فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 97 (بهار 1395)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 97 (بهار 1395)

  • 194 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریدون نوبخت ارسی، عبدالرضا صفری، محمدعلی شریفی صفحات 5-13
    هدف اصلی مقاله حاضر، استفاده از مدل های احتمال اتورگرسیو میانگین متحرک(ARMA) به منظور مدل سازی سری زمانی موقعیت روزانه ایستگاه دائمی GPS می باشد. موقعیت های روزانه ایستگاه دائمی LLAS در منطقه کالیفرنیای جنوبی از شبکه SCIGN با پوشش زمانی هفت سال از ژانویه 2000 تا دسامبر 2006 جهت ایجاد سری زمانی موقعیت و آنالیز آن انتخاب گردیده است. براساس سری زمانی موقعیت روزانه و استفاده از روش کمترین مربعات وزن دار، پارامترهای ژئودتیکی مانند: ترند خطی، نوسانات سالیانه و نیم سالیانه و نیز آفست ها به طور همزمان برای ایستگاه دائمی LLAS برآورد شده اند. در این مطالعه، توابع خود همبستگی(ACF) و خودهمبستگی جزئی(PACF)،به عنوان ابزارهای مطالعاتی برای شناسایی رفتار سری زمانی موقعیت روزانه ایستگاه دائمی GPS مورد استفاده قرار می گیرند و امکان بررسی وابستگی داده های روزانه سری زمانی موقعیت را فراهم می نمایند. با توجه به اینکه ممکن است چند مدل احتمالاتی متفاوت برای یک سری زمانی موقعیت روزانه مناسب باشند، لذا محک اطلاعات آکاییک در مرحله شناسایی و انتخاب مدل مفید، مورد استفاده قرار گرفته است.در این مطالعه، نتایج عددی نشان می دهند که بهترین مدل احتمالاتی اتورگرسیو میانگین متحرک برای ایستگاه دائمی LLAS از مرتبه (1،1) برای جهت N می باشد. همچنین مدل احتمالاتی (ARMA(2،1 برای جهت E مناسب ترین مدل میباشد در حالی که برای جهت U مدل احتمالاتی (ARMA(1،2 بهترین مدل است. بعد از برآورد یک مدل احتمالاتی مناسب برای سری زمانی موقعیت روزانه ایستگاه دائمی GPS، می توان آن سری زمانی موقعیت را همراه با ترند و مولفه های فصلی پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: سری زمانی، محک آکاییک، ARMA، تابع خود همبستگی، GPS
  • حسنعلی فرجی سبکبار، مهدی مدیری، رضا آقاطاهر، سیامک تقی زاده قلعه جوقی، سعید رحیمی صفحات 15-28
    حادثه، بحران سپس جستجو، امداد و نجات چرخه ای است که بارها در کشوری همچون ایران تکرار می گردد. در این چرخه که به چرخه مدیریت بحران مشهور است، از مراحل نخستین یعنی تعیین خطرپذیری مناطق تا مراحل پس از بحران و بازیابی، با انواع داده و ستاده هایی مواجه ایم که به نوعی با مکان مرتبط هستند. گردآوری اطلاعات در مراحل پیش و پس از رخداد بحران، کار دشواری نخواهد بود، اما مادامی که جامعه در شرایط بحرانی به سر می برد، گردآوری اطلاعاتی همچون: حجم خسارت وارده، مناطق آسیب دیده، مناطق مستعد خطر، پراکنش خسارات، پراکنش منابع و... بسیار سودمند و دشوار خواهد بود. از این رو در این پژوهش بر گردآوری اطلاعات در فاز واکنش مدیریت بحران تمرکز شد. در این راستا با بررسی مفهوم تله ژئوانفورماتیک و معماری های گوناگون آن، معماری از این مفهوم ارایه شد و سامانه واکنش اضطراری برای گردآوری اطلاعات در شرایط بحرانی زلزله پیاده سازی شد. این سامانه متشکل از چهار زیر سیستم تعیین موقعیت، گردآوری اطلاعات وضیعت موجود در مکان، ارسال و دریافت اطلاعات و ایجاد پایگاه داده و نمایش اطلاعات ارسالی است. در پایان، سامانه واکنش اضطراری طراحی شده به صورت بسته نرم افزاری ارائه شد. همچنین مدل این سامانه و نرم افزارهای آن در UML برای توسعه، توسط پژوهشگران دیگر، ارائه گشت. پس از پیاده سازی و تست این سامانه در شرایط عادی می توان چنین بیان نمود که، این سامانه به دلیل استفاده از فن آوری های موجود در کشور، سرعت بالای بکارگیری