فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا کچوییان جوادی، بدری شاطالبی حسین آبادی، محمدعلی نادی خوراسگانی صفحه 1
    پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی و بنیادی است که با استفاده از روش تحقیق زمینه ای و تکنیک تحلیل محتوی با هدف شناسایی مولفه های موجود در مدل اعزام معلمان ایران و کشورهای منتخب به خارج از کشور انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه کشورهای دنیا که دارای سیستم اعزام معلم به خارج ازکشور بودند. روش نمونه گیری تحقیق حاضر نمونه گیری هدفمند بود. به این صورت که علاوه بر ایران از بین کلیه کشورهای دنیا، 12 کشوری (امریکا، فرانسه، المان، کانادا، انگلستان، روسیه، استرالیا، ژاپن، چین، کره جنوبی و مالزی) که از لحاظ شاخص های آموزشی و پرورشی در زمره کشورهای پیشرفته محسوب می شدند و فرایند اعزام معلم به خارج ازکشور را داشتند به عنوان کشورهای منتخب انتخاب شدند و مطالعات مورد نظر بر روی آن ها انجام شد. سپس مولفه های مدل اعزام معلمان ایران به خارج و مدل اعزام معلمان به خارج در کشورهای منتخب شناسایی شدند و بر اساس آن ها با استفاده از روش دلفی موافه ها اصلاح و نهایی شدند مولفه های مدل نهایی عبارت بودند از داشتن حکم رسمی، حداقل 3 سال تجربه، داشتن حداقل لیسانس، موفقیت در آزمون ورودی، تسلط به اینترنت، گزینش و حراست، نمره ارزشیابی قابل قبول در3 سال اخر تدریس و سلامت روانی.
    کلیدواژگان: مدل اعزام معلمان، کشورهای منتخب
  • زهرا کاشانی نسب، عبدالله شفیع آبادی، ابوالفضل کرمی صفحه 23
    این پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی رویکرد معنادرمانی و رویکرد شادمانی فوردایس بر کاهش افسردگی زنان سالمند در سال 1389 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل زنان 58 سال به بالای مراجعه کننده به خانه های سلامت منطقه 1 و 12 شهر تهران، با تعداد 74 نفر بود. پژوهش از نوع طرح نیمه تجربی با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود، که درآن پژوهشگر با ایجاد یک موقعیت با شرایط خاص چگونگی تاثیر این دو رویکرد را بر کاهش افسردگی زنان سالمند شهر تهران مورد بررسی قرار داد. حجم نمونه 42 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه افسردگی بک 21 سوالی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس و آزمون T اختلافی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که: میزان افسردگی سالمندانی که مشاوره گروهی به روش معنادرمانی را دریافت کرده اند به طور معنی داری کمتر از میزان افسردگی سالمندانی است که مشاوره گروهی به روش معنادرمانی را دریافت نکرده اند. همچنین میزان افسردگی سالمندانی که آموزش شادمانی فوردایس را دریافت کرده اند به طور معنی داری کمتر از میزان افسردگی سالمندانی است که آموزش شادمانی فوردایس را دریافت نکرده اند. بدین ترتیب نتیجه می شود که رویکرد معنادرمانی و رویکرد شادمانی فوردایس بر کاهش افسردگی سالمندان موثر است. به علاوه نتایج نشان داد بین میزان تاثیرگذاری دو رویکرد معنادرمانی و شادمانی فوردایس بر کاهش افسردگی سالمندان تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، شادمانی فوردایس، افسردگی، زنان سالمند
  • زینت عبدیوسفخانی، حسین اکبری امرغان صفحه 39
    هوش معنوی به زندگی درونی ذهن و ارتباط آن با هستی و وجود در جهان مربوط است. هوش معنوی توانایی فهمیدن عمیق سوالات معنوی و بینش درونی است که سطح های چندگانه از هوش است. ویژگی های معنویت شامل کنکاش در جستجوی معنا و هدف، حس تعالی جویی (یعنی آنکه انسان فراتر از وجود صرفا مادی است) حس اتصال (مثل به افراد دیگر، طبیعت یا عالم غیب) و ارزش ها (مثل عشق، ترحم و عدالت) است. رضایتمندی، بستر موفقیت و کامیابی است و هیچ انسان موفقی نیست که از هنر« رضایت از زندگی » برخوردار نباشد.
