فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 45 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • سعید طهماسبیان* صفحه 3
    این پژوهش با هدف مطالعه پوشش گیاهی بررسی تاثیر فاکتورهای فیزیوگرافی، خاک و زمین شناسی بر روی توزیع و پراکنش جوامع گیاهی منطقه تانیشه مانشت در استان ایلام انجام شده است. جهت بررسی و تعیین گروه-های اکولوژیک 125 قطعه نمونه مربعی شکل با مساحت 400 متر مربع به صورت تصادفی- سیستماتیک در منطقه برداشت شد. همچنین به منظور تعیین فاکتورهای خاک در هر یک از واحد های شکل زمین از دو عمق 30-0 و 90-30 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد و پارامترهای نظیر بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد رطوبت اشباع، آهک، کربن آلی، فسفر، ازت کل، پتاسیم، وزن مخصوص ظاهری و وزن مخصوص حقیقی اندازه گیری گردید. با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های معرف (TWINSPAN) پوشش گیاهی منطقه طبقه بندی شد و سپس جهت بررسی روابط پوشش گیاهی با عوامل محیطی و تعیین موثرترین این عوامل از روش آنالیز مولفه های اصلی (PCA) و آنالیز تطبیقی متعارف (‍CCA) استفاده گردید. نتایج حاصل از PCA و CCA نشان دادند که ارتباط معنی داری بین توزیع و پراکنش گروه های اکولوژیک و گونه های گیاهی با فاکتورهای فیزیوگرافی، خاک و زمین شناسی وجود دارد و مهمترین عوامل محیطی موثر در توزیع و استقرار گروه های اکولوژیک در منطقه سازند زمین شناسی، مواد آلی و آهک می باشند. نتایج CCA با نتایج PCA کاملا منطبق بوده با این تفاوت که در CCA ارتباط گونه ها با محیط به صورت دقیق تر بررسی و نشان داده شد در صورتی که در PCA ارتباط گروه های اکولوژیک و به تبع آن گونه های شاخص و عوامل محیطی نشان داده شد.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارف، آنالیز دو طرفه گونه های معرف، آنالیز مولفه های اصلی، ایلام، فیزیکو، شیمیایی، مانشت
  • عاطفه امیدی، اردوان قربانی*، علی تیمورزاده، کاظم هاشمی مجد صفحه 21
    این تحقیق با هدف بررسی ارتباط انتشار گونه درمنه نقرهای (Artemisia austriaca Jacq.) با برخی از خصوصیات محیطی در دامنه های جنوب شرقی سبلان انجام شد. پارامتر تراکم بعنوان متغیر وابسته و ارتفاع، شیب و جهت، دما و بارندگی، درصدرس، شن و سیلت، اسیدیته، ماده آلی، پتاسیم، فسفر، آهک، هدایت الکتریکی و خاک لخت، سنگ و سنگریزه، لاشبرگ و پوشش تاجی کل به عنوان متغیرهای مستقل انتخاب شد. نمونه برداری به صورت سیستماتیک-تصادفی در اطراف جاده ها در فاصله مناسب در قالب ترانسکت خطی 40 متری و در هر ترانسکت 5 پلات یک متر مربعی برای ثبت پارامترها، و نمونه خاک از آنها برداشت گردید. پارامترهای پستی و بلندی و اقلیمی پس از تهیه نقشه-های مربوطه در سیستم اطلاعات جغرافیایی برای هر سایت استخراج گردید. پارامترهای خاک در آزمایشگاه خاک شناسی تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از سه روش آزمون t، آنالیز خوشه-ای و تجزیه و تحلیل Discriminant Analysis برای تعیین عوامل محیطی موثر در حضور و عدم حضور گونه با استفاده از نرم افزاری SPSS16 و PCORD4 انجام گرفت. نتایج نشان داد عواملی مانند ارتفاع، بارش، دما و خاک لخت در درجه اول، پتاسیم، ماده آلی و آهک در درجه دوم و پس از آن به ترتیب جهات جغرافیایی، درصدسنگ و سنگ ریزه، شیب، فسفر، درصد لاشبرگ، درصد شن، هدایت الکتریکی، اسیدیته از عوامل محیطی موثر در حضور و عدم حضور گونه A.austriaca می-باشند.
