فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه سلیمانی نقندر، ابوطالب سعادتی شامیر صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه شادکامی و عزت نفس با رشد اجتماعی در دانش آموزان ابتدایی مدارس دولتی شهر مشهد در سال تحصیلی 93-92 بود. از جامعه آماری مذکور نمونه ای شامل400 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (کوپراسمیت ،1967)، پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI)و پرسشنامه مهارت اجتماعی ایندربیتزن و فوستر (1992) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره با روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که همبستگی شادکامی و عزت نفس با رشد اجتماعی مثبت و معنادار بود. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که هر پنج متغیر پیش بین (عزت نفس اجتماعی، عزت نفس، شادکامی، عزت نفس کلی و عزت نفس خانوادگی) در دانش آموزان ابتدایی مجموع قادرند در حدود (25/0= R2) از واریانس رشد اجتماعی را تبیین کنند. افراد شادکام و دارای عزت نفس بالا، دارای مهارت های اجتماعی بالایی مانند مهارت های احساسی و ادراکی، مهارت های جایگزین برای پرخاشگری، مهارت های مربوط به مواجهه با فشار و مهارت های برنامه ریزی هستند از این رو این افراد از رشد اجتماعی بالایی نیز برخوردارند.
    کلیدواژگان: شادکامی، عزت نفس و رشد اجتماعی
  • رضا شعبان نژاد، نادرقلی قورچیان صفحه 37
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی برای ارتقاء کیفیت زندگی خوابگاهی در منطقه دوازده دانشگاه آزاد اسلامی بود. جامعه مورد نظردر این پژوهش، کلیه دانشجویان مقاطع مختلف آموزشی ساکن در خوابگاه های منطقه 12 دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 92-93 بود. نمونه عبارت از، 350نفرازدانشجویان ساکن در خوابگاه ها بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع زمینه یابی بود. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که عوامل موثر بر کیفیت زندگی خوابگاهی در وضع موجود و مطلوب را می سنجید. برای توصیف داده ها ازجداول توزیع فراوانی، نمودار میله ای، میانگین و انحراف استاندارد و برای پاسخ به سوال های پژوهش، آزمون کلموگروف اسمیرنف، جهت شناسایی مولفه ها از تحلیل عامل اکتشافی به روش مولفه های اصلی، جهت ارائه مدل ازروش مدل سازی معادله ساختاری استفاده شد.نتایج بدست آمده عبارتند از:فناوری، فرهنگی اجتماعی، روان شناختی، نیروی انسانی، فیزیکی کالبدی و بهداشتی مولفه های اصلی کیفیت زندگی دانشجویان مقیم خوابگاه ها بودند.
    -فناوری هم به صورت مستقیم و هم از طریق مولفه های فرهنگی اجتماعی و روان شناختی بر کیفیت زندگی تاثیر دارد.
    -نیروی انسانی هم به صورت مستقیم و هم از طریق مولفه فرهنگی اجتماعی بر کیفیت زندگی تاثیر دارد.
    روان شناختی هم به صورت مستقیم بر کیفیت زندگی تاثیر دارد.و هم نقش واسطه را بازی می کند وعوامل بهداشتی، فناوری، فیزیکی کالبدی را با کیفیت زندگی مرتبط می کند.
    -عامل فرهنگی اجتماعی هم به صورت مستقیم بر کیفیت زندگی تاثیر داردوهم نقش واسطه را بازی می کند وهمه مولفه ها را با کیفیت زندگی مرتبط می کند.
    -عامل بهداشتی به صورت مستقیم بر کیفیت زندگی تاثیر ندارد ولی از طریق مولفه های فرهنگی اجتماعی و روان شناختی بر کیفیت زندگی تاثیر دارد.
