فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 19 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصغر نظریان، محمود رحیمی صفحات 1-11
    اسکان غیر رسمی همراه با بزرگتر شدن شهرها در ایران پدیده ای رو به رشد است اکنون سرعت توسعه شهری از ظرفیت و توانایی شهرداری ها و دولت در گسترش زیرساخت ها و ایجاد اشتغال سبقت گرفته است. در نتیجه پدیده اسکان غیر رسمی به سرعت و به صورتی بی قاعده گسترش یافته است. با توجه به بررسی های انجام شده در سکونتگاه های غیر رسمی سنندج در استان کردستان، مشخص می گردد که اکثر مهاجرت ها به بافت های حاشیه ای شهر سنندج از روستاها بوده و به دو دلیل اقتصادی و امنیتی (در طول مدت زمان جنگ ایران و عراق و ناامنی های درون استان) صورت گرفته است. و در بررسی طرح های جامع و تفصیلی شهر سنندج، مشاهده می گردد که برای اقشار کم درآمد شهری جایگاه مناسبی دیده نشده است و به عبارتی جای آنان در مطالعات انجام شده خالی است. لذا یکی از علت های به خارج راندن اقشار کم درآمد شهری به حاشیه شهرها و ساکن شدن در خارج از محدوده را می توان عدم توجه به نیاز مسکن این قشر در طراحی برنامه های رسمی دانست.
    در این مقاله ضمن شناسایی مهم ترین مشکلات کالبدی موجود در سکونت گاه های غیر رسمی سنندج با استفاده از روش ماتریس همبستگی میزان ارتباط شاخص ها با یکدیگر بررسی شده است و نتایج نشان می دهد که اصلی ترین مشکل موجود در محلات حاشیه ای سنندج، درصد بالای استفاده از مصالح کم دوام و غیرمتعارف در ساخت و ساز ساختمان ها است و مشکل بعدی پایین بودن متوسط مساحت قطعات مسکونی می باشد. و سپس با استفاده از تکنیک SWOT، بخش مسکن غیر رسمی سنندج مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه غیر رسمی، مشکلات کالبدی، ماتریس همبستگی، سنندج
  • صدیقه لطفی، سید معصومه میرابوطالبی صفحات 12-24
    امروزه پدیده گردشگری از یک پدیده ساده دید و بازدید فراتر رفته و ابعاد و اهمیت ویژه ای یافته است به همین دلیل ارزیابی علمی اثرات مثبت و منفی آن نقش مهمی در ادبیات گردشگری جهانی دارد. با توجه به وضع موجود و رشد و رونق این صنعت در کشور و استان های شمالی، این مقاله با هدف ارزیابی اثرات توسعه گردشگری در شهرستان رامسر پرداخته تا با کاربست مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و دلفی به ارائه یک استراتژی کارآمد در شهرهای شمال ایران دست یازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر ماهیت و روش کار پژوهش تحلیلی- توصیفی بوده است. از ابزارها و تکنیک های آماری جهت طبقه بندی، نمونه گیری،آزمون فرضیات و تجزیه و تحلیل استفاده شده و در نهایت با استفاده از تکنیک ها و مدل های فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و مدل دلفی جهت ارائه استراتژی کارآمد و برنامه ریزی اصولی و مناسب استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آسیب های ناشی از رشد ناهماهنگ گردشگری شهری و روستایی به محیط زیست و طبیعت شهرستان بسیار بوده و تنها گزینه مناسب جهت پایدار ساختن و عدم وارد آمدن صدمات به محیط زیست منطقه رشد گردشگری تلفیقی (شهری - روستایی) است.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، میراث طبیعی، گردشگری پایدار، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، رامسر
  • نورالدین عظیمی، نصرالله مولایی هشجین، اردشیر عاشقی صفحات 25-37
