فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1393)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم سوزنچی کاشانی صفحه 3
  • کارلوتا پرز ترجمه: پریسا علیزاده صفحه 7
    این مقاله نظریه انقلاب های فناورانه را در قالب نئوشومپیتری مطرح می کند تا از این رهگذر درک نوآوری و شناسایی قواعد آن، تداوم ها و انقطاع های فرایند نوآوری حاصل شود. در این مقاله به بنیان های خرد و میانی الگوهای مشاهده شده در تکامل تغییر فناورانه و مناسبات مشترک با بستر و شکل ریتم و جهت نوآوری پرداخته شده است. بر این اساس، انقلاب های فناورانه تعریف شده و ساختار آن ها با توجه به نقش مهم شان در دوباره جوان ساختن کل اقتصاد از طریق به کارگیری پارادایم همراه خود یعنی پارادایم فنی اقتصادی، بررسی شده اند. خود این متاپارادایم دربرگیرنده یا «منطق»ی که بهترین روش مشترک است، در قالب اجزا و تاثیراتش مانند تاثیری که بر تغییر نهادی و اجتماعی اعمال می کند، تعریف و تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: تغییر فناورانه، انقلاب های فناورانه، پارادایم های فنی اقتصادی، اقتصاد نئوشومپیتری و تکاملی
  • علی بابایی، ابراهیم سوزنچی کاشانی صفحه 27
    مدل ها و شاخص های مبتنی بر «تحقیق و توسعه (R&D)»، «پتنت» و «انتشارات علمی»، قدیمی ترین، شناخته شده ترین و پرکاربردترین مدل ها و شاخص ها، به خصوص در میان سیاستگذاران کشورها بوده است که از مشهورترین آن ها می توان به راهنمای فراسکاتی اشاره کرد. سنگ بنای اصلی مدل ها و شاخص های مبتنی بر R&D و پتنت (به خصوص راهنمای فراسکاتی) را باید نظریه های موسوم به نظریه های خطی «فشار علم» محسوب کرد؛ اما نزدیک به سه دهه است که از طرف جامعه دانشگاهی و پژوهشگران بزرگ حوزه علم، فناوری و نوآوری، مانند ریچارد نلسون، ناتان روزنبرگ و کریس فریمن، انتقادهایی جدی به این مدل ها و شاخص ها وارد شده است. دستاورد این انتقادها، ظهور مدل ها و شاخص های دیگری در دو دهه گذشته بوده است که مهم ترین آن ها را باید پیمایش هایی تحت عنوان «پیمایش های نوآوری» دانست. مقاله پیش رو به منظور معرفی همین مدل های نوظهور و درحال گسترش به نگارش در آمده است. در این مقاله، ابتدا مروری بر تاریخچه تحولات نظری رخ داده در حوزه علم، فناوری و نوآوری و انتقادهای وارد بر نظریه های خطی «فشار علم» صورت خواهد گرفت و سپس به مرور چگونگی ظهور پیمایش های نوآوری (تحت تاثیر همین تحولات نظری) پرداخته خواهد شد. سپس در ادامه، این مقاله به معرفی انواع پیمایش های نوآوری و همچنین معتبرترین و استانداردترین این پیمایش ها یعنی «پیمایش نوآوری اتحادیه اروپا» (CIS) خواهد پرداخت و در پایان نیز به طور مختصر، به میزان استقبال جامعه دانشگاهی از این پیمایش ها اشاره خواهد شد. با توجه به گستردگی استفاده از پیمایش های نوآوری در سطح کشورهای جهان، توجه به این نوع پیمایش ها در کشورمان ایران نیز، به ویژه به عنوان مبنایی برای سیاستگذاری، ضرورتی روزافزون می یابد.