و پیاده سازی در هنگام زلزله، استفاده از فنآوری های عمومی همچون تلفن همراه، سادگی در بکارگیری و آموزش استفاده از آن، همچنین هزینه بسیار پایین پیاده سازی در شرایط کنونی بسیار مناسب و کاربردی است. از سوی دیگر به نظر می رسد این سامانه با بکارگیری توانایی پردازش کامپیوتر و فن آوری های نوین قابلیت بسیار بالایی در یاری رساندن به مدیران و خبرگان برای طراحی برنامه های عملیاتی و به اشتراک گزاری آن با دیگر ارگان ها و افراد درگیر در هنگام زلزله را دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران های طبیعی، سامانه واکنش اضطراری، GIS، تله ژئوانفورماتیک
  • محسن عباس نیا، تقی طاوسی، محمود خسروی، حسین توروس صفحات 29-43
    شناخت و ارزیابی تغییرات اقلیم در دهه های آینده با هدف برنامه ریزی محیطی مناسب در جهت سازگاری و کاهش اثرات آن امری کاملا ضروری است. در این پژوهش نیز تغییرات دمای حداکثر روزانه بر روی کشور ایران در دو دوره زمانی (70-2041 و 99-2071)و بر اساس خروجی دو مدل گردش عمومی جو Hadcm3و CGCM3 تحت سناریوهای انتشار موجود ( A1B، A2، B1 ، B2) مورد بررسی مقایسه ای قرار گرفت. بدین منظور پس از بررسی توانمندی مدل آماری SDSM در شبیه سازی اقلیم دوره پایه (2010-1981)، مقادیر آینده دمای حداکثر روزانه با لحاظ نمودن عدم قطعیت،بر روی 7 ایستگاه سینوپتیک به عنوان نماینده های آب و هوایی انتخابی ایران، ریز مقیاس نمایی گردید. در تحلیل عدم قطعیت مربوط به مدل-سناریوها،مشخص شد که مدل CGCM3 تحت سناریوی B1 در بین مدل-سناریوهای مختلف، بهترین عملکرد را در شبیه سازیدمای آینده داشته است. همچنین یافته های پژوهش بر روی ایستگاه های مورد مطالعه نشان می دهد که دمای ایران به طور متوسط دردهه های میانیو پایانی قرن بیست و یکم، بین 1 تا 2درجه سلسیوسافزایش می یابد، که البته این افزایش دما بر اساس سناریوهای مختلف مدل Hadcm3 نسبت به مدل CGCM3 شدیدتر بوده است.از نظر پراکنش فضایی تغییرات در محیط GIS نیزبر اساس خروجی همه مدل-سناریوها، کمترین افزایش دما بر روی ایستگاه بندرعباس واقع در سواحل پست جنوبی ایران مشاهده شده و بالعکس بر روی ایستگاه تبریز واقع در عرض های شمالی تر و مناطق بلند و کوهستانی ایران، افزایش دما به حداکثر می رسد. در مجموع می توان عوامل مهمو موثردر تغییرات آینده دمای ایران را در سه گروه: عاملارتفاع، عرض جغرافیایی و رطوبت جوی دسته بندی نمود. چرا که بر اساس تمامی خروجی های مدل-سناریوها، ارتفاعات عرض های شمالی ایران، بیشترین افزایش دما را تجربه خواهند نمود.
    کلیدواژگان: تغییرات دمای حداکثر روزانه، ایران، عدم قطعیت، ریز مقیاس نمایی آماری، مدل Hadcm3، مدل CGCM3
  • امیر شاهرخ امینی صفحات 45-55
    تسهیل و اتوماسیون فرآیند بازسازی بصری و هندسی یکی از مسائل مورد توجه در زمینه مدل سازی محیط اطراف خصوصا در مناطق شهری می باشد. یک دوربین استریو، با توجه به اینکه موقعیت دو عدسی آن نسبت به یکدیگر ثابت است، می تواند در تسهیل فرآیند مدل سازی مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله نشان داده می شود که چگونه با استفاده از داده های کالیبراسیون دوربین استریو، می توان بدون نیاز به تناظریابی خصوصا در مناطقی که دارای کمبود محتوای اطلاعاتی بالا جهت تناظریابی می باشند، مدل سه بعدی محیط را تولید نمود. همچنین با بکارگیری اطلاعات کالیبراسیون دوربین، نحوه استخراج اطلاعات هندسی و تولید مدل عمق از محیط بدون نیاز به تعریف طول معلوم بین عوارض محیط بیان شده است. در ادامه این مقاله، نتایج بررسی های عملی و بازسازی های صورت گرفته در محیط شهری،مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دوربین استریو، کالیبراسیون، مدل سازی سه بعدی، بازسازی هندسی
