فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 37 (بهار 1395)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 37 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 17
|
  • آلاله متقیان*، همت الله پیردشتی، محمدعلی بهمنیار، بهاره متقیان صفحات 1-18

    به منظور ارزیابی کاربرد کودهای آلی بر عملکرد و شاخص های رقابتی ریحان (Ocimum basilicum L) در ترکیب های مختلف کشت مخلوط با کنجد (Sesamum indicum L)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1390 اجرا گردید. تیمار کودی شامل سطوح 20 و 40 تن در هکتار ورمی کمپوست و لجن فاضلاب تلفیق شده با 50 درصد کود شیمیایی مورد نیار خاک، تیمار فقط کود شیمیایی (100 کیلوگرم در هکتار اوره، سوپر فسفات تریپل و سولفات پتاسیم) و شاهد (عدم کاربرد کود) در کرت های اصلی و پنج نسبت کاشت شامل تک کشتی ریحان و کنجد، 75% + 25%، 50% + 50% و 25% + 75% ریحان + کنجد در کرت های فرعی قرار گرفتند. در این آزمایش ترکیب های کاشت 25% ریحان +75% کنجد و 50% ریحان + 50% کنجد تحت کاربرد 40 تن در هکتار لجن فاضلاب تلفیق شده از بیشترین عملکرد اقتصادی (بیش از 47/3097 کیلوگرم در هکتار) و نسبت برابری زمین (بیش از 24/1) برخوردار بودند. به علاوه، برآورد ضریب غالبیت دو گونه گیاهی بیان گر آن است که ریحان در ترکیب کاشت 25%ریحان + 75% کنجد و کنجد در ترکیب های کاشت 25% ریحان +75% کنجد و 50% ریحان + 50% کنجد تحت کاربرد کودهای آلی (به ترتیب در گستره ی عددی 0.12 تا 0.30 و 0.11 تا 0.57) به عنوان گونه غالب از توان رقابتی بالاتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: ضریب غالبیت، لجن فاضلاب، نسبت برابری زمین
  • فرشاد سرخی * صفحات 19-33

    جهت بررسی تاثیر تداخل بین جو زراعی و یولاف وحشی بر روی عملکرد دانه، ویژگی های برگ پرچم و نسبت ریشه به ساقه، آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. این آزمایش دارای چهار سطح تداخل شامل شاهد (عدم تداخل)، تداخل کامل، تداخل ریشه ای و تداخل اندام هوایی جو زراعی با یولاف وحشی و چهار سطح تراکم یولاف وحشی (2، 4، 6 و 8 بوته در گلدان) در چهار تکرار بود. تاثیر تداخل کامل و تداخل ریشه ای بر روی جو زراعی و یولاف وحشی به مراتب بیشتر از تداخل اندام هوایی بود. تفاوت مشهودی بین تداخل ریشه ای و کامل در هر دو گونه جو و یولاف وحشی مشاهده نشد. میزان کاهش عملکرد دانه جو در تداخل هوایی، تداخل ریشه ای و تداخل کامل با یولاف وحشی نسبت به شاهد (عدم تداخل) به ترتیب 28.75، 73.09 و 77.22 درصد برآورد شدند. مشخص شد که تداخل ریشه ها موجب افزایش قدرت رقابتی یولاف وحشی نسب به جو زراعی و در نتیجه تشدید رقابت بر سر منابع مورد استفاده گردید. با بررسی منحنی های رگرسیونی مشاهده شد که با افزایش تراکم یولاف وحشی سرعت افت عملکرد دانه در بوته، سطح برگ پرچم و میزان کلروفیل برگ پرچم جو زراعی کاهش می یابد. با افزایش تراکم یولاف وحشی و شدت یافتن رقابت نسبت ریشه به ساقه در جو زراعی و یولاف وحشی افزایش یافت. این امر نشانگر حساسیت بیشتر اندام هوایی نسبت به سیستم ریشه در برابر رقابت است. میزان این نسبت در یولاف وحشی به مراتب بیشتر از جو زراعی بود که دلیل آن قدرت بیشتر ریشه دهی یولاف وحشی نسبت به جو زراعی است.

    کلیدواژگان: برگ، تداخل، جو، ریشه، عملکرد و یولاف وحشی
  • عبدالله جوانمرد*، فریبرز شکاری صفحات 35-56

    این پژوهش برای بررسی اثر سطوح مختلف کودهای شیمیایی و آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان روغنی هیبرید ایروفلور، به صورت فاکتوریل بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 4 تکرار در سال زراعی 1393 در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه اجرا شد. فاکتور اول شامل کود شیمیایی در سه سطح، C0 (بدون مصرف کود شیمیایی)، C1 (مصرف 150 کیلوگرم در هکتار اوره)،) C2 مصرف 75 کیلوگرم در هکتار اوره+50 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل) و فاکتور دوم شامل کود آلی در چهار سطح، O0 (بدون مصرف کود آلی)، O1(کود گاوی به میزان 40 تن در هکتار)، O2 (کود مرغی به میزان 30 تن در هکتار)، O3 (مصرف 50 درصد کود مرغی+ 50 درصد کود گاوی) بود. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار شاخص کلروفیل برگ ها در ترکیب تیماری 50 درصد نیتروژن+ 50 درصد فسفر و کود مرغی و بعد از آن در ترکیب تیماری مصرف 150 کیلوگرم کود اوره+ کود مرغی حاصل شد. عملکرد دانه با کاربرد تلفیقی کودهای آلی و شیمیایی (مصرف 50 درصد کود مرغی+ 50 درصد کود گاوی و 50 درصد نیتروژن+ 50 درصد فسفر) نسبت به مصرف 50 درصد نیتروژن+ 50 درصد فسفر، 02/42 درصد افزایش یافت. همچنین، بیشترین تعداد دانه در طبق در برهم کنش 150 کیلوگرم نیتروژن و 40 تن در هکتار کود گاوی به دست آمد. عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت با کاربرد 50 درصد کود مرغی+ 50 درصد کود گاوی به ترتیب 22.9 و 15.98 درصد نسبت به شاهد افزایش یافتند. بالاترین درصد روغن (52.45 درصد) در تیمار 50 درصد کود مرغی+ 50 درصد کود گاوی به دست آمد که نسبت به شاهد 30.13 درصد افزایش نشان داد. همچنین، بیشترین عملکرد روغن (1784.57 کیلوگرم در هکتار) به ترکیب تیماری 50 درصد کود مرغی+ 50 درصد کود گاوی با 75 کیلوگرم کود نیتروژنه+ 50 کیلوگرم کود فسفره تعلق داشت. بنابراین مصرف تلفیقی کودهای آلی و شیمیایی (50 درصد کود مرغی+ 50 درصد کود گاوی با 75 کیلوگرم کود نیتروژنه+ 50 کیلوگرم کود فسفره) در بهبود صفات کمی و کیفی آفتابگردان موثرتر از مصرف به تنهایی هر یک از آنها دیده شد.