    -عامل فیزیکی کالبدی به صورت مستقیم بر کیفیت زندگی تاثیر ندارد ولی از طریق مولفه های فرهنگی اجتماعی و روان شناختی بر کیفیت زندگی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی خوابگاهی، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مجید صفاری نیا، احمد علیپور، علیرضا آقایوسفی، عبدالله مفاخری صفحه 61
    هدف این پژوهش بررسی اثر آموزش فراشناخت و ذهن اگاهی بر رفتار شهروندی سازمانی است. روش تحقیق نیمه آزمایشی است. جامعه آماری کلیه معلمان مشغول به تحصیل در دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی (شهربجنورد) در سال تحصیلی 93-1392 می باشند که تعداد کل آنها 540 نفراست. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایسه کلاس به تعداد 90 نفرانتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش(60نفر) و یک گروه کنترل(30نفر) قرار گرفتند. به یکی از گروه های آزمایش فراشناخت و به دیگری ذهن آگاهی آموزش داده شد. برای اندازه گیری رفتار شهروندی سازمانی از پرسشنامه پودساکف وهمکاران (1990)استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس و مانکوا انجام شد. یافته ها نشان دادکه رفتار شهروندی سازمانی در معلمانی که درگروه های تحت آموزش فراشناخت وذهن آگاهی قرارداشتند از معلمانی که درگروه کنترل بودند به طور معناداری بیشتر بود.
    کلیدواژگان: فراشناخت، ذهن آگاهی، رفتارشهروندی سازمانی
  • فریبا فرمیتنی، خزران رحمانی، سودابه شاه سونی صفحه 79
    هدف از انجام این پژوهش آن بوده است که کیفیت اجرای آموزشهای نظری، محتوای برنامه های آموزش ریاضی و نحوه ارزشیابی از دانشجویان مورد بررسی قرار گیرد.

    متغیرهایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند عبارتند از:1- کیفیت اجرای آموزش
    2- محتوای برنامه های آموزشی
    3- نحوه ارزشیابی
    نوع این پژوهش ارزشیابی می باشد که از طریق روش پژوهش توصیفی- پیمایشی انجام گرفته است. نمونه گیری تصادفی بوده است و با استفاده از روش فوق100 نفر به صورت تصادفی از میان دانشجویان انتخاب شده اند و به علت محدودیت جامعه اساتید گروه ریاضی دانشگاه قشم کلیه20 استاد مدرس این درس به عنوان نمونه مورد استفاده واقع شده اند.
    نتایج کلی این پژوهش عبارتند از:1- کیفیت اجرای آموزش نظری از دیدگاه اساتید بالاتر از متوسط می باشد.
    2- کیفیت اجرای آموزش نظری از دیدگاه دانشجویان در حد متوسط می باشد.
    3- محتوای برنامه آموزشی از دیدگاه اساتید بالاتر از سطح متوسط می باشد.
    4- محتوای برنامه آموزشی از دیدگاه دانشجویان بالاتر از سطح متوسط می باشد.
    5- وضعیت ارزشیابی از دیدگاه اساتید از حد متوسط بهتر است.
    6- وضعیت ارزشیابی از دیدگاه دانشجویان از حد متوسط بهتر است.
    کلیدواژگان: نقد، ارزشیابی، برنامه های آموزش ریاضی
  • محمد جواد حضوری، علی اصغر پورعزت، محمدعلی سرلک، نسرین محمد علی پور صفحه 97
    تعامل انسان ها در سازمان ها بر پایه عدالت و طراحی سازمان به گونه ای که ادراک عادلانه بودن را در کارکنان آن بر انگیزد با ظهور سازمان های عقلائی نمود یافت و در عصر سازمان های نوظهور دیگر بار مورد توجه قرار گرفت. در این پژوهش به عنوان یک تحقیق بنیادی پس از مروری بر ادبیات عدالت سازمانی، و با بهره گیری از مناظر چهار گانه سازمان در کارت امتیازی نورتون و کاپلان، به طراحی و ترسیم یک مدل اولیه از سازمان عدالت محور پرداخته و سپس با تشکیل پنل دلفی(متشکل از نخبگان دانشگاهی) مدل ارائه شده تایید و اعتبار سنجی شد و پس از اجماع نظرات اعضای پنل؛ مدل نهایی از سازمان عدالت محور تهیه و در دو اداره کل سازمان تامین اجتماعی (بعنوان جامعه آماری تحقیق) به محک آزمون گذاشته شد. آن گاه با استفاده از معادلات ساختاری تائیدی، تایید قطعی مدل صورت گرفت. در این پژوهش بعلت کثرت متغیرها از رویکردهای کمی و کیفی توامان استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: طراحی مدل سازمان، کارت امتیازی متوازن، عدالت سازمانی، دلفی و سازمان تامین اجتماعی
  • مهدی قاسمی مطلق، غلامرضا منشئی، کریم عسکری، هوشنگ طالبی صفحه 121
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان استفاده افکار خودآیند منفی در بیماران افسرده انجام شد. بدین منظور تعداد 24 زن مبتلا به اختلال افسردگی اساسی از بین بیماران زن افسرده مراجعه کننده به مراکز روان شناختی و روانپزشکی شهر مشهد انتخاب و یه صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه به روش گروهی، با روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی آموزش دیدند. آزمودنی های هر دو گروه پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه افکار خود آیند منفی هولون و کندال را قبل از شروع جلسات آموزش، پس از اتمام جلسات و سه ماه پس از اتمام جلسات تکمیل کردند. آزمودنی های گروه گواه بدون دریافت هیچ گونه آموزش تنها پرسشنامه ها را تکمیل کردند.
