فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، فروردین و اردیبهشت 1395)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
  • سیما عجمی، شکوفه افخمی صفحه 1
  • مقاله پژوهشی
  • محمد هیوا عبدخدا، مریم احمدی، علیرضا نوروزی، محمودرضا گوهری صفحه 3
    مقدمه
    مقاومت پزشکان در برابر پذیرش پرونده الکترونیک مراقبت سلامت (Electronic health care record یا EHCR)، هنوز جدی ترین چالش پیش روی پیاده سازی آن به شمار می رود. بنابراین، شناسایی عواملی که به این مساله دامن می زند، دارای اهمیت خاصی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش ویژگی های نهادی پزشکان بر پذیرش EHCR انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی- تحلیلی بود و جامعه آماری آن را پزشکان شاغل در 26 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1393 تشکیل دادند. بر اساس فرمول نمونه گیری در مدل سازی معادلات ساختاری، 270 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید (90/0 = a). داده ها بعد از جمع آوری توسط روش تحلیل مسیر در نرم افزار AMOS (نسخه سوم) و در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    همبستگی معنی داری بین هیچ کدام از ویژگی های نهادی پزشکان شامل سن، سابقه کار، آشنایی با کامپیوتر و آشنایی با EHCR و متغیرهای درونی مدل پذیرش فن آوری، برداشت ذهنی از سهولت استفاده و برداشت ذهنی از سودمندی استفاده، وجود نداشت. همچنین، هیچ کدام از ویژگی های نهادی پزشکان، تاثیر معنی داری را بر سهولت استفاده، سودمندی استفاده و میزان استفاده از EHCR نشان نداد.
    نتیجه گیری
    ویژگی های نهادی پزشکان، نقش قابل توجهی در پذیرش EHCR از سوی آنان ندارد. شایسته است که به جای تمرکز صرف بر ویژگی های نهادی پزشکان در پذیرش EHCR، سایر عوامل تاثیرگذار نیز مورد توجه قرار گیرد تا پیاده سازی EHCR با ضریب اطمینان بالاتری همراه شود.
    کلیدواژگان: پزشکان، پرونده الکترونیک سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • هدی مرادی، مریم رضوی صفحه 11
    مقدمه
    صف، یکی از رایج ترین سیستم های پیچیده اجتماعی در زندگی انسان ها به شمار می رود که به طور اجتناب ناپذیری با حوزه فعالیت سازمان ها در ارتباط است. با توجه به خصوصیات سازمان های بهداشتی و درمانی و نقش حساسی که برنامه ریزی در چنین سازمان هایی بر عهده دارد، علم تحقیق در عملیات می تواند کمک زیادی به این امر نماید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر افزایش زمان انتظار بیماران و کاهش آن به حدی که کمترین اختلاف را با استاندارهای زمان انتظار داشته باشد، انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت کاربردی و از دسته مطالعات مقطعی بود که در تابستان سال 1393، در پاراکلینیک مرکز درمانی حافظ بر روی 2614 نفر از مراجعه کنندگان انجام گرفت. با ورود افراد به سیستم و ثبت کد بیمار، زمان ورود، زمان شروع به کار واحدها و زمان شروع و پایان خدمت دهی با کمک کارکنان و دو دستیار ثبت شد. با استفاده از تکنیک های صف و شبیه سازی، جریان بیمار مدل سازی و بهینه سازی گردید. داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین توابع توزیع احتمالی از Input Analyzer استفاده گردید و با بهره گیری از نرم افزار Arena، سیستم درمانی شبیه سازی شد.