    کلیدواژگان: درصد روغن، شاخص برداشت، عملکرد دانه، کود گاوی، کود مرغی، کود نیتروژنی
  • ساناز پورعلی، آرش روزبهانی * صفحات 57-72

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی اسیدهای آمینه و کاربرد نانو ذرات وکلات آهن بر درصد پروتئین، درصد آهن، تعداد استولن غده زا، تعداد غده های متوسط، تعداد غده در بوته، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک و عملکرد غده قابل فروش سیب زمینی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه منابع طبیعی شهرستان دماوند در سال1392 انجام شد. فاکتور اول اسید آمینه بوتامیسول 45 درصد (با غلظت چهار در هزار) در دو سطح کاربرد و عدم کاربرد اسید آمینه و فاکتور دوم کود آهن در پنج سطح عدم استفاده (شاهد)، کاربرد خاکی نانو ذرات آهن (10 کیلوگرم در هکتار)، محلول پاشی نانو ذرات آهن (با غلظت سه در هزار)، کاربرد خاکی (10 کیلوگرم در هکتار) و محلول پاشی نانوذرات آهن (با غلظت سه در هزار) به صورت توام، کاربرد خاکی (150 کیلوگرم در هکتار) و محلول پاشی کلات آهن (با غلظت سه در هزار) بودند. نتایج نشان داد تاثیر اسیدآمینه و کودآهن بر همه صفات معنی دار بود. کاربرد اسید آمینه نسبت به شاهد، نتیجه بهتری در صفات مورد بررسی داشت. در بین سطوح کود آهن نیز کاربرد خاکی و محلول پاشی نانو ذرات آهن بهترین نتیجه را در صفات مورد بررسی حاصل کرد. کاربرد نانو ذرات آهن (به هر دو روش خاکی و محلول پاشی) نسبت به مصرف کلات آهن تاثیر بهتری در بیشتر صفات داشت. مقایسه میانگین اثرات متقابل اسیدآمینه و کودآهن نشان داد کاربرد اسید آمینه و محلول پاشی و کاربرد خاکی نانو ذرات آهن بهترین نتیجه را در صفات درصد پروتئین، درصد آهن، متوسط وزن تک غده، عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی داشت.

    کلیدواژگان: اسید آمینه، عملکرد غده قابل فروش، صفات کمی، نانو ذرات آهن
  • شیرین کربلای قلیزاده، تورج میرمحمودی*، نبی خلیلی اقدم صفحات 73-88

    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذور شاهدانه با فولیک اسید و پراکسید هیدروژن بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک، آزمایشی در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل پراکسید هیدروژن در پنج سطح (صفر، 5/7، 15، 5/22، 30 میلی مول در لیتر) و فاکتور دوم فولیک اسید در پنج سطح (صفر، 5، 10، 20، 27 میلی مول در لیتر) بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. به منظور پیش تیمار کردن بذرها پس از تهیه محلول های مورد نظر، بذر شاهدانه به مدت 24 ساعت در اسید فولیک و 6 ساعت در پراکسید هیدروژن به صورت غوطه ور قرار گرفتند. در این مطالعه صفات کلروفیل a، b، کلروفیل کل، محتوی نسبی آب، ارتفاع بوته، طول ریشه، ضریب آلومتری، وزن تر و خشک بوته اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر پراکسید هیدروژن و اسید فولیک بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود، اما اثر متقابل بین دو تیمار تنها بر صفات محتوی نسبی آب و ضریب آلومتری معنی دار گردید. پرایمینگ بذر با سطح 15 میلی مول در لیتر پراکسید هیدروژن و 5 میلی مول در لیتر اسید فولیک بالاترین مقدار کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، ارتفاع ساقه، طول ریشه و وزن تر و خشک بوته را به خود اختصاص دادند. افزایش سطح پراکسید هیدروژن بیشتر از 15 میلی مول در لیتر، اثر منفی بر کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد. همچنین، ترکیب تیماری 15 میلی مول در لیتر پراکسید هیدروژن و 5 و10 میلی مول اسید فولیک در مقایسه با دیگر تیمارها بالاترین محتوی نسبی آب و ضریب آلومتری را به خود اختصاص دادند. بنابراین، با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پرایمینگ بذر با سطح 15 میلی مول در لیتر پراکسید هیدروژن و 5 میلی مول در لیتر اسید فولیک جهت حصول صفات مطلوب مورفولوژیک و فیزیولوژیک شاهدانه در شرایط این آزمایش مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: اسید فولیک، پراکسید هیدروژن، پرایمینگ بذر، شاهدانه
  • علی راحمی کاریزکی *، عباس فروغی صفحات 89-102

    به منظور ارزیابی تاثیر تاریخ و تراکم کاشت بر فنولوژی، عملکرد، اجزای عملکرد، سرعت و دوره پر شدن دانه در باقلا آزمایشی در سال 1392-1391در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. فاکتورها شامل تاریخ کاشت در 3 سطح (4 نوامبر، 4 دسامبر و 3 ژانویه) و تراکم بوته در 4 سطح (8، 12، 16 و 20 بوته در مترمربع) بود. نتایج نشان داد که تاثیر تاریخ کاشت بر فنولوژی، عملکرد، اجزای عملکرد، سرعت و دوره پر شدن دانه معنی دار بودند، اما، تراکم بوته تاثیر معنی داری بر هیچ یک از صفات مذکور نداشت. مقایسه ضرایب معادله سیگموییدی نشان داد که سرعت پر شدن دانه (b) در 3 تاریخ کاشت متفاوت بود. بیشترین سرعت پر شدن دانه در تاریخ کاشت 3 ژانویه و کمترین آن متعلق به تاریخ کاشت 4 نوامبر بود. اثر تاریخ کاشت بر دوره پر شدن دانه معنی دار بود، اما تراکم اثر معنی داری روی دوره پر شدن دانه نداشت. تجزیه رگرسیونی نشان داد که 0.01 گرم در روز افزایش در سرعت رشد دانه در واحد دانه، منجر به افزایش 45.11، 32.43 و 26.66 گرم در وزن دانه به ترتیب در تاریخ های کاشت 4 نوامبر، 4 دسامبر و 3 ژانویه گردید. تاخیر در کاشت دوره پر شدن دانه را به مدت 8.53 روز کاهش داد. همچنین، همراه با کاهش دوره پر شدن دانه، وزن دانه به میزان 0.27 گرم کاهش یافت. تاریخ کاشت نسبت به تراکم به دلیل ایجاد شرایط مختلف محیطی از قبیل طول روز و دما تاثیر بیشتری روی سرعت و دوره نمو دانه، صفات فنولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد داشت. با تاخیر در کاشت زمان لازم برای سبز شدن افزایش یافت اما دوره پر شدن دانه به دلیل برخورد با دماهای بالا کوتاه شد که این امر منجر به کاهش عملکرد دانه گردید.

    کلیدواژگان: باقلا، دوره پر شدن دانه، عملکرد، فنولوژی، وزن دانه
  • الهام مشاور*، یحیی امام، حمید مدنی، قربان نورمحمدی، حسین حیدری شریف آباد صفحات 103-120

    به منظور ارزیابی اثرات تراکم و تاریخ کاشت بر عملکرد و ویژگی های کیفی سه گیاه علوفه ای ذرت، سورگوم و گیاه جدید تاج خروس علوفه ای، آزمایشی در سال زراعی 1392 به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دو منطقه از مرودشت واقع در استان فارس اجرا شد. تیمارها شامل نوع گیاه(ذرت علوفه ای 704، سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید، تاج خروس علوفه ای)، تراکم بوته (66000، 83000، 110000 بوته در هکتار) و تاریخ کاشت (1، 15، 30 تیرماه) بودند. تجزیه مرکب واریانس داده ها نشان داد که تیمارهای نوع گیاه، تراکم بوته و تاریخ کاشت اثر معنی داری بر عملکرد، درصد پروتئین دانه، میزان آهن، درصد کلسیم، میزان روی، درصد پروتئین خام علوفه و فیبر داشتند. به طوری که، بیشترین میزان عملکرد علوفه خشک (11279.70 گرم برمترمربع)، درصد پروتئین دانه (14.85 درصد)، میزان آهن (446 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک)، درصد کلسیم (3.66 درصد) و کمترین درصد فیبر (9.44 درصد) در گیاه تاج خروس در تاریخ کاشت 15 تیرماه با تراکم 66000 بوته در هکتار مشاهده شد. بیشترین میزان روی (113.50 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) و درصد پروتئین خام علوفه (با میانگین 1.69 درصد) در گیاه ذرت به ترتیب درتاریخ کاشت اول و 30 تیرماه در تراکم 66000 بوته در هکتار وجود داشت که از نظر درصد پروتئین خام علوفه، تفاوت معنی داری با گیاه تاج خروس در کشت 15 تیر ماه (1.650 درصد) نداشت. بیشترین درصد فیبر نیز در گیاه سورگوم (26.393 درصد) در کشت 30 تیر ماه و تراکم 110000 بوته در هکتار مشاهده شد. با تاخیر در کاشت و افزایش تراکم بوته، کیفیت علوفه در سه گیاه کاهش یافت. به طورکلی، با توجه به نتایج به دست آمده، علوفه گیاه تاج خروس در مقایسه با ذرت و سورگوم، از نظر عملکرد و کیفیت یک گیاه علوفه ای ارزشمند محسوب می شود و بهترین تیمار پیشنهادی جهت عملکرد بیشتر و کیفیت بالاتر این علوفه در استان فارس تاریخ کاشت 15 تیرماه و تراکم 66000 بوته در هکتار می باشد.

