فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1393)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد نوریان* صفحات 1-17
    تحقیق حاضر در پی نقد روش های ارزشیابی کتاب های درسی دانشگاهی و مزایا و محدودیت های هر روش است؛ بدین منظور ضمن ارائه تعاریفی از کیفیت کتاب های درسی، رویکردهای ارزشیابی این کتاب ها نقد و بررسی خواهد شد. در ادامه سه روش عمده ارزشیابی شامل روش تجربی، نظرسنجی از مخاطبان و روش تحلیلی تبیین می گردد و مزایا و محدودیت های هر روش به طور جداگانه بیان می شود. روش تجربی با عواملی همچون ابزار اندازه گیری، دشواری اجرای طرح تجربی، محدودیت مقیاس، ملاحظات اخلاقی و تاثیرات کنترل نشده عامل جدید مواجه است. همچنین نظرسنجی از مخاطبان با عواملی همچون مقایسه نظرات مخاطبان مختلف، نظرات سریع و سطحی، پرسش نظرات و تاثیر زمینه بر نظرات صورت می گیرد و تحلیل کتاب درسی با عواملی همچون انتخاب معیارها از سوی ذی نفعان، زمان در مقابل دقت، ذهنیت در مقابل عینیت و اهمیت نسبی ملاک ها روبه رو می شود. بنابراین نتیجه می گیریم با توجه به تعدد روش های ارزشیابی کتاب های درسی و محدودیت ها و مزایای هر روش، ارزشیابان کتاب های درسی با توجه به اهداف، سوالات ارزشیابی و شرایط اجرای آن، باید به انتخاب بهترین روش ارزشیابی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: کتاب های درسی، روش های ارزشیابی، کیفیت کتاب های درسی
  • وحید نجاتی*، سارا ابراهیمی، مریم شریفیان صفحات 18-28
    فونت و رنگ از متغیرهای چاپی متن کتب درسی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر فونت و رنگ بر یادگیری فهرست کلمات است؛ بدین منظور که با شناسایی عوامل تاثیرگذار این متغیرها، بتوانیم از موانع موجود بر سر راه یادگیری کلمات بکاهیم. نمونه پژوهش شامل 101 نفر شرکت کننده بود که از طریق نمونه گیری در دسترس از میان دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انتخاب شدند. از آزمون یادگیری کلامی به منظور بررسی یادآوری فوری و تاخیری برای بررسی یادگیری استفاده شد. آزمون آماری تحلیل واریانس یک راهه با اندازه گیری های مکرر برای تحلیل داده ها به کار رفت. یافته ها نشان داد که فونت، تنها بر یادگیری آنی تاثیر معنی دار دارد و تاثیر آن بر یادگیری تاخیری معنی دار نیست. تاثیر رنگ نیز هم بر یادگیری آنی و هم بر یادگیری تاخیری معنی دار نشده است. همچنین منحنی یادگیری فونت برخلاف منحنی یادگیری رنگ، اثر یادگیری را به صورت معنی دار نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فونت، رنگ، منحنی یادگیری، یادگیری آنی، یادگیری تاخیری
  • فریبرز باقری* صفحات 29-54
    هنجارها مبنای ادراک، قضاوت و هدایت افعال انسان در سطح فردی و اجتماعی است. وابستگی علمی جامعه ایران به غرب و انتقال ضمنی هنجارهای ناهمخوان ایجاب می کند ذهن متخصصان و دانشجویان به خاستگاه فکری هنجارها در کتب درسی ترجمه شده و آسیب شناسی پیامدهای انتقال آن ها معطوف گردد. در فضاهای علمی نیز نیاز است تامل جدی تری در این باره با هدف صیانت از هویت علمی، فرهنگی و اجتماعی به ویژه حفظ جامعه علمی ایران صورت پذیرد. هدف از تالیف مقاله حاضر پرداختن به این مهم در روان شناسی بالینی است. در این راستا کتب درسی ترجمه شده و منابع مرجع مهم در روان شناسی بالینی با تکیه بر روش تحلیل