    کلیدواژگان: راهنمای فراسکاتی، فشار علم، تحقیق و توسعه (R&D)، پیمایش نوآوری، پیمایش نوآوری اتحادیه اروپا (CIS)
  • هاجر ستوده، مریم یقطین صفحه 47
    افزایش تولید علم در سطح جهان، نیاز جدی به روش ها و ابزارهای دقیق و تا حد امکان عینی را برای سنجش بهره وری علمی پژوهشگران به منظور تضمین کیفیت عملکرد آنان پدید آورده است. روش ها و مدل های بسیاری در این زمینه ابداع شده که هریک تنها بخشی از واقعیت را منعکس می سازند. تعداد مقاله های علمی منتشرشده در مجلات علمی معتبر و شاخص ها و مدل های برگرفته از آن، عینی ترین و در عین حال آماده ترین ابزارهایی هستند که می توانند برای بازنمون بهره وری علمی و درنتیجه واحد سنجش آن به کار گرفته شوند. با این حال، این شاخص و مدل های مبتنی بر آن به تنهایی نمی توانند تصویری کامل را از بهره وری علمی، بازتاب دهند. نرخ و سرعت انتشار، از شاخص هایی هستند که با دخالت دادن عامل زمان در محاسبه تولید علم می توانند در سنجش دقیق تر بهره وری علمی به خدمت گرفته شوند. در پژوهش حاضر تلاش می شود برخی از مهم ترین شاخص ها و مدل های ارائه شده برای سنجش بهره وری علمی پژوهشگران مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهره وری علمی، شاخص ها، مدل ها
  • علی اکبر اسدی، محمد توحیدی صفحه 63
    این مقاله با رویکردی نهادگرایانه و روشی کیفی، به این سوال پاسخ می دهد که «روزنامه نگاری علم چگونه از نیمه دوم قرن بیستم رشد و توسعه یافت؟»
    در پاسخ به این پرسش می توان گفت روزنامه نگاران علم، برای آموزش، ایجاد انگیزه، حمایت روزنامه نگاران و همبستگی بین آن ها و پررنگ شدن این حرفه در رسانه ها، به تشکیل نهادهای ملی و بین المللی اقدام کردند. این نهادها در قالب انجمن های روزنامه نگاران علم در سطح ملی در کشورهای توسعه یافته مانند امریکا، انگلستان و فرانسه، در میانه قرن بیستم تشکیل شدند و بعد از نیمه دوم دهه شصت، انجمن های بین المللی روزنامه نگاری علم برای ایجاد ارتباط بین روزنامه نگاران علم در سطح جهانی شکل گرفتند. همچنین روزنامه نگاران علم به منظور متمرکز ساختن رشد و توسعه این حرفه در سطح جهانی «فدراسیون جهانی روزنامه نگاران علم» را که جدیدترین نهاد تخصصی روزنامه نگاری علم و نماینده حدود 40 انجمن ملی و بین المللی است، در سال 2002 تاسیس کردند و این نهاد با فعالیت هایی همانند انجمن ها اما در سطح جهانی، در حال رشد و توسعه روزنامه نگاری علم است.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری علم، انجمن های ملی و بین المللی، فدراسیون
  • قنبر محمدی الیاسی، نوشین داهیم صفحه 79
    کشف فرصت ها، در دانش و عمل کارآفرینی جایگاه ارزشمندی دارد و «هوشیاری کارآفرینانه» عاملی حیاتی و موثر در این زمینه محسوب می شود. با وجود اهمیت انکارناپذیر هوشیاری در فعالیت های کارآفرینانه، تاکنون پژوهش درخوری درباره چگونگی پرورش این قابلیت انسانی در کارآفرینان صورت نگرفته است؛ بنابراین پژوهش حاضر سعی دارد به شناسایی تجربه های کارآفرینان درباره روش های توسعه «هوشیاری کارآفرینانه» در «کارآفرینان کارکشته» بپردازد. این پژوهش با روش تحقیق روایتی و با تکنیک مصاحبه عمیق و هدفمند با ده نفر از کارآفرینان کارکشته در صنایع غذایی انجام شده است. هفت مقوله اصلی مورد بررسی در این مطالعه، تحت عنوان تجربه های توسعه هوشیاری کارآفرینانه عبارت است از: «کسب تجربه و به کارگیری آن، ایجاد شبکه های اجتماعی و استفاده از آن ها، مشورت و گفتگو، بازدید میدانی، شناسایی و مطالعه اسناد و مدارک، ایجاد ارتباط با بازار و الگوبرداری از شرکت های برتر خارجی و داخلی».
