فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال سوم شماره 3 (پیاپی 5، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 3
  • ب. ای. لاندوال، اس. بوراس ترجمه: دکتر کیومرث اشتریان صفحه 7
    بحث اصلی درباره این است که دولت چه اقداماتی را برای ارتقای تولید، انتشار و به کارگیری دانش علمی و فناورانه در راستای اهداف ملی انجام می دهد. دو روایت را نقل می کنیم که نشان دهیم سیاست نوآوری دامنه گسترده ای از موضوعات گذشته و حال تاریخ بشری را دربرمی گیرد. سپس ضمن شرح تاریخ سیاست نوآوری، آن را به 3 الگو نمونه ای (ایده آل تیپ) تقسیم خواهیم کرد: سیاست علم، فناوری و نوآوری. در پایان هم چالش های آینده و فرصت های جدید برای پژوهش مطرح می شود.
  • علی اکبر اسدی، محمد توحیدی صفحه 15
    مرحله اجرای سیاست ها، یکی از مراحل سیاستگذاری عمومی است که تصمیم ها و سیاست های اتخاذ شده سیاست گذاران را عملیاتی می سازد تا سیاستگذاران به اهداف خود دست یابند. یکی از اهداف مدنظر کشورهای در حال توسعه، گسترش و رشد فناوری به منظور رقابت پذیر کردن اقتصاد کشور در عرصه بین المللی است. این کشورها برای رسیدن به این هدف، در برنامه های توسعه اقتصادی خود این هدف را در اولویت قرار می دهند. اما صرف تدوین برنامه و فراهم کردن برخی مقدمه ها، موجب تبدیل مواد برنامه توسعه به واقعیت نمی شود و عوامل متعددی بر اجرای سیاست های حوزه فناوری تاثیر می گذارد. اما اساسی ترین عامل در عدم اجرای سیاست ها نتیجه عدم مشارکت سهامداران در مراحل مختلف سیاستگذاری به ویژه تدوین، اجرا و ارزیابی است. سیاست های رشد فناوری مطابق با «نظام ملی نوآوری» در ارتباط با گروه خاصی از اجتماع یعنی صنایع و دانشگاه ها مطرح می شود و اجرای سیاست های این حوزه با مشارکت فعال این 2 گروه تحقق می یابد و نیت سیاستگذاران را تامین می کند. مشارکت فعال دانشگاه ها و صنایع زمانی فاهم می شود که آن ها بتوانند در مراحل سیاست گذاری به ویژه مرحله تدوین سیاست ها و ارزیابی سیاست های حوزه فناوری مشارکت داشته باشند به طوری که در مرحله تدوین با همکاری دولت منافع، نقاط ضعف و قوت سیاست های اجرایی حوزه فناوری را مشخص سازند و به سیاست های حوزه فناوری دولت مشروعیت بخشند و در مرحله ازیابی به تغییر و اصلاح فرایند اجرای سیاست ها بپردازند و دولت را برای اجرای سیاست های حوزه فناوری مسوول و پاسخگو سازند.
    کلیدواژگان: اجرای سیاست ها، تدوین و ارزیابی سیاست ها، حوزه فناوری، نظام ملی نوآوری
  • سید مجتبی قافله باشی، سعیدحسین رفیعی، علی صابر صفحه 29
    با توجه به اهمیت نظام نوآوری در بخش صنعت، به نظر می رسد برشمردن عوامل موثر بر ارتقای پژوهش و فناوری می تواند زمینه ارزیابی عملکرد دولت در هر یک از زیرمجموعه های نظام نوآوری را فراهم سازد. از آن جایی که یکی از روش های تعیین اولویت در ایجاد تغییر و تحول، ارزیابی سیستم است، پژوهش حاضر با بررسی عوامل اصلی نقش آفرین در نظام نوآوری کشور در چارچوب مدل سلسله مراتبی اهداف، به ارزیابی عملکرد حاکمیت پرداخته است. در نهایت، با استفاده از داده های ارزیابی و نیز میزان تاثیر هر عامل بر کل سیستم، میزان ضرورت تحول در هر یک از عوامل موثر محاسبه شده است. براساس نتایج تحقیق، لزوم توجه بیشتر به عوامل نرم افزاری در مقابل عوامل سخت افزاری مهم ترین یافته این پژوهش بوده است که ضرورت اصلاح جهت گیری های نظام علم و فناوری کشور به سوی اقتصاد دانش محور و افزایش تجاری سازی فناوری و تغییر در مسیر فعالیت های پژوهشی به سوی نیازهای اصلی بخش صنعت را مورد تاکید قرار داده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی نظام ملی نوآوری، مدل سلسله مراتب اهداف، ضرورت تحول، ایران
  • رضا بندریان، مهدی بندریان صفحه 45
    کارآمدی سازمان های پژوهش و فناوری علاوه بر متاثر بودن از عوامل متعدد، در گرو بازارگرایی به عنوان یک عامل راهبردی است و سازمان های پژوهش و فناوری برتر در عرصه جهانی، شایستگی های بازارگرایی بالایی دارند. بر این اساس و با توجه به اهمیت و ضرورت روزافزون کسب شایستگی های بازارگرایی برای سازمان های پژوهش و فناوری، نیاز به توسعه مدل های بازارگرایی منطبق بر ویژگی ها و ماهیت این سازمان‏ها بیش از هر زمانی احساس می شود. هدف اصلی این تحقیق، ارائه مدلی کاربردی برای بازارگرایی در سازمان های پژوهش و فناوری است. بدین منظور مدل های مختلف بازارگرایی مورد مطالعه قرار گرفته و با توجه به اهمیت و ویژگی های سازمان های پژوهش و فناوری، یکی از مدل های بازارگرایی که تطابق و تناسب بیشتری با سازمان های پژوهش و فناوری دارد انتخاب و بر اساس شرایط محیط عملیاتی و الزامات این سازمان ها که از ادبیات استخراج شده، اصلاح و تعدیل شده است. مدل ارائه شده علاوه بر تبیین چگونگی بازارگرایی در سازمان های پژوهش و فناوری، 2 نوع رابطه مستقیم و غیرمستقیم بین بازارگرایی و عملکرد سازمان های پژوهش و فناوری را نشان می دهد. در پایان نیز با جمع بندی و ارائه چند پیشنهاد، نتیجه گیری شده است.