    نتایج حاصل از اجرای تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر حاکی از اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان استفاده از مکانیسم های دفاعی بود. به نحوی که اجرای روش درمانی باعث کاهش میانگین نمرات افکار خودآیند منفی در گروه آزمایش شد و بین میانگین نمرات افکار خودآیند منفی دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار مشاهده شد. بنابراین به نظر می رسد با اجرای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بدون آن که مستقیما روی افکار خودآیند منفی کار کنیم، این افکار کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: افسردگی - افکار خودآیند منفی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • مهدی قاسمی مطلق، مهوش کاظمی قره چه، مقصود امینخندقی، حسین جعفری ثانی صفحه 135
    در جهان پیشرفته و به سرعت متغیر امروز ترکیب فن آوری های الکترونیکی در فرایند آموزش و یادگیری و محتوای برنامه درسی آموزش عالی، امری اجتناب ناپذیر است. مطالعه حاضر با بررسی پژوهش ها و منابع مکتوب و غیر مکتوب داخلی و خارجی، با هدف معرفی محتوای الکترونیکی و ثاثیر آن در یادگیری پویا، ضمن ارائه مدل ها و رویکرد های نوین در تولید محتوای الکترونیکی از قبیل ADDIE،SCORM، P3، به طرح چند پرسش در زمینه فرایند تولید محتوای الکترونیکی بر اساس مدلP3 و ابزار های تالیف آن می پردازد. نتایج حاصل در عین این که اثر بخشی محتوای الکترونیکی را در افزایش یادگیری خاطر نشان می کند، به محدودیت عمده آن در پر هزینه بودن فرایند تولید محتوا اشاره می نماید. بر این اساس، نکاتی در مورد تولید محتوای الکترونیکی در حوزه برنامه درسی آموزش عالی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، محتوای الکترونیکی، فرایند تولید محتوای الکترونیکی، ابزارهای تالیف
|
  • Fatemeh Solamani, Abotaleb Saadati Page 1
    The present study aims to examine the relationship between happiness, self-esteem with social development in elementary schools students of Mashhad in the academic year of 92-93 . In doing so, 400 participants from elementary schools were selected using random sampling. The sample responded to the oxford happiness scale and cooper smith(1987) and Vinland social development scale(1988). Data analysis involved both descriptive and inferential statistics including mean, standard deviation, Pearson's correlation coefficient and regression analysis. Social development showed significant correlation with happiness and self-esteem. Results of multi regression analysis also revealed that overall, happiness and self-esteem can predict 0/47 changes of Social development in elementary school students.
    Keywords: Happiness, self, esteem with social development
  • Reza Shaban Nezhad, Nadergholi Ghourchiyan Page 37
    The present research attempts to provide a model to improve living quality in the dorms of the 12 districts of Islamic Azad University. The corpus studied in this research was all the students living in the dorms of these 12 districts of the Islamic Azad University, who were studying at different levels of education in the academic year of 1392-1393. Using a multistage cluster sampling method, 350 of these students living in the dorms were chosen. The "applied method" from the target point of view and from the view point of type, "the Background method" were the methodologies followed in this research. Questionnaires were thus provided to measure all the factors and elements affecting the living quality in the dorms both in the current and ideal situations. In order to interpret the obtained data, the frequency distribution tables, and bar charts as well as mean and standard deviation techniqueswere used while Kolmogorov Smirnov test was applied to provide answers to the research questions. Besides, the discovery factor analysis methodology was followed to identify the major parameters while in order to devise the relevant model, "the structural equation modeling" technique was applied. The final results obtained through the research can thus be summarized as follows:-Technological, socio-cultural, psychological, physical anatomical, hygienic and man power parameters were the major elements affecting the living standard of the students staying at the dorms.