    کلیدواژگان: هوشیاری کارآفرینانه، توسعه هوشیاری، کارآفرینان کارکشته
  • عارف ریاحی، محمد امین قانعی راد، الهام احمدی صفحه 93
    هدف
    بررسی موانع همکاری های علمی بین المللی تالیف مدارک علمی مشترک، از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه تهران.
    روش پژوهش: نوع پژوهش، «کاربردی» و روش آن، «پیمایشی» است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته است. جامعه ی پژوهش 270 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران بوده است. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای هر متغیر به طور جداگانه محاسبه شده است که نتایج، از سطح بالای پایایی آن حکایت دارد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که متغیر سیاسی با میانگین 53/3، تاثیرگذارترین مانع همکاری های علمی بین المللی از دیدگاه جامعه پژوهش است. متغیر فرهنگی نیز در مقایسه با سایر عوامل، کمترین میزان میانگین 21/2 اثرگذاری را داشته است. همچنین یافته ها نشان داد همبستگی منفی و معناداری میان تولیدات علمی مشترک بین المللی افراد و سه متغیر «سیاسی، سازمانی و انگیزشی» وجود داشته است؛ بدین معنا که هرچه میزان تولیدات علمی مشترک افراد کمتر باشد، میزان موانع و مشکلات پژوهشگران پاسخ دهنده به پرسشنامه در رابطه با این سه متغیر بیشتر بوده است و به عکس.
    کلیدواژگان: همکاری های علمی بین المللی، تالیف مشترک، موانع همکاری های علمی، دانشگاه تهران، پایگاه اطلاعاتی ISI
|
  • Carlota Perez Page 7
    This paper locates the notion of technological revolutions in the neoSchumpeterianeffort to understand innovation and to identify the regularities, continuities anddiscontinuities in the process of innovation. It looks at the micro- and mesofoundationsof the patterns observed in the evolution of technical change and at theinterrelations with the context that shape the rhythm and direction of innovation. Onthis basis it defines technological revolutions, examines their structure and the rolethat they play in rejuvenating the whole economy through the application of theaccompanying techno-economic paradigm. This over-arching metaparadigm orshared best practice ‘common sense’ is in turn defined and analyzed in itscomponents and its impact, including its influence on institutional and socialchange.
    Keywords: Technological change, Technological revolutions, Techno, economic paradigms, Innovation, Neo, Schumpeterian, evolutionary economics
  • Ali Babaee, Ebrahim Souzanchi Page 27
    Models and indicators which are based on ‘Research and Development’, ‘patent’, and ‘bibliometrics’ could be considered as the oldest, best known and most widely used models and indicators among policy makers in most of the countries. Among these models and indicators, the most famous one is the Frascati manual. These R&D and patent based models (especially the Frascati manual) are mainly extracted from so-called ‘linear Science-Push’ theories. However, these linear theories have been criticized for three decades, seriously by well-known science, technology, and innovation scholars such as Richard Nelson, Nathan Rosenberg, and Chris Freeman. The achievement of these criticisms isthat in the two recent decades we could see the rising of alternative models and indicators,above of which the surveys entitled‘Innovation Surveys’. The main aim of this article is to review these emerging models more closely.In this article, first of all we will take a brief look at the history of science, technology, and innovation studies, especially the rise of major criticisms on thelinear science-push theories. After that it will be reviewedthat how the innovation surveys stood against the inefficiencies of science-push models. Then we will take a look at different types of innovation surveys, especially ‘Community Innovation Survey (CIS)’ which is the most widely accepted and standardized version of innovation surveys. Finally we will show in brief the considerable extent that these surveys are accepted and welcomed by academic community.Due to the widespread use of innovation surveys in many countries, there is an increasingly necessity to pay more attention to these surveys in our country Iran, especially as a basis for policy making.
