فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرهاد ایرانپور *، سپیده منصوری صفحات 1-20
    اصل صحت از دیرباز به عنوان یکی از بنیان های فقهی- حقوقی در نظام حقوقی کشورمان پذیرفته شده است. در این مقاله در آغاز با نگاهی متفاوت به تحلیل این اصل در نظام فقهی-حقوقی ایران می پردازیم تا ضمن بررسی سیر تحول آن در اندیشه های فقهی برگرفته از دیدگاه فقه سنتی و نیز دیدگاه های حاکم بر قواعد فقه شیعه، رویکرد واقع گرایانه فقها و سپس حقوق دانان در این زمینه تبیین شود و سپس همین رویکرد واقع گرایانه حقوقی را در «نظام بازرگانی فراملی» به عنوان نظام تفکری و دکترین حقوقی حاکم، در حقوق تجارت بین الملل و در آرای داوران بازخوانی می نماییم.
    کلیدواژگان: اصل صحت، قاعده فقهی، قواعد بازرگانی فراملی، واقع گرایی حقوقی
  • حسن بادینی*، رضا خودکار، پرویز رحمتی صفحات 21-39
    یکی از مهم ترین دغدغه های حقوق دانان، تعیین مبنا برای شخص مسئول است. اندیشمندان حقوقی با توجه به اهداف مد نظرشان مبانی مختلفی در این خصوص ارائه داده اند. به نظر می رسد در حقوق ایران مبنای اصلی مسئولیت «قاعده تقصیر» باشد. این قاعده در حوادث یک جانبه و دوجانبه کارایی دارد، اما باید توجه داشت در مواردی که سطوح مختلف فعالیت در وارد شدن خسارت موثر باشد، این قاعده کارایی ندارد. ازآنجا که قانون گذار به کارایی نداشتن «قاعده تقصیر» در سطوح مختلف فعالیت توجه نداشته، در موارد بسیاری اعمال این قاعده با موفقیت روبرو نبوده است. پیشنهاد می شود در این موارد، ازجمله تولید کالاهای خطرناک، «مسئولیت محض» حاکم باشد.
    کلیدواژگان: قاعده تقصیر، کارایی، نظریه اقتصادی استاندارد تولید
  • مصطفی دانش پژوه* صفحات 41-61
    ماده 963 قانون مدنی به عنوان یک «قاعده حل تعارض»، روابط شخصی و مالی زوجینی را که تبعه یک دولت نیستند، تابع قانون دولت متبوع شوهر می داند. در نگاه نخست، ظهور بدوی این ماده روابط شخصی و مالی زنی ایرانی را که با مردی خارجی ازدواج کرده است، شامل می شود و آن را تابع قانون دولت متبوع شوهر خارجی اش می داند. اما منطق و آیین استنباط حقوق، یعنی دقت در نسبت ماده یادشده با مواد 6 و 7 قانون مدنی و نیز منطق عمومی قانون گذاری (تثبیت و تعمیم صلاحیت و حاکمیت قانون داخلی و نیز حمایت قانونی قانون گذار از اتباع خود) در خصوص ظهور و شمول بدوی یادشده تامل و تردید، و حتی آن را انکار کرده است. افزون بر آن، نگاهی اقتباسی به فقه اسلامی راه حل دیگری را پیش روی قانون گذار می گذارد. مقاله حاضر به بیان این تامل، تردید و انکار و تبیین راه حل فقه اسلامی می پردازد و در پایان چند پیشنهاد اصلاحی به قانون گذار ارائه می دهد که در صورت انجام آن، اولا غبار تردید و اجمال از چهره قانون زدوده می شود و دوم، راه حلی هماهنگ تر با مصالح اتباع ایرانی و فقه اسلامی جانشین راه حل موجود می گردد.
