فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 86، بهار و تابستان 1394)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 86، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حصاری * صفحات 1-24

    ارتقای توسعه ی انسانی در دنیای معاصر به ظرفیت کسب علم و دانش، دسترسی به امکانات مادی زندگی و برخورداری از عمر طولانی و توام با سلامتی بستگی دارد. شاخص های آموزش، امید زندگی و تولید ناخالص داخلی اجزای تشکیل دهنده ی شاخص توسعه ی انسانی به شمار می روند. شاخص توسعه ی انسانی تا سال 2010 میانگین حسابی سه شاخص آموزش، امید زندگی و تولید ناخالص داخلی سرانه به برابری قدرت خرید دلار بوده است ولی از آن سال به بعد تغییراتی در شیوه ی محاسبه به وجود آمد که به طور خلاصه می توان به تغییر میانگین حسابی سه شاخص ذکرشده به میانگین هندسی، تغییر شیوه ی محاسبه ی شاخص آموزش که تا قبل از آن شامل شاخص ترکیبی میزان باسوادی بزرگسالان و میزان ناخالص ثبت نام در همه ی مقاطع تحصیلی بود به شاخص ترکیبی میانگین سال های تحصیل جمعیت 25 ساله و بیش تر و سال های مورد انتظار تحصیل کودکان در سن ورود به مدرسه و تغییرات اعمال شده در تولید ناخالص داخلی سرانه به برابری قدرت خرید دلار به درامد ناخالص ملی سرانه به برابری قدرت خرید دلار اشاره کرد. در این مقاله تغییرات در شیوه ی محاسبه ی این شاخص و اجزای تشکیل دهنده ی آن بررسی و شاخص مذکور برای کشور در سال 1390 محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد مقدار شاخص توسعه ی انسانی در سال 1390 اندکی بیش از مقدار ارایه شده در گزارش برنامه ی عمران ملل متحد است.

    کلیدواژگان: شاخص توسعه ی انسانی، درامد ناخالص ملی سرانه، امید زندگی در بدو تولد، سال های مورد انتظار آموزش، میانگین سال های تحصیل
  • الهام فتحی * صفحات 25-50

    کشورهای مسلمان با وجود پیشینه ی تاریخی- اسلامی چندین هزار ساله و امور مشترک فرهنگی- دینی به عنوان غنی ترین کانون فرهنگی تمدن جهان و دارا بودن منابع عظیم طبیعی، مزیت ها و ظرفیت های توسعه ای استثنایی، اغلب از مناطق کم تر توسعه یافته ی جهان محسوب می شوند.
    وسعت کشورهای اسلامی بیش از 29 میلیون کیلومتر مربع شامل 59 کشور و دارای جمعیتی بیش از یک میلیارد و پانصد و نود و دو میلیون نفر است. به عبارتی این کشورها با دارا بودن حدود 20 درصد از مساحت خاکی جهان بیش از 4٫22 درصد از جمعیت دنیا را درون خود جای داده اند.
    اعتقاد بر این است که آگاهی و شناخت نسبت به آمار و اطلاعات هر جامعه کمک شایان توجهی به برنامه ریزی و سیاستگزاری کشورهای اسلامی می نماید. لذا مطالعه ی حاضر به بررسی کمی و کیفی جمعیت و ویژگی های آن در کشورهای اسلامی پرداخته و سپس در هر شاخص جایگاه و موقعیت ایران را در میان کشورهای اسلامی نشان خواهد داد. به نظر می رسد تعیین جایگاه ایران در میان کشورهای منطقه کمک موثری در برنامه ریزی های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و منطقه ای کشور خواهد داشت.
    یافته های این بررسی حاکی از آن است که ایران از جمله کشورهای پرجمعیت و پهناور منطقه محسوب شده و از نظر شاخص های کیفی جمعیت نیز در جایگاه نسبتا مناسبی در میان کشورهای اسلامی قرار گرفته است. با وجود این لازم است که با افزایش شاخص امید زندگی در بدو تولد و کاهش سطح مرگ و میر کودکان کم تر از یک سال تلاش های مضاعفی صورت پذیرد و از این حیث نیز جایگاه خود را در منطقه ارتقاء دهد.

