فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 27 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود مهدوی، افسانه برنجکار صفحات 1-17
    همزمان با رشد شتابان شهر نشینی در نیم قرن اخیر، تغییر کاربری اراضی روستایی نیز شدت گرفت. تراکم جمعیت، کمبود زمین، شهر را ناگزیر به توسعه، به سمت اراضی پیرامونی هدایت می نمایند. شهر نیز با رشد افقی خود به سمت روستاهای حاشیه که در محل بلافصل آن واقع شده اند حرکت کرده و اراضی روستایی را در خود حل می کند و با گذشت زمان روستاها به صورت کامل توسط شهر بلعیده می شوند. در طی این فرآیند رفته رفته اراضی روستایی نیز تغییر کاربری داده و نمادهای شهری در آن ظاهر و در نهایت در شهر ادغام می شود. این روند نیز همچنان ادامه دارد و سایر روستاهای اطراف شهرنیزدر امان نمی باشند و با گذشت زمان به شهرمی پیوندند. بدین صورت خزش شهری یک گسترش نامنظم و پراکنده را در پیرامون خود ایجاد کرده و اراضی روستایی را تغییر کاربری می دهد. هدف از انجام این پژوهش بررسی روند تغییرات اراضی روستایی پیرامون شهر بندر انزلی است که درطی فرآیند توسعه فیزیکی شهر تغییر کاربری داده و درمحدوده شهر ادغام شده اند. از روش هایمیدانی و کتابخانه برای جمع آوری اطلاعات لازم استفاده شده و همچنین از نرم افزارExcel برای رسم نمودار و انجام محاسبات و از نرم افزارGIS برای رسم نقشه ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، شهر بندر انزلی به عنوان تنها نقطه شهری در شهرستان به عنوان کانون جذب جمعیت مهاجر، اعم از روستاها و شهرهای اطراف می باشد. این روند درطی نیم قرن اخیر شهر را با افزایش جمعیت و کاهش اراضی مواجه ساخته و شهر ناگزیر به سمت اراضی روستاهای اطراف توسعه می یابد که در طی این روند شهر بندر انزلی چهار روستا از روستاهای اطراف چون سوسر، نویر، شاهور وکولیور را درخود ادغام نموده و همچنین روستاهای بشمن و طالب آباد که در حاشیه شهر واقع شده اند از این قاعده مستثنی نبوده و بخش زیادی از اراضی روستاها تغییر کاربری یافته و به سازه های شهری تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: خزش شهر، تغییر کاربری اراضی، مهاجرت، شهرستان بندر انزلی
  • زهرا پیشگاهی فرد، علی امیری، سلمان انصاری زاده صفحات 19-34
    حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری جلوه ای از دموکراسی و حجم مشارکت آن ها بیانگر اعتقاد آن ها به تاثیر آراء فرد بر سرنوشت کشور است. در ایران که هنوز احزاب سیاسی جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده اند به سختی می توان یک تحلیل جغرافیایی از انتخابات ریاست جمهوری را بر مبنای دیدگاه های حزبی مردم ارائه کرد. بر همین مبنا هدف مقاله حاضر تحلیل نقش اشخاص و گروه های منتسب به آن ها در دوره های اول تا نهم ریاست جمهوری در استان لرستان و مطالعه مشارکت انتخاباتی و الگوی رفتاری مردم این استان است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی - تحلیلی با تکیه بر اطلاعات پیمایشی است و برای نشان دادن الگوی رفتار مردمی در انتخابات از سیستم اطلاعات جغرافیایی نیز استفاده شده است. نتایج پژوهش بر اساس تحلیل های آماری نشان می دهد با وجودی که میزان مشارکت مردم در این استان نسبت به سایر استان های کشور از رتبه بالایی برخوردار است، اما تمایل سیاسی مردم به جناح های سیاسی در شهرستان های مختلف استان در دوره های مختلف روند یکسانی را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، انتخابات ریاست جمهوری، مشارکت انتخاباتی، رفتار انتخاباتی، احزاب
  • علی شماعی، اوات عبدالهی، محسن یوسفی فشکی صفحات 35-51
    استراتژی توسعه شهری (CDS) فرایندی است که چشم انداز بلندمدت توسعه همه جانبه شهر را مشخص می سازد. در این طرح ها علاوه بر رویکرد کالبدی بر تقویت اقتصاد شهر، حفظ محیط زیست ، ارتقاء ساختار شهر نیز تاکید داشته و برنامه های کوتاه مدت اجرایی مسیردستیابی به اهداف برنامه تعیین می گردد. مشارکت مردم، برنامه ریزان و مدیران شهری در کلیه مراحل تهیه، اجرا و نظارت از معیارهای تحقق پذیری این استراتژی است. سردشت از جمله شهرهایی است که رویکرد حاکم بر برنامه ریزی آن؛ رویکرد بالا به پایین بوده که مشارکت مردم در توسعه شهری ضعیف می باشد. هدف این پژوهش شناخت نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها شهر بر اساس رویکرد فوق است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از مدل SWOTبه منظور ارائه استراتژی های مناسب است. بدین منظور در پژوهش حاضر، عوامل اصلی تاثیرگذار بر توسعه شهر با استفاده از پرسش نامه توسط کارشناسان شهری و شهروندان شناسایی شده و پس از ارزیابی و تشکیل ماتریس SWOTو وزن دهی عوامل مذکور استراتژ ی های مناسب ارائه شده است. نتایج حاصله از ارزیابی نشان می دهد که مناسب ترین استراتژی توسعه شهر سردشت SO (استراتژی های توسعه ای) با مشارکت فعال مردم است.
