فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا رجبعلی بگلو *، رحمت الله فتاحی، مهری پریرخ صفحات 1-18
    هدف
    مقاله حاضر تلاش دارد تا به معرفی مدل ذهنی افراد در استفاده از نظام های اطلاعاتی به منزله یک حوزه پژوهشی بپردازد.
    روش
    روش پژوهش تحلیل مفهومی است. پژوهشگر از طریق مرور پژوهشهای مرتبط، به مفهوم پردازی مدل ذهنی و عوامل موثر بر آن در بافت نظام های اطلاعاتی از دیدگاه پژوهشگران پرداخته است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    واکاوی پژوهش ها نشان می دهد بیشتر آن ها با رویکرد کیفی و با استفاده از فن شبکه مخازن و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. همچنین با وجود ارتباط نزدیک حوزه تعامل انسان و رایانه با رفتار اطلاعاتی، توجه به نظریه های این حوزه و عوامل شکل دهنده و تاثیرگذار بر مدل های ذهنی افراد کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. با وجود این که در برخی پژوهش ها به شکاف بین مدل های ذهنی ذی نفعان (کاربر و طراح) اشاره شده است، مقایسه مدل های ذهنی افراد گوناگون و توجه به مهمترین عوامل تاثیرگذاری همچون تجربه ها، آموزش، پیشینه شغلی و مانند اینها بر شکل گیری مدل های ذهنی افراد از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدل ذهنی، نقشه شناختی، نظام های اطلاعاتی
  • عظیمه مظفری*، ثریا ضیایی، افسانه مظفری صفحات 19-38
    هدف
    با توجه به اهمیت مراجعین برای کتابخانه های عمومی، این پژوهش به بخش بندی و شناسایی مراجعین کتابخانه عمومی شهید دستغیب شیراز بر اساس ارزش دوره عمر آن ها و مدل RFM می پردازد.
    روش پژوهش: برای پیاده سازی روش پیشنهادی ابتدا مقادیر شاخص های مدل RFM تعیین شدند؛ پس از وزن دهی به این سه شاخص با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، مراجعین با استفاده از شبکه عصبی خود سازمان ده بخش بندی شدند؛ سپس با رسم هرم ارزش دوره عمر خوشه های مراجعین کلیدی و باارزش شناسایی شدند.
    یافته ها
    از بین سه شاخص مدل RFM، شاخص تعداد مراجعه دارای بیشترین اهمیت و شاخص سابقه عضویت دارای کمترین اهمیت در تعیین ارزش مراجعین بوده و بر این اساس مراجعین به پنج خوشه تقسیم شدند. طبق هرم ارزش دوره عمر، باارزش ترین مراجعین در خوشه چهار قرار گرفته اند که تنها 3 درصد از کل مراجعین را تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    با شناسایی مراجعین باارزش و کلیدی، پیشنهادهایی جهت بهبود امر خدمت رسانی به مراجعین با در نظر گرفتن ارزشی که برای کتابخانه دارند، ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارزش دوره عمر مراجعین، تحلیل سلسله مراتبی، شبکه خود سازمان ده، کتابخانه عمومی شهید دستغیب شیراز
  • زیور صباغی نژاد*، غلامرضا حیدری صفحات 39-58
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، توجه به مفهوم مدیریت اطلاعات است. اطلاعات قابلیت گسترش دارد، اشاعه می یابد، تغییر می کند و تغییر ایجاد می کند و نیاز به مدیریت و اداره دارد. بنابراین لازم است به مفهوم مدیریت اطلاعات توجه شود.
    روش
    نوع این پژوهش کتابخانه ای است که به روش مرور منابع انجام می گیرد. برای استخراج تعاریف و تاریخچه مربوط به مدیریت اطلاعات به منابع چاپی و الکترونیک مختلف (امرالد، ساینتس دایرکت، پروکوئست و وب آو ساینس) مراجعه شد و تعاریف از آن ها استخراج شدند.
    یافته ها
    پس از تحلیل و بررسی تعاریف موجود، مدیریت اطلاعات بدین صورت تعریف می شود: به کارگیری اصول مدیریتی و ابزارهای مناسب با هدف دسترس پذیر کردن اطلاعات ارزشمند، در زمان و مکان و قالب مناسب با کمترین هزینه برای افراد مناسب به منظور بهبود و ارتقا تصمیم گیری.
