فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالهادی فقهی زاده *، مجتبی محمدی انویق صفحات 7-24
    مساله ی خلوت گزینی یا «تحنث» پیامبر اکرم (ص) در غار حراء، یکی از مسائلی است که در ارتباط با زندگانی پیش از بعثت آن حضرت طرح شده است. اکثر دانشمندان با استناد به روایاتی که در کتب فریقین در این باره وارد شده است، «تحنث» در غار حراء را جزئی از زندگانی پیامبر اکرم (ص) به شمار آورده اند؛ حال آنکه این روایات از نظر دلالی و نیز سندی از اعتبار کافی برخوردار نیستند. روایات حاکی از «تحنث» پیامبر اکرم (ص) در غار حراء، از سویی مشکلات متعدد محتوایی از قبیل مخالفت با آیات قرآن کریم و مخالفت با عقل دارند و از سوی دیگر فاقد اسناد صحیح و متصل به شمار می روند؛ افزون بر آنکه گوشه نشینی در غار حراء با اسوه بودن پیامبر اکرم (ص) که در آیه ی 21 سوره احزاب به آن تصریح شده، در تعارض است.
    کلیدواژگان: روایات تحنث، غار حراء، نقد سندی روایات، نقد دلالی روایات، پیامبر اکرم (ص)
  • عبدالرضا مظاهری * صفحات 25-42
    برخی وحی را یک امر بشری و تجربه درونی دانسته اند که دارای یک فرایند تاریخمند است و با الهام و مکاشفه برابر بوده و خطاپذیر می باشد. در قرآن کریم به انواع معانی وحی اشاره شده است و وحی تشریعی را مخصوص انبیاء دانسته و علت عصمت آنرا « وهبی» بودن آن می داند. علاء الدوله سمنانی کشف را نسبی دانسته و قابلیتهای سالک را در صحت و سقم مکاشفات تاثیرگذار می داند. ابن عربی برای عصمت وحی می گوید: در وحی القاء معنی از طریق لفظ نیست بلکه عین معنی بی واسطه منتقل می شود.لذا احتمال وقوع خطا در فهم مخاطب( نبی) مطرح نیست . وحی عین حقایق وحیانی است که با بصر باطنی نبی مشاهده می شود. وحی اشاره ای است که جانشین عبارت می شود و اشاره عین مشارالیه است . و چون با سرعت واقع می شود.فهم و افهام و مفهوم از آن یک حقیقت است. به همین خاطر دارای عصمت است.
    کلیدواژگان: وحی، کشف، تجربه عرفانی، الهام، عصمت، قرآن
  • عباس همامی *، محسن علی نجیمی صفحات 43-66
    یکی از صفاتی که قرآن کریم برای اهل بهشت و دوزخ مطرح کرده است خلود و جاودانگی است. خلود در بهشت با فضل الهی قابل توجیه است اما خلود در دوزخ موجب طرح شبهاتی گردیده است از آن جمله مقید شدن جاودانگی عذاب به وجود آسمانها و زمین و عدم تناسب کیفر خلود با گناه عاصی با توجه به عمر محدود انسان. لذا در بررسی انجام شده با توجه به شواهدی همچون: خلود به معنای مکث طولانی، زمانی بودن کلمه دامت، استثناهایی که در آیات خلود به کار رفته است، عدم اطلاق کلمه خالد به خداوند، خلود نوعی، خلود عذاب در بهشت و جهنم برزخی، سنخیت جهنم با دنیا و تناسب فعل و جزاء یا قائده مقابله به مثل، مبرهن می گردد که مطلق و حقیقی انگاشتن معنای خلود قابل تامل است.
    کلیدواژگان: خلود، جاودانگی، بقاء، دوام، برزخ، عذاب
  • احمدرضا خزایی *، احمد مرادخانی صفحات 67-96
    رعایت حقوق شهروندی به معنای مسئولیت ها و امتیازاتی که شخص تابع کشوری ازآن برخودار است به عنوان یکی از شاخصه های ثبات و امنیت در جوامع مطرح می باشد، و در اسلام نیز حقوق شهروندی و عوامل ثبات و امنیت در جامعه اسلامی با توجه به مبانی و اهداف قرآنی آن در قالب شهروند جهانی تحت عنوان خلیفه خدا در روی زمین مطرح می باشد. شهروندی که با کرامت اخذ شده از خداوند در راستای برقراری جامعه توحید محور با حفظ ارزشهای الهی - انسانی در پهنای دنیا متعهد است . بر همین اساس بررسی مولفه های تشکیل دهنده حقوق شهروندی اسلامی لازم و ضروری می نماید. گزارش قرآن از دنیا و ارتباط آن با آخرت و محوریت خداشناسی وتوحید عبادی و نقش و اهمیت آن در پیشرفته دانستن جوامع اسلامی و مسئولیت حاکمیت و دولت ها در برابر رعایت و حفظ و توسعه پایدار حقوق شهروندی در زمینه حقوق مدنی، حقوق سیاسی ، حقوق اقتصادی - اجتماعی، حقوق فرهنگی و حقوق قضایی و همچنین تعهد احاد جامعه بشری در مقابل آن از جمله مباحثی است که از دیدگاه قرآن در این مختصر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، حقوق، شهروندی، حقوق بشر
  • عاطفه زرسازان * صفحات 97-116
    بحرانی صاحب تالیف «عوالم العلوم و المعارف و الاحوال من الایات و الاخبار و الاقوال» از محدثان شیعه و هم عصر علامه مجلسی بوده است. این کتاب مستدرک بحارالانوار و مجموعه حدیثی بزرگی است که مجلدات آن به صد جلد می رسیده است. در این میان جلد بیست و دو کتاب در موضوع شرح حال امام رضا (ع) نگارش شده است. در این نوشتار سعی شده است پس از ارائه سبک کلی و ذکر امتیازات کتاب، روش بحرانی در تبیین احادیث بیان گشته و در نهایت به بررسی روایات از حیث سند، پرداخته شود. رهاورد این پژوهش معطوف به این حقیقت است که احادیث با ترتیبی خاص به همراه براهینی نیکو با ذکر کامل سلسله سند و روایت از منابع متعدد و اعتنا به نسخ دیگر درج گردیده است. وی جهت فهم بهتر روایات از آیات قرآن، شرح واژگان،کنایات و در بعضی موارد از منقولات تاریخی و علوم ادبی بهره برده است.
