فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فروغ خبیری، علی شیخ مهدی صفحات 157-170
    یکی از نمودهای هویت زنان در جامعه، هویت جنسی آنان است که همواره در مطالعات زنان بازنگری شده است. پژوهش حاضر در نظر دارد هویت زنانه را با رویکرد روانکاوی لاکان، در ویدئو آرت بررسی کند. ویدئو آرت رسانه هنری ای است که در کشاکش نظریه های زیبایی شناسانه ای که پس از جنگ جهانی دوم آغاز شده بود، با ابداع دوربین ویدئویی قابل حمل در دهه شصت میلادی متولد شد. ویدئو در تقابل با زبان نحوی و شیوه بیانی متعارف سینما و تلویزیون بوده و ازاین رو، رویکرد مسلط بر این رسانه ها را به چالش کشیده است. با گسترش هنرهای اجرایی در دو دهه اخیر، در بسیاری از نمونه های ویدئوآرت مسئله هویت جنسی با نگاهی زن محور مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، آثار ویدئویی مرتبط با این موضوع بررسی شده و از میان هنرمندان فعال این عرصه، آثار پیپیلوتی ریست تحلیل شده است. از خلال تحلیل و تفسیری که براساس نظریه لاکان انجام شد، این نتیجه به دست آمد که این هنرمند هنگام پرداختن به مسئله هویت زنانه در جامعه با زبان زنانه سخن گفته و ساختارهای نمایش مسلط مردانه را فرو ریخته است.
    کلیدواژگان: پیپیلوتی ریست، روانکاوی، ژاک لاکان، ویدئو آرت، هویت زنانه
  • آزاده علی پور هریس، ابوالقاسم دادور صفحات 171-186
    عوامل مختلفی در دوران پهلوی بر حضور زنان تاثیرگذار بود. در ساختارهای جدید پس از مشروطه و همراه با مدرنیسم پهلوی، و نیز دیگر گفتمان ها، دربار به دولت و رجال به مردم تبدیل شدند. در این دوران، زنان در رویکرد جنسیتی از یک طبقه در خود به یک طبقه برای خود تبدیل شدند. پیامد زمینه های اجتماعی سبب شد تا در دوران پهلوی دوم شاهد حضور فعال تر زنان نسبت به گذشته در عرصه نقاشی باشیم؛ چنان که تاریخ نگارخانه های تهران از 1328 تا 1357 موید این امر است. مقاله حاضر به بررسی زمینه هایی می پردازد که این زنان را از حاشیه به متن کشاند و تلاشی است برای پاسخ به این پرسش که چه زمینه های اجتماعی جهت ارتقای حضور زنان نقاش دوران پهلوی موثر بوده است؟ در این پژوهش، گردآوری مطالب کتابخانه ای و میدانی است و به روش تطبیقی توصیفی تحلیلی نگاشته شده و می توان دریافت که حضور مردان حمایت کننده در خانواده، آموزش، طبقه اجتماعی، زندگی شهری، عمومی سازی فرهنگ به لطف رسانه ها و نهادهای فرهنگی، حضور حقیقی و حقوقی ملکه، حمایت های حاکمیت و سیاست های فرهنگی، جنبش های اجتماعی زنان و دگرگونی نقش زنان در قرن بیستم نقشی تعیین کننده در ارتقای جایگاه زنان نقاش این دوران داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش و طبقه اجتماعی، دوران پهلوی و سیاست های فرهنگی، زمینه های اجتماعی، زنان نقاش، نگارخانه ها
  • علیرضا طاهری، بتول معاذالهی صفحات 187-205
    وجوهی از تاریخ همیشه از آن رو ناگفته باقی می مانند که در کنار بدیهیات واقع می شوند. در چنین موقعیت هایی، اذهان تنها متوجه آنچه آشکار است می شود و در نتیجه برخی حقایق نادیده گرفته خواهند شد. در بیشتر منابعی که به بررسی پیکرنگاری فتحعلی شاه پرداخته اند، میل شدید او به استفاده از جواهر یا توجه افراطی به ظاهرش را ناشی از سیاست های او در برابر بیگانگان دانسته اند. این مطلب چنان جای خود را در مطالعات هنر باز کرده که کمتر کسی میلی به واکاوی دوباره آن از خود نشان می دهد. در این جهت، نویسنده به بررسی حرمسرا و زنان فتحعلی شاه پرداخته و با تکیه بر نقاشی های به جا مانده از زنان حرمسرا، به این پرسش پاسخ می دهد که چه ویژگی های مشترکی را بین این دسته از آثار و پیکرنگاری فتحعلی شاه می توان یافت؟ فرضیات پیشنهادی شامل گزینه جواهرات و آرایش است. در مقایسه ای تطبیقی که بین نقاشی های زنان و فتحعلی شاه انجام گرفت، شباهت هایی در آن ها دیده شد که تاثیر سلایق زنانه بر چنین رفتارهایی از فتحعلی شاه را نشان می دهد؛ موضوعی که تاکنون مورد توجه پژوهشگران تاریخ هنر قرار نگرفته و از این نظر بدیع است. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تاریخی از این تاثیرات پرده برخواهد داشت.
