی موید وجود رابطه غیرمستقیم می باشد، یعنی با افزایش قیمت نفت، رشد اقتصادی کشور ژاپن کاهش می یابد و بر عکس.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی ایران، تولید ناخالص داخلی ژاپن، تکانه های قیمتی نفت، مدل ARDL
  • ابوالقاسم برقندان، شهرام آرین مهر، حامد شهرکیش صفحه 65
    افزایش دستوری نرخ ارز ممکن است همواره موجب ارتقاء صادرات غیرنفتی نگردد و صادرات کالاهای مختلف نسبت به این نرخ، واکنش های متفاوتی داشته باشند. از این رو، در این مطالعه تلاش شده است تا اثر نرخ موثر واقعی ارز بر صادرات کشمش ایران مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور، با استفاده از روش خودتوضیح با وقفه های گسترده، تابع عرضه صادرات محصول کشمش ایران مورد برآورد قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز این مطالعه برای دوره زمانی 1386-1353 از سالنامه آمار بازرگانی خارجی جمهوری اسلامی ایران، سالنامه آماری صندوق بین المللی پول، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد و نشریات مختلف بانک مرکزی به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که نرخ موثر واقعی ارز، درآمد کشورهای واردکننده و تولید داخلی بر صادرات کشمش اثر مثبت داشته اما نسبت شاخص قیمت داخلی به شاخص قیمت جهانی کشمش بر صادرات این محصول بی اثر بوده است.
    کلیدواژگان: نرخ موثر واقعی ارز، صادرات، کشمش، ایران
  • معصومه رضایی، رحمان خوش اخلاق، محمد واعظ صفحه 79
    به کارگیری سیاست های تغییر تعرفه در عرصه تجارت، در دهه های اخیر مورد توجه خاص کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. هدف اولیه ی استفاده از تعرفه، حمایت از صنایع داخلی و بهبود و موازنه پرداخت ها بود، اما امروزه تعرفه یکی از مهمترین ابزارهای سیاست بازرگانی است که شکل و حجم تجارت یک کشور را با سایر کشورها تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به اثرات اقتصادی تعرفه های گمرکی در تجارت بین الملل، هر کشوری می تواند در راستای اهداف ملی خود از این ابزار بهره مند گردد. در این مطالعه آثار کاهش تعرفه بر تولید ناخالص ملی و واردات برای بخش خودرو و سایر بخش های اقتصادی بر اساس یک الگوی تعادل عمومی محاسبه پذیر (CGE) برای ایران مورد ارزیابی قرار گرفته است، این مدل برمبنای ماتریس داده های خرد سال 1380، طراحی شده است. نتایج حاکی از آن است که کاهش تعرفه بخش خودرو، واردات در بخش خودرو و سایر بخش ها را افزایش داده است و تولید ناخالص ملی و رفاه نیز افزایش یافته است. همچنین کاهش تعرفه سایر بخش ها باعث کاهش واردات بخش خودرو و افزایش واردات سایر بخش ها شده است و تولید ناخالص ملی نیز افزایش یافته اند.
    کلیدواژگان: تعرفه، تولید ناخالص ملی، تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • مصطفی رجبی، نگیسا نیک فر، جواد میر محمد صادقی صفحه 101
    با توجه به اینکه امروزه آموزش و تحقیق یک عامل مهم در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی می باشد این مقاله به بررسی اثر متغیرهای سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی و تحقیق و توسعه با استفاده از داده های آماری سری زمانی ( 1386-1347 ) و به کارگیری الگوی سولوی تعمیم یافته، بر رشد اقتصادی ایران پرداخته است. بدین منظور با استفاده از الگوی خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL)[1] به بررسی الگوی پویا پرداخته شده و پس از اطمینان از و جود رابطه بلند مدت ضرایب آن برآورد شده اند. نتایج حاصل شده از نظرآماری مثبت و معنی دار بودن اثر متغیرهای سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، و تحقیق و توسعه بر رشد اقتصادی را نشان می دهد. ضریب مدل تصحیح خطا (ECM)[2] به دست آمده برای الگو برابر با 33/0- می باشد نشانگر این است که در هر دوره 33 در صد از انحراف در تولید ناخالص داخلی از مسیر بلند مدت، در دوره بعد توسط متغیر های الگو تصحیح می شود.
