فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1394)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اثر پیش تیمار بذر با جیبرلیک و آبسیزیک اسید بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه گلرنگ تحت تنش شوری
    نسرین سادات عیسی نژاد*، حشمت امیدی، آرزو پراور صفحات 1-10
    این پژوهش به منظور تعیین اثر پیش تیمار هورمونی بر بهبود جوانه زنی بذور گلرنگ در شرایط تنش شوری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد انجام شد. بذور گلرنگ با غلظت های 0 و 3% آبسیزیک اسید و 0، 150 و 500 قسمت در میلیون جبرلیک اسید پیش تیمار شده و سپس تحت تنش 0، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر شوری تحت شرایط نمک طبیعی دریاچه قم قرار گرفته و شاخص های جوانه زنی اندازه گیری شدند. تیمار بذرها با جیبرلیک و آبسیزیک اسید اثرات ناشی از تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه را نسبتا کاهش داده و سبب بهبود جوانه زنی و رشد اولیه آن در پتانسیل آبی پایین شدند و جیبرلیک اسید موثرتر از آبسیزیک اسید بود. پیش تیمار ترکیبی جیبرلیک اسید با غلظت 500 قسمت در میلیون و آبسیزیک اسید 3% بیش ترین تاثیر را بر درصد جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه نشان داد ولی میانگین مدت زمان جوانه زنی را کاهش داد. پیش تیمارهای ترکیبی جیبرلیک اسید 500 قسمت در میلیون و آبسیزیک اسید 3% تحت شرایط تنش شوری همراه با افزایش جذب آب در گیاه از اثرات منفی تنش شوری کاسته، در نتیجه موجب بهبود درصد جوانه زنی، طول و وزن خشک گیاهچه و بنیه طولی و وزنی گیاهچه می گردد. در مجموع، پرایمینگ بذور با پیش تیمار ترکیبی، مقاومت بذرها را به تنش آبی افزایش می دهد، بنابراین گیاهچه هایی با بنیه قوی و درصد جوانه زنی بالا تولید می گردد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، تانسیل آبی، پرایمینگ، پیش تیمار هورمونی، پیش تیمار ترکیبی
  • پژوهشی
  • رضا کریم کشته، حسین صبوری* صفحات 11-22
    به منظور شناسایی ژنوتیپ های برنج متحمل به شرایط تنش خشکی، 14 ژنوتیپ برنج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط غرقاب و تنش خشکی در شهرستان علی آباد کتول در سال زراعی 91-90 مورد آزمایش قرار گرفتند. تفاوت بسیار معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه وجود داشت که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ ها بود. تحلیل همبستگی بین عملکرد در شرایط غرقاب و تنش خشکی و شاخص تحمل به خشکی نشان داد که شاخص های حساسیت به تنش، تحمل، میانگین عملکرد، میانگین هندسی، میانگین هارمونیک و عملکرد را به عنوان شاخص هایی برتر در هر دو شرایط غرقاب و تنش خشکی که قادرند ژنوتیپ های مقاوم با عملکرد بالا را نشان دهند انتخاب نمود. تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها به کمک شاخص های تحمل به خشکی انجام شد. براساس این نمودار ژنوتیپ ها به سه گروه تقسیم شدند. ژنوتیپ های Graldo، IRAT216، غریب سیاه ریحانی، USEN، IR63372-15 که در گروه سوم قرار گرفتند و جزو ژنوتیپ های حساس به خشکی بودند. با توجه به شاخص های تحمل خشکی ژنوتیپ های سپیدرود، طارم محلی و IR83752-B-B-12-3 نظر به دارا بودن بیشترین میزان عملکرد در هر دو شرایط محیطی و داشتن شاخص تحمل به تنش بالا به عنوان ژنوتیپ های متحمل پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: استرس خشکی، تجزیه بای پلات، تحمل به خشکی، تنش آبی، شاخص تحمل
  • نوشین فلاحی، علی بابایی قاقلستانی*، معصومه اسدی گاکیه، نسرین حاتمی قره قوینی صفحات 23-32
    پایین بودن درصد جوانه زنی و استقرار گیاهچه از مشکلات اساسی در مناطق شور