    کلیدواژگان: عوامل اکولوژیک، گیاهان دارویی، Artemisia austriaca Jacq، _ رجبندی غیر مستقیم، سبلان، استان اردبیل
  • امیر میرزایی موسیوند*، حسین زینیوند، اردوان قربانی، بهنام بهرامی صفحه 39
    این تحقیق در منطقه ای با مساحت حدود 3000 هکتار در دامنه های شمالی کوه گرین، در شمال شرق شهرستان دلفان صورت گرفت. ابتدا نمونه های گیاهی مشاهده شده در منطقه طی فصل رویشی جمع آوری و براساس روش های متداول تاکسونومی گیاهی با استفاده از منابع فلور مختلف و سایر منابع شناسایی، تیره، جنس و گونه هر یک از آنها تعیین و سپس گونه های دارویی و اندام های مورد استفاده آن ها مشخص گردید. براساس طبقه بندی IUCN و Red data book of Iran طبقات حفاظتی عناصر گیاهی موجود در منطقه بررسی شد. نتایج نشان داد که بزرگترین خانواده ها از لحاظ تعداد گونه گرامینه (Poaceae) با 24 گونه (78/15 درصد)، کاسنی (Asteraceae) و نعنائیان (Lamiaceae) هر کدام با 23 گونه (13/15 درصد)، شببو (Brassicaceae) با 20 گونه (16/13 درصد)، پروآن هاسا (Fabaceae) با 13 گونه (55/8 درصد) و چتریان (Apiaceae) با 6 گونه (95/3 درصد) می باشند. از نظر شکل زیستی 79/40 درصد همیکریپتوفیت، 47/39 درصد تروفیت، 24/7 درصد ژئوفیت، 92/5 درصد فانروفیت، 61/4 درصد کامفیت و 97/1 درصد کریپتوفیت هستند. نتایج بررسی های پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه مورد مطالعه نشان داد که اکثر گونه های آن (61/54 درصد) مربوط به ناحیه ایرانی- تورانی می باشند. از 152 گونه گیاهی شناسایی شده در منطقه مورد مطالعه 75 گونه آن دارویی میباشند که به 25 تیره تعلق دارند و مهمترین آنها عبارت اند از: تیره Asteraceae با 16 گونه، Lamiaceae با 10 گونه، Fabaceae با 7 گونه،Poaceae با 6 گونه و همچنین Apiaceae وBrassicaceae هر کدام به 5 گونه. با بررسی گونه های نادر و در معرض خطر انقراض چهار نوع شدت...
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، گیاهان دارویی، طبقه حفاظتی، دلفان
  • فیزیولوژی
  • رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه نجفی، فرزانه اعتمادی* صفحه 61
    آلومینیوم مهم ترین عامل محدود کننده رشد گیاه در خاک های اسیدی است. توجه به سمیت و تاثیر آن در کاهش بازده تولید محصولات کشاورزی از اهمیت زیادی برخورداراست. دانه سویا به دلیل داشتن پروتئین فراوان می تواند به عنوان یک منبع غذایی به شمار می آید. پژوهشگران در پی افزایش مقاومت گونه های مختلف گیاهی در برابر غلظت های فزاینده فلزات سنگین می باشند. طبق بررسی های انجام شده افزودن ژیبرلین به محیط کشت، آثار سمی عناصر سنگین را کاهش میدهد. در این پژوهش اثرات تنش کلرور آلومینیوم (AlCl3) در غلظت-های150،100،50،0و200 میکرومولار و برهم کنش متقابل آن با ژیبرلین (GA3)در غلظت های 0و50 میکرومولار در گیاه سویا(Glycine max (L.) Merr.) طی 25 روز درمحیط کشت هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت و فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان داد در حضور ژیبرلین اثرات بازدارنده رشد به علت حضور آلومینیوم کاهش یافت. آلومینیوم موجب کاهش فعالیت آنزیم-های آنتیاکسیدانی در گیاه میشود. ژیبرلین موجب افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز(CAT)، سوپراکسیددیسموتاز(SOD)، گایاکول پراکسیداز(GPX) وآسکوربات پراکسیداز(APX) شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که کاربرد ژیبرلین در تیمارهای مختلف با آلومینیوم موجب برطرف شدن بسیاری از آثار سمی آلومینیوم در گیاه سویا میشود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ژیبرلین، آلومینیوم، سویا، هیدروپونیک
  • محمد ابراهیم زاده، سید افشین حسینی بلداجی*، مهدی ترکیان بلداجی صفحه 87
    جلبکها به خاطر تولید، ارزش غذایی و کاربردهای مختلف شدیدا مورد توجه قرار گرفته اند و حتی امروزه به آنها به عنوان منبع تولید انرژی نگریسته می شود. شدت نور، دی اکسیدکربن و مقدار نیترات از جمله عوامل محدود کننده رشد و تکثیر میکروجلبک ها می باشند. امروزه فتوبیوراکتورهای کارآمد برای افزایش تولید میکروجلبک مورد توجه قرار گرفته اند. اما یکی از عوامل محدود کننده در کاربرد مناسب مواد غذایی در کشت میکروجلبک جابه جایی زی توده و استفاده بهینه از مواد غذایی میباشد. در این پژوهش فتوبیوراکتور لوله ای طراحی شده در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور، با ثابت نگه داشتن برخی عوامل موثر در رشد از قبیل دما و pH تاثیر مقادیر مختلف نیترات سدیم، نور و دی اکسیدکربن بر رشد میکروجلبک در فتوبیوراکتور لوله و 3 میلی مولار نیترات سدیم و شدت نور μ.mol.photon/m2.s150، 200 ، 250 و lit/s 2/0، 35/0 ، 5/. دی اکسیدکربن با سه تکرار انجام گرفت. نتایج این آزمون ها نشان می دهد که با افزایش میزان نیترات سدیم و دی اکسیدکربن در محیط کشت میزان رشد میکروجلبک به طور معنیدار و در سطح احتمال 1% افزایش میباید. همچنین با افزایش میزان نور در محیط کشت میزان رشد میکروجلبک در سطح معنی داری 5% افزایش می یابد. علاوه بر این مقایسه میانگین ها نشان میدهد که فتوبیوراکتور لوله ای دارای عملکرد بهتری می باشد.
    کلیدواژگان: دی اکسیدکربن، عملکرد فتوبیوراکتور، میکروجلبک، نور، نیترات سدیم، نور
  • مرتضی صابری، محمدرضا دهقان*، محمدرضا علی محمدی، حمید علی پور صفحه 105
