فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1395)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمد ولوی، فاطمه اروجلو * صفحات 1-30
    صورت نمایی(برچسب زنی) پدیده ی اجتماعی فراگیری است که در روابط انسان ها با یکدیگر تاثیر گذار بوده است. این پدیده در جهان اسلام نیز رواج داشت. برای شناسایی عوامل و شرایط زمینه ساز این پدیده و پیامدهای آن و دریافت رهنمود قرآن درباره این پدیده و آشنایی با راهکارهای مقابله با آن از دیدگاه قرآن، آیات این کتاب مقدس بررسی شد.
    در این تحقیق با بهره گیری از روش پیشنهادی در نظریه زمینه ای(GT) داده های قرآنی مورد بازکاوی و تحلیل قرار گرفته است. دستاورد این تحقیق پیشنهاد فرضیه های ذیل است: 1 تکبر موجب صورت نمایی پیامبران الهی و کتاب های آسمانی است. 2- در شرایط غلبه فرهنگ چند خدایی، ظهور پیامبران و آیین جدید زمینه ساز صورت نمایی ارزش های توحیدی است. 3- در شرایط حاکمیت نظام اشرافی، جهل آحاد جامعه موجب صورت نمایی پیامبران الهی است. 4- پیامدهای دنیوی و اخروی صورت نمایی با فراوانی پدیده ی صورت نمایی رابطه مستقیم دارد. پیشنهاد می شود: به کاربردی کردن فرضیه های فوق اندیشید و از روش های کیفی مانند نظریه زمینه ای در مطالعات قرآنی و تاریخی بهره جست.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صورت نمایی (برچسب زنی)، گراندد تئوری، پیامبران، کافران
  • فاطمه حبیبی، فتحیه فتاحی زاده* صفحات 31-62
    یکی از مباحث علوم قرآنی که توسط عالمان این علم مورد توجه قرار گرفته موضوع مجمل و مبین در قرآن کریم است. جلال الدین سیوطی درکتاب الإتقان فی علوم القرآن فصلی با عنوان « فی مجمله و مبینه » دارد و در آن فصل آیاتی که از نظر او دارای اجمال هستند را برشمرده و معانی مختلف مترتب بر آن آیات را بیان کرده است . او اسبابی مانند اشتراک لفظی ، حذف ، غرابت و... را برای اجمال برمی شمارد و آیاتی را به عنوان مثال بیان می کند. به نظر می رسد در تفسیر المیزان، با بررسی آیاتی که سیوطی آن ها را دارای اجمال برشمرده است، علامه طباطبایی در بیشتر موارد ، آن آیات را با توضیح و توجه به سیاق از شکل مجمل خارج کرده است. البته در برخی آیات که طبق نظر سیوطی مجمل هستند ، علامه طباطبایی اظهار نظر صریح یا خاصی نداشته و تنها به بیان وجوه مختلف معنایی آیه پرداخته است . این مقاله کوشیده است با بررسی اسباب اجمال در آیاتی که در اتقان آمده و نیز پرداختن به روایات کتاب الدر المنثور فی التفسیر بالماثور ، دیدگاه سیوطی درباره اسباب اجمال را مورد مطالعه قرار داده است و با مراجعه به کتب مختلف علوم قرآنی و نیز تفسیر المیزان ، اجمال درآن آیات را تحلیل و بررسی نماید .
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مجمل و مبین، جلال الدین سیوطی، علامه طباطبایی، الاتقان فی علوم القرآن، المیزان فی تفسیر القرآن، الدر المنثور فی التفسیر بالماثور
  • علیرضا حیدری نسب*، مهدی بیات مختاری صفحات 63-89
    ارزیابی های ناهمگونی درباره «ابن حبان بستی»، حدیث پژوه نامبردار قرن چهارم وجود دارد. وی در نگاشته های خویش در ارتباط با عترت(ع) ، نسبت به دیگران از مکتب خلافت، اخبار بیشتری آورده و از این رهگذر در برخی منابع، شیعه خوانده شده است. در عین حال در جرح و تعدیل عترت(ع) دچار تناقض گشته و اعتبار روایات برخی امامان(ع) را دستخوش تردید قرار داده است؛ وی گاهی امام رضا(ع) را ستوده و از تجربه موفق خود در زیارت قبرش(ع) گفته و گاه، گرفتار خطا، پندار و راوی اخباری شگفت شمرده است. او همچنین برخی روایات و راویان امام رضا(ع) خاصه «اباصلت» را، تضعیف کرده است. پژوهش حاضر که تلفیقی از روش توصیفی و تحلیلی و جامعه آماری آن، منابع رجالی - حدیثی فریقین است، در ارزیابی رفتار ناهمسان وی دست کم چهار عامل: تعصبات شدید مذهبی، عدم توازن شخصیت، غرور علمی و اشتغالات گوناگون را دخیل می داند. ارزیابی پژوهانه و منصفانه، حاوی این امرند که امام رضا(ع)، در بلندای وثاقت بوده، روایاتشان(ع) استوار و راویان آن حضرت(ع) در عداد راویان موثق به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: ابن حبان بستی، تناقضات ابن حبان، ابن حبان و امام رضا(ع)، ابن حبان و اهل بیت (ع)
  • نرگس بهشتی*، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 91-116
    ابوزید با نگرشی هرمنوتیک، با استفاده از دو اصل تمایز دین با معرفت دینی و تاریخی نگری به بررسی سنت پرداخت. او تعریف اصطلاحی سنت و حجیت بخشی گسترده به آن را، معرفت دینی و مساله ای ساخته دانشمندان، در دوره ای متاخر از پیامبر(ص) دانست بنابراین دلیلی بر پذیرش آن ندید و آن را به نقد کشید. ابوزید با تکیه بر تاریخی نگری، پیامبر(ص) را بشری محدود به شرایط زمان و مکان، دانست و سنت نبوی را مساله ای تاریخی، که نباید از آن تبعیت کرد. از دید او سنت پیامبر غیر وحیانی و همراه با خطاهای بشری بود و حتی در عصر نبوی نیز از آن تبعیت نمی شد و به همین دلیل تدوین و جمع آوری نگردید. دیدگاه ابوزید درباره سنت، به دلیل استفاده از مبانی ناکارآمد در این موضوع و استفاده سلیقه ای و غیر علمی از آنها، همچنین بی توجهی به شواهدی که ناقض دیدگاهش بود، با اشکالات جدی رو به روست؛ به همین دلیل نمیتوان دیدگاه ابوزید درباره سنت و حجیت آن را پذیرفت.
    کلیدواژگان: حجیت سنت، تاریخی نگری، معرفت دینی، تدوین سنت، عصمت پیامبر(ص)، وحی
  • بی بی حکیمه حسینی* صفحات 117-135
    محمدبن ابی عمیر از یاران برجسته و خوشنام امام کاظم، امام رضا و امام جواد:و راوی و مصنف بخش مهمی از روایات امامیه است و نامش در توثیقات عام رجالی علاوه بر اصحاب اجماع، در میان مشایخ ثقات نیز به چشم می خورد. دانشوران امامیه از آغاز پیدایش این قواعد تاکنون، مواضع فکری و پیرو آن سیره های عملی مختلفی در برابر آن اتخاذ نموده و رویکردهایی، از پذیرش موسع تا نقد و انکار قاطع روا داشته اند.
