فهرست مطالب

معارف منطقی - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1394)

مجله معارف منطقی
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1394)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 5
  • علی جابری، محمد جواد قاسمی اصل صفحه 7
    ارزش هر علم، تابع ارزش قضایای آن علم است. نقش استقرا در رشد علمی نیز تابع ارزشی است که عالمان برای استقرا و آثار آن در نظر می گیرند که همواره مورد تردید بوده است. شهید صدر با ارائه نظریه منطق ذاتی در برابر منطق عقلی و تجربی و طرح یقین موضوعی در برابر یقین منطقی و ذاتی، به استقرا اعتبار بخشید و پای استدلال استقرائی را به عرصه های خطیری در علوم اسلامی باز کرد.
    کاربردهای نظریه استقرا در اندیشه دینی شهید صدر، اصول و فروع دین و علوم ابزاری را دربر می گیرد. او در اصول دین، به استدلال استقرائی در توحید، نبوت و امامت و در فروع دین، به استدلال استقرائی در کشف قواعد فقهی و ملاک ها و نظام های مستتر در متن احکام و در تفسیر موضوعی پرداخت. در منطق، ارکان منطق عقلی را دچار تحول کرد و در اصول فقه، تبیینی نوین از وجه اعتبار حجت ها و امارات شرعی ارائه داد.
    کلیدواژگان: افزایش بیرونی و درونی احتمال، دلیل استقرائی، منطق، اصول فقه، فقه، کلام
  • رحمت الله رضایی صفحه 33
    «رسم» در منطق سنتی به معنای شناساندن یک شیء به وسیله ویژگی های اختصاصی و ماهوی آن است؛ به گونه ای که موجب شناخت ویژگی های مرسوم می گردد اما در رویکرد بیشتر منطق دانان، رسم مشروط به شرایطی است که به ناکارآمدی آن می انجامد. بر این اساس، آنان ناگزیر شده اند تمام تعریف هایی را که از «وجود»، «معقولات ثانی» اعم از منطقی و فلسفی ارائه داده اند، لفظی بنامند که نه مفید معرفت جدید، بلکه تنها بیانگر نوعی این همانی تحلیلی هستند؛ همان گونه که حتی مقولات ماهوی نسبی رسم ناپذیر می شوند، بر اساس «اصالت وجود» تعریف رسمی، «سالبه به انتفاء موضوع» می شود.
    به نظر می رسد با بازنگری در تعریف و شرایط رسم و تعمیم آن به عوارض غیرماهوی، می توان رویکرد دیگری را مطرح کرد که در آن اقسام، قلمرو و کارکرد رسم گسترش می یابد تا آنجا که شامل عوارض ماهیات نسبی و غیرماهوی هم می شود و از این رو، می توان مدعی شد تعریف وجود، مفاهیم ثانوی و بسیاری از تعریف های حدی، تعاریف رسمی بوده و از نوع قضایای ترکیبی هستند؛ همان گونه که اوصاف تحلیلی را هم دربرمی گیرد و در نتیجه آن، سخن گفتن از ویژگی های خداوند نیز از قضایای معرفت بخش بوده و اقامه برهان مبتنی بر آن ممکن خواهد شد.
    کلیدواژگان: رسم، تعریف لفظی، ماهیات، کلی، وجود، عوارض تحلیلی، واجب الوجود، برهان
  • مصطفی صادقیان، عسکری سلیمانی امیری صفحه 59
    یکی از مباحث چالش برانگیز فکری که به تعبیر محقق سبزواری معرکه الآراء است مبحث گزاره های ارزشی و جنبه های مختلف بحث از آن است. بی گمان مهم ترین جنبه بحث از این گزاره ها، جنبه معرفتی آنها و به تعبیری شیوه عقلانی سازی آنهاست. در این باره تاکنون نظریه ها و دیدگاه های مختلفی بیان شده است که هیچ یک از آنها تبیین جامع و بی نقصی نسبت به این مبحث ارائه نداده اند. به نظر می رسد که با قالب های منطقی موجود، چالش گزاره های ارزشی حل نشده و چاره کار تجدیدنظر در آن قالب هاست.