    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شهری (CDS)، برنامه ریزی شهری، مشارکت مردمی، مدل SWOT، شهر سردشت
  • محمد باسط قرشی میناآباد، نصرالله مولایی هشجین، مهرانگیز یعقوبی صفحات 53-77
    نواحی روستایی با کارکردهای مختلف، شبکه ای به هم پیوسته از تعامل بین انسان و محیط هستند که در طی زمان و متاثر از عوامل و نیروهای درونی و بیرونی دچار تغییر و تحولات می  شوند که این امر طی دو فرآیند مبتنی بر حرکت طبیعی (ارگانیگ) و برنامه  ریزی از پیش اندیشیده شده اتفاق می افتد. در دهه  های اخیر توسعه فعالیت  های خود جوش گردشگری یکی از عوامل مهم در تغییر و تحول سکونتگاه  های روستایی بوده است که این فعالیت  ها تحولاتی عمیق و بنیادی را در ابعاد مختلف و بخصوص جنبه  های کالبدی روستاها بجا گذاشته اند. روستاهای گردشگر پذیر شهرستان رضوانشهر نیز با وجود جاذبه  های متنوع گردشگری، در سال  های اخیر، با جذب گردشگر، دچار تحولات مختلفی شده اند. در مقاله حاضر که با هدف تبیین پیامدهای ناشی از توسعه گردشگری در روستاهای گردشگر پذیر شهرستان رضوانشهر تدوین گردیده، سعی شده به این پرسش که عوامل اصلی ایجاد پیامدهای متاثر از توسعه گردشگری درسکونتگاه  های روستایی از دیدگاه جامعه نمونه کدامند؟ پاسخ داده شود تا از این طریق ابعاد و شاخص  های گردشگری پایدار روستایی تعریف شده و در نهایت مدل مفهومی مناسبی برای توسعه گردشگری در مناطق روستایی ارائه گردد. روش تحقیق نیزدراینمطالعهتوصیفی-پیمایشی مبتنی بر تکمیل پرسش نامه بوده است. بدین منظور با بهره  گیری از فرمول کوکران برای358 سرپرست خانوار از 23 روستای گردشگر پذیر شهرستان رضوانشهر بوده و تمامی مدیران محلی و 8 نفر از مسئولان دولتی پرسش نامه تدوین و تکمیل شده است. نتایج به دست آمده از داده  ها نشان می دهد که از دیدگاه جامعه نمونه و مشاهدات صورت گرفته، در شیوه ساخت و ساز، چشم انداز طبیعی روستا، کاربری زمین، مسایل زیست محیطی پیامدها منفی بوده است ولی پیامدهایی مانند ایجاد اشتغال، مستحکم  سازی ساختمان، توسعه زیر ساخت  ها و افزایش آگاهی  های مردم بومی، پیامدها مثبت ارزیابی شده است و در مجموع پیامدهای مکانی  - فضایی در روستاهای ساحلی و کوهستانی بیشتر از روستاهای جلگه ای وکوهپایه ای بوده که برای کاهش اثرات منفی و افزایش اثرات مثبت مدل برنامه ریزی راهبردی مشارکتی همراه با نظام مدیریتی یکپارچه جهت حفظ و توسعه محیط روستا به عنوان بهترین راهبرد معرفی می  گردد.