    از آنجا که کافی اولین کتاب از کتب چهارگانه حدیث شیعه و مهم ترین آنهاست، بویژه اینکه گزینش روایات آن برمبنای صحت صدوری و نقد فهرستی-و نه سندی- بوده است، این نوشتار تلاش کرده است ضمن تمحیص دقیق روایات وی در این کتاب گرانسنگ به این پرسش پاسخ دهد که آیا می توان بر گمانه ی صحت مرسلات ابن ابی عمیر صحه نهاد و میان رویکرد قدما همچون شیخ کلینی، با مبانی فقه الحدیثی امروز وفاقی ایجاد نمود؟
    مطابق بررسی های انجام شده، از 2880روایت ابن ابی عمیر در کافی، 349روایت ضعیف بود که از آن میان هفت راوی بدنام در سند14روایت از وی مشاهده شد. این امر به انضمام قرائن تاریخی، پذیرش حجیت مرسلات را حتی در مورد این راوی بزرگ دشوار نموده و ضرورت نقد و بررسی روایات کافی را نیز مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ابن ابی عمیر، اصحاب اجماع، مشایخ ثقات، کلینی، الکافی، حجیت مرسلات
  • رحمت الله عبدالله زاده آرانی، خدیجه خدمتکار آرانی* صفحات 137-159
    بدون تردید روایات مسند و صحیح یکی از گنیجینه های ارزشمند در تبیین آیات و رمزگشایی از آنها و تاویل متشابهات است. دستیابی به روایاتی که هم به لحاظ سندی و هم به لحاظ متنی بتواند چنین نقشی را در فهم آیات قرآن کریم ایفا کند، همواره وجهه همت قرآن پژوهان به ویژه در تفاسیر اثری بوده است؛ اما مشکل اساسی موجود در نوع تفاسیر اثری یعنی «حذف اسانید روایات» موجب گردیده که احراز نسبت روایات به معصوم دستخوش تردید جدی گردد؛ توجه به جنبه فقه الحدیثی و متنی روایات هر چه بیشتر ضرورت می یابد.
    در این راستا از آنجا که در بسیاری از تفاسیر ماثور گردآوری روایات به منظور حفظ آنها از نابودی مورد اهتمام مفسران بوده، روایات صحیح و سقیم با هم آمیخته شده و گاه روایات ضعیف و حتی موضوع و مجعول در تفاسیر اثری جای گرفته است، به گونه ای که برخی از تفاسیر روایی سنی و شیعی را با آسیب اساسی مواجه ساخته است.
    از آنجا که بر اساس روایات معصومین (علیهم السلام) یکی از معیارهای اساسی در صحت و سقم روایات، عرضه ی آن به قرآن کریم است، در این پژوهش، روایات تفسیر نورالثقلین حویزی ذیل برخی از آیات با توجه به این معیار فقه الحدیثی مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی بیانگر آن است که برخی از این روایات علاوه بر تعارض و عدم مطابقت با مسلمات عقلی و مسلمات علمی و مانند آن، با آیات محکم قرآن کریم نیز سازگاری ندارند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فقه الحدیث، نقد متن، نورالثقلین، عروسی حویزی
  • الهه شاپسند صفحات 161-182
    ابوخدیجه سالم بن مکرم که به ابوسلمه نیز مکنی است، از جمله راویانی است که وثاقت او محل تضارب آرای رجالیان بوده است. وجود روایات فقهی مهمی که در صورت وثاقت سالم بن مکرم، به صحت متصف می شوند و نیز نام های مشابهی که گاه خلط آنها با سالم بن مکرم، موجب تضعیف برخی اسناد و حتی تضعیف خود سالم شده، اهمیت بررسی بیشتر وضعیت رجالی این راوی را آشکار می سازد.
    این پژوهش، با توجه به داده های رجالی و مداقه در سند احادیث و با در نظر داشتن نام های مشابه، به این نتیجه رسیده است که در حل این تعارض، احتمال عدول شیخ از تضعیف، با توجه به قطعی نبودن رجوع وی به تعدیل، قابل تامل است. با صرف نظر از تعارض درونی ادعا شده در اقوال شیخ، مقتضای «جمع» و نیز «ترجیح»، توثیق سالم است، اما صحیح تر آنست که بگوییم سالم ثقه است؛ زیرا تضعیف شیخ، ناشی از یکی دانستن سالم بن مکرم و سالم بن ابی سلمه است. در نتیجه، تضعیف شیخ درباره ی سالم بن مکرم قابل اخذ نیست و توثیق نجاشی، بدون معارض باقی می ماند.
    کلیدواژگان: تعار ض، جرح و تعدیل، ابوسلمه سالم بن مکرم، اسماء متشابه، نجاشی، شیخ طوسی
|
  • Ali Mohammad Valavi, Fatemeh Orojlu* Pages 1-30
    Labeling is a pervasive social phenomenon that affects human relationships with each other. This phenomenon was also common in the Muslim world.
    To understand the underlying causes and circumstances of this phenomenon and its consequences, and receive guidance from the Quran on this phenomenon, and recognize the strategies to deal with it from the viewpoint of the Quran, the verses of this holy book were studied.
    In this study, using the method of Grounded Theory (GT), the Quran data was analyzed. The result of the study is proposing the following hypotheses: 1.Arrogance leads to labeling the prophets and scriptures. 2.In cultures dominated by polytheistic conceptions, the emergence of the prophets and a new religion, underlies labeling the monotheistic values. 3.Under the rule of the aristocracy, ignorance of society leads to labeling the prophets. 4.Worldly and other-worldly consequences of labeling are directly correlated with the frequency of labeling phenomenon.
    Based on the findings of this study, it is suggested to put the above hypotheses into practice and also to use the qualitative methods such as grounded theory in the study of the Quran and history.
    Keywords: labeling, Quran, grounded theory, prophets, unbelievers
  • Fatemeh Habibi, Fathieh Fattahizadeh* Pages 31-62
    One of the Quranic sciences was considered by scholars of this science is "Mojmal and Mobayan" in the Quran. Jalaluddin al-Suyuti in the chapter titled "Fi Mojmaleh wa Mobayaneh" of his book "al-Etgan fi Olum al-Quran" has enumerated the verses which he seems to have been "Ejmal" , as well as the various related meanings of the verses stated.
    He has enumerated the rhetorical devices such as "Eshterake lafzi" ,"Hazf","Garabat", etc… and for instance articulates some verses.
    It seems in most cases, Allamah Tabatabai, in his commentary Almizan, has removed the succinct (Ejmal) form of the verses, According to the style(Siagh).Of course, the succinct verses(Ayate mojmal) based on Suyuti view point.Of course, , Allamah Tabatabai comment do not have explicit and certain , just express certain aspects of the meaning has been into consideration.
    This article has attempted to investigate the "Asbabe Ejmal" on the verses has come in "al-Etgan fi Ulum al-Quran", as well as"Hadith" at his another book"Al-dor Al-manthoor" . For this investigation different books of Quranic sciences plus "commentary Almizan" has been considered.
    Keywords: Holy Quran, Mojmal, Mobayan, Suyuti, Allamah Tabatabai, Al, Etgan Fi Ulum Al Quran, Almizan Fi Ulum Al Quran, Al, dor Al manthoor
  • Alireza Heydari *, Mahdi Bayat Pages 63-89
    There are different opinions about Ibn-e Hebban-e Bosti, one of the famous scientists in Hadith . In contrast with the others in Khelafah, he wrote about the Etrat more than others, so he is called Shia in some sources . But he has some faults by accusing Etrat . Sometimes he praised Imam Reza (AS) and write from successful experience in pilgrimage to his grave (peace be upon him) , and sometime he caught the error and illusion in his narrations . Also he weakened some traditions of some special allies of Imam Reza specially Abasalt . This survey is mixed of descriptive and analytical method rejali references of farighain . It will prove at least some characters of Ibne Hebban such as : extreme religion bigotry , unbalanced personality, scientific ego and different employments .
    Keywords: : IbneHebbaneBosti_IbneHebban's contradictions_Ibn_e_Hebban_Imam Reza_Ibn e Hebban_Ahl al beit
  • Narges Beheshti *, Mohammadkazem Rahmansetayesh Pages 91-116
    Using two principles; distinction between religion and religious knowledge, and historical theory, Abu Zeyd considered sunnah by hermenutic approach (theory).
    He believed the expression of sunnah and giving it wide spreading authenticity, as religious knowledge which is made (up) by scholars after the Prophet (pbuh) period. Thus for him, there is no reason to accept it, so it was criticized by.
