فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1383)

نشریه مطالعات ملی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1383)

  • 250 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/04/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    احمد رضایی صفحه 4
  • مقالات
  • محمدحسین جمشیدی صفحه 9

    پیشوای مکتب اشراق، با گرایش به نور که پناهگاهی آرامش بخش برای روح انسان محسوب می شود، به تبیین، اصلاح و احیای حکمتی پرداخت که طریقتی را ارایه می کند که انسان جویای حق و عدالت و عاشق طریقت با احاطه بر برهان و مراقبه و تامل درونی، به معرفت حقیقی و اشراق یعنی به هویت راستین خویش نایل می آید. این حکمت، که در آن ذوق و شهود با برهان و نظر همراه می گردد و از آن نیز برتری می یابد، تجلی معرفت در جان انسان می شود و او را از خود بریده و به خدا پیوند می دهد. در این دیدگاه، حکیم راستین و متاله است که شایسته رهبری جامعه انسانی است و می تواند با ایجاد مدینه فاضله، بشریت را به سوی سعادت واقعی سوق دهد.
    خمیره و بنیان این حکمت را حکیمان پارس پایه گذاری کردند، و افلاطون و دیگران آن را پی گرفتند لذا، این حکمت که حکیم ما احیاگر آن است بیش از هر چیز پارسی (ایرانی) است، اما با وحی قرآنی و اندیشه محمدی(ص) همسان است؛ چه در پی تحقق عدالت و سعادت و فضیلت است. این احیاگری، نه جبنه شعوبی گری دارد و نه ملی گرایانه است، بلکه در پی تحقق حق و عدل است و نمونه آن را در انبیا و ملوک ایرانی و حکیمان پارس که برخی از آن ها پیامبر نیز هستند و متاله می یابد. پس تقسیم بندی او به شرق (عالم مینوی و نورانی) و غرب (عالم ظلمانی و این جهانی) تقسیم جغرافیایی نیست، بلکه معیار آن حق و باطل، نور و ظلمت و عدل و ظلم است که بیش از هر جا در شرق (پارس) تجلی یافته است، ولی در اصل هویتی انسانی، آزادی خواهانه و عدالت طلبانه و سعادت جویانه است.

    کلیدواژگان: اشراق، حکمت جاودان، علم حقیقت، کیان خره، هویت اشراقی، هویت انسانی
  • قدیر نصری صفحه 43

    «هویت جویی» کوششی است برای یافتن آن چه، ضمیرمان می خواهد و جنس خواستن، بستگی تام به توان و هم آهنگی چهار عنصر روح، نفس، ذهن و بدن دارد. براین اساس، می توان دو نوع خواهش معطوف به هویت را از هم تفکیک نمود؛ یکی خواهش های این جهانی؛ مانند فایده جویی، استقلال ملی و تمامیت ارضی، و دیگری خواهش های آن جهانی؛ مانند گذر از طبیعت به پس از طبیعت و صورت و سیرت قدسی یافتن. به نظر می رسد فشارهای مدرنیته سبب شده تا خواهش های این جهانی، بر خواهش های سرمدی و قدسی تقدم یابند، و انسان ها بیش از آن که در اندیشه ی مسوولیت و الهی شدن باشند، دغدغه پیشرفت را سرمشق خود قرار دهند. رانش انسان از تعالی به پیشرفت تا حدی معلول عملکرد دستگاه هایی بوده که همواره خود را به عالم بالا منتسب می کرده اند. این پیشینه، سبب محو نمادهای الهی از هستی شده و قدسیت زدایی به شاخص ترقی تبدیل شده است. جست وجو برای کشف هویت قدسی، و رهایی از زنجیرهایی پیچیده ای که مدرنیته بر وجود آدمی زده، کوششی است که از سوی بسیاری از متفکران ازجمله سیدحسین نصر، اندیشمند به نام سنت گرا دنبال می شود و این مقاله در پی معرفی، تحلیل و نقد آن است.