    این تحقیق جهت بررسی اثر ترکیبات آللوپاتیک اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis) بر روی جوانهزنی بذر و رشد دانه رست Festuca arundinacea در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت تا میزان تاثیر ترکیبات آللوپاتیک و همچنین تاثیر پیش تیمار با جیبرلیک اسید و سالیسیلیک اسید بر کنترل خسارت ترکیبات آللوپاتیک تعیین شود. محرک های شیمیایی مورد استفاده عبارت بودند از: سه سطح جیبرلیک اسید (ppm125، 250 و 500) و سه سطح سالیسیلیک اسید شامل (100، 200 و300 میلی گرم در لیتر) و 5 غلظت (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) از ترکیبات آللوپاتیک عصاره اکالیپتوس که به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه به طور کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار MSTAT-C تجزیه و تحلیل شدند و مقایسه میانگینها با آزمون چند دامنهای دانکن انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که عصاره اکالیپتوس دارای اثر آللوپاتیک بازدارنده بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه دانه رست میباشد. استفاده از محرک های شیمیایی به صورت پیش تیمار باعث افزایش رشد دانه رست مورد نظرگردید. به طوری که بیشترین تاثیر بر مولفه های رشد را جیبرلیک اسید به خود اختصاص داد. اثر متقابل سطوح آللوپاتی و پیش تیمار با محرک های شیمیایی بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول دانه رست و شاخص بنیه بذر معنی دار بود.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، اکالیپتوس، جوانه زنی، محرک های شیمیایی، Festuca arundinacea
  • بیتا فرخانی*، بابک دلخوش، امیر حسین شیرانی راد، سمانه بهجتی صفحه 121
    به منظور بررسی صفات زراعی گیاه آفتابگردان در واکنش به مقادیر مختلف نیتروژن و زئولیت در زمان های کاشت مختلف، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1391-1390در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی استان قزوین انجام شد. عوامل مورد آزمون شامل تاریخ کاشت در سه تاریخ (16/2/90 و 31/2/90 و 15/3/90)، نیتروژن در سه سطح 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار و زئولیت در دو سطح 0 و10 تن در هکتار بودند. در این طرح رقم فرخ کشت گردید. صفت های مورد بررسی در این آزمایش، شامل عملکرد اقتصادی (دانه)، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و شاخص برداشت بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (kg/ha 3188) از تاریخ کاشت اول، با مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن در حضور زئولیت و کمترین عملکرد دانه (kg/ha 740) از تاریخ کاشت سوم، با مصرف kg/ha50 نیتروژن در عدم حضور زئولیت به دست آمد. بیشترین شاخص برداشت نیز با میزان 96/22 درصد، از تاریخ کاشت اول حاصل گردید.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، زئولیت، شاخص برداشت، عملکرد، نیتروژن
  • جنگل
  • ادریس مهدوی فیکجور، حسن ساری خانی*، سید رضا طبایی عقدایی صفحه 135
    سیاه توسه یکی از گیاهان دارویی در معرض خطر است که بومی قسمت های شمالی کشور است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و از بین بردن رکودهای فیزیکی و فیزیولوژیکی بذر سیاه انجام شد. ابتدا زنده بودن بذر توسط آزمون تترازولوم مورد بررسی قرار گرفت. سپس پوسته بذر از نظر نفوذپذیری و وجود بافت های مقاوم مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای خراش دهی مکانیکی (سنباده و چاقو) و خراش دهی شیمیایی با اسید سولفوریک غلیظ (به مدت 2، 4، 8، 20 و 30 دقیقه) برای از بین بردن رکود فیزیکی پوسته بذر استفاده شدند. برای از بین بردن رکود عمیق فیزیولوژیکی از اسیدجیبرلیک (در غلظت های 125 و 250 و 500 میلی گرم در لیتر) و نیترات پتاسیم (100 و200 و400 میلی گرم در لیتر) به همراه تیمارهای خراش دهی (چاقو، سمباده و اسید سولفوریک) استفاده شد. همچنین برای مشخص شدن نیاز سرمایی بذرها به مدت 75، 81، 86، 96 و 101 روز در شرایط مرطوب و دمای 5 درجه سانتیگراد نگهداری شدند و سپس مورد کشت قرار گرفتند. نتایج آزمون تترازولیوم زنده بودن درصد بالایی از بذرها را تایید کرد. همچنین بررسی های میکروسکوپی وجود لایه های اسکلروئیدی را در پوسته بذر مشخص کردند. تیمار خراش دهی مکانیکی (سمباده و چاقو) و تیمار اسید سولفوریک با زمان طولانی (30 دقیقه) تاثیر مطلوبی را بر افزایش نفوذپذیری پوسته بذر نشان دادند. بررسی تاثیر متقابل خراش دهی پوسته بذر و تیمارهای مواد شیمیایی برای از بین بردن رکود عمیق فیزیولوژیکی تاثیر مطلوب تیمارهای خراش دهی با سمباده و چاقو را تایید کرد. همچنین تیمار جیبرلیک اسید در غلظت 500 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را در از بین بردن رکود عمیق فیزیولوژیکی را نشان داد. بررسی مدت زمان چینه سرمایی روی جوانه زنی بذور، مدت زمان لازم برای چینه سرمایی را بیش از 100 روز نشان داد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، سیاه توسه، رکود بذر، خراش دهی فیزیکی و شیمیایی، اسید جیبرلیک، نیترات پتاسیم، جوانه زنی