    در این نوشتار کوشیده ایم تا با دسته بندی و نقل و نقد اجمالی نظریه های موجود در این باب، به ارائه راه حلی نوین که مبتنی بر ساختاری جدید در زمینه قیاس های برهانی است بپردازیم.
    کلیدواژگان: گزاره های ارزشی، ضرورت بالقیاس، الزامات اخلاقی، برهان عملی، اخلاق علمی
  • مجتبی قربانی *، سیداحمد غفاری قره باغ صفحه 83

    از آنجا که لفظ، حامل معناست و گاه احکام آنها در هم تداخل می کنند، منطق دانان و اصولیون به مباحث الفاظ، به ویژه موضوع دلالت، به عنوان پل ارتباطی بین لفظ و معنا، توجه کرده اند. در این نوشتار، برای شناسایی ماهیت دلالت و اقسام آن، رخداد دلالت در ذهن به عنوان یک معلول، مورد بررسی قرار گرفته است.
    برای رخداد دلالت لازم است که در ذهن، دو تصور (دال و مدلول) وجود داشته باشد. همچنین باید بین این دو تصور، انس وجود داشته باشد؛ به گونه ای که اگر به اولی توجه شد ذهن به دیگری هم توجه پیدا کند. دلالت به عقلی، طبعی و وضعی تقسیم می شود اما در این میان تنها دلالت وضعی به لفظی و غیرلفظی تقسیم می شود. مطابقی، تضمنی و التزامی، سه قسم دیگر از دلالت هستند. دلالتی که در مجاز رخ می دهد دلالت مطابقی است؛ هرچند طبق یک مبنا باید دلالت مطابقی را به حقیقی و مجازی تقسیم کنیم. همچنین این سه قسم در دلالت وضعی غیرلفظی هم وجود دارند.

    کلیدواژگان: دلالت، دلالت مطابقی، دلالت تضمنی، دلالت التزامی، انس، مجاز
  • محمد مهدی مشکاتی، علی مستاجران گورتانی صفحه 107
    ارموی علم حصولی را به تصور مقید به ادراک ساده و تصدیق همراه با حکم تقسیم کرده که این نوع بیان سبب اختلاف نظر قطب رازی و ملاصدرا گشته است. قطب رازی تعریف ارموی را از جنبه های گوناگونی نقد کرده است ولی صدرا با استفاده از مبانی فلسفی، به انتقادهای رازی پاسخ داده است. پس از بررسی دو نظریه، از دستگاه فلسفی صدرا برمی آید که انعکاس صور ماهوی اشیا در ذهن و اذعان به نسبت حکمیه، تصدیق نامیده می شود؛ در حالی که رازی علم همراه با حکم را تصدیق دانسته است. در این گفتار با بررسی نقدهای رازی و پاسخ های صدرا نقاط قوت و ضعف دیدگاه رازی و ارتباط دو نگرش با هم آشکار خواهد شد. سرانجام نگارنده به این مسئله پرداخته است که ملاصدرا بر آن بوده که مشکلات درون سیستمی منطقی را به پشتوانه مبانی حکمی و فلسفی پاسخگو باشد که این نوع نگرش قابل تامل است.