    می باشند. امروزه پیش تیمار بذر به عنوان عامل بهبود دهنده جوانه زنی و استقرار تحت تنش های محیطی معرفی شده است. به منظور تعیین اثر پیش تیمار بر شاخص های جوانه زنی گندم تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1394 اجرا شد. پیش تیمارها شامل نیترات پتاسیم، کلرید پتاسیم، کلرید کلسیم و سولفات کلسیم 1% و سطوح شوری شامل 0، 50، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم بود. در کل، بذور پیش تیمار شده گندم در تمامی صفات نسبت به شاهد رشد بهتری داشتند. بین پیش تیمارها، نیترات پتاسیم و سولفات کلسیم اثرات ناشی از تنش شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه را کاهش دادند. پیش تیمار با نیترات پتاسیم بیشترین اثر را بر درصد جوانه زنی، وزن خشک ساقه چه و گیاهچه های تحت تاثیر شوری داشت. همچنین، پیش تیمار سولفات کلسیم بیشترین تاثیر را بر وزن تر ریشه چه داشت. با افزایش سطوح شوری میزان جوانه زنی و مولفه های مرتبط با آن در گیاه گندم نقصان یافت و این در حالی است که کاربرد نیترات پتاسیم و سولفات کلسیم سبب کاهش اثرات منفی ناشی از شوری شد. اعمال پیش تیمار با نیترات پتاسیم و سولفات کلسیم برای بهبود جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه گندم تحت تنش شوری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسموپرایمینگ، سولفات کلسیم، کلرید پتاسیم، کلرید کلسیم، نیترات پتاسیم
  • جعفر پوررضا*، عبدالله بحرانی صفحات 33-45
    در این مطالعه، اثر دگرآسیب عصاره های آبی گندم و کلزا روی جوانه زنی و رشد اولیه برنج، ذرت، آفتابگردان، تاج خروس و سوروف در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. شاخ و برگ گیاهان مورد نظر در دمای 60 درجه سلسیوس خشک و آسیاب و عصاره های آبی جهت ساخت غلظت های مورد نظر به غلظت های 1، 5/2، 5، 5/7 و 10% نسبت وزن به حجم رقیق شدند و به عنوان تیمارهای آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اعمال گردید. عصاره های آبی بقایای گندم و کلزا اثر بازدارندگی معنی داری روی درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و طول ریشه چه گیاهان زراعی و هرز داشتند. اثر بازدارندگی عصاره گندم و کلزا متناسب با غلظت عصاره ها بود و غلظت های 5 و 10% اثر بازدارندگی قوی تری داشتند. در حالی که در چند مورد در غلظت های 1 و 5/2% عصاره ها اثر تحریک کنندگی روی جوانه زنی و رشد ریشه چه و ساقه چه داشتند. اثر بازدارندگی عصاره های گندم و کلزا روی طول ریشه چه بیشتر از طول ساقه چه بود. همچنین، اثر بازدارندگی عصاره کلزا بیشتر از عصاره گندم بوده و اثر دگرآسیب عصاره ها بر تاج خروس بیشتر از سوروف بود. بقایای کلزا و گندم دارای پتانسیل دگرآسیب بودند. از این رو، امکان استفاده از آنها در تناوب زراعی یا در کشت های مخلوط جهت مهار علف های هرز و احتمالا مبارزه با عوامل بیماریزای گیاهی وجود دارد. بنابراین این گیاهان می توانند گزینه مناسبی جهت تهیه
    علف کش های زیستی که یکی از اهداف مهم کشاورزی پایدار است، باشند.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، تاج خروس، سوروف، عصاره آبی، مهار زیستی
  • وحید ملکی*، خالد سلیمی، محمدرضا اردکانی صفحات 47-54
    به منظور تعیین اثر کودهای زیستی محتوی قارچ میکوریزا، باکتری ازتوباکتر و آزوسپیریلوم بر صفات رویشی گیاه دارویی ریحان، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج انجام شد. تیمارهای به کار رفته در این آزمایش شامل تلقیح با میکوریزا، ازتوباکتر، آزوسپیریلوم و تیمار کاربرد تلفیقی شامل میکوریزا + ازتوباکتر، میکوریزا + آزوسپیریلوم، ازتوباکتر + آزوسپیریلوم، میکوریزا + ازتوباکتر + آزوسپیریلوم و تیمار بدون تلقیح یا شاهد بودند. تلقیح گیاه با این کودهای زیستی باعث افزایش معنی داری در مقدار وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، ارتفاع گل آذین و ارتفاع بوته شد. مقدار وزن خشک شاخساره در تیمارهای ترکیبی به طور معنی داری بیشتر از شاهد بود، در حالی که هیچ گونه تفاوت معنی داری بین استفاده جداگانه کودهای زیستی با شاهد مشاهده نشد. وزن تر و خشک ریشه در ازتوباکتر و آزوسپیریلوم به طور معنی داری نسبت به میکوریزا بالاتر بود، ولی در تیمارهای تلفیقی اثر افزایشی قابل ملاحظه ای دیده نشد. طول گل آذین و ارتفاع بوته در تمام تیمارها بیشتر از تیمار شاهد بود. البته، عرض برگ، طول برگ و درصد اسانس تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار نگرفتند. استفاده تلفیقی کودهای زیستی ازتوباکتر و آزوسپیریلوم به صورت تلقیح بذر به منظور افزایش عملکرد زیست توده و عملکرد اسانس ریحان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، کشاورزی ارگانیک، کود بیولوژیک، میکوریزا