محتوا به لحاظ هنجارها بررسی شده است. در این بررسی، تمرکز بر الف) خاستگاه هنجارها و ب) طبقه بندی آن ها بود. بر پایه نتایج این تحلیل، مدلی از هنجارهای حاکم در روان شناسی ارائه می شود که ملاک های نابهنجاری در آن مبتنی بر دو نوع هنجار است و ریشه در جریان های فکری و فلسفی در دو حوزه اندیشه مغرب زمین دارد. در بخش پایانی مقاله پیامدهای هنجارهای مکنون در کتب تخصصی روان شناسی بالینی برای خود جوامع غرب به اختصار شرح، بررسی و نقد می شود. در این رابطه به مهم ترین آسیب های متعلق به دوران تجدد غرب به اختصار اشاره می شود که بر اساس دیدگاه متفکران غربی ناشی از همان هنجارهایی است که مفاهیم نابهنجاری و بهنجاری روان شناسی نیز بر آن استوار است. با ارائه چند پیشنهاد با هدف ترویج فرهنگ نقد در چهارچوب کتب درسی روان شناسی، مقاله خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: هنجار، بهنجاری، نابهنجاری، کتب درسی روان شناسی بالینی
  • ملیحه صابری نجف آبادی* صفحات 55-67
    آموزش از طریق متون درسی در اولویت اجرای برنامه های آموزشی است و کتاب درسی دانشگاهی نقشی انکارناپذیر در فرایند درسی و تحقق اهداف آموزشی دارد، به طوری که بخشی از کیفیت آموزش در نظام آموزش عالی با کیفیت کتاب درسی در ارتباط است. در دانشگاه های ایران برای آموزش فلسفه اسلامی عموما از روش ها و آثار سنتی استفاده می شود و تاکنون کتاب جدیدی متناسب با نیاز های دانشجو در این زمینه تدوین نشده است. درس فلسفه اسلامی یکی از دروس اختصاصی با دامنه وسیع در رشته فلسفه و حکمت اسلامی است، به گونه ای که شمار واحد های آن در برخی گرایش ها تا 24 واحد درسی می رسد؛ بی شک تهیه متونی متناسب با نیاز های مخاطب گرهی از مشکلات این رشته را می گشاید و تحولی در اثربخشی بیشتر آن ایجاد می نماید. در این مقاله ضمن بازنمایی مشکلات آموزش فلسفه در ایران به بررسی معیار های لازم متن درس فلسفه اسلامی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، آموزش، متن خوانی، الگوی کتاب درسی
  • رضا شیخ*، علی عباسی طلایی، محمد عباسی صفحات 68-88
    پیشرفت و توسعه در علم و فناوری منوط به تربیت نیروی انسانی موثر و کارآمد است. کتاب درسی مهم ترین منبع رشد و یادگیری افراد در دوران آموزشی است؛ لذا تدوین جامع و متناسب با معیارهای اساسی و مورد نیاز فراگیران امری ضروری تلقی می شود. نگرانی عمده در تدوین کتاب های درسی، فقدان روشی علمی در طراحی کتاب با کیفیت است. بررسی مطالعات دانشمندان نشان می دهد که تلاش آن ها در شناسایی معیارهای تدوین کتاب درسی صرفا به صورت توصیفی و فاقد الگوریتمی نظام مند است. به طور کلی برای نشان دادن روابط منطقی بین اجزاء باید فرایند طراحی را به صورت یک سیستم در نظر گرفت. در این تحقیق ضمن ارائه چهارچوبی جامع از معیارها و عوامل موثر در کیفیت کتاب درسی، از تکنیک طراحی مبتنی بر بدیهیات در قالب روشی کارا و سیستمی برای طراحی کتاب های درسی استفاده می شود. بر اساس دو اصل بدیهی استقلال و اطلاعات تمامی عوامل به صورت اجزاء یک سیستم طراحی می شود. در پایان کتاب های مدیریت عملیات که منبع درسی دوره کارشناسی ارشد ام.بی.ای (MBA=Master of Business Administration) بر اساس چهارچوب طراحی شده از سوی اعضای هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه شاهرود است، ارزیابی می گردد .