    کلیدواژگان: درصد پروتئین، عملکرد علوفه تاج خروس، کیفیت علوفه، میزان آهن
  • داود حسن پناه*، احمد موسی پور گرجی، مجید کهبازی، حسین کربلایی خیاوی، رئوف محمدی صفحات 121-138

    این پژوهش به منظور دست یابی به هیبریدهای مناسب از نظر صفات زراعی، بازارپسندی و سازگاری با شرایط اقلیمی مناطق تولید سیب زمینی کشور اجرا شد. تعداد 104 هیبرید انتخابی در طی پنج سال (93-1389) همراه با ارقام ساوالان، کایزر، آگریا و خاوران به عنوان شاهد در یک طرح آزمایشی آگمنت (آزمایش مقدماتی) بدون تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل و موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد مقایسه قرار گرفتند. 104 هیبرید مورد بررسی در این آزمایش از 8 جمعیت اصلاحی بودند. تعداد 52 هیبرید در اردبیل و 52 هیبرید در کرج (جمعا 104 هیبرید) هر کدام در 4 بلوک و در هر بلوک 13 هیبرید به همراه چهار شاهد (ارقام آگریا، خاوران، کایزر و ساوالان) کشت شدند. در طی دوران رشد و پس از برداشت محصول برخی از صفات از جمله ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، قطر ساقه اصلی، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده قابل فروش و درصد ماده خشک غده اندازه گیری شدند. پس از بررسی صفات کمی اندازه گیری شده، تعداد 81 هیبرید به عنوان هیبریدهای برتر از لحاظ صفات عملکرد غده قابل فروش و درصد ماده خشک غده انتخاب گردیدند. این تعداد 81 هیبرید انتخابی شامل 17 هیبرید از جمعیت لوستا ♀ × ساتینا♂، 36 هیبرید از جمعیت لوستا ♀ × کایزر♂، 14 هیبرید از جمعیت لوستا ♀ × ساوالان♂، 7 هیبرید از جمعیت کایزر ♀ × ساوالان♂، 4 هیبرید از جمعیت ♀ ساوالان × کایزر ♂، 1 هیبرید از جمعیت ♀ ساوالان × ساتینا ♂ و 2 هیبرید از جمعیت ♀ساتینا × ساوالان ♂ بودند. تجزیه خوشه ای، این 104 هیبرید را به سه گروه تقسیم کرد. گروه اول با 49 هیبرید و رقم از تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده قابل فروش و درصد ماده خشک غده بالایی نسبت به میانگین کل برخوردار بودند. در تجزیه عامل ها 3 عامل مستقل از هم مجموعا 73.90 درصد از تنوع را توجیه نمودند. عامل اول، عامل عملکرد و اجزا آن (صفات عملکرد غده قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته)، عامل دوم، عامل ساختاری بوته (صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته و قطر ساقه اصلی) و عامل سوم، عامل کیفی (درصد ماده خشک غده) نام گذاری شدند.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، تجزیه عامل، جمعیت اصلاحی، هیبرید، Solanum tuberosum
  • سمیرا اقبالی، سعید اهری زاد*، مهرداد یارنیا، معروف خلیلی صفحات 139-150

    به منظور شناسایی ژنوتیپ های متحمل به تنش کم آبی، تعداد 45 ژنوتیپ شامل 40 لاین هاپلوئید مضاعف شده به همراه پنچ رقم جو در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آبیاری عادی و تنش کم آبی در سال زراعی 91-90 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی، شهرستان میاندوآب مورد آزمایش قرار گرفتند. اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه مشاهده شد که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین ژنوتیپ ها می باشد. ژنوتیپ های 35، 24، 21 و 3 در هر دو شرایط آبیاری دارای بیشترین عملکرد دانه بودند. در این مطالعه عملکرد ژنوتیپ ها در شرایط آبیاری عادی و تنش کم آبی با استفاده از شاخص های تحمل از جمله میانگین بهره وری (MP)، شاخص تحمل (TOL)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، حساسیت به تنش (SSI) و تحمل تنش (STI)، ارزیابی شد. بر اساس مقادیر شاخص های SSI و TOL ژنوتیپ های 13، 16، 1، 19، 8 و 5 به عنوان ژنوتیپ های متحمل به تنش کم آبی شناخته شدند. ژنوتیپ های 3، 24 و 35 بیشترین مقادیر شاخص های سه گانه STI، MP و GMP را داشتند. نتایج حاصل از بررسی همبستگی نشان داد که شاخص های STI، MP وGMP بهترین شاخص ها برای گزینش و تعیین ژنوتیپ های متحمل به تنش کم آبی در بین ژنوتیپ های مورد بررسی می باشند. با بررسی شاخص ها و اینکه ژنوتیپ هایی با عملکرد بالا در شرایط آبیاری عادی دارای حداقل کاهش عملکرد در شرایط تنش کم آبی باشند، ژنوتیپ های 3، 21، 24 و 35 به عنوان ژنوتیپ های برتر آزمایش معرفی شدند.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، جو، شاخص های تحمل به تنش
  • اللهیار حسن زاده، الناز فرج زاده معماری تبریزی * صفحات 151-166

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف سوپر جاذب در سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد ارقام مختلف ذرت آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملکان و سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطح های مختلف آبیاری (آبیاری پس از 70، 110 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و فاکتور فرعی شامل سطوح مختلف سوپرجاذب (عدم کاربرد، کاربرد سوپر جاذب) و ارقام ذرت (704، ماگسیمای داخلی و ماگسیمای خارجی) بود. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه بیشترین عملکرد دانه ذرت با 985 گرم در متر مربع در سطح آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و عدم کاربرد سوپرجاذب به دست آمد. سطح آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کاهش معنی داری را در عملکرد دانه ذرت باعث شد. سطح آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر از نظر عملکرد دانه 46.1 درصد عملکرد کمتری در مقایسه با تیمار سطح آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر بود. این کاهش در عملکرد تحت تاثیر سطح آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر ناشی از کاهش هر دو جز عملکرد اصلی تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه ذرت بود. در شرایط عدم کاربرد سوپرجاذب، آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک نسبت به آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از آن، تعداد دانه در بلال ذرت را 38.8 درصد کاهش داد. وزن صد دانه ذرت نیز تحت تاثیر سطح آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر به میزان 13.8 درصد کاهش یافت. به طوری که، کاربرد سوپرجاذب در سطوح آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر عملکرد دانه ذرت را 38 درصد نسبت به عدم کاربرد آن افزایش داد. بین ارقام از نظر اغلب صفات و از جمله عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود نداشت. البته، با کاربرد سوپرجاذب در شرایط کم آبی شدید، می توان اثرات تنش کم آبی بر عملکرد ذرت را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ذرت، کم آبی، سوپرجاذب، رقم، عملکرد دانه
  • محمد خیرخواه*، محمد فرازی، علیرضا دادخواه، اصغر خشنود یزدی صفحات 167-182