  • لیلا کاشی زنوزی، حسین سعادت، محمد نامدار صفحات 57-66
    عملیات تناظریابی عکسی با واقعیت زمینی در تهیه نقشه های موضوعی همواره با مشکلات و تنگناهایی مواجه بوده است. در این تحقیق قطعه (ماژول) LPS از نرم افزار ERDAS Imagine9.2 با هدف تهیه ی نقشه ی لندفرم های ژئومورفولوژی بر اساس روش فتوگرامتری تحلیلی (آفاین دو بعدی) برای حوضه ی آبخیز هرزندچای با استفاده از عکس های هوایی (1:40000) بکار گرفته شد و نقشه ی لندفرم های ژئومورفولوژی حوضه آبخیز هرزندچای با استفاده از هر دو روش سنتی و فتوگرامتری تهیه شدند. نقشه تهیه شده به روش فتوگرامتری، پس از بازدید میدانی و مطابقت نوع لندفرم ها با طبیعت، با نقشه تهیه شده به روش رایج تهیه ی نقشه های موضوعی در کشور مقایسه گردید. برای انجام آزمون آماری به منظور ارزیابی نقشه لندفرم های ژئومورفولوژی تهیه شده، 100 نقطه توسط نرم افزار ERDAS Imagine9.2 بر روی نقشه های تهیه شده تعیین نموده و سپس حدود 62 نقطه از آنها با استفاده از دستگاه موقعیت یاب زمینی (GPS) برداشت شدند و مشخصات مربوط به هرکدام یادداشت شدند. آزمون آماری به روش Stratified Random Sampling و با استفاده از نرم افزار ERDAS Imaginge 9.2 انجام یافت. براساس نتایج حاصله از آزمون آماری، میزان درصد صحت کل برای نقشه لندفرم های ژئومورفولوژی تهیه شده با روش فتوگرامتری تحلیلی 95 درصد و مقدار شاخص کاپا 9/0 بدست آمد. لیکن مقادیر مذکور برای نقشه تهیه شده لندفرم های ژئومورفولوژی که با روش رایج در کشور تهیه شده بود به ترتیب برابر 84 درصد و 76/0 بدست آمد. لندفرم فرسایش رودخانه ای بیشترین (صد درصد) و لندفرم فرسایش شیاری از کمترین میزان دقت کل (50 درصد) در مقایسه با سایر لندفرم های فرسایشی برخوردار بودند. بنابراین نقشه لندفرم های ژئومورفولوژی تهیه شده با روش فتوگرامتری تحلیلی به عنوان نقشه نهایی برای حوضه ی آبخیز هرزندچای انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: نقشه لندفرم های ژئومورفولوژی، فتوگرامتری تحلیلی، Erdas Imagine، هرزند چای
  • میلاد صالحی، جمال عسگری، علیرضا امیری سیمکویی صفحات 67-79
    از آنجا که امروزه بحث تبدیلات بین سیستم های مختصات در فعالیت های نقشه برداری و ژئودزی و علوم مرتبط با اطلاعات مکانی کاربرد ویژه ای دارد، به منظور افزایش دقت در انتقال بین این سیستم ها، استفاده از روش های جدید و کارآمد مورد اهمیت است. هدف اصلی این مقاله در بخش اول بررسی تبدیل مختصات محلی شهر اصفهان به مختصات Utmوبالعکس با استفاده از روش ضریب مقیاس ترکیبی است. لذا از مختصات 500 ایستگاه GPS موجود در شهر اصفهان با پراکندگی مناسب استفاده شد و با پیاده سازی روابط تبدیل فواصل از روی سطح زمین به صفحه نقشه، مختصات این نقاط در سیستم محلی بدست آمد. بررسی تغییرات ضریب مقیاس ترکیبی برای نقاط GPS شهر اصفهان نشان داد که اگر از یک ضریب مقیاس واحد برای کل شهر استفاده شود اختلافی در حدود چند دسیمتر در طول های بلند ایجاد می شود که مناسب تهیه نقشه دقیق نیست. از آنجا که در تبدیل معکوس از سیستم محلی به سیستم UTM با کمک مدل های جدیدی همچون مدل توابع گویا، علاوه بر موقعیت مسطحاتی در سیستم محلی نیاز به دانستن مولفه ی ارتفاعی نقاط می باشد، در بخش دوم مقاله به ارائه الگوریتمی جهت درونیابی ارتفاع نقاط معابر شهر اصفهان با استفاده از داده های لیدار پرداخته شد. ارزیابی نتایج این درونیابی با تست بر روی ارتفاع نقاط GPS شهر اصفهان، نشان دهنده ی کشف یک بایاس 30 سانتیمتری در نقاط ارتفاعی لیدار شهر اصفهان است.پس از حذف این بایاس، مقدار RMSEبرابر 43 سانتیمتر، جهت درونیابی ارتفاع نقاط داخل معابر شهر اصفهان در دیتوم WGS-84بدست می آید.
