فهرست مطالب

پژوهش های ایرانشناسی - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • راضیه آبادیان صفحات 1-14
    از دیوان عنصری، ملک الشعرای دربار محمود غزنوی، تا کنون دو تصحیح منتشر شده است، ولی به سبب آنکه نسخه های دیوان او نسخه های معتبری نیستند، در این دو تصحیح دیوان او هم ناگزیر اشتباهاتی راه یافته است. در این جستار به بررسی و تصحیح بیت هایی از دیوان او پرداخته می شود که در چاپ های یحیی قریب و محمد دبیرسیاقی به نادرست تصحیح شده اند. اساس کار استفاده از همان دستنویس هایی است که این دو مصحح از آنها در تصحیح خود بهره برده اند و گذشته از آنها، دستنویسی دیگر نیز که از دستنویس های مورد استفاده این دو مصحح کهن تر است، برای رسیدن به صورت درست بیت به کار خواهد رفت. بیشتر اصلاحات بر اساس ملاک های دستوری و معنایی و با توجه به قرارداد های شعر کهن فارسی، به ویژه شیوه های قافیه بندی و صنعت پردازی، انجام یافته است.
    کلیدواژگان: نظم سده پنجم، دیوان عنصری، تصحیح متن، تصحیح قیاسی، سبک شناسی
  • محمدرضا ابوالقاسمی صفحات 15-32
    نوشته های فراوانی درباره نگارگری ایرانی در دست است که عموما برای تبیین زیباشناسی این هنر به آموزه های عرفانی و به ویژه عالم خیال یا عالم مثال استناد کرده اند. برخی از مهم ترین نظریه پردازان این حوزه (کربن، بورکهارت، شووان، نصر و رینگن برگ) با تکیه بر آراء ابن عربی کوشیده اند ثابت کنند که زیباشناسی نگارگری ایرانی برخاسته از آموزه عرفانی «عالم خیال» است. مسئله محوری این مقاله مبتنی است بر این که پیوند زدن مفاهیم متافیزیکی عالم خیال به زیباشناسی نگارگری مبنای نظری و روش شناختی مستحکمی ندارد، زیرا اولا ابن عربی و سایر پیروانش از طرح آموزه عالم خیال هدفی هستی شناختی (مراتب وجود) و معرفت شناختی (معرفت الله ) را دنبال می کرده اند؛ ثانیا شواهد و قراین چندانی در دست نیست که ثابت کند نگارگران و نقاشان الزاما با تعالیم عرفانی ابن عربی آشنا بوده یا بدان گرایش داشته اند؛ ثالثا، بنابر دیدگاه های عرفانی، شهود عالم خیال شروطی دارد و صرفا عارف واصل و حکیم کامل قادر است در آن سیر و سیاحت کند. بنابراین، تصور این که نگارگران همگی به چنین مراتبی دست یافته اند دور از ذهن به نظر می رسد و شواهد چندانی هم برای اثبات آن در دست نیست. در مقابل، کوشیده ایم نشان دهیم که با رجوع به خود آثار نگارگری بهتر می توان به وجوه زیباشناختی آن ها پی برد.
    کلیدواژگان: هنر سنتی، نگارگری ایرانی، عرفان، عالم خیال، فضای بصری
  • حسین بادامچی صفحات 33-48
    اشارات زیادی به آموزش حرفه در متون بین النهرینی وجود ندارد، زیرا شیوه رایج آموزش انتقال حرفه از پدر به پسر بوده است. با این حال، 35 سند قرارداد کارآموزی از دوره بابلی جدید در دست است که پنجره ای کم نظیر به دنیای آموزش حرفه ای و جنبه های حقوقی و اقتصادی آن باز می کند. مقاله حاضر، ضمن حرف نویسی و ترجمه 3 قرارداد کارآموزی از دوره هخامنشی، به بررسی جنبه های شکلی و ماهوی این اسناد می پردازد. از دید شکلی اجزای ضروری و اختیاری این قراردادها مطالعه می شود و از دید ماهوی موضوع و شرایط ضمن عقد و جنبه های اقتصادی مورد بررسی قرار می گیرد. در مواردی افراد ثروتمند برای بالا بردن ارزش کار بردگان خود اقدام به آموزش ایشان می کردند و افراد عادی هم می توانستند برای تامین آینده ای بهتر به آموزش حرفه ای فرزندان خود اقدام کنند. این قراردادها نقش کار شهروندان عادی و تخصص حرفه ای در اقتصاد بابل عصر هخامنشی را نشان می دهند که بر مبنای نظام طبقاتی نبوده است.
