فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 103 (تابستان 1393)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 103 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/26
  • تعداد عناوین: 17
|
  • الهام مهرابی گوهری*، روح الله تقی زاده مهرجردی صفحات 3-11
    از آنجا که اندازه گیری پارامترهای ظرفیت تبادل کاتیونی و جرم مخصوص ظاهری به روش های مستقیم مشکل و هزینه بر است، روش های غیرمستقیم تحت عنوان توابع انتقالی برای پیش بینی پارامترهای خاک از خصوصیات سهل الوصول توسعه پیدا کرده است. بدین منظور در این پژوهش، برای برآورد ظرفیت تبادل کاتیونی و جرم مخصوص ظاهری اقدام به نمونه برداری از منطقه فشند در تهران از 15پروفیل، به تعداد 63 نمونه شد. در این پژوهش، از توابع انتقالی استفاده شد که قبل از وارد کردن متغیر های مستقل(عوامل ورودی) و ظرفیت تبادل کاتیونی و وزن مخصوص ظاهری به عنوان خروجی ها (متغیر وابسته)، با استفاده از نرم افزار مینی تب و آزمون نرمال بودن کولموگروف-اسمیرنوف، نرمال بودن داده ها مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که داده ها نرمال می باشند. برای توسعه توابع انتقالی از روش رگرسیون چندگانه و شبکه عصبی استفاده شد. در ابتدا، داده های آموزش و تست را تعیین و سپس داده های ورودی به شبکه را معیار سازی کرده، در مرحله بعد، مدل های مختلف شبکه عصبی با یک لایه مخفی که تعداد نرون های آن به بین 2 تا 10 نرون می باشد، تهیه و ساختار بهینه شبکه به روش سعی و خطا با استفاده از معیارهای ضریب همبستگی، RMSE ،ME و AARE تعیین شد. برای پیش بینی ظرفیت تبادل کاتیونی، ورودی های شبکه شامل رس، سیلت، شن و ماده آلی و برای پیش بینی وزن مخصوص ظاهری، ورودی های شبکه شامل رس، سیلت، شن، آهک، رطوبت اشباع و ماده آلی استفاده شد. برای تعیین رگرسیون چند متغیره پارامترهای مورد مطالعه، با استفاده از نرم افزار مینی تب رابطه رگرسیونی مربوطه از داده های آموزش تعیین شدو از روابط تجربی بروسما و همکاران (1986)، مانریکو و بل (1991) و ونکولن (1995) نیز استفاده شد. به علت وجود روابط غیرخطی بین متغیرهای وابسته و پیش بینی شونده، شبکه عصبی عملکرد بهتری نسبت به مدل های رگرسیون پایه برای پیش بینی ظرفیت تبادل کاتیونی و وزن مخصوص ظاهری خاک با ضرایب تبیین 89/0 و 74/0 به ترتیب داشته است. بعد از شبکه عصبی که بهترین عملکرد را به خود اختصاص داد، رگرسیون چند متغیره دقت بالاتری را داشت. در توابع انتقالی که برای تخمین ظرفیت تبادل کاتیونی به کار رفت، مدل های مانریکو و بل (1991) با ضریب تبیین 24/0، عملکرد یکسانی داشته و نسبت به مدل بروسما و همکاران (1986) با ضریب تبیین 06/0 دارای دقت بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: توابع انتقالی، ظرفیت تبادل کاتیونی، جرم مخصوص ظاهری
  • فرزانه فتوحی فیروزآباد*، حمیدرضا عظیم زاده، علی طالبی صفحات 12-21
    فرسایش پذیری از عوامل اصلی و موثر در ایجاد فرسایش خاک است که به عنوان جز جدانشدنی از توابع ریاضی مدل های فرسایش همچون معادله جهانی تلفات خاک محسوب می شود. تحقیق حاضر در بخشی از دشت یزد- اردکان به عنوان یکی از دشت های تیپ مناطق خشک با هدف تعیین الگوی توزیع مکانی فرسایش پذیری خاک (K) و مقایسه روش های درون یابی ساده، معمولی و جهانی کریجینگ انجام شد. روش نمونه برداری طبقه بندی-تصادفی از 37 نقطه با توزیع تقریبا یکنواخت از عمق 10 سانتی متر خاک نمونه برداری انجام شد. نفوذپذیری با استفاده از روش حلقه مضاعف اندازه گیری گردید. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و دانه بندی به روش هیدرومتری، مواد آلی به روش های استاندارد آزمایش شد. سپس شاخص فرسایش پذیری خاک با روش ویشمایر و اسمیت برآورد گردید. آزمون نرمال بودن داده ها انجام شد و با استفاده از تغییرنماهای ArcGIS9.3 الگوی تغییرات تعیین و پهنه بندی به روش های کریجینگ معمولی، جهانی، ساده و عکس مجذور فاصله برای ضریب K صورت گردید. از شاخص های میانگین مطلق اشتباهات، میانگین اریبی اشتباهات، ریشه دوم میانگین مربع خطا و درصد بهبود نسبی به منظور کنترل و اعتبارسنجی روش های درون یابی استفاده شد. شاخص فرسایش پذیری در دشت سر لخت در محدوده 0072/0 ± 0055/0، در دشت سر اپانداژ 0037/0 ± 005/0 و در دشت سر پوشیده 0133/0 ± 0173/0 تن ساعت بر مگاژول میلیمتر متغیر است. نتایج رسم نیم تغییرنما و انتخاب مدل مناسب بر آن نشان داد که در روش های کریجینگ ساده و جهانی مدل کروی و در کریجینگ معمولی مدل گوسی دارای بهترین برازش است. از لحاظ شاخص های MAE5، MBE5، RMSE و RI روش کریجینگ معمولی دارای صحت بیشتر و خطای کمتری است. در مجموع دقت روش های مختلف کریجینگ در تخمین ضریب K از روش عکس مجذور فاصله بیشتر است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی فرسایش پذیری خاک، کریجینگ جهانی، کریجینگ ساده، کریجینگ معمولی، معکوس فاصله
  • عطاالله کاویان*، مرضیه بهرامی، حامد روحانی صفحات 22-32
    قابلیت یک مدل آبخیز برای پیش بینی شایسته جریان آبراهه برای کاربردی ویژه، از طریق آنالیز حساسیت، واسنجی، اعتبار سنجی ارزیابی می گردد. در این مطالعه مدل SWAT برای شبیه سازی رواناب در حوزه آبخیز کچیک با مساحت 3600 هکتار در استان گلستان صورت گرفته است. بدین منظور ابتدا آنالیز حساسیت با استفاده از مدل SWAT2009 به علت در دسترس بودن ابزار آنالیز حساسیت در مدل انجام گرفت. نتایج نشان داد پارامتر ارتفاع آستانه آب در اکیفر سطحی که نیازمند است تا برگشت آب صورت پذیرد (GWQMN)، شماره منحنی (CN2)، جبران تبخیر از خاک (ESCO)، ظرفیت آب قابل دسترس در لایه خاک (SOL_AWC) و هدایت هیدرولیکی خاک در حالت اشباع (SOL_K) به ترتیب جزء مهمترین فاکتورهای کنترل کننده دبی جریان در حوزه آبخیز مورد مطالعه می باشند. در مرحله دوم، ارزیابی عملکرد مدل SWAT2009 از طریق واسنجی و اعتبارسنجی انجام گرفت. سال 2004 به عنوان دوره واسنجی و سال های 2005 و 2006 به عنوان دوره اعتبارسنجی تعیین گردید. نتایج ارزیابی کارایی مدل نشان داد ضریب تبیین در دوره واسنجی و اعتبار سنجی به ترتیب برابر 71/0 و 75/0 و ضریب نش-ساتکلایف برابر 7/0 و 71/0 می باشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که مدل SWAT می تواند رواناب سطحی را با دقت بالایی پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، اعتبارسنجی، رواناب، مدل سازی، واسنجی
  • جلال برخورداری*، محمد زارع مهرجردی، مسعود یوسفی صفحات 33-42
