فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 19 (پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امین فتحی صفحات 9-23
    در موضوع هدایت با عبارت ها و عناوین مشابه و نزدیک به هم کار تحقیقی فراوانی انجام گرفته است، اما به علت گستردگی دامنه موضوع و با توجه به ظرفیت بسیار بالای قرآن کریم در استنباط معارف مورد نیاز بشری، هنوز قطره ای از اقیانوس بیکران کتاب الهی در معرض مطالعه علاقه مندان به معارف وحیانی قرار نگرفته است. این مقاله ضمن اشاره کلی به موضوع هدایت در قرآن، در صدد مفهوم شناسی هدایت به روش تدبر در آیات الهی است. در این مفهوم شناسی علاوه بر معنای لغوی واژه، حد اقل به پنج موضوع متعلقات، اسباب و آثار هدایت، ویژگی مهتدین و وضعیت قبل از هدایت نیز توجه شده است.
    کلیدواژگان: هدایت در قرآن، تدبر در آیات، مهتدین، اسباب و آثار هدایت، متعلق هدایت
  • امیر احمدنژاد، عاطفه محمدزاده* صفحات 25-42
    تاریخ گذاری سوره های قرآن، دانشی است که پیرامون تعیین دقیق یا تقریبی تاریخ و ترتیب نزول این واحدهای وحیانی بحث می کند. محمد عزه دروزه در «تفسیر الحدیث» با توجه به روش تفسیری و صبغه تاریخی خود، بیش ترین تلاش را در این مورد با استفاده از آیات قرآن، فهرست های ترتیب نزول و منابع روایی انجام داده است. او با اعتقاد به اصول و مبانی خاص خود که از باورهایش در زمینه علوم قرآنی و مباحث تاریخی به دست آمده، روش هایی را در تاریخ گذاری قرآن به کار می گیرد و به نتایج جدیدی پیرامون زمان وقوع و چگونگی حوادث تاریخ صدر اسلام دست می یابد. مهم ترین شیوه های او را می توان تحت عناوین اولویت بندی در استفاده از منابع تاریخ گذاری، مرتب کردن سوره ها بر مبنای مطلع آن ها، تکیه بر نقاط عطف تاریخی، استناد به شان نزول آیات، تامل در سیر تاریخی تشریع احکام و دقت در زمان نزول آیات و سور متشابه طبقه بندی و تحلیل کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، تاریخ گذاری، ترتیب نزول، تفسیر تاریخی، روش تفسیری، تفسیر الحدیث
  • میثم فرخی، امین امینی صدر صفحات 43-59
    در این پژوهش الگوی ارتباطی حضرت نوح(ع) در قرآن کریم بر اساس مدل هایدر مورد بررسی قرار گرفته است. مدل مذکور شامل عناصر سه گانه پیام فرست، پیام و مخاطب می باشد که بر اساس آن پیام فرست به دنبال تغییر نگرش در مخاطب است. با مطالعه سیره ارتباطی این پیامبر الهی در قرآن کریم می توان اینگونه بیان کرد که «پیام فرست» باید دارای ویژگی های نظیر اعتبار منبع، استدلال محوری، توکل به خداوند و... باشد و «پیام» نیز به عنوان عنصر دیگر فراگرد ارتباطات باید ویژگی هایی مانند محتوای توحیدی و نیز ارائه به شکل دلسوزانه و مستمر را دارا باشد و «مخاطبان» نیز اگر دارای انتظارات ناصحیح و درخواست های غلط و به دنبال ایجاد تعارض، لجاجت و... باشند ماموریت ارتباطی منجر به شکست شده و تغییر نگرش در اکثریت مخاطبان ایجاد نخواهد شد.