    به منظور بررسی تاثیر مواد ضد تنش (گلیسین، تیوفول و اسید سالیسیلیک) بر عملکرد کمی وکیفی چغندرقند در شرایط تنش خشکی پس از سبز شدن، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل تیمار شاهد (بدون مصرف مواد ضد تنش)، اسید سالیسیلیک با سه غلظت (0.1 -0.5 و 1 میلی مولار)، تیوفول در سه غلظت (0.5، 1 و 1.5 لیتر در هزار) و گلیسین با سه غلظت (1، 2 و 3 لیتر در هزار) بودند. نتایج به دست آمده نشان داد اثرات مواد ضد تنش بر عیار قند، عملکرد ریشه، عملکرد شکر قابل استحصال و نیتروژن مضره در سطح یک درصد و شکر قابل استحصال و ضریب آلکالیته در سطح پنج درصد معنی دار بودند. بیشترین میزان عیار قند (15.65%)، عملکرد ریشه (82.83 تن در هکتار) و شکر قابل استحصال (11.15%) از تیمار تیوفول 1.5 لیتر در هزار حاصل شد. در حالی که کمترین میزان این صفات از تیمار شاهد (بدون محلول پاشی مواد ضد تنش) به دست آمد و حداکثر نیتروژن مضره در تیمار شاهد با 4.38 و حداکثر ضریب قلیائیت با 3.49 در تیمار گلیسین سه در هزار مشاهده شدند که نشان دهنده اثرات مثبت استفاده مواد ضد تنش در چغندرقند در شرایط تنش خشکی می باشند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، تیوفول، چغندرقند، سالیسیلیک اسید، گلیسین
  • عیسی نباتی، پیمان شریفی * صفحات 183-200

    در یک آزمایش مزرعه ای اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه و اجزای مرتبط با آن در سه ژنوتیپ گندم در سال زراعی 93-1392 در منطقه پارس آباد مغان بررسی شد. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل رژیم های آبیاری در پنج سطح به عنوان فاکتور اصلی و ژنوتیپ در سه سطح (ارقام شیرودی و چمران و لاین N-80-18) به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر رژیم آبیاری بر صفات عملکرد دانه، وزن خشک تک بوته، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و درصد پروتئین دانه و اثر ژنوتیپ بر روی کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار بودند. اثر متقابل رژیم آبیاری × ژنوتیپ بر صفات عملکرد دانه، وزن خشک تک بوته و تعداد دانه در سنبله معنی دار بودند. در شرایط بهینه آبیاری عملکرد دانه ارقام شیرودی و چمران و لاین N-80-18 به ترتیب معادل 4661.7، 4200 و 4402 کیلوگرم در هکتار برآورد شدند. با اعمال تنش رطوبتی عملکرد دانه و سایر صفات کاهش معنی داری پیدا کردند. همچنین، تنش کم آبیاری منجر به افزایش میزان پروتئین دانه در هر سه ژنوتیپ شد. رقم چمران بیشترین عملکرد دانه را در شرایط تنش خشکی داشت و عملکرد آن در شرایط دیم در مقایسه با آبیاری بهینه، به میزان 26 درصد کاهش یافت. این رقم با توجه به ثبات عملکرد دانه در شرایط تنش و کمبود آب در آخر فصل رشد، برای کاشت در شرایط مشابه این تحقیق مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، رشد، ژنوتیپ، عملکرد، گندم
  • عباس سلیمانی فرد*، رحیم ناصری صفحات 201-212

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و الگوی کاشت بر عملکرد دانه ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 604 آزمایشی در سال زراعی91-1390 در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی استان ایلام، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل تنش خشکی در سه سطح آبیاری (40 ،60 و 80 میلی متر تبخیر از سطح طشتک تبخیر کلاس A) و کرت فرعی شامل چهار الگوی کاشت (تک ردیفه و دو ردیفه روی پشته، تک ردیفه و دو ردیفه در کف جویچه) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تعداد دانه در بلال تنها تحت تاثیر اثرات ساده سطوح مختلف آبیاری و آرایش کاشت معنی دار شد. به طوری که، تعداد دانه در بلال در 40 و 80 میلی متر تبخیر به ترتیب دارای بیشترین (489 عدد) و کمترین (458 عدد) بودند. آرایش کاشت تک ردیفه روی کف فارو و تک ردیفه روی پشته به ترتیب بیشترین (486 دانه) و کمترین (448 دانه) تعداد دانه در بلال را دارا بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که اثر برهم کنش سطوح مختلف آبیاری و آرایش کاشت از نظر وزن هزار دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، عملکرد زیستی و ارتفاع بوته دارای اختلاف معنی داری شدند. در این پژوهش مشاهده شد که سطح آبیاری 40 میلی متر تبخیر و الگوی کاشت تک ردیفه روی کف فارو بالاترین وزن هزار دانه (329.9 گرم)، عملکرد دانه (9220 کیلوگرم در هکتار)، شاخص برداشت (53.7 درصد)، عملکرد زیستی (18451 کیلوگرم در هکتار) و ارتفاع بوته (222.2 سانتی متر) را دارا بودند. با وجود این، بین تیمارهای 40 و 60 میلی متر تبخیر × الگوی کاشت تک ردیفه روی کف فارو، از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی داری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: آرایش کاشت، ذرت دانه ای، تنش خشکی، عملکرد دانه
  • شادی سادات مهاجرانی*، مجتبی علوی فاضل، حمید مدنی، شهرام لک، عادل مدحج صفحات 213-224

    کمبود آب و کاهش تدریجی منابع آبی در دسترس، از عوامل محدود کننده تولید گیاهان زراعی می باشند. به منظور بررسی اثر قطع آبیاری بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک و عملکرد ژنوتیپ های لوبیا قرمز آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح آبیاری: آبیاری کامل (شاهد)، قطع آبیاری در مرحله گلدهی و قطع آبیاری در مرحله نیام دهی و فاکتور فرعی شامل سه رقم و ژنوتیپ لوبیا قرمز به نام های درخشان و گلی و ژنوتیپ D81083 بودند. نتایج نشان دادند که قطع آبیاری در مراحل گلدهی و نیام دهی بر صفات عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام و میزان آب از دست رفته برگ معنی دار بود. در بررسی اثر متقابل تنش × ژنوتیپ ها، بیشترین عملکرد دانه (4415.30 کیلوگرم در هکتار) در رقم گلی و در تیمار آبیاری کامل (شاهد) مشاهده شد. تنش کم آبی در مرحله گلدهی عملکرد دانه را به طور معنی داری کاهش داد و در بین ژنوتیپ های مورد بررسی، D81083 کمترین میزان افت عملکرد (معادل 60 درصد) را در مرحله قطع آبیاری در گلدهی داشت. در بررسی اجزای عملکرد مشخص شد تعداد دانه در نیام در تیمار قطع آبیاری در مرحله گلدهی کاهش یافته است. کاهش تعداد دانه در نیام رقم درخشان (38 درصد) بیشتر از بقیه ژنوتیپ ها بود. با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می رسد که ژنوتیپ های لوبیا در مرحله گلدهی نسبت به تنش کم آبی حساسیت بیشتری دارند در عین حال، ژنوتیپ D81083 و رقم گلی در مجموع نسبت به رقم درخشان از نظر تولید در شرایط کم آبی برتر بودند.