    کلیدواژگان: تبیین، پیامد، مکان، فضا، گردشگری، گردشگری روستایی، رضوانشهر
  • حسن احمدی، یعقوب اسماعیل زاده صفحات 75-95
    رشد سریع شهرنشینی در کشورهای جهان سوم باعث برهم خوردن تعادل منطقه ای می گردد. در این میان اتخاذ برخی سیاست های اقتصادی باعث جذب امکانات به چند منطقه محدود و عقب ماندگی بسیاری مناطق دیگر می گردد. اهداف این مقاله بررسیعدم تعادل منطقه ای در استان تهران و همچنین ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش این عدم تعادل ها می باشد. روش تحقیق مبتنی بر روش تبیینی می باشد که با بهره گیری از مدل تاکسونومی و با استفاده از 36 شاخص اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و زیربنایی به تحلیل این نابرابری پرداخته شده است. در این میان مهمترین سوال های تحقیق عبارتند از: سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان تهران تا چه میزان است؟ با اتخاذ چه راهکارها و سیاست هایی می توان در راستای تعادل و توازن بیشتر میان شهرستان های استان تهران گام برداشت؟ نتایج تحقیق نشان از وجود نابرابری در میان شهرستان های استان تهران دارد. شهرستان شمیران باجذب اکثر امکانات، با امتیاز 0. 4427 به عنوان برخوردار ترین شهرستان و شهرستان قدس نیز با امتیاز 0. 9829 محروم ترین شهرستان استان محسوب می گردد. در نهایت در جهت کاهش عدم نابرابری های منطقه ایپیشنهاداتی از جمله تمرکز زدایی منابع و تصمیم گیری، بهره گیری از رویکردهای مدیریت یکپارچه و توزیع عدالت در فضا ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: عدم تعادل منطقه ای، مدل تاکسونومی، برنامه ریزی منطقه ای، استان تهران
  • حمید برقی، رقیه تازیکی صفحات 97-107
    دهیاری از نهادهای جدید در توسعه روستایی است که در دهه اخیر جهت اداره و مدیریت توسعه روستایی ایجادشده است. اگر توسعه بر مبنا نیاز مردم انجام شود،مناسب تر و صحیح ترخواهد بود که این کار در سطح محلی توسط دهیاری ها انجام گردید. از این رو دهیار به عنوان نماینده دولت در روستاها و نهادهای مردمی و محلی نقش بسزایی در حل و فصل مشکلات و مسایل روستاییان به دولت بر عهده دارد. هدف تحقیق حاضر که در دهستان استرآباد شمالی شهرستان گرگان صورت گرفته است، بررسی میزان تاثیر مشارکت و عملکرد دهیاران در توسعه اجتماعی و کالبدی روستاها است. برای رسیدن به این هدف از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 4 روستای دارای دهیاری فعال در این دهستان با 595 خانوار است که براساس فرمول کوکران، حجم نمونه 210 نفر انتخاب شده است. ابزار تحقیق، پرسش نامه بوده که روایی آن براساس نظر گروهی از متخصصان تایید گردید، و برای تعیین میزان پایایی مقیاس اصلی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ به میزان (0. 86) استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل شدند. در تحلیل داده ها برای بررسی رابطه معنی دار بودن بین عملکرد دهیاران و توسعه اجتماعی و فرهنگی و کالبدی روستاها از آزمون تی تک نمونه ای و تی زوجی استفاده گردید. و برای تعیین رتبه توسعه روستاها را در زمینه های اجتماعی و کالبدی در قبل و بعد از مشارکت و عملکرد دهیاران از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که میزان توسعه روستاها در زمینه های اجتماعی و کالبدی بعد از مشارکت و عملکرد دهیاران بیش از حد متوسط است. و همچنین در هر دو شاخص اجتماعی و کالبدی- زیست محیطی توسعه روستاها با مشارکت دهیاران در روستاها رابطه معنی داری در سطح 99 درصد دارد. و مولفه های کالبدی- زیست محیطی بعد از مشارکت دهیاران با میانگین 5. 12 بیشترین رتبه را درتوسعه روستاها از مشارکت و عملکرد دهیاران را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: عملکرد دهیاران، توسعه اجتماعی و فرهنگی، توسعه کالبدی و زیست محیطی، شهرستان گرگان
  • سیده عاطفه قاسمی، فرخ مشیری، آیت الله ممیز صفحات 109-137