    کلیدواژگان: امام رضا(عليه السلام)، بحراني، عوالم العلوم، روش شناسي، روايت
  • سید مصطفی ملیحی *، سید محمدصادق موسوی، سید عبدالرحیم حسینی صفحات 117-130
    مطالعه وتامل در سیرتاریخی و روند تحولات نظریات فقیهی بنیادین پیرامون ماهیت اراده وشئون مختلف آن ازجمله شیوه های کاربردی در انجام استنباط جامع و پویا ازمتون ومنابع فقهی به شمار می آید، شیوه ای که تاکنون کم تر بدان توجه گردیده یا بهتر است گفته شود پژوهش بنیادینی در این زمینه سامان نیافته است ،از آنجا که مطالعه وتحقیق درتاریخ فقهی اراده برای صاحب نظران و اهل تامل و تعمق درحوزه مباحث فقه وحقوق امری پوشیده و دور از نظر نیست. و انجام تجزیه و تحلیل های فقهی و حقوقی مقوله اراده منوط به تامل در این عرصه است،از نگاه این مقاله اراده نسبت به افعال حقوقی و رفتارهای اخلاقی به عنوان ویژگی منحصر به فرد فعل منشا مسئولیت آدمی و فصل ممیز و محصل انسانیت انسان درمرحله فعل و عمل ،بلکه مهم ترین نشانه سنجش صحت و بطلان افعال حقوقی ،به رغم اهمیت و جایگاه اراده و مفاهیم مرادف آن چون قصد و رضا حقیقت این عنصرحیاتی پیوسته محل بحث و نزاع اندیشمندان عرصه فقه وحقوق بوده و هست،امری که معنا بخش همه تعهدات ،التزامات والزامات ناشی ازشخصیت های حقیقی وحقوقی است.اگر به دامنه های اختلاف آرای صاحب نظران پیرامون اراده توجه عمیق تری داشته باشیم،اغلب اختلافات و تفاوت نظرات برخاسته از تفاوت ها و تمایزها در مبانی فکری است.که در تاریخ فقهی و سیرتطور آن می توان دست کم سه مرحله نظری و بنیادین را مورد تاکید قرارداد.
    کلیدواژگان: اراده، قصد، تطورات، رضا، اشتباه، فقهیان امامیه
|
  • Doctor Abdul Hadi Feqhizadeh *, Mojtaba Mohammadi Anviq Pages 7-24
    The holy Prophet’s (p.b.u.h.) seclusion ortahannothin Hira’ Cave is one of the issues associated with his life before his delegation as a prophet. Relying on the narrations mentioned byShiite and Sunni resources, most scholars haveconsideredtahannothin Hira’ Cave as a part of the Prophets’ life while these narrations are not sound enough from implicational as well as documentationalviewpoints. Narrations suggestingthe holy Prophet’s (p.b.u.h.)tahannothin Hira’ Cave have variedcontent problems such as disagreement with the verses of the Quran and intellect, on the one hand, and the lack sound chain of transmission,on the other.Furthermore,seclusion in Hira’ Cave is in contradiction with the Holy Prophet’s (p.b.u.h.) being a model clearly mentioned in verse 21,SurahAhzab.
    Keywords: tahannoth narrations, Hira cave, documentationalcritique ofnarrations, implicational critique ofnarrations, the holy Prophet (p.b.u.h.)