    کلیدواژگان: سیستم مختصات محلی، سیستم تصویر، ضریب مقیاس ترکیبی، مدل توابع گویا، درونیابی نقاط ارتفاعی
  • سیماپورهاشمی، علی اصانلو، محمدرضا منصوری دانشور، حمید نژادسلیمانی صفحات 81-96
    همسایگی استان خراسان رضوی با دو کشور افغانستان و ترکمنستان، علاوه بر ایجاد تبعات فرهنگی و اقتصادی در شهرهای مرزی، آنها را با چالش های امنیتی به ویژه در بحث تقویت پدافند غیرعامل شهری مواجه ساخته است. از اساسی ترین عوامل مربوط به چالش های امنیتی در اینگونه از شهرهای مرزی، فقدان شناسایی کامل فاکتورهای جغرافیایی به ویژه مشخصات توپوگرافی و ژئومورفولوژیکی در تدوین اصول و راهبردهای پدافند غیرعامل شهری می باشد. شناسایی توان ها و تنگناهای محیطی می تواند نقش موثرتری را نسبت به اصول طراحی و پدافند غیرعامل در این شهرها ایفا کند. بررسی توپوگرافیکی مناطق و شهرهای مرزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است که اگر مورد بی توجهی قرار گیرد هم توان های بالقوه در کاربری های امنیتی برای ایجاد مراکز حساس نظامی کشور مورد غفلت قرار می گیرد و هم آسیب پذیری جوامع انسانی و بافت کالبدی این شهرها را در طول زمان افزایش خواهد داد.شهر زاوین در شمال استان خراسان رضوی یکی از شهرهای نزدیک به مرز این استان تلقی می شود که دارای ویژگی های توپوگرافیکی خاصی است.هدف اصلی این تحقیق بررسی توان های توپوگرافیک و ژئومورفولوژیک منطقه با رویکرد پدافند غیرعامل و تحلیل چالش های امنیتی و مشکلات توپوگرافیکی محدوده مورد مطالعه با استفاده از GIS و ارائه راهبردهای مبتنی بر اصول پدافند غیرعامل برای استفاده از توان های محیط طبیعی می باشد. از نتایج این تحقیق می توان به این مورد اشاره کرد که شکل گیری فرم شهری در ابعاد پراکنده و غیرمتمرکز کنونی شهر زاوین، به نحوی است که هسته های سه گانه شهر از منظر پدافندی با مقاوم سازی و توانمندسازی بافت و نیز تبدیل مسیرهای خطی دسترسی به گراف شبکه ای در وضع موجود، قابل قبول خواهد بود.
    کلیدواژگان: شهرهای مرزی، پدافند غیرعامل، توان های توپوگرافیک، چالش های امنیتی، استان خراسان رضوی
  • سروش اجاق، علی اصغر آل شی، محمدرضا ملک، محمد فلاح ززولی صفحات 97-115
    با تجهیز دستگاه های همراه به قابلیت هایی همانند پردازشگرهای قدرتمند و تعبیه سنجنده های متنوع امروزه شاهد وقوع انقلابی عظیم در استفاده از این تجهیزات در تمامی زوایای زندگی بشری می باشیم. با نگاهی گذرا به تاریخچه سامانه های اطلاعات مکانی به روشنی مشخص می شود که انجام تحلیل های مکانی بلادرنگ همواره یکی از مهمترین دغدغه های این علم بوده است. از طرفی دیگر جمع آوری، مدیریت و ذخیره سازی اطلاعات مکانی و توصیفی از مهمترین مراحل بسیاری از پروژه های اجرایی همانند ساماندهی مشاغل مزاحم شهری به شمار می آید. در بسیاری از پروژه های اجرایی، برطرف نمودن وقفه زمانی بین فرآیند برداشت میدانی اطلاعات و ذخیره سازی آنها در پایگاه داده های مرکزی می تواند به انجام تحلیل های مکانی بلادرنگ و در عین حال بسیار کارآمد بیانجامد. اما استفاده از روش های سنتی گردآوری، رقومی سازی، مدیریت و ذخیره سازی اطلاعات در بسیاری از پروژه های اجرایی با مشکلات قابل توجهی همانند دشواری حمل فرم های کاغذی، نقشه های کاغذی، خطاها و اشتباهات اجتناب ناپذیر عوامل انسانی و مهمتر از همه ایجاد فاصله زمانی قابل توجه در فرآیند جمع آوری اطلاعات تا ذخیره سازی رقومی آنها همراه بوده است. این مطالعه سعی در ارائه سامانه ای همراه به منظور ایجاد جایگزینی مناسب برای روش های سنتی گردآوری و ذخیره سازی اطلاعات مرتبط با مشاغل مزاحم شهر کرمانشاه دارد. در نهایت نیز با انجام آزمون های آماری بهبود عملکرد این سامانه در مقایسه با روش های سنتی در چهار منطقه از شهر مورد مطالعه به اثبات رسید. علاوه بر آن، تمایل 92% از کاربران به استفاده از این سامانه در مقایسه با روش های سنتی، از دیگر معیار های نشان دهنده موفقیت در نیل به هدف نهایی این مطالعه است.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مکانی همراه، پردازشگری بافت آگاه، مشاغل مزاحم شهری، معماری توزیع یافته، خدمات مکان مبنا، کرمانشاه
  • مسعود ترابی آزاد، عباسعلی علی اکبری بیدختی، حسین صالحیان فر صفحات 117-127
    بسیاری از شرایط هیدرولوژیک در دریاها به تغییر دما بستگی داشته و میزان این پارامتر عامل تعیین کننده مهمی در شرایط محیطی هر منطقه می باشد. تغییرات دما و باد سطحی سبب تغییر چگالی آب دریا شده و تغییر چگالی در میزان پایداری و اختلاط ستون آب دریا موثر است .دراین تحقیق اثر متقابل دمای سطح آب دریا (SST) بر سرعت باد سطحی درمنطقه خزر جنوبی (استان مازندران) بررسی شده است. ابتدا داده های دمای سطح آب دریا،توسط سنجنده AVHRR ماهواره NOAA وداده های سرعت بادسطحی،توسط ماهوارهQuikSCAT برای منطقه ای به ابعاد 220 ×340 کیلومتر مربع در خزر جنوبی گردآوری شد. پس از تجزیه وتحلیل داده های ماهواره ای دمای سطح دریا ، تغییرات ماهانه و فصلی آن توسط نرم افزار Tecplot برای این منطقه رسم گردید.