    نتیجه گیری
    تعاریف متعدد موجود از مدیریت اطلاعات، از جنبه های مختلف به این مقوله نگاه کرده اند. به نظر می رسد با توجه به ماهیت متغیر اطلاعات و نقش های مختلف آن، تعریف مدیریت اطلاعات نیز همواره در حال تغییر است.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، تحول تاریخی، تعریف، ااطلاعات نوین، مدیریت نوین اطلاعات
  • شبنم شاهینی، سیده صدیقه طاهرزاده موسویان، زاهد بیگدلی* صفحات 59-74
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی روند تاریخی آموزش مراجعان کتابخانه هاست. هدف دیگر این پژوهش خود ارزیابی کتابداران دانشگاه های شهید چمران و علوم پزشکی اهواز درباره ی میزان برخورداری آنان از برخی ویژگی های اساسی مورد نیاز برای تدریس است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شده است. برای بخش نخست این پژوهش، متون مربوط مطالعه شد. برای بخش دوم از پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 23 سوال استفاده شد. روایی پرسشنامه مورد تایید چهار استاد رشته کتابداری قرار گرفت و پایائی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 90/0 محاسبه شد. جامعه پژوهش شامل کتابداران دو دانشگاه شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز است. از 80 پرسشنامه توزیع شده در میان تمام کتابداران دو دانشگاه تعداد 56 پرسشنامه تکمیل شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که کتابداران دو دانشگاه به طور کل میزان صلاحیت خود را برای آموزش مراجعان «تا اندازه ای» می دانند، و تنها موردی که در حد «زیاد» اعلام شد «لذت بردن از آموزش» می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به حضور و گسترش روزافزون فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی و لزوم قطعی آموزش مراجعان ضرورت دارد کتابخانه های دانشگاهی نسبت به ارائه آموزش های نظری و عملی و آشنایی کتابداران با اصول و فنون تدریس اقدام نمایند. این کار علاوه بر ایجاد زمینه مساعد تر برای بهره وری بیشتر از منابع و خدمات کتابخانه ها، منزلت اجتماعی کتابداران را نیز ارتقاء خواهد داد.
    کلیدواژگان: کتابداران، آموزش مراجعان، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه شهید چمران، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
  • حسین اصغرنژاد، مرتضی کوکبی صفحات 75-96
    هدف
    مطالعه حاضر در پی بررسی تحولات در زمینه ایجاد و گسترش زیر ساخت های فن آوری اطلاعات در جهان است. به همین منظور مولفه هایی همچون کاربران اینترنت، دسترس پذیری، سرعت و پهنای باند، ضریب نفوذ، هزینه استفاده و توزیع وگسترش فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در کشورهای مختلف مورد توجه واقع شده اند.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع مروری بوده، ضمن مطالعه متون و ادبیات این حوزه از طریق بررسی و مطالعه پژوهش های فارسی و انگلیسی، استفاده از اطلاعات و آمار پایگاه های اطلاعاتی همچون یونسکو و اتحادیه بین المللی ارتباطات (ITU) نیز مد نظر قرار گرفته است.
    یافته ها و
    نتایج
    بررسی ها نشان می دهد که عوامل مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در توسعه و گسترش زیر ساخت های اطلاعاتی تاثیر به سزایی داشته، اما عامل اقتصادی و مهم ترین آن گران بودن فن آوری های نوین اطلاعاتی که سهم زیادی از تولید ناخالص ملی کشورهای در حال توسعه را به خود اختصاص می دهد از دلایل عمده پائین بودن ضریب نفوذ و عدم گسترش این زیر ساخت ها در کشورهای مورد نظر است. نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که هر چند فاصله میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در این زمینه بسیار است، اما آمارها حاکی از آن است که در طی سال های اخیر حرکت و جهش خوبی در کشورهای در حال توسعه در جهت دست یابی به زیر ساخت های مورد نظر به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: فن آوری های اطلاعات و ارتباطات، زیر ساخت، شاخص ها، ضریب نفوذ
  • خدیجه گشاس صفحات 97-110
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی وضعیت روند انتشار نشریات بعد از انقلاب اسلامی و در محدوده ی سال های 81-1358 در استان خوزستان می باشد.