    کلیدواژگان: آرایش، جواهرآلات، حرمسرا، زن، فتحعلی شاه
  • هادی خانیکی، مژگان فراهانی صفحات 207-222
    در نظریه های مربوط به اعمال قدرت، عده ای از اندیشمندان معتقدند قدرت عموما از طریق مکانیسم های «متنی» بر جامعه اعمال می شود. این پژوهش سعی در شناخت مکانیسم های متنی اعمال قدرت جنسیتی دارد. پرسش پژوهش حاضر این است که سینما با چه مکانیسم هایی در راستای انقیاد زنان حرکت می کند و به تحکیم گفتمان مردسالاری می پردازد؟ همچنین، در سینما چگونه گفتمان زنان به واسازی این الگوی اعمال قدرت می پردازد؟ برای پاسخ به پرسش های پژوهش، با بهره گیری از تحلیل انتقادی گفتمان و رویکرد ترکیبی پل گی و وداک و مفاهیمی همچون منازعه گفتمانی، سوژه سازی بر مبنای استیضاح، خلق فانتزی و آلوده انگاری، چگونگی اعمال قدرت جنسیتی را در آثار تهمینه میلانی و رخشان بنی اعتماد تفسیر کردیم. یافته های پژوهش نشان می دهد آثار تهمینه میلانی متونی تک صدایند و اعمال قدرت و بهره گیری از مکانیسم های اعمال قدرت عمدتا از جانب گفتمان مردسالاری برای اعمال سلطه استفاده شده است. آثار رخشان بنی اعتماد فرم دموکراتیکی دارد و امکان سخن گویی برای همه گفتمان ها فراهم است. همچنین، قدرت در میان گفتمان های مختلف توزیع شده و همه گفتمان ها از مکانیسم های اعمال قدرت بهره می برند و زنان نیز با بهره گیری از آن ها از امکان های مقاومت برخوردارند.
    کلیدواژگان: آلوده انگاری، سینمای زنان، فانتزی، قدرت متنی، منازعه گفتمانی
  • روح انگیز کراچی صفحات 223-241
    بحث درباره ادبیات زنانه و مردانه، مخالفان و موافقانی دارد. مخالفان به فراجنسیتی بودن ادبیات تاکید می کنند و نظریه پردازان فمنیست و موافقان با پژوهش از زاویه های مختلف به این نتیجه رسیده اند که ادبیات زنانه و مردانه تفاوت دارد. به منظور یافتن پاسخ این پرسش که آیا جنسیت بر ادبیات تاثیرگذار است، کوشش شد موضوع بحث شده با رویکردهای مختلف زیست شناختی، روان شناختی، جامعه شناختی، زبان شناختی و ادبیات بررسی و تحلیل شود تا تفاوت ادبیات زنانه و مردانه از جنبه های مختلف نشان داده شود. اثر ادبی محصول ذهنیت، زبان و جهان هنرمند است و تاثیر جنسیت بر آن نخست با دو عامل اصلی ارتباط دارد. از یک سو، تفاوت ذاتی بین زن و مرد در ایجاد تفاوت های ذهنی، رفتاری، اندیشگی و زبانی به منزله ابتدایی ترین عامل تفاوت بر ادبیات تاثیرگذار است و از سوی دیگر، تفاوت جنسیتی، که بر ساخته جامعه و فرهنگ است، سبب تبعیض، نابرابری و تسلط مردان بر زنان شده است. مجموعه ای از این تفاوت ها به خلق دنیای ذهنی، جهان بینی، تجربه، تفکر، نگاه، زبان و نوشتار متفاوت زنان و مردان انجامیده و بازتاب تفاوت ها در آثار ادبی در سطح پاره ای از شکل های زبانی، سبک، مضمون، درون مایه و نوع بیان متفاوت خود را آشکار کرده است.