مشخص شد که میانگین دمای فصلی(بهار و تابستان) سواحل شرقی خزرجنوبی c 87/0 ازنواحی غربی آن بیشتراست. برای بررسی اثر متقابل دمای سطح دریا برسرعت باد سطحی، چهار ایستگاه A وD (درناحیه غربی)،B وC (درناحیه شرقی)درخزرجنوبی انتخاب گردید.سپس نمودار سری زمانی دما، اختلاف دمابین چهار ایستگاه، سری زمانی سرعت بادو سری زمانی اختلاف سرعت باد بین چهار ایستگاه ازسال 2000تا2005 برای فصل های بهار و تابستان رسم و مقایسه شد. نتایج نشان می دهد که برای فصل تابستان،در80% و برای فصل بهار، در 66% مواردبا افزایش اختلاف دما بین چهار ایستگاه، اختلاف سرعت نیزافزایش می یابد.در این دو فصل بدلیل کاهش فعالیت سیستم های جوی، اختلاف دمای دو ایستگاه تاثیر قابل توجهی درتقویت اختلاف سرعت باد دارد. میانگین اندازه اختلاف سرعت باد در دوره آماری2005-2000 در ایستگاه ها برای فصل بهار ، m/s 7/.و برای فصل تابستان ،m/s 37/1 می باشد.
    کلیدواژگان: دمای سطح دریا، تغییرات سرعت باد، اختلاف دما، شارگرمای نهان، شارگرمای محسوس، دریای خزر
  • سید حجت موسوی، ابوالفضل رنجبر، مهدی حاصلی صفحات 129-146
    بدلیل افزایش تغییرات مخرب کاربری اراضی که عمدتا بوسیله فعالیت های انسانی انجام می گیرد، کشف و بارزسازی تغییرات و ارزیابی اثرات زیست محیطی آنها جهت برنامه ریزی و مدیریت آتی منابع ضروری است. بنابراین هدف از این پژوهش، پایش و روندیابی تغییرات کاربری اراضی حوضه ی کویر ابرکوه در بازه زمانی 38 ساله (2014-1976) به منظور ارزیابی و مدیریت مسائل زیست محیطی از قبیل فشار انسان بر زمین بدون لحاظ نمودن ظرفیت تحمل، و بررسی روند تغییرات مساحتی کاربری ها در جهت شناخت مناطق دارای تنش محیطی می باشد. در این راستا از داده های تصاویر ماهواره ای لندست، سنجنده های MSS (1976)، TM (1990)، ETM+ (2000 و 2006) و OLI (2014)؛ و تکنیک های دورسنجی نظیر طبقه بندی نظارتی و ارزیابی دقت پس از طبقه بندی برای شناسایی نوع کاربری ها، و اعمال توابع تحلیل مولفه مبنا، تسلدکپ و تفاضل تصاویر برای پایش تغییرات استفاده شده است. نتایج طبقه بندی حاکی از بارزسازی هفت نوع کاربری شامل اراضی شهری، زراعی، بایر، صخره ای، مرتعی، جلگه رسی و کویر می باشد که سال 2014 با مقادیر ضریب کاپا 18/82 درصد و دقت کل 76/0 بالاترین دقت را دارد. نتایج روندیابی تغییرات کاربری ها بیانگر سیر صعودی سطح اراضی مرتعی (65/5 %)، صخره ای (52/2 %)، بایر (63/3 %) و کشاورزی (04/1 %)، و سیر نزولی مساحت اراضی شهری (33/4 %)، جلگه رسی (89/6 %) و کویر (03/6 %) می باشد. از منظر توابع تحلیل مولفه مبنا و تسلدکپ، به ترتیب 748/1 % (4912/306 کیلومترمربع) و 989/3 % (961/699 کیلومترمربع) از سطح منطقه مطالعاتی با تغییرات افزایشی کاربری روبرو بوده، و در مجموع روند کلی تغییرات طبقات افزایشی، صعودی است.بیشترین تغییرات کاربری از نوع مخرب و ویرانگر بوده و از لحاظ فضایی منطبق بر محدوده اطراف مراکز تجمع انسانی مانند شهرهای ابرکوه و مهردشت می باشد.بدیهی است که در اثر تداوم این روند، حوضه ابرکوه در آینده ای نزدیک، تبدیل به یک اکوسیستم غیرفعال مرده می گردد که فاقد هر گونه پتانسیل تولید اکولوژیک و بیولوژیک است.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، پایش، روندیابی، کاربری اراضی، سنجش از دور، حوضه ابرکوه
|
  • Fereydoon Nobakht Ersi, Abdolreza Safari, Oammad Ali Sarifi Pages 5-13
    The main purpose of this paper is using the probablity models , Auto Regressive Moving Average (ARMA) in order to modeling of daily position time series of permanent GPS station. The daily position time series of LLAS site in Southern California region from SCIGN array that were active during January 1 , 2000 to Dec 30 , 2006 are evaluated for analysis and determinig of daily position time series . According of daily position time series , a site motion model is used to estimate simultaneously geodetic parameters such as : linear trend , annual harmonics , semi annual harmonics and offsets . In each daily position time series, model parameters are estimated using weighted least squares. In this study, Auto Correlation Function ( ACF ) and Partial Auto Correlation Function ( PACF ) are used as study tools for identification of behavior of daily position time series of permanent GPS station . These functions provide consideration of correlations between daily positions of daily time series . Moreover , Akaike Information Criterion is used to identify model orders, because some kind of ARMA model may appropriate for a daily position time series of GPS station. In this study, some numerical results shows that a model order from ( 1 , 1 ) is appropriate for direction N of permanent GPS station . Probabality model of ARMA (2 , 1 ) is best model for direction E and a model order from ( 1 , 1 ) is suitable for direction U. In the final step, a daily position time series of LLAS permanent station were predicted for seasonal component.