    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین هوش معنوی و رضایت از زندگی در دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان که در سال تحصیلی 93-92 مشغول به تحصیل هستند می باشد. داده های پژوهش از 278 نفر آزمودنی گردآوری شده است که براساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه هوش معنوی جامع آمرام و درایر (2007) و پرسشنامه رضایت از زندگی (swls) دینر و همکاران (1985) بوده است. برای تحلیل نتایج از روش همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های بدست آمده از این تحقیق نشان داد که بین هوش معنوی و رضایتمندی زندگی رابطه مستقیم معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، رضایت از زندگی
  • مریم صفرزاده، اسماعیل سعدی پور، شهرام ملانیا جلودار صفحه 55
    هدف از این پژوهش، سنجش سرمایه روان شناختی کادر آموزشی شاغل در مدارس شهر کرج وبررسی ارتباط این سرمایه با تعهد سازمانی و رضایت شغلی می باشد. به این منظور، از میان 4750 نفرکادر آموزشی شاغل در مدارس ناحیه سه شهر کرج درسال تحصیلی 93-92، تعداد 250 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش تصادفی ساده گزینش شدند. به منظور بررسی سرمایه روان شناختی از پرسشنامه استاندارد لوتانز و همکاران(2007) استفاده گردید. پایائی این پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ (0.77) مورد تایید قرار گرفته است. برای بررسی تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان از پرسشنامه ای که توسط تقی زاده،(1390) مورد استفاده قرار گرفته و پایا یی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای رضایت شغلی 0.78 و برای تعهد سازمانی 0.7 مورد تایید است استفاده شده است. روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار spss22 مورد تحلیل قرار گرفت و با توجه به نوع داده ها، روش تحقیق، و توزیع داده ها روش همبستگی پیرسون مورد استفاده قرار گرفت و یافته ها رابطه مثبت و معنی داری را بین سرمایه روان شناختی با تعهد سازمانی و رضایت شغلی نشان دادند.
    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت، سرمایه روانشناختی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی
  • اسماعیل سعدی پور، مریم شجاعی صفحه 79
    به اعتقاد روانشناسان انگیزش پیشرفت، اشتیاق یا تلاش و کوششی است که فرد برای دستیابی به یک هدف و یا تسلط بر روی اشیاء، امور، افراد، اندیشه ها و رسیدن به یک معیار متعالی از خود ابراز می دارد. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین اضطراب، خودباوری تحصیلی و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان بجنورد پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان بجنورد در سال تحصیلی 93 – 92 می باشد، که تعداد آنها5500 نفر است. از این تعداد 40 دانشجوی دختر و 40 دانشجوی پسر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه اضطراب کتل، پرسشنامه سبک های مطالعه انتوایستل و تایت(1995)، پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی مک اینرنی و وینکالایر (1994) که در ایران پایایی آن 80/0 به دست آمده بود، استفاده شده است.روش پژوهش با توجه به ماهیت پژوهش همبستگی بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون T استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که بین اضطراب و انگیزش پیشرفت تحصیلی در دانشجویان رابطه معناداری در سطح(01/0P<) وجود دارد. همچنین بین خودباوری تحصیلی و انگیزش پیشرفت تحصیلی رابطه معناداری در سطح (01/0P<) وجود دارد. اما بین جنسیت و انگیزش پیشرفت تحصیلی و همچنین جنسیت و اضطراب تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اضطراب، انگیزش پیشرفت تحصیلی، خودباوری تحصیلی، دانشجویان
  • مهوش کاظمی قره چه، مقصود امینخندقی، حسین جعفری ثانی صفحه 95
    درجهان پیشرفته و به سرعت متغیر امروز ترکیب فنآوری های الکترونیکی در فرایند آموزش و یادگیری و محتوای برنامه درسی آموزش عالی، امری اجتناب ناپذیر است. مطالعه حاضر با بررسی پژوهش ها و منابع مکتوب و غیر مکتوب داخلی و خارجی، با هدف معرفی محتوای الکترونیکی و ثاثیر آن در یادگیری پویا، ضمن ارائه مدل ها و رویکرد های نوین در تولید محتوای الکترونیکی از قبیل ADDIE،SCORM، P3 ، به طرح چند پرسش در زمینه فرایند تولید محتوای الکترونیکی بر اساس مدلP3 و ابزار های تالیف آن می پردازد. نتایج حاصل در عین این که اثر بخشی محتوای الکترونیکی را در افزایش یادگیری خاطر نشان می کند، به محدودیت عمده آن در پر هزینه بودن فرایند تولید محتوا اشاره می نماید. بر این اساس، نکاتی در مورد تولید محتوای الکترونیکی در حوزه برنامه درسی آموزش عالی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، محتوای الکترونیکی، فرایند تولید محتوای الکترونیکی، ابزارهای تالیف