    یکی از راه حل های مناسب و کار آمد برای بهینه سازی استفاده از رواناب بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، استفاده از شبکه های پخش سیلاب می باشد که ضمن کاهش خسارات ناشی از سیل، در افزایش حجم سفره آب زیر زمینی، احیاء مراتع و بیابان زدایی موثر است. هدف از این تحقیق، بررسی برخی ویژگی های خاک و پوشش گیاهی شبکه پخش سیلاب ایستگاه سرچاهان و مقایسه آن با منطقه شاهد است. در این تحقیق اثرات پخش سیلاب بر تغییرات کمی و کیفی پوشش مرتعی (زادآوری، شادابی) و خاک سطحی در ایستگاه پخش سیلاب سرچاهان در 90 کیلومتری شمال بندر عباس (مرز اقالیم ایران تورانی و ساحلی) بررسی شد. بدین منظور یکی از شبکه های پخش سیلاب که شامل پنج بند بود بعنوان تیمار و عرصه ای مشابه از نظر پوشش گیاهی و خاک که فقط امکان سیلگیری ندارد بعنوان شاهد انتخاب گردید، سپس ویژگی های پوشش مرتعی شامل درصد تاج پوشش، تولید، فراوانی، تراکم، زادآوری و شادابی گونه های گیاهی در بندهای پخش سیلاب با 60 و عرصه شاهد با 12 پلات 2×2 متر، در طی 4 سال اندازه گیری و ثبت گردید. همچنین از میزان و کیفیت سیلاب های ورودی به شبکه و خصوصیات خاک در مناطق سیل گرفته و شاهد آمار برداری گردید و با روش تحلیلی و آماری به بررسی اثرات کیفیت و میزان سیلاب ورودی به شبکه بر روی خصوصیات خاک و پوشش گیاهی پرداخته شده است. نتایج این تحقیق با استفاده از آزمون های آماری نشان داد که از نظر کمی میزان درصد تاج پوشش در عرصه آبگیری شده نسبت به عرصه شاهد در سطح خطای 1 درصد از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار است، اما میزان تراکم، تولید و فراوانی از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار با شاهد نیستند. تاثیر پخش سیلاب بر افزایش زادآوری و شادابی پوشش گیاهی مرتعی ابتدا در گونه های یک ساله و سپس در گونه های چند ساله به مرور زمان نمایان گردیده است. در گونه های یکساله بعلت رویش جدید در هر سال تغییرات زادآوری و شادابی در اثر بارندگی و سیلاب سریع تر و نمایان تر است. ولی این تغییرات در گونه های چند ساله همراه با تغییر سایر فاکتورهای محیطی از جمله خاک دیرتر نمایان می شود.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی مرتعی، پخش سیلاب، خاک، همبستگی، هرمزگان
  • ناصر باغستانی میبدی*، محمدتقی زارع، علی احسانی صفحات 43-51
    مراتع از گونه های گیاهی مختلفی تشکیل شده است که هر یک از آن ها دارای فنولوژی و اندازه خاص خود می باشند. آگاهی از این خصوصیات در گونه های گیاهی مهم یک سایت مرتعی به عنوان یکی از ایزار مدیریت مرتع در آن عرصه تلقی می شود. بررسی مراحل فنولوژیکی و تغییرات اندازه 2 گونه گیاهی Stipa barbata Desf و Stipa caucasica Schmalh در مراتع استپی ندوشن یزد طی دوره 4 ساله (89-1386) با این هدف انجام شده است. در آغاز اجرای پژوهش درون سایت قرق برای هر گونه گیاهی 10 پایه مشخص گردید و در مراحل اجرای پژوهش از این پایه ها آماربرداری شد. اطلاعات مربوط به مراحل فنولوژی و اندازه هر گونه در مقاطع زمانی 15 روزه در مرحله رویشی و 7 روزه در مرحله زایشی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصله، در گونه Stipa barbata آغاز دوره رشد در دوره مورد مطالعه از دهه اول بهمن ماه به ثبت رسیده است. زمان گل دهی از دهه اول تا دوم اردیبهشت ماه انجام می شود. بذر دهی این گونه از دهه اول تا آخر خرداد ماه وقوع می یابد. حداکثر ارتفاع تاج پوشش در دوره مطالعه شده در سال نسبتا خشک 1389 برابر 91 سانتیمتر می باشد که با مقدار حداقل به میزان 23 سانتیمتر در سال بسیار خشک 1387 واجد تفاوت معنی دار است. بین مقادیر حد اکثر و حداقل قطر تاج پوشش این گونه به ترتیب در سال معمول 1388 و بسیار خشک 1387 با اندازه های 43 و 32سانتی متر نیز تفاوت معنی داری وجود دارد. از سوی دیگر بین مقادیر قطر تاج پوشش این گونه در سال های نسبتا خشک (1389)، معمول (1388) و مرطوب (1386) در منطقه تفاوت معنی داری دیده نمی شود ( 05/0 P≤ ). در گونه Stipa caucasica آغاز دوره رشد در دوره مورد مطالعه از دهه اول بهمن ماه به ثبت رسیده است. زمان گل دهی از دهه سوم فروردین ماه تا دهه دوم اردیبهشت ماه انجام شده است. بذر دهی این گونه از دهه اول تا دوم خرداد ماه وقوع می یابد. حداکثر ارتفاع تاج پوشش در دوره مطالعه شده در سال نسبتا خشک 1389 برابر 38 سانتی مترمی باشد که با مقدار حداقل به میزان 12 سانتیمتر در سال بسیار خشک 1387 واجد تفاوت معنی دار است. بین مقادیر قطر تاج پوشش این گونه در سال های نسبتا خشک (1389)، معمول (1388) و مرطوب (1386) در عرف منطقه تفاوت معنی داری دیده نمی شود. حداکثر مقدار قطر تاج پوشش در سال 1389 و حداقل مقدار با داشتن تفاوت معنی دار با آن در سال بسیار خشک که به ترتیب برابر 34 و 27 سانتیمتر می باشند ( 05/0 P≤ )
    کلیدواژگان: رشد رویشی، گل دهی، بذردهی، Stipa barbata، Stipa caucasica، یزد
  • مریم مرادنژادی، کامران کریمی، سارا نخعی نژادفرد، حسن خسروی*، مقداد جورغلامی صفحات 52-60
    در این تحقیق که در حوزه آبخیز ایوان در استان ایلام انجام شد، هیدروگراف سیلاب با استفاده از مدل HEC HMS در نرم افزا های HECGEO HMS و 9.3 Arc Map، شبیه سازی و بررسی شد. در این تحقیق سعی شده است با روندیابی هیدروگراف زیرحوضه ها تا خروجی کل حوضه میزان مشارکت آن ها در ایجاد سیل خروجی حوزه تعیین و زیر حوضه ها از نظر سیل خیزی اولویت بندی شود. برای این منظور از داده های سیلاب و دبی و بارش روزانه و ساعتی ایستگاه های باران سنجی منطقه مورد مطالعه در دوره آماری 20 ساله (1390-1370) استفاده شد. سپس کل حوضه به 4 واحدکوچک تر (E1، E2، E3، E4) برای تجزیه و تحلیل بهتر تقسیم بندی شد و نقشه های توپوگرافی، پوشش گیاهی، گروه های هیدرولوژیکی خاک در محیط Arc Map تهیه شد. در مرحله بعد، از تلفیق نقشه کاربری اراضی و گروه های هیدرولوژیکی خاک نقشه CN حوضه به دست آمد. نتایج نشان دهنده این است که مشارکت زیر حوضه ها در رواناب ایجاد شده با مساحت آن ها رابطه مستقیم ندارد. شماره منحنی متوسط وزنی برای زیر حوزه های مورد مطالعه نزدیک به 80 به دست آمد که نشان می دهد در هر رویداد بارندگی حجم زیادی از آن در سطح زمین جاری می شود. افزایش ارتفاع رواناب نشان دهنده تغییر بیشتر خاک، هدر رفتن آب قابل دسترس گیا هان و خطر ایجاد سیل در منطقه است. با توجه به کاربری موجود در منطقه که جنگل است، این نتیجه گیری خطر تغییر کاربری از جنگل به مرتع و در نتیجه افزایش سیلاب را در پی دارد.
