فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 16 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا یلمه ها، مسلم رجبی صفحات 9-23
    بینامتنیت یکی از نگرش های نوین در زمینه نقد ادبی است، و شالوده آن بر این اساس قرار گرفته که هیچ متنی خودبسنده و اصیل نیست؛ بلکه واگویه ای از متون پیشین اش است. دیوان شعرا و کتب ادبا از این قاعده مستثنی نیستند. این پژوهش با هدف نمایاندن بینامتنیت حدیث در اشعار ولایی «شاهنامه» فردوسی، و بررسی چگونگی استفاده حکیم فرزانه طوس از روایات در «شاهنامه» صورت گرفته است، تا در پایان بتوان از پیوند «شاهنامه» حکیم طوس با احادیث حضرات معصومین علیهم السلام بیش از پیش آشنا شد.
    کلیدواژگان: احادیث اهل بیت(ع)، بینامتنیت، فردوسی، شاهنامه، اشعار ولایی
  • عفیفه حامدی صفحات 25-46
    یکی از مهم ترین دغدغه های بشری در طول حیاتش مساله جاودانگی و فناناپذیری وی بوده است، جاودانگی نفس یکی از مسائل اساسی در اسلام می باشد، که رویکردهای مختلف فلسفی و کلامی را به دنبال داشته است؛ و با تجرد نفس و بحث معاد ارتباط تنگاتنگی دارد. در قر آن کریم نیز آیات زیادی دلالت براین مساله دارد، یعنی هم به معانی مختلف نفس و تجرد آن اشاره کرده، و هم به بحث جاودانگی و معاد، چه جسمانی وچه روحانی، پرداخته، وآن را امری فطری دانسته است. هدف این مقاله تاکید بر این موضوع است که میل به جاودانگی فطری و طبیعی است، و همه ادیان به این قضیه اذعان دارند اما در شکل های مختلف. این مقاله موضوع را از نگاه فلسفه و کلام اسلامی و با تاکید بر آیات و روایات مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نفس، جاودانگی، تجرد نفس، روح، قرآن کریم، فلسفه اسلامی
  • علیرضا حیدرزادگان، فاطمه مشهدی عباس صفحات 47-61
    در سالیان اخیر دلایل متعددی باعث شده تا مدیران با فراست دریابند که برنامه ریزی به شکل سنتی دیگر قادر به حل مشکلات آنان نخواهد بود. از این رو بهره گیری از برنامه ریزی استراتژیک به یک ضرورت در دولت ها، سازمان ها و جوامع تبدیل شده است. برنامه ریزی استراتژیک عوامل اساسی خطرآفرین را تحلیل می کند و برای رسیدن به هدف از کوتاه ترین راه ممکن، راه حل های مناسب ارائه می دهد. در این مقاله سعی شده است از منظر قرآن به عنوان برترین کتاب هدایت بشر، اجزای لازم برای برنامه انسان برای نیل به سعادتش بررسی شود، و با رجوع به آیات الهی در قرآن، و با تعمقی ژرف دریابیم که چگونه این آیات برنامه ریزی را به انسان ارائه می دهد. هم چنین در این مقاله سعی شده است تا بر اساس آیات قرآن چگونگی فرآیند برنامه ریزی استراتژیک خالق هستی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، برنامه ریزی قرآنی، آرمان دینی، استراتژی
  • مهدی بهره مند صفحات 63-75
    مقاله حاضر به بررسی و تبیین مبانی عدم مشروعیت ضرر معنوی از دیدگاه قرآن و احادیث پرداخته است. به طور کلی در این مبحث حجیت نهی از ضرر معنوی منطبق بر قرآن و روایات، و اثبات این موضوع که دین اسلام علاوه بر جلوگیری و نهی از ضرر مادی، جلوگیری و نهی از خسارت معنوی را مد نظر داشته، و مقاومت در برابر این ضرر را نوعی امتناع از احقاق حق انسانی می داند بیان شده است. نهایتا اگر قانونگذار در قوانین موضوعه به بحث و تحقق و جبران خسارت معنوی پرداخته است عمدتا بر مبنای دین اسلام یعنی قرآن و سنت معصومین(ع) بوده است، و از سوی دیگر نظام حقوقی اسلام که همواره بر پایه حق و عدل بوده است کوچک ترین و حتی ناچیزترین تعدی و ظلم را ناروا دانسته است پس چگونه می توان گفت که در این آئین، ضررهای معنوی بر شخصیت و حیثیت و منش و روح و روان بلند انسانی نادیده گرفته شده باشد. بنابراین بدیهی است که روح حاکم بر این نظام هم در کتاب و هم در سنت به این مقوله عنایت دارد.