    کلیدواژگان: ادبیات زنانه، ادبیات مردانه، جنسیت، نقد فمنیستی
  • سهیلا صادقی فسایی، عاطفه خادمی صفحات 243-256
    اشتغال زنان یکی از حوزه های مهم مورد توجه در وضعیت اجتماعی آنان بوده است. اهتمام سطوح سیاست گذاری، اجرایی، قانون گذاری و نخبگانی به کم و کیف اشتغال زنان نشان دهنده این اهمیت است. در این مقاله، با فراتحلیل پژوهش های به عمل آمده شامل 8 پایان نامه، 87 کتاب، 132 مقاله علمی و پژوهشی و 13 گزارش پژوهشی از پایگاه های اطلاعاتی کتابخانه ملی، ایران داک و نورمگز با جست وجوی کلید واژه «زن و اشتغال»، در بازه زمانی 1357 تا 1393، به نمایان سازی زوایای پنهان و آشکار مسئله اشتغال و سیر حرکتی جمهوری اسلامی ایران در بدنه علمی و دانشگاهی پرداختیم. غلبه رویکرد کمی در روش انجام پژوهش ها، توجه به نقش سطحی اشتغال زنان در توسعه، سطحی دیدن روند اشتغال، بی توجهی به کیفیت اشتغال، نگاه خرد در تبیین موانع اشتغال و... از اهم نتایج این پژوهش است. در حقیقت، سیر کلی پژوهش های صورت پذیرفته از یک نگاه ثابت و بدون تغییر در مسئله اشتغال زنان متاثر بوده و تغییر محتوایی و ساختاری مهمی در این حوزه شکل نگرفته است.
    کلیدواژگان: اشتغال، پژوهش، دهه های پس از انقلاب اسلامی، زنان، فراتحلیل
  • نعیما محمدی، خان محمد آسکانی صفحات 257-268
    شیوه های مختلف ازدواج و زناشویی در هریک از مناطق ایران متاثر از باورهای قومی و مذهبی شکل گرفته است. در شهرستان سرباز، چندزنی به منزله سنتی فرهنگی در شرایطی ساختار غالب خانواده را تشکیل می دهد که نشانه هایی از تجددگرایی نیز در این منطقه هم زمان در حال شکل گیری است. با توجه به این ناسازگاری، در پژوهش حاضر به بررسی پیامدهای چندزنی در حوزه سلامت روانی 300 مرد تک همسر و چندهمسر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو به کارگیری پرسش نامه GHQ، پرسش نامه کییز و مدل مک مستر پرداخته شده است. یافته های حاصل از تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد میانگین سلامت روانی (اضطراب، افسردگی و خشم) نزد مردان 3 یا 4 همسر به شکل معناداری بیشتر از مردان 2 همسر و تک همسر است. در خصوص میانگین میزان انسجام و شکوفایی نیز سلامت اجتماعی مردان 3 یا 4 همسر به شکل معناداری پایین تر به دست آمد، اما در میانگین میزان پذیرش این گروه، در مقایسه با دیگر گروه ها، تفاوت معناداری حاصل نشد. در مجموع، سلامت خانواده های چندهمسر از حیث میانگین میزان مشارکت همدلانه و پیوند عاطفی به شکل معناداری پایین تر از خانواده تک همسر است. با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود، به منظور کاهش خسارات روانی و اجتماعی مردان چندهمسر در این منطقه، خدمات حرفه ای خانواده درمانی طبق مدل مک مستر از سوی سازمان بهزیستی اجرا شود.
    کلیدواژگان: چندزنی، خانواده، سلامت اجتماعی، سلامت خانواده، سلامت روانی
  • معصومه نعمتی قزوینی*، نرگس انصاری صفحات 269-293

    امروزه، مسائل و معضلات مربوط به زنان، به دلیل جایگاه ویژه و محوری ایشان در خانواده و پرورش نسل های آینده، به یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان و روشن فکران مبدل شده است. جلال آل احمد (13021348) و مصطفی لطفی منفلوطی (18761924)، دو تن از مصلحان اجتماعی و نویسندگان معاصر در عرصه ادبیات فارسی و عربی، نیز هریک به مثابه شرایط جامعه خویش و دیدگاه ویژه ای که به مسائل اجتماعی و فرهنگی داشته اند، به طرح مسئله زنان پرداخته و ابعاد گوناگون آن را به نقد و نظر نشسته اند. نوشتار حاضر که با روش توصیفی تحلیلی به مقایسه آثار این دو نویسنده پرداخته، حاکی از وجود مشابهت های بسیاری در نحوه نگرش ایشان به مسائل زنان است که در شش محور کلی غرب زدگی، آزادی، نابرابری های اجتماعی، حجاب، ازدواج و علم آموزی قابل بررسی بوده و در عین شباهت در مفاهیم، به فراخور شرایط، در سبک های نوشتاری تقریبا متمایزی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، جلال آل احمد، زن، مصطفی لطفی منفلوطی، نقد اجتماعی
|
  • Forough Khabiri, Ali Sheikh Mohammadi Pages 157-170
    This study concerns to analyze femininity identity by psychoanalysis approach of Lacan. Psychoanalysis is certainly one of the most areas of debate within feminist artists. The main question of this research is: “How does video art show the femininity identity?” So initially we tried to categorize different influential concepts of Lacan’s psychoanalysis which is necessary to get to know his attitude about gender. Video art is one of the new media arts born after World War II. Video is a medium which come to challenge other media in different subjects. In this research, we have explained that how video art has tried to show the femininity identity in contrast with the other media like cinema and television.The main concern of this study is exploring the ways in which female identity is constructed and mediated through the art of video art. Therefore, some videos have been analyzed according to Lacan's theory. In this way, a women video artist Pipilotti Rist (1962) has been selected. Rist made lots of works about the female body by concentrating on color and sound. Im not the girl who misses much, Ever is over all, I couldnt agree with you more and Be nice to me are the videos which analyzed by Lanan theory about gender identity in the article. By analyzing her, it can be known that video art changes the position of women and it changes the language and structures of dominant display.