    کلیدواژگان: صلاحیت قانون شوهر، صلاحیت قانون مقر دادگاه، صلاحیت قانون ملی
  • سید حسن شبیری زنجانی*، حسن مهدویان صفحات 63-81
    حقوق مالکیت فکری به صورت سنتی بر بنیان های حمایت از اختراعات (پتنت)، مالکیت ادبی- هنری (کپی رایت)، و علائم (علامت تجاری) استوار شده و حقوق ویژه مالکیت فکری، نظیر حقوق طرح ها، خارج از این چارچوب و نیز دائما مورد پرسش و صورت بندی مجدد است. در صنعت مد و لباس که صنعتی با مالکیت فکری بالاست، به طور دائم ایده ها و نوآوری های خلاقانه تولید و از آن ها بهره برداری تجاری می شود ، اما این پرسش که آیا طراحان مد و لباس می توانند از آثار خود در چارچوب حقوق مالکیت فکری کشورشان حمایت کنند یا نه، همواره موضوع بحث های جدی بوده است. برخلاف صنایعی نظیر موسیقی، فیلم، بازی های ویدئویی و نشر کتاب، عنصر اصلی و اساسی صنعت مد و لباس- طرح های مد و لباس- به صورت کامل در حمایت حقوق سنتی مالکیت فکری نیست؛ بنابراین یک حقوق ویژه مالکیت فکری برای حمایت از طراحان تاسیس شده است.
    کلیدواژگان: حقوق سنتی مالکیت فکری، حقوق ویژه مالکیت فکری، طرح های مد و لباس
  • سید محمد طباطبایی نژاد *، محمدحسن صادقی مقدم صفحات 83-96
    مسئولیت در علم حقوق همواره با مضاف الیه های مختلفی همراه بوده است؛ مسئولیت مدنی، مسئولیت قراردادی، مسئولیت کیفری و مسئولیت انتظامی. هریک از این گروه ها خود نظامی جدا از یکدیگر دارند و مسیر خود را می روند. مسئولیت مدنی در مطالعات متعددی با مسئولیت قراردادی و کیفری مقایسه شده است، اما آنچه نادیده مانده، نقش و کارکرد این مسئولیت ها در یک نظام جامع انتظام رفتار است. در این گستره، هدف این مقاله بررسی و مقایسه نظام مسئولیت مدنی و نظام مسئولیت انتظامی است تا بر اساس عناصر کارایی، نقش هریک از این دو در دستیابی به اهداف عالی انتظام رفتار مشخص شود. در پایان، این تحقیق به این نتیجه رهنمون می شود که با توجه به ویژگی های خاص هریک از این دو نظام، نمی توان یکی را بر دیگری ترجیح داد، بلکه در هر موضوع خاص بایستی با سنجش کارآمدی و اثربخشی هریک به نسبت دیگری، آن دو را تکمیل کننده همدیگر در پازل کلی نظام مسئولیت و تنظیم رفتار دید. دستیابی به چنین نتیجه ای مستلزم طراحی نظام کلی مسئولیت و ارزش سنجی فلسفه قواعد تنظیم رفتار صرف نظر از وصف مدنی یا انتظامی است.
    کلیدواژگان: خسارت، قواعد انتظامی، کارآمدی، مسئولیت مدنی
  • عزیزاله فهیمی*، محمد بافهم صفحات 97-115
    ازجمله وظایف دولت ایجاد راه ها، خطوط انتقال آب و دیگر موارد مشابه است. دولت برای اجرای این گونه وظایف گاهی ناگزیر است که از زمین های متعلق به مالکان خصوصی استفاده کند. قانون گذار مواردی را پیش بینی کرده که دولت می تواند حتی بدون رضایت مالک، اراضی مورد نیاز خود را تصرف نماید، اما شرط استفاده از این اختیار، رعایت تشریفاتی است که قانون گذار برای آن درنظر گرفته است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که درصورتی که دولت بدون رعایت این تشریفات، اراضی مورد نیاز خود را تصرف نماید، امکان تحقق مسئولیت ناشی از غصب برای آن وجود دارد؟ برخی در امکان تحقق این مسئولیت تردید کرده اند. در این نوشتار پس از اشاره ای گذرا به تشریفات مقرر، ضمن تحلیل آرای محاکم، به این نتیجه خواهیم رسید که تصرف اراضی از سوی دولت بدون رعایت قانون، موجب تحقق ضمان غصب نسبت به این تصرفات دولت خواهد شد.