    کلیدواژگان: خسارت، حرج، معنوی، ضرر، جبران
  • زهرا پایدار، حامد دژآباد صفحات 77-105
    از جمله آیاتی که پیرامون آینده زمین و وارثان حقیقی آن، که نوید بخش حکومتی الهی و دینی است سخن می گوید آیه 105 از سوره انبیاء است. ذیل این آیه، روایات متعددی توسط مفسران اهل سنت و شیعه نقل شده است، و بر اساس آن ها مصادیق متفاوتی برای صالحان و وارثان زمین معرفی شده اند، و این سوالات را به ذهن متبادر می کنند که روایات مورد استناد هر یک، از چه کسانی نقل شده و میزان اعتبار این ادله چقدر است؟ در این نوشتار که به روش تطبیقی انجام می گیرد ادله فریقین دسته بندی شده و مورد ارزیابی قرار گرفته و با استقصای تمام نظرات، روشن می شود که اکثر روایات اهل سنت منتسب به تابعین و همراه با تناقض و تعارض بسیار است. به طوری که گاهی از یک تابعی دو نقل متفاوت در کتب اهل سنت وجود دارد. اما بر اساس مفاد آیات به خصوص این آیه شریفه و روایات شیعی و برخی روایات اهل سنت که هماهنگ با ظاهر آیات می باشند، وارثان زمین، امام مهدی(عج) و یاران آن حضرت هستند و وعده وراثت بر زمین، به عصر ظهور امام مهدی(عج) اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: وراثت زمین، زبور، ذکر، امام مهدی(عج)
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، فایضه علی عسگری صفحات 107-122
    آیه شریفه ﴿... اخرجنا لهم دابه من الارض تکلمهم ان الناس کانوا بآیاتنا لایوقنون﴾(نمل/82) بسیار پرسش برانگیز، و از جمله آیاتی است که معرکه آرای مفسران است. نوشتار حاضر بر آن است که تبیین نماید این آیه حاکی از وقوع چه رخدادی است، و آیا غرض از آن انذار و دعوت است و یا گواهی و شهادت در دادگاه عدل الهی؛ و منظور از «دابه» انسان است یا غیر انسان، و تکلم او چگونه تکلمی است و مخاطبان او چه کسانی هستند. در پایان بر این اعتقاد تاکید شده است که اصل خروج «دابه الارض» از جمله وعده های الهی و تحقق پذیر است، اما کیفیت آن رازناک است و خداوند آن را در لفافه بیان کرده، و مفسران نیز با بهره گیری از روایات و قرائن، هر کدام دیدگاه هایی را در این زمینه بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: دابه، حضرت علی(ع)، تفسیر، روایات
  • مهدی ممتحن، اختر سلطانی صفحات 122-139
    بعد از دوره صحابه و تابعین عده ای در قرائت از شهرت خاصی برخوردار شده، و به عنوان استادانی ماهر و صاحب نظر دارای مقام و موقعیت قابل توجهی در این فن شدند. یکی از این استادان ابن کثیر مکی است که راویان زیادی قرائت را از او نقل کرده اند. اما دو راوی که بیش تر از همه از او نقل کرده اند و به شهرآالبزیت رسیده اند البزی و قنبل می باشند. این مقاله در پی آن است که ابتدا اصول قرائت صحیح را بیان کرده، و سپس با ذکر شرح حال ابن کثیر، روش قرائت قنبل و بزی را به عنوان راویان معروف ابن کثیر در دو سوره مبارکه نساء و مائده مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: ابن کثیر، البزی، قنبل، روش قرائت
  • سعیده میرحق جو لنگرودی صفحات 141-155