    کلیدواژگان: مدل HEC HMS، بارش، رواناب، هیدروگراف سیلاب، حوزه آبخیز ایوان
  • مسعود عشقی زاده*، علی طالبی صفحات 61-73
    امروزه روش های تصمیم گیری چند معیاره کاربرد وسیعی در علوم مختلف پیدا کرده اند. بطوریکه تلفیق سیستم های اطلاعات جغرافیایی با روش های تصمیم گیری چند معیاره منجر به ارائه روش های تصمیم گیری چند معیاره مکانی شده است. در این تحقیق، توان مکانی شدت سیلخیزی حوزه زوجی کاخک شهرستان گناباد با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا عوامل توپوگرافی، اقلیمی، زمین شناسی، خاکشناسی، هیدرولوژی، پوشش گیاهی و کاربری اراضی بعنوان مهمترین عوامل موثر بر سیلخیزی تعیین و لایه های طبقات مرتبط با آنها تهیه گردید. سپس معیارها و طبقات آنها با فرآیند تحلیل شبکه ای وزن دهی و لایه های وزنی توسط نرم افزار الویس 3 تلفیق و نقشه توان مکانی سیلخیزی تهیه گردید. نتایج بکارگیری فرآیند تحلیل شبکه ای توان سیلخیزی حوره شاهد را بیشتر محاسبه نمود بطوریکه متوسط وزن توان سیلخیزی در حوزه شاهد 25/0 و در حوزه نمونه 21/0 محاسبه شد. همچنین عامل شماره منحنی بیشترین وزن و جهت شیب شمالی کمترین وزن را در محاسبه توان سیلخیزی حوزه زوجی کاخک داشته است. این تحقیق نشان داد فرآیند تحلیل شبکه ای می تواند بعنوان روشی برای برآورد توان سیلخیزی و نمایش تغییرات مکانی آن در سطح حوزه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، فرایند تحلیل شبکه ای، سیلخیزی، گناباد
  • امین حاجی احمدی*، مجتبی صانعی، مهدی اژدری مقدم صفحات 74-82
    یکی از راه های کنترل رسوبات معلق استفاده از حوضچه رسوبگیر گردابی می باشد. در این تحقیق به منظور کنترل تجمع رسوبات در کف حوضچه رسوبگیر گردابی در هنگام رسوبگیری، از صفحات مستغرق انحنادار در قطاع های 45 درجه در کف حوضچه گردابی استفاده گردید، همچنین اثر اندازه روزنه در کارایی صفحات مستغرق انحنادار برای رسوب شویی کف حوضچه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در یک مدل فیزیکی با ارتفاع 90 سانتی متر، قطر 06/2 متر و شیب کف %10 انجام گرفت و از سه روزنه با قطرهای 59 و 46 و 36 میلی متر استفاده شد. صفحات مستغرق در آرایش های متفاوت کار گذاری شد. نتایج آزمایش ها نشان داد عملکرد صفحات در رسوب زدایی از کف، ابتدا تحت تاثیر روزنه و سپس آرایش های قرارگیری صفحات می باشد. همچنین مشخص شد که در بهترین آرایش قرارگیری صفحات در کف باعث افزایش 03/20 درصد رسوب زدایی از کف می گردد.
    کلیدواژگان: رسوب، حوضچه رسوبگیر، جریان گردابی، صفحات مستغرق انحنادار، راندمان
  • منصور جهان تیغ صفحات 83-92
    این آزمایش با هدف بررسی اثر دور آبیاری بر رشد نهال انجام پذیرفت. در این تحقیق چاله هایی به عمق 130 و قطر 80 سانتیمتر حفر و سه عامل دور آبیاری (آبیاری بر مبنای حداکثر تخلیه رطوبتی70 و 90 درصد)، خاک (نوع کشاورزی و شاهد) گیاه (اکالیپتوس و گز شاهی) مورد بررسی قرار گرفت. این طرح به روش آماری اسپلیت پلات با 8 تیمار و 4 تکرار اجراء گردید. تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که اثر دور آبیاری ، خاک و گیاه در سال اول بر روی ارتفاع نهال ها تاثیر داشته است ولی سایر اثرات متقابل عوامل مورد بررسی بر روی آن بی تاثیر بوده است (). در سال دوم نیز دور آبیاری افزایش ارتفاع گیاه را در پی داشته است ولی سایر عوامل تاثیر گذار نبوده اند (). نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر دور آبیاری، خاک و سال و اثر متقابل دور آبیاری و نوع نهال بر روی ارتفاع در سطح آماری 1% () معنی دار ولی سایر اثرات از لحاظ آماری بر روی آنها معنی دار نبود (). داده ها نشان داد که نهال اکالیپتوس با مصرف هر لیتر آب در روش آبیاری70 درصد تخلیه رطوبتی به ترتیب 24/0 و نهال گز 19/0 سانتی متر رشد می نماید، در حالیکه در روش آبیاری90 درصد تخلیه رطوبتی هر نهال اکالیپتوس و گز به ترتیب 11/0 و 14/0 سانتی متر رشد می کنند. بنابر این دور آبیاری 70% تخلیه رطوبتی و تغییر خاک چاله های احداثی برای نهالکاری، کارآیی بهتری نسبت به آبیاری 90% تخلیه رطوبتی دارد.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، پوشش گیاهی، دور آبیاری، سیستان، مناطق بیابانی
  • لیلا خلاصی اهوازی، محمدعلی زارع چاهوکی* صفحات 93-106
    جزیه کمی روابط پوشش گیاهی و عوامل محیطی ابزاری ضروری در زمینه تحقیقات مدرن بوم شناسی پوشش گیاهی است. هدف از این پژوهش تفکیک قطعات نمونه برای تشکیل واحدهای جامعه شناسی گیاهی در تعیین گروه های بوم شناختی مراتع شرق سمنان با استفاده از روش های عددی و مقایسه این روش هاست. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک در 6 تیپ گیاهی و مجموع 270 پلات انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات پوشش گیاهی در هر واحد، نمونه برداری در طول 3 ترانسکت 750 متری صورت گرفت. در طول هر ترانسکت، 15 پلات با ابعادی که به روش حداقل سطح تعیین گردید، به فاصله 50 متر قرار داده شد. در هر پلات نوع گونه های موجود، تراکم و درصد تاج پوشش آنها تعیین شد. در این پژوهش طبقه بندی پوشش گیاهی با روش های تجزیه دوطرفه گونه های شاخص (TWINSPAN)، تجزیه خوشه ایو تجزیه و تحلیل گونه های معرف انجام شد. با توجه به نظریه پیوستگی جوامع گیاهی، تجزیه تطابق کانونیک (CCA) و تجزیه تطبیقی قوس دار (DCA) برای تفکیک قطعات نمونه استفاده شد. در این تحقیق برای تعیین بهینه خوشه ها، روش تجزیه و تحلیل گونه های معرف به همراه آزمون مونت کارلو به کار گرفته شد. نتایج نشان داد در صورتی که در طبقه بندی پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه حاصل از تجزیه و تحلیل خوشه ایو TWINSPAN، شش خوشه یا گروه انتخاب شود، تعداد گونه های معرفی که دارای ارزش معنی داری باشند، حداکثر خواهد بود. بنابراین شش گروه به عنوان تعداد بهینه گروه های بوم شناختی مراتع شرق سمنان تعیین شد. روش تجزیه دوطرفه گونه های شاخص با توجه به همبستگی بالا، مقادیر ویژه بالا در گروه ها (65/0 تا 85/0) و تفکیک قطعات نمونه از دقت بالاتری برخوردار است و کاربرد آن نسبت به سایر روش ها به دلیل دقت بالاتر و تایید روش بوسیله آنالیز گرادیان بهتر است. همچنین نتایج نشان داد که روش DCA با مقادیر ویژه بالای محورهای اول و دوم (63/0 و 193/0) نتایج طبقه بندی را با تفکیک بیشتری نسبت به روش CCA تایید می کند.