    کلیدواژگان: علم، تصور، تصدیق، اذعان، حکم، نسبت، اجزای وجودی و ماهوی
  • کاظم موسی خانی، شمس الله سراج صفحه 125
    مطابق تحلیل منطق جدید از قضایای محصوره، بسیاری از احکام و قواعد مربوط به قضایا در منطق قدیم، از اعتبار می افتند. بسیاری از این قواعد مربوط به استنتاج قضیه ای جزئی از قضیه یا قضایایی کلی است؛ اعم از استدلال مباشر، همانند تداخل، عکس مستوی، عکس نقیض، مربع تباینات و یا برخی ضروب شکل های سوم و چهارم از قیاس اقترانی. در این نوشتار برآنیم تا یکی از نوآوری های منطقی شیخ اشراق، یعنی تحویل جزئیه به کلیه از راه افتراض را در حل مشکل پیش گفته مورد بررسی قرار دهیم. به نظر می رسد این نوآوری منطقی، تمامی مشکلات یادشده، جز مشکل تضاد را حل کرده است؛ هر چند عدم اعتبار تناقض به عنوان یک مشکل جدید رخ می نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل قضیه، منطق قدیم، منطق جدید، افتراض، تحویل
  • محمدرضا مهاجری امیری، اکبر میرسپاه صفحه 153
    فخررازی، برخلاف دانشمندان پیش و پس از خود، بر بداهت همه تصورات باور دارد. وی، دو دلیل بر این امر، اقامه کرده است؛ که از سوی عالمان پذیرفته نشد و خواجه نصیرالدین طوسی، هر دو دلیل او را به چالش کشید. دانشمندان پس از خواجه نیز، در ابطال این دیدگاه، بر روش وی، رفته اند. البته ملاصدرا دلیل نخست فخر را به روشی دیگر، پاسخ داده است و برخی از دانشمندان مانند مراغی، با بهره گیری از علم منطق، در رد آن کوشیدند. یکی از محققان امروزی، برخلاف همه اندیشمندان، به دفاع سرسختانه ای از دیدگاه فخررازی برخاسته و در ابطال استدلالات خواجه و ملاصدرا در رد این نظریه، بسیار کوشیده است. در این مقاله، برآنیم تا افزون بر دلایل خواجه و ملاصدرا، استدلال های دیگری بر ابطال نظریه فخر ارائه کنیم و همچنین، به استدلال های محقق یادشده در تضعیف دیدگاه خواجه و ملاصدرا، پاسخ گوییم.
    کلیدواژگان: تصور، بدیهی، نظری، فخررازی، علم حضوری، مفاهیم عام
  • حامد فقیهی صفحه 183
|
  • Muhammad Jawad Qasimi Asl, Ali Jabiri Page 7
    The value of a science depends on the value of its propositions. The role induction plays in the development of science depends on the value scholars give to induction and its implications, a thing that has always been subject to doubts. Having presented the theory of intrinsic logic against rational and empirical logic and the theory of thematic certainty against logical and intrinsic certainty, Ñadr authenticated induction paving the ground for its entry into important domains of Islamic sciences. The application of the theory of induction in Ñadr's religious thoughts includes the fundamentals and branches of a religion and instrumental sciences. He uses induction in dealing with monotheism, prophethood and imamate as religious fundamentals. He also uses it in order to discover jurisprudential rules and standards and the systems underlying religious precepts in the thematic interpretation. In logic, he brings about changes in the elements of rational thought and in the principles of jurisprudence, he presents a new explanation for the validity of juristic evidence.
    Keywords: probability external, internal increase, induction, logic, principles of jurisprudence, jurisprudence, kalÁm
  • Rahmatullah Rezaei Page 33
    In traditional logic, descriptive means defining something through its exclusive qualities and essentials such that they let you know about the thing defined. According to most logicians, descriptive is, however, bound to certain conditions which [if applied] render it useless. They are thus compelled to term the definitions of 'existence, 'secondary intelligible's whether logical or philosophical as verbal, based on tautological analysis, giving no new knowledge. Relative essential categories cannot be defined by their qualities as on the principle of 'priority of existence', descriptive is a negative statement having no subject.But by reviewing the definition of descriptive and its conditions and by generalizing them to non-essential qualities, one can present a new approach on the basis of which one can increase the branches of descriptive, its domain and functions to the extent that it could include relative and non-essential accidents. Thus one can say that the definition of existence, secondary concepts and most of the essential definitions are descriptive definitions and being synthetic propositions. It could also include analytic qualities. As a result, statements concerning divine attributes will also be informative statements capable of being used as a basis for a proof.
    Keywords: description, verbal definition, essence, universal, existence, analytic properties, necessary being, proof
  • Mustafa Sadiqiyan, Askari Soleimani Amiri Page 59
    The issue of value judgments and its different aspects is a challenging issue on which opinions have, as put by SabzawÁri, differed. No doubt, the most important aspect of the issue of value judgments is its epistemic aspect or the methodology of its rationalization. Hitherto various theories have appeared, but none has given a through explanation about the issue under discussion. It seems that the problem cannot be solved on the basis of the existing logical frameworks. In order to be able to solve the problem, we need to review those frameworks. Through classifying and making a critical study of the current theories on the subject at hand, an attempt has been made in this article to present a new solution based on a new form and structure of syllogism that produces certainty.
