فهرست مطالب

مطالعات علوم پزشکی - سال بیست و هفتم شماره 3 (خرداد 1395)

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و هفتم شماره 3 (خرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهسا افروغ *، نعیم عرفانی مجد، حسین نجف زاده ورزی صفحات 178-186
    پیش زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس یک بیماری متابولیک است که موجب افزایش قند خون می شود. در زنان مبتلا به دیابت خطر ناهنجاری های مادرزادی و سقط زودرس بیشتر است. در مدل دیابت نوع 1 اختلال رشد فولیکول ها، کاهش بلوغ و کیفیت تخمک مشاهده شده است. آلوئه ورا گیاهی است که خاصیت آنتی دیابتی دارد. هدف از مطالعه حاضر تاثیر ژل آلوئه ورا بر روند بلوغ تخمک های استحصال شده از موش کوچک آزمایشگاهی دیابتی می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 25 سر موش کوچک آزمایشگاهی به طور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند: گروه شاهد (نرمال سالین)، گروه آلوئه ورا (mg/kg/day 350، گاواژ)، دیابتی، دیابتی دریافت کننده آلوئه ورا(mg/kg/day 350، گاواژ)، دیابتی دریافت کننده انسولین (mg/kg/day 1، داخل صفاقی). مدل دیابتی با دریافت mg/kg 190 استرپتوزوتوسین ایجاد شد. پس از سه هفته تمام حیوانات سوپراووله شده و تخمک های آزادشده از اویداکت جمع آوری و ازنظر کیفیت بلوغ هسته و بازآرایی فضایی میتوکندری بررسی شدند.
    یافته ها
    دیابت موجب افزایش معنی دار ناهنجاری های دوک میوز، آرایش کروموزوم ها بر روی آن و تغییر در بازآرایی فضایی میتوکندری ها در سیتوپلاسم گردید (P˂0.05). تجویز آلوئه ورا و انسولین توانست تا حدی از این افزایش جلوگیری کند (P˂0.05). به علاوه نرخ بلوغ می وزی نیز در گروه دیابتی کمتر بود و آلوئه ورا و انسولین تا حدی از این کاهش ممانعت کردند (P˂0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دیابت روند بلوغ تخمک را دچار آسیب کرده و با کاهش نرخ بلوغ و کیفیت تخمک می تواند موجب ناباروری یا کاهش باروری گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، آلوئه ورا، میتوکندری، تخمک، موش کوچک آزمایشگاهی
  • امیر حیدری *، محمدرضا وردست، سامال یگانه زارع، ناهید افرنگ، سمیرا فهیمی صفحات 187-197
    پیش زمینه و هدف
    نقش اسیدفولیک در عمل متابولیسم سلولی و رشد سلول های بدن بسیار حائز اهمیت است و به خاطر عدم سنتز آن در بدن ضرورت تامین اسیدفولیک توسط رژیم غذائی بیشتر احساس می گردد. با توجه به مشکلات ناشی از فقر آهن و اسیدفولیک در بسیاری از کشور های جهان بخصوص کشورهای درحال توسعه و فقیر، این ضرورت بیشتر احساس می گردد. سیاست الزام آور دولت در غنی سازی آرد توسط کارخانه های آرد سازی ممکن است نیاز واقعی اکثریت جامعه را تامین بنماید. بر اساس این ایده برای کنترل کمی اسیدفولیک در آرد های غنی شده ارومیه و همچنین تعیین میزان اسیدفولیک در نان برای مقایسه احتمال کاهش اسیدفولیک در پروسه پخت این پروژه طراحی گردید.
    مواد و روش کار
    برای این منظور انواع آرد و نان از نانوایی های سطح شهر و کارخانه های مختلف تامین کننده آرد شهر جمع آوری و تهیه شد و پس از استخراج اسیدفولیک موجود در این نمونه ها و تبدیل آن به فرم قابلیت فلئورسانس طی فرایند اکسیداسیون، مقادیر آن توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالاHPLC که مجهز به آشکارساز فلورسانس بود اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصله از اندازه گیری اسیدفولیک در 30 نمونه از نانوائی های شهر ارومیه، به ترتیب نشان دهنده 02/1 و 85/0 میکروگرم اسیدفولیک در هر گرم آرد و نان نانوائی های سطح شهر می باشد. مقدار اسیدفولیک در نمونه های جمع آوری شده از 5 کارخانه آردسازی سطح شهر ارومیه نشانگر مقادیر 40/2 و 07/1 میکروگرم در هر گرم آرد به ترتیب برای نمونه های آرد غنی شده و غنی نشده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج قابل انتظار از نمونه های غنی شده آرد و مقایسه آن با آرد های سطح شهر ارومیه، نشان دهنده این واقعیت است که متاسفانه افزایش اسیدفولیک در پروسه غنی سازی تنها 25 درصد عملی گردیده و همچنین به نظر می رسد که در طی پروسه پخت نان، مقدار اسیدفولیک 17 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اسیدفولیک، آرد غنی شده، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • منظر امیرخانی * صفحات 198-207
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر باهدف تعیین میزان اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی روی تعارضات زناشویی بیماران مبتلا به ایدز انجام شده است.