    کلیدواژگان: عصر هخامنشی، بین النهرین، بابل، قرارداد، کارآموزی
  • حمیدرضا پاشا زانوس، فرج الله احمدی صفحات 49-63
    روابط تجاری ایران و چین از طریق مسیر های دریایی در دوره ساسانی از جمله مباحث مورد اختلاف در میان پژوهشگران این حوزه از مطالعات است، تا جائی که برخی ادعا می کنند که هیچ گونه شواهدی از تماس مستقیم دریانوردان و بازرگانان چینی و ایرانی در دوره باستان وجود ندارد و تجارت مستقیم بین این دو کشور در قرون نخستین بعد از اسلام آغاز شده است. مقاله حاضر بر آن است تا براساس شواهد تاریخی، باستان شناختی و مدارک سکه ها در ایران و چین نشان دهد که ارتباطات بین ایران و چین از قرن ششم میلادی با حضور ایرانیان در بنادر جنوب چین آغاز شده است. بعدها خلیج فارس، به خاطر اهمیت یافتن سیراف در گسترش تجارت دریایی بین ایران و چین در قرن نهم میلادی، مرکز تجارت منظم بین ایران و چین از طریق دریا بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، چین، عصر ساسانی، تجارت دریایی، سیراف
  • علیرضا خسروزاده، محمود حیدریان، حمید محمدی صفحات 65-81
    بخش میان کوه شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری به سبب دارا بودن کوه های مرتفع، دره های عمیق و دشت های میانکوهی کوچک و قرارگیری در مسیر کوچ عشایر از گذشته های دور تاکنون مورد توجه انسان بوده است. این منطقه دارای دو چشم انداز کاملا متفاوت است. بخشی از آن باوجود رشته کوه چهل چشمه و گره با ارتفاعی بیش از 3500 متر دارای زمستان های سرد و تابستان های معتدل و بخشی با ارتفاعی کم بین 1100 تا 1800 متر در تابستان ها گرم و در زمستان ها سرد است. این ویژگی های جغرافیایی و آب و هوایی باعث شده که منطقه میان کوه دارای چراگاه های بسیار غنی در بیشتر ماه های سال باشد و ازاین رو منطقه ای بسیار مستعد برای شکل گیری و توسعه جوامع انسانی با معیشت دامداری از دورترین ایام به این سو بوده است. طی سه فصل بررسی که در این منطقه در سال های 1387 تا 1390 انجام شد، شماره 25 محوطه ایلام میانی شناسایی و ثبت شد. بیشتر محوطه های شناسایی شده دوره ایلام میانی در دره های کوچک و بزرگ و دامنه ارتفاعات قرار گرفته اند و تمامی ویژگی های ریخت شناختی استقرارهای کوچ نشینی امروزی را دارند و تنها در چند محوطه شواهدی از تداوم استقرارها دیده می شود.