    یافته ها
    با ادامه روند فعلی، 30 درصد از مراجعان دیگر تمایلی به مراجعه مجدد به مرکز را ندارند. به طور متوسط 83 درصد از مراجعه کنندگان بخش سونوگرافی و 58 درصد از مراجعه کنندگان بخش رادیولوژی بیش از 30 دقیقه منتظر ویزیت از سوی پزشک معالج می مانند که این امر با استانداردهای مدت زمان انتظار اختلاف معنی داری داشت و همچنین، بر خلاف بند 1-10 منشور بیماران ایران بود. با اجرای شبیه سازی و آزمایش 6 سناریو، «سناریوی ترکیبی» مدت زمان انتظار دریافت اولین خدمت را برای مراجعه کنندگان سونوگرافی 04/75 دقیقه و برای مراجعه کنندگان رادیولوژی 57/65 دقیقه کاهش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که پیاده کردن سناریوی پیشنهاد شده نسبت به مدل فعلی مرکز درمانی، موجب بهبود کیفیت خدمت رسانی و کاهش زمان انتظار بیماران تا دریافت اولین خدمت خواهد شد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی کامپیوتری، تئوری صف، خدمات بهداشتی درمانی، بیمارستان ها
  • آزاده کامل قالیباف، فرزانه خادم ثامنی، مجید جنگی، محمدرضا مظاهری حبیبی، کبری اطمینانی صفحه 19
    مقدمه
    گزارش پاتولوژی به صورت متن باز تهیه می شود و شامل شبکه ای از روابط بین مفاهیم پزشکی است که پزشک از آن برای استدلال و تشخیص استفاده می کند. این مطالعه با هدف، طراحی و ارزیابی مدلی جهت استخراج خودکار این مفاهیم و تبدیل آن به فرم ساختار یافته و قابل تحلیل توسط کامپیوتر انجام شد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع کاربردی و اجرایی بود و بر روی 258 گزارش پاتولوژی با تشخیص بیماری سلیاک که به صورت تصادفی از دو آزمایشگاه پاتوبیولوژی جمع آوری شد، صورت گرفت. سیستم پیشنهاد شده شامل سه فاز اصلی بود. فاز اول به طراحی یک فرم استاندارد و ساختارمند برای گزارش بیوپسی بیماری سلیاک با استفاده از روش Delphi ارتباط داشت. در فاز دوم با به کارگیری ابزارهای متن کاوی ارایه شده توسط مرکز زبان شناسی دانشگاه استنفورد و برنامه واسط طراحی شده به منظور تفسیر قطعات معنایی، اطلاعات مورد نظر از متن گزارش استخراج و در قالب فرم استاندارد ذخیره گردید. در فاز سوم، کلاس Marsh مربوط به هر گزارش با استفاده از الگوریتم یادگیری درخت تصمیم 48J، به صورت خودکار تعیین شد.
    یافته ها
    عملکرد سیستم در فاز استخراج اطلاعات و انتساب مقادیر به فیلدهای فرم استاندارد، صحت 76 درصدی را نشان داد. صحت سیستم در تعیین خودکار طبقه بندی Marsh بر اساس خروجی مرحله قبل، 62 درصد به دست آمد که در صورت ارایه داده های تصحیح شده و بدون خطا، صحت الگوریتم دسته بندی تا 84 درصد افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر با طراحی و پیاده سازی مدلی برای ساختارمند کردن گزارش های پاتولوژی بیماری سلیاک، علاوه بر تسهیل و تسریع در ورود و بازیابی اطلاعات و افزایش خوانایی گزارش، امکان پردازش کامپیوتری داده ها و پیدا کردن روابط و الگوها نیز میسر گردید.
    کلیدواژگان: متن کاوی، بیماری سلیاک، سیستم پشتیبان تصمیم بالینی، روش Delphi، درخت تصمیم
  • فریبرز درودی، مهدیه کلانتری خاندانی صفحه 28
    مقدمه
    بهبود خدمات هر سازمان در گرو رشد حرفه ای و بالا بردن سطح دانش و مهارت کارکنان آن سازمان است. بدین منظور، آگاهی و شناخت سطح دانش و مهارت کتابداران ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام مطالعه حاضر، شناسایی صلاحیت های کتابداران دانشگاه علوم پزشکی استان کرمان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی بود که در سال 1393 انجام شد. جامعه پژوهش را کتابداران دانشگاه علوم پزشکی استان کرمان (67 نفر) تشکیل دادند. داده ها به وسیله پرسش نامه صلاحیت های کتابداران که شامل 115 سوال در قالب 7 صلاحیت بود، جمع آوری گردید. روایی پرسش نامه مذکور توسط افراد صاحب نظر و پایایی آن نیز بر اساس ضریب Cronbach''s alpha (98/0) مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش توصیفی در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. این صلاحیت ها شامل صلاحیت های مدیریتی، مجموعه سازی، سازماندهی، خدمات اطلاع رسانی، فن آوری اطلاعات، پژوهش و صلاحیت های ارتباطی بود.