    کلیدواژگان: هویت قدسی، معرفت قدسی، سنت، حکمت خالده، امر قدسی، فضیلت، عرفان اسلامی، استعلا
  • قدرت الله قربانی صفحه 63

    هویت ملی، مجموعه ای از گرایش ها و نگرش های مثبت نسبت به عوامل و عناصر و الگوهای هویت بخش و یکپارچه کننده در سطح یک کشور، به عنوان یک واحد سیاسی، است. هویت ملی دارای عناصر سازنده گوناگونی چون ارزش های ملی، دینی، فرهنگی، جامعه ای، انسانی، و در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، جغرافیایی، سیاسی، زبانی و غیره است.هویت ملی ایرانی نیز به انحای مختلف، دارای ابعاد و عناصر فوق هستند؛ اما مهم ترین مسایل آن، وجود دو عنصر اسلامیت و ایرانیت و تاثیرپذیری آن از فرهنگ غربی است. لذا، در تاریخ معاصر ایران، چالش و بحران در عناصر هویت ملی ایرانی در این دو مولفه اساسی و رابطه آن با فرهنگ غربی بود.استاد مطهری، به عنوان یک روشنفکر دینی و آسیب شناس مذهبی، که دردهای جامعه را از زاویه دینی مورد شناسایی و ارزیابی قرار می داد، بطرح دیدگاه هایی درباره هویت ایرانی پرداخته و از میان عناصر متفاوتی که به هویت ایرانی شکل داده است، به مذهب اولویت و اصالت بخشیده و عواملی چون جغرافیا، نژاد، زبان، سنن، فرهنگ و سایر عناصر هویتی را در درجه دوم اهمیت قرار داده است.از نظر ایشان مهم ترین عامل هویت یابی ایرانیان، گرایش آنان به دین اسلام می باشد، چرا که اسلام بواسطه خصوصیات معنوی خود، توانست به ایرانیان هویت جدیدی اعطا کند و به ایرانی بودن نیز معنای جدیدی بدهد.

    کلیدواژگان: هویت فردی، هویت ملی، هویت ملی ایرانی، ملیت
  • فرزاد پورسعید صفحه 87

    مقاله ی حاضر در پی تبیین مفهوم و منزلت هویت، در آرای معرفت شناختی دکتر عبدالکریم سروش، به عنوان یکی از روشنفکران دینی در ایران معاصر است، و فرض این است که هویت ها اغلب مولود معانی و تعابیر روشنفکران و اندیشمندان است و در قالب هایی که آن ها تعبیه می کنند ساخته و پرداخته می شود. نگارنده، به جست وجو ی معنای هویت و مبانی نظری شناخت هویت در آرای ایشان پرداخته و به اتکای یافته های خود، عناصر و دقایق گفتمان وی را تبیین و مولفه های هویت ایرانی را در نگاه او مشخص می کند. بر این اساس، پاسخ سروش به چرایی بحران هویت در میان ایرانیان، و راهبرد وی برای برون رفت از آن نیز تبیین شده و نگارنده را در نقد طرح فکری و چارچوب های معرفتی او یاری می کند. نقدی که بیش تر بر تناقضات درونی طرح او تاکید دارد و شناخت او را از مولفه های هویت ایرانی و رویکرد نظری اش، ارج می نهد.

    کلیدواژگان: سوژه ی مدرن، هویت ایرانی، حقیقت جویی، روشنفکری دینی، جامعه ی دین داور
  • سیاوش جعفری صفحه 117

    هویت ملی به ویژه از عصر مشروطه و دست کم برای جامعه و گفتمان روشنفکری معاصر ایران به یک مساله تبدیل شد. مساله ای که برای صادق هدایت با آن شخصیت چندگانه و متفاوت فردی و هنری که خود فرزند عصر مشروطه و در گیرودار فرهنگی چندگانه و برزخ سنت و تجدد بود می توانست دو وجه داشته باشد؛ یکی فردی و دیگری جمعی.خویشتن یابی و جست وجوی هویت ملی از طریق هنر و خلق اسطوره های هنری، از دغدغه های اصلی این نویسنده و روشنفکر معاصر ایرانی بود. این مقاله، ابعاد تلاش «هدایت» را در این زمینه مورد بررسی قرار می دهد و به دلایل ناکامی آن می پردازد، و این پرسش را که «معنی و غایت زندگی چیست؟» به عنوان مساله ای فلسفی و معناشناختی برای هدایت معرفی می کند که برای او حل نشده باقی مانده و همین امر کوشش هویت جویانه هدایت را ناکام گذاشته است.