    Keywords: Time Series, GPS, Akaike Information Criterion, ARMA, Auto Correlation Function
  • Hasan Ali Faraji Sabokbar, Mahdi Modiri, Reza Aghataher, Siamak Taghizadeh Ghalejuqi, Saeed Rahimi Pages 15-28
    Accidents, crisis and then search, aid and rescue together form a cycle that repeats for several times in a country like Iran. In this cycle, commonly known as crisis management cycle, from its early stages i.e. determination of risk for regions up-to post-crisis and recovery stages that are final ones in such a cycle, we are constantly facing data and outputs which are somehow related to position and location. Gathering data both in pre and post stages of a crisis will not be a very difficult task, as the damaged society is then almost relieved of panic and therefore resources permit the authorities in charge to gather information as required. However, during the crisis and as long as the society is suffering critical conditions, it will be very useful and obviously difficult to gather information such as depth of damages, damaged regions, regions with risk potential, also dispersion of damages, resources and facilities, and etc. Thus, considering lack of tools and appropriate technology in the country for gathering information during crisis conditions, this research has focused on gathering information in crisis management response phase. In this regard, concepts of Telegeoinformatics (TGI) and its various architectures were presented and continued with designing a system for gathering information during earthquake crisis. Finally, an emergency response system was designed
    and was presented as a software package. Moreover, the model and software of this system was presented in UML for further development by other researchers that are studying in the same fields, which resulted in presentation of suggestions for development of this system using other technologies.
    Keywords: Improve an emergency response system for natural disaster management (earthquake) based on Telegeoinformatics
  • Mohsen Abbasnia, Taqi Tavousi, Mahmood Khosravi, Hossein Toros Pages 29-43
    With the purpose of suitable environmental planning, identification and evaluation of future climatic changes are necessary in order to adaptation and mitigation its effects. In the present study, SDSM model, was successfully calibrated and validated (1981-2010) to comparative analysis and explore future changes in maximum temperature of Iran for the future periods of 2041–2070 and 2071–2099 under A2, B2, A1B & B1 scenarios from HADCM3 & CGCM3 models, relative to the baseline period of 1981-2010. In other words, with regard to the uncertainty for the daily maximum temperature of future data Downscaling was performed onto 7 synoptic stations as the climatic representatives of Iran. Analysis uncertainty of outputs showed that CGCM3 model under scenario B1 between all different models-scenarios has been the best performance in simulations of future temperature. Also, By analyzing future temperature determined that the average temperature of Iran will increasing in the middle decades and at the end of the twenty-first century, between 1 and 2 ° C, but this increase of temperature will be higher based on different scenarios of Hadcm3 model on compared to CGCM3 model. Also From the perspective spatial distribution based on outputs of all models-scenarios, The lowest increase of temperature have been observed in Low altitude and lowland stations, particularly in the southern coasts (Bandar-Abbas station) and vice versa increase of temperature is maximized ,whatever we are moving Highlands and mountainous regions of Iran (Tabriz station). In total, important factors contributing to future changes of temperature can be classified in three groups that include the following factors: altitude, latitude and atmospheric humidity. So that based on all outputs of the models-scenarios, Stations that are located within the northern elevations, have demonstrated the greatest increase in temperature on compared to stations that are low-altitude and adjacent to the southern coast of Iran.