    کلیدواژگان: تامین اراضی، تشریفات قانونی، تصرف، تملک، غصب
  • سعید محسنی*، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 117-137
    ایده نقطه آغازین خلق آثار فکری، و توسعه و پیشرفت علم و فناوری و هنر است. در بسیاری از موارد، پیدایش ایده مستلزم مطالعه و تحمل رنج های زیادی است. بنابراین مسئله این است که آیا از نظر حقوقی ایده قابلیت حمایت دارد؟ جستار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از مطالعات تطبیقی در نظام های حقوقی ایران و فرانسه، ضمن بررسی این پرسش در عرصه های مختلف حقوقی، به این نتیجه دست یافته است که در هر دو نظام حقوقی، ایده صرف به دلیل نبود شکل خارجی به عنوان اثر ادبی- هنری، طرح صنعتی، علامت تجاری، نشانه جغرافیایی و نیز نرم افزار رایانه ای، قابل حمایت نیست. لیکن ایده مربوط به نام تجاری و نیز ایده ای که دارای کاربرد صنعتی باشد، می تواند با احراز شرایط قانونی، از حمایت قانونی ویژه نام تجاری یا اختراع برخوردار شود. همچنین در صورت وجود شرایط، تعرض به ایده مسئولیت مدنی متجاوز را به دنبال دارد. در حقوق فرانسه حمایت از ایده از راه دعوی رقابت مکارانه امکان پذیر است و نیز ایده ای که جزئی از محتوای پایگاه داده را تشکیل دهد، مشمول حمایت های قانونی خاص است.
    کلیدواژگان: ایده، رقابت مکارانه، مالکیت فکری، مسئولیت مدنی
  • حسن محسنی*، عباس میرشکاری صفحات 139-151
    پرسش اصلی در این نوشتار این است که آیا بابت تاخیر در پرداخت دیون ناشی از ضمان قهری می توان پرداخت زیان دیرکرد یا خسارت تاخیر تادیه را خواستار شد؟ در پاسخ به این پرسش، برخی بر این باورند که زیان دیرکرد به این دیون نیز تعلق می گیرد. در توجیه این باور می توان به اطلاق واژه دین در ماده 522 ق.آ.د.م. و نیز لزوم حمایت از زیان دیده که اینک در مقام طلبکار خواهان دریافت طلب خویش است، استناد کرد. گروهی دیگر مطالبه این زیان را ناروا می دانند. در تایید این دیدگاه نیز به ظاهر ماده 522 ق.آ.د.م. و مبنای آن استناد می شود. در میانه این دو دیدگاه می توان عامل دیگری را به تحلیل افزود و آن، پرداخت خسارت از تاریخ صدور حکم قطعی دادگاهی است که شرایط تحقق مسئولیت مدنی را احراز کرده است. در این مقاله با تاکید بر یک رای، به تحلیل این سه دیدگاه پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: حکم دادگاه، خسارت تاخیر تادیه، دین، مسئولیت مدنی، نظر کارشناس
  • سام محمدی *، محمد فرزانگان صفحات 153-169
    برابر قانون مدنی و نظر مشهور در فقه شیعه، جریان فضولی به عنوان یک قاعده در تمامی عقود جاری است و عقد نکاح نیز از آن مستثنا نیست. در مطالعات پیرامون معاملات فضولی تمامی کوشش ها صرف مشخص کردن چگونگی اجازه، شرایط اجازه کننده و عقد مورد اجازه شده که گویا اصیل در این رهگذر نقشی نداشته است و یا موضعی منفعل و متاثر دارد. نگاهی گذرا به نوشته های فقهی و حقوقی نشان می دهد که نقش اراده اصیل کم رنگ و تا حدود زیادی پنهان مانده و اصولا با تکیه بر دلایلی چون لزوم وفای به عقد و کاشفیت اثر اجازه، اصیل را تا تعیین تکلیف عقد فضولی از سوی طرف مقابل پایبند به این پیمان متزلزل و آثار منفی آن دانسته است. این پژوهش در پی آن است که با واکاوی مواد قانون مدنی و آرای فقها و حقوق دانان، به این پرسش پاسخ دهد که آیا به واقع برابر نظر مشهور، اصیل می بایست پایبند به نکاح فضولی باشد یا قادر خواهد بود که نکاح فضولی را منحل سازد و یا اینکه با انعقاد عقد نکاحی دیگر موجبات انحلال قهری عقد فضولی سابق را فراهم آورد؟
    کلیدواژگان: اصیل، التزام، عقد نکاح، فضولی، کشف و نقل
|
  • Farhad Iranpour *, Sepideh Mansouri Pages 1-20
    The principal of conformity with the law( Sehat) is recognized in Iranian legal system. In this article, at first we analyze this principle in respect with the Iranian jurisprudence in order to demonstrate the legal evaluation. Subsequently, we analyses the realistical approach of the jurist in lex mercatori in such regards with due respect to the doctrine, and arbitration awards in international commercial law.