    Keywords: Femininity Identity, Video Art, Psychology, Pipilotti Rist, Jacob Lacan
  • Azadeh Alipour Heriss, Abolghasem Dadvar Pages 171-186
    Several factors influenced on the presence of women in the Pahlavi era. In the new structures after the constitutionalism and along with absolute modernism of Pahlavi, the discourses based on democracy, socialism, Islamic resistance and autonomy, court became to the government and political figures changed to the people. In this era, the role of women determined on the basis of their social status and in sexual approach, their changed from a class-in-itself to class-for-itself. The outgrowth of social backdrops caused that we can see a more active presence of women in second Pahlavi era compare to past periods in the visual arts areas specially in painting accordingly the history of Tehran art galleries from 1949 until 1979 B.C and their activities corroborated this. Study of social backdrops that moved these women from marginalization to mainstream is the purpose of this article and concerning that there is no study on this topic, addressing this is so necessary and it’s an attempt to answer the question what social backdrops influenced on increasing the presence of women specially painter women in Pahlavi era? In this study, collecting of contents is based on libraries and field research and written on comparative, descriptive and analytic method and cultural and social backdrops of women painter of Pahlavi era who their works was exhibited studied. We can understand that the presence of supporter man in family, learning, social class, urban life, spreading culture in public trough medias and cultural institute, legal and natural presence of queen, the supports of government trough cultural politics, social movements of women and change of women role in 20 century, had a effective role in rise of women’s social position and specially painter women of second Pahlavi era.
    Keywords: painter women, cultural, social backdrops, Pahlavi, social class
  • Alireza Taheri, Batool Maazallahi Pages 187-205
    Sections of history were unsaid because they happened beside facts. In these situations, minds were attracted by what is visible. As a result, few facts were ignored. In many of sources that considered Fath Ali Shah`s iconography, his intense tendency toward using jewelries or attention to appearance defined as his diplomatic policies toward foreigners. This note has a considerable place in art studies that no one wants to analyze it. In a comparison which is performed between the paints of harem women and Fath Ali Shah`s iconography, there were some similarities that highlight womanly tastes effects on these habits. Therefore, present research considers harem and its effects on Fath Ali Shah`s taste and introduces these effects by using historical-descriptive approach. View of this article is new in art studies. and its a one of important points of this research.
    Keywords: Makeup, Jewelry, Harem, Women, Fath Ali Shah
  • Hadi Khaniki, Mojgan Farahani Pages 207-222
    Regarding the theories of power, a number of scientists believe that power is general exercised across the society through the “contextual” mechanisms. the present study aims to identify the contextual mechanisms which allow gendered power. The present study addresses the issue of how movies toward the subjugation of women and the strenghening of the masculism discourse.also this study examines how women,s counter discourse disrupts the pattern of power enacting.For responding to studies question gendered power is evaluated and interpreted using critical discourse analysis and Pelgi and Wodak combination approach as well as the theories of Bakhtin, Althusser, Žižek and Julia Kristeva and their most important concept such as discourse struggle, subjectivization through interpellation, fantasization, and contamination in two films of Tahmineh Milani and Rakhshan Banietemad.Findings show that the films of Tahmineh Milani are Texts of monophonic and power exerting is Unilateral and it is from masculism discourse . mechanisms of power exerting is used by masculism discourse for Acts of domination.the films of Rakhshan Banietemad are Texts of Polyphonic and All the discourses can speak . also,Power is distributed among them. All the discourses ues mechanisms of power exerting and Women have resisted opportunities.
