فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 29 (بهار 1394)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 29 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم اخوان خرازیان، بهاره ریخته گران صفحات 1-19
    در دنیای امروز شبکه های اجتماعی نقش بسیار مهمی در روابط مردم سرتاسر جهان ایفا می کنند. با افزایش محبوبیت شبکه های اجتماعی در میان کاربران ایرانی و تبدیل شدن این شبکه ها به مکانی که می توان به استخراج تمایلات و علایق افراد پرداخت. بدین ترتیب این شبکه ها هم اکنون به جزء جدایی ناپذیر از زندگی بیشتر افراد جامعه ما تبدیل گشته است. تلفیق این دو مقوله می تواند به عنوان یک استراتژی کلیدی کسب و کار که مورد توجه بسیاری از سازمان های خدماتی در کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است، محسوب شود. از این رو جهت شناسایی موانع استفاده از شبکه های اجتماعی در سازمان های خدماتی خدماتی مسافرتی برای بهبود استفاده شبکه ها به منظور بهبود سیاست های مدیریت ارتباط با مشتری در سازمانها پس از استخراج عوامل تاثیر گذار ذکر شده در پژوهش های پیشین و استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی جهت اکتشاف موانع تاثیرگذار مهم در این زمینه ، سه فرضیه تدوین شد و جامعه سازمان های خدمات و برخی از مشتریان آنها در شهر تبریز با تعداد 245 نمونه برای مطالعه انتخاب شد و پرسشنامه ای با طیف لیکرت طراحی و بین نمونه مورد مطالعه توزیع گشت. نتایج تحقیق از روایی و پایایی بالا برخوردار بود و به منظور تحلیل عاملی تاییدی و استفاده شده است. نتایج نشان Lisrel اکتشاف مدلی از عامل های تاثیرگذار از نرم افزار معادلات ساختاری داد که عوامل قانونی و تکنولوژیکی بیشترین تاثی ر را در ایران به عنوان مانعی برای استفاده از شبکه های اجتماعی در جهت ارتباط با مشتریان داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، شبکه های اجتماعی، موانع مدیریت ارتباط با مشتری اجتماعی، دفاتر خدمات مسافرتی
  • سمیه محمودی، بهرام رنجبریان رنجبریان، سعید فتحی صفحات 21-44
    هدف پژوهش حاضر در وهله اول شناسایی ابعاد تصویر ذهنی گردشگران سفر نکرده به ایران است و سپس تاثیر تصویرکلان، انگیزه گردشگران و فعالیت های ارتباطی مقصد بر ابعاد تصویر مقصد ایران بررسی خواهد شد. به این منظور رویکرد پژوهش ترکیبی، در نظر گرفته شد. جامعه آماری اعضای شبکه اجتماعی مجازی کوچ سرفینگ و لینکدین در هر دو مطالعه کیفی و کمی می باشد. نمونه ای به تعداد 74 نفر در مطالعه کیفی و 520 نفر در مطالعه کمی شرکت کرده اند. جهت شناسایی ابعاد تصویر ذهنی در مطالعه کیفی، از تکنیک تحلیل محتوا بهره گرفته شد. نمونه گیری در مطالعه کمی به شیوه نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انجام شده است. داده های مربوط به ابعاد تصویر مقصد توسط تحلیل عاملی اکتشافی شناسایی و روابط بین سازه های مدل توسط تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار آموس بررسی گردید. نتایج مربوط به روش شناسی کیفی ابعاد 8 گانه تصویر را شناسایی کرد. نتایج فرضیات مدل مفروض پژوهش نشان می دهد که تصویر کلان، انگیزه گردشگران و فعالیت های ارتباطی مقصد بر تصویر ذهنی گردشگران از ایران موثر است. همچنین تاثیر تصویر ذهنی بر قصد بازدید گردشگران به ایران مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تصویر مقصد، انگیزه، تصویر کلان، فعالیت های ارتباطی مقصد، رویکرد پژوهش ترکیبی
  • سوزان سادات سعیدی شهری، ندا زرندیان صفحات 45-67
    لندفرم ها ، عارضه های ژئومورفولوژیکی هستند که با توجه به درک و شناخت انسان دارای ارزش های علمی، فرهنگی- تاریخی، زیبایی شناختی و اجتماعی- اقتصادی می باشند. با توجه به گستردگی این گونه عوارض طبیعی در کشور، می توان از پتانسیل موجود در جهت توسعه گردشگری استفاده کرد. از این رو، در مقاله حاضر، لندفرم های ژئومورفولوژیکی منطقه جنوب غربی شهرستان گناباد (به عنوان برخوردارترین منطقه شهرستان به لحاظ پتانسیل های گردشگری) شناسایی شده و وضعیت توانمندی و قابلیت ژئومورفوتوریستی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تشریح لندفرم های ژئومورفولوژیکی این منطقه از تصاویر ماهواره ای، نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و داده های حاصل از بازدیدهای میدانی استفاده شده است و میزان قابلیت و توانمندی ژئومورفوتوریستی