    Keywords: principal of conformity with the law(Sehat), Islamic jurisprudence, Lex mercatoria, relaistical approcahe
  • Hasan Badini *, Reza Khodkar, Parviz Rahmati Pages 21-39
    One of the main concerns of lawyers is that on what basis a responsible person to be identified. Legal thought with respect to itsdefined objectives represented different bases. It looks that in judicial system of Iran the »Negligence Rule «make the primary responsibility. In unilateral and bilateral events the» Negligence Rule «leads to performance, although it should be noted that in cases which the level of activity could be effective in making damage this rule does not work. Since the legislator doesn’t have any attention to» Negligence Rule« at different levels of activity, this won’t result in substantial performance. We suggested that in these cases, including producing dangerous goods the strict liability be ruling.
    Keywords: efficiency, Game Theories, Negligence Rule, Standard Economic Theory of Production
  • Mustafa Daneshpajooh* Pages 41-61
    Article 963 of the Civil Code considers the personal and financial relations of spouses who are not the nationals of the same government as subject to the concerned government of husband. In the first glance, primitive emergence of this article also includes an Iranian woman who has married a foreign man and considers her as subject to the law of the concerned government of her foreign husband. However, logic of the law and procedure of interpretation and accuracy in the relation of the aforesaid article and articles 6 and 7 of the Civil Code as well as the general logic of legislation (consolidation and generalization of jurisdiction and governance of domestic law and legal support of legislator for its nationals) not only hesitates on the emergence and inclusion of this case, but also denies that. The present paper explains this hesitation and denial and finally provides the legislator with a corrective suggestion which if fulfilled; it will remove the dust of hesitation from the law.
    Keywords: Jurisdiction of Court Venue Law, Jurisdiction of National Law, Jurisdiction of Husband Law, Principle of Obligation, Allocation, Binding
  • Seyyed Hassan Shobeiri (Zanjani) *, Hassan Mahdavian Pages 63-81
    Intellectual property law is premised traditionally on the protection of inventions (patent), literary and artistic property (copyright), and signs (trade mark); and Sui generis rights, such as design law, stand outside this framework and are constantly questioned and re-shaped. the fashion industry is an intellectual Property (iP) intensive industry, continually generating and commercially exploiting creative ideas and innovations, but the question of whether fashion designers can protect their works under the intellectual property laws of their country is hotly debated. unlike the industries like music, film, video game, and book publishing , the fashion industry’s principal creative element—its apparel designs— doesn’t protect by traditional IPR completely and hence it’s created a sui generis IPR for protection of designers.