    کلیدواژگان: طراحی کتاب درسی، تکنیک طراحی مبتنی بر بدیهیات، بدیهه استقلال، بدیهه اطلاعات
  • مصطفی همدانی* صفحات 89-115
    کتاب ارتباط شناسی تالیف جناب آقای دکتر محسنیان راد از کتاب های مغتنم است که مشتمل بر اهم نظریات علم ارتباطات، تعریفی نو از ارتباط و نیز تبیین مدلی جدید از ایشان در این علم است. این کتاب ارزشمند، سال هاست در دانشگاه های کشور مورد استفاده استادان و دانشجویان و منبع آزمون های تحصیلات تکمیلی در رشته ارتباطات است؛ اما نقایص صوری، ساختاری و محتوایی متعددی در آن وجود دارد که این نوشتار با هدف اصلاح این موارد سامان یافته است. این پژوهش با شیوه تحلیلی اسنادی در سه محور اصلی یعنی نقد صوری، ساختاری و محتوایی انجام شده است.
    نتایج این تحقیق در نقد صوری، مشخص نمودن ده ها اشکال ویرایشی و املایی و در نقد ساختاری، آشکار نمودن ضعف تنظیم و بخش بندی منطقی مطالب خصوصا با تاکید بر فرایند منطقی نظریه «تقسیم» است. در نقد محتوایی، بیش از بیست انتقاد ارائه شده که مهم ترین آن ها، در سه محور است: اشکال روش شناختی در برخی آزمایش های تجربی انجام شده در کتاب که نشان می دهد اولا تحقیقات گسترده ایشان در این مباحث اصلا آزمایش نیست و پیمایش است و ثانیا مولف محترم، بسیاری از شاخص های پیمایش صحیح را نیز به کار نگرفته است. انتقاد از ضعف تحلیلی در فرایند تعریف ارتباط از سوی مولف و انتقاد از ضعف مدل در مقوله ارتباط انسان با خود و کم رنگی آشکار این ساحت بنیادین ارتباطات در کتاب، دومین و سومین انتقاد مهم در این مقاله است.
    کلیدواژگان: ارتباطات، نقد کتاب، ارتباط شناسی، مهدی محسنیان راد
|
  • Mohammad Nourian* Pages 1-17
    This research aimed to review evaluation methods of university textbooks and their advantages and limitations. For this purpose, definitions of textbooks quality and evaluative approaches to textbooks were discussed. Moreover, three major methods of evaluation, including experimental method, respondent opinion, and analysis method were explained in terms of their advantages and limitations. The experimental method deals with issues such as measuring tools, implementation challenges, limited scale, ethical considerations, and uncontrolled impacts of new factor. The respondent opinion deals with issues such as comparing different respondent opinions, quick and superficial opinions, formulating opinions, and the influence of context on opinions. Analysis method deals with issues such as selection of criteria by stakeholders, time versus thoroughness, subjectivity versus objectivity, and the relative importance of criteria. Therefore, we conclude that considering the different evaluation methods of university textbooks, and regarding the advantages and limitations of each method, textbook evaluators should choose the best evaluation method.
    Keywords: textbooks, evaluation methods, textbooks quality
  • Vahid Nejati*, Sara Ebrahimi, Maryam Sharifian Pages 18-28
    The purpose of this study was to examine the effect of font and color on users’ words list learning in order to identify the effective factors of these variables, and to reduce the barriers that impede words list learning. The study sample consisted of 101 subjects that were selected through convenience sampling within Shahid Beheshti University students. In order to study learning process, auditory verbal learning test was applied to examine immediate and delayed reminiscence; and one-Way ANOVA with repeated measuring was applied for data analysis. Findings showed that font has significant effect on immediate learning, but bears no significant impact on delayed learning. The effect of color is not significant neither on immediate nor on delayed learning. Despite the color learning curve, font learning curve indicates significant learning effect.