    روش
    روش انجام پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی است. جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه و در صورت لزوم مصاحبه استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، فعالیت انتشاراتی ناشران متاثر از پدیده جنگ و مهاجرت، ناهماهنگی توام با افت و رکود نشر، خاصه در سال های60-58 و سال های 60، 63، 67 و 72 را برای نشریات در برداشته است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهند که از 13 عنوان نشریه به ترتیب در دو بخش خصوصی و دولتی2021 شماره و 19 عنوان و 294 شماره مربوط به بخش دولتی می باشد. فاصله انتشار نشریات با 13 عنوان به ترتیب شامل هفته نامه، ماهنامه و فصلنامه و در بخش دولتی با همان تعداد شامل هفته نامه، ماهنامه، فصلنامه و سالانه بوده است. نشریات به ترتیب با 13 عنوان به دو زبان فارسی وفارسی- عربی و در بخش دولتی، فارسی وفارسی- انگلیسی می باشد. یافته ها نشان داد که به دلیل وجود تفاوت فاحش میان تعداد ناشران در هر دو بخش همچنین فقدان رهنمودیخاص، امکان مقایسه اطلاعات و به دست آوردن تفاوتی معنی دار میسر نبوده است.
    کلیدواژگان: نشر نشریات، انقلاب اسلامی، خوزستان
|
  • Reza Rajabali Beglou*, Rahmatollah Fattahi, Mehri Parirokh Pages 1-18
    Purpose
    This paper tries to investigate people’s mental model in utilization of an IS as a field of research.
    Method
    This is a conceptual and theoretical study developed on the basis of concept analysis and literature review, conceptualizing mental model and the factors affecting it in the context of information systems in researchers’ views.
    Results/Findings: The results of the study showed that most of the research was conducted with a qualitative approach using Repertory Grid Technique (RGT) and semi-structured interview. Also, despite close relationship existing between Human-Computer Interaction and Information Behavior, less regarded were theories in this area and the factors shaping and affecting people’s mental model. Although some research pointed to the gaps existing among beneficiaries’ mental models, comparison of different mental models and considering the most important factors such as experience, education, and career background effective on mental models are also very important.
    Keywords: Mental Model, Cognitive Map, Information Systems
  • Azimeh Mozafari *, Soraya Zeiaei, Afsaneh Mozaffari Pages 19-38
    Purpose
    Due to the importance of public library clients, this study segments Shahid Dastgheyb Public Library clients in Shiraz city based on their lifetime values and their RFM models.
    Method
    In order to implement the proposed research methods, first amounts of the RFM indicators including recent use (R) and Frequency of use (F) were determined. Since library clients do not have any monetary values for the library, the third indicator of model (M) that concerned the monetary aspect was ignored and a new indicator called clients Registration Record (RR) was considered.The clientele information was extracted from the public library’s database and preprocessed. After weighing these three indicators, using the Analytic Hierarchy Process, clients were segmented by Self-Organizing Map. Then lifetime value pyramid was plotted by which clusters of the key and valuable clients were identified.
    Findings: Among the three indicators of the RFM model, Frequency of use (F) proved to be the most important and Registration Record (RR) the least important determinants of the values of clients. The clients under study were divided into five clusters. Based on the lifetime value pyramid, the most valuable clients fell in cluster 4 which includes only 3 percent of all clients. These clients were those who recently used the library, their usage frequencies were high and had a longer registration record.
    Conclusions
    Having identified the key and valuable clients, some suggestions were presented to improve the services considering the client’s value to library
    Keywords: Client Lifetime Value, Analytic Hierarchy Process, Self, Organizing Map, Shahid Dastgheyb Public Library
  • Zivar Sabbaghinejad*, Gholamreza Heidari Pages 39-58
    Purpose
    The main purpose of this work is to study the concept of information management (IM). It is important to consider the essence and nature of IM, because it is the basis for other research relating IM. Since the data source is capable of expansion, proliferation, and continuously changing, so it can cause major changes in the organizational entity or individuals.