  • بهیه امینی*، محمدحسین حکیمی، نقی شعبانیان، اصغرمصلح آرانی، بهمن کیانی، حمید غیاث الدین صفحه 149
    به منظور تعیین مناسبترین میزان نور و آبیاری برای پرورش نهال های بذری پسته وحشی (Pistacia atlantica zohary) در نهالستان، اثر سه تیمار نور شامل 100، 50 و20 درصد به همراه چهار تیمار آبیاری با چهار تکرار شامل بدون آبیاری، دو، پنج و ده روز یکبار، در قالب طرح کرتهای خرد شده که کرت اصلی نور و کرتهای فرعی تیمارهای مختلف آبیاری بودهاند برروی نهال های بذری بنه در سال اول کاشت مورد آزمایش قرار گرفت. نتیجه این بررسی در پایان یک فصل رویش نشان داد که اثر تیمارهای مختلف نور روی صفت تعداد جوانه (در سطح پنج درصد) ، و بر روی صفات رشد ارتفاعی و قطری، تعداد شاخه های فرعی و برگ نهال های بنه (درسطح یک درصد) معنی دار بوده است. اثر تیمارهای مختلف آبیاری بر روی صفات تعداد جوانه، شاخه های فرعی، برگ و قطر یقه (در سطح یک درصد) و بر روی رشد ارتفاعی (در سطح پنج درصد) معنی دار بوده است. همچنین اثر متقابل نور و آبیاری نیز بر روی صفات تعداد جوانه، شاخه های فرعی، رشد قطری وارتفاعی (در سطح یک درصد ) و بر روی صفت تعداد برگ (در سطح پنج درصد) معنیدار بود. بیشترین تعداد جوانه، برگ، شاخه های فرعی، رویش قطری و ارتفاعی در سطح نورکامل و در تیمار آبیاری دو روز یک بار بود. این تحقیق بر روی نهال های بذری بنه در سال اول کاشت به عمل آمد و جهت پایش تغییرات نتایج نیاز به ادامه آن تا زمان انتقال به عرصه می باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری، پسته وحشی، مشخصه های کمی، نور
|
  • Tahmasebian. S.* Page 3
    This experiment was conducted in an attempt to study the vegetation and the impact of physiographic, soil, and geological factors on the distribution of plant communities in Manesht region in Ilam province. To analyze and determine the ecologic groups, 125 square sampling plots with an area of 400 square meters was collected from the region following a systematic-random design. To determine the soil factors, two soil samples (0–30 and 30-90 cm deep) were collected from each land unit and the parameters such as soil texture, pH, EC, saturated moisture, lime, organic matter content, N, P, K, bulk density, and partial density were measured. Using TWINSPAN, the vegetation of the study area was classified. Afterwards, PCA and CCA procedures were used to investigate relationship between the vegetation and the environmental factors and to determine the most effective factors. The results of PCA and CCA analyses revealed a significant relationship between the distribution of the ecologic groups and the plant species with the physiographic, soil, and geological factors. The most significant environmental factors contributing to the distribution of the ecologic groups in the region included the geologic formation and the organic and lime matters. The CCA result was entirely consistent with the PCA, but CCA shows more details about the relationship between species and the environment while PCA illustrates the relationship between the ecologic groups, the prominent species, and the environmental factors.