    4- Auto Regressive Distributed Lags
    5- Error Correction Model
    کلیدواژگان: سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، تحقیق و توسعه، رشد اقتصادی
  • سعید صفدریان، ابوالفضل یحیی آبادی، امیر هرتمنی صفحه 117
    در این مقاله رابطه علی بین تقاضای بیمه عمر و جمعیت شاغل با استفاده از داده های سالیانه ایران طی دوره 1388-1348 مبتنی بر آزمون علیت گرنجری با استفاده از نرم افزار Eviews و تخمین به روش OLS مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان دهنده یک رابطه علی یک طرفه از تقاضای بیمه عمر به اشتغال طی دوره مورد بررسی می باشد. با توجه به این نتیجه پیشنهاد می گردد، که سیاست گذاران در برآورد الگوی اشتغال، بیمه عمر را به عنوان یک عامل مهم در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: جمعیت شاغل، تقاضای بیمه عمر، آزمون علیت گرنجری
|
  • Ali Bagherzadeh Page 1
    According to the Ahluwalia hypothesis (1995), the growth of total factor of productivity (TFP) in agricultural sectors along with the other government infrastructural investment in rural areas are the reason of income inequality decrease in these areas.The main objective of this study is to investigate the effects of public investments such as agricultural, road and education(R&E) and Irrigation on income inequality in rural areas of Iran. This research also attempts to study the direction of causality between the income inequality and total factor productivity (TFP) in Iran. Using ARDL methods in the period at 1980 to 2008, empirical results showed that there is a negative relationship between income inequality and agricultural TFP in rural areas of Iran. Hence, additional investments in rural education and agricultural R&E have significant impacts on income inequality. Findings showed also that the Ahluwali hypothesis of the relationship between income inequality and agricultural TFP in Iran's rural areas is not ejected.
    Keywords: Infrastructure investments, income inequality, Ahluwalia hypothesis, TFP
  • Mehdi Moghaddam Page 19
    Spatial inequality in locating industries is one of the reasons of income inequality of nations. Optimal locating of industries not only leads to optimal use from potential capacities of production, but also minimizes production and distribution costs of commodity and maximizes average income as far as possible. This paper intends to offer an appropriate and applicable model for finding an optimal location for any economic activity. It also tries to find out whether it is possible to optimally determine the location of an economic activity. The method of the study is applied. Due to strategic importance of sugar industries, this paper studies their behavior in Wes Azerbaijan and East Azerbaijan provinces on the basis of previous studies, document analysis and data gathering. The time period of this study is from 19962006. The econometrics method of this study is multiple Logit and Probit models using Eviews software. After model estimation, the t-student statistics and Maximum Likelihood Ration were used for the explanation of the results. Then, using different techniques such as Principal Component Analysis and analytical method, the numerical taxonomy of locations with more profitability potentiality was prioritized and the best location for building the plant was determined.
    Keywords: locating, Multiple Logit, Probit model
  • Mohammad Sayadi, Karim Azarbaijani Page 33
    Coordination, cooperation and task allocation, based on the efficiency index between market mechanism and government is a general and long run rule that each society considerers it regarding their social, political and cultural values for achieving the optimal ratio between the state and market combination. Regarding crucial role of private sector in efficient and compatible product and also with respect to importance of private sector development, in this study after investigating public performance and privatization trend using SFA, we estimate and compare technical efficiency in private and public subsector. Model's parameters are estimated by MLE within 1373-1384. Results show that technical efficiency estimation of all 6 private industry sectors trend is smooth but this trend has tangible decrease in public sector. Public efficiency average was lower than the same private subsector over period of our study except for first 3 years.