    Depending on historical theory, he expressed the Prophet (pbuh) as human who is limited in temporal and local circumstances in his life. So his sunnah was historical question which should not been followed. In his viewpoint, the sunnah of the Prophet was not inspirational but accompanied with human faults, and it even was not followed in Prophecy period. For the sake of this, it was not codified and gathered.
    Abu Zeyd viewpoint has serious problems because of using deficient basis in this subject and also applying by entering style and not scientific base, also neglecting documents which appose and reverse his theory. So his approach about sunnah and its validity is not acceptable.
    Keywords: Authenticity of sunnah, Historical approach, Religious knowledge, Codification of sunnah, Purity (virtuousness) of the Prophet(pbuh)
  • Bibi Hakime Hosseini * Pages 117-135
    Kasshi In his biography book, while naming the companions of Imam sixth to eighth, speaks about three groups of helpers, by which the recent mention some people as consensus. Muhammad ibn Abi Omair was in the third group. He is a prominent and well-known companion of Imam al-Kazim, Imam Reza and Imam Javad, the narrator and the author of an important part of Shiite traditions. His name in addition to the people of consensus, is seen among the trustworthy. Prominent Shia scholars since the beginning of this rules up to now, has adopted various intellectual positions and subsequently practical manners and adopted approachs from broad acceptance to criticism and outright denial.
    Because Kafi is the first of the four books and the most important Shiite tradition, this article has tried its approach to narratives Ibn Abi Amir earned his tradition in this valuable book.
    Keywords: Ibn Abi Amir, the people of consensus, al, Kafi
  • Rahmat Allah Abdollahzadeh Arani, Khadijeh Khedmatkar* Pages 137-159
    Prophet's narratives (peace be upon them) are a fact that God has announced to referring them as a definite necessity for Muslims in various verses but during the history this religious source has been encountered with some pests influenced on its originality; in spite of great efforts carried out by the critics to arrange Hadith, true and false ones are still integrated in valid books; the reality available among Shiite's Hadith. So Hadith criticism, referring to evidence and written texts, is necessary to use it properly. The scientific study on Hadith text has some standards that should be primary presented to Quran for evaluating Hadith and the degree of its agreement and opposition should be discussed. The interpretation of Noor al-thaghalein Aroosi Hoveizi is among the influenced interpretations that have not been immune from the phenomenon of false Hadith; besides narrating poor Hadithes, its author has ignored them without any comment. So choosing this interpretation and applying the standards of criticizing Hadith in evaluating its narrations can make the amount of validity or invalidity of the book's narrations better. In this article, it is tried to discuss with just Quranic verses about the conflict of some narrations of Noor al-thaghalein interpretation.
    Keywords: Keywords:: Quran, Traditions, Feqholhadis, Context criticism, Nooroltheqelain
  • Elaheh Shahpasand* Pages 161-182
    Abu khadije Salem ben Mokram, whose epithet is Abu Salma, is one of transmitters which his authority among other transmitters has been subjected to question. Because of significant legal traditions (their authority depends on Salem ben Mokram’s reliability) and similar names (which sometimes are taken mistaken with Salem ben Mokram and in turn are resulted in weaken some documents and even Salem himself) one can refer to the importance of the study of this transmitter in order to explain his authority.
    In this ongoing debate, on the basis of transmitters’ information and by studying authoritative traditions and similar names we have concluded that in order to resolve above mentioned paradox one can say his weakening is subject to contemplation. Despite the intra contradictions of Sheikh’s claims we can say the “summation” and “preference” of Salem is reliable. Even it can be said Salem is authoritative. The Sheikh has weakened Salem because he has identified Salem ben Mokram and Salem ben Abu Salma, the latter has been weakened in transmitter’s books. As a result, the weakening of Salem ben Mokram by Sheikh Tosi is not reliable. And Najashi’s reliance to him remains without paradox.
    Keywords: conflict modifications, Abu Salem ben Mokram, similar names, Najashi, Sheikh Tosi