    یافته ها
    میانگین صلاحیت های مدیریتی کتابداران دانشگاه علوم پزشکی کرمان 09/4، مجموعه سازی 87/3، سازماندهی 61/3، خدمات اطلاع رسانی 81/3، فن آوری اطلاعات 60/3، پژوهشی 35/3 و صلاحیت های ارتباطی 17/4 به دست آمد. به طور کلی سطح کتابداران دانشگاه علوم پزشکی در 7 صلاحیت بررسی شده، خوب یا بسیار خوب ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی پژوهش حاضر نشان می دهد که کتابداران دانشگاه علوم پزشکی در صلاحیت های ارتباطی دارای سطح بالاتری نسبت به سایر صلاحیت ها هستند و به ترتیب در صلاحیت های پژوهشی، فن آوری اطلاعات و سازماندهی دانش و مهارت بیشتری نیاز دارند.
    کلیدواژگان: دانش، صلاحیت حرفه ای، کتابداران، کتابخانه ها، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • ناصر حمیدی، حامد غیب دوست صفحه 34
    مقدمه
    دسترسی عادلانه به خدمات سلامت، حق همه افراد جامعه می باشد و دولت ها باید این خدمت را در اختیار مردم قرار دهند. هدف از انجام این مطالعه، اولویت بندی عوامل موثر استراتژیک مدیریت سلامت با استفاده از رویکرد پیوندی در بیمارستان های دولتی بود.
    روش بررسی
    این تحقیق به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد و از لحاظ هدف، کاربردی بود. شش بیمارستان دولتی شهر رشت در سال 1393 مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش بر اساس رویکرد پیوندی شامل ترکیب فرایند تحلیل شبکه ای فازی (Fuzzy network analysis process یا Fuzzy ANP) برای اولویت بندی عوامل موثر استراتژیک مدیریت سلامت و دیمتل فازی (Fuzzy Decision Making Trial And Evaluation یا Fuzzy DEMATEL) جهت به دست آوردن شدت تاثیر عوامل استراتژیک مدیریت سلامت بود و با استفاده از تاپسیس فازی (Fuzzy Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution یا Fuzzy TOPSIS) بیمارستان ها را رتبه بندی کرد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که در شش بیمارستان دولتی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    معیارهای مربوط به تحلیل نقاط قوت ، نقاط ضعف ، فرصت ها و تهدیدهای (Strengths، Weaknesses، Opportunities، Threats یا SWOT) به کار رفته در مطالعه حاضر دارای 4 معیار اصلی و 16 زیرمعیار بود که رتبه بندی گردید. در بین شش بیمارستان دولتی، بیمارستان پورسینا رتبه اول و بیمارستان های رسول اکرم (ص)، امیرالمومنین (ع)، حشمت، 17 شهریور و رازی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. معیارها و زیرمعیارهای تحقیق، هر کدام رتبه ای را به خود اختصاص دادند که نشان دهنده اهمیت آن ها در بخش بهداشت و درمان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر با مشخص نمودن اهمیت هر یک از معیارها و زیرمعیارهای مربوط به تحلیل (SWOT)، به بهتر شدن عملکرد مدیریت سلامت کمک نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل استراتژیک، بیمارستان های دولتی
  • حمیدرضا میرصفیان صفحه 42
    مقدمه
    مدیریت کوانتومی، یکی از شیوه های نوین مدیریتی در سازمان ها می باشد که مورد توجه بسیاری از صاحب نظران علم مدیریت قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم نسبی مدیریت کوانتومی بر اشتیاق شغلی کارکنان ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی و از دسته مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری آن را کلیه کارکنان ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1393 تشکیل داد (202 نفر). حجم نمونه تعیین شده بر اساس جدول Krejcie و Morgan، 132 نفر محاسبه شد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای متناسب با جامعه آماری انجام گرفت. ابزار جمع آوری شامل پرسش نامه 21 سوالی مدیریت کوانتومی محقق ساخته (با روایی 71 درصد و پایایی 84 درصد) و پرسش نامه 17 سوالی اشتیاق شغلی (با روایی
    73 درصد و پایایی 81 درصد) بود. جهت تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    مولفه های «دیدن کوانتومی، تفکر کوانتومی، احساس کوانتومی، شناخت کوانتومی، عمل کوانتومی، وجود کوانتومی و اعتماد کوانتومی»، پیش بینی کننده افزایش انرژی شغلی، شیفتگی شغلی و فداکاری شغلی کارکنان بود. همچنین، همبستگی مثبت و معنی داری بین مدیریت کوانتومی با مولفه های انرژی شغلی، شیفتگی شغلی و فداکاری شغلی کارکنان وجود داشت (05/0 £ P).