  • نجلا حریری، ریحانه سیدوکیلی صفحه 117
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف سنجش تإثیر آموزه های دینی (جهت گیری مذهبی درونی /برونی ) بر تمایل کاربران کتابخانه ها به حفظ و صیانت از منابع اطلاعاتی و رعایت ضوابط کتابخانه ها انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی تحلیلی و ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت و پرسشنامه محقق ساخته حفظ و صیانت از منابع اطلاعاتی و رعایت ضوابط کتابخانه است. نمونه متشکل از 296 نفر از مراجعه کنندگان به کتابخانه دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی است. داده ها با استفاده از پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت و پرسشنامه محقق ساخته حفظ و صیانت از منابع اطلاعاتی و رعایت ضوابط کتابخانه ها انجام گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، رابطه معنی داری بین جهت گیری های درونی و برونی مذهبی با حفظ و صیانت از منابع اطلاعاتی و رعایت ضوابط کتابخانه وجود دارد و با افزایش جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی افراد، امانتداری و رعایت مقررات در آن ها بیشتر می شود.
    نتیجه گیری
    با تحکیم و تقویت اعتقادات مذهبی، انسان هایی متعهد، سالم و منضبط تربیت می شوند که در زندگی جمعی خود روابط سازنده ای با یکدیگر و سازمانها و نهادهای اجتماعی خواهند داشت و با ارتقا اخلاق و ترویج آموزه های دینی می توان ناهنجاری های اجتماعی را تا حد زیادی کنترل نمود.
  • هاشم فردانش، محمدرضا وحدانی اسدی صفحه 141
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه شرایط تسهیل کننده کاربرد و نهادینه سازی نوآوری های آموزشی (ارزشیابی کیفی، توصیفی) است. در پژوهش حاضر ارزشیابی کیفی، توصیفی به عنوان نمونه ای از نوآوری آموزشی مد نظر قرار گرفت. در طرحی از نوع همبستگی تعداد 100 نفر از معلمان مقطع ابتدایی از پنج مدرسه مجری طرح ارزشیابی کیفی توصیفی (شامل پایه های اول تا پنجم ابتدایی) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از شهر تهران انتخاب شدند. سپس مشارکت کنندگان پرسشنامه محقق ساخته شرایط تسهیل کننده اجرا و نهادینه سازی ارزشیابی کیفی، توصیفی با لیکرت پنج ارزشی از کاملا مخالفم تا کاملا موافقم را تکمیل کردند. روایی آن توسط اساتید صاحب نظر به تایید رسید و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد (92/0=α). برای تجزیه تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش متمایل، آزمون فریدمن و آزمون تعقیبی ویلکاکسون در سطح معنی داری 01/0p≤ استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی 29 گویه، در هشت عامل عدم رضایت از شرایط موجود (4 گویه)، دانش و اطلاعات موجود (4 گویه)، دسترس پذیری منابع (4 گویه)، زمان کافی (3 گویه) پاداش و/ یا مشوق ها (3 گویه)، مشارکت در تصمیم گیری (3 گویه)، تعهد (4 گویه) و رهبری (4) شناخته شدند. نتایج نشان داد عدم رضایت از شرایط موجود و وجود دانش و اطلاعات از بیشترین اولویت در تسهیل کاربرد و نهادینه سازی این نوآوری آموزشی برخوردارند. سایر شرایط شامل رهبری، تعهد، دسترس پذیری منابع، زمان کافی، مشارکت در تصمیم گیری ها و در نهایت پاداش و/یا مشوق ها به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: نوآوری های آموزشی، شرایط تسهیل کننده، اجرا، نهادینه سازی، ارزشیابی کیفی، توصیفی
|
  • Reza Kachoueyan Javadi, Badri Shatalbi, Mohammad Ali Nadi Page 1
    Dispatching teacher to abroad is one of the fundamental mehod of cultural, social, educational, management and specifiec exchang .which is done between different countery of the word in order to deliver the justice education to all students of iran and out of iran.so, the aim of the current qualitative and fundamental study which employs content analysis method was to identify the existed component of Iran and selected countries teacher dispatch model to abroad. All world countries which have the dispatch model were among the statistical population of the study. Beside Iran, 12 countries (United States of America, France, Germany, Canada, England, Russia, Australia, Japan, China, South Korea, and Malaysia) which had the best ranking in education and instruction on the view of authentic scientific sources were selected as the sample of the study. Then component of Iran and selected countries teacher dispatch model to abroad be identified. In the next step, content analyses were applied to extract the final components which were 29 components.