  • مهدی عقیقی شاهوردی، حشمت امیدی*، عبدالامیر بستانی صفحات 55-71
    این آزمایش منظور ارزیابی اثر نیتروژن بر جوانه زنی و رشد اولیه گاوزبان در شرایط تنش شوری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری صفر، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر و نسبت تغذیه نیتروژن (نیترات: آمونیوم) (100:0، 75:25، 50:50، 25:75 و0:100) بود. اثر شوری بر شاخص های جوانه زنی و نیز اثر شوری و منبع نیتروژن بر صفات رشدی و فیزیولوژیکی (وزن خشک گیاه، میزان پرولین، میزان نیتروژن و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز) مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش تنش شوری از 3 دسی زیمنس بر متر، میزان جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه کاهش معنی داری نشان داد. تغذیه نیتروژن با نسبت 50% آمونیوم ضمن افزایش میزان پرولین در شرایط شوری بالا، اثرات منفی این تنش را تعدیل کرد. هر چه میزان نیترات مورد استفاده در تغذیه نیتروژنی نسبت آمونیوم بیشتر شد، در سطوح بالاتر تنش شوری، آنزیم نیترات ردوکتاز فعالیت بیشتری داشت ولی برعکس، با افزایش میزان آمونیوم نسبت به نیترات، فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز و در کل رشد و نمو گیاهچه کاهش نشان می داد و شوری اثرات منفی بیشتری را نشان داد، به طوری در نسبت 75 و 100% آمونیوم رشد گیاهچه کاملا متوقف شد. میزان نیتروژن گیاه در شرایط استفاده از نیترات بیشتر نسبت به آمونیوم، با شوری رابطه منفی و برعکس با افزایش میزان آمونیم نسبت به نیترات این رابطه مثبت بود. منبع نیتروژن نیتراتی با نسبت بیش از 50% برای حصول بالاترین ویژگی های جوانه زنی و رشد گاوزبان تحت تنش شوری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آمونیوم، تغذیه گیاهی، کلرید سدیم، نیترات
  • بهمن عبدالرحمنی*، غلامرضا ولیزاده، ناصر محبعلی پور، آیت شاهی صفحات 73-84
    پایین بودن جوانه زنی و مشکل استقرار گیاهچه گندم یکی از مشکلات اساسی در شرایط دیم است. استفاده بهینه از نیتروژن در تغذیه گیاهان والد، می تواند نقش مهمی در تولید بذرهایی با کیفیت و قدرت رشد بالا داشته باشد. بدین منظور اثر مقادیر کود نیتروژن در گیاهان والد گندم آذر2 بر جوانه زنی، قدرت بذر و استقرار گیاهچه ها در آزمایشگاه و مزرعه در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، ایستگاه مراغه در سال 93-1392بررسی شد. بذور گندم آذر2 تحت تیمار مقادیر مختلف کود نیتروژن شامل 30، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار استفاده گردید. تمام صفات به غیر از درصد بذرهای جوانه زنده، تحت تاثیر مقادیر مختلف کود نیتروژن قرار گرفتند. تیمارهای کودی 60، 90 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در گیاه والد از نظر درصد بذور زنده، هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذرها، سرعت جوانه زنی، و وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه در یک گروه قرار داشتند. در آزمایش مزرعه ای نیز سرعت و درصد سبز کردن گیاهچه ها به ترتیب در سطح احتمال 1 و 5% تحت تاثیر تیمارهای مصرف نیتروژن در گیاهان والد قرار گرفتند. از نظر میانگین سرعت و درصد سبزشدن گیاهچه ها هر سه تیمار 60، 90 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در یک گروه قرار داشتند. بنابراین، مصرف کود نیتروژن به میزان 60 کیلوگرم در هکتار در گیاهان والد گندم دیم رقم آذر-2، برای تولید بذرهایی با قدرت بالا و استقرار سریع گیاهچه ها در مزرعه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تغذیه، سبز کردن، گندم دیم، ویگور بذر