    نتیجه گیری
    استفاده سازمان ها به ویژه ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور از شیوه های مدیریت کوانتومی، می تواند در تقویت و افزایش اشتیاق شغلی کارکنان راه گشا باشد و به ارتقای بیشتر سازمان به سمت اهداف سازمانی کمک نماید.
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، تربیت بدنی، مدیریت کوانتومی، کارکنان، دانشگاه ها
  • پگاه بانگیان تبریزی، سید حمید خداداد حسینی، اصغر مشبکی اصفهانی صفحه 48
    مقدمه
    کیفیت خدمات ارایه شده بر استفاده مجدد و وفاداری مشتریان موجود و بالقوه تاثیرگذار است. همچنین، سازمان های ارایه دهنده خدمات می توانند از طریق ایجاد هزینه های جابه جایی، مشتریان را از تلاش برای ترک سازمان و رفتن به سمت رقبا بازدارند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی متغیر های کیفیت خدمات ادراک شده و هزینه های جابه جایی مشتری بر وفاداری مشتریان بیمارستان ها بود.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود و با استفاده از معادلات ساختاری انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه بود که روایی آن با نظر صاحب نظران رشته مدیریت تایید گردید و پایایی آن به کمک آزمون Cronbach¢s alpha با مقدار 4/82 درصد، مورد تایید قرار گرفت. همچنین، برای تعیین وضعیت هر یک از متغیرها و تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش، از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS استفاده گردید.
    یافته ها
    تاثیر مثبت و معنی دار کیفیت خدمات ادراک شده و هزینه های جابه جایی مشتری، بر وفاداری مشتری تایید شد. بررسی ابعاد کیفیت خدمات بر وفاداری نشان داد که عوامل محسوس، اعتماد، تضمین و همدلی بر وفاداری مشتری تاثیر مثبت و معنی داری داشت و پاسخگویی بر وفاداری تاثیرگذار نبود. همچنین، نقش تعدیل گری هزینه های جابه جایی بر رابطه کیفیت خدمات ادراک شده و وفاداری مشتری و رابطه عوامل محسوس، اعتماد، تضمین و همدلی بر وفاداری مشتری مورد تایید قرار گرفت، اما در رابطه با متغیر پاسخگویی تایید نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل از پژوهش، پیشنهاد می گردد که بیمارستان ها جهت بهبود هرچه بیشتر کیفیت خدمات ارایه شده و ایجاد هزینه های جابه جایی، تلاش لازم را برای داشتن مشتریان وفادار به عمل آورند.