    کلیدواژگان: حضرت نوح، الگوی ارتباطی، مدل هایدر، پیام، پیام فرست، مخاطب
  • عبدالحسین کنگازیان، اکرم سادات میرممتاز*، سارا بهرامی، اعظم نورگستری صفحات 61-73
    زمین شناسی می تواند به عنوان ابزاری در خدمت تفسیر قرآن مجید در نظر گرفته شود و در تفسیر آیات مربوطه – با رعایت اصول علم تفسیر – کمک نماید. در این مقاله آیات دارای واژه «الارض» با این دیدگاه مورد ارزیابی قرار گرفته است. این مقاله در پی یافتن جواب این سوالات است: در کدامیک از آیات دارای واژه«الارض» باید از مفاهیم زمین شناسی و علوم وابسته استفاده نمود؟ کدام شاخه از علم زمین شناسی در تفسیر آیات مزبور قابل استفاده است؟ نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهدکه از میان 115 آیه که دارای این واژه هستند، 44 آیه با مفاهیم زمین شناسی با علوم وابسته ارتباطی ندارند و نباید در تفسیر آن ها به این علوم متوسل شد.
    کلیدواژگان: قرآن، زمین شناسی، الارض، زمین ساخت، ژئومرفولوژی
  • عبدالمجید طالب تاش، جواد فروغی صفحات 75-89
    گویش اناجیل حاکی از این است که روح القدس مامور باردارکردن مریم است و حاصل آن ولادت عیسی مسیح است که گناه آمرزی امت را بر دوش می کشد. قرآن شخصیت عیسی را نزدیک به همین گویش اما با نظرگاهی متمایز بازشناسی کرده و رهیافت تازه ای پدید می آورد. به تصریح قرآن، روح الهی در شکل انسانی خوش اندام تمثل می یابد و به مریم پسری پاکیزه عطا می کند. اساسی ترین پایه اشتراک قرآن و اناجیل، پاکدامنی مریم و باردارسازی او توسط روح القدس است و اینکه پیش از بارداری هیچ مردی او را لمس نکرده است. در این تحقیق که گزاره های قرآنی و اناجیل درباره ولادت عیسی را بررسی کرده، وجه اختلاف را در فرزند خداپنداری اناجیل یافتیم که خاستگاه اندیشه تثلیث مسیحیت شده و قرآن با آن مخالفت ورزیده است.
    کلیدواژگان: اناجیل اربعه، قرآن کریم، عیسی مسیح، مریم مقدس
  • مهدی ممتحن، بدیع الله صدری صفحات 91-107
    ذکر و یاد خداوند پاسخگوی ندای فطرت است. چراکه فطرت انسان با عشق به خداوند سرشته شده است. همه تلاش های آدمی برای یافتن حقیقت وجود خویش و شناخت منبع هستی است، تا هم شکر او را به جای آورده باشد و هم منعم واقعی را بشناسد و هم با ذکر و یاد او خود را در جریان فیض او قرار دهد و خویشتن را از نقایص برهاند. یکی از آیاتی که در آن واژه ذکر به کار رفته است آیه 4 سوره انشراح است. تفاسیر مختلفی در مورد ذکر در آیه ﴿ورفعنا لک ذکرک﴾ بیان شده و در این نوشتار با روشی توصیفی – اسنادی و بررسی تفاسیر مختلف بدین نتیجه می رسیم که منظور از ذکر در این آیه، شخص پیامبر(ص) و بلندآوازه کردن ایشان و قرین شدن نام پیامبر با نام خدا در نمازهای پنج گانه و آسان شدن امر رسالت بر پیامبر می باشد که تمامی این امور عطای ویژه خداوند بر پیامبر(ص) است.