    کلیدواژگان: تجزیه تطابق کانونیک، تجزیه تطبیقی قوس دار، تجزیه دوطرفه گونه های شاخص، تصادفی، سیستماتیک، شاخص تشابه فاصله اقلیدسی
  • احمد احمدی، حسن یگانه*، حسین شکیب، مریم بخشنده سوادرودباری، مهدی معمری صفحات 107-112
    به منظور بررسی ویژگی های رویشی و تولیدی و نیز میزان مصرف علوفه گیاه Bromus tomentellus در مراحل مختلف فنولوژی توسط دام، طرح حاضر به مدت چهار سال (1386 تا 1389) در مراتع منطقه قره باغ ارومیه به اجرا گذاشته شد. بدین منظور، مقدار علوفه باقیمانده از این گیاه، از هنگام شروع چرای دام (اول فروردین) تا زمان خروج از مرتع (پایان شهریور)، بطور متناوب و با فواصل یک ماهه اندازه گیری شد. با کم کردن مقدار بدست آمده از میزان تولید در داخل قطعه محصور، مقدار مصرف گونه تعیین گردید. سپس به منظور بررسی تاثیر تغییرات سالانه و ماهانه شرایط محیطی بر مقدار تولید و مصرف گونه مورد مطالعه ، اعداد و ارقام حاصله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده-ها نشان داد که در بین سالهای اجرای طرح، اختلاف معناداری در مقدار تولید این گونه وجود ندارد. در مقابل، میزان مصرف این گونه در سال 1389 با مقدار میانگین 45/6 گرم به ازای هر پایه، بطور معناداری بیشتر از سالهای دیگر بود. در مورد تغییرات ماهانه نیز فروردین با میانگین تولید 70/19 گرم در هر پایه بیشترین مقدار را نشان داد در صورتیکه بیشترین میزان مصرف علوفه (84/27 گرم در پایه) مربوط به اردیبهشت ماه بود. نتایج این مطالعه نشان داد که عوامل محیطی از قبیل بارندگی، دما و غیره تاثیر مهمی در میزان تولید و مصرف گونه مورد مطالعه دارند.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، مدیریت مرتع، تولید علوفه، مصرف علوفه، عوامل محیطی، علف پشمکی
  • ابراهیم مقیمی*، مرضیه قدسی صفحات 113-122
    خندق ها اشکال پیشرفته فرسایش تشدید شونده می باشند که در اثر عوامل مختلف ایجاد می شوند. این نوع فرسایش در محدوده های کوهستانی نواحی نیمه خشک که دامنه ها به خوبی توسط پوشش گیاهی محافظت نمی شوند، بیشتر دیده می شود. در تشدید فرسایش عوامل مختلفی دخیل هستند. در این تحقیق سعی شده است عوامل محیطی درونی موثر بر شکل گیری و گسترش خندق ها بررسی شود. 42 خندق فعال و معرف از نظر ویژگی های مورفومتریک در سه منطقه دهدشت، برازجان و سواد کوه گزینش شدند. طول خندق، عرض، عمق و ارتفاع در آنها اندازه گیری شد و طبقه بندی خندق ها بر اساس پارامتر طول انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، مقایسات آماری بین فاکتورهای مورفومتریک خندق ها و فاکتورهای درونی (توپوگرافی و فیزیکی-شیمیایی) موثر در ایجاد خندق در سه منطقه مورد مطالعه از طریق آزمون F صورت گرفت و در صورت معنی دار بودن، میانگین ها از طریق آزمون Lsd مقایسه شدند. در پایان عوامل درونی و تاثیر گذار بر خندق ها تعیین و مدل شماتیک آنها رسم گردید. نتایج نشان داد که بر اساس پارامترهای اندازه گیری شده، خندق ها در دو منطقه سواد کوه در مازندران و دهدشت در کهگیلویه و بویراحمر بیشترین شباهت را دارند و منطقه برازجان در بیشتر ویژگی های مورفومتریک و فیزیکی-شیمیایی با مناطق دیگر تفاوت معنی داری دارد (05/0>p).
    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، عوامل درونی، مورفومتری و تجزیه تحلیل واریانس
  • زینب نوری کیا*، محمد علی زارع چاهوکی، اکبر فخیره، علی حیدری صادق صفحات 123-130
    هدف از این پژوهش مقایسه میزان عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کرین، ماده آلی، نسبت کربن به نیتروژن و همچنین ADF در لاشبرگ و اندام هوایی دوگونه مرتعی tomentellus Bromus و Astragalus ammodendron است. پس از شناسایی رویشگاه های این دوگونه در منطقه شازند اراک، در انتهای فصل رویش (تابستان) نمونه برداری در مناطق معرف هر رویشگاه به روش تصادفی سیستماتیک انجام شد. به طوریکه برای بررسی ویژگی های گونه مورد مطالعه در امتداد 4 ترانسکت تعداد 10 پلات مستقر گردید. پس از بررسی داده ها، تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از آزمون های تجزیه واریانس و آزمونt مستقل انجام شد. مقایسه اندام هوایی و لاشبرگ گونه های مورد مطالعه نشان می دهد که بین مقدار ماده آلی، کربن و ADF در اندام هوایی و لاشبرگ دو گونه اختلاف معنی داری وجود دارد و از لحاظ کمی تقریبا مقدار نیتروژن، کربن ،ماده آلی،فسفر و نسبت کربن به نیتروژن در لاشبرگ دوگونه بیش از اندام هوایی می باشد ولی مقدار عنصر پتاسیم در اندام هوایی این دو گونه بیش از مقدار آن در لاشبرگ می باشد. ولی درکل گونه Astragalus ammodendron از مقدار کربن به نیتروژن کمتری نسبت به گونه دیگر برخوردار است و به همین دلیل از لحاظ کیفیت لاشبرگ و اندام هوایی و همچنین اصلاح خاک بهتر می باشد.