    یکی از اقدامات مهمی که در زمینه توسعه و پیشرفت نقاط روستایی در ایران طی سال های اخیر صورت گرفته، تهیه و اجرای طرح های هادی روستایی می باشد. امروزه این گونه طرح ها به عنوان مهمترین ابزار هدایت ساخت و ساز در روستاها درآمده است. به موازات اصلاحات کالبدی ناشی از اجرای طرح هادی در روستاها، بهره مندی روستاییان از امکانات خدماتی بیشترمی شود. چنین تغییری وضعیت زندگی ساکنان روستایی را تحت تاثیر قرار داده و موجب علاقمندی بیشتر آنها به زندگی در روستا می گردد. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثرات کالبدی- فیزیکی طرح های هادی روستایی از دیدگاه ساکنان روستایی می باشد تا میزان اثر بخشی آنها مورد ارزیابی قرار گیرد. روش کلی پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و بخش اصلی داده ها از طریق مطالعات میدانی و تکمیل پرسش نامه بدست آمده و با استفاده از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مهمترین نتایج حاصل از این تحقیق به شرح زیر می باشد: اجرای طرح هادی روستایی از حیث ارتقاء خدمات عمومی در روستاهای مورد مطالعه موثر بوده است. اجرای طرح هادی روستایی ضمن رونق بخشیدن به ساخت و سازهای جدید، سبب ارتقاء شیوه ساختمان سازی، افزایش پایداری و بهبود سیمای ظاهری بناها شده است. اجرای طرح هادی روستایی سبب افزایش امیدواری و علاقه مندی روستائیان به ادامه زندگی در روستا ها شده و در نتیجه در کاهش تدریجی مهاجرتهای روستا به شهر تاثیر داشته است. علیرغم ویژگی های مثبت کالبدی و ارتقاء خدمات عمومی در روستاها، اجرای طرح های هادی روستایی از نظر اقتصادی و ایجاد اشتغال در روستاها موفقیت لازم را کسب نکرده است.
    کلیدواژگان: طرح هادی، اجرا، اثرات کالبدی، دیدگاه روستاییان، شهرستان میاندوآب
  • علیرضا کشوردوست، حامد نادم صفحات 38-58
    پژوهش پیش رو با هدف شناسایی و تعیین توانمندی های ژئواستراتژیک رژیم اشغالگر قدس در سه حوزه سخت افزاری (قدرت نظامی) ، سیاست جغرافیایی (شهرک سازی و سیاست های آبی) و نرم افزاری (قدرت رسانه ای و…) و تاثیر آن بر ژئوپولیتیک جمهوری اسلامی ایران به انجام رسیده است. حوزه جغرافیایی که این پژوهش درآن محدوده به انجام رسیده است، محدود به جنوب و جنوب باختری آسیا و شمال آفریقا می گردد، ولی بدلیل نفوذ گسترده این رژیم در کشورها و نهادهای جهانی بویژه ایالات متحده و تاثیر گذاری آن بر توانمندی های ژئواستراتژیک اشغالگران قدس، ارتباط این دو نیز مد نظر بوده و بررسی شده است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اسنادی واینترنتی می باشد که معمولا روش متداول پژوهش های علوم انسانی می باشد. این بررسی نشان می دهد که سیاستمداران در سرزمین های اشغالی بر این باور بوده و هستند که صلح در حوزه جنوب باختری آسیا تنها از طریق استفاده ترکیبی از قدرت سخت افزاری و نرم افزاری، آن هم بسود این رژیم قابل حصول بوده و تنها مانع برای حصول به این نتیجه، مجموعه کشورهای حامی مقاومت اسلامی می باشند و برای درهم شکستن این مقاومت، باید نقطه اتکاء و ستون اصلی آن یعنی جمهوری اسلامی ایران مورد هجمه قرار گیرد. بنابراین با استفاده از کلیه ابزارها درصدد برآمده است که قلب تپنده جهان اسلام را در محاصره خود گرفته و از طرق مختلف بر توانایی های ژئوپولیتیک آن تاثیر گذارد.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، ژئواستراتژی، رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران
  • نفیسه مرصوصی، رحمت الله فرهودی، علی اکبر اسماعیلی، احمد حشمتی صفحات 59-72