    Keywords: Daily Maximum Temperature Changes, Iran, Uncertainty, Statistical Downscaling Method, HADCM3, CGCM3
  • Amir Shahrokh Amini Pages 45-55
    Simplification and automation of the process of visual and geometric reconstruction is one of the issues considered in 3D modeling of environment, especially in urban areas. A stereo camera, as the positions of its lenses are fixed relative to each other, can be used to facilitate the modeling process. This article shows that using stereo camera calibration data, producing 3D environment model can be facilitaded without needing for matching process, especially in the areas that the matching has problem because of unsufficient information need for it. Moreover, using camera calibration information, geometric information and depth map of the environment can be extracted and produced without the need to define the specified scale between features. In the following, the results of investigations carried out for the reconstruction of urban environment are expressed.
    Keywords: Stereo Camera, Calibration, 3D modeling, Geometric reconstruction
  • Kashi Zenouzi, Hossein Saadat, Mohammad Namdar Pages 57-66
    Aerial images are systematically utilized in most scientific contexts to undertake exploration and measurement operations. Image matching techniques for the acquisition of the ground truth in order to create thematic maps have been always faced difficulties and challenges. In this research, the LPS module from the ERDAS Imagine9.2 software
    was used to develop geomorphological landforms maps of the Harzand Chai watershed. The methodology used was based on analytical photogrammetric techniques (Two Dimension Affaine) using aerial photographs (1:40000). Harzand Chay watershed geomorphological landforms maps, were prepared using both traditional and photogrammetry methods.Prepared map by photogrammetrical method (Two Dimension Affaine), was compared after field visiting and matching type facies with the acquisition of the ground truth, with the map which prepared by conventional method that is used for creating thematic maps in our country. Geomorphological landforms map has been prepared for the test to assess 100 points on maps provided by the software ERDAS Imagine9.2 about 62 points of the set and then using ground positioning system (GPS) were harvested and the characteristics of each were done. Stratified Random Sampling and test method was used by ERDAS Imaginge 9.2 for examin two prepared maps.The resultant map was then matched with the real features and compared with the map developed by traditional methods used in the thematic mapping process in Iran. According to the findings of the statistical test, the percentage of the total accuracy for
    the geomorphological landforms map developed by the analytical photogrammetry technique was %95. The Kappa Index value for this map was estimated to be 0.9. These values for the geomorphological landforms map created by the conventional method were obtained %84 and 0.76 respectively. Therefore, the geomorphological landforms map created by the analytical photogrammetry was selected as the best representation of the geomorphological features of the Harzand Chai watershed.
    Keywords: Geomorphological landforms, Analytical Photogrammetry, Erdas Imagine, Harzand Chai
  • Milad Salehi, Jamal Asgari, Alireza Amiri Simkooei Pages 67-79
    Coordinate systems transformation has an important role in mapping activities, geodesy and spatial science. New and efficient methods are needed in order to increase the accuracy in the transformation between these systems. The main purpose of this article in the first part, is a local coordinates transformation in Isfahan City to UTM coordinates
    and vice versa. This method is based on the combined scale factor. So, the coordinates of 500 GPS stations in Isfahan City was used,and with reduction of distanceson the surface of the earth to the map, coordinates of the GPS points in the local system was calculated.Study on changing of combined scale factor for the GPS points of Isfahan City shows that if a unit scale factor is used for whole the city, in long lengths occurs a few decimeter differences and it is not suitable for accurate mapping. LIDAR is a mature remote sensing technology which can provide accurate elevation data for both topographic surfaces and above-ground objects. So in the second part of the article, we presented an algorithm to provide height interpolation for the points in the passage network of Isfahan City by using LIDAR data,because the inverse transformation from local system to UTM using new methods such as Rational Functions, needs vertical component in addition to horizontal position of points. A height bias of 30 centimeter has been detected in the LIDAR data using GPS control points. After removal of this systematic component, the final RMSE of LIDAR heights are 43 centimeters.
    Keywords: Local coordinate, UTM, Combined scale factor, Rational function, Height interpolation
  • Sima Poorhashemi, Ali Asanlu, Mohammad Reza Mansoory Daneshvar, Hamid Nejad Soleimani Pages 81-96
    Khorasan Razavi province with neighboring Afghanistan and Turkmenistan in addition to cultural and economic consequences in border towns, particularly in the strengthening of the security challenges facing the city’s passive defense. The most important factors related to the security challenges in these border towns, the lack of full identification of specific geographical factors and geomorphologic characteristics of the topography of the principles and strategies for urban passive defense. Identifying and environmental constraints can be a more effective role to play in these cities design principles and passive defense. Zavyn city in North Khorasan province is considered one of the towns close to the border with special topographic features. The goal of this study was to examine the topographic and geomorphologic approach of passive defense and security challenges and problems topographic analysis of the study area is the use of GIS. The results indicate that the formation geomorphologic powers topography and urban form
    of the current fragmented and decentralized Zavyn city, in such a way that the core triple Zavyn in terms of defense, by strengthening and empowering tissue and converting linear paths access to the network graph in the status quo is acceptable.