    کلیدواژگان: لاشبرگ، اندام هوایی، شازند، tomentellus Bromus و Astragalus ammodendron (گون)
  • یحیی پرویزی*، داود نیک کامی، محمد قیطوری، همایون حصادی صفحات 131-137
    نیروی فرسایندگی باران، توانایی بالقوه باران در ایجاد فرسایش بوده و عامل مهمی در فرسایش خاک است. جهت کمی نمودن تاثیر عامل فرسایندگی باران در کمیت فرسایش خاک شاخص های مختلفی در مطالعات مختلف و در سطح دنیا توسعه داده شده اند. این تحقیق با هدف تعیین بهترین شاخص فرسایندگی باران در شرایط اقلیمی نیمه خشک کرمانشاه انجام شد. برای این تحقیق، 24 کرت جمع آوری رواناب و رسوب همراه با باران نگار ثبات جهت ثبت و اندازه گیری داده های روانآب، رسوب و بارندگی نصب شد. در طی دو سال اندازه گیری، مجموعا 25 واقعه رگبار که منجر به ایجاد رواناب و تلفات خاک شده بودند، پایش و اندازه گیری شدند. با محاسبه 11 شاخص فرسایندگی و تعیین ضرایب همبستگی بین شاخص های محاسبه شده در رگبارهای منتج به فرسایش، کارایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص های فرسایندگی و به ترتیب با ضریب همبستگی 780/0 و 714/0 به عنوان بهترین شاخص های فرسایندگی باران، بالاترین مقدار ضرایب همبستگی و معنی داری را با مقادیر تلفات خاک داشته اند.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، شاخص فرسایندگی باران، استان کرمانشاه
  • احمد احمدی، فرهنگ قصریانی، انور سنایی*، مینا بیات صفحات 138-146
    هدف از این مطالعه، بررسی شدت های مختلف برداشت بر ویژگی های زایشی و رویشی دو گونه Teucrium polium و Helichrysum globiferum در منطقه قره باغ می باشد. در این تحقیق ابتدا اقدام به انتخاب یک منطقه مناسب و کلیدی به مساحت نیم هکتار در منطقه مورد مطالعه شد و در سال اول حصارکشی و قرق شد. 40 پایه متوسط و هم اندازه انتخاب و برداشت های 25، 50، 75 درصد و تیمار شاهد بر روی آن ها اعمال شد (هر 10 پایه یک تیمار). برداشت به صورت ماهیانه توسط قیچی باغبانی و در فصل چرای منطقه صورت گرفت. تاثیر برداشت با بررسی تغییرات ایجاد شده در خصوصیات فنولوژیکی، تولید علوفه، ساقه های زایشی، بنیه و شادابی، مرگ و میر و ارتفاع دو گونه گیاهی مطالعه شد. داده های مربوط به تولید و بنیه و شادابی با طرح آماری اسپیلیت پلات در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج تکرار و مدت چهار سال در نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مطالعات آماری اثرات سال و درصد برداشت بر تولید علوفه گونه های مورد مطالعه نشان داد که اثر سطوح مختلف برداشت، سال های مختلف و اثر متقابل آن ها بر تولید علوفه و بنیه و شادابی در سطح یک درصد معنی دار می باشد. با توجه به یافته های تحقیق شدت برداشت 50 درصد برای گونه T. polium و 25 درصد برای گونه H. globiferum مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: تولید، شدت برش، Teucrium polium، Helichrysum globiferum، قره باغ
  • مسعود ریگی*، عبدالباسط پاکزاد، علیرضا مسعودی پور صفحات 147-153
    طرح های ذخیره نزولات و عملیات توسعه رطوبت در سطح مراتع با اهداف مختلف به اجرا درمی آید. در مناطق خشک که محدودیت رطوبت یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده پوشش گیاهی شناخته می شود هر گونه اقدام در جهت توسعه رطوبت و استحصال آب باران می تواند عامل توسعه پوشش گیاهی باشد. در این مطالعه اثر یکی از این اقدامات، یعنی اجرای عملیات هلالی آبگیر بر ویژگی های عملکردی پوشش گیاهی و به ویژه گونه کلید منطقه، 11سال پس از اجرا، بررسی گردید. به این منظور در هر یک از مناطق شاهد و اجرای عملیات هلالی آبگیر یک منطقه معرف در نظر گرفته شد. در هر یک از این مناطق، تعداد 14 ترانسکت 400متری و بر روی هر ترانسکت تعداد 2 پلات 8 مترمربعی مستقر و پس از درج لیست گونه های موجود در هر قاب، درصد تاج پوشش، تعداد پایه، ابعادگیاه و میزان لاشبرگ به تفکیک گونه ثبت گردید. مقایسه با استفاده از آزمون t مستقل صورت گرفت. نتایج نشان داد که در اثر اجرای پروژه پوشش تاجی از 9/11 به 56/20 درصد، تولید از 18/3 به 22/5 گرم در مترمربع، میزان لاشبرگ از 8/0 به 29/1 گرم در مترمربع افزایش داشته است. همچنین اجرای عملیات سبب افزایش تاج پوشش، تراکم و حجم توده زنده سرپای گونه Artemisia santolina شده و تراکم گونه مهاجم Hammada salicornica کاهش یافته است. اختلاف تاج پوشش کل، تاج پوشش گونه کلید، تولید ماده خشک و لاشبرگ در سطح 05/0 معنی دار است. از طرفی تغییرات تراکم و حجم توده زنده سرپای این گونه اختلاف معنی دار در سطح 01/0 را نشان داد. در ترکیب گیاهی نیز سهم گونه کلید افزایش و سهم گونه مهاجم کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: ذخیره نزولات، هلالی آبگیر، تاج پوشش، تولید، کمرک، تفتان
  • جلال برخورداری*، تراحل وارتانیان صفحات 154-164
    کمبود منابع آب شیرین مهمترین محدودیت در حوزه های آبخیز مناطق خشک می باشد. بهترین راه حل برای این مشکل حفاظت بهتر منابع آب موجود می باشد، از آنجایی که مقدار بارش و تبخیر و تعرق تغییرات زیادی در سطح حوضه دارد، آب قابل استفاده نیز (در قالب رواناب سطحی و زیر سطحی) از نظر زمانی و مکانی با توجه به نوع بافت خاک و نوع پوشش اراضی در سطح حوزه آبخیز متغیر می باشد. در این تحقیق مدل توزیعی بیلان آبی تورنت وایت- ماتر که بر اساس نقشه های ماهانه بارش، تبخیر و تعرق پتانسیل حوضه و نقشه ظرفیت نگهداری آب در خاک است، برای حوضه یزد-اردکان به صورت توزیعی استفاده شد. نتایج مدل نشان داد که مقدار متوسط ارتفاع رواناب سالانه حوضه 7/66 میلی متر است که نیمی از آن به صورت جریان زیر سطحی می باشد که این رواناب از ارتفاعات به سمت دشت و کویر سیاه کوه جریان می یابد. مقایسه آماری داده های دبی محاسبه و مشاهده شده در زیر حوضه پیشکوه نشان داد که ضریب همبستگی بین میانگین دبی محاسبه و مشاهده شده در محدوده فاصله اطمینان 90 درصد داده های مشاهده شده قرار دارد، لذا می توان اظهار نمود که نتایج مدل در سطح اطمینان 90 درصد قابل قبول می باشد. همچنین، با استفاده از این روش می توان، میزان رواناب ماهانه حوضه های مشابه حوضه مذکور را برآورد نمود.