    در دهه های اخیر روند توسعه شهرنشینی، با وقوع انقلاب صنعتی افزایش یافته و موجب تقدم شهرنشینی بر شهرسازی شده است. این امر رشد شهری را با مشکلات عدیده ای روبرو می سازد. در کشور ایران نیز رشد صنعت به همراه سایر عوامل دیگر موجب جذب جمعیت به مراکز شهری و به خصوص شهرهای بزرگ شده و رشد ناموزون شهر را به وجود آورده است. شهر الوند نیز در طی 4 دهه، مستثنی از این حادثه عظیم شهرنشینی نبوده است. این تحقیق به صورت تحلیلی - تطبیقی با بهره گیری از مدل های آنتروپی شانون و هلدرن به تجزیه و تحلیل چگونگی توسعه فیزیکی شهر با هدف ساماندهی الگوی فیزیکی توسعه شهر الوند می پردازد. بررس ها حکایت از این دارد که تا سال 1361 به علت عدم وجود شهرداری و ارگان های مدیریت شهری، شهر به صورت خودرو و فشرده رشد کرده، از سال 62 تا 1375 علی رغم تاثیر شهرداری، شهر دوباره به صورت فشرده توسعه یافته است؛ اما از این سال به بعد رشد شهر نسبت به دهه های قبل کاهش یافته، ولی شاهد اسپرال (گستردش و بی قواره) شهر می باشیم، به طوری که میزان آن براساس این مدل ها 43 درصد می باشد. براساس نتایج حاصل از یافته های تحقیق، باتوجه به گسترش شکاف عمیق بین ارزش آنتروپی ناشی از رشد افقی و اسپرال شهری، طی دهه های مختلف که خود متاثر از رشد قطاعی شهر می باشد، الگوی توسعه تمرکز درون بافتی با استفاده از افزایش تراکم ساختمانی و الگوی گسترش قطاعی- ناپیوسته، با توجه به نزدیکی نصرت آباد (منطقه13) به الوند، به عنوان الگوی توسعه آتی شهر پیشنهاد شده است. برای تحقق این امر مهم، لازم است شهرسازی برشهرنشینی تقدم یابد.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، رشد افقی (اسپرال)، مدل شانون، مدل هلدرن، شهر الوند
  • اکبر معتمدی مهر، ابوذر مطیع دوست کومله صفحات 73-91
    پارک بازار، مفهومی نو در عرصه شهر و برنامه ریزی شهری می باشد. در این نوع ویژه از بازارها علاوه بر فضای تجاری و بازرگانی، پارک یا فضای سبز ویژه با کارکرد تفریحی نیزبرای مراجعه کنندگان در نظر گرفته شده است. پارک بازار لنگرود که بدون شک از اولین موارد و نمونه های این بازارهای ویژه در ایران محسوب می شود، در حاشیه این شهر شمالی قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی است و به دلیل نو بودن مساله و کمبود منابع موثق در این باره، قریب به اتفاق اطلاعات مورد نیاز تحقیق، از برداشت های میدانی و مصاحبه با مردم و مراجعه کنندگان به پارک بازار شهر لنگرود استخراج شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که پارک ها و فضاهای سبز شهری علاوه بر این که تعداد مراجعه کنندگان به بازارها و مراکز خرید همجوار با آن را افزایش می دهد، سبب ارتقاء کیفیت زیست محیطی، رونق اقتصادی- جمعیتی، حداقل فرصت سوزی و هدررفتن وقت و زمان مراجعه کنندگان با تامین نیازهای متنوع شان در یک مجموعه، افزایش حضور خانواده ها و در پی آن استحکام ارزش های بنیادین جامعه، افزایش حضور کودکان و نوجوانان به همراه خانواده هایشان و متعاقب آن امن شدن هرچه بیشتر این مجموعه ها، افزایش روحیه نشاط و سرزندگی، برقراری تعاملات فرهنگی- اجتماعی و… در چنین مجموعه هایی نیز خواهد شد. مجموع این عوامل، حاکی از این امر است که ترکیب کارکرد تجاری- بازرگانی با کارکرد تفریحی-گذران اوقات فراغت در یک مجموعه واحد به نام پارک بازار می تواند، نوید بخش مسیرهایی نوین در جهت تحقق توسعه پایدار شهری باشد.