  • فرید هوشیار، سلیمان جمشیدی *، محمد سهرابی صفحات 85-93
    استفاده از خاصیت ضدمیکروبی گلسنگ ها می تواند از جمله روش های همگام با طبیعت و کم خطر در مدیریت بیماری های گیاهی باشد. در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی عصاره های استونی، متانولی و کلروفرمی پنج گونه گلسنگ بومی شامل Ramalina capitaat، Xanthoparmelia stenophylla، Umbilicaria cylindrica و Rhizoplaca crysoleuca شناسایی شد. گونه Anamylopsora pulcherrima جمع آوری شده از ارتفاعات مشگین شهر و داران جلفا علیه قارچ Fusarium oxysporum و باکتری Ralstonia solanacearum عوامل پوسیدگی سیب زمینی در شرایط آزمایشگاه به روش دیسک گذاری و حداقل غلظت بازدارنده و کشنده و نیز شرایط شبیه سازی شده انبار مورد بررسی قرار گرفت. دیسک حاوی حلال خنثی د ی متیل سولفوکساید به عنوان شاهد منفی و دیسک حاوی بنومیل 2/0% و دیسک آنتی بیوگرام جنتامایسین به عنوان شاهدان مثبت به ترتیب برای قارچ و باکتری در نظر گرفته شد. عصاره گلسنگ های مورد بررسی روی قارچ مذکور تاثیری نداشتند، در حالی که عصاره کلروفورمی گلسنگ R. capitata فعالیت ضدباکتریایی قابل توجهی روی باکتری مذکور نشان دادند. عصاره گلسنگ های R. chrysoleuca و R. capitata بازدارنده تر و کشنده تر از بقیه علیه باکتری بودند. بررسی انباری با آغشته کردن غده های سیب زمینی با عصاره های منتخب گلسنگی بعد از مایه زنی با باکتری بیماریزا نشان داد که بیش از 80% عصاره ها خاصیت پیشگیری کننده داشتند. عصاره های گلسنگی مورد بررسی می تواند به عنوان یک فرآورده بیولوژیکی جایگزین فرآورده های شیمیایی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتی میکروبیال، حداقل غلظت بازدارنده، حداقل غلظت کشنده، کنترل طبیعی، مهار زیستی
|
  • Effect of safflower seeds priming with abscisic and gibberellic acid on germination indices in salinity stress condition
    Nasrin Sadat Esanejad*, Heshmat Omidi, Arezoo Paraver Pages 1-10
    This study was carried out to determine the effect of hormonal priming to improve seed germination and initial growth of safflower seeds under salt stress. The experiment was done using factorial experiment based on completely randomized design in three repetitions in Seed Technology Laboratory of Shahed University. Safflower seeds primed with 3% abscisic acid and 150 and 500 ppm of gibberellic acid then were placed under salinity stress condition of the natural salt of Qom lake (0, 3, 6, 9 and 12 dS.m -1). The germination indicies were measured. Priming seeds with gibberellic and abscisic acid relatively reduced the effect of salinity on seed germination and seedling growth and improved the germination and initial growth in low water potential condition. Gibberllic acid was more effective than abscisic acid. Priming with combination of 500 ppm gibberellic acid and 3% abscisic acid % combination had the greatest effect on germination percent, seedling length and seedling dry matter. Howerer, priming decreased the mean germination time. Priming with 500 ppm gibberellic acid and 3% abscisic acid combination under salinity conditions reduced the negative effects of salinity by increasing the water uptake in the plant, resulted in improvement of germination percentage, seedling length and seedling dry matter and length and weight vigor indecies. On the whole, priming of safflower seeds with combined priming increased the seeds resistance to the drought stress, therefore the seedlings with strong vigor and high germination percentage were produced.