    کلیدواژگان: آب مازاد، تبخیر و تعرق واقعی، رواناب زیر سطحی، روش تورنت وایت، ماتر، ظرفیت ذخیره آب در خاک
|
  • Elham Mehrabi Gohari*, R. Taghizadeh, Mehrjardi Pages 3-11
    Direct measurement of cation exchange capacity and bulk density parameters is hard and costly; ýhenceforth indirect methods of pedotransfer functions for predicting soil parameters are developed ýbased on easily obtained parameters. In this regard, for estimating the cation exchange capacity and ýbulk density 63 samples were taken from 15 profiles in FASHAND zone in TEHRAN. Using ýpedotransfer function and having cation exchange capacity and bulk density as output variables, ývariablesthe normality of the input data were controlled by MINITAB software based on ýKOLOMOROF-SMIRNOV normality test. For developing the pedotransfer functions multiple ýregression and artificial neural network methods were enaged. Determining test and training dataþ þand then finding the best type of neural network, a hidden layer with 2 to 10 neurons was selected ýfor an optimum simulation in terms of RMSA, ME and AARE indices. Input data to the network ýfor predicting cation exchange capacity involved clay, silt, sand and organic material in percent ýwhile for predicting bulk densityþ þclay, silt, sand, lime, saturation moisture and organic material in ýpercent were selected. Using multiple regrsion techniques and some experimental equations like ýBreeuwsma and teammates (1986), Matrique and Bell (1991) andvanKeulen (1995) regression ýequations were developed. Because of nonlinear relationship between input and output variables, ýneural networks had better performance in comparison with the regression models which for ýcation exchange capacity and bulk density gave coefficient of determination as 0.89 and 0.74, ýrespectively. Regarding pedotransfer functions employed for estimating cation exchange capacity ýMatrique et al. (1991) models with a coefficient determination of 0.24 gave the same response ýwhich in comparison with the Breeuwsma (1986) models of a determination coefficient of 0.06 is ýmore acceptable.ý
    Keywords: Pedotransfer function, Cation Exchange Capacity, Bulk density
  • F. Fotouhi Firoozabad *, H.R. Azimzadeh, A. Talebi Pages 12-21
    One of the most important parameter of soil erosion is soil erodiblity. Soil erodiblity (K-USLE) plays the main role in mathematical function of erosion models as well as Universal Soil Loss Equation (USLE). In recent paper, the objectives are including determination the spatial pattern of soil erodibility of USLE in part of Yazd Ardakan plain as a typical arid plain of center of Iran and comparison and evaluation the kinds of kriging interpolation procedure consist simple, ordinary and universal. Soil was sampled in 37 points from 0-10 cm soil depth in almost uniform distribution by random classification sampling pattern. Infiltration was determined by double ring method. Soil samples were analyzed in laboratory with standard methods consist grain size distribution and organic matter. Soil erodiblity was calculated by method of Wischmeier and Smith. Normality test was carried out. ArcGIS 9.3 was applied to determine the spatial pattern of K-USLE and the effective parameters using simple, ordinary, universal and Inverse Distance Weighting (IDW) interpolation methods. MAE (Mean Absolute Error), MBE (Mean Bias Error), RMSE (Root Mean Square Error) and RI (Relative Improvement) were calculated for evaluation the interpolation procedures. K-USLE were varied at about 0.0055±0.0072, 0.005±0.0037 and 0.0173±0.0133 ton.hr/MJ.mm in fine, medium and coarse gravely plains, respectively. The result shows Gaussian model was fitted on ordinary kriging as well as spherical was applied for simple and universal kriging. In addition, the result shows the ordinary kiriging have the minimum bias in compare to the else interpolating procedures. Finally, the kriging procedures are more accurate and precision than IDW.
    Keywords: Soil Erodibility Zonation, Universal Kriging, Ordinary Kriging, Simple Kriging, Inverse Distance Weighting
  • A. Kavian *, M. Bahrami, H. Rouhani Pages 22-32
    The ability of a watershed model to predict the channel flow, appropriately, for particular applications will be assessed by calibration, validation and sensitivity analysis. In this study SWAT model was applied to simulate runoff in the Kachik watershed with an area about 3600 hectares in Golestan province. For doing this purpose, the sensitivity analysis using sensitivity analysis tool SWAT2009 were performed due to availability of this tool in model software. Results showed that threshold height of water in the shallow water table that needs to be done back (GWQMN), curve number (CN2), soil evaporation compensation (ESCO), available water capacity of the soil layer (SOL_AWC), soil hydraulic conductivity at saturation (SOL_K) were most important factors controlling the flow rate in the studied watershed. Secondly, SWAT2009 model performance evaluation through the calibration and validation was performed. Data 2004 was selected as calibration period and 2005 and 2006 were determined as validation period. The results of model evaluation have illustrated that determination coefficient of calibration and validation periods are 0.71 and 0.75 and coefficient of Nash-Sutcklief are 0.70 and 0.71. So we can conclude that the SWAT model can predict surface runoff with high precision.
    Keywords: Sensitivity analysis, validation, runoff, modeling, calibration
  • J. Barkhordari *, M. Zare Mehrjardi, M. Yousefi Pages 33-42
    Floodwater spreading is an efficient and appropriate method for the optimization of runoff utilization, particularly in arid and semiarid region. Beside the reduction of damage caused by the floodwater, this technique would also be useful in the artificial recharge of groundwater, rangeland rehabilitation and desertification control. This research was conducted on the effects of floodwater spreading on some of the characteristics of vegetation and soil surface parameters. Two key areas were selected within and outside floodwater spreading in the Sarchhan plain. In this study, are investigated the effects of flood water spreading on the quality(regeneration, vitality) and quantity of pasture cover in Sarchahan Flood spreading station at 90 km north of Bandar Abbas. For this purpose two areas were chosen a part of the water spreading as a treatment and a similar areas in terms of vegetation cover and soil that it just not flood as a control. The vegetation cover items were recorded in 60 plats for water spreading area and 12 plats for control by 2×2 m during 4 years. This area is with a poor range condition and negative trend. In this study percentage of vegetation cover, density and forage production of rangeland plants were measured at water spreading and control area. ANOVA test showed based on quantitative variation there is significant differences between percentage cover (P>0.01) in flood spreading and control areas. But there is no significant difference between density, productivity and frequency factors. The effects of flood spreading on increasing procreation freshness of rangeland vegetation cover are apparent first in annual spices then perennial species later with changing in other environmental factors as soil.