    Keywords: Component of dispatch model to abroad, Iran, selected countries
  • Zahra Kashani, Abdullah Shafe Abadi, Aboalfazl Karami Page 23
    The aim of this research was to compare the effectiveness of logo-therapy and Fordyce Happiness on reduction of elderly women’s depression in Tehran. For this reason elderly women who came to the Salamat House in region 1 and 12 of Tehran were chosen and tested by Beck Depression Inventory (BDI), they were 74 persons.Then 42 women were selected and placed randomly into tow experimental groups and one control group.One of the experimental groups was given 10 sessions logotherapy counseling and another experimental group was given 8 sessions Fordyce happiness training. The research design was pretest-posttest with control group. In order to analyze the collecting data, covariant and independent T tests were used.The results shows that:1.The rate of depression in the group that had been consulted in logo-therapy sessions is significantly less than those that had not been in sessions.
    2.The rate of depression in the group that had been taught Fordyce happiness is significantly less than those that had not been in sessions.
    3.There is no significant difference between effectiveness of two approach: Logotherapy and Fordyce happiness.
    Keywords: Logotherapy, Fordyce happiness, depression, Elderly women
  • Zinab Bdyvsfkhany, Hosein Akbari Page 39
    Spiritual intelligence of the inner life of the mind and its relation to existence in the world is connected. Intelligence Intellectual ability to understand the deep spiritual questions and multiple levels of intelligence inner vision. Features include exploring spirituality in search of meaning and purpose, sense God save (ie, humanity is beyond being simply physical) sense of connection (such as other people, nature and the unseen world) and value (such as love, compassion and justice) is. Satisfaction ¡ . Bed success is not successful, and no man of the art "life satisfaction" does not possess.
    The present study aimed to investigate the relationship between spiritual intelligence and life satisfaction of married students in the academic year 2013-2014 GHOUCHAN University is studying. Pearson correlation analysis was used to analyze the results. The results of this study showed that there is a significant correlation between spiritual intelligence and life satisfaction.
    Keywords: Spiritual intelligence, life satisfaction
  • Esmaeil Saadi Pour, Maryam Shojaei Page 55
    This study aimed to explore the relationship between psychological capital, job satisfaction, and organizational commitment of people who work at schools in region 3 of Karaj. The population included all principals, assistants, teachers, and counselors work at schools in region 3 of Karaj in 1392-93 which amounted to 4750. Sampling was done randomly at 5% error level using the kockeran formoulation. A population of 250 was sampled. The data was collected by using Luthan et al.’s psychological capital questionnaire and in order to measure organizational commitment and job satisfaction we used the questionnaire which Taghizadeh has used in his research. In this study the reliability was calculated as 0.79 for psychological capital, 0.76 for organizational commitment, and 0.80 for job satisfaction. This research is an applied, survey- descriptive study. For analyzing the data, Pearson correlation coefficient was applied. The results showed that psychological capital and it’s four components had a meaningful positive relationship with job satisfaction and organizational commitment.