    کلیدواژگان: خویشتن یابی، هویت یابی فردی و ملی، فرهنگ عامه
  • ایران شناسی
  • تعاملات فرهنگی ایرانیان مهاجر با جوامع میزبان (بررسی موردی ایرانیان مقیم آلمان)
    علی اصغر قاسمی سیانی صفحه 137

    اوج گیری سیل مهاجرت های بین المللی در نیمه دوم قرن بیستم، افزایش تعداد مهاجران در کشورهای مختلف و پیدایش پدیده دیاسپورا یا مهاجران پراکنده و پی آمدهای سیاسی اجتماعی آن، به ویژه از نظر چگونگی جذب اقلیت های قومی و فرهنگی در فرهنگ و ملیت غالب یا تعامل با آن، یکی از موضوعات مهم جامعه شناسی سیاسی جدید به شمار می رود. جمعیت 2 تا 3 میلیون نفری مهاجران ایرانی که در مناطق مختلف جهان، به ویژه اروپا و امریکا، اقامت گزیده اند نیز، به نحوی از انحا با وجوه مثبت یا منفی آن مواجه خواهند بود. این مقاله، ضمن بررسی ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و هویتی ایرانیان مهاجر، نحوه تعامل فرهنگی و هویتی آنان در آلمان با جامعه میزبان را مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت بین المللی، ایرانیان مهاجر، ایرانیان مقیم آلمان، تعامل فرهنگی، ناسیونالیسم از راه دور، انسجام فرهنگی و هویتی
  • معرفی و نقد کتاب
  • نشانه های روشنفکران
    ادوارد سعید ترجمه: مصطفی مهرآیین صفحه 163
  • خداوند و قربانگاه رویارویی روشنفکری ایران با مدرنیته
    فرزین وحدت، منصور انصاری صفحه 179
  • میزگرد
  • رامین جهانبگلو، محمد ضمیران، نورالله قیصری، امیر نیک پی صفحه 199
|
  • MohammadHossein Jamshidi Page 9

    The standard-bearer of the illumination school of thought, Sohravardi, through his approach to light which is a peaceful sanctuary for man’s soul, tried to reform and revive a school of thought that offers a wayfaring mode through which human beings can achieve true knowledge and illumination, that is, their true identity through reasoning, inner contemplation and care. This theosophy - in which verve and witness accompany reason and go beyond it - becomes the manifestation of knowledge in man’s soul, dissociating him from himself and connecting him to God. In this approach, the true sage and theosophist is the one who is competent to lead the society and can lead human beings towards true felicity by establishing a utopia. The essence of this theosophy was created by the Persian theosophists and sages, while Plato and others followed it. Hence, this theosophy that was revived by Sohravardi is first and foremost Persian (Iranian) in nature, but it is compatible with the Quranic revelation and Mohammaden thought, for it is in the search of establishment of justice, felicity and virtue. The division offered by Sohravardi, that is, East (the heavenly and illuminated world) and West (the dark realm of this world) is not a geographical division, rather it is based on right and wrong, light and darkness and justice and injustice, which has been manifested in the East more than in any other place.

    Keywords: Human identity, Illuminative identity, Illuminative theosophy
  • Qadir Nasri Page 43

    Quest for identity is an attempt to find what our conscience aspires and the nature of this aspiration depends on the coordination between four elements: soul, self, mind and body. Hence we may distinguish two kinds of aspirations for identity: one, this-worldly aspirations, like utilitarianism, national independence, and territorial integrity; and second, the otherworldly aspirations, like transition from the nature to the super-nature and acquiring a sacred and celestial form and percept. It seems that the pressures of modernity have pushed the sacred aspirations to the second seat and those of this-worldly to the front seat. Hence, human beings more than being concerned about divinization and their responsibilities are worried about progress. Man’s shift from sublimation to progress is to some extent an effect of the performance of the systems that normally claim to be connected to the celestial world. This background caused the elimination of divine symbols from the world and sacrilege became an index of progress. Many writers including Seyed Hossein Nasr who are labeled as traditionalists have tried to rescue man from intricate chains modernity has created for him. The present article is an attempt to analyze and critically study this approach.