این لندفرم ها با استفاده از دو روش پرالونگ و کوچین، مورد ارزیابی قرار گرفت. براین اساس، شش لندفرم ژئومورفولوژیکی در محدوده مورد مطالعه شناسایی شد؛ کوهستان و صفه درب صوفه، آبشار درب صوفه، صخره پرتگاه های کارستی تک زو و آبشار تک زو، منطقه خانیک و کلاته نو. نتایج حاصل از رتبه بندی در هر دو روش پرالونگ و کوچین نشان داد که لندفرم کوهستان درب صوفه گناباد، مهمترین لندفرم ژئومورفوتوریستی جنوب غرب شهرستان گنابا د می باشد. به عبارت دیگر در سرمایه گذاری گردشگری در منطقه، لندفرم کوهستان درب صوفه باید در اولویت اهداف توسعه ای قرارگیرد. لندفرم های صخره پرتگاه های کارستی تک زو، آبشار درب صوفه، آبشار تک زو، خانیک و کلاته نو به ترتیب در اولویت های بعدی توسعه گردشگری قرار دارند.
    کلیدواژگان: لندفرم های ژئومورفولوژیکی، ژئومورفوتوریسم، گناباد، روش پرالونگ، روش کوچین
  • محمود نادری بنی، علی دلشاد، فاطمه محمدی، مرضیه ادیب زاده صفحات 69-93
    در دهه های اخیر، فناوری های اطلاعاتی تقریبا با تمام جنبه های زندگی ما به ویژه زندگی کاری و حرفه ای گره خورده است. کاربرد فناوری های اطلاعاتی در حوزه های مختلف و رشد سریع استفاده از رایانه در سازمانها، اهمیت ویژه ای به بررسی عوامل موثر بر عدم پذیرش فناوری های اطلاعاتی در سازمانها، بخشیده است. به رغم تمام مزیتهای ذاتی فناوری های اطلاعاتی، هنوز بکارگیر ی و پذیر ش آن با مقاومت کارکنان همراه است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر رفتار پذیرش فناوری- های اطلاعاتی در میان کارکنان هتل است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن، کارکنان هتلهای شه ر شیرا ز بوده است. برای تجزی ه و تحلیل داده های جمع آوری شده ، از نرم افزار استفاده شده است. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که عواملی چون Smart PLS و 2 SPSS20 نگرش، باورهای رایج نسبت به فناوری های اطلاعات و هنجارهای ذهنی، بر پذیرش و به کارگیری فناوری اطلاعات تاثیر مثبت و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، هتل، هنجارهای ذهنی، باورهای ادراک شده، نگرش
  • مهناز شایسته فر، سعیده خالقی زاده صفحات 95-122
    ارزشمند ترین بنای دوره صفویه در کرمان مجموعه گنجعلی خان است. این مجموعه را می توان موزه هنر عصر صفویه در کرمان دانست. سردر کاروانسرای گنجعلی خان در میان این مجموعه ارزشمند همچون نگینی زیبا می درخشد. چرا که کاشی کاری این سردر شامل تزئینات متنوعی از جمله انواع نقوش هندسی، گیاهی، انسانی و نقش های نمادینی می باشد که همنواختی زیبایی را ازجهت معنایی و بصری ایجاد کرده است. در نتیجهی تحقیقات توصیفی- تحلیلی به عمل آمده در این پژوهش این مهم استنباط می شود که هنرمندان بنای این سردر، با در کنار هم قرار دادن کتیبه ها و اشکال تصویری گوناگون بسیار زیبا و با تنوع فوق العاده شان که هرکدام از آنها تداعی گر معنایی خاص هستند توانستند ترکیبی تازه و بسیار جذاب پدید آورند که علاوه بر زیبایی شناختی در روح و اندیشه بیننده رسوخ کند و ذهن مخاطب را به ورای معنای ظاهری سوق دهند، معنایی که نشان از حرکت دارد، یعنی حرکت از عالم محدود دنیایی به عالم معنایی ملکوتی. نوشتار حاضر که به گونه توصیفی تحلیلی تنظیم شده است، بیشتر با تکیه بر پژوهش های میدانی و به صورت استنتاجی انجام شده است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، همنواختی معنایی، سردر کاروانسرای گنجعلی خان، کتیبه، نقوش نمادین، نقوش هندسی
  • علی اصغر فیروزجاییان، فاطمه غلامرضازاده صفحات 123-144
    زباله پراکنی به عنوان یکی از مسائل اجتماعی جدی در رفتار شهروندی در جامعه ایرانی می باشد. این در حالیست که زباله پراکنی به عنوان یکی از مهم ترین مسائل زیست محیطی، اجتماعی و زیباشناسی در سراسر جهان نیز مطرح است. زباله پراکنی مصداقی از بی نظمی اجتماعی شهروندان، در حوزه شهروندی محیط زیست می باشد که در فضاهای شهری و عمومی موجب تشدید مسائل مربوط به زباله شده است. بدین منظور هدف تحقیق حاضر بررسی شرایط محیطی تسهیل کننده رفتار زباله پراکنی می باشد. روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار سنجش آن پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری شامل کلیه گردشگرانی داخلی است که در تابستان 1393 وارد استان مازندران شده اند. حجم نمونه ی آماری بر اساس فرمول کوکران تعداد 385 نفر برآورد شده است. طبق یافته های بدست آمده از آزمون همبستگی پیرسون، رفتار زباله پراکنی گردشگران با عادت،گمنامی، فقدان امکانات و محیط کثیف رابطه ی مستقیم و معناداری دارد. سپس نتایج مدل آزمون نظری تحقیق بر اساس مدل سازی معادله ساختاری نشان داد که شرایط محیطی تسهیل کننده به طور مستقیم و غیر مستقیم بر رفتار زباله پراکنی گردشگران تاثیر دارد. عوامل ذکر شده در مجموع توانستند 0/28 درصد از تغییرات متغیر وابسته(رفتار زباله پراکنی) را مورد تبیین قرار دهند.