    ایران کشوری درحال توسعه است که دائما پروژه های اقتصادی گوناگون درمناطق مختلف آن اجرا می شود. غالب این پروژه ها (نظیر احداث سدها، تاسیسات اتمی و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی) در مقیاس بزرگ تاثیرات شدید اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و محیطی- اکولوژیکی برمناطق پیرامونی خود می گذارند. عدم ملاحظه به شرایط پایداری اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی این پروژه ها سبب شده تا کیفیت زندگی ساکنان مناطق اجرای طرح ها با خطر مواجه گردد. منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی در جنوب استان بوشهر یکی از مناطق است که به منظور استفاده از میدان گازی پارس جنوبی در سال 1377 تاسیس گردید. ورود چنین صنایع و ساختارهای مدرنی به جوامعی با ساختارهای سنتی بدون در نظر گرفتن ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن، پیامدهای گوناگونی به همراه داشته است. هدف اصلی این پژوهش تحلیل اثرات فضایی منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی بر سکونتگاه های منطقه عسلویه است. پرسش اصلی این است که ورود صنعت به این منطقه چه پیامدهای داشته و این پیامدها چه تاثیراتی بر توسعه پایدار اجتماعات محلی گذاشته است. این پژوهش یک بررسی پیمایشی از نوع توصیفی است. بر این اساس جامعه آماری تحقیق 150 نفر، می باشد در جمع آوری داده ها از روش مصاحبه، مشاهده و پرسش نامه استفاده شده است. پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ و در روایی از دیدگاه های صاحب نظران و اساتید استفاده گردیده است. یافته ها نشان می دهد حضور صنعت و گسترش سریع تحولات صنعتی در منطقه پیامدهای مختلفی در سطوح مختلف اجتماعی، اقتصادی، کالبدیو زیست محیطی به همراه داشته است و منطقه را با معضلات جدی مواجه کرده است. شواهد نشان می دهد اجتناب کردن از این مشکلات در صورت داشتن برنامه ریزی فرابخشی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: تحلیل اثرات، توسعه صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی، اثرات فضایی
  • علیرضا خواجه شاهکوهی، عبدالحمید نظری، زهره ستاری صفحات 139-151
    کیفیت زندگی می تواند متاثر از عوامل و مولفه های زیادی باشد که برخی از این عوامل مربوط به پایگاه اجتماعی - اقتصادی روستاییان (نظیر سطح تحصیلات، درآمد و…) ، برخی مربوط به دسترسی به خدمات و زیرساخت های روستایی (نظیر راه، حمل و نقل عمومی، خانه بهداشت، درمانگاه و…) و برخی دیگر نیز مربوط به ویژگی های شخصی و فردی افراد (نظیر سن، جنس، وضعیت تاهل و…) می باشد. پژوهش حاضر با هدف سنجش عوامل موثر بر کیفیت زندگی روستاییان در شهرستان گمیشان انجام شده است که بدین منظور از روش توصیفی- تحلیلی و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را سرپرستان خانوار ها در روستاهای شهرستان گمیشان تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و روش تعیین حجم نمونه کوکران تعداد 252 نفر سرپرست خانوار انتخاب و پرسش نامه به صورت تصادفی ساده بین آن ها توزیع شده است. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. از آزمون آماری رگرسیون چندمتغیره و ضریب همبستگی اسپیرمن جهت سنجش میزان تاثیرگذاری عوامل مذکور بر کیفیت زندگی روستاییان استفاده شده است که یافته های به دست آمده نشان دهنده تاثیرگذاری تا سطح 99 درصد در بخش مولفه های پایگاه اقتصادی- اجتماعی، 95 درصد خدمات و زیرساخت های روستایی و تاثیرگذاری پایین وضعیت اجتماعی بر کیفیت زندگی روستاییان است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، روستاییان، شهرستان گمیشان
  • اسماعیل نصیری صفحات 153-168
    سکونتگاه های غیر رسمی نماد فضایی و کالبدی فقر در میان فضاهای شهری است. فقر شهری مجموعه ای از فقر انتقال یافته از جامعه روستایی (توسط مهاجران به شهر) و نیز فقر تولید و باز تولید شده در جامعه شهری (توسط جابجایی های درون شهری) را در بر می گیرد. یکی از راهبردهای بهبود فقر شهری توجه به اجتماعات محلی است. رویکرد توسعه اجتماع محور طی دهه 1990 به طور جدی با پیشگامی بانک جهانی در تحقق بخشیدن به اهداف کاهش فقر شهری به کار گرفته شد. این رویکرد توجه عمده اش معطوف به عملکرد و واکنش بخش مردمی است و به عنوان نظامی مشارکت جو، هدایت کننده و تسهیل گر توسعه محلی در سکونتگاه های غیررسمی است. دراین جهت هدف از تحقیق حاضر بررسی چالش های فقر شهری در سکونت گاه غیررسمی (در محله بی سیم زنجان) و ارائه راهبردهای رویکرد توسعه اجتماع محور بوده است که از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است و نیز روش گردآوری اطلاعات اسنادی و میدانی بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق حاضر پرسش نامه، مصاحبه، مشاهده و مطالعات میدانی است که با استفاده ازآزمون های آماری پارامتری و ناپارامتری شاخص های تحقیق بر روی 380 نفر از سرپرستان خانوار مورد ارزیابی واقع شد. نتایج تحلیل آماری از شاخص های مورد بررسی بیانگر شرایط نامساعد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی و دسترسی به خدمات شهری در محدوده مورد مطالعه است. همبستگی پیرسون بین عدم مشارکت و فقر شهری برابر با 121% ارزیابی شده است. نتایج آماری نشان داد که توجه به دیدگاه مردم با ضریب Beta=0. 43 و تعامل و مشارکت مردم درتصمیم گیری و اجرای برنامه ها (2. 9=t) ،توجه به رویکرد برنامه های اجتماع محور را در سیاست های کاهش فقر شهری را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: فقر شهری، اسکان غیر رسمی، محله بی سیم، چالش ها، توسعه اجتماع محور، راهبردها