    Keywords: Border cities, Passive defense, topographic potentials, Security challenges, Khorasan Razavi Province
  • Soroush Ojagh, Ali Asghar Ale Sheikh, Mohammad Reza Malek, Mohammad Fallah Zezoli Pages 97-115
    Nowadays, we are observing a huge revolution in the use of mobile equipment in all aspects of human life. They greatly facilitate our daily life by their numerous capabilities such as powerful processors and various embedded sensors. Reviewing the history of Geographic Information Science (GIS),one can clearly recognize that real time spatial processes have been the most important concern over the years. On the other hand, data gathering phase is the most time and cost consuming phase in most practical projects. Using traditional way to perform data gathering phase, not only causes some noticeable problems such as: the difficulty of carrying paper maps, inevitable human made
    mistakes; but also create a deep gap for hitting the main goal of performing a real time spatial process. In this study, by developing a context aware mobile information system that takes advantage of distributed architecture, we try to deal those problems. Our ultimate goal is to replace our developed system by traditional methods for gathering spatial and descriptive data about nuisance jobs in Kermanshah, Iran. We assess and compare our system with traditional methods by comparing their results for collected data in 4 districts in a city by different groups of users. Statistical tests prove our developed system has more reliability and efficiency in compare with traditional methods. At the end, the tendency of about 92% of user to use our system in compare with traditional methods is another measurethat indicates our success in achieving the ultimate goal of this study.
    Keywords: Mobile Geospatial Information System (MGIS), context aware computing, nuisance jobs, distributed architecture, Location Based Services (LBS)
  • Masoud Torabi Azad, Abbas Ali Aliakbari Bidokhti, Hossein Salehianfar Pages 117-127
    In this study, the effects of induction of Sea Surface Temperature (SST) on surface wind speed were investigated in the South Caspian region (Mazandaran province). To this study, Sea Surface Temperature data by AVHRR sensor of NOAA satellite and surface wind speed data by QuikSCAT Satellite. was collected in an area with dimensions of 2􀀠3
    degree after Analysis of satellite data of Sea Surface Temperature, monthly and seasonal variations of these data in this area were drawn with Tecplot software. It was show that the average seasonal (spring and summer) at the eastern coast of the South Caspian is 0.80% more than the western regions. For studying the effect of induction of sea surface temperature on surface wind speed, for stations A and D (in western region) ¡ Band C (in eastern region) has consider in South Caspian Sea. The time series of temperature , time series of temperature difference between the two stations, time series of wind speed and time series of wind speed differences were plotted between for stations A,D and B,C since 2000 to 2005 in the spring and summer seasons and compared. Results show that with increasing temperature difference between D, A and B, C stations, the speed difference increases 66 % and 80 % in summer and spring
    seasons respectively. Since has been reduced activity of atmospheric systems in the summer and spring seasons, temperature difference between for stations has considerable effect on improving the wind speed difference. Average of difference wind speed at stations in the spring is, 0.7m / s and in the summer, 1.37m /s.
    Keywords: Sea Surface Temperature (SST), Wind speed variation, Temperature difference, Latent heat flux, Sensible heat flux, Caspian Sea
  • Seyyed Hojjat Mousavi, Abolfazl Ranjbar, Mehdi Haseli Pages 129-146
    Due to changes in landuse that is done mostly by human activities, change detection of landuse and assessment of theirs environmental impact is essential, in order to future planning and manage the resources. Therefore the aims of this study are monitoring, detection and trending of landuse changes in Abarkooh basin (1976-2014), in order to
    assess the environmental issues such as human stress on earth without considering tolerance capacity, and identify the regions having management stress. In this way, the data of Landsat satellite images, sensors MSS (1976), TM (1990), ETM (2000 and 2006) and OLI (2014); and techniques of remote sensing, such as supervised classification
    and accuracy assessment of post classification were used to identify the type of land use. Also, principal component analysis, tasseled cap and Image differencing were used to monitor the landuse changes. The Classification results show the seven types of landuses, including urban, agriculture, bare, rock, range, clay and playa lands, and which 2014 year, with kappa values of 82.18%, and total accuracy of 0.76 have the highest accuracy of classification. The trending result of landuse changes indicate the increasing trend of area in the range (5.65%), rock (2.52%), bare (3.63%) and agriculture (1.04%) lands, and the downward trend of area in the urban (4.33%), clay (6.89%) and playa (6.03%) lands, respectively. From the base of principal component analysis and tasseled cap functions, respectively 1.748% (306.4912 km2) and 3.989 % (699.961 km2) of the study area has been faced with positive changes of landuse, but the general trend of positive changes classes is increasing. The most of the changes are devastating and are according to the human community centers such as Abarkooh and Mehrdasht cities. It is evident that continuation of this trend, in the near future, converts Abarkooh basin into a dead and inactive ecosystem that has no potential ecological and biological of production.
    Keywords: Change Detection, Monitoring, Trending, Landuse, Remote Sensing, Abarkooh Basin