    Keywords: Efficiency, Stochastic Frontier Analysis, Private Sector, Public Sector, industry
  • Sanaz Bahmanyar, Mohammad, Hassan Fotros Page 49
    This paper aimed to analyze the impact of oil price shocks, both negative and positive, on economic growth in Iran and Japan using an autoregressive distributed lag model. In doing so, a generalized autoregressive conditional heteroscedasticity GARCH(1,1) model has been fitted to real oil price during 1980 Q1-2006 Q4. After capturing conditional variable and analysis of the existence ARCH effect on this variable, oil price shocks are then computed. Four single models are used to estimate the impact of oil price shocks on gross domestic product growth. According to the results, since the existing coefficients are not statistically significant, it can not be clearly decided whether the relation between these two variables in Iran’s economy is symmetric or asymmetric . In Japan, the estimated coefficients prove the existence of an asymmetric relation.
    Keywords: Iran Gross Domestic Product, Japan Gross Domestic Product, oil price shocks, Autoregressive Distributed Lag Model
  • Abolghasem Barghandan, Shahram Arianmehr, Hamed Shahraki Page 65
    Increase in exchange rate may not always promote non-oil exports and various commodities exports may have different reactions to this rate. Hence, this study tried to consider the effects of real effective exchange rate on exports of Iranian raisin. For this purpose, Iranian raisin export function was estimated using Autoregressive Distributed Lag method. The data were gathered from Statistical Yearbook of Foreign Trade, Statistical Yearbook of the International Monetary Fund, United Nations Food and Agriculture Organization and different issues of Central Bank of Iran over 1974-2007. The results showed that the real effective exchange rate, income of importer countries and domestic production have positive effects on raisin`s exports, but the ratio of domestic price index to export price index of raisin has been ineffective on the exports of this product.
    Keywords: Real Effective Exchange Rate, Non, oil Exports, Raisin, Iran
  • Masoomeh Rezaei, Rahman Khoshakhlagh, Mohammad Vaez Page 79
    Considering tariff policy in trading has been especially interested for countries particularly developing ones in recent decays. The primary aim of tariff was to protect domestic industries as well as improve and equilibrate tariff payments, but today tariff is one of the most important tools in international trade policy with an influence on forms and volumes of a country's business with others. Considering economical effects of custom tariff in international trade, every country can benefit from this tool in accordance of their national goals. In the present study, the effect of tariff reduction on GNP, automobiles import and other economical sections was evaluated based on the computable general equilibrium CGE model for Iran. This model in planned based on the matrix of MCM data1380. The results suggest that automobile for other sections. Also, GNP and economic welfare were increased. In addition, tariff reduction caused automobile import reduction and import increase. Also, it caused an increase in GNP.
    Keywords: Tariff, gross national product (GNP), computable general equilibrium
  • Mostafa Rajabi, Nakisa Nikfar, Javad Mir, Mohammad Sadeghi Page 101
    Education and research are important factors in the process of growth and economic development. This article aimed to investigate the effect of physical capital, human capital and research and development (R&D) on Iran's economic growth. For the analysis, data from 1969 to 2007 and, augmented of the Solow model were used. For a dynamic analysis, Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) was employed. After long-term relationship was confirmed by Fstatistic test, long-term coefficients were estimated. The result showed positive and statistically significant effect of physical capital, human capital and R&D on growth. The estimated coefficient of Error Correction Model equaled 0.33 showed that in each period 33 percent of the imbalances were adjusted towards the long–term equilibrium.
    Keywords: physical capital, human capital, research, development, economic growth
  • Seed Safdarian, Abolfazl Yahyaabadi, Amir Hortamani Page 117
    This article investigated the causal relationship between life insurance demand and employed population by using annual data of Iran during the period of 1969-2009 based on the Grangery causality test and by using Eviews software and OLS method. The findings of this research indicate a one way causal relationship between life insurance and employment during the period under study. According to these results it is suggested that the policymakers in the estimation of the employment pattern, pay special attention to life insurance.
    Keywords: Employed population, demand for life insurance, Grangery causality test