    کلیدواژگان: بازارگرایی، بازارگرایی راهبردی، بازارگرایی در سازمان های پژوهش و فناوری، مدیریت پژوهش و فناوری
  • ابوالفضل شاه آبادی، آمنه جامه بزرگی صفحه 59
    اقتصاد پویا برای تداوم نوآوری و رقابت پذیری، به سرمایه انسانی کارآمد که در برگیرنده نخبگان، کارشناسان و کارآفرینان است، نیاز دارد. از این رو، مهاجرت نخبگان در کشورهای درحال توسعه باعث شکاف رو به رشد نوآوری و فناوری مابین کشورهای مبدا و مقصد می شود. برای همین در این مطالعه به دنبال بررسی تاثیر مهاجرت نخبگان بر وضعیت نوآوری از کشورهای منطقه چشم انداز (کشورهای مبدا) به ایالات متحده آمریکا ( کشور مقصد) طی دوره زمانی 2000 تا 2009 و با روش تحلیلی - توصیفی هستیم. نتایج این مطالعه نشان داد کشور جمهوری اسلامی ایران از لحاظ مهاجرت نخبگان در بین کشورهای منطقه رتبه اول را دارد و از لحاظ تولید نوآوری نسبت به ایالات متحده آمریکا از شکاف بزرگی برخوردار است. البته باید یادآور شد کشور ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه از لحاظ شاخص های نوآوری توانمندی بالقوه به نسبت خوبی دارد که برای به فعل رساندن آن باید برنامه ریزی های اصولی در سطح کلان صورت گیرد. کشورهای منطقه چشم انداز نیز از لحاظ نوآوری تفاوت چشم گیری با کشور مقصد دارند. از سوی دیگر، کشورهایی مانند ترکیه و کویت که از مهاجرت نخبگان کمتری نسبت به سایر کشورهای منطقه برخوردارند، از لحاظ شاخص های نوآوری جایگاه به نسبت مناسبی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: نوآوری، مهاجرت نخبگان، کشورهای منطقه چشم انداز، ایالات متحده آمریکا
  • حمزه علی نورمحمدی، فاطمه صفری صفحه 71
    در سال های اخیر موضوع رتبه بندی دانشگاه ها، یکی از بحث انگیزترین موضوعات در حوزه علم سنجی و آموزش عالی بوده است. هدف اصلی این مقاله معرفی، مقایسه و تجزیه و تحلیل شاخص های مورد استفاده 9 نظام رتبه بندی دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی است. برای مقایسه نظام های رتبه بندی، نتایج اعلام شده این رتبه بندی ها در سال های مختلف، همچنین متون و مقاله های موجود مورد مطالعه قرار گرفته است. در پایان، نتایج حاصل از بررسی شاخص های مورد استفاده در این نظام ها نشان داد رتبه بندی ذف وبومتریکس و کیو. اس، جزو نظام های دانش محور و رتبه بندی هییکت و شانگهای و لیدن از جمله رتبه بندی های پژوهش محور محسوب می شوند. بیشترین شباهت میان رتبه بندی هییکت و شانگهای دیده شده است. با محدود شدن حوزه مقایسه از سطح جهانی به منطقه ای شباهت میان داده ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نظام های رتبه بندی دانشگاه ها، رتبه بندی شانگهای، رتبه بندی کیو، اس، رتبه بندی وبومتریکس
|
  • B. A. Lundvall, S. Borras Page 7
    This paper is about what governments have done and could do to promote the production, diffusion and use of scientific and technical knowledge in order to realize national objectives. We begin the chapter with „story-telling based on sketchy historical facts. The aim of the two stories is to illustrate that innovation policy covers a wide set of issues that have been on the agenda far back in history while still remaining important today. We move on to sketch the history of innovation policy splitting it up in the three ideal types: science, technology and innovation policy. We use OECD documents and other sources to do so. Finally we point to future challenges, and highlight research opportunities
  • Ali Akbar Asadi, Mohammad Tohidi Page 15
    One of public policy stages is implementation stage to operationalise policy decisions and resolutions taken by policymakers to achieve their goals. Also one of goals in the developing countries is the expansion and growth of technology in order to build a competitive economy in the international arena. As a result these goals are prioritized in economic development plan of the governments. Various factors affect the successful implementation of policies and the regulations and programs adopted by Parliament doesn’t mean successful implementation of policies. The most important factor for the unsuccessful implementation of policies is lack of participation of shareholders in formulating, implementing and evaluating of policies. Technology development policies in accordance with “National Innovation System” discuss the relationship between industry, university and state. The system provides condition that industries and universities are involved in formulation and evaluation process of government technology policies. In formulating policy, university and industry both determine interests, strengths and weaknesses of technology policies and legitimize technology policies. Also in evaluating policy, university and industry the both reform implementation policies and make the state more responsible.