    Method
    For extracting the definition and history of IM, printed and electronic resources were examined. Therefore, four databases, namely Emerald, Science Direct, ProQuest and Web of Science (WoS) were examined and searches were done with exact phrase “information management”.
    Results
    Information management is defined as: using management principles and tools in information process for accessing and valuing information, in suitable place, time and format with less expense for suitable person in order to improve his/her decision making and upgrading.
    Conclusion
    Various definitions of IM have a look at various aspects of this concept. It seems that due to the changing nature of information and its different roles, definition of IM is constantly varying according to the time requirements
    Keywords: information management, history, definition
  • Shabnam Shahiny, Seyyedeh Sedigheh Taherzadeh Mousavian, Zahed Bigdeli* Pages 59-74
    Purpose
    The main purpose of this study was to investigate historical trends of user education in libraries. It also attempted to ask librarians to assess their readiness to train their users.
    Method
    This research was conducted in two phases, following a descriptive-analytical approach. In the first part the relevant materials were examined. For the second part, a questionnaire was developed which consisted of 23 questions and proved to be valid and reliable with a Cronbach’s Alpha calculated as 0.90. The research population consisted of all 80 librarians of both universities; however, 56 questionnaires were used in data analyses.
    Findings/
    Results
    The results showed that librarians at both universities found their capabilities in training users as “to some extent” and the only item with high competency was “enjoying teaching”.
    Conclusion
    Due to the widespread and increasing presence of new information and communication technologies, and because of absolute necessity of teaching library users, it is essential for academic libraries to offer theoretical education and training to librarians to familiarize them with topics and with teaching principles. This will pave the path to more productivity of the library resources and services, as well as to promote librarians social status.
    Keywords: Librarians, user education, academic libraries, Shahid Chamran Univerity, Jundishapur University of Medical Sciences
  • Hossein Asgharnejad, Morteza Kokabi Pages 75-96
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the changes in establishment and expansion of infrastructures of information and communication technologies globally. Thus, components such as users of the Internet, access, speed and bandwidth, Internet penetration rate, cost, distribution and development of information and communication technologies have been considered in different countries.
    Methodology
    This is a review of the literature which includes both Persian and English works in this field; it also used the information stored in UNESCO and International Telecommunications Union’s (ITU) information databases.
    Findings and
    Results
    The results showed that the infrastructures in developed and developing countries are superior to that of underdeveloped countries; they are far ahead of these countries in every component studied. Different political, social, economic, and cultural factors have played a role in this development; however, the economic factor, expensive new information technologies in particular, which uses a high proportion of Gross National Product (GNP) of developing countries is the major factor and reason for lowInternet users per hundred population and insufficient development of these infrastructures in these countries. The results showed that although the gap between developed and underdeveloped countries in this regard is considerable, it is obvious that during recent years we have witnessed a reasonable movement in underdeveloped countries to be equipped with necessary infrastructures to achieve their goals.
    Keywords: information, communications technologies, infrastructure, indices, Internet penetration rate
  • Khadidjeh Gashas Pages 97-110
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the changes in establishment and expansion of infrastructures of information and communication technologies globally. Thus, components such as users of the Internet, access, speed and bandwidth, Internet penetration rate, cost, distribution and development of information and communication technologies have been considered in different countries.
    Methodology
    This is a review of the literature which includes both Persian and English works in this field; it also used the information stored in UNESCO and International Telecommunications Union’s (ITU) information databases.
    Findings and
    Results
    The results showed that the infrastructures in developed and developing countries are superior to that of underdeveloped countries; they are far ahead of these countries in every component studied. Different political, social, economic, and cultural factors have played a role in this development; however, the economic factor, expensive new information technologies in particular, which uses a high proportion of Gross National Product (GNP) of developing countries is the major factor and reason for lowInternet users per hundred population and insufficient development of these infrastructures in these countries. The results showed that although the gap between developed and underdeveloped countries in this regard is considerable, it is obvious that during recent years we have witnessed a reasonable movement in underdeveloped countries to be equipped with necessary infrastructures to achieve their goals.
    Keywords: information, communications technologies, infrastructure, indices, Internet penetration rate