    Keywords: Canonical Correspondence Analysis (CCA), Two, Way Indicator Species Analysis, Principal Components Analysis (PCA), Ilam, Physico, chemical
  • Omidi. A., Ghorbani A.*, Teymourzadeh. A., Hashmi Majd. K Page 21
    1. Department of Rangeland and Watershed Management, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
    2. Department of Soil Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
    Abstract
    This study was conducted in an attempt to investigate the relationship between the distribution of Artemisia austriaca Jacq. and some environmental characteristics in the southeast slopes of Sabalan. The density parameter was selected as the dependent variable with elevation, slope and aspect, rainfall and temperature, the percentage of clay, sand and silt, pH, organic materials, potassium, phosphorous, lime, electrical conductivity, bare soil, rock, gravel, litter, and the total canopy cover as the independent variables. Following systematic-random method, samples were collected from the roadsides in proper distances based on a 40-meter transect, each containing 5 plots of 1×1 m2 soil samples for recording the parameters. After producing related maps in the geographical information system, the topographic and climatic parameters were extracted for each site. The soil parameters were determined in the soil lab. Data was analyzed using t-test, cluster analysis, and discriminant analysis to determine the effective environmental factors in the distribution of species by means of SPSS16 and PCORD4. The results indicated that factors such as elevation, rainfall, temperature, and bare soil in the first place, and potassium, organic matter, and lime in the second place, and the geographical directions, the percentage of rock and gravels, slope, phosphorus, the percentage of litters, clay, and sand, electrical conductivity, and pH were amongst the environmental factors affecting the distribution of A.austriaca.
    Keywords: Ecological factors, Medicinal plants, Artemisia austriaca Jacq., Ordination, Sabalan, Ardabil province
  • Mirzaei Mossivand. A.*, Zeinivand.H., Ghorbani. A., Bahrami. B Page 39
    This study was conducted on an area of about 3000 hectares in the northern slopes of the Gareen Mountain in the Northeast of Delfan County. Initially, the plant species observed in the region were collected during the growing season and the families, genera, and species of each were determined on the basis of the common plant taxonomy methods using different published flora and other identification resources. After that, the medicinal species and their used organs were identified. On the basis of the IUCN and Red data book of Iran, the conservational classes of each species were analyzed. The results indicated that the most important family forms with respect to the number of species are Poaceae with 24 species (15.78%), Asteraceae and Lamiaceae each of them with 23 species (15.13%), Brassicaceae with 20 species (13.16%), Fabaceae with 13 species (8.55%), and Apiaceae with 6 species (3.95%). The life form comprised: hemichryptophytes with 40.79%, Therophytes with 39.47%, Geophytes with 7.24%, Phanerophytes with 5.92%, Chamaephytes with 4.61%, and Cryptophytes 1.97%. The results of the geographical distribution of the plants in the region illustrated that the majority of the species (54.61%) belong to Irano-Touranian region. Out of the 152 identified plant species in this region, 75 species are medicinal and belong to 25 families, the most important of which are: Asteraceae with 16 species, Lamiaceae with 10 species, Fabaceae with 7 species, Poaceae with 6 species, and Apiaceae and Brassicaceae each with 5 species. Additionally, with the analysis of rare and endangered species, four conservational categories were identified. These included: LR or Low Risk (13 species), DD or Data Deficient (2 species), Vu or Vulnerable (1 species), and En or Endangered status (1 species).
    Keywords: Flora, Life form, Geographical distribution, Medicinal plants, Conservational category, Delfan
  • Khavari Nezhad. R., Najafi.F., Etemadi. F.* Page 61
    Aluminum is the most important factor in limiting plant growth in acid soils. Attention to its toxicity and impact on reducing the efficiency of agricultural products is important. Due to its large amount of protein, soybean is considered as a significant source of food. Researchers are looking for ways to increase the resistance of different plant species against the growing concentrations of heavy metals. According to previous research, adding GA to the cultivation medium reduces the toxic effects of heavy metals. In the present study, the effects of aluminum chloride (AlCl3) stress in (0, 50, 100, 150, and 200 µmolar) concentrations and their interaction effect with gibberellics (GA3) at 0 and 50 µmolar concentrations on soybean (Glycine max (L.) Merr.) was explored during 25 days in a hydroponically cultivated environment and the activity of some of the antioxidant enzymes was analyzed. The results showed that, in the presence of GA, the growth inhibitor effects were reduced due to the presence of aluminum. Aluminum decreased the activity of antioxidant enzymes in the plants. GA increased the activity of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), guaiacol peroxidase (GPX), and ascorbate peroxidase (APX) enzymes. The findings of this study illustrated that the use of GA in different aluminum treatments removed many of the toxic effects of aluminum in soybean plants.