    Keywords: o combined priming o hormonal priming o seed priming o water deficit stress o water potential
  • Reza Karim Koshteh, Hossein Sabouri* Pages 11-22
    Breeding rice for drought tolerance requires proper evaluation and analysis of genetic diversity in breeding parameters are related to drought tolerance. To identify tolerant index and sensitive rice genotypes to drought stress, an environment was conducted with 59 genotypes of rice in a complete block design with three replications in two flooding and water stress conditions in 2013 growing season in Aliadad Research Farm in Gonbad Kavous, Iran. Data variance analysis showed highly significant differences among genotypes for all studied traits. Significant genetic variation detected between genotypes and the traits evaluated. Analysis of correlation among the performance in terms of flooding and drought and stress tolerance indices showed that the SSI, STI, MP, GMP, HM and YI indices as the best indicators in both flooding and drought stress conditions which could be detect the genotypes by demonstrate robust, high-performance. Cluster analysis was performed using drought tolerance indices, genotypes were divided into three groups. Genotypes with drought tolerance indices were used and they were divided into three groups. Genotype-by IRAT177, IR62761-20, IR60080-42, B6144F-MR-6-0-0, CT13382-8-3-M, UPLRi-7, and IRAT212 were placed in third group and considered as the most drought-sensitive genotypes. According to the indicators of drought tolerance genotypes Caiapo, IR68702-072-1- 4-B and Pegaso considered to have the highest yield in both environmental conditions and a high STI as suggested tolerant genotypes.
    Keywords: o biplot analysis o water stress o drought tolerance o tolerance indices
  • Noosheen Fallahi, Ali Babaei Ghaghelestany*, Masomeh Asadi Gakieh, Nasrin Hatami Gharah Ghovini Pages 23-32
    Low seed germination and seedling emergence is one of the main problems in saline areas. Seed priming technique has been known as a challenge to improve germination and seedling emergence under different environmental stress conditions. To evaluate the effects of halo-priming on germination indices of wheat under salinity stress, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted in 2015. Treatments consisted of priming with potassium nitrate, potassium chloride, calcium chloride, calcium sulfate 1% and control without priming and salinity levels 0, 50, 100 and 150 mM sodium chloride. Among pretreatments, potassium nitrate and calcium sulfate reduced the effects of salinity stress on germination and other indices. Priming with potassium nitrate had the most effects on germination percentage, dry plumule and seedlings weight. Also, priming with calcium sulfate had the most effect on root fresh weight. Primed wheat seeds had better growth. On the whole, with increasing salinity levels, germination and related parameters decreased and that potassium nitrate and calcium sulfate decreased negative effects of salinity. According to result, priming with potassium nitrate and calcium sulfate is recommended for the improvement of germination and initial growth of wheat seedling under salinity stress.