    Keywords: Rangeland vegetation, Flood water spreading, Soil, correlation, Hormozgan
  • N. Baghestani Maybodi*, M.T. Zare, A. Ehsani Pages 43-51
    Ranges are composed of different species, each of them having its own phonology and dimensions. Knowledge of these species characteristics are important in rangeland management. The aim of the study was to determine the Phenological stages and resize of two species of Stipa barbata Dest and Stipa caucasica Schmalh in Nodoushan steppe rangelands of Yazd during the period of 4 years (2007-2010). First, for each species, 10 individuals per plant species were identified within the enclosure and in the study process of this plants were inventoried. Any information phenological stages and dimensions at intervals of 15 days and 7 days, respectively, were measured at vegetative and reproductive stages. Based on these results, the growth of Stipa barbata starts from the Third decade of January. Flowering occurs during the Third decade of April to First decade of May. seed ripening stage of this species in the study area occurs during the Third decade of May to second decade of Jun. Maximum canopy height was 91 cm, which is owned by the Relatively dry year, 2010, and at least it was 23 cm, which is related to the very dry year, 2008,and this difference is significant. Maximum and minimum canopy diameter were respectively 43 cm (in Common year, 2009) and 32 cm (in very dry year, 2008) and the differences are significant (P≤0.05). Canopy diameter in a relatively dry year (2010), Common (2009) and wet year (2007) was not significantly different (P≤0.05). growth of Stipa caucasica starts from the third decade of January. Flowering plants occur in the second decade April to the first decade of May This seed ripening stage is the third decade of May to first decade of Jun. Maximum canopy height was 38 cm, which is owned by the Relatively dry year, 2010, and at least it was 12 cm, which is related to the very dry year, 2008, and this difference is significant. Canopy diameter in a relatively dry year (2010), Common (2009) and wet year (2007) was not significantly different (P≤0.05). Maximum and minimum canopy diameter were respectively 34 cm (Relatively dry year, 2010) and 27 cm (in very dry year, 2008) and the differences are significant (P≤0.05).
    Keywords: Vegetative growth, flowering, seed yield, Stipa barbata, Stipa caucasica, Yazd
  • M. Moradnejadee, K. Karimi, S. Nakhaee Nejadfar, H. Khosravi *, M. Joorgholami Pages 52-60
    This research was performed in the watersheds of Evan in Ilam province. Flood hydrograph was simulated by using HEC HMS model in HECGEO HMS and ARC MAP9.3 software. To this purpose¡ data of flood, discharge, daily and hourly rainfall were used in the 30 years period (1981-2011). Then all watersheds was divided to 4 smaller unit (E1, E2, E3, E4) and the maps were prepared like topography, vegetation, hydrologic soil groups in ARC MAP environment. The next step land use and hydrological soil group maps were combined and the result was CN map. As a result, E2 has the most runoff, On the other hand, the participation rate of sub areas in runoff aren’t direct relationship with area. Average cure number is 80 for sub area of study and this is significant cure number that showed that every rain, lots of its volume is flowing in the ground. Increasing height of runoff displayed that more changes in soil, waste of Plant available water in this area. This result is following changing land use from forest to grassland.
    Keywords: HEC HMS, Rain, Run off, Flood hydrograph, Ivan watershed
  • M. Eshghizadeh *, A. Talebi Pages 61-73
    Nowadays, multi-criteria decision-making methods have found wide application in various sciences. Integrating GIS and multi-criteria decision-making methods has been lead to provide spatial multi-criteria decision-making methods. In this study, using analytic network process (ANP) the flooding spatial potential was determined. At first for this purpose topography, climatic, geology, soil, hydrology, landuse and vegetation factors identified as important factors affecting on flooding and were prepared related classes layers with these factors. Then the criteria and their classes were weighted by using analytic network process and was flooding spatial potential map in Ilwis 3 software was calculated through the combination of weighting layers. Our results showed that the average of flooding potential in Control subbasin was calculated 0.25 and in Sample subbasin 0.21. So the curve number factor have the greatest impact on flooding and has a direct relationship with that. Also the north slope has the lowest impact on flooding. This results showed the analytic network process can be used as a way to estimate the flooding potential and displaying the spatial variations in watershed.
    Keywords: Multi Criteria Decision Making, Analytic Network Process, Flooding, Gonabad
  • A. Hajiahmadi *, M. Saneie, M. Azhdari Moghdam Pages 74-82
    Application of the vortex settling basins is one of the methods for controlling suspended sediments in the water structures. In this paper, considering the accumulation of the sediments at the floor of the vortex settling basin during sediment extracting, curvature submerged vanes in 90o radial section were used at the floor of the vortex basin and the effect of the size of the orifice was studied on the performance of the curvature submerged vanes for sediment leaching of the floor of the basin. Experiments were performed on a physical model with a height of 90 cm and a diameter of 2.06 m and a floor slope of 10% and also three orifices were used with diameters of 59, 46 and 36 mm. The submerged vanes were placed at different arrangements. The results of the experiments indicated that the performance of the vanes in sediment extracting of the floor is primarily influenced by the orifice and the arrangements of the vanes’ placements. It was also found that sediment removal will increase 20.03% if vanes position on the floor is in the best arrangement.
    Keywords: sediment, Settling basin, Vortex Flow, curvature submerge vanes, efficiency
  • M. Jahantigh Pages 83-92
    The purpose of this research was to study the irrigation period to plant growth. The statistic design was split plot method. To done this research prepare hold dig to deep and diameter 130 and 80 centimeter, respectively and experimented three factors, irrigation period (70 and 90% depletion soil water), soil (modify soil and control soil) and plant (Tamarix and Eucalyptus). This research done with split plat method with 8 treatments and 4 replications.
    The results show that the irrigation period, soil and plant had effective on plants high in first year, but other parameters had no role. Irrigation period and plant were effective on plant high in 5% level and irrigation period, while the other parameters had no effective on this factor in second year.
    Combine analysis show that the irrigation period, year and soil, irrigation period and plant kind had significant effects on plants on (1%) level. The research shows that the Eucalyptus and Tamarix grow with supply litter water in 70 depletion soil water 0.24 and 0.19 cm, respectively. While, this plants were grow in 90 depletion soil water period 0.11 and 014 cm, respectively. Therefore, the 70 depletion soil water period and modify soil were better than 90 depletion soil water period.
    Keywords: desert regions, irrigation period, plant high, Sistan
  • L. Khalasi Ahvazi, M.A. Zare Chahouki* Pages 93-106
    Quantitative analysis of ecological relationships between vegetation and the environment has become an essential means in the field of research of modern vegetation ecology. The main of this study using the numerical method for Individuation plots for the formation of phyto sociology units and comparing these methods in east rangeland of Semnan. Sampling of vegetation was performed in 270 plots using randomized systematic method. Sampling was done within each unit of sampling parallel transects and 1 vertical transect with 750m length, each containing 15 quadrates (according to vegetation variations) with a distance of 50 m from each other, were established. Quadrate size was determined for each vegetation type using the minimal area method. Vegetation data including density and cover percentage were estimated quantitatively within each quadrat. In this study separation of plots based on Euclidian distance and using TWINSPAN analysis, Cluster analysis and Indicator species analysis in order to classify vegetation. Indicator species analysis accompanied with Monte Carlo test was used to choose the optimum number of the clusters. Results showed that if six clusters were selected in the vegetation classification of vegetation communities in the study area based on cluster analysis, the number of indicator species, which had significant indicator values, would be maximum. Therefore, six groups could be introduced as the optimum number of ecological groups of east rangeland of Semnan. TWINSPAN analysis was used for classification, is better than other by higher eighen value (0.65 until 0.85) and DCA analysis was better than CCA Axis 1 and axis 2 were highly associated (0.63,0.193).
    Keywords: CCA, DCA, Euclidian distance, Randomized systematic, TWINSPAN
  • A. Ahmadi, H. Yeghaneh *, H. Shakib, M. Bakhshandeh Savadrodbari, M. Moamary Pages 107-112
    To evaluate the vegetative and productive characteristics and forage consumption by livestock at different stages of Bromus tomentellus phonology, this experiment was carried out during five years in Urmia-Garebagh rangelands. Thus starting the grazing season and livestock entering, any remaining amount of forage grazing was harvested until a month intervals, and consumption rate was determined by subtraction between harvested forage and fenced plot forage. Finally, in order to study the effect of harvest months on the production and consumption of species under investigation in the study area, data were analyzed. ANOVA combined data showed that overall because of hot weather in 87 and 89 the second and fourth year was highest production years and sixth month of forage production (biomass) was the lowest production through the months, but the second month has highest consumption of the grazing season.