    Keywords: Antioxidant, GA, Aluminum, Soybean, Hydroponics
  • Ebrahimzadeh. M., Hosseini Boldaji. S. A.*, Torkian Boldaji. M Page 87
    Algae are highly taken into consideration because of their nutritional value and different applications. Nowadays, Algae are also considered as a source for generating energy. Light intensity, carbon dioxide, and the amount of nitrate are important restrictive factors in microalgae growth. Today, efficient photobioreactors are used for increasing the mass of micro-algae. However, one of the limiting factors in the cultivation of micro-algae is the biomass movement and the appropriate application of nutrients. In this research, the tubular photobioreactor designed in Islamic Azad University, Varamin branch, is evaluated. For so doing, by fixing some of the factors affecting the growth such as temperature and pH, the impact of different amounts of sodium nitrate, light, and carbon dioxide on microalgae growth in tubular photobioreactor was explored. A factorial experiment with three replications was carried out with different amount of NaNo3 (0.75, 15, and 3mM), CO2 (0.2, 0.35, and 0.5Lit /S) and light intensity (150, 200, and 250 µ.mol.photon/m2.s). The results showed that the growth of microalgae significantly increased by increasing CO2 and NaNO3 quantities (at p
    Keywords: Carbon dioxide, Photobioreactor efficiency, Microalgae, Light, Sodium nitrate
  • Saberi M., Dehghan. M. R.*, Alimohamadi. M. R., Alipour. H Page 105
    This study was carried out to investigate the allelopathic effects of Eucalyptus camaldulensis on germination and early seedling growth of Festuca arundinacea under laboratory condition in order to determine the effect of pretreatments with gibberellic and salicylic acids on decreasing the destructive effects of allelopathic compounds. The chemical stimulators used in this study included: three levels of gibberellic acid (125, 250, and 500 ppm), three levels of salicylic acid (100, 200, and 300 mg/L) and 5 levels of allelopathic compounds of Eucalyptus camaldulensis (0, 25, 50, 75, and 100 %). The experiment was carried out in a factorial completely randomized design with four replications. The obtained data was analyzed using MSTAT-C software and the comparison of means was performed by Duncan test. The results of variance analysis and comparison of means indicated that Eucalyptus camaldulensis extract had inhibitive effect on germination and the early seedling growth of Festuca arundinacea. Early seedling growth of Festuca arundinacea was increased by the pretreatment of seeds in chemical stimulators. The highest effect on growth parameters belonged to gibberellic acid. The interaction effects of allelopathic levels and pretreatment with chemical stimulators were significance on the germination percentage and speed, root, shoot and plant length, and the seed vigor index.
    Keywords: Allelopathy, Eucalyptus, Germination, Chemical stimulators, Festuca arundinacea
  • Farkhani. B.*, Delkhosh. B.*, Shiranirad. A. H., Behjati. S Page 121
    In an attempt to study the effect of different amounts of zeolite and nitrogen on the agronomic traits of sunflower at different planting dates, a factorial experiment with three replications was carried out in a randomized complete-block design in Qazvin Agricultural Research Station in 2011. The experiment factors included: three planting dates (D1: 5 May, D2: 20 May, and D3: 4 June, 2011), three levels of nitrogen (N1: 50 kg/ha, N2: 75 kg/ha, and N3: 100 kg/ha), and two levels of zeolite (Z1: 0 t/ha and Z2: 10 t/ha). Farrokh cultivar was planted in this design. The analyzed traits in the experiment included the economic yield of the seed, the biological yield, oil yield, and the harvest index. The results indicated that the highest seed yield (3188 kg/ha) belonged to the first planting date with 100 kg/ha nitrogen and 10 t/ha zeolite and the lowest seed yield (740 kg/ha) related to the third planting date with 50 kg/ha nitrogen in the absence of zeolite. The highest harvest index (22/96 %) was obtained from the first planting date.