    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت انتشارات علمی فصلنامه «مطالعات قرآنی» بین سال های 1389 تا 1392 با رویکرد علم سنجی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که فصلنامه «مطالعات قرآنی» با انتشار 136 مقاله در 15 شماره، حدودا نظم انتشاراتی را رعایت نموده است. آمار مشارکت نویسندگان بیانگر آن است که نیمی از مولفان به تالیف انفرادی و نیمی دیگر به مشارکت گروهی پرداخته اند. 42 مقاله با مشارکت نویسندگان همکار از یک دانشگاه، و 27 مقاله با مشارکت پژوهشگران از دانشگاه های مختلف تالیف گردیده است. دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت به عنوان دانشگاه پرتولید در جایگاه نخست قرار دارد. در میان نویسندگان مهدی ممتحن پرتولیدترین نویسنده این مجله معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: فصلنامه مطالعات قرآنی، علم سنجی، مقالات، مشارکت علمی
|
  • Ahmadreza Yalameha, Moslem Rajabi Pages 9-23
    Intertextuality is one of the new approaches in the literature criticism. The basis of this approach is that every text can not stand by itself. In fact a text is a quotation or reflection of previous text. The Divan of poets as well as the books of men of letters is not exception in this regard. One of the great and precious Divan in the Persian literature is Shahnameh that is written by Ferdousi. This Divan is a good source that can be analyzed from intertextulity perspective. A close look at this book reveals that there are many couplets based on Hadith of Excellencies of immaculate ones PBUT. intertextuality has been reflected throughout the book. Ferdousi has used Hadith lexicons and phrases. This research paper has tried to investigated and show intertextuality and study this technique in great book of Shahnameh.
    Keywords: Ahadith of holy prophet's household PBUT, Ferdousi, intertextuality, Shahnameh, Vellai poetry
  • Afifeh Hamedi Pages 25-46
    One of the most important human questions in his life has been the issue of immortality and eternality. So from ancient time this problem has been considered by religions, philosophers and thinkers. Immortality is ability to live forever and in other word not-dying. The aim of this paper is the emphasis on this subject that desire of immortality is an innate and natural in man and all religions have agreement on this issue but in different forms. This paper deals with the subject from philosophical and theological point of view in Islam by emphasis on holy verses and tradition.
    Keywords: Soul, immortality, resurrection, immateriali tyofsoul, Spirit, Islam, Holy Quran
  • Alireza Heidarzadegan, Fatemeh Mashhadiabbas Pages 47-61
    In recent years, several reasons have caused intelligence managers to be aware of planning a traditional form is no longer able to solve the problems. It is therefore necessary to take advantage of strategic planning in governments, organizations and society. This wise design can be considered a strategic plan. In this paper an attempt has been made to consider the Qur’an as the best book of human conduct, will review a necessary component of the program is to attain prosperity. And with reference to verses in the Koran and the deeply profound understand how these verses are planning to provide to humans. In this paper an attempt has been made based on the Quran examined how the creator Strategic planning process will proceed.