    کلیدواژگان: ژنوتیپ، قطع آبیاری، لوبیا قرمز، عملکرد دانه، میزان آب نسبی از دست رفته برگ
  • الهام اسدی کرم*، بتول کرامت، حسین مظفری صفحات 225-242

    آرسنیک یکی از مهم ترین سموم آلوده کننده ی محیط زیست محسوب می شود. آرسنیک به طرق مختلف از جمله تشکیل گونه های اکسیژن فعال و در نتیجه پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی باعث اختلال در رشد گیاهان می شود. در این مطالعه اثر متقابل آرسنیک و سدیم نیترو پروساید (SNP) بر گیاه سویا بررسی شد. بدین منظور، سویا در مرحله چهار برگی مورد تیمار غلظت های مختلف آرسنیک (0 ،150 و300 میکرومولار) و SNP (صفر و 100میکرومولار) قرار گرفت و صفاتی نظیر غلظت پراکسید هیدروژن، پرولین، مالون دی آلدهید و فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در شاخساره اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت آرسنیک در محیط هوگلند، میزان کلروفیل کل در شاخساره به طور معنی داری کاهش و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین، در تیمارهای آرسنیک تجمع پراکسید هیدروژن به طور معنی داری افزایش یافت که منجر به پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی گردید. افزایش محتوای مالون دی آلدهید، این را تایید نمود. به کارگیری SNP در محیط حاوی آرسنیک، میزان کلروفیل کل، فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز را به طور معنی داری افزایش داد ولی، فعالیت آنزیم کاتالاز با استفاده از SNP در این شرایط کاهش پیدا کرد. بنابراین، SNP در کاهش آسیب های اکسایشی می تواند نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: آرسنیک، آنتی اکسیدان، سویا، سدیم نیترو پروساید
  • علیرضا نوری، احمد نظامی*، محمد کافی، داود حسن پناه صفحات 243-268

    این تحقیق به منظور بررسی صفات فیزیولوژیکی موثر بر عملکرد 10 رقم سیب زمینی تحت شرایط تنش آبی، طی دو سال (1392 و 1393) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپیلت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. کرت اصلی شامل سه سطح تنش آبی (تامین 100درصد ،80 درصد و 60 درصد نیاز آبی گیاه) و کرت فرعی شامل 10 رقم (خاوران، ساوالان، لوکا، ساتینا، سانته، مارفونا، کایزر، آگریا، آئولا و دراگا) از ارقام تجاری سیب زمینی معرفی شده در 30 سال گذشته بود. در طی دوره رشد، محتوای آب نسبی برگ، نشت الکترولیت ها و شاخص کلروفیل برگ در پنج مرحله رشدی سیب زمینی اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب محتوی آب نسبی برگ ها در مراحل مختلف رشد سیب زمینی نشان داد که اختلاف بین ارقام، سال ها، و اثرمتقابل رقم در تنش آبی در کلیه مراحل رشد، اثرمتقابل رقم در سال در مرحله چهارم رشد و اثرمتقابل رقم، تنش و سال در مراحل اول، دوم و سوم رشدی سیب زمینی معنی دار بودند. از لحاظ میزان نشت الکترولیت ها و شاخص کلروفیل بین سال، سطوح تنش آبی، ارقام و اثر متقابل رقم در تنش آبی در کلیه مراحل رشد اختلاف معنی داری وجود داشت. از نظر شاخص کلروفیل بین سطوح مختلف تنش آبی در مراحل اول، دوم، سوم و پنجم رشدی اختلاف معنی داری مشاهده شد. اختلاف عملکرد غده بین سال، سطوح تنش آبی، ارقام و اثرمتقابل تنش آبی در سال، رقم در تنش آبی و سال در رقم معنی دار گردید. براساس نتایج به دست آمده، در شرایط آبیاری عادی ارقام خاوران و ساتینا از محتوای آب نسبی بیشتر، نشت الکترولیت های کمتر، شاخص کلروفیل برگ بالاتر و عملکرد غده بیشتر برخوردار بودند. ارقام کایزر، دراگا و خاوران در شرایط تنش ملایم و ارقام آگریا و دراگا در شرایط تنش شدید میزان محتوی آب نسبی بیشتر و عملکرد غده بالاتر داشتند. ارقام ساوالان، لوکا، ساتینا و مارفونا در شرایط تنش شدید دارای میزان نشت الکترولیت های کمتر و عملکرد غده بیشتر و رقم ساوالان شاخص کلروفیل بالاتر و عملکرد غده بیشتر بودند و به عنوان ارقام متحمل به تنش کم آبی انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: ارقام سیب زمینی، شاخص کلروفیل، محتوی آب نسبی، نشت الکترولیت ها
  • محمود عطارزاده *، اصغر رحیمی، بنیامین ترابی صفحات 269-282

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی کلسیم، پتاسیم و منگنز روی شاخص های کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ گلرنگ رقم پدیده در شرایط تنش شوری، آزمایش گلدانی در گلخانه دانشگاه ولی عصر رفسنجان در سال 1390 اجرا شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اول شوری در چهار سطح، شامل بدون شوری (شاهد) و شوری 500، 1000 و 1500 میلی گرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک بود و عامل دوم محلول پاشی در چهار سطح: محلول پاشی با آب مقطر (شاهد) و محلول پاشی نیترات کلسیم و پتاسیم دی هیدروژن فسفات، هر یک با غلظت ده میلی مولار، و محلول پاشی سولفات منگنز به مقدار یک میلی مولار از دو هفته پس از سبز شدن و هر دو هفته یک بار اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمار 1500 میلی گرم کلرید سدیم، به طور معنی داری عدد اسپد، نسبت Fv/Fm و محتوای آب نسبی را در برگ گلرنگ تحت تاثیر قرار داد و باعث کاهش معنی دار آنها شد، از طرف دیگر افزایش شوری منجر به افزایش کمبود آب اشباع برگ گردید. محلول پاشی نیترات کلسیم، پتاسیم دی هیدروژن فسفات و سولفات منگنز نیز باعث کاهش عدد اسپد گردیده است. محلول پاشی نیترات کلسیم سبب افزایش محتوای پروتئین برگ در شرایط شوری 500 میلی گرم کلرید سدیم و بدون شوری گردید. محلول پاشی سولفات منگنز سبب افزایش میزان کلروفیل b و b+ a و کلروفیل a در سطح شوری 500 میلی گرم کلرید سدیم گردید. بنابراین، با توجه به نقش مثبت کلسیم و منگنز در تولید و حفاظت از کلروفیل و پروتئین، محلول پاشی آن می تواند راه کار مناسبی در جهت کاهش خسارت گیاهان در شرایط تنش شوری باشد.

    کلیدواژگان: تنش شوری، کلروفیل، گلرنگ، محلول پاشی
|
  • Alaleh Mottaghian *, Hemmatollah Pirdashti, Mohammad Ali Bahmanyar, Bahareh Motaghian Pages 1-18

    To investigate the effect of organic fertilizer applications on yield and competition indices of basil (Ocimum basilicum L.) in different combinations of intercropping with sesame (Sesamum indicum L.)¡ an experiment was carried out in split plot based on randomized complete block design with three replicates in 2011. The main plots were six fertilizer treatments consisted of 20 and 40 Mg ha-1 of vermicompost and sewage sludge plus 50% recommended chemical fertilizer¡ chemical fertilizer alone (100 kg ha-1 of urea¡ triple super phosphate and potassium sulfate) and control (no fertilizer application). Subplots were different planting ratios (sole cropping of basil and sesame¡ 75% 25%¡ 50% 50 %¡ 25% 75% of basil뇫᪙). In this experiment¡ the 25% basil% sesame and 50% basil 50%sesame under40 Mg. ha-1 of enriched sewage sludge application had the highest economical yield (up to 3097.47 kg ha-1) with a land equivalent ratio (up to 1.24). According to the aggressivity coefficient estimates of two plant species basil incombination of 25% basil 75% sesame and sesame in 50% basil 50% sesame and 75% basil 25% sesame under organic fertilizer application would be dominant species competitave in ranges of 0.12 to 0.30 and 0.11 to 0.57¡ respectively.

    Keywords: Aggressivity value, land equivalent ratio, Sewage sludge
  • Farshad Sorkhi * Pages 19-33

    A pot experiment was performed to investigate the effects of root, shoot and full plant interference of barley by wild oat on leaf characteristics and root to shoot ratio. This experiment was conducted as factorial based on randomized complete design with four replications. The treatments consisted of four interference levels control, root, shoot and full plant interferences) and four wild oat densities (2, 4, 6 and 8 plants/pot). The effects of full plant and root interferences of barley and wild oat traits were higher than shoot interference. Full and below ground interactions of both species decreased the grain yield, flag leaf area and its chlorophyll content significantly, as compared to above ground interaction and control. All traits under study of wild oat were reduced by above ground interaction compared to control. Grain yield of barley and wild oat showed highest sensitivity to interaction of treatments. There was no significant difference between full and root interferences. Increasing plant density of wild oat decreased per plant seed yield, flag leaf area and chlorophyll content of barley leaf. Reduction of barley grain yield concering root, shoot and full interferences, as compared with control, were 28.75, 73.09 and 77.22 percent respectively. Results also revealed that interference of roots increased competitative ability of oats against barley. This indicates higher sensitivity of shoot than root to interference competition. This ratio for wild oat was more than barley. Therefore wild oat has higher rooting ability as compared to barley.