    Keywords: font, color, learning curve, immediate learning, delayed learning
  • Fariborz Bagheri* Pages 29-54
    Norms are the basis of understanding, judgments, and guidance of human actions in individual and social levels. Iran’s scientific dependency to the West and the implicational transmission of inconsistent norms requires experts and students to focus on the intellectual origin of the norms presented in translated textbooks, and on the pathology of the consequences of this transmission, too. In this regard, a more serious reflection is necessary also in scientific context in order to maintain the scientific, cultural, and social identity of the Iranian academic society. The present article aims to study this important issue in clinical psychology. Accordingly, translated textbooks and reference books of clinical psychology were studied with a focus on norm-oriented content analysis. This study focused on: a) the origin of the norms; and b) the classification of them. Based on the results of this analysis, a model of the dominant norms in psychology was presented. The criteria of abnormality in this model are based on two types of norms, and have been rooted in the intellectual and philosophical trends of two western ideologies. The final section of the article briefly describes, explains, and analyses the consequences that the covert norms of specialized clinical psychology textbooks had on the western societies themselves. Therefore, the most important disadvantages of the western modern era were briefly introduced. Western thinkers believe that these disadvantages are the result of those norms that underpin the concept of psychological normality and abnormality. The article concludes with several suggestions for promoting the culture of criticism in the framework of psychology textbooks.
    Keywords: norm, normality, clinical psychology, textbook
  • Malihe Saberi Najafabadi* Pages 55-67
    Textbook-oriented teaching is the first priority in educational programs, and university textbook has an undeniable role in teaching process, as well as in the realization of the educational goals, hence teaching quality in higher education is partly dependent on the quality of textbooks. In the universities of Iran, teaching Islamic philosophy is generally carried out through traditional methods and resources, and no modern textbook has yet been developed to meet the relevant needs of students. Islamic philosophy is one of the heavy courses in the field of Islamic Philosophy and Wisdom so that in some trends it includes up to 24 units. Certainly, compiling textbooks according to the requirements of the students will solve one of the problems of this academic field and increases its efficacy. While representing the problems of philosophy teaching in Iran, this article analyses the necessary criteria for Islamic philosophy text.
    Keywords: Islamic philosophy, education, text reading, model for textbook
  • Reza Sheikh*, Ali Abbasi Talaei, Mohammad Abbasi Pages 68-88
    Progress and development of science and technology is subject to training effective and efficient human resources. Textbook is the most important source of students’ growth and learning during education. Therefore, it is necessary to compile comprehensive textbooks that are in accordance with the basic criteria and meet the needs of learners. The major concern in compiling textbooks deals with the absence of a scientific method for designing quality textbooks. Study of scientific researches show that the attempts of scientists to identify criteria for compiling textbooks have led to mere descriptive results, and lack a systematic algorithm. In general, in order to show the logical relations of elementary parts, designing process should be as a system. While providing a comprehensive framework for determining the criteria and effective factors in the quality of textbook, this research uses an axiomatic designing technique as an efficient and systematic method for textbook designing. Based on independency axiom and information axiom, all the factors are designed as parts of a system. At the end, three books about operations management, as textbooks for MBA students at MA level, have been evaluated on the basis of a framework that was designed by the members of the management faculty of Shahrood University.
    Keywords: textbook design, axiomatic designing technique, independency axiom, information axiom
  • Mostafa Hamedani* Pages 89-115
    The book Communicology, written by Dr. Mohsenianrad, is one of the welcomed books that includes the major theories of the science of communication, a new definition for communication, and introduction of his new model in this area. This precious book has been used by university professors and students of Iran since 2002. However, there are some formal, structural, and content defects in the book, and this article has been written to suggest some modifications in this regard. This research has been carried out through an analytical-documentary technique in three dimensions: formal, structural, and content reviews. As a result, the research shows more than 20 defects, the most important of them concerns with the methodological fundamentals of some of the experiments introduced in the book. The second important content defect of the book deals with a philosophical approach to the problem of meaning; this research criticizes the author’s neuropsychological model that maintains, “meaning is materially present in hippocampus of brain as a protein compound”. This article, on the contrary, confirms that meaning is present in human’s abstract aspect of existence, and there is no place for meaning in his/her material parts of brain. The article suggests several modifications for formal and structural defects of the book, too.
    Keywords: communication, book review, communicology, Mahdi Mohsenianrad, criticism of meaning, source model