    کلیدواژگان: پارک بازارها، توسعه پایدار شهری، مردم و مراجعه کنندگان، شهر لنگرود
  • محمدصادق الهیاری، حبیب الله رضادوست، شقایق خیری، سیدعلی نورحسینی نیاکی صفحات 92-107
    به منظور بررسی و شناسایی مهمترین مسائل و مشکلات سیاستی - مدیریتی پیش روی صنعت چای در استان گیلان مطالعه ای در سال 1389 صورت گرفت. در این راستا از روش دلفی استفاده شد که در پژوهش حاضر تعداد اعضاء شرکت کننده جمعا 54 نفر (کشاورزان 15 نفر، کارخانه داران 12 نفر، بازرگانان 11 نفر و کارشناسان 16 نفر) انتخاب شدند. نتایج نشان داد که مسائل سیاستی- مدیریتی همچون وجود مافیای قدرت و ثروت درامر واردات بی رویه چای قاچاق، انباشت چای های سنواتی، عدم نظارت دقیق دولت در امر تولید و بازرگانی چای، عدم اتخاذ راهبرد پایدار و بلند مدت و اتخاذ سیاست های بی ثبات، مقطعی و کوتاه مدت برای محصول چای، نبود مدیریت و برنامه ریزی صحیح در تولید، صنعت و بازرگانی چای، عدم نگاه سیستمی دولت به صنعت چای، برخورد انفعالی با مسائل و مشکلات چای، دخالت غیراصولی صاحبان قدرت درپست های دولتی و فشار آنها در امر خرید برگ سبز چای، ضعف بخش آموزش، ترویج در صنعت چای کشور و بی توجهی دولت در امر به زراعی و به نژادی باغات چای و رهاسازی باغات چای بدلیل سیاست گذاری های نادرست بعد از طرح اصلاح ساختار چای از موارد بسیار مهمی بودند که عدم توفیق صنعت چای را به همراه داشتند.
    کلیدواژگان: صنعت چای، مسائل سیاستی، مدیریتی، چایکاران، بازرگانان، کارشناسان، استان گیلان
  • احمد خادم الحسینی، صفیه عارفی پور صفحات 108-123
    اگر بخواهیم در توسعه شهرهای امروزی، پاسخ گوی احتیاجات امروزی باشیم و سهم نسل های آینده از منابع را در نظر بگیریم باید اداره خردمندانه شهرها را بر پایه شهرسازی مشارکتی و مشارکت آگاهانه شهروندان تعریف و برنامه ریزی کنیم. حضور شهروندان در عرصه تصمیم گیری و نزدیکی آنها با مسئولین و متخصصان و دستیابی هرچه سریع تر به خواسته ها و نیازهایشان مطابق با شرایط زندگی و ویژه های اجتماعی و اقتصادی از طریق (فرآیند شهرسازی مشارکتی) میسر می شود. شهرسازی مشارکتی در جامعه ما به طور عملی در حد بسیار کمرنگی وجود دارد. در حال حاضر جایگاه مشارکت شهروندان در شهرهای ایرانی، در حد ظاهر فریبانه و حداکثر اطلاع دهی و مشورت کردن است. اما فعالیت های مختلف انجام شده یا در حال انجام مانند انتخابات شوراهای محله،توجه به سازمان های غیر دولتی و… نوید بخش آینده ای روشن و امیدوار کننده جهت تدوین مبانی نظری مشارکت شهروندان در شهر وشناسایی کردن عوامل نهادینه کننده مشارکت شهروندان است. این مقاله برآن است تا مشارکت و شهرسازی مشارکتی و جایگاه مردم در برنامه ریزی شهری را با در نظر گرفتن واقعیت ها تا حد امکان بررسی نموده و اهداف و تدابیر مطلوب جهت نهادینه کردن فرهنگ مشارکت راپیشنهاد دهد. هدف اصلی این مقاله بررسی، جایگاه مردم دربرنامه ریزی شهری در منطقه6 شهر اصفهان می باشد. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی موردی بوده است که اطلاعات آن به صورت مطالعات اسنادی، کتابخانه ای، میدانی و با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردیده است. که از یافته های این تحقیق می توان به مشارکت دادن شهروندان منطقه 6 از طریق تشکل های مردمی (شورایاری ها) منسجم، در بهبود جریان مدیریت شهری و استفاده کردن از نظرات شهروندان و مشارکت آنها در امور و برنامه ریزی های شهری و همچنین اطلاع رسانی و فرهنگ سازی به موقع شهروندان در امور و برنامه ریزی های شهری که به طبع آن توسعه مدیریت شهری اصفهان را در بر خواهد داشت اشاره کرد.