    Keywords: Barley, Interference, Leaf, root, wild oat, Yield
  • Abdollah Javanmard *, Fariborz Shekari Pages 35-56

    To evaluate the effect of different levels of chemical and organic fertilizers on seed yield, its components and oil content of sunflower (Hybrid Iroflor), a factorial experiment based on randomized complete blocks design (RCBD) with 12 treatment and 4 replications was carried out at the Faculty of Agriculture, University of Maragheh during 2014 growing season. The first factor consisted of 3 levels of chemical fertilizer (C0: without using any fertilizer, C1: application of urea at the rate of 150 kg.ha-1 and C2:application of 75 kg.ha-1 urea 50 kg.ha-1 super phosphate triple) and the second factor comprised of organic manure applications (O) with 4 levels (O0: without organic fertilizer, O1:animal manure application at the rate of 40 t.ha-1, O2: poultry manure application at the rate of 30 t.ha-1 and O3: %50 poultry manure %50 animal manure. Results showed that the highest chlorophyll index belonged to %50 nitrogen 50% phosphorus plus poultry manure and nitrogen fertilizer plus poultry manure treatment combinations respectively. Applications of 75 kg N ha-1 50 kg P ha-1 and %50 poultry manure %50 animal manure treatment combination, resulted in grain yield increase by %42.02 as compared to the application of 75 kg N ha-1 50 kg P ha-1. Maximum kernel number per head was produced by interaction effect of chemical nitrogen fertilizer (150 kg N ha-1) animal manure (40 t.ha-1). Biological yield and harvest index were increased by %22.9 and %15.98 respectively, as compared to control and application of %50 poultry manure %50 animal manure. Highest percentage of grain oil (52.45%) was obtained by applications of 15 t.ha-1 poultry manure 20 t.ha-1 of animal manure, as compared to the control (30.13 percent). The highest oil yield (1784.57 kg.ha-1) was also belonged combined application of 75 kg N ha-1 50 kg P ha-1 and 15 t.ha-1 poultry manure 20 t.ha-1 animal manure. Thus, integrated application of organic and chemical fertilizers (75 kg N ha-1 50 kg P ha-1 and 15 t.ha-1 poultry manure 20 t.ha-1 animal manure) improved both grain yield and its oil content of sunflower more than their individual applications.

    Keywords: Cattle manure, Grain yield, Harvest index, Nitrogen Fertilizer, Oil percent, Poultry manure
  • Sanaz Pourali, Arash Roozbahani * Pages 57-72

    To evaluate the effect of amino acids and nano particles and application of iron chelate on some quantitative traits, harvest index and marketable tuber yield of potato a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at Research Field of Damavand Natural Resources Institute in 2013. The first factor was amino acid (Botamisol 45%) at two levels (application and non- application) and the second factor was iron fertilizer in five levels: without iron fertilizer (control), the soil application, the foliar application, the soil foliar applications, the soil foliar applications. The results of variance analysis showed that all of the attributes studied were affected by using both amino acid and iron containing fertilizer (nano and chelate) significantly at the 1% level of probability. Mean comparisons also showed that the attributes under study positively responded to amino acid applications. The soil and foliar applications of iron nano particles were higher effective. This indicates that application of iron nano particles were more effective on desired attributes than iron chelate application. Amino acid and iron fertilizer interactions indicated that traits like protein and iron percentage, average weight of tuber, biological yield and marketable yield responded quite positively to amino acid and nano-iron foliar and soil applications.

    Keywords: Amino acid, Iron nano particles, Marketable tuber yield, Quantitative traits
  • Shirin Karbalaye Golizadeh, Touraj Mir Mahmoodi*, Nabi Khalili Aqdam Pages 73-88

    To evaluate the effects of seed priming of hempseed with folic acid and hydrogen peroxide on some morphological and physiological traits a factorial greenhouse experiment based on randomized complete design with four replications was conducted at Islamic Azad University, Mahabad Branch. Treatments consisted of hydrogen peroxide at five levels (0, 7.5, 15, 22.5, 30 mm/liter) as the first factor and the four leveld of folic acid (5, 10, 20, 27 mm/liter) as the second factor.Seeds, to be primed, were immersed into solution of folic acid for 24 hours and hydrogen peroxide for 6 hours. The characteristics like chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll content, relative water content, plant height, root length, allometric coefficient, plant fresh and dry weights, were measured. Result of analysis of variance showed that the effects of folic acid and hydrogen peroxide on all characters were significant, but the interaction between the two treatments were only significant on relative water content and allometric coefficient. In this study, seed priming with 15 mm/liter of hydrogen peroxide and 5mm folic acid resulted in highest chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll contents, plant height, root length, fresh and dry weights. Increasing hydrogen peroxide level above 15mm/liter affected traits negatively. Combinated treatments of 15 mm/liter of hydrogen peroxide and 5 and 10 mm of folic acid resulted in highest relative water content and allometric coefficient, respectively. Based on the results obtained it can be concluded that priming seeds with 15 mm/liter of hydrogen peroxide and 5mm folic acid is recommended to produce proper morphological and physiological traits.

    Keywords: Cannabis, Folic acid, Hydrogen peroxide, Seed priming
  • Ali Rahemi Karizaki *, Abbas Foroughi Pages 89-102

    To investigate the effect of planting date and plant density on phenology, seed yield, its components, seed filling rate and grain filling period of faba bean, a factorial experiment based on randomized complete block design with four replications was conducted at Research Farm of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gonbad University, Iran, during growing season of 2012-2013. The factors were three planting dates (4th of November, 4th of December 2013 and 3th of January 2014) and four planting densities (8, 12, 16 and 18 plant/m2). The results showed that planting dates significantly affected on phenology, yield and its components, seed filling rate and periods while the effect of plant density on seed filling period was not significant. Comparison of sigmoid equation coefficients showed that seed filling rates in three planting dates were different. The highest seed filling rate was obtained in 3th of January and the lowest at November 4, planting dates. The effect of planting date on seed filling duration was also significant, but it was not on plant density. Regression analysis showed that increasing 0.01g seed growth rate in seed unit, resulted in seed weight increase by 45.11, 32.43 and 26.66 g for November 4, December 4 and January 3 planting dates respectively. Delaying planting dates decreased seed filling period by 8.53 days and seed weight by 0.27 g. due to its effect on day length and temperature changes. Delayed planting dates were more effective on the rate and period of seed filling and phenology of faba bean. Delaying in planting date increased time to emergence, while decreased seed filling period and seed yield because of coincidence of this period with high temperatures.

    Keywords: Faba bean, Phenology, Seed filling period, Seed weight, Yield
  • Elham Moshaver*, Yahya Emam, Hamid Madani, Ghorban Nour Mohamadi, Hossein Heidari Sharifabad Pages 103-120

    Field studies were conducted at Marvdasht area of Fars province in 2013 to investigate the effects of planting date and density on yield and some qualitative characteristics of three forage crops; corn, sorghum and amaranth . Split split plot experiments were conducted in a complete randomized block design with 3 replications at two locations. Treatments were plant species (forage corn 704, forage sorghum cultivar Speedfeed and a new forage crop: amaranth), plant density (66000, 83000 and 110000 plants per hectare) and planting date (June 22, July 6, July 21). Combined analysis of variance indicated that, plant species, planting density and date significantly affected hay yield, grain protein percentage, iron and zinc content, calcium percentage, fiber and crude protein content. Highest hay production (11279.70 g.m-2 ), grain protein percentage(14.85%), iron content ( 446 mg kg-1 dry matter), calcium percentage (3.66%), and the lowest fiber content (9.44%) were obtained from amaranth with density of 66000 plants per hectare planted on July the 6th. The highest content of zinc(113.50 mg kg-1 dry matter) was observed with corn planted on June 22 with density of 66000 plants per hectare. The highest content of crude protein was in corn planted on July 21 with density of 66000 plants per hectare( 1.69%) without significant difference against amaranth planted on July 6 (1.65%). Maximum fiber content (26.39%) belonged to sorghum plant. The results of this experiment showed that quality of 3 forage species were reduced with delaying planting date and increasing plant density. The results of this experiment, as a whole, showed that amaranth with density of 66000 plants per hectare at sowing date of July 6 can be recommended as appropriate and superior forage plant to Fars province based on the traits evaluated.