    کلیدواژگان: حقیقت ذکر، مراتب ذکر، شان نزول آیه 4 سوره انشراح
  • مهدی وحیدی مطلق، سید رضا موسوی، میثم تارم صفحات 109-128
    هدف این تحقیق بررسی عناصر نمایشی در قصص قرآنی است. در ساختار اغلب داستان های قرآن، عناصر هنری شناخته شده در ادبیات نوین داستانی، تا حدودی قابل تحلیل و ارزیابی است. در ادبیات داستانی امروز، عناصری مانند طرح و پی رنگ، حادثه، شخصیت، گفت وگو، روایت، صحنه، زاویه دید و درون مایه وجود داردکه هم از نظر ساختار و هم از نظر محتوا مقوم داستان هستند. عنصر شخصیت نقش مهمی در داستان های قرآن دارد و یکی از محورهای مهم داستان به شمار می رود. این شخصیت ها با توجه به پیام و هدف سوره و داستان مورد نظر، به گونه ای هماهنگ با دیگر عناصر داستانی نقش خود را ایفا می کنند. «صحنه» ظرف زمانی و مکانی وقوع حوادث داستان است.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، شخصیت پردازی، صحنه پردازی، عنصر زمان و مکان، عنصر معما
  • محمد کاظم رحمان ستایش، سیدمحسن خلیلی نژاد، صادق شیخلو صفحات 129-145
    هم زمان با پیشرفت علم و فناوری در جوامع بشری، در حوزه علوم انسانی نیز تفکرات و اندیشه های جدید خصوصا در حوزه الهیات و کیفیت نزول وحی و متون دینی مطرح شده است. در این میان عده ای از اندیشمندان اسلام با تاثیر از علمای یهودی و مسیحی خبط کرده و راه آنان را پیموده اند، و کاری که آن ها با کتاب تحریف شده انجام داده اند، ایشان با قرآن که از هرگونه تغییر، تبدیل و تحریف به دور بوده و خدای سبحان تحریف ناپذیری آن را ضمانت کرده و در راه حفظ آن مسلمین جان فشانی ها کرده اند انجام داده اند. تحقیق حاضر در نظر دارد در حد وسع و توان نظریه بازتاب فرهنگ زمانه، زمینه ها و مصادیق آن را بازکاوی کرده و شبهات نظریه را مطرح و سپس به پاسخگویی آن ها بپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ زمانه، لسان قوم
  • احمدرضا یلمه ها، مسلم رجبی صفحات 147-161
    در این پژوهش برآن ایم تا از دیدگاه بینامتنیت قرآنی، غزلیات خواجه راز را مورد نقد و بررسی قرار دهیم. در حقیقت بینامتنیت قرآنی در سخنان این شاعر و عارف بزرگ، در اشکال مختلفی جلوه گر شده است. وی از واژگان و عبارات قرآنی به وفور در کلام خویش استفاده نموده است. این پژوهش با هدف نمایاندن بینامتنیت قرآنی در اشعار حافظ و با بررسی چگونگی استفاده حافظ شیرازی از آیات نورانی وحی در غزلیات پر شوراش صورت گرفته است تا در پایان بتوان با رنگ و روی قرآنی و دینی غزلیات خواجه راز بیش از پیش آشنا شد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بینامتنیت، حافظ شیرازی، غزلیات، الفاظ و مضامین قرآنی
|
  • Amin Fathi Pages 9-23
    In subject ofguidance, the terms and similar topics and close to a lot of research work has been done, but because of this and because of the wide scope of knowledge required to understand the human capacity in the Holy Quran, is a drop of endless ocean book still divine subject of interest in education has not been revealed. This paper refers to the overall guidance of the Quran seek the guidance of the divine through contemplation. Within the meaning of, in addition to the literal meaning of the word, at least five categories: Hardware, Causes and effects of guidance, guidance of those feature`s and status before guidance of those the guidance is also given.
    Keywords: guidance in Quran, Contrive on the verses, Guidance of those, Causes, effects of guidance, guidance owned
  • Amir Ahmadnezhad, Atefeh Mohammadzadeh* Pages 25-42
    Join this chapter of the Quran, the knowledge that the exact or approximate date and the divine revelation of these units is discussed. Mohamed Azza Drwazeh in Al-Tafsir Al-Hadith , according to the interpretation of the historic nature of his effort in this case, using the Quran, in descending order lists and validity of the data. Convinced that his own principles of belief in Quranic sciences and historical topics obtained. Techniques in this quran applies to new results on the timing of events in the early history of Islam and how to achieve. Bottom of Form. His most important ways we can prioritize the use of resources under dating, sort of chapters based on the information they rely on historical turning points, according to the revelation of verses, according to Shariah rulings and carefully reflect on the course during the fall signs and similar sur classify and analyze.
    Keywords: Quran, historiography, descending order, historical interpretation, interpretation techniques, Darwazeh, Al, Tafsir Al Hadith
  • Meysam Farrokhi, Amin Amini Sadr Pages 43-59
    In this article Noah (AS) communication model in Quran base on Haydr model is studied. The model consists of three elements: sender, massage and audience. The sender wants to change attitude audience. Sire of communication with the prophets in the Quran can be paraphrased as the "sender" must have features such as source credibility, central argument, trust in God, and so forth."Message" as well as other elements of the communication process have features such as integrated content and also to have concerted and sustained .If the "audience" seeks to wrong expectations and create conflict, obstinacy, communication mission have led to the failure and changing attitude of the majority of the audience will not happen.