  • Doctor Abdul, Reza Mazaheri* Pages 25-42
    Some scholars believe that revelation is a human issue and an inner experience which has a historic process,is identical with inspiration and mystical unveiling and is impeccable. The holy Quran refers to various meanings of revelation. This holy booksays that ‘institutional revelation’ is specific for prophets and it is impeccable due to its being‘wahabi’. Ala’ al-DollahSemnanibelieves that revealment is relative and the potentials of sa’lek (a mystic disciple)impacts on the accuracy and inaccuracy of his mystical unveilings. With regard to the impeccabilityof revelation,IbnArabisays, in revelation,inculcationof concepts does not take place through words, but rather the exact meaning is transmitted without anytool. Thus, there is no probability of error in the addressee’s(the Prophet’s) understanding. Revelation is the same as the revealed facts observed by the inner eyes of prophets. Revelation is a hint which replaces linguistic terms and the hint is the same as what it refers to. Since revelation takes place very quickly, understanding it, making others understand it and its meaning are all one fact and for this reason it isimpeccable.
    Keywords: revelation, revealment, mystical experience, inspiration, impeccability, the Quran
  • Doctor Abbas Hemami *, Mohsen Ali Najimi Pages 43-66
    One of the attributes that the Holy Quran has pointed outabout the dwellers of the Heaven and the Hell is immortality and eternity. Immortality in the Heaven can be justified by taking into account God's grace, but immortality in the Hell has raised such doubts as tying the eternality of punishment to the existence of the heavens and the earth and disproportionateness of punishment to sinner’sviewconsidering limited human life. Hence, considering such evidence askhulud (immortality) denoting a long pause, the word da’mat (be continued) having a time-bound sense, exceptions used in the verses of immortality, notattributing the word khalid (immortal) to God, typicalkhulud, eternity ofpunishmentin the isthmus heaven and hell, compatibility of the Hell and the world relevance and proportionatenessof action and punishment or the tit for tat rule, it can be clearlysaid that anabsolute and true sense of khulud (immortality) is open to doubt.
    Keywords: immortality, eternity, everlastingness, permanence, barzakh (isthmus period between death, resurrection), punishment
  • Doctor Ahmad Reza Khazaee *, Doctor Ahmad Moradkhanee Pages 67-96
    Observance of citizenship rightsincluding the responsibilities and privileges enjoyed by the citizens of a country is one of the stability and security parameters in communities. In Islam, given the Quranic principles and goals, citizenship rightsand stability and security parameters are considered within the framework of the global citizen as the vicegerent of Allah on the earth. Benefiting from the blessings received from God, such a citizen committed to the establishment of the theistic community governed by the Divine and human values. Accordingly, examining the elements ofthe Islamic citizenship rightsis necessary. The Quran’s dealing withthe world and its relationship with the hereafter; the essentiality of theism and monotheism in worship and their role and importance in the progress of the Islamic communities, the responsibility of governments in observing, maintaining and developing the rights of citizens sustainably in the fields of civil rights, political rights, socio-economic rights, cultural rights and legal rights and the reciprocal commitment of individuals in human community are among the issues discussed in this paperfrom the viewpoint of the Quran.
    Keywords: the Quran, rights, citizenship, human rights
  • Doctor Atefeh Zarsazan* Pages 97-116
    Al-Bahrani, the author of Awalim al-Ulumwa al-Maarifwa al-Ahwal men al-Ayatwa al-Akhbarwa al-Agwal, is one of Shiite hadithscholars and was a contemporaryof AllamehMajlisi. This book is a supplementary to Beharal-Anvarand is huge hadith collection including one hundred volumes. The 22ndvolume of this book deals with the biography of Imam Reza (a.s.). Following a discussion on the general style and the advantages of this book, the current paper seeks to discuss al-Bahrani’sapproach in explaining hadiths and finally it examines narrations related to the original hadiths. The findings of this research work reveals thatthe hadithshave been presented along with sound proofs and chain of transmitters. To make the narrations related to the verses of the Quran more understandable, al-Bahranihas utilized vocabulary descriptions, allusions and, in some cases, historical and literary quotes.
    Keywords: Imam Reza (a.s.), al, Bahrani, Awalimu al Ulum, methodology, narration
  • Seyed Mostafa Malihi *, Doctor Seyed Mohammad Sadeq Mousavi, Doctor Seyed Abdul Rahim Hosseini Pages 117-130
    Studying and exploring the historical and developmental course of the basic jurisprudential opinions on the nature of will and its various aspects is one of the applied methods for drawing comprehensive and dynamic inferences from jurisprudential resources. This method has not received enough attentionor, it is better to say, no fundamental research has been conductedin this context, as research on the jurisprudential history of will is not a complex issue for the experts and scholars involved in the field of jurisprudence. From the perspective of this article, will, in relation to legal actions and ethical conducts and as a unique feature of an action, is not only the root of human responsibility and the distinguishing feature of the humanity of human beings in practice, but it also is the most important indicatorfor measuring soundnessand erroneousness of legal acts. Despite the importance of will and its synonymous concepts such as intention and consent,this vital issue has been constantly debated and disputedby scholars in the field of jurisprudence and law. A deeper evaluation ofscholars’ range of opinion differences on will reveals that most of the disputes and disagreements arise from the differences of opinion and disagreements in intellectual and mental foundations and at least three fundamental and theoretical stages can bepointed outin the history of jurisprudence and its course of evolution.
    Keywords: will, intention, evolutions, satisfaction, error, Twelver jurisprudents