    Keywords: Forage quality, Forage yield of amaranth, Iron content, Protein percentage
  • Davoud Hassanpanah*, Ahmad Mousapour Gorji, Majid Kahbazi, Hossein Karbalaei Khiavi, Raouf Mohammadi Pages 121-138

    This study was performed to assess potato hybrids for their promising agronomic, and marketability traits and their adaptability to climatic conditions of potato production areas in country. Some 104 potato hybrids selected during five years (2010-2014) along with Savalan, Ceaser, Agria and Khavaran cultivars, as controls, were compared in an augment design (preliminary experiment) without replications both at the Agricultural and Natural Resources Research Station of Ardabil and Seed and Plant Institute Improvement of Karaj. These hybrids (104), tested in this experiment, were from 8 breeding populations. One half of the hybrids (52) in Ardabil and the other half (52) in Karaj (a total of 104 hybrids) each were planted in the 4 blocks and each block consisted of 13 hybrids with four control (Agria, Khavaran, Ceaser and Savalan cultivars). During growing period and after harvest the traits like: plant height, main stem number per plant, main stem diameter, tuber number and weight per plant, marketable tuber yield and tuber dry matter percent were measured. Then 81 hybrids were selected as superior hybrids as to their marketable tuber yield and tuber dry matter content. Hybrids selected consisted of 17 hybrids from ♂ Satina × ♀ Luca population, 36 hybrids from ♂ Ceaser × ♀ Luca population, 14 hybrids from ♂ Savalan × ♀ Luca population, 7 hybrids from ♂ Savalan × ♀ Ceaser population, 4 hybrids from ♂ Ceaser × ♀ Savalan population, 1 hybrids from ♂ Satina × ♀ Savalan population and 2 hybrids from ♂ Satina × ♀ Savalan population. Cluster analysis divided 104 hybrids and cultivars into three groups. The first group with 49 hybrids had higher average tuber number per plant, marketable tuber yield and tuber dry matter percent than the remaining hybrids. In factor analysis, three independent factor total explained 73.90% of the variations. These were named as, 1- tuber yield and its components factor (marketable tuber yield, tuber number and weight per plant), 2- the plant structures factor (plant height, number of main stems per plant and main stem diameter) and 3- quality factor (tuber dry matter percent).

    Keywords: genetic diversity, Breeding population, Hybrid, Cluster Analysis, Factor Analysis, Solanum tuberosum
  • Samira Eghbali, Saeid Aharizad *, Mehrdad Yarnia, Maarof Khalili Pages 139-150

    To identify drought tolerant genotypes from 40 doubled haploid and 5 barley cultivars an experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted both at normal irrigation and water deficit stress conditions at the Agricultural Research Station of West Azarbayjan, at Miyandoab during 1390-91 crop years. A significant difference was observed among the genotypes concering grain yield, which indicates a high genetic diversity for this trait among genotypes under study. Genotypes No. 35, 24, 21 and 3 were highest yielders in both irrigation conditions. In this study, during tolerance of genotypes under both stress and normal irrigation conditions, were evaluated by using mean productivity (MP), tolerance (TOL), geometric mean productivity (GMP), stress susceptibility (SSI), and stress tolerance (STI) indices. According SSI and TOL indices genotypes 13, 16, 1, 19, 8 and 5 were identified as tolerant genotypes to water stress. Genotypes 3, 24 and 35 were found to have highest STI, MP and GMP indices. Correlation coefficients indicated that STI, MP and GMP were the best indices to select barley tolerant genotypes to water deficit stress in this study. It was also revealed that genotypes 3, 21, 24 and 35 which were highest yielders under normal irrigation and did have the least reduction in their yield under deficit irrigation. Thus, they can be recommended to the experimental site as the top producers.

    Keywords: Barley, Drought stress, Stress tolerances indices
  • Allahyar Hassanzadeh, Elnaz Farajzadeh Memari Tabrizi * Pages 151-166

    To evaluate the effects of using super absorbent and irrigation regimes on seed yield and yield components of maize cultivars a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was performed at the Research Field of Malekan Islamic Azad University. Main factor consisted of three irrigation regimes (irrigation after 70, 110 and 150 mm evaporation from pan) and subfactor of two levels of super absorbent applications (application and without application) and three maize cultivars (704, Iranian maxima and overseas maxima). Based on the results obtained it was revealed that highest seed yield (985 g/m2) belonged to the plants irrigated after 70 mm evaporation from the pan without using super absorbent. Irrigation after evaporation of 150 mm from the pan decreased both seed numbers per plant and 100 seed weight, and seed yield loss amounted to be 46.1% as compared with irrigation after 70 mm evaporation from the pan. Without using super absorbent and irrigation after 150 mm evaporation from the pan decreased seed number per ear by 38.8% and 100 seed weight by 13.8%. However, application of super absorbent and irrigation of plants after 150 mm evaporation from the pan increased by grain yield 38% as compared with out using super absorbent. There were not significant difference between cultivars for seed yield and yield components. It could be concluded that application of super absorbent under water shortage conditions may reduce crop yield losses.

    Keywords: cultivar, Grain yield, Maize, Super absorbent, Water shortage
  • Mohammad Kheirkhah*, Mohammad Farazi, Alireza Dadkhah, Asghar Khoshnood Pages 167-182

    Sugar beet is one of strategic products to supply sugar in water limited areas of Iran. Thus, proper managements to supply enouph water in production of sugar beet is very important. To evaluate the effects of some anti stress substances like salicylic acid, tyuful and glycine to irritigate the effect of early water deficit on suger beet, an experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out at the Research Farm of Fariman Sugar Factory in 2013. Treatments consisted of control (without using anti stress substances), with three concentration of salicylic acid (0.1, 0.5, and 1 mM), tyuful with three concentration (0.5, 1 and 1.5 liter per thousand) and glycine with three concentration (1, 2 and 3 liters per thousand). The results showed that the effects of anti-stress materials significantly affected the sugar content, root yield, white sugar yield and harmful nitrogen. Highest sugar content (15.65%), root yield (83.82 t.ha-1) and white sugar percentage (11.15%) were obtained by using tyuful 1.5 lit/1000. While, the lowest levels of these characters were obtained from control (not using anti stress substances). Maximum harmful nitrogen was produced in control treatment (4.38) and highest level of alkalinity with mean of 3.49 was observed by using 3 lit/1000 of glycine. Our results showed that all of the anti stress substances had positive effects on sugar beet under drought stress condition.

    Keywords: drought, Glycine, Salicylic acid, Sugar beet, Tyuful
  • Issa Nabati, Peyman Sharifi * Pages 183-200

    In a field experiment, the effect of drought stress on yield and yield components of three wheat genotypes was investigated during 2013-2014 in Parsabad, Iran. It was performed in a split plot expriment based on randomized complete block design with three replications. The experimental factors consisted of irrigation regimes at five levels which considered as main factor and genotypes at three levels (Shirodi, Chamran and line N-80-18) as sub factor. Results revealed that the effects of irrigation regimes were significant on seed yield, plant dry weight, plant height, leaf area index, number of spike per m2, number of seeds per spike, 1000 seeds weight and seed protein content. The effect of genotype on all of the traits under study was significant. The effects genotype × irrigation regime interaction were also significant on seed yield, dry plant weight and number of seeds per spike. Under optimal irrigation, seed yield of Shirodi and Chamran cultivars and line N-80-18 were 4661.7, 4200 and 4402 kg ha-1, respectively. Moisture stress significantly reduced seed yield and yield components. Deficit irrigation increased seed protein content of the genotypes under study. Chamran cultivar produced highest seed yield under drought stress and in rainfed conditions, while its grain yield was reduced by 26% as compared with that of optimal irrigation condition. Based on the stability of yield of this cultivar in the all of irrigation regimes, under water limited condition, it can be considered suitable for this region.