    کلیدواژگان: مساله زیست محیطی، زباله پراکنی، عادت، گردشگران استان مازندران
|
  • Maryam Akhavan Kharazyan, Bahareh Rikhtegaran Pages 1-19
    Customer Relationship Management (CRM) plays a very essential role in organization strategies because of the globalization, increase of competition and rapid advances of technology at businesses. On the other hand, in today's world, social networks (medias) have a very important role in the lives of people, so that these medias are the integral part of today's life. With increasing the popularity of these networks among Iranian users, it has become a place where people can exchange information. And it also has an accessibility for extracting people’s interests. The combination of these two subjects can be a key business strategy that is so important in service organizations of developed countries. Hence, to identify the usage barriers of social networks in the Iran service organizations, after extracting effective elements from the previous studies, three hypotheses were compiled. And also a sample of 542 customers was selected and a questionnaire with LICERT scale (spectrum) was designed. The sample was distributed among experts and professors of Marketing and Management, to assess the outward validity and content of tools, desirably. Crunbach’s alpha coefficients had the appropriate level for all of the variables. after analyzing the heuristic factor and confirmatory, the results show that technological and legal factors, have the most effect as an obstacle on the usage of social networks in order to communicate with customer's demographic features analyzed according to the descriptive statistics and Friedman ranking performed for completion of results.
    Keywords: Customer Relationship Management, social networks, Barriers of Social Customer Relationship Management
  • Somayeh Mahmood, Bahram Ranjbaryan, Said Fathi Pages 21-44
    The purpose of this study first is to develop a model to measure Iran’s Image from the perspective of those who have not visited Iran and then to investigate the effects of some factors such as Macro image of the destination, tourists’ motivation for travelling to Iran and marketing communication activities of the destination on the dimensions of the destination image. In the research, a mixed approach was adopted. The statistical populations of both quantitative and qualitative studies include members of Couch surfing and Linked-in social networks. For this purpose, a sample of 74 potential tourists were participated in the qualitative study and 520 ones were participated in the quantitative study. In order to identify the dimensions of the destination image, the content analysis technique was employed. The participants of the quantitative study were selected through a convenient sampling method. In order to identify the dimensions of the destination image exploratory factor analysis was applied. The research data were analyzed through confirmatory factor analysis in the AMOS software. The findings showed that Macro image of Iran, tourists’ motivation for traveling to Iran and marketing communication activities of the destination affect the dimensions and overall image of Iran. Destination image in turn affects the tourists’ intention to visit Iran.