    Keywords: Sacred identity, Tradition, Eternal theosophy, Sacred, Virtue, Islamic gnosticism, Sublimation
  • Qodratullah Qorbani Page 63

    National identity is a collection of positive approaches and inclinations towards identifying, integrating factors, elements and samples at state level as a political unit. National identity has some constructive elements such as national, religious, cultural, societal, humane values as well as cultural, social, historical, geographical, political and lingual elements. The Iranian national identity too enjoys the above-mentioned aspects and elements. But the most important factors in this regard are Islamism, Iranism and the influences of the Western culture. Hence, in Iran’s contemporary history, the main challenges have always surfaced between these two elements and their relations with the Western culture. Morteza Motahari, a religious intellectual, who identified various problems of the society from different religious angles, has some viewpoints about Iranian identity, giving priority to the element of religion as the main constituent element of identity, considering other elements such as geography, race, language, tradition, and culture as secondary elements. In his viewpoint Islam is the main element of the Iranian identity. The present article is an attempt to discuss his viewpoints on this very issue.

    Keywords: Individual identity, National identity, Iranian national identity, Nationality
  • Farzad Poursaeed Page 87

    The present article is an attempt to shed light on the concept of identity in the epistemological viewpoints of Abdul Karim Sorosh, a contemporary Iranian religious intellectual. The assumption of this paper is that identity is often the brainchild of the concepts and interpretations of the intellectuals and thinkers in the forms they forge and create. Attempts have been made in this article to find the meaning of identity and its theoretical bases in the ideas of Sorosh and also to identify the factors of Iranian identity in his viewpoint. Therefore, Sorosh’s answer to the whyness of crisis of identity and his answer to settle the crisis has been discussed which help us in elaborating on the critical study of his intellectual project and epistemological frameworks. This criticism mainly aims to discuss the inherent contractions in his project, but due significance is attached to his cognition of the factors of Iranian identity and his theoretical approach.

    Keywords: Modern subject, Iranian identity, Religious intellectualism, Religious society
  • Siyavosh Jafari Page 117

    National identity became an issue for the contemporary Iranian society and intellectual discourse at least since the Constitutional Revolution in Iran. This issue had two aspects – individual and national – for Sadiq Hedayat, with his multifaceted personality who was himself a son of the era of Constitutional Revolution and seriously entangled in the multidimensional cultural skirmishes between modernity and tradition. Self-actualization and quest for national identity through art and creation of artistic legends was among the main concerns of this Iranian writer and intellectual. The present article is an attempt to shed on light on Hedayat’s efforts in this regard and elaborate on the reasons for his failure. The main reason for his incomplete effort was his failure to find an answer to the following philosophical question: What is the ultimate goal of life?

    Keywords: Individual, national identity, Public culture, Nationalism, Life
  • Interactions of Iranian Migrants with the Host sociteies (Iranian Residents in Germany)
    AliAsghar Qasemi seyani Page 137

    The acceleration of the pace of international migration during the second half of the 20th century, the upsurge in the number of migrants in various countries and the emergence of the phenomenon of Diaspora and its political, social consequences, particularly from the viewpoint of attraction or interaction between ethic and cultural minorities in the dominant culture or nationality, have been the new subjects of sociological studies. The two- to three-million population of Iranian migrants in various parts of the world, particularly in Europe and the United States, will face the positive and negative aspects of migration. The present article is an attempt to study the cultural, social and identity characteristics of the Iranian migrants and also tries to analyze the cultural and identity interaction between the Iranian migrants residing in Germany with the host nationals.

    Keywords: Migration, International migration, Iranian migrants, Iranian migrants residing in Germany, Cultural, national identity, Cultural integration
  • Representations of the Intellectual
    Page 163
  • God and Juggernaut: Iran s Intellctual Encounter with Modernity
    Farzin Vahdat, Mansoor Ansari Page 179
  • Ramin Jahanbagloo, Mohammad Zeymaran, Amir Nikpay, Nurollah Gheisari Page 199