    Keywords: Sui generis intellectual property rights, Traditional intellectual property rights, fashion designs
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad *, Mohammad Hasan Sadeghi Moghadam Pages 83-96
    It is a basic question in law with the aim to regulate conduct that how tort and regulatory law could have interaction to reach that aim. In this regard it is clear that they have fundamental difference in both goals and functions and the choice of law makers is to evaluate them differently and internally. But they could be seen in a coherent system of conduct regulation, in which the tort and regulation are comprised from the points of efficiency. In this evaluation costs, public awareness, international harmonization, etc. shall be considered. In conclusion we reach the point that it is necessary for our system of law that it is not a strict thing to say tort is better than regulation or vice versa but we need a coherent system that in each case we shall choose between these two.
    Keywords: Tort, Regulation, efficiency, compensation
  • Azizallah Fahimi *, Mohammad Bafahm Pages 97-115
    Among state`s duties are constructing roads, water pipelines and the likes. In order to do these the state sometimes has to utilize private owners`lands. In this case it on the one hand needs for land and on the other hand ownership and right of the people is permanent, absolute and unique. In this research, we seek to investigate two questions: firstly what formalities have been considered by legislator to provide the needed lands? Secondly is there any possibility of civil liability (specially usurpation) for state if these formalities are not be observed? Some researchers have questioned the possibility and/or scope of liability for failure to observe formalities of eminent domain regulations by state. In this research after explaining these formalities and analysing courts judgments, we conclude that disregarding the legal formalities will amount to civil liability for state.
    Keywords: Appropriation, Legal formalities, Possession, Real estates supply, Usurpation
  • Saeed Mohseni *, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan Pages 117-137
    Idea is the starting point for the creation of intellectual works and the development of science and technology and art. In many cases, the birth of Idea requires a lot of study and suffering. So the question is whether the Idea has capability of legal support? The present article with descriptive and analytic method and by using comparative studies in the legal systems of France and Iran, With investigating these questions in different legal areas, has concluded that in both the legal systems, the mere Idea due to the lack of external form as literary and artistic works, industrial designs, trademarks, geographical indications, as well as computer software is not supportable. But the Idea of the brand and also an idea that has industrial applications can, if there are the legal requirements, benefit from legal protection for brand or invention. Also, if there are circumstances, it will have civil responsibilities for the aggressor of the idea. In French law it is possible to protect the idea by insidious competition claim and an idea that formed part of the contents of the database, is subject to special legal protections.
    Keywords: Idea, intellectual property, insidious competition, civil responsibility
  • Hassan Mohseni *, Abbas Mirshekeri Pages 139-151
    Whether for the delay in payment of debt resulting from civil liability Can be demand late payment damages? In answering this question, answer of Some of lawyers is Positive. They believed that late payment damages is Accrued to debt resulting from civil liability . Because These creditors are more deserving of protection. Also, The word of debt in Article 522 of code civil procedure is absolute. Conversely, a number of legal experts have a different view. They rely to appearance and base of Article 522. Among these perspectives, There is a third view. According to this view, The date of the final judgment of the court is beginning of calculation of late payment damages. Because by this judgment, Elements of civil liability is proved and debt for Factors of damage is created. In this article, We study and evaluate these perspectives With emphasis on case law.
    Keywords: civil liability, late payment damages, case law, debt
  • Sam Mohammadi *, Mohammad Farzanegan Pages 153-169
    According to civil law and Shia Fiqh, unauthorization is a phenomenon involved in various contracts including marriage. Studies on unauthorized transactions tried to reveal the conditions of authorization, principal and authorized marriage so that principal plays no role here or is influenced. Fiqh and law textbooks indicate that role of principal's intention fades gradually and is largely hidden. Different reasons such as necessity for loyalty to contract and kashf moreover, committed the principal to this precarious contract and its negative effects until the other party clarify the unauthorized contract. Investigating civil law and faqih's ideas, this study aims to show whether principal is supposed to commit the unauthorized marriage or he can dissolve the unauthorized marriage, or paves the way for dissolution of the unauthorized marriage by another marriage.
    Keywords: Marriage, unauthorization, principal, KashfoNaghl obligation