    Keywords: o calcium chloride o calcium sulfate o halo_priming o potassium chloride o potassium nitrate
  • Jafar Pourreza*, Abdollah Bahrani Pages 33-45
    Allelopathic potential of aqueous extracts of wheat and rapeseed on rice, maize, sunflower, common amaranth and cockspur grass was studied. Plants foliage were dried at 60 °C, grounded and used for plant extractions preparation in concentrations of 1, 2.5, 5.0, 7.5, and 10% w/v ratios. Experiment was carried as completely randomized block design with three replications. The aqueous extracts caused significant inhibitory effect on germination, radicle and hypocotyl elongation in receptor plants. The inhibitory effect of wheat and rapeseed aqueous extracts was proportional and higher concentrations 5-10% had the strong inhibitory effect whereas stimulatory effect was observed in some cases of lower concentrations of 1-2.5%. Also, inhibitory effects were much pronounced in radicle elongation rather than hypocotyl growth. Also, inhibitory of canola was greater than wheat on germination indices. Negative allelopathic effects on common amaranth growth were greater than on cockspur grass. On the whole, wheat and canola residues had allelopathic potential on studied plants. Therefore, it is giving them this advantage in mixed cropping and crop rotation to control weeds and possibly fighting with plant pathogens. Hence, these plants can be a good candidate to study and produce bio-herbicides and pesticides as one of the important goals of sustainable agriculture.
    Keywords: o allelopathy o aqueous extracts o common amaranth o cockspur grass o biocontrol
  • Vahid Maleki*, Khaled Salimi, Mohammad Reza Ardakani Pages 47-54
    To study the effect of biofertilizers including mycorrhiza, azotobacter and azospirillum bacteria on vegetative traits of basil plant, an experiment was conducted at research field of Karaj Azad University based on randomized complete block design with four replications. Eight treatments include: no inoculation as control, inoculation with mycorrhiza, inoculation with azotobacter, inoculation with azospirillum, inoculation with mycorrhiza azotobacter, inoculation with mycorrhiza azospirillum, inoculation with azotobacter azospirillum, and inoculation with mycorrhiza azotobacter azospirillum. Shoot amd root dry and fresh weight, inflorescence and plant height of sweet basil significantly increased by incubation with biofertilizers. Shoot dry weight was significantly higher in integrative inculation in camparison with control, but there were no significant differences among individual incubation of biofertilizers with control. Root dry and fresh weight were significantly higher in azotobacter and azospirillum in comparison with mycorrhiza; however, there was not a noticeable increase in integrative inoculation of biofertilizers. Inflorescence length and plant height were siginificantly higher in treated plants in camparison with control. In contrast, leaf width, leaf length and essential oil content of basil were not affected by biofertilizers. Thus, integrative application of azotobacter and azospirillum as seed incubation to increase the biomass and essential oil yield of basil is recommended.