    کلیدواژگان: شهرسازی مشارکتی، مشارکت شهروندان، منطقه 6 اصفهان
  • محمد رحمانی صفحات 124-138
    این تحقیق از نوع کاربردی است که با مطالعه اسنادی و روش مشاهده غیر مستقیم از طریق نقشه های موجود و عکس های هوایی پژوهش شده است. محقق هر 27 شهر که جامعه آماری تحقیق محسوب می گردد را در غالب سه ناحیه شمالی، جنوبی و میانی در یک نظام فضایی و سکونتگاهی مورد مطالعه قرار داده است در این پژوهش برای تحلیل نظام سکونتگاهی معیارهای مجموعه شهری با استفاده از قاعده رتبه - اندازه در سطوح ناحیه ای بررسی گردید که نتایج این تحلیل نشان می دهد بجز ناحیه میانی استان هیچ یک از نواحی سکونتگاهی قادر به تشکیل یک مجموعه شهری در مقیاس کلان شهری بدلیل عدم وجود یک شهر مرکزی هماهنگ با معیارهای شورای عالی شهرسازی و معماری و نبود پیوند در ناحیه نشدند و لذا جهت ایجاد یک نظام سکونتگاهی متعادل و مجموعه دیگر شهری می بایست در ایجاد پیوند و ارتباط بین شهرها درنواحی شمالی و جنوبی با کاهش مهاجرت روستا شهرها و شهرهای کوچک و تقویت شهرهای نخست این ناحیه از تمرکز بی قاعده در ناحیه میانی با مرکزیت همدان ممانعت بعمل آورد.
    کلیدواژگان: مجموعه شهری، رتبه، اندازه، شبکه شهری، کلان شهر همدان
|
  • Asghar Nazarian, Mahmood Rahimi Pages 1-11
    As the urban development has overtaken the capacity and potentials of the governments and municipalities in extending the infrastructures and providing employment, informal settlements are quickly and irregularly increasing. Studies performed on the informal settlements in Sanandaj (Kurdistan province) suggest that the majority of immigrations to the suburban areas of Sanandaj are from rural areas and are resulted from economical and security concerns (during the imposed war of Iraq against Iran and insecurities within the province). Studies on comprehensive and detailed plans of Sanandaj show that no better position has been considered for the low-income urban classes. In other words, they are missed in the studies. Also the demands of these classes for housing and the way these demands are supposed to be fulfilled have not been studied in the urban development plans. Therefore, one of the reasons that drive these low-income classes to the suburban areas of the cities and their settlement outside the area is attributed to the lack of attention to the demand for housing of these classes in developing formal plans.
    In addition to determining the most important structural problems in the informal settlements of Sanandaj, using correlation matrix, the rate of correlation between indices has been studied in this paper and the results suggest that the first important problem in suburban areas of Sanandaj is the usage of high amounts of low quality and inordinate materials in the construction of the buildings. The second important problem is low average area of residential parcels. Finally in this paper, the informal housing area of Sanandaj is assessed, using SWOT technique.
    Keywords: Informal settlement, Correlation matrix, Sanandaj
  • Sedigheh Lotfi, Seyed Masoomeh Mirabutalebi Pages 12-24
    In recent years tourism as a new mechanism for the relief of poverty, unemployment, environmental disturbances and underdevelopment countries, especially developing countries has been considered. In the process of data analysis in this study In addition to the use of questionnaires and statistical analysis related is used two models of Delphi and the Analytical Hierarchy Process.
    Seems to be due to lack of proper and harmonious development of integrated tourism (urban - rural) a lot of pressure on the environment enters the city of Ramsar. Relationship between lack of proper development of tourism Tlfyqyaz one hand and the growing pressure on the other hand, there are environmental and the coordinated development of urban and rural tourism, apart from their agreements the same amount of damage to nature and the environment will be more... .