    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، کیفیت خدمات درمانی، هزینه ها، بیمارستان ها
  • حانیه سادات سجادی، روح الله زابلی صفحه 55
    مقدمه
    با توجه به تاکید سیاست گذاران و برنامه ریزان سلامت، طرح تحول نظام سلامت با هدف حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و ارتقای کیفیت خدمات بیمارستانی در کشور در حال اجرا می باشد. مطالعه حاضر با هدف، ارزیابی اثرات مثبت اجرای طرح تحول سلامت از دیدگاه مدیران و روسای بیمارستان ها انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه کیفی حاضر به صورت مقطعی در ماه های آذر، دی و بهمن سال 1393 صورت گرفت. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند از میان روسا و مدیران بیمارستان های شهر تهران (18 نفر) انجام شد. مصاحبه های صورت گرفته ضبط و پس از پیاده سازی، کدبندی گردید و در مرحله بعد با استفاده از رویکرد تحلیل چارچوبی و نرم افزار NVivo مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    8 درون مایه اصلی و 21 زیردرون مایه استخراج گردید. مهم ترین مفاهیم اصلی مرتبط با اثرات مثبت اجرای طرح تحول سلامت در بیمارستان ها عبارت از «پوشش بیمه ای بیماران نیازمند، بهبود نشانگرهای عملکردی، اصلاح سیستم مدیریتی بیمارستان، ارتقای عملکرد سیستم ارجاع بین بیمارستانی، کنترل و مدیریت بهتر پرداختی های بیماران، ارتقای نشانگرهای منتخب کیفیت، افزایش پاسخگویی نظام درمانی و افزایش درامد بیمارستان» بود.
    نتیجه گیری
    اجرای طرح تحول سلامت به شرط تدوین منابع مالی پایدار، ضمن افزایش رضایت بیماران از خدمات بیمارستان های دولتی، می تواند موجب ارتقای کیفیت خدمات سلامت گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تحول سلامت، مدیران، بیمارستان ها، ایران
  • مقاله کوتاه
  • زهرا آسمانی، محمد توکلی زاده راوری، احمد پاپی صفحه 61
    مقدمه
    امروزه همکاری های علمی دارای روندی افزایشی و موکد در مجلات علمی می باشد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف سنجش تحلیل ساختار شبکه هم تالیفی نویسندگان نشریه مدیریت اطلاعات سلامت انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی صورت گرفت. جامعه مورد مطالعه را 568 مقاله منتشر شده در نشریه مدیریت اطلاعات سلامت، از سال 1385 تا اواخر خرداد 1393 تشکیل داد. جهت تحلیل داده ها از فنون تحلیل شبکه های اجتماعی و همبستگی استفاده شد. برای تحلیل شبکه هم تالیفی پژوهشگران نیز نرم افزار تحلیل شبکه های اجتماعی UCINET (نسخه 6) و نرم افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین درصد از کل مقالات تالیف شده در نشریه مدیریت اطلاعات سلامت را مقالات سه نویسنده ای تشکیل داد. 25 درصد از کل نویسندگان، از افراد موثر این حوزه به شمار می رفتند که نقشی اساسی را در تولید بیشتر مقالات ایفا کرده بودند. همکاری نویسندگان با افراد ضعیف از لحاظ مرکزیت رتبه ای در بالا بردن فراوانی مقالات نویسندگان، نقش موثری داشت. در نهایت، نویسندگان مقالات نشریه به سه دسته برجسته، پرکار و کم کار تقسیم شدند که به نظر می رسد، افزایش تعداد نویسندگان برجسته در این نشریه باید یکی از سیاست های نشریه باشد.
    نتیجه گیری
    روند رشد هم تالیفی در مقالات نشریه مدیریت اطلاعات سلامت، مسیر افزایشی را طی نموده است.
    کلیدواژگان: همکاری، مقاله مجله، نشریات ادواری، هم تالیفی
|
  • Ýsima AjamiÝ, Shekofeh Afkhami Page 1
  • Mohammadhiwa Abdekhoda, Maryam Ahmadi, Alireza Noruzi, Mohmoudreza Gohari Page 3
    Introduction
    Physicians’ý resistance ýtoý accepting ýandý adopting ýElectronic ýHealth ýCare ýRecordý(EHCR)ýýis still a serious challenge to the nationwide adoption of EHCR. As a result, ýidentification of the factors that contribute to this challenge is valuable. Thus, this study ýwas performed to survey the effect of physician's characteristics on adoption of EHCR.
    Methods
    A Descriptive-analytical survey was applied in this study. The study population ýconsisted of physicians who worked in 26 hospitals affiliated to Tehran University of ýMedical Sciences, Iran. From among them, 270 physicians were selected to participate ýin this research. The data gathering tool was a questionnaire the validity and reliability ýof which were confirmed. The data were collected, and then, analyzed using path ýanalysis in structural equation modeling (SEM) in SPSS and AMOS software.