|
  • Masood Mahdavi, Afsaneh Berenjkar Pages 1-17
    Along with the increasing growth of habitation in cities in the recent half century, the alteration of the rural landuse has also increased.The density of population and scarcity of lands inevitably lead to the development of the cities and extend themtoward the peripherallands.With its horizontal growth,the city moves toward the peripheral villages which are situated in its immediate location, and absorbsthe rural lands in itself and as the time passes,the villages will be completely swallowed by the cities.During this process,the rural lands gradually undergo a change in their application as some urban symbols appear in them and they finally get merged with the cities.As a result,sprawlingcitycreates a disordered and dispersed development of the city around itself and changes the application of the rural lands.The main purpose of the present research is toreview the process of the transformation of the rural lands around the Anzali Port which have undergone a change in the application during the process of the physical development and have been annexed to the city’s territory. The field research method and library documentation were used for the collection of information,and the Excel application was used for drawing the graphs and doing the calculations while the GIS and Autocad applications were used for drawing the maps.The results of the research indicate that the Anzali Port is the only urban center in the town which attracts the immigratingpopulation,including the adjacent villages and cities.During the recent half century,this process has decreased the city’s population and its lands and the city inevitably develops toward the lands of the adjacent villages. Throughout this process, the Anzali Port has merged four villages in its proximity including Sousar, Navir, Shahvar and Koulivar while the Bashman and Talebabad villages which are located in the peripheries of the city are not exceptions to this rule as the majority of their lands have undergone a change in used and turned into urban constructions.
    Keywords: sprawl city, change of land use, migration BandarAnzali City
  • Zahra Pishgahi Fard, Ali Amiri, Salman Ansarizadeh Pages 19-34
    The people in the presidential election a manifestation of democracy and their participation volume represents a person believed to influence the vote on the fate of the country. Not in the true position of political parties find themselves can hardly have a geographical analysis of presidential elections based on party people offered comments. The aim of this paper analyzes the role of base individuals and groups affiliated with them in the first period to the ninth president in Lorestan province and electoral behavior described is the people of this province. Methods used in the analytical - descriptive study relying on survey data and to demonstrate the behavior patterns of people in the election of the GIS has been used. The results based on statistical analysis shows that although the turnout rate in the province than other provinces of the country has high rank, but the political willingness of people to the political party in a different city in the province of the same trend in different periods does not show.