    -technology affects the living quality both directly and through socio-cultural as well as psychological factors.
    -Man power affects the living quality both directly and through socio-cultural as well as psychological factors.
    -Psychological factors not only directly affect the living quality but they also act as a medium relating the hygienic, technological and physical-anatomical parameters to the living quality.
    -Socio-cultural factors not only directly affect the living quality but they also act as a medium relating all the other parameters to the living quality.
    -the hygienic factor does not have a direct effect on the living quality but it affects the quality of living through socio-cultural and psychological parameters.
    -the physical anatomical features do not have a direct effect on the living quality but they affect it through socio-cultural and psychological parameters.
    Keywords: living quality at dorms, Islamic Azad University
  • Majid Safari, Ahmad Alipour, Alireza Aghayuosefi, Abdallah Mafakhri Page 61
    The purpose of this study was to evaluate the effect of metacognition and mindfulness training on Organizational citizenship Behavior (OCB). Semi-experimental research method was used. The population of all teachers studying at the Farhangian University of North Khorasan (Bojnoord) 93-1392 academic year are the total number of 540 student. Using cluster random sampling three classes of 90 students were selected randomly In the experimental group (60 cases) and control group (30 cases).
    To one of the experimental groups were taught mindfulness and metacognition to others group. Questionnaire to measure Organizational citizenship Behavior Podskoff and colleagues (1990) were used. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance.
    Results showed that OCB in metacognition and mindfulness training teachers Groups Were significantly higher than the control group teachers.
    Keywords: Metacognition, mindfulness, organizational citizenship behavior
  • Fariba Frmytny, Khazran Rahmani, Sudabeh Shahsuni Page 79
    The purpose of present research is to investigate the quality of theoretical teaching performance, the subject matter and content of mathematical lesson planning and the procedure of students’ assessment and evaluation.
    The following variables are investigated in this research.
    The quality of teaching performance
    The content of lesson planning
    The procedure of assessment and evaluation
    This research is a kind of qualitative and descriptive one by using questionnaire. The study population consisted of a random selection of 100 students as well as the whole of 20 professors of mathematical department involved in the research.
    The results and findings of this research showed that:The quality of theoretical teaching performance from point of view of the professors is above the average level.
    The quality of theoretical teaching performance from point of view of the students is near to the average level.
    The content of teaching plan from point of view of the professors is above the average level.
    The content of teaching plan from point of view of the students is above the average level.
    The assessment condition from point of view of the professors is better than average level.
    The assessment condition from point of view of the students is better than average level.
    Keywords: Review, Eevaluation, Mathematics Educational Program
  • Mohammad Javad Hozuri, Aliasghar Pourezat, Mohammad Ali Sarlak, Nasrin Mohammadali Pour Page 97
    Human interaction in organizations based on justice and organization design in a way that infuses the conception of fairness among its employees was emerged by advent of rational organizations and once again was regarded in epoch of novel organizations.In this study, as a fundamental research, after carrying out a review on literature of organizational justice and with utilizing four perspectives of organization in Norton and Kaplan score card( as a schematic plan of organization structure), to design and draw a primary model of justice- oriented organization and then with establishing Delphi panel( consisting of university elites ) the presented model was confirmed and evaluated and after consensus emerged from panel members ; justice oriented organization final model was prepared and was tested in main department of social security organization ( as researches statistical population).Afterwards absolute confirming of model was accomplished. In this study because of pluralism, both qualitative and quantitative approach are applied.
    Keywords: Organizations Design, Balanced Score Card, Organizational justice, Delphi, Social Security Organization
  • Mehdi Ghasemi, Gholamreza Manshaee, Karim Askari, Houshang Talebi Page 121
    This study investigates the effectiveness of mindfulness based cognitive therapy on the rate of using negative auotomatic thoughts in women with major depressive patients in mashhad. Participants were 24 depressed women clients, randomly selected and randomly designated to 2 groups (one experimental group and one control group)
    The present experiment is of pre test, post test, control group kind. To gather data questionnaires measuring negative automatic thoughts were applied. Descriptive statistics and inferential statistics (repeated analysis of variance) were used to test the research hypothesis.
    Thr results showed that mindfulness based cognitive therapy were effective in decrease of negative automatic thoughts in women with depressive disorder
    Keywords: negative automatic thoughts, mindfulness based cognitive therapy, depression