    Keywords: Implementation, Formulation, Evaluation, Technology, National Innovation System
  • Seid Mojtaba Ghafelebashi, Saeed Hossein Rafiei, Ali Saber Page 29
    Because of importance of innovation system in industry sector, considering effective factors on promotion of research and technology, can provide assessment structure of government’s performance in every subsets of innovation system. Because one of the priority setting methods in making changes and evolution is the evaluation system, so the present study by the examination of main active factors in the country’s innovation system, based on framework of the hierarchical model of objectives, has evaluated the government’s performance. Finally, by the use of assessment data and also size of impact of each factor on the whole system, size of evolution in each effective factor has been calculated. According to the research’s results, more attention to soft factors versus hard factors has been the most important finding of this study, so this study has emphasized the neccessity of reform of country’s system of science and technology orientations to the knowledge-based economy and increasing commercialization of technology and change in the path of research activities to the main needs of industry sector.
    Keywords: evaluation of national innovation system, Hierarchical model of objects, improvement necessity, Iran
  • Reza Bandarian, Mahdi Bandarian Page 45
    Although effectiveness of Research and Technology Organizations is influenced by several factors, it depends on market orientation as a strategic factor and frontier Research and Technology Organizations in the world have a highly market orientation competencies. On this basis, and importance of acquiring market orientation competencies for Research and Technology Organizations is increasing that calls for developing market orientation models based on the characteristics and nature of these organizations. The main objective of this study is to provide a practical model for market orientation in Research and Technology Organizations. For this purpose, various market orientation models have been studied with respect to the nature and characteristics of Research and Technology Organizations. One of the market orientation models that is more appropriate to the Research and Technology Organizations have been choosen and based on operational environment conditions and requirements of these organizationsthe model has been modified. This model in addition to explaining the execution of market orientation in Research and Technology Organizations, shows two kinds of direct and indirect relationship between market orientation and performance in Research and Technology Organizations. At the some implications and recommendations are suggested.
    Keywords: Market orientation, Strategic Market orientation, Market orientation in Research, Technology Organizations, Research, Technology Management
  • Abolfazl Shahabadi, Amene Jamebozorgi Page 59
    Dynamic economy needs efficient human capital which includes elites, professionals and entrepreneurs to continue innovation and competitiveness. Brain drain in the developing countries leads to growing gaps between innovation and technology in country of origin and destination. Therefore this study is investigated the effect of brain drain on innovation in countries of the middle east region and the U.S.A during period of 2000-2009. The results showed that the Islamic Republic of Iran among the region countries has taken first rank in terms of brain drain, also in terms of innovation product has a big gap with the U.S.A. It should be noted Iran in comparison with other region countries potentially is relatively well in terms of indicators of innovation,. Middle east countries also have significant differences with the United States in terms of innovation. On the other hand countries such as Turkey and Kuwait, have less brain drain than other region countries, also have relatively good position in terms of innovation indicators.
    Keywords: Innovation, Brain Drain, Middle East Countries, United States
  • Hamzeh Ali Nourmohammadi, Fatemeh Safari Page 71
    In recent years, university ranking is one issue that is increasingly being discussed in higher education and scientometrics literature. The main purpose of this paper is to introduce, compare and analyze the nine indicators of university ranking systems and higher education institutions (SHANGHI, QS, THES, HEEACT, Webometrics, Leiden,Newsweek and Regional Ranking of the Islamic world(ISC). To compare these ranking systems, their results in various years as well as the existing literature have been studied. that the result is that the criteria used in ranking systems of QS, THES, Webometrics are student-centered while the rankings of Shanghai, Leiden and HEEACT are more based on research. There is much similarity between the rankings Compared with the limited scope of the global surface area is greater similarity between the data.
    Keywords: university ranking systems, Shanghi ranking, QS ranking, Webometrics ranking