    Keywords: Sunflower (Helianthus annuus L.), Zeolite, Harvest index, Yield, Nitrogen
  • Mahdavi Fikejvar. E., Sarikhani. H.*, Tabaei Aghdaei. S. R Page 135
    Glossy buckthorn (Frangula alnus), one of endangered medicinal plants, is native to the northern parts of Iran. The present study was carried out in an attempt to investigate and eliminate the physical and physiological dormancy in glossy buckthorn seeds. First, seed viability was analyzed by means of triphenyl tetrazolium chloride test. Then, the permeability and the presence of resistant tissues in the seed crust were analyzed. The mechanical and chemical scarification treatments, respectively with sand paper, knife, and concentrated sulfuric acid (for 2, 4, 8, 20, and 30 minutes), were used to break the physical dormancy of the seeds. For breaking deep physiological dormancy, different concentrations (125, 250, and 500 mg/l) of gibberellic acid and potassium nitrate (100, 200, and 400 mg/l) along with the selected scarification treatments (sharp knife, sand paper, and sulfuric acid) were applied. To determine the chilling requirements, the seeds were treated for 75, 81, 86, 96, and 101 days at 5 ◦C in humid conditions and were then planted. The results of the tetrazolium test confirmed the viability of a high percentage of the seeds. Furthermore, the microscopic analyses illustrated the presence of sclereid layers in the seed crust. The mechanical scarification (with sand paper and knife) and sulfuric acid (30 minutes) treatments significantly increased the permeability of the seed crust. Analyzing the interaction effect of seed crust scarification and chemical treatment for breaking deep physiological dormancy confirmed the significant effect of the scarification treatment with sand paper and knife. Furthermore, the gibberellic acid treatment at 500 mg/l concentration had the greatest impact on breaking the deep physiological dormancy. Analyzing the impact of stratification time on seed germination revealed that the time required for the stratification was more than 100 days.
    Keywords: Glossy buckthorn, Seed dormancy, Physical, chemical scarification, medicinal plants, Gibberellic acid, Potassium nitrate, Germination
  • Amini. B.*, Hakimi. M., Shabanian. N., Mosleh Arani. A., Kiani. B., Ghiyaseddin. H Page 149
    In order to determine the most appropriate amount of exposure and irrigation for the breeding of wild pistachio (Pistacia atlantica zohary) seed plants in the nursery, the effect of three light treatments (100, 50, and 20%) with four replications (0, two, five, and ten days irrigation) on seed plants was explored in the first year of planting, in a split-plot design in which light comprised the main plot and the irrigation treatments formed the sub-plots. The results obtained at the end of a growing season indicated that the impact of different light treatments was significant for the seed germination (at 5% level), the height and diameter growth traits, and the number of seedling, subsidiary branches, and leaves (scattered at 1% level). The effect of different irrigation treatments on germination traits, subsidiary branches, leaves, the collar diameter (at 1% level), and the growth height (at 5% level) was significant. Furthermore, the interaction effect of light and irrigation was significant for the buds, subsidiary branches, and diameter and height growth yields (at 1% level) as well as the number of leaves (at 5% level). The maximum number of buds, leaves, subsidiary branches, and diameter and height growth belonged to 100% light and two days irrigation treatments. The study was carried out on wild pistachio seed plants during the first year of growth. To monitor the changes in the results, the study should continue until the seedlings are planted in the field.
    Keywords: Irrigation, Pistasia atlantica, Quantitative characteristics, Light