    Keywords: small town, rurban, rural development, Borujerd city
  • Ali Shamaee, Avat Abdollahi, Mohsen Yousefi Pages 35-51
    City development strategy (CDS) process to determine the long-term vision of development. In this study, in addition to physical approach to strengthen the city's economy, protect the environment, improve the structure of the city has also emphasized And short-term plans to achieve the operational objectives of the program is determined. Public participation, City planners and managers at all stages of preparation, implementation and monitoring of standards realization of this strategy. Sardasht of the cities that govern the planning approach, top-down approach that public participation in urban development is weak. The aim of this study is to understand the strengths, weaknesses, opportunities and threats in accordance with the above approach. Analytical method using SWOT model to provide appropriate strategies. In the study, the main factors affecting the development of the city by urban experts and citizens were identified using a questionnaire and after the appraisal and SWOT matrix and weighting factors are given appropriate strategies. The results of the evaluation showed that the most appropriate development strategy Sardasht SO (strategy development) with active participation of the people...
    Keywords: City Development Strategy (CDS), Urban Planning, public articipation, SWOT model, Sardasht
  • Mohamadbaset Ghoreshiminabad, Nasrollah Molaeihashjin, Mehrangiz Yaghoubi Pages 53-77
    Rural areas with various functions, a network of interaction between man and the environment, which affected during the period of internal and external factors and the forces of change and developments that this process is based on two natural movement and planning the thought of what is happening in recent decades developing their activities Josh Tourism is one of the most important factors in the change and transformation of a village, which is the fundamental and deep developments in various" and mainly sub anatomical aspects to villages.Rezvanshahr tourist villages of this city are not Mstsny so that a variety of attractions, in recent years, we have witnessed different changes in these areas. The present paper, which aims to establish the consequences development tourism in the villages of tourists to formulate Rezvanshahr city, has been trying to the question of the main elements of the consequences of the creation of developing tourism village, from the point of view of society are example? The answer is given to the dimensions and indicators of sustainable tourism village defined and finally the conceptual model for tourism development in rural areas, provided. The research method in this study -a survey questionnaire was based on. Therefore, using Cochran's formula for tourists are 351 households from 23 villages Rezvanshahr city and all local administrators group and 8 cases of government officials and the questionnaire has been completed.The results obtained from the data shows that the society and observations, researcher in the manner of construction the rural landscape, Land use, environmental issues, but negative consequences, but such as job creation, strengthen the building, infrastructure development, raising awareness of indigenous people on the positive consequences, and consequences of a total of space - in the More coastal and mountain villages of the plains and foothillsthat to reduce the negative effects and increase the positive effects of strategic planning model partnership with an integrated management system for preserving the environment and the development of the village as the best strategy will be introduced.
    Keywords: Explanations, Consequence, Place, space, Tourism, rural tourism, Rezvanshahr
  • Hassan Ahmadi, Yaghoub Esmaeilzadeh Pages 75-95
    Quick development in urbanization causes regional imbalance in developing countries. Adoption of some economic policies causes attraction of facilities to some regions and lag of more other regions.
    The goals of this article is studying regional imbalance in Tehran province and also offering suitable solutions to reduce this imbalance. Research method used in this article is explanatory method .Using taxonomy model and 31 economic, social and cultural indicators, this imbalance has been analyzed.
    Hypothesis of this research is:- It seems that Tehran County has a great influence in regional imbalance of Tehran province.
    - Decisions of economic planners and policy makers causes exacerbation of regional imbalance in Tehran province.
    Results of this article indicate existence of inequality in Tehran province. Shemiran County with attracting more facilities is most developed, and Ghods County is the worst under developed county. At the end of this article, has been tried to offer solutions to decrease the inequalities like, paying attention to deprived regions of province and utilization of growth opportunities.
    Keywords: Tehran province, Regional imbalance, Taxonomy, Regional policy, making, Regional planning
  • Hamid Barghi, Roghayeh Taziki Pages 97-107
    Dhyary of new institutions in rural development in the last decades has created the Office of Management and Rural Development. If the development is done based on the needs of the people, would be more appropriate and correct that the local level is done by Dhyary. However Dhyary as government representative in the villages and local people and institutions play an important role in resolving the problems of the rural population . The purpose of this study in rural district of northern Astarābād of Gorgancitywas to examine the influence of dhyaran's partnership & operation in the social development & Skeletal of villages To achieve this objective, descriptive - analytical study is used. The study population consisted of four villages with active Dhyary in the district with 595 Family on the basis of the Cochran formula, 210 samples were selected. Research tool,was a questionnaire that its validity was confirmed by the group of experts and for determining the reliability measure of Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire (86/0) was used. Data were analyzed using spss software. In analyzing the data to examine the relationship between the significant Dhyary's operation and social and cultural development & physical rurals was used single-sample t-test and t-test voice. And to determine the level of development rurals in the fields of social and physical before and after Partnership & Operation of dhyaran the Friedman test was used. The results of study show the level of development rurals in the fields of social and physical after Partnership & Operation of dhyaran is over. In both indicators, as well as social and physical-biological  environment, rural development, with the participation of Dhyary has significant relation at the level of 99 percent. The indicators of physical - biological  environment after Partnership of dhyaranappropriated averaging 5/12 the highest rated at the Development of Partnership & Operation dhyaran.