    Keywords: value judgments, necessary conditioned by comparison, moral oughts, practical demonstration, science based morality
  • Mujtaba Qurbani, Sayyid Ahmad Ghaffari Qarabagh Page 83

    Since a term (word) carries meaning and their rules sometimes overlap, logicians and scholars of science of principles of jurisprudence have paid especial attention to the issue of terms, especially the issue of ‘signification’ as a bridge linking a term to its meaning. To identify the nature of signification and its various kinds, this article studies the phenomenon of signification as an effect. In order to have signification, there have to be two concepts (of signifier and signified) in our mind, having mutual relations such that one reminds the other. Signification is divided into rational, natural and conventional. It is only the conventional signification that is divided into verbal and non-verbal. [Based on another standard] signification is divided into signification of complete accord, signification of partial accord and signification by implication. The signification in metaphor is a signification by complete accord. On another ground, signification by complete accord is divided into literal and metaphorical. These three divisions can occur within non-verbal conventional signification as well.

    Keywords: signification, signification by complete accord, signification by partial accord, signification by implication, acquaintance, metaphor
  • Muhammad Mahdi Mishkati, Ali Mustajiran Gurtani Page 107
    Urmawi divides acquired knowledge into a simple concept (containing no judgment) and an assent (containing a judgment). This has given rise to the difference of opinion between QuÔb RÁzi and MullÁ ÑadrÁ. The former has objected to Urmawi's definition from different perspectives whereas the latter has answered his objections on the basis of certain philosophical principles. Having studied the two theories, one can infer from Ñadrian philosophy that assent is defined as the mental grasping (or as the reflection in the mind) of the essential forms of external things together with the assertion that the relation of correspondence between the objects and the external reality they represent is true whereas RÁzi considers assent as knowledge together with judgment. The present article studies RÁzi’s objections and ÑadrÁ's answers, thus showing the strengths and weaknesses of RÁzi’s opinion as well as the relations between the two opinions. According to the author, MullÁ ÑadrÁ intends to solve the problems within the logical system through philosophical principles, an approach that is worth considering.
    Keywords: knowledge, concept, assent, acknowledgement, judgment, relation, existential, essential components
  • Kadhim Musakhani, Shamsullah Siraj Page 125
    According to the analysis of quantified propositions in modern logic, many of the rules pertaining to propositions in classic logic will be considered as invalid. Many of these rules are related to deducing a particular proposition from a universal proposition or universal propositions. They include direct argumentations such as subaltern, simple conversion, conversion by contradiction (contraposition), square of oppositions and [indirect argumentations] such as some modes of the third and fourth forms of conjunctive syllogism. The present article tries to study one of Suhrawardi’s logical innovations, that is, the reduction of a particular proposition to a universal one through supposition, which serves as a solution to the aforementioned problem. It seems that his innovative solution solves all the mentioned problems except the problem of contrast. The question of the invalidity of contradiction, however, emerges as a new problem.
    Keywords: analysis of proposition, old logic, modern logic, supposition, reduction
  • Muhammad Reza Muhajiri Amiri, Akbar Mirsepah Page 153
    Unlike his predecessors and successors, Fakhr Razi holds the view that all concepts are self-evident. To prove his point of view, he presents two arguments both of which are rejected by scholars, including KhÁwja NaÒir al- Din al-Óusi. The successors of KhÁwja followed in his footstep in rejecting this view. MullÁ ÑadrÁ has, however, answered RÁzi's first argument using a different methodology whereas MurÁghi has rejected it on the basis of logic. Unlike all other scholars, one contemporary scholar strongly supports RÁzi's view making enormous effort to reject the arguments put forth by KhÁwja and MullÁ ÑadrÁ. The present article aims at presenting further arguments against Razi's view and answering the arguments presented to weaken the views of KhÁwja and ÑadrÁ.
    Keywords: concept, self-evident, theoretical, Fakhr Razi, knowledge by presence, general concepts