    Keywords: rangeland, production of forage, consumption of forage, Bromus tomentellus, Urmia
  • E. Moghimi *, M. Ghodsi Pages 113-122
    Gully erosion is one of the developed features of accelerated soil erosion which is known as a geomorphic threshold phenomenon and controlled by different environment factors. This erosion type is formed in semi arid mountains that are not covered by plants. This paper tries to present internal environmental factors affecting on formation and expansion of the gullies. 42 gullies were selected to measure their morphometric characteristics in three regions including: Dehdasht, Brazjan and savadkooh. The height, depth, width and length of gully erosion were measured; then gullies were classified based on length parameter. For analysis data, Statistical comparisons were done between morphometric parameters and input factors (topographical and Physical – chemical factors) using F test; if significant the means were compared using Lsd test. The result showed that the gullies in two regions of savadkooh in Mazandaran province, and Dehdasht in Kkohgiluyeh va Buye ahmad province are the most similar and Brazjan region in Bushehr province is significantly different in most morphometric and physical-chemical characteristics with other regions (P
    Keywords: Gully Erosion, Inter put Factors, Morphometric, Variance Analysis
  • Z. Noorikia *, M.A. Zare Chahouki, A. Fakhire, A. Heidari sadegh Pages 123-130
    After identification of the species’ site in Shazand, Arak, samples of aerial parts and litter were ýcollected randomly and systematically in the known sites at the end of the growing season ýý(summer) so that for analyzing the features of these species, 10 plots were installed along 4 ýtransects. After data gathering, they were analyzed by the independent T. test and the variance ýanalysis test. The Comparison of the aerial parts and the litter in the range species, analyzed in ýthis study, showed that there was a signification difference between OM, C & ADF ratios in the ýaerial parts and the litter of these species. Quantitatively, the amount of N, C, OM, P, C/N in the ýlitter was more than the aerial parts, whereas, the amount of k in the aerial parts was more than ýthe litter. As a whole, in Astragalus ammodendron, the ratio of C to N was the least among the ýother species, so the quality of its litter, aerial parts, and soil amendment was much better.ý
    Keywords: litter, aerial parts, Shazand, Astragalus ammodendron, Bromus tomentellus?
  • Y. Parvizi *, D. Nikkami, M. Gheituri, H. Hesadi Pages 131-137
    The effective energy for erosion is called rainfall erosivity, which is rainfall erosion potential and depends on ýrainfall physical characteristics. Different indices have been developed to quantify the rainfall erosivity. In this ýresearch, study fields were conducted in Kermanshah provinces. The study site was Kaboudeh soil conservation ýresearch station and two types of land uses were selected for the study including 24 established runoff and sediment ýplots. The sites were equipped with digital rain gauges, thus necessary rainfall data were collected and used. Based ýon literature review, 11 rainfall erosivity indices were identified to fit more for erosivity so their efficiency were ýchecked on the study. Best erosivity indices were selected by determination of correlation coefficient between the ýamount of erosion in each single storm and calculated rainfall erosivity indices. The results indicated that the best ýindex for the study sites was EI60 and AI30 that has maximum correlation coefficient with soil loss.
    Keywords: soil erosion, rainfall erosiviti index, Kermanshah province
  • A. Ahmadi, F. Ghasriani, A. Sanaei*, M. Baiat Pages 138-146
    The purpose of this study was to determine the Evaluation of different cutting intensity on some attributes of Teucrium polium and Helichrysum globiferum Gharebagh key species. In this first region and two key area of half hectare in area Gharebagh and in the first year and was grazed, and fencing. Selected and removed from any of 0, 25, 50, 75% and control is exercised (a basic 10 treatments). Monthly by the clipper and the area is grazing season. Effective utilization of changes in the phenological characteristics, forage and seed production, vitality, mortality and other characteristics of selected plants species were studied. Finally, the combined analysis of data from yield and vigority with a split plot design in SAS software was analyzed. Results of studies of the effects on forage production and harvest of T. polium and H. globiferum Gharebagh species studied showed that effects of different levels, different years, and their interactions on the production level is a significant percentage (p
    Keywords: Yield, clipping intensity, Teucrium polium, Helichrysum globiferum, Gharebagh
  • M. Rigi *, A. Pakzad, A.R. Masoodipur Pages 147-153
    Water harvesting and increasing moisture project are implemented for various tarrgets. In arid areas that water shortage is the major limitation factor for vegetation cover development, every work for increasing moisture and precipitation storage can be the cause of vegetation cover improvement. In this research the effects of crescent like-micro cachment as one of these project on functional characteristics of vegetation cover specially on key species 11years was investigated. For this purpose in each portion by means of control and implementig site as representatives of treatments was identified. In every ereas 14 transect with 400meters longs and on each transect 2 plot 8 m2 was established. After record of species list that had presented into the frame, characteristics such as canoy percent, number, plant size and litter was recorded separately. Compreffion by use of independent t-test was taken place respectively. Results showed canopy Implementing piece from 11/9 to 20.56 percent, production from 3.18 to 5.23 gr/m2 litter from 0.8 to 1.29 gr/m2 have reached. Also results showed increasing canopy, density, volume of stand live mels of Artemisia santolina species and decrease invasion species, Hammada salicornica difference total canopy, key species canopy, dry matter production and litter in 0.05 was significant due to implementing of this project. In other side variations of density and volume of stand live mass of this species showd significant difference in %1 respectively. In plant composition the portion of key species has been increased and protion of invesion species has been decreased respectively.
    Keywords: Precipitation storage, Cresent like, Micro cachment, Canopy, Production, kamarek, taftan
  • J. Barkhordari *, T. Vartanian Pages 154-164
    Fresh water is becoming a scarce resource of the arid region. The only option left to ýmanage with this situation is to conserve water resources. Since the amount of rainfall and ýevapotranspiration rate vary within a watershed, available water for surface and ýgroundwater recharge also varies both on spatial and temporal scales. Moreover, ýgroundwater recharge (and ultimately the total water yield) is directly influenced by the ýsoil texture and land cover in the watershed.ý
    In this study, the distributed Thornthwaite-Mather water balance model for the Yazd-ýArdakan catchment in Iran was developed based on monthly precipitation, potential ýevapotranspiration maps and water holding capacity map. The amount of annual runoff ýfrom the catchment predicted by the model is 66.7 mmþ,þý which is accumulated in the plain ýand then salt desert. Half of discharge is contributed by the direct runoff and the ýgroundwater contribution is significant.ý
    A statistical comparison of the estimated and the measured stream flow of Pishkouh show ýthe mean monthly and mean annual estimated and measured stream flows, the correlation ýcoefficient between measured and estimated stream flows, the mean monthly and annual ýpercentage error of estimation and the 90% confidence interval for the mean stream flow. ýSince the study of water balance using the TM method with the help of remote sensing ýand GIS was found to be very helpful in determining the amount of monthly runoff in an ýarid region like the Yazd-Ardakan catchment.ý
    Keywords: Thornthwaite, Mather method, surplus water, Water Holding Capacity, actual evapotranspiration, runoff, ?subsurface