    Keywords: o Azotobacter o Azospirillum o organic farming o biofertilozer o mycorrhiza
  • Mehdi Aghighi Shahverdi, Heshmat Omidi*, Abdolamir Bostani Pages 55-71
    ABSTRACT The current study was conducted to evaluate the effects of the nitrogen on borage seed germination under saline stress. The experiment was in a factorial based on completely randomized design with three replications. The experimental factors were salinity stress including 0, 3, 6, 9 and 12 ds.m-1 and five ratio of nitrogen source nutrition, NO3-:NH4 (100:0, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100). The effect of salinity and also effect of salinity and nitrogen source on growth and physiological traits including dry weight, proline content, nitrogen and nitrate reductase activity was investigated. Increasing salinity levels caused a significant decrease of seed germination and seedling dry weight. Nitrogen nutrition with ratio 50% of ammonium with increasing proline in high salinity conditions, to moderate the negative effects of stress, in contrast, by increasing the amount of ammonium than nitrate, nitrate reductase activity and total seedling growth decreased and salinity showed more negative effects, so that the seedling growth of 75 and 100% ammonium was stopped. Amount of nitrogen in terms of more nitrate than ammonium negative correlation with salinity, and conversely by increasing the amount of ammonium than nitrate showed a positive relationship. Applications of nitrogen source with NO3- by rate of more 50% is suggesting for obtaining uppermost germination indices.
    Keywords: o ammonium o plant nutrition o NaCl o nitrate
  • Bahman Abdolrahmani*, Gholamreza Valizadeh, Naser Mohebalipour, Ayat Shahi Pages 73-84
    ABSTRACT Low germination and wheat seedling emergence problems are the most important difficulties under rainfed condition.Better and enough application of nitrogen in parent plants nutrition can play important role in production of seeds with high quality and vigor. The current research was conducted to evaluation the effects of different nitrogen rates in wheat cv. Azar2 parent plants on germination, seed vigor and seedling establishment. Laboratory tests were conducted as completely randomized design with five treatments including nitrogen fertilizer 0, 30, 60, 90 and 120 kg/ha in four replications and field experiment was carried out as randomized complete block design in three replications in 2013- 2014 growing season at Dryland Agricultural Research Institute (DARI) in Iran. All traits including viable seed percentage, electrical conductivity, germination rate and root, shoot and seedling dry weight, but viable seeds were significantly affected by different nitrogen fertilizer rates in wheat parent plants. Seedling emergence rate and seedling emergence percentage affected significantly by different nitrogen fertilizer rates in parent plants at 1 and %5 levels, respectively. Seedling emergence percentage and rate in 60, 90 and 120 kg/ha, were located at the same group. Therefore, application of 60 kg/ha nitrogen fertilizer in parent plants of wheat cv. Azar2 are recommended for production of vigorous seed and seedling establishment in the field.
    Keywords: o emergence o nutrition o rainfed wheat o seed protein o seed vigor
  • Farid Houshyar, Soleiman Jamshidi*, Mohammad Sohrabi Pages 85-93
    Using of lichens antimicrobial potential can be one of the safe, green, environment friendly methods for plant diseases management. In this study, antimicrobial activity of acetone, methanol, chloroform extracts of Ramalina capitaat, Xanthoparmelia stenophylla, Umbilicaria cylindrical, Rhizoplaca crysoleuca and Anamylopsora pulcherrima collected from Meshgin shahr and Jolfa mountains were evaluated against two potato rot agents vic. Fusarium oxysporum and Ralstonia solanacearum in laboratory using disc diffusion and minimum inhibitory and bactericide concentration methods and simulated storage conditions. Dimethyl sulfoxide solvent on paper disc was used as negative control. Positive controls were considered as %0.2 benomyl and gentamicin antibiogram discs for fungus and bacterium, respectively. There were no effect of lichens extract on above-mentioned fungus. Chlorophorm extract of R. capitata had remarkable antibacterial activity on R. solanacearum. Extracts of R. crysoleuca and R. capitata were more bacteriostatic and bactericide than others against the bacterium. The study with selected extracts in storage condition showed preventive effect of 80% of extracts on bacterium. The most protective effect was observed in methanol extract of R. chrysoleuca. Therefore, the lichen extracts would be promising biological product as a potential replacement instead of chemicals.
    Keywords: o antibacterial o MIC o MBC o biocontrol o natural control