    Results
    Theý resultsý showedý thatý thereý isý noý significantý correlationý betweený physicians’ý ýcharacteristics, such as age, work experience, computer familiarity, and EHCR ýfamiliarity, and perceived usefulness (PU) and perceived ease of use (PEOU). In ýaddition,ýnoýsignificantýcorrelationýwasýobservedýbetweenýphysicians’ýcharacteristicsýýand the technology acceptance model (TAM) variables.
    Conclusion
    Physicians’ýcharacteristicsýdidýnotýhaveýanyýsignificantýeffectýonýacceptingýandýýadopting EHCR. Therefore, it is suggested that policymakers and managers focus on ýother factors that affect EHCR acceptance and implementation.
    Keywords: Physicians, Electronic Health Records, Tehran University of Medical Sciences
  • Hoda Moradi, Maryam Razavi Page 11
    Introduction
    The queue is one of the most complex social systems in which human lives are inevitably ýassociated with the activities of organizations. Due to the characteristics of healthcare ýorganizations and the critical role that planning plays in such organizations, research in this regard ýcan be of great help. This paper was an attempt to demonstrate the role and use of the branches ýof the operations research discipline in healthcare centers.
    Methods
    The current research was a cross-sectional study conducted onþ þý2614ýþ þpatients referred to the ýparaclinic ward of Hafez Hospital, Shiraz, Iran. In order to collect data, the patient code, time of arrival, work start time, serving start and end time were recorded with the help of staff and two assistants at the time of arrival of the patients. Then, modeling and optimization of patient flow were conducted using queues and simulation techniques. The data was analyzed using SPSS software and Input Analyzer ýSoftware and the system was simulated using Arena software.
    Results
    The results showed that 30% of the patients no longer wished to be referred back to the center. ýThe findings also revealed that there was a significant difference between the standard waiting ýtime and the time spent in the hospital to recive a service. Among the 6 different scenarios, the ýmixed scenario reduced waiting time of the first service forþ þsonography patients to 75.04 minutes ýand for radiology patients to 65.573 minutes.
    Conclusion
    The results showed that the suggested model, in comparison to the current model of health ýcenters, can improve theþ þquality of services and reduce the duration of time patients must wait ýuntil receiving the first serviceþ.
    Keywords: Computer Simulation, Queuing Theory, Health Services, Hospitals
  • Azadeh Kamel, Ghalibaf, Farzaneh Khadem, Sameni, Majid Jangi, Mohammad Reza Mazaheri, Habibi, Kobra Etminani Page 19
    Introduction
    Pathology reports generally use an unstructured text format and contain a complex web of ýrelations between medical concepts. In order to enable computers to understand and analyze ýthe reports’ free text, we aimed to convert these concepts and their relations into a structured ýformat.ý
    Methods
    The training, validation, and evaluation of this implementation study was based on a corpus ýof 258 pathology reports with a positive diagnosis of celiac disease randomly selected from ýamong the records of 2 pathology laboratories. Our proposed system consisted of 3 phases of ýstandardization of celiac disease pathology reports using Delphi technique with 3 experts, ýinformation extraction from free text reports with text mining techniques using Stanford ýParser, and automatic classification of celiac disease stages in marsh system using decision ýtree classifier J48 algorithm.ý
    Results
    We were successful in extracting information from free text pathology reports and assigning ýeach piece of information to the associated pre-defined fields in standardized template form ýwith an accuracy of 76%. After determining marsh stage for each report in the third phase, ýour system showed an average overall accuracy of 62%. Evaluation of the third phase as an ýindependent system with manually corrected, gold-standard input achieved an accuracy of ýgreater than 84%.ý
    Conclusion
    The benefits of standardized synoptic pathology reporting include enhanced completeness ýand improved consistency, avoidance of confusion and error, and facilitation of the faster and ýsafer transmission of critical pathological data in comparison with narrative reports.ý
    Keywords: Text Mining, Celiac disease, Decision Support Systems, Clinical, Delphi Technique, Decision ýTrees
  • Fariborz Doroudi, Mahdiyeh Kalantary, Khandani Page 28
    Introduction
    Improvement of services in any organization depends on the professional growth and promotion ýof knowledge and proficiency level of the employees. Accordingly, evaluation of librarian's ýknowledge and proficiency level seems to be essential. The goal of the present research was ýto study the competences of librarians of Kerman University of Medical Sciences, ý
    Kerman, Iran.
    Methods
    The present research was of descriptive survey. The study population consisted of 67 ýlibrarians in Kerman University of Medical Science. The required information was ýgathered using the Librarian's Competencies Questionnaire which consisted of 115 ýquestions in the framework of 7 competencies. These competencies consist of management, ýclassification, organization, information services, information technology, research, and ýcommunication. The validity of the questionnaire was confirmed by specialists, and its reliability ýwas determined using Cronbach’s alpha (0.98). The data was analyzed using descriptive methods ýand SPSS statistical software.
    Results
    The results showed that the average competency score of the librarians regarding management, ýclassification, organization, informative services, information technology, research, and ýcommunication was 4.09, 3.87, 3.61, 3.81, 3.35, and 4.17, respectively.
    Conclusion
    The findings of this research revealed that the librarians of Kerman University of Medical ýSciences obtained higher scores in communicative competencies compared with other ýcompetences. As a result, they require more knowledge and skills in competencies of research, ýinformation technology, and organization.
    Keywords: Knowledge, Professional Competency, Librarians, Libraries, Kerman University of Medical Sciences
  • Naser Hamidi, Hamed Gheibdoust Page 34
    Introduction
    Fair access to health care services is every individual’s right in society and governments should ýprovide these services. The purpose of the present study was to prioritize strategic factors ýinfluencing health care management using a hybrid approach in the context of public hospitals.
    Methods
    The current research was an applied, descriptive survey. It was based on a hybrid approach ýincluding a combination of Fuzzy Analytic Network Process (ANP) for prioritization of strategic ýfactors influencing health care management and Fuzzy Decision Making Trial and Evaluation ýLaboratory (DEMATEL) for identification of the extent of the effects of strategic factors of health ýcare management. In addition, the studied hospitals were ranked using the Fuzzy Technique for ýOrder of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS). Questionnaires were used for ýcollection of data from 6 public hospitals in 2014.
    Results
    SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, and threats) analysis criteria used in the present ýresearch comprised of 4 main criteria and 16 sub-criteria which were ranked in the present study. ýAmong the 6 public hospitals studied in the present study, Poursina Hospital obtained the first rank ýand Rasoul Akram, Amir-al-Mo’menin, Heshmat, Hefda Shahrivar, and Razi Hopitals obtained the ýfollowing ranks, respectively. Each of the Criteria and sub-criteria obtained a rank based on their ýimportance in the health care sector.
    Conclusion
    The results of the present research can contribute to the improvement of the performance of health ýcare management by determining the importance of the criteria and sub-criteria associated with ýSWOT analysis.
    Keywords: Health Management, Strategic Analysis, Public Hospitals
  • Hamidreza Mirsafian Page 42
    Introduction
    Quantum management is a novel way of management presently used in organizations. The ýaim of this research was to study the relative contribution of quantum management to job ýengagement dimensions among the employees of physical education departments of Iranian ýmedical sciences universities.
    Methods
    This was an applied, descriptive, and correlational study. The study subjects consisted of 220 ýemployees working in physical education departments of medical sciences universities of the ýcountry in 2014. The sample size was calculated as
    132 using the Krejcie and Morgan’s ýmethod. The stratified random sampling method was used according to the total population ýof this research. Data collection tools consisted of a researcher-made quantum management ýquestionnaire (21 items) and a job engagement scale (17 items). The regression test was used ýfor analyzing data.
    Results
    The improvement of employees’ job energy, job absorption, and job dedication were ýpredicted by quantum seeing, quantum thinking, quantum feeling, quantum knowing, ýquantum acting, quantum being, and quantum trust. Moreover, quantum management had a ýpositive and significant correlation with job energy, job absorption, and job dedication ýdimensions (P ≤ 0.05).
    Conclusion
    The use of quantum management methods could be helpful in improving and strengthening ýthe employees’ job engagement in organizations, especially physical education departments of ýIranian medical sciences universities. In addition, it would promote the attaining of ýorganizational goals in organizations.