    Keywords: Women's cinema, textual power, Critical Discourse Analysis, Interpellation
  • Rohangiz Karachi Pages 223-241
    There are opponents and proponents in the new debate on feminine and masculine literature. Opponents emphasize nonsexual nature of literature¡ and feminist and proponents of research from different perspectives have arrived at the conclusion that feminine and masculine literatures are different. In order to find the answer to the question “does gender affect literature”¡ we examined and analyzed the subject with different biological¡ psychological¡ sociological¡ linguistics¡ and literary approaches¡ so that different aspects of feminine and masculine literary differences can be demonstrated. A literary work is the product of mentality¡ language¡ and the impact of gender on it firstly depends on two main factors. On the one hand¡ the intrinsic female and male differences¡ as the most primitive factors¡ impact creating mental¡ behavioral¡ intellectual¡ and linguistic differences in literature¡ and on the other hand¡ the gender differences in social and cultural construct¡ which have caused prejudice¡ inequality¡ and domination of men over women. A collection of these differences has led to creation of different mental world¡ worldview¡ experience¡ thought¡ vision¡ language and writing of women and men¡ and has revealed reflection of differences in literary works at some levels of linguistics¡ style¡ context¡ theme¡ and different type of expression.
    Keywords: Feminine literature, masculine literature, gender, feminist critique
  • Soheila Sadeghi Fassaei, Atefeh Khademi Pages 243-256
    The present article seeks to provide a meta-analysis of all studies in the field of women’s employment since the Islamic Revolution. Multiple researches in the different decade illustrate the importance of employment. The methodology for this literature review included a keyword search looking for “woman and employment”, using research reports from the National Library databases, Iran Doc and Normags In the period from 1357 to 1393 and 87 books, 8 thesis, 132 scholarly articles and 13 research reports were found. After a collection of recent articles was accumulated, reference lists were examined in order to uncover hidden aspects of employment and the movement of the Islamic Republic of Iran in scientific body. Studies suggest a consistent view and no change have been made in the field of theory. There is no content and important structural change that indicates the formation of a new theoretical space in this area. The spirit of the majority of the studies has been quantitative and increasing the presence of women in employment has been most concerned. Over the past 30 years, both in the scientific field and in the executive arena, changes in theoretical and practical steady employment of women are not evident.
    Keywords: Women, Employment, Meta, Analysis, reserasch, Decades after the revolution
  • Naeima Mohammadi, Khan Mohammad Askani Pages 257-268
    Marriage in each of the different regions of Iran is affected by the ethnic and religious beliefs. Polygamy phenomenon in Sarbaz in under debate because inside of this tradition some modernization factors also being establishment. According to this incompatibility, polygamy in the field of mental health is studied in this paper. In this study 300 men who have one wife and polygamous has been studied by using cluster sampling method in terms of mental health questionnaire (GHQ), social health questionnaire (Keyes) and Family Health (McMaster model) were studied. The results of ANOVA showed that the averages of mental health (anxiety, depression and anger) among the men who have 3 or 4 wives are decreased significantly. The averages of social health (Social Integration and actualization) among the men who have 3 or 4 wives were lower significantly. Also, the average of acceptance rate was not significantly different among these 3 groups. Family health in polygamous families in terms of average turnout empathetic and emotional bond is significantly lower than in monogamous families. For conclusion, to reduce the impacts of psychological and social polygamous lifestyle on men, family therapy and professional services recommended.
    Keywords: family, polygamy, mental health, Social health, Family health
  • Masoumeh Nemati Ghazvini*, Narges Ansari Pages 269-293

    Nowadays, because of the special and pivotal place of women in the family and nurturing future generations; problems and issues related to women has become one of the main concerns of thinkers and intellectuals. Jalal Al-e-Ahmad (1302-1348 AHS) and Mustafa Lutfi al-Manfaluti (1876-1924 AD) are two of the social reformers and contemporary writers in the field of Persian and Arabic literature. Each of them has presented women issues and criticized its different aspects as the conditions of their own society and the specific viewpoint that they had toward social and cultural problems. The present study which has compared the works of these two writers with a descriptive-analytic method indicate the presence of many similarities in their approach to women issues which can be studied in six general areas including west oxification, freedom, social injustices, hijab, marriage, and science learning and while being similar in concepts they are presented in somewhat different writing styles when appropriate.

    Keywords: comparative literature, Jalal Al-e-Ahmad, Mustafa Lutfi al-Manfaluti, social criticism, woman