    Keywords: Drought stress, Genotype, Growth, wheat, Yield
  • Abbas Soleimani Fard *, Rahim Naseri Pages 201-212

    To study the effects of irrigation regems and planting patterns on yield and yield components of maize, a split plot experiment was conducted based on randomized complete block design with four replications at Sarableh Agricultural Station, Ilam in 2011-2012 cropping season. The treatments were three levels of irrigation (40, 60 and 80 evaporation (mm) pan (Class A)) as main plot and four planting pattern, (single and double rows on furrow bank and single and rows on the furrow bed) as sub plot. Number of grains per ear was significantly affected different levels of irrigation and planting patterns. The highest (489 grains) and lowest (458 grains) number of kernels per ear were observed at 40 and 80 (mm) evaporation, respectively. The highest (486) and lowest (448) kernels per ear were observed in planting pattern of double row on furrow bed and planting pattern of single row on furrow bank, respectively. The results showed that the interaction effect among different levels of irrigation and planting pattern were significant for 1000 kernel weight, seed yield, harvest index, biological yield and plant height. It was also observed that irrigating plant at 40 mm evaporation (mm) and planting pattern of single row on furrow banks produced highest 1000 kernel weight (329.9 g), seed yield (9220 kg.ha-1), harvest index (53.7%), biological yield (18451 kg.ha-1) and plant height (222.2 cm). In this study there was no significant difference between 40 and 60 mm evaporations from pan × planting pattern of double row on furrow bed for seed yield.

    Keywords: Drought stress, Grain yield, Planting pattern, Zea mays
  • Shadi Sadat Mohajerani *, Mojtaba Alavi Fazel, Hamid Madani, Shahram Lack, Adel Modhej Pages 213-224

    Water deficit and graduall reduction of available water resources are the limiting factors of crop production. To investigate the effect of water deficit stress on yield and components of some red bean genotypes a split plot experiment in the form of randomized complete block design with three replications was carried out at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University, Arak Branch. The treatments consisted of full irrigation (control), cutting irrigation off during flowering stage, cutting irrigation off of pod filling stage and three genotypes of red bean (derakhshan, goli, and D81083). The results showed that the effect of cutting off irrigation during the growth stages on biological yield, grain yield, harvest index, number of pods per plant, number of seeds per pod was significant. The results also showed that the highest seed yield belonged to the full irrigation (control) treatment, where D81083 and goli produced higher yields than derakhshan. Highest grain yield was belonged to goli at full irrigation (control) treatment. Among the genotypes under study, D81083 had the lowest amount of reduction equal to 60 percent during cutting off irrigation at flowering stage. Number of seeds per pod decreased when irrigation was cutted off during the flowering stage. Derakhshan produced higher yield than the other genotypes and its seed per pod decreased by 38 percent. The results also revealed that red bean genotypes were very sensitive to deficite water stress. As a whole D81083 and goli genotypes were higher yielders than Derakhshan under limited water conditions.

    Keywords: Cutting Irrigation off, Genotypes, Grain yield, Red bean, Relative water loss
  • Elham Asadi Karam*, Batool Keramat, Hossein Mozaffari Pages 225-242

    Arsenic contamination is one of the most important compounds all over the world. Arsenic in different ways, including the formation of reactive oxygen species and membrane lipid peroxidation impairs growth of plants. In this study, the effect of arsenic and sodium nitroprusside (SNP) were evaluated on soybean. Soybean at four leaf stage was treated with different concentrations of arsenic (0, 150 and 300 mM) and SNP (0 and 100 mM), and then concentrations of hydrogen peroxide, proline, malondialdehyde and activity of antioxidant enzymes in its shoot were measured. The results showed that increasing concentration of arsenic in Hoagland solution reduced total chlorophyll content in the shoot and increased the activity of catalase and peroxidase significantly. It was also observed that treating plants with arsenic increased hydrogen peroxid accumulation which resulted in peroxidation of membrane lipids. Higher malondialdehyde content confirmed this result. Using SNP in the medium containing arsenic increased total chlorophyll content, activities of guaiacol peroxidase enzyme and ascorbate peroxidase, significantly. However, the catalase activity in this case decreased. Thus it can be concluded that using SNP, would reduce effectively the damage of oxidation.

    Keywords: Arsenic, Antioxidants, Sodium nitroprusside, Soybean
  • Alireza Nouri, Ahmad Nezami *, Mohammad Kafi, Davoud Hassanpanah Pages 243-268

    This research was conducted to study the physiological traits affecting the yield of 10 different potato cultivars under water deficit conditions in a two-years study (2013 and 2014) in Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Station. The study was performed in a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications. The main-plots were three levels of irrigations (irrigation with 100%, 80% and 60% required water) and sub-plots consisted of 10 commercial potato cultivars (Khavaran, Savalan, Luca, Satina, Sante, Marfona, Caeser, Agria, Aula and Draga) released in the last 30 years. During the growing season, some physiological traits including relative water content, electrolyte leakage and chlorophyll content of the leaves were measured at their five different growth stages. Combined analysis of variance of traits showed that there were significant differences cultivars between years, and cultivars × water deficit stress interaction in all growth stages in terms of relative water content, electrolyte leakage, chlorophyll content and tuber yield. In terms of electrolyte leakage and chlorophyll content of the leaves, there were significant differences between years, different water stress levels, cultivars and cultivars × water stress level. In addition, in terms of tuber yield there were significant differences between years, water stress levels, cultivars and year × water stress level, cultivar × water stress level, cultivar × year. There were significant differences in chlorophyll content of the leaves under different irrigation conditios in the first, second, third and fifth growth stages of the potato. According to the results, under normal irrigation condition, cultivars Khavaran and Satina had higher relative water content, lower electrolyte leakage, higher chlorophyll content of the leaves and higher tuber yield. Under mild water stress condition, cultivars Caeser, Draga and Khavaran and under severe stress condition, cultivars Agria and Draga maintained higher relative water content and higher tuber yield; whereas cultivars Savalan, Luca, Satina and Marfona showed lower electrolyte leakage and higher tuber yield; and cultivar Savalan showed the highest chlorophyll content of the leaves and higher tuber yield under severe stress condition and thus were selected as tolerant cultivars to water deficit conditions.

    Keywords: Chlorophyll content, Electrolyte leakage, Potato cultivars, Relative Water Content
  • Mahmood Attarzadeh *, Asghar Rahimi, Benyamin Torabi Pages 269-282

    To study the effect of Ca, K, and Mn foliar spray on chlorophyll and relative water contents of safflower (cv. Padideh) leaves under salinity condition a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at Vali-e-Asr University Greenhouse in 2011. Factors were salinity with four levels: 0, 500, 1000, and 1500 mg NaCl kg -1, and foliar spraying of plants with four levels: distilled water, 10 mM CaNo3, 10 mM K2HPO4 and 1 mM MnSo4. Spraying were applied two weeks after emergence and continued every 2 weeks. Results showed that 1500 mg NaCl reduced SPAD value, leaf chlorophyll fluorescence and relative water content. However, increasing salinity induced higher leaf water saturation. Foliar spraying of plants with MnSO4, K2HPO4 and CaNo3 nutrients, also reduced SPAD value. Foliar application of plants with Ca(NO3)2 increased leaf protein in 500 mg NaCl and without salinity. Application of MnSo4 increased chlorophyll b, a and also chlorophyll a (in 500 mg NaCl). Thus, in respect to the positive role of calcium and manganese in the production and preservation of chlorophyll and protein, foliar spray application can be a suitable strategy to reduce crop losses under salinity conditions.

    Keywords: Chlorophyll, Foliar application, safflower, salt stress