    Keywords: Job Engagement, Physical Education, Quantum Management, Personnel, Universities
  • Pegah Bangian, Tabrizi, Seyed Hamid Khodadad, Hosseini, Asghar Moshabaki, Esfahani Page 48
    Introduction
    The quality of the provided services impacts the existing and potential customers’ intention to ýreuse the services and their loyalty. Moreover, service providers can prevent customers from ýleaving their current organizations and switching to the competitors, through establishing ýswitching costs. This research investigated the effect of perceived service quality and customer ýswitching costs on customer loyalty in hospitals.
    Methods
    The current research was an applied research, and the data were collected using a questionnaire ýbased on descriptive-survey method, and structural equation modeling (SEM). In order to ýanalyze the data, SPSS and SmartPLS software were employed.
    Results
    The positive and meaningful impact of perceived service quality and switching costs on customer ýloyalty was confirmed. Examination of the effect of service quality dimensions on loyalty ýshowed the positive and meaningful impact of tangible factors, trust, assurance, and empathy on ýcustomer loyalty. However, responsiveness had no impact on loyalty. In addition, the moderating ýrole of switching costs on the relation of perceived service quality with customer loyalty, and ýtangible factors, trust, assurance, and empathy with customer loyalty were confirmed.ýþ þNevertheless, the relation of responsiveness with loyalty was
    not confirmed.ý
    Conclusion
    According to theþ þresearch results, it is recommended that hospitals attempt to increase the loyalty ýof their customers through improving the quality of their services, and establishing switching ýcosts.ý
    Keywords: Customer Loyalty, Health Care Quality, Costs, Hospitals
  • Haniyeh Sadat Sajadi, Rouhollah Zaboli Page 55
    Introduction
    The health system reform plan is currently being implemented in Iran due to the emphasis of health ýpolicy makers and planners on the financial protection of patients, equity in access to health services, ýand improvement of the quality of hospital services. This study aimed to investigate the positive ýeffects of health reform plan from the perspective of hospital directorsþ.
    Methods
    This qualitative cross-sectional study was conducted in December, January, and February of 2015. ýSemi-structured interviews were used for data collection. The participants were selected through ýpurposive sampling from among hospital directors and managers in Tehran, Iran. The content of 18 ýinterviews were audio-typed, transcribed, coded, and then, analyzed using NVivo software.
    Results
    The positive effects of health reform plan implementation were categorized into 8 themes and 21 ýsub-themes. The main themes were insurance coverage of patients in need of healthcare, ýperformance indicators improvement, hospital management system modification, interhospital ýreferral system improvement, improvement of patient payments control and management, ýimprovement of selected quality indicators, increased health system accountability, and increased ýhospital income.
    Conclusion
    Implementation of the health reform plan in Iran may result in the increasing of patient satisfaction ýand improving of health services quality if sustainable financial resources can be provided for the ýplan.
    Keywords: Assessment, Health Reform, Managers, Hospitals, Iran
  • Zahra Asemani, Mohammad Tavakolizadeh, Ravari, Ahmad Papi Page 61
    Introduction
    Today, scientific collaboration has a rising trend in scientific journals. Therefore, the aim of ýthe current study was to analyze the co-authorship network among authors of the Journal of ýHealth Information Management (JHIM).ý
    Methods
    The present applied and descriptive study was conducted through social networks analysis ýapproach. In the present study, 568 articles published in the JHIM from 2006 to 2014 were ýstudied. The data were analyzed using UciNet software and SPSS software.
    Results
    The findings revealed that a large amount of the articles were the results of the collaboration ýof three main authors. In addition, 25% ýof the authors were the most influential individuals in ýproducing journal papers. These authors mostly collaborated with authors of ýlower rank. The ýauthors were divided into 3 categories of outstanding, active, and non-active.ý
    Conclusion
    It can be concluded that co-authorship has had a rising trend in the JHIM. As the results ýrevealed, the number of articles with ýmultiple authors has increased. It seems that the ýincreasing of outstanding authors should be one of the policies of this journal.ý
    Keywords: Collaboration, Journal Article, Periodicals, Co, authorship