    مواد و روش کار
    روش پژوهش حاضر از نوع طرح آزمایشی پیش آزمون_ پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران مبتلا و آلوده به ایدز مرکز مشاوره بیماری های رفتاری و باشگاه یاران مثبت بیمارستان امام خمینی بود. به منظور اجرای پژوهش از میان این بیماران 30 نفر با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شده، سپس 30 نفر منتخب به طور تصادفی به دو گروه 15تایی گواه و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یک جلسه به مدت 2 ماه به صورت گروهی تحت آموزش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. بعد از اتمام جلسات هر دو گروه به پرسشنامه تعارضات زناشویی پاسخ دادند. تحلیل داده های خام با استفاده از روش spss، اجرای آزمون توصیفی و استنباطی ازجمله آنالیز کوواریانس صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش تعارضات زناشویی بیماران آلوده و مبتلا به ایدز موثر بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    مشاهدات حاضر موید اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تعارضات زناشویی بیماران آلوده و مبتلا به ایدز است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، تعارضات زناشویی، بیماران مبتلا به اچ آی وی، ایدز
  • علیرضا رستم زاده، کمال خادم وطنی * صفحات 208-214
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به آمار نسبتا بالای افراد وابسته به مواد مخدر در ایران، ما در این مطالعه می خواهیم خصوصیات و پیش آگهی داخل بیمارستانی سکته قلبی حاد در بیماران وابسته به اپیوئید و غیر وابسته به اپیوئید را موردبررسی قرار دهیم.
    مواد و روش کار
    در طی این مطالعه حدود 95 بیمار بستری با تشخیص AMI ((acute myocardial infarction در بیمارستان طالقانی ارومیه در شش ماه اول سال 91 از طریق انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه به دودسته وابسته به اپیوئید و غیر وابسته به اپیوئید تقسیم شدند و دو گروه ازنظر پیک ceratine phosphokinase-MB، مدت زمان بستری، شیوع STEMI(ST elevation MI)، میزان (ejection fraction)EF، مرگ ومیر و عوارض داخل بیمارستانی بعد AMI (آریتمی های بطنی VT و VF و فوت) و محل درگیری جدار قلب، مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه متوسط مدت بستری در بین 26 بیمار وابسته به اپیوئید 2.085±8 روز در مقابل1.901±7.19 روز در گروه غیر وابسته به اپیوئید بود که تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت. . متوسط سن در بیماران وابسته به اپیوئید 16.68±59.65 سال در مقایسه با گروه غیر وابسته به اپیوئید بود. (13.26±67.64 سال) محل MI در بیماران وابسته به اپیوئید3.46درصد قدامی، 40.38درصد تحتانی و 3.15درصد نیز NSTEMI بود، و در بیماران غیر وابسته، 3.62درصد قدامی، 08.26درصد تحتانی و 5.11درصد NSTEMI بود تفاوت معنی دار آماری ازنظر محل MI یافت نشد. در گروه بیماران وابسته به اپیوئید عوارض داخل بیمارستانی، MI، مرگ ومیر داخل بیمارستانی و آریتمی های بطنی افزایش معنی داری نشان داد، 23.19درصد از افراد وابسته به اپیوئید و 45.1درصد از افراد غیر وابسته به اپیوئید دچار مرگ ومیر داخل بیمارستانی شده اند. در کل از افراد وابسته به اپیوئید 07/23 درصد و از افراد غیر وابسته به اپیوئید 84/18درصد دچار آریتمی های بطنی پس از AMI شده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    تفاوت معنادار آماری بین دو گروه وابسته به اپیوئید و غیر وابسته ازنظر مدت زمان بستری، سن، شیوع STEMI، محل MI، میزان EF و میزان پیک CPK-MB وجود نداشت. درحالی که مرگ ومیر داخل بیمارستانی و عوارض پس از سکته قلبی در گروه وابسته به اپیوئید نسبت به گروه دیگر بیشتر بود.
    کلیدواژگان: سکته قلبی، اپیوئید، وابسته، مدت زمان بستری
  • مهدثه نعمتی، یوسف رسمی *، محمدحسن خادم انصاری، ساناز فرامرز گزنق، میرحسین سیدمحمدزاد، نرمین مکاری زاده صفحات 215-221
    پیش زمینه و هدف
    سندرم جