فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 51 (بهار 1395)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 51 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید رمضانی*، علیرضا معینی صفحه 4
    تکامل سیستم های پایش تشخیص عیوب3، در سامانه های آفندی و پدافندی، پهباد ها، جنگنده ها و سیستم های پیچیده دیگر، می تواند تشخیص پیشگویانه عیوب را از لحاظ فنی، مطلوب و ممکن سازد. در سال های اخیر، مدل مدیریت سلامت تجهیزات و پیش-بینی عیوب(4PHM) با تشکیل یک پیوند قوی از علوم مهندسی، کامپیوتر و قابلیت اطمینان، به وجود آمده است. به همین دلیل، بیشتر رویکردهای هوشمند نگهداری وتعمیرات، در زمینه تشخیص و پیش بینی هوشمند عیوب به کارگیری شده اند. کشف دانش مفید در خصوص تشخیص عیوب و پیش بینی عمر تجهیزات نظامی و تعیین آمادگی تجهیزات می تواند بر تعیین توانایی استمرار آمادگی تجهیزات در ماموریت های نظامی در شرایط نبرد، موثر باشد. مسئله مهم این است که چگونه می توان روشی برای تعیین توانایی استمرار آمادگی تجهیزات ماموریت های نظامی در شرایط نبرد، ارائه نمود؟
    در این مقاله با استفاده از سیستم PHM، سلامت دستگاه، جزء یا سیستم، در هر نقطه و زمانی می تواند شناخته شده و از وقوع احتمالی شکست پیشگیری کند. همچنین دستیابی به نقصان صفر امکان پذیر می شود.
    از طرف دیگر در تجهیزات و سامانه های پدافندی، از ایجاد ناگهانی خرابی در کل سامانه و از هزینه های جانی و مالی جبران ناپذیر ناشی از بروز این مشکل جلوگیری می شود. بنابراین از اهداف این مقاله می توان به استمرار آمادگی تجهیزات در ماموریت های نظامی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت سلامت و پیش بینی (PHM)، عمر مفید باقیمانده (RUL)، استمرار آمادگی تجهیزات، پردازش داده، سیستم پشتیبان تصمیم گیری
  • حسین صابری نیا*، سید مجتبی جعفری، حمید مسگرانی صفحه 15
    یکی از مهم ترین مسائل در مدیریت زنجیره تامین شرکت های مختلف و ازجمله شرکت های خودروسازی می توان به ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان اشاره کرد که در شرکت های خودروسازی این ارزیابی وابسته به الزامات سیستم های مدیریت کیفیت در قطعه سازی خودرو و الزامات خودروسازان است که باید براساس عملکرد و توانایی واقعی تامین کنندگان باشد. یکی از روش های پرکاربرد در این زمینه، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است که در آن ارزیابی تامین کنندگان به صورت نسبی صورت می گیرد. در صورتی که در شرکت های خودروسازی، اولویت بندی تامین کنندگان باید با توجه به وضعیت واقعی آنان انجام گیرد و از ارزیابی نسبی آنان خودداری شود. این بدین معنی است که ارزیابی و اولویت بندی هر تامین کننده با توجه به عملکرد آن، باید به صورت مستقل انجام گیرد. در این مقاله یک متدولوژی برای ارزیابی مستقل تامین کنندگان در زنجیره تامین خودروسازی ارائه می شود که در آن از مقایه های زوجی برای تعیین اوزان معیارهای ارزیابی استفاده شده و محاسبه امتیاز تامین کنندگان سازمان به صورت جداگانه و مستقل انجام می شود، سپس به وسیله آنالیز ABC بین حجم سفارشات و شبکه تامین کنندگان ارتباط منطقی برقرار می شود. در این مقاله فرض بر این است که تامین کنندگان شناسایی شده از لحاظ ظرفیت و توان تولید مورد ارزیابی اولیه قرار گرفته و زیرساخت ها و امکانات لازم جهت پاسخ گویی به نیاز شرکت را دارا می باشند. همچنین در این متدولوژی می توان مجموعه ای از معیارهای کمی و کیفی را با یکدیگر در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: اولویت بندی مستقل تامین کنندگان، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، آنالیز ABC، مقایسه های زوجی، زنجیره تامین قطعه سازی خودرو
  • جواد بهنامیان*، محبوبه متقی صفحه 29
    جهانی سازی، افزایش مقررات سازمان های دولتی و غیر دولتی و فشار و درخواست مشتریان در خصوص رعایت مسائل زیست محیطی باعث شده تا سازمان ها با به کارگیری مدیریت زنجیره تامین سبز، نسبت به بهبود عملکرد زیست محیطی و اقتصادی اهتمام نمایند. مدیریت زنجیره تامین سبز، یکپارچه کننده مدیریت زنجیره تامین با الزامات زیست محیطی در تمام مراحل طراحی محصول، انتخاب و تامین مواد اولیه، تولید و ساخت، فرآیند های توزیع و انتقال، تحویل به مشتری و بالاخره پس از مصرف، مدیریت بازیافت و مصرف مجدد را به منظور بیشینه کردن میزان بهره وری مصرف انرژی و منابع به همراه بهبود عملکرد کل زنجیره تامین در بر می-گیرد. این مقاله به بررسی و شناسایی مقتضیات (محرک ها، موانع، اقدامات و نتایج) لازم جهت دستیابی به مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت پتروشیمی پرداخته است. سپس اقدامات لازم جهت دستیابی به زنجیره تامین سبز، استخراج شده است. این اقدامات با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی و از طریق روش میانگین موزون اولویت بندی شده اند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تامین سبز، پایداری زیست محیطی، صنعت پتروشیمی، فرآیند سلسله مراتبی
  • زهره کاهه، رضا برادران کاظم زاده* صفحه 40
    در این مقاله، مسئله مناقصه در یک شرکت خودروسازی برای تدارک قطعات مورد نیاز از تامین کنندگان بالقوه از طریق الگوریتم یادگیری Q حل شده است. در این مسئله، خریدار با توجه به پیشنهادات دریافتی از تامین کنندگان بالقوه که شامل قیمت و زمان تحویل پیشنهادی است، سفارش قطعات مورد نیاز خود را به تامین کنندگان تخصیص می دهد. هدف خریدار کمینه سازی هزینه های تدارکات از طریق یادگیری از مناقصات پیشین است. این مسئله به صورت یک مسئله تصمیم گیری مارکوفی تعریف شده است که در آن هر عمل وابسته به عمل و وضعیت قبلی است. برای حل این مسئله یک الگوریتم یادگیری تقویتی به نام الگوریتم یادگیری Q توسعه داده شده است که در آن از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات به عنوان راهکاری برای یافتن و انتخاب سیاست بهینه برای انتخاب عمل در الگوریتم یادگیری Q استفاده شده است. در مقایسه این الگوریتم با حالتی که در آن سیاست انتخاب عمل مطابق با یک الگوریتم حریصانه است، این الگوریتم بسیار کارآمدتر است.
    کلیدواژگان: تدارکات، یادگیری تقویتی، الگوریتم یادگیری Q، سیاست انتخاب عمل
  • رضا زارع*، محمد بیگلری، رحیم کریم زاده صفحه 49
    با توجه به اینکه بهره وری اصل همه سازمان ها و مدیران برنامه ریزی است، لذا همگان در صدد شناخت عوامل بهبود و افزایش بهره وری می باشند. به نظر می رسد با توجه به دغدغه مدیران و مراکز پشتیبانی کننده در خصوص بهبود عملکرد، آموزش بخشی از این دغدغه و نگرانی ها را برطرف ساخته است که در این حالت ضرورت موضوع آموزش در آماد و پشتیبانی و اهمیت برگزاری آن جدی بوده و از طرفی پایداری و تداوم آموزش مستلزم بررسی عوامل موثر آن می باشد. لذا هدف پژوهش، ارزیابی آموزش آماد و پشتیبانی (لجستیک) در بخش ترابری و تحرک (حمل و نقل نفرات و تجهیزات) و در مرکز آموزش شهید دستواره بر عملکرد مراکز پشتیبانی-کننده می باشد.
    پژوهش از نوع هدف، کاربردی و روش آن توصیفی پیمایشی است و از ابزار گردآوری داده های کمی جهت پرسشنامه استفاده نموده است، جامعه آماری پژوهش 140 نفر و تعداد 22 سوال بر مبنای تعاریف عملیاتی متغیرهای موجود در قالب یک پرسشنامه بسته با استفاده از طیف لیکرت برای سطح واکنش و 20 سوال هم برای سطح رفتار شغلی تهیه گردیده است و برای سطح یادگیری از پیش آزمون و پس آزمون و سطح نتایج به دلیل عدم وجود اطلاعات لازم از تخمین استفاده گردیده است.
    در تجزیه و تحلیل این مقاله از مدل ارزیابی چهار سطحی کرک پاتریک4 استفاده شده است. در این روش میزان اثربخشی آموزش آماد و پشتیبانی در زمینه ترابری و تحرک را با استفاده از چهار سطح مدل فوق (واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج) ارزیابی نموده است.
    در نتیجه یافته های این مقاله، میزان ارزیابی پیامدهای آموزش در سطوح واکنش76.53 درصد، یادگیری78.77 درصد و رفتار شغلی72.72 درصد حاصل شده است که مدل انتخابی ارزشیابی (کرک پاتریک) مناسب بوده و میانگین دوره آموزش آماد و پشتیبانی مثبت و بالای 76درصد را نشان می دهد. در نهایت پیشنهاداتی برای رفع نواقص به کاربران ارائه گردیده شده است.
    کلیدواژگان: آموزش آماد و پشتیبانی، ترابری و تحرک، آموزش عرضی و تخصصی، ارزیابی پیامدهای آموزش، اثربخشی آموزش، آموزش ضمن خدمت
  • سیدمحمود کاظمی، مسعود ربانی*، رضا توکلی مقدم صفحه 62
    در این مقاله، برای اولین بار در ادبیات موضوع، مسئله موجودی – مسیریابی واحدهای خون تعریف شده و یک فرمول بندی مختلط عددصحیح خطی برای آن ارائه شده است. این کار به کمک استفاده از مفاهیمی چون موجودی تخصیص یافته، نسبت انتقال به کراس مچ4 واحدهای خون و زمان رهاسازی واحدهای کراس مچ شده5 و مدل سازی و گنجاندن آنها در به روزترین مدل های موجودی – مسیریابی توسعه یافته برای اقلام فسادپذیر حاصل شده است. در انتها داده های مربوط به مصرف خون مرکز انتقال خون ساری برای سه ماه متوالی آورده شده و مسئله موجودی – مسریابی مربوطه به کمک روش شاخه و برش ابداعی به صورت بهینه حل شده است. نکته برجسته در مورد روش شاخه و برش پیشنهادی، استفاده از تکنیک جدید برای شناسایی و اضافه نمودن محدودیت های مربوط به حذف زیردورها است. در نهایت برتری مدل پیشنهادی نسبت به جدیدترین مدل های موجود در ادبیات موضوع به کمک مثال عددی نشان داده شده است. در انتها دستاوردهای مقاله جمع بندی شده و پیشنهادات برای تحقیقات آتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مسئله موجودی، مسیریابی خون، چندوسیله نقلیه، فسادپذیری، پلاکت، روش شاخه و برش
  • حجت الله حمیدی*، عماد روغنیان، علی کمانکش صفحه 71
    بسیاری از سازمان ها در اثر فشارهایی که نیروهای رقابتی بر سازمان وارد می کنند، به استفاده از راهبرد برون سپاری راغب شده اند. برون سپاری فناوری اطلاعات می تواند برای سازمان ها منافع بی شماری داشته باشد ولی چنانچه در تصمیمات برون سپاری دقت و تامل کافی صورت نپذیرد، می تواند خسارات جبران ناپذیری بر سازمان وارد سازد. این مقاله نشان می دهد، پشتیبانی فناوری اطلاعات در سازمان، به عنوان یک گزینه مناسب برای برون سپاری فعالیت های فناوری اطلاعات سازمان به شمار می آید. در واقع، پشتیبانی فناوری اطلاعات سازمان، از سوی مدیران نشان می دهد، مدیران سازمان تمایل دارند با پشتیبانی فناوری اطلاعات، علاوه بر اینکه از مزایای برون سپاری فناوری اطلاعات استفاده نمایند از کاهش کنترل مدیریتی، ناتوانی بازار در ارائه خدمات و همچنین از ریسک های امنیتی که با برون سپاری به پیمانکاران داخلی و خارجی سازمان را تهدید می نماید، جلوگیری نمایند. هدف این مقاله، ارائه مدل ترکیبی ANP و SWOT برای تصمیم گیری منابع فناوری اطلاعات به منظور بهبود پشتیبانی (لجستیک) فناوری اطلاعات سازمان ها می باشد. به دلیل وجود وابستگی میان نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدات، روش فرآیند تحلیل شبکه ای برای رتبه بندی و تصمیم گیری نهایی، پیشنهاد می شود. مطالعه موردی این مقاله مربوط به تصمیم گیری در مورد درون سپاری یا برون سپاری ساخت و توسعه وب سایت بانک مهر اقتصاد است. نتایج نشان می دهد که از انگیزه ها و دلایل پشتیبانی فناوری اطلاعات در سازمان مورد مطالعه (بانک مهر اقتصاد) می توان به تمرکز بر فعالیت های اصلی سازمان، بهبود عملکرد سازمان، افزایش انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی، استفاده از فناوری روز، افزایش قدرت پاسخ گویی به مشتریان و تحول سریع و دسترسی به نوآوری های روز، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: برون سپاری، SWOT، فرآیند تحلیل شبکه ای، پشتیبانی فناوری اطلاعات سازمان
|
  • Saeed Ramezani*, Alireza Moini Page 4
    Development of monitoring systems to Fault detection, in Offensive and defensive systems, UAV, aircraft and other complex systems technically make it possible and favorable, Predictive diagnosis of faults.
    Health management model and predict equipment failures (PHM) were created in recent years by formation a strong bond of Science in Engineering, Computer and reliability. For this reason, more intelligent approaches in maintenance, have been using in intelligent fault diagnosis and prediction. Discovering useful knowledge about the diagnosis faults and life prediction of military equipment and determine the readiness of equipment can be effective to determining the ability continuity preparedness of equipment in military missions in battle situations. The problem is how we can present the method for determining the ability continuity preparedness equipment in military missions in battle situations?
    In this study, by using PHM system, equipment, component or system health can be known at any point and time and prevent the occurrence of failure, also, it is possible to achieve a zero defects.
    On the other hand, in defense equipment’s and systems, it will be prevented of sudden failure of the entire system of creation and of human and financial costs resulting from the irreparable avoid this problem, so, the aim of this research is a continuation of equipment in the military mission .
    Keywords: Prognosis, Health Management (PHM), Remaining Useful Life (RUL), Continuing Readiness of Equipment, Data Processing, Decision Support System
  • Hossein Sabery Nia*, Seyed Mojtaba Jafari, Hamid Mesgarani Page 15
    One of the most important issues in supply chain management in different companies, including automotive part manufacturing companies, is evaluation and selection of suppliers. This action is depended on quality management system requirements that must be based on performance and actual ability of suppliers. The analytic hierarchy process (AHP) is one of the most widely used method in the field in which that evaluate suppliers proportionally. While automotive companies, prioritize suppliers should be done according to the actual situation and the relative valuation should be avoided. This means that the assessment and prioritization of suppliers with respect to its performance, should be carried out independently. This paper has been present a methodology for independent assessment of suppliers in the automotive supply chain that the pairwise comparisons were used to determine the weights of evaluation criteria and calculation of points for suppliers to independently done. Then, by ABC analysis, the logical relationship between the volume of orders and suppliers grade is established. The methodology assumes suppliers have been identified in the initial assessment in production capacity and have been had the required infrastructure and facilities to meet the needs of the company. In this methodology can be a set of qualitative and quantitative criteria to be considered together.
    Keywords: Independent assessment of suppliers, Analytic Hierarchy Process, ABC analysis, Paired comparison, Supply Chain of Automotive Part Manufacturing
  • J. Behnamian*, M. Mottaghi Page 29
    Globalization, increasing the global regulations of governmental and non-governmental organizations and customers’ request regarding to environmental compliance issues have led to organizations considering the green supply chain management to improve the environmental and economical performance. In order to maximize the efficiency of energy consumption and resources across the supply chain, green supply chain management is unifier the supply chain management with environmental requirements in the all processes of product designing, selecting and supplying of raw materials, producing and manufacturing, distribution and transition processes, delivery to the customer and finally, recycling and reusing management after consumption. This paper have studied and recognized the necessary requirements (stimuli, barriers, operations and results) for achieving to green supply chain management in the petrochemical industry. Then, have been extracted the necessary measures to achieve a green supply chain. These measures are prioritized using analytic hierarchy process of weighting and by weighted average method.
    Keywords: Supply Chain, Green Supply Chain, Environmental Sustainability, Petrochemical, Hierarchical Process
  • Zohreh Kaheh, Reza Baradaran Kazemzadeh* Page 40
    In this paper, tender problems in an automobile company for procuring needed items from potential suppliers have been resolved by the learning algorithm Q.
    In this case the purchaser with respect to proposals received from potential providers, including price and delivery time is proposed; order the needed parts to suppliers assigns.
    The buyer’s objective is minimizing the procurement costs through learning from previous tenders.
    We consider this problem as a markov decision problem in which each action is depend on the last state and last action. To resolve this problem, a type of reinforcement learning algorithms (Q-Learning) is developed; in which the particle swarm optimization algorithm is applied to select the optimal action as an optimal action-selection policy in Q-Learning algorithm. In comparison to this algorithm in which the action-selection policy is greedy, this proposed algorithm is more effective and efficient.
    Keywords: Procurement, Reinforcement Learning, Q, Learning Algorithm, Action, Selection Policy
  • Reza Zare*, Mohammad Biglari, Rahim Karimzadeh Page 49
    In line with the efficiency is the principle of all organizations and planning managers, everyone is trying to identify the recovery factors and increased productivity,, according to the concerns of managers and support centers regarding to improve performance seems that education is part of the concerned and eliminates concerns that in this case the need for education in the logistics and the importance of its holding will be serious, and also The stability and continuity of training is necessary to study the factors affecting it. So The aim of study is to evaluate training Logistics ( logistics ) in the transport sector and mobility ( transportation of personnel and equipment) in the training center of shahid dastvareh on performance of the support centers.
    The research is a sort of functional goal and its methodology will be survey descriptive and quantitative data collection tools have been used of questionnaire.
    The statistical population is 140, the number of 22 questions based on operational definitions of the variables in the form of a questionnaire using a range Likert response to the 20 questions has been prepared for the job behavior and for learning from pre-test and post-test and the results were used to estimate because of the lack of necessary information.
    The analysis of this study is conducted based on Kirkpatrick's four-level evaluation. In this method the efficacy of education in the field of mobility and transport logistics model has been assessed with four levels (reaction, learning, behavior and results).
    As a result the findings of the assessment of learning outcomes at the level of 76.53% reaction, learning78.77% and behavior 72.72% is obtained, which was perfected with job evaluation selective model (Kirkpatrick) and the positive average of courses in Logistics at the top 76% is finally presented proposals to address the shortcomings of the users.
    Keywords: Education Logistics, Transportation, Mobility, Cross, Training, Specialized Education Outcomes, Effectiveness of Education, Training
  • Seyed Mahmood Kazemi, Masoud Rabbani*, Reza Tavakkoli, Moghaddam Page 62
    In this paper, for the first time, blood inventory-routing problem (IRP) is defined and a mixed integer linear programming formulation is presented. To do so, the concepts of assigned inventory, transfusion to crossmatch ratio, crossmatch release period, older-first policy and order-up-to level inventory policy along with perishability considerations are incorporated into the latest inventory-routing problem formulations. The proposed model is solved to optimality using a new branch-and-cut (B&C) scheme. A new subtour identification process has been developed and incorporated into the body of the B&C approach. Moreover, a real case study for Sari community blood center (CBC) is taken into consideration. Furthermore, the superiority of the proposed model over the existent literature is indicated using numerical results. Finally, conclusion is provided and future research directions are discussed.
    Keywords: Blood inventory, routing, multi, product IRP, perishability, platelets, branch, cut
  • Hodjat Hamidi*, Emad Roghanian, Ali Kamankesh Page 71
    Today, the benefits of organizations cannot be achieved by one organization alone, because the organizations are trying to make their business focus on core competence, and they outsourcing other activities to other organizations. Iranian organizations have long spoken of IT outsourcing is a form of serious issues; So managers need to increase their knowledge and techniques in the field of IT outsourcing and decision making methods. This paper presents a quantitative model to rank the IT outsourcing options presented which is used SWOT analysis and the analysis network process (ANP).
    Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats (SWOT) analysis is an important support tool for decision-making, and it commonly used as a means to systematically analyze an organization’s internal and external environments. SWOT analysis, does not provides the possibility of determining the importance of the criterion or the ability to evaluate options to make decisions according to these criterions. Analytical Network Process (ANP) is recommended to analyze the structure of the outsourcing problem and determine weights of the criteria, and final ranking as well as using this method can be considered the inner dependency among the main criteria. The results of the case studies show that taking into account dependencies reduces the weight of the strengths and weaknesses and increase the weight opportunities and threats.
    Keywords: Outsourcing, Information Technology (IT (, SWOT, Analytical Network Process (ANP)