    Keywords: strategic planning, mission, Strong, Weakness, Opportunities, Threats
  • Mehdi Bahrehmand Pages 63-75
    This paper explores and explains the principles of the Quran and the Hadith has no legitimate moral damage And generally prohibit the discussion of moral damage based on the Quran and hadith authority and prove that Islam forbids the prevention of material damage, Prevention and interdiction consider the moral damage and resist the loss of human rights as expressed in a refusal And ultimately discussing the legislative statutes and spiritual fulfillment and compensation is paid Mainly on the basis of Islam is the Quran and the Sunnah infallible And the legal system of Islam is always right and justice times Even the slightest aggression and oppression very least it has been unduly So how can we say that in this ritual, spiritual damage to the character and dignity of the human character and spirit long overlooked is So obviously the spirit of the book is in the tradition of attention to this issue.
    Keywords: damage, Fault, Spiritual, loss, Compensation
  • Zahra Paydar, Hamed Dejabad Pages 77-105
    15th verse of 21th chapter of Quran (Anbiya) is one of verses speaking about the future of earth and its real inheritors and it is the promise of divine and religious government. According to this verse, there are several traditions which have been mentioned by Sunny and Shiite commentators and differently typical specimens have been introduced so that these questions cross mind that from whom each documented tradition has been quoted and are they reliable? This study whose method is comparative one classifies and investigates reasons of sects and it is revealed by investigating all views that many sunny’s traditions are attributed to followers and accompany with many contradiction and opposition so that there is two different quotation from a follower in sunny’s books. But inheritors of earth are Imam Mahdi(12th Imam of Shiite) and His followers and the promise of inheriting the earth has been allocated the period of advent of Imam Mahdi according to verses’ substances, especially this verse and Shiite’s traditions and some traditions of sunny which accompany with Quran.
    Keywords: inheritance, earth, competent people, Zabur, Imam Mahdi
  • Mohammadreza Hajiesmaili, Faeze Aliasgari Pages 107-122
    Sharifeh verse of "…Got us out of the land to them an animal that people were speaking slot for our signs Aaouknon » (Nml, 82) Bsyarprssh controversial and the revelations that the opinion of commentators is fantastic. The present article is to explain: (verse is a sign indicating what happened? And whether the intention is to warn and or testimony in a court of divine justice And the "Dabh" is human or non human, And what kind of speech he is speaking and who his audience In this research the concept of "Dabh" in the words of the Quran in the range Appreciation of the comparison between the commentators on this verse in some of the interpretations Fryqyn done and the report referred to in the narratives And the emphasis is on the belief that the exclusion principle "Dabh Treason" The divine promise and fulfillment is possible, but its quality is Raznak And God did not express it in the couch and commentators Using narratives and evidence of each of the In this field have expressed.
    Keywords: Dabh, Hazrat Ali (AS), Interpretation, narratives
  • Mehdi Momtahen, Akhtar Soltanii Pages 122-139
    After the age of predecessors and dependants some figures became very famous in recitation of holy quran and were recognized as specialist among others. One of these experts was ebne-kathir maki who has been reported by many narrators to be the the main figure in this connection. Among these narrators are bezi and ghonbol who have been referring to him more freguantly and have gained fame in this connection. This study aims at investigation the proper rules of correct recitation.to fulfill this goal, at first ebne- kathir is characterized and then bezi and ghonbol,s method of recitation as the main narrrators of ebne- kathir is investigated in two holy suras namely, nesa and maedeh
    Keywords: Ibn Kathir, Bezzi, Ghanbal, Reading Method
  • Saeedeh Mirhaghjoo Langroodi Pages 141-155
    This study contain’s the evaluation of scientific publishing condition of Quran quarterly journal in(2010-2013). Research findings shows that Quran quarterly journal by publishing 136 articles in 15 volumes, approximately has been regarding the publishing disciplinary. Writer partnership statistics tell us that half of the articles have one author, and the rest of them is the result of team working. 42 articles have been authored by colleague writers from one university, and 27 articles have been done by the other researchers from different universities. Islamic azad university of jroft is in the first position of article publishing. Due to write lots of articles, “ Mehdi Momtahen” has a unique position in this magazine.
    Keywords: Quran quarterly studies, scintometric, articles, scientific corporate