    Keywords: positive psychology, psychological capital, Organizational Commitment, Job satisfaction
  • Page 79
    Psychologists believe that achievement motivation is a desire or endeavor that a person do to achieve a goal or mastery over objects, things , people, ideas and achieveing to a higher standard. This study examined the relationship between anxiety, educational self-assurance and academic achivement motivation of student's of Payam Noor univercity in Bojnoord.
    The research population included all students of Payam Noor univercity in Bojnoord who were busy studying during the second of 2012-2013. That their number are 5,500.Of this number 40 female students and 40 male students as a sample were selected randomly. to collect data in this study Anxiety questionnaire of kattle, study styles questionnaire of Antvaystle and Tait (1995 ) , educational achievement motivation questionnaire Mak einery and Vinkalaer (1994 )that their Coefficient of reliability was 0.80.
    The method of Research Due to the nature of it was correlation. For analysis of data used of Pierson correlation test and T test. The finding from this research showed that there is a significant difference between anxiety and achievement motivation in students in (p
    Keywords: anxiety, educational achievement motivation, educational self, assurance, students
  • Maryam Safrazade, Esmaeil Saadipour, Shahram Mlania Page 95
    Today the world is changing rapidly advanced electronic technology in teaching and learning process and content of the curriculum of higher education is inevitable . This study reviewed research and written and unwritten internal and external sources , with the aim of introducing electronic content and the learning Sasyr dynamic model of and innovative approach to the production of electronic content such as ADDIE, SCORM, P3, several questions in the design of electronic content production process based on P3 and its authoring tools, deals. Accordingly, the Notes on the production of electronic content in the curriculum of higher education is proposed.
    Keywords: The e learning_e_content production process_the authoring tools
  • Najla Hariri, Reihaneh Seid Vakeli Page 117
    Purpose
    This study aimed to assess the relationship between religious orientation (internal / external) of library users and their tendency to safekeeping and protect the information resources and heeding library rules.
    Method
    The research method was survey and the data gathered using the Alport questionnaire of religious orientation and a questionnaire for assessing the tendency of the users for protecting information resources and library rules. The sample consisted of 296 users of the Library of Allameh Tabatabai University's School of Management and Accounting. In analyzing the data, Pearson correlation and multiple regression analysis were used.
    Results
    According to findings, there is a positive relationship between religious orientation and protecting the library's information resources and heeding the library rules. By increasing internal and external religious orientation, the trusteeship of the users will increase.
    Conclusion
    With strengthening religious beliefs, people become committed, disciplined and healthy trained, and will make constructive relationships with others in their community and social organizations and institutions. Religious teachings and promotion of ethics can largely control social abnormalities.
    Keywords: Religious orientation, trusteeship, compliance with regulations
  • Hashem Fardanesh, Mohammadreza Vahdani Page 141
    The purpose of this research is to study the conditions that Facilitate implementation and institutionalization of instructional innovations ( a qualitative and descriptive evaluation). In this study, a qualitative and descriptive evaluation, considered as an example of educational innovation was used. In a correlational research design, 100 primary school teachers from five schools who implemented a descriptive, qualitative evaluation project (including the first to fifth grad) were selected with a multi-stage cluster sampling method. Then participants filled out the condition that facilitate implementation and institutionalization of the qualitative and descriptive evaluation questionnaire with five value Likert from strongly disagree to strongly agree options. The validity of the instrument was confirmed by experts and its reliability was assessed using Cronbach's alpha (α= 0/92). To analyze the data, exploratory factor analysis using oblique rotation, Friedman test and post hoc Wilcoxon test was used by a significant level of p≤ 0/01. Based on the results of factor analysis, 29 items, were identified, in eight factors: dissatisfaction with the current situation (4 items), existing knowledge and information (4 items), availability of resources (4 items), enough time (3 items) rewards and / or encouragements (3 items), participation in decision-making (3 items), Commitment (4 items) and leadership (4). The results showed dissatisfaction with the current situation and existing knowledge and information is the highest priority to facilitate the use and institutionalization of this pedagogical innovation. Other conditions include leadership, commitment, availability of resources, time, participation in decision-making, and rewards and / or encourage are next in order of rank.
    Keywords: educational innovation, facilitating conditions, Implementation, institutionalization, evaluation of qualitative, descriptive