    Keywords: Destination Image, Macro Image, motivation, Communication Activities, Mixed Method Approach
  • Soozan Sadat Saidi Shahri, Neda Zarandyan Pages 45-67
    Landforms are geomorphological features of scientific, culturalhistorical, aesthetic or socio-economic value based on human understanding. Given these features expansion in our country, the potential can be used for tourism development. Hence, this study aims to recognize Gonabad southwest geomorphologic landforms (as the most potential touristic area in the province) and evaluate their Geomorphtourism capabilities. Satellite imagery, geological and topographic maps and site visiting were used for identifying mentioned landforms and Geomorphtourism capabilities were evaluated by Peralong and Cocean methods. Accordingly, four geomorphologic landforms were identified; Darb Sofieh Mountain, Darb Sofieh Waterfall, Karesty Tak Zu Promontory, Tak Zu Waterfall, Khanic, and Kalatehnow. The results of the ranking in both method revealed, Darb Sofieh Mountain is the most important Geomorphtourism landform in the Gonabad Southwest. In other word, for tourism investment in the area, Darb Sofieh Mountain landform should be as a priority development goal. Karesty Tak Zu Promontory, Darb Sofieh Waterfall, Tak Zu Waterfall Khanic, and Kalatehnow are respectively next priorities.
    Keywords: Geomorphologic Landform, Geomophotourism, Gonabad, Peralong Method, Cocean Method
  • Mahmood Naderi Bani, Ali Delshad, Fatemeh Mohammadi, Marziyyeh Adibzadeh Pages 69-93
    In recent decades, information technology (IT) has become a key element in all aspects of people’s lives, especially in their working and professional lives. Application of IT in various sectors, businesses and organizations and its increasing growth, has provided a special importance for investigating the effective factors of IT acceptance, especially in hospitality-related businesses. Despite of the essence advantages of IT, accepting and using of it, has encountered with the staff resistance. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors affecting hotel staff acceptance of information technology. Descriptive survey has been determined as the research methodology. The hotels’ staff in Shiraz city have been selected as the statistical population. SPSS20 software and Smart PLS have been used to analyze the collected data. The results showed that such factors as attitudes, common beliefs toward IT and subjective norms have a significant and positive impact on accepting and applying IT.
  • Mahnaz Shayestefar, Saeedeh Khaleghizadeh Pages 95-122
    Ganjali khan caravansary is the most invaluable structure in Safavid era. This complex can be considered as an art museum of Safavid era in Kerman. Façade of Ganjali khan caravansary shines as a pearl in this invaluable complex because of the tiling applied in the façade, including different decorations such as geometric, vegetative, human and symbolic motifs which has brought about a beautiful coordination visually and semantically. Due to analytic-descriptive results obtained from this study, it is followed that artists of façade structure could create a new and attractive composition by putting together different beautiful pictorial shapes and inscriptions all of which suggests a certain meaning. In addition to aesthetics, they attract soul and thought of the spectator and they lead spectator’s mind beyond apparent meaning. This meaning shows movement i.e. moving from material world to eternal one. The present article has been adjusted analytically and descriptively with focus on field studies and it has done inferentially.
    Keywords: Aesthetics, Semantic Agreement, Ganjalikhan Caravansary Façade, Inscription, Symbolic motifs, Geometric Motifs
  • Ali Asghar Firuzjaeyan, Fatemeh Gholamrezazadeh Pages 123-144
    Ganjali khan caravansary is the most invaluable structure in Safavid era. This complex can be considered as an art museum of Safavid era in Kerman. Façade of Ganjali khan caravansary shines as a pearl in this invaluable complex because of the tiling applied in the façade, including different decorations such as geometric, vegetative, human and symbolic motifs which has brought about a beautiful coordination visually and semantically.Due to analytic-descriptive results obtained from this study, it is followed that artists of façade structure could create a new and attractive composition by putting together different beautiful pictorial shapes and inscriptions all of which suggests a certain meaning. In addition to aesthetics, they attract soul and thought of the spectator and they lead spectator’s mind beyond apparent meaning. This meaning shows movement i.e. moving from material world to eternal one. The present article has been adjusted analytically and descriptively with focus on field studies and it has done inferentially.
    Keywords: Aesthetics, Semantic Agreement, Ganjalikhan Caravansary Façade, Inscription, Symbolic motifs, Geometric Motifs