    کلیدواژگان: الگوی استقراری، تبادل فرهنگی، جوامع کوچرو، ایلام میانی، منطقه میان کوه
  • حسن زندیه، بهاره پارسا آرا صفحات 83-96
    از جمله منابع دست اول و مهم در مطالعات تاریخی اسنادند که بازگوکننده حیات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی عصر و زمانه خودند. این منبع مهم برای مردم عادی، از لحاظ اطلاعات مندرج در آنها، و برای استفاده محققین، در فعالیت های تحقیقاتی، دارای ارزش و اهمیت است. با شکل گیری اجتماعات بشری، انسان های اولیه در جستجوی هویت خود و متمایز ساختن خویش بودند. با گذر زمان و افزایش جمعیت جوامع گوناگون، شناسایی هویتی افراد بیشتر مورد توجه قرار گرفته و روش های مختلفی برای شناسایی به کار گرفته شده که مهمترین آنها صدور اسناد هویتی برای افراد جامعه بوده است. طرح هویت سازی و به دنبال آن طرح اسناد هویتی محصول و نتیجه پیدایش نیمه دوم دولت پهلوی اول بوده است. عقدنامه های ازدواج (نکاح نامه) از نمونه اسناد هویتی هستند که به دلیل اطلاعات مندرج در آنها، بالاخص مباحث هویتی آن، از لحاظ تاریخی و حقوقی حائز اهمیت اند. در نیمه دوم دولت رضاشاه، به دنبال این طرح هویت سازی، مسئولین دفاتر ازدواج برای ثبت هر سند موظف به احراز هویت زوجین بودند و بدین ترتیب روند تاریخی تداوم و تحول سند ازدواج در تثبیت هویت ایرانی مورد توجه قرار گرفت
    کلیدواژگان: سندشناسی، اسناد هویتی، سند ازدواج، دوره پهلوی اول
  • لیلا ورهرام صفحات 99-115
    زوال خاندان پهلوانان سیستان و حمله بهمن اسفندیاران به آن شهر حد فاصل بخش های اساطیری و پهلوانی و قسمت های تاریخی تر در حماسه ملی ایران است و می توان آن را منادی پایان عصر پهلوانان دانست. مفصل ترین روایت این واقعه در منظومه حماسی بهمن نامه آمده است. مقاله حاضر، با بررسی برخی نکات درونی این روایت و مقایسه آن با سایر روایت های داستان، به این نتیجه رسیده است که روایت حاضر پرداخته دیلمیان بوده است. همچنین با مقایسه مطالبی که شاعر در ستایش ممدوح خود، محمد بن ملکشاه سلجوقی، آورده با وقایع دوران سلطنت این پادشاه معلوم کرده است که این منظومه در سال 495 یا محرم سال 496 ه.ق.، احتمالا در شهر همدان، سروده شده است.
    کلیدواژگان: حماسه، روایات پهلوانی ایرانی، روایات دیلمی، پهلوانان سیستان، بهمن نامه
|
  • Raziye Abadian Pages 1-14
    We have now at hand two editions of Onsori’s Divan , none of them is ideal. This is clauesd, first of all by the corruption of the manuscripts.
    This article attempts to examine and rectify a number of verses of Onsori’s Divan which have not been correctly recorded by the editors of the Divan in any of its two main editions; the 1st by Yahya Gharib, edited in 1341 S.H., and the 2nd by Mohammad Dabirsiaghi, edited in 1363 S.H. The basis of this study is the same manuscripts used by the mentioned editors. In addition, an older manuscript to which they had not access is used to find the correct forms of some of the verses. In this study most of the emendations were made upon grammatical and semantic criteria, especially regarding to the ancient Persian poetry conventions and figures of speech, as well as its literary traditions and style principals.
    Keywords: Persian poetry, Onsori's Divan, edition, emendation, Stylistics
  • Mohammadreza Abolghasami Pages 15-32
    There are several studies pertaining to Perisian painting which explain its aesthetics on the basis of mysticism and the notion of imaginal world. This point of view bears some methodological problems. Some of the prominent scholars (Burckhardt, Nasr, Ringgenberg), refering to Ibn Arabi’s mystical notions, have tried to show that the specific aesthetics of Persian painting has been derived from the imaginal world. Our aime here is to show that establishing the aesthetics of Persian painting on the basis of imaginal world’s metaphysics lacking seriously the theoretical and methodological rigour. Firstly, Ibn Arabi and his heirs’ conception of imaginal world was first of all ontological (hierarchy of Being) and epistemological (knowledge of God). Secondly, there are not overwhelming proofs which could demonstrate that Persian painters were initiated to this notion. Thirdly, achieving to imaginal world through mystical intuition is conditioned by asceticism and purifying rituals, which are not necessarily familiar to Persian painters almost working in the court of Sultans. We will try to show that considereing these painting in themselves is the genuine way to establish their aesthetics principles.
    Keywords: Traditional art, Persian painting, Mysticism, imaginal world, visual space
  • Hossen Badamchi Pages 33-48
    There are rare references to professional training in Mesopotamian sources mainly because this used to be done in the family, from father to son. Nevertheless, there are some 35 apprenticeship contracts from the Neo-Babylonian period which open a unique window to the social, legal and economic aspects of professional training. The present article edits and translates 3 such apprenticeship contracts from the Achaemenid period and studies the form and content of these contracts. The documents demonstrate economic specialization among the Babylonian craftsmen and the role of private sector within the society.