    کلیدواژگان: جمعیت، کشورهای اسلامی، شاخص های جمعیتی
  • آسیه رشیدی نژاد * صفحات 51-64

    وجود داده های گمشده در بیش تر آمارگیری ها امری اجتناب ناپذیر است. اما در تمامی طرح های آماری قبل از اجرای آن، مطمئنا راهکار مناسبی برای برخورد با این مشکل در نظر گرفته می شود. از جمله مواردی که برای برخورد با داده های گمشده در نظر گرفته می شود، جانهی و وزن دهی است که هر کدام مزیت ها و مشکلاتی دارند، اما استفاده از مجموعه داده ای که هیچ یک از این دو روش را در تحلیل به کار نگیرد، منجر به اریبی براوردها می شود و در نتیجه تحلیل های اشتباهی را به همراه خواهد داشت. در این مقاله به بررسی براوردگری که برای میانگین جامعه در حضور بی پاسخی پیشنهاد شده]12[و از براوردگر والش به دست آمده است]16[، پرداخته می شود. همچنین نشان داده می شود که براوردگر میانگین به دست آمده از روش پیشنهادی بهتر از براوردگر حاصل از روش جانهی نسبتی و براوردگر TSS (Toutenberg، Srivastava and Shalabh) است و میانگین مربع خطای براوردگر حاصل کم تر از براوردگر به دست آمده بر اساس روش جانهی نسبتی است.

    کلیدواژگان: مکانیسم گمشدگی، جانهی، داده های گمشده، براوردگر TSS، براوردگر والش، روش جانهی نسبتی
  • سیما حق دوست، حمیدرضا نواب پور * صفحات 65-88

    امروزه تمامی سازمان ها، پژوهشگران و... برای پیش برد بهینه ی کار خود متقاضی استفاده از داده های آماری هستند. انتشار داده های آماری در هر شکلش می تواند، اطلاعات خصوصی واحدهای آماری را افشا کند. این امر سبب بی اعتمادی عمومی نسبت به سازمان های آماری ملی که حافظ اطلاعات خصوصی واحدهای آماری هستند، شده و در نتیجه کاهش یا عدم همکاری واحدهای آماری با سازمان های آماری ملی را در آمارگیری ها به دنبال خواهد داشت. همچنین کیفیت داده های آماری با افزایش بی پاسخی یا ارایه ی پاسخ های نادقیق به شدت کاهش می یابد. بنا بر این سازمان های آماری ملی باید بین انتشار داده های آماری برای استفاده ی کاربران و مخاطره ی افشای اطلاعات محرمانه ی واحدهای آماری تعادل برقرار کنند. برای ایجاد این تعادل از روش های محدودسازی افشای اطلاعات واحدهای آماری استفاده می شود. در این مقاله روش های محدودسازی افشای داده های جدولی و خرد با تاکید بر داده های خرد معرفی می شوند. برخی از روش های محدودسازی افشای داده های خرد را روی داده های سی و نهمین طرح آمارگیری از کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیش تر استان قزوین مربوط به سال 1390 اجرا کرده و نشان می دهیم که پس از ایمن سازی داده های خرد مخاطره ی افشای اطلاعات واحدهای آماری کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: محرمانگی، افشا، داده های جدولی و خرد، روش های پوشش گذاری پریشیدگی و ناپریشیدگی
  • شهرام یعقوب زاده شهرستانی * صفحات 89-106

    در این مقاله براورد ماکسیمم درستنمایی1 و براورد نااریب با کم ترین واریانس به طور یکنواخت2 تابع چگالی احتمال و تابع توزیع تجمعی توزیع وایبول را به دست می آوریم و سپس با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو و یک مجموعه داده های واقعی با محاسبه ی میانگین مربع خطای3 براوردگرها به مقایسه ی آن ها می پردازیم.

    کلیدواژگان: توزیع وایبول، براوردگر ماکسیمم درستنمایی، براورد نااریب با کم ترین واریانس به طور یکنواخت، تابع چگالی احتمال، تابع توزیع تجمعی، میانگین مربع خطا، شبیه سازی مونت کارلو
  • رضا احمدی *، ادیبه کریمی صفحات 107-128

    در پژوهش حاضر وضعیت صنعت سیمان کشور ایران و کشورهای صاحب این صنعت در جهان یعنی چین، هند، ایالات متحده آمریکا و ترکیه در زمینه های مختلف تولید، مصرف داخلی و تجارت جهانی، در یک دوره ی زمانی15 ساله (1379-1393شمسی و 2000-2014میلادی) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است. مهم ترین بازارهای هدف صادرات سیمان ایران، شناسایی شده و مقدار وزنی و ارزش ارزی صادرات سیمان به آن ها طی سال های مختلف بررسی شده است. همچنین سهم نسبی از کل تولید جهان و ارزش ارزی جهانی صادرات سیمان ایران و قاره های مختلف جهان، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهند که ایران در سال 1393با تولید 66٫5 میلیون تن سیمان، بزرگ ترین تولیدکننده ی سیمان در منطقه ی خاورمیانه و چهارمین تولیدکننده ی بزرگ سیمان جهان بوده و در سال 2013میلادی مقام اول صادرات سیمان جهان را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر سیمان ایران به 30کشور جهان صادر می شود که در طول 15سال اخیر کشور عراق با سهم نسبی متوسط 53٫6 درصد از کل صادرات سیمان ایران، اصلی ترین بازار هدف صادرات سیمان ایران بوده است. ایران در طول شش سال اخیر (2009-2014میلادی) 2٫12 درصد از تولید قاره ی آسیا، 1٫72 درصد از کل تولید جهانی، 2٫53 درصد از ارزش ارزی صادرات قاره ی آسیا و 1٫19 درصد از کل ارزش ارزی صادرات جهانی سیمان را به خود اختصاص داده است. مقدار وزنی و میزان درامد ارزی صادرات فراورده های سیمانی ایران طی چند سال اخیر (1388-1393) نیز تاحدودی افزایش یافته که نشان از توان بالقوه ی کشور در تولید فراورده های سیمانی داشته و جهت سوداوری بیش تر، بایستی این قابلیت مورد توجه بیش تری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیمان، آمار تولید، مصرف و تجارت جهانی سیمان، کشورهای صاحب صنعت سیمان جهان
|
  • Ali Hesari* Pages 1-24

    Improvement in human development is determined by the capacity of knowledge attainment, access to high living standards and enjoyment of healthy and long life expectancy. Education, life expectancy and gross national income per capita indices are the components of human development index. Until 2010, human development index had been arithmetic mean of education, life expectancy and domestic production per capita (PPP) indices. In 2011, human development report calculation procedure changed. In the new procedure, geometric mean of the three indices were replaced by the arithmetic mean in the old one, education index in the new procedure is composite index of mean years of schooling in population 25 and expected years of schooling index, and GDP per capita (PPP) has been replaced by GNP per capita (PPP). In this article, the changes in the procedure of human development calculation and its components are explained and the index is calculated for the year 1990.

    Keywords: Human development index, gross national production per capita, life expectancy, expected years of schooling, mean years of schooling
  • Elham Fathi * Pages 25-50

    Muslim country with history - several thousand years of cultural - religious Cultural Center of the richest civilizations in the world and has enormous natural resources, privileges and capacities of exceptional, still less developed regions world are considered.
    The extent of Muslim countries, include 59 countries with a population of over 29 million square kilometers, more than one billion, five hundred and ninety-two million people. In addition, 74% Muslim world's known oil reserves and 50% of global gas reserves have been and Having straits and waterways and a total of 20 percent of the world's soil and water areas of strategic importance and is a special strategy.
    It is believed that the knowledge and understanding of all of the data contributed significantly to the planning and policy area.
    This study compared the demographic characteristics of the population and the Islamic world, and then the status of Iran in the Islamic countries will show.
    Studies show that Iran is among the most populous countries in the region is vast and qualitative indices of demography in a relatively good position among Islamic countries.
    Nevertheless, it is necessary that with the increase in the expectancy at birth index and reduce the level of child mortality, less than a year, and the extra efforts in this regard as well as its place in the region.

    Keywords: Population, Muslim country, indices of demography
  • Assieh Rashidi Nezhad* Pages 51-64

    In many surveys, missing data is inevitable. But in all statistical projects before its implementation surely it is considered suitable solution for dealing with missing data. Methods for dealing missing data are imputation and weighting that each of them has advantages and disadvantages, however, using data set which applies none of these two methods, leads bias estimation, then it causes wrong analysis. In this paper, an alternative estimator of population mean in the presence of non-response, which has been suggested [12]*, has considered which comes in the form of Walsh’s estimator [16]. The estimator of mean obtained from the proposed technique remains better than the estimators obtained from ratio imputation or TSS, also the mean-squared error (MSE) of the resultant estimator is less than that of the estimator obtained on the basis of ratio method of imputation.
    Singh, S. (2009). A New Method of Imputation in Survey Sampling, Statistics, 43, 499–511.
    Walsh, J.E. (1968). Generalization of Ratio Estimator for Population, Sankhyä A, 32, 99–103.

    Keywords: Missing mechanism, imputation, missing data, TSS estimator, Walsh's estimator, ratio imputation method
  • Sima Haghdoust, Hamid Reza Navvabpour* Pages 65-88

    Nowadays, all organizations, researchers, and other users are using statistical information to study their problems efficiently. Publishing and disseminating the statistical information in each of the available form can disclose unit private information. This phenomenon can make a public distrust of national statistical agencies which are the preserver of the statistical units private information. This event decreases cooperation or even noncooperation of the statistical units. On the other hand, increasing nonresponse rate or receiving inaccurate responses, can strongly decrease the quality of the statistical information. Therefore, the national statistical agencies should make a balance between dissemination statistical information and unit information disclosure risk. For making this balance, limiting information disclosure methods are used by national statistical agencies. In this paper we introduce methods for controlling disclosure of statistical unit information in tabular and micro data forms by putting emphasis on micro data. Then we will apply some of the limiting disclosure micro data methods to the 39th industrial establishment survey data with 10 and more employees for Qazvin province in 1390 (2011) which was conducted by Statistical Center of Iran. Finally, we will show how data get secured after applying some methods of limiting disclosure risk.

    Keywords: Confidentiality, disclosure, tabular data, micro data, perturbative, non, perturbative masking methods
  • Shahram Yaghoubzadeh Shahrestani* Pages 89-106

    In this paper, the maximum likelihood estimation and the uniform minimum variance unbiased estimators of the probability density function and cumulative distribution function are derived for the Weibull distribution. Furthermore, through the simulation method of Monte-Carlo and areal deta set and calculation of mean square of errors of estimators, they are subjected to comparisons.

    Keywords: Weibull distribution, maximum likelihood estimator, uniform minimum variance unbiased estimator, probability density function, cumulative distribution function, mean squared error, simulation method of Monte, Carlo
  • Reza Ahmadi *, Adibeh Karimi Pages 107-128

    In the present research, the situation of cement industry of Iran and main countries of the world in this industry containing China, India, the United States of America and Turkey in various fields including production, consumption and universal trade for a period of 15 years (1379-1393 in Persian calendar and 2000-2014) has statistically been analyzed. The main target markets of Iran's cement exports have been identified, as well as the measure and currency value of cement exports to them have been studied in the various years. The relative quota of Iran and the various continents from the total world production and export value of global currencies have also been surveyed. The results of this research reveal that Iran by producing 66.5 Mt of cement in 1393 in Persian calendar has achieved the first place of cement producers in the Middle East, the world's fourth largest producer of cement and the first place of the world exporters of cement. At the moment the cement of Iran is exported to 30 countries, whereas over the past 15 years Iraq with relative quota of 53.6 percent from the whole cement exports of Iran is the main target market of Iran. For the six past years (2009-2014) Iran has attained 12.2 and 72.1 percent of Asia and the world's cement production respectively as well as 53.2 and 19.1 percent of currency value of cement exports from Asia and the world respectively. During the last several years (1388-1393 in Persian calendar) both the amount and exports currency of cement products of Iran have also increased slightly which deal with the potential of the country to produce such products, therefore to achieve more benefits this capability needs more attention. At the end the current exports problems of Iran's cement have also been reviewed and to overcome them some overall strategies were offered.

    Keywords: Cement, statistics of production, consumption, universal trade of cement, world, 's main countries in cement industry