    Keywords: Noah, communication model, Haydr model, massage, sender, Audience
  • Abdolhossein Kangazian, Akramalsadat Mirmomtaz *, Sara Bahrami, Azam Noorgostari Pages 61-73
    Geology can be considered as a tool for interpreting the holy Quran and help in interpreting the related verses through observing the rules of interpretation science. In this article verses containing the expression “ÇáÇÑ֔ are interpreted regarding this viewpoint. The results of this research show that from among 115 verses containing this expression 44 verses are not related to geology concepts and the related sciences and should not try to interpret them through this science.
  • Abdolmajid Taleb Tash, Javad Forooqi Pages 75-89
    The Gospels suggest that the Holy Spirit has had the mission of conceiving the Jesus in Mary’s womb; and the “Jesus” had the responsibility of saving the people from their sins. The holy Quran has recognized the figure of Jesus in much the same way as the Gospels’ story, but it has presented a new approach. In Quran’s terms, the Divine Spirit appears in the shape of a human and bestows a pure son upon Mary. In this paper, we have studied the stories on the birth of Jesus in the Quran and Gospels.
    Keywords: the Four Gospels, Holy Quran, Jesus, birth, Saint Mary
  • Mehdi Momtahen, Badeeollah Sadri Pages 91-107
    Remember the mention of God is answering the call of nature . Because clay is human nature to love God . Different interpretations of the above verse Lak Vrfna Zkrk ( Anshrah / 4) expressed in this paper describes an approach - different interpretations of this document and review we conclude that the order of mention in this verse , the holy Prophet ( pbuh ) and famous conjoin them and called out the name of Allah, the Prophet and the five prayers on the Prophet 's mission is to facilitate the work of all the special gift of God to the Prophet ( PBUH ), respectively.
    Keywords: lo mentioned, the Prophet mentioned elation, mention nature, far above
  • Mehdi Vahidi Motlagh, Seyyed Reza Mousavi*, Meysam Taram Pages 109-128
    The purpose of this study is to show the stories of the Quran. Most of the stories in the Quran, known in the art of modern literary fiction, somewhat analysis and evaluation. In fiction today, and following design elements such as color, event, character, said-dialogue, narration, scene, there are other viewpoints and themes constituting the structure and content of a story. "Character element" role in the stories of the Quran, one of the major axes of the story is considered. The characters and story, according to the message and purpose of the chapter, coordinated manner with the other story elements play their roles.
    Keywords: Quran stories, characters, setting, time, place of the element, the element of mystery
  • Mohammad Kazem Rahman Setayesh, Seyyed Mohsen Khalili Nejad, Sadegh Sheikhloo Pages 129-145
    Concurrent with the development of science and technology in society, also in humanities science, thoughts and ideas are introduced, particularly in the field of theology and quality of revelation and religious texts. The number of Muslim scholars to the influence of Jewish and Christian scholars had mistake and climb their way, and the work they have done with the distorted book, they do whit Quran that is away of any alteration, and God glorified guarantees its distortion invariance and the muslims to maintenance of it have made sacrifices. The present study intends to -as much as possible- induct the theory of reflections of time culture, and bring up its doubts and answer to them.
    Keywords: Quran, culture time, ethic language
  • Ahmadreza Yalameha, Moslem Rajabi Pages 147-161
    Undoubtedly,The poet and scholar of Islam and Muslim that is influenced by religious books Tries That In his speech Reflects Verses of the Quran and hadith inmate PBUH. This is one of the poets Hafez .his Poetry is a very large position. He knows all the great literature and poetry. He has been widely used Verses of the Quran. Perhaps this is one of the secrets of his poems into account durability. In this study, we examined the Quranic view of intertextuality in his lyrics. In fact, in the words of the poet and mystic Quranic intertextuality large, has been manifested in many forms. He has used in his Poetry Many Quranic words and phrases This paper describes Various forms unaffected Hafez of the Quran. This section introduces us to the color of the Quran lyrics of hafez.
    Keywords: Quran, intertextuality, Hafez, lyrics, words, themes of the Quran