    Keywords: Achaemenid, Period, Mesopotmia, Babylonia, Contract Apprenticeship
  • Hamidreza Pasha Zanous, Farajollah Ahmadi Pages 49-63
    Since the evidence for direct maritime trade between the Sassanid Empire and China is exiguous, it has often been asserted that there was no direct sea commerce between these two countries. Scholars claim that there is nothing to prove direct Chinese sailings to Iran before Islam and say that direct sea commerce between them was occurred during early Islamic Period. Based on the historical, archaeological and numismatic evidence in Iran and China, this article tries to show that contacts between Persians and Chinese started from sixth century A.D because of the presence of Persians in southern ports of China. Later, Persian Gulf saw a regular Persian-Chinese trade because of the role of Sīrāf port in the expanding of Persian-Chinese relations at the ninth century A.D.
    Keywords: Iran, China, Sasanians, maritime trade, Sīrāf
  • Alireza Khosrowzadeh, Mahmoud Heydariyan, Hamid Mohamadi Pages 65-81
    The district of Miyān Kūh in the Ardal Town,Chahār Mahāl Bakhtiari Province, because of its high mountains, deep valleys and the fields among small mounts, being placed in the path of the was dering tribes has been the focus of the attention. The rigion has two different viewpoint. One part featuring the mounts Chēhēl Cheshme and Gereh with the altitude of more than 3500 m., has cold winter and mild summers, while the other part with alow altitude between 1100 to 1800 m is hot in summers and cold in winters. Such geographical and meteorological properties has caused the region Miyān Kūh feature rich postures in many months of the year and thus the region be prone to formation and development of human societies with husbandary living from very early times to now. According to the three seasons of close study of the region in the years 1387-1390, number 25 of the Middle Elamite site was identified and recorded. Most identified Middle Elamite site are situatd in the small and larg valleys and at the foot of altitudes. Additionally, they all possess morphological properties of the settlements contemporary and the hints for the continuation of their settlements are only visible in some parts.
    Keywords: settlements Pattern, Cultural exchange, Nomadic societies, Middle Elamite, Miyān Kūh Reion
  • Hasan Zandiyeh, Bahareh Parsaara Pages 83-96
    Among the most important and primary sources in historical studies, “Documents” have key role in reflecting political, social and cultural existence of their own time. Basically, these sources are invaluable for two groups: for ordinary people in terms of informations contained in them for researchers in their research his. By the formation of human communities, primitivman always been in search of his identity and trying to differentiate himself from the others. As the time went by and the human communities became more populated, identification became one of the most prominent aspects of the society and various types of methods were exploited in which issuing identity documents was very decisive. Creating identity followed by the concept of identity documents was the production and the result of the second half of the first modern Pahlavi government (1931-1942). Through all kinds of identity documents, marriage contracts have a lot of values and juridical view points of from historical. In the second half of the Reza Shah, h’s government, following this project, all the authorities who were in charge of marriage offices were obliged to clarify the husband and wife identity. As a result, the historical process of continuity and evolution in marriage contracts were considered in consolidation of Iranian identity.
    Keywords: Diplomatics, identification, documents, Marriage, Certificate, Pahlavi the I
  • Leila Varahram Pages 99-115
    The last chapter in the saga of Rustam and his family, the fall of the house of sistanian heroes, and ravage of this territory by Bahman, Son of Isfandiar, is an episode, which relates the mythic and heroic parts of Iranian national saga to its historical part. This article has addressed the issue of origin, date and place of versification of Bahmannameh, one of its variations which is the longest and most extensive one. The internal evidences of this epic poem demonstrates that it belongs to the people of northern Iran, the Deylamis. Moreover, through comparison of poet’s verses about his patron, Mohammad ibn i Malekshah, with the history of reign of this king it concludes that this book has been versified in 495 in city of Hamedan, where the poet eventually heard or read the mentioned version of the story.
    Keywords: Epic, Iranian heroic tradition, Deylami traditions, Sistanian heroes, Bahmanname