    Keywords: Ecotourism, natural heritage, Sustainable tourism, AHP, Ramsar
  • Noraldin Azimi, Nasrollah Molaeihashjin, Ardeshir Asheghi Pages 25-37
    In recent years, the preparation and implementation of Rural Guide Plan (RGP) has been one of the important steps in the development of rural areas in Iran. Currently, such projects are the most important tools in the villages for leading construction activities. With improving the physical structure in villages through the implementation of RGPs, the utilization of rural residents from public services has increased. Consequently the status of rural life has been improved which has raised the interest of villagers to live in rural areas. The main objective of this paper is to evaluate the physical impacts of the implementation of RGPs from villagers viewpoint, so that the degree of the effectiveness of plans to be evaluated. The methodology of this study is mainly descriptive and the main data used in the research has been obtained from a field work through the use of questionnaires which has been analyzed using a number of statistical methods. The main findings of this study are: 1. The Implementation of RGP has been effective in term of improving the level of public services in the selected villages. 2. Implementation of RGP has increased the new constructions and has improved the construction methods, durability and outlook of buildings. 3. Implementation of RGP has increased rural resident's willingness to live in their villages which has led to the gradual reduction of rural-urban migrations. 4. Despite the positive physical impacts and improvement of public services in the villages, implementation of RGPs has not been successful in terms of economic pint of view and job creation.
    Keywords: Rural Guide Plan, Implementation, Physical impacts, villager's viewpoint, Miandoab Region
  • Alireza Keshvardoost, Hamed Khadem Pages 38-58
    The forward research has been done with target recognition and specifying geostrategic ability of the Qods occupying regime to identify and determine the geo-strategic capabilities in the hardware field (military power), geo-politics (policy settlements and water) and software (the media) and its impact on the geopolitical Islamic republic of Iran.
    Geographic area where the research has been conducted, limited to the south and south-west Asia and north Africa are, But because of the widespread influence of this regime in the countries and international institutions, particularly the United States and its influence on the geo-strategic capabilities Quds occupiers, This relationship was also considered and investigated.
    Methods In this descriptive study - analysis and use of library resources, documents and the Internet are usually "common method is to study the humanities.This study shows that politicians in the occupied territories and are based on the belief that peace in South-West Asia, Only through a combination of powerful hardware and software, it has achieved this regime, The only obstacle to achieving this result, the set of countries are supportive of the Islamic Resistance, And to crush the resistance, should be the mainstay and backbone of the Islamic Republic of Iran is about the in vision. So using all the tools that are intended to come into the beating heart of the Muslim world and its surrounds, And the different ways that affect the ability of geopolitical... .
    Keywords: Geopolitics, geo strategy, Zionist regime, I.R. Iran
  • Nafiseh Marsousi, Rahmatollah Farhoodi, Aliakbar Esmaeili, Ahmad Heshmati Pages 59-72
    During recent decades, urban development process has increased because of the industrial revolution. This process has facilitated urban target immigration which considered to be in priority comparing with urban – infrastructure construction. Such imbalance situation has made some problem for urban development. The Industrial development and other factors have affected in urban & rural structure. These factors have attracted the population to urban Centers.
    This circumstance can be seen in the metropolitan specifically. Alvand town enjoying such specifications during for last decades. This analysis using Shannon's & Heldren models to study the town's physical development targeting the improvement of physical pattern of Alvand town. The result indicate that Alvand town had developed unsystematically due to the lack of municipality and urban management entities up to 1361. This town has developed such way in spite of establishing municipality since 1362 to 1375. The speed of development has decreased comparing to previous decades since 1375. This situation has made Alvand "town's appearance different & ugly. These models have indicated that the rate of spiral could be 43%. However, there is a huge difference between Antropi value made by horizontal development and urban spiral during last decades. so the results show that it would be possible to suggest "Nosrat Abad" (13th Zone) as future development pattern of Alvand town. So urban construction would be in priority than urban – target immigration... .
    Keywords: physical development, horizontal development Spral, Shanon's Model, Heldern's Model, Alvand Town
  • Akbar Motamedimehr, Abozar Motidoost Pages 73-91
    Park-Bazaar is a new concept in field of City and Urban Planning. In this particular type of markets, in addition to commercial and business space, is considered park or special green space, with the entertainment function for customers. Langeroud’s Park-Bazaar, that undoubtedly is one of the first cases and examples of these special markets in Iran, is located in fringe of this northern city. Study method is as kind of descriptive- analytical studies and based on both library and field studies method. This research is followed to study the role of Langeroud’s Park-Bazaar in urban sustainable development. In this way it is tried to study the role of park and entertainment green space in attracting of people to this collection, with Exploration in the characteristics of people and customers. The results of this study indicate that parks and urban green spaces, in addition increase the number of customers for markets and shopping centers adjacent to it, will be cause : high environmental quality, population and economic prospering, at least wasting customers opportunity and time with obtaining their diverse needs of them in a set, increase presence of families and subsequently strengthen the fundamental values ​​of society, increase presence of children and juvenescent with their families and subsequently to secure more these sets, increase morale of vivacity, establish Cultural and social Interactions and etc In such sets. All these factors show that combination of commercial-business functions with entertainment-passing leisure time function in a single set called "Park-Bazaar" can be promising new ways for doing urban sustainable development.