    Keywords: Frascati Manual, Science, Push, Research, Development (R, D), Innovation Survey, Community Innovation Survey (CIS)
  • Hajar Sotudeh, Maryam Yaghtin Page 47
    The global increase in scientific production gave rise to a criticalneed for methods and tools formeasuring the scientific productivity of researchers, as accurately and objectively as possible, to ensure the quality of their scientific performance. There is several indicators and models proposed by scientometricians, each of them is reflecting just a partial image of the scientific productivity. The indicators and models derived from thequantity of scientific papers published in prestigious journals are the most objective and accessible tools ever devised to measure the scientific productivity. However, they, alone, cannot completely reflect scientific productivity. Such indicators as publication rate and publication speed, which take time or publication frequencies into account, can be employed to get a more accurate image. Thispaperattempts to present and discuss some of the most important indicators and models proposed for measuring researchers’ scientific productivity.
    Keywords: scientific productivity, indicators, models
  • Ali Akbar Asadi, Mohammad Tohidi Page 63
    The paper answers this question, with institutional approach and qualitative method, that how science journalism has developed and grown from the second half of the twentieth century. We can give an answer to the question: science journalists have established the national and international institutions in other to train, create incentive, support other journalists, connect them together and reinforce this occupation in the media. In the mid-twentieth century in developed countries, such as United States, Britain and France, these institutions were established in the form of science journalist associations. Also the international associations of science journalism were formed after the second half of sixties. The science journalists constituted World Federation of Science Journalists (WCSJ) for centralizing the development of their occupation in global level.WCSJis the latest specialist institution in science journalism and represents 40 national and international associations in 2002. Also it is already developing and growing activities.
    Keywords: science journalist, national, international associations, federation
  • Ghanbar Mohammadi Elyasi, Nooshin Dahim Page 79
    Exploring the opportunities in the knowledge and practices of entrepreneurs has a great importance. Entrepreneurial alertness is a critical and effective factor in discovering opportunities. Despite the undeniable importance of alertness in entrepreneurial activities, there is not any valuable research conducted on how to develop this human ability of entrepreneurs. Hence, this study aims to recognize the entrepreneurial alertness developing inveteran entrepreneurs. This study is using the narrative research method and technique derived from deep and meaningful interviews with 10 entrepreneurs in the food industry. It results that there is seven major categories describing the development of entrepreneurial alertness were identified as follows: Acquisition and use experience, create and the social networks, acting in consultation and dialogue, field visit, study the documents, create the relation and communicate with the markets andbenchmarking of leading foreign and domestic companies.
    Keywords: entrepreneurial alertness, Development of alertness, veteran entrepreneurs
  • Aref Riahi, Mohammad Amin Ghaneirad, Elham Ahmadi Page 93
    Objective
    investigatingabout theobstacles forinternational academic collaboration and co-authorship from the point ofview of members ofTehran University scientific board.
    Research
    Method
    it is an applied research with a surveymethod byresearchermade questionnaire. The study population consists of 270 members of Tehran Universityacademic board. Reliability ofquestionnaire is assessed byCronbach's alpha coefficient for each variable separately; the results show its high reliability. Findings: the surveyshows that ‘political variable’ with mean of 3/53 is recognized as the most effective barrier to international academic collaboration. Cultural variable, in comparison with other elements, has had the lowest mean (2/21) and effectiveness.
    Findings, also, indicates a significant and negative correlation between individual’s international joint scientific products and three political, organizational and motivational variables. In other words,regarding these three variables, the lower number of co-authorship, the higher number of problems and barriers to researchers and vice versa.
    Keywords: international academic collaboration, co, authorship, barriers to academic collaboration, Tehran University, ISI database