    Keywords: Operation dhyaran, social, cultural development, physical Development, Biological Environment, Gorgan Town Ship
  • Seyedeh Atefeh Ghasemi, Farokh Moshiri, Ayatollah Momayez Pages 109-137
    Iran is a developing country in which different economic projects are being implemented. Too often, these projects such as building dams, atomic installations, and creation of special economic zones, have very dire social, cultural, economic and ecologically environmental effects on the surrounding regions in a large scale. Since the social, cultural, economic and ecologically environmental sustainability of these projects are not considered, the life quality of dwellers in the project regions is in danger. Special economic zones of South Pars is one of these regions which was established in 1998 in Southern Boshehr Province in order to use the gas square of South Pars. The emergence of these industries and modern structures in societies with traditional structures regardless of their social and cultural dimensions will result in various consequences. The main purpose of the present research is the analysis of the spatial effects of special economic zones of South Pars on the dwellings in Asaloyeh. The main question of the present research asks what the consequences are with the emergence of industry and what effects these consequences have on the sustainable development in the social communities. The research is descriptive-analytic. Accordingly, the population consists of 150 persons. Interview, observation, and questionnaire have been used to collect data. The reliability and validity of the questionnaire were estimated by cornbach alpha and expert opinion, respectively. The findings indicate that the emergence of industry and the fast expansion of industrial developments in the region has brought up different consequences at various social, economic, spatial, and environmental effects, and the region has been encountering serious problems. The evidence reveals that it is possible to avoid these problems through extensive planning.
    Keywords: Analysis of the effects, industrial development, special economic zone of South Pars, spatial effects
  • Alireza Khajeh Shahkoohi, Abdolhamid Nazari, Zohreh Satari Pages 139-151
    Quality of life can be influenced by factors, and be a lot for some components of the factors related to the socio-economic base of the villagers (such as level of education, income, etc.), Some related to access to services and infrastructure for rural areas (such as public transport, roads, health clinics and homes ...) and others, as well as related to personal and individual characteristics (such as age, sex, marital status, etc.) can be fitted. The present study aims to assess the factors affecting the quality of life of the villagers has been carried out in the city in gomishan of analytical and descriptive field navigation method is used. As well as the statistical community in this city that are densely populated villages gomishan research using the method of the household of the number n = 252 Cochran administrator they are randomly selected and simple questionnaire is distributed between them. The collected data has been collected, through the analysis of SPSS software have been fitted. regression test and Spearman correlation coefficient for the foregoing factors influencing rate of assessment on the quality of life of the villagers has been used on the show, obtained for the social base influencing the economic level to 99%, 95% of the services and the infrastructure of rural and social status on the quality of life influencing down the villagers.
    Keywords: Quality of Life, economic, social base, the villagers, Gomishan
  • Esmaeil Nasiri Pages 153-168
    Informal settlement is speacial and physical poverty mark in urban space. Urban poverty is collection translated poverty from rural society (by migration to city) and poverty produced in urban (by movement intercity).on of strategies for well-being is Attention to Approach community. Approach develop community in 1990 decide with world bank for Reduce of urban poverty. This approach important attention to function and people section and is a partnership, guidance development local in informal settlement. This article will attention with research of urban poverty challenges in informal settlement with necessity approach community.Data received from questioner and lab study and used to statistical test and person metod and spsssowthwar ,research indices on 380 person of guardian Asessmend. Result from statistical analysis show that: undesired position economic, social, physical, and Access to service urban person test pearson test between unpartenyship and urban poverty is 0/21 and statistical results show: attention to people approach with Beta=0/43 and partenship of people in make decision and carrying program (t=2/9) will be necessity of approach community in reduce of urban poverty.
    Keywords: Irrigation systems, cropping pattern, yield, Miandoab County