    Keywords: Park, Bazaars, urban sustainable development, People, customers, Langeroud City
  • Mohamadsadegh Allahyari, Habibollah Rezadost, Shaghayegh Kheiri, Seyed Ali Noor Hosseini Pages 92-107
    To evaluate and identify the most import and managerial-policy issues and problems of tea industry in Guilan, a study was conducted in 2010. Delphi method was used in this study involved a total of 54 members (15 farmers, 12 factory owners, 11 businessmen and 16 experts).The results showed that issues such as wealth and power Mafia drummer imports smuggled tea, tea accumulate on of experience, lack of strict government control son production and trade of tea, the lack of stable and long-term strategy and policy in stability, Lack of management and planning in the manufacturing, industrial and commercial tea, the tea industry is looking at a system of government, to deal with problems of passive Tea, Unethical interference in local government authorities and push them to buy green tea, Weaknesses in the education sector ,promoting the country's tea industry and government neglect in the cultivation and breeding of tea gardens and tea gardens release due to wrong policies of reform initiatives Tea, a very important point for the tea product that had a failure with the tea industry.
    Keywords: Tea Industry, Policy–management issues, Tea farmers, Merchants, Experts, Guilan Province
  • Ahmad Khademalhosini, Safieh Arefipour Pages 108-123
    The evolving of city sociaties from smaller cities to larger ones has brought a bout some transformations in the such a way that it can be said that this trend has changed .the socital and cultural characteristics of these societies along with economic, political,environmental, and physical variables. In fact, in order to meet modern needs and consider the future generations’ share in resources, we should define and design a wise management of cities based on participatory urbanization and conscious participation of citizens. The presence of citizens in decision making and their closeness to authorities and , experts as well as ful filling their needs and wants respective of life condititions and social and economic features will be attainable through participatory urbanizations is not more than a deceiving , superficial manifestation and, at best , amounts to information and consultation offerings. However, numerous activities done or being done such as vicinity council elections, attention to NGOs, etc reflect a promising future so as to devise theoretical foundations for the participation of citizens in cities and identify factors establishing the oarticipation, of citizens. This study aims at investigatingparticipatory urbanization, participation and the role of people in city planning taking in to account the realities. At hand, as well as offering suggestions for the aims and favorable measures in order to establish participation. The main aims of this piece of research is to study participatory urbanization and the place of people in city planning in distric 6 of Isfahan. The methodology of the present study is descriptive – analytic, and the data were collected through action research, document analysis and libray research using questionnaire and interviews with experts and citizens. The collected data were then combined and compared with other research done and the results were utilized to provide and offer recommendations for the betterment and improvement of citizen participation in plannings of this study imply that making use of citizens’ views and comments via forming NGO and the promation of citizens participation through mass media can help us to reach this important goal.
    Keywords: participatory urbanization, city planning, distrect six of Isfahan, citizen participation
  • Mohammad Rahmani Pages 124-138
    Genesis a new concept by the name of urban region or megalopolis is actually development and extension flow of cities in a settlement system that it has got a determinate area and geographical limits that by increase of population number and area of cities, arises and appearances in different criterions. In this study the researcher has applied to investigation the method of appearance a regional megalopolis by the name of Hamedan on the base of population changes and has studied the cities of province in a regional settlement system by the library and documentary method with population and size-rank oscillation, for the purpose of determine the urban collection of Hamedan megalopolis and its functional beam on the base of architecture and urbanism high council criterion by the use of size-rank method. The result of this study shows that the only urban collection of Hamedan megalopolis will be a middle region with cities such as Hamedan, Marianaj, Bahar, Lalejin, SalehAbad and AsadAbad and southern and northern region do not have the capacity of urban collection with existent criterion.
    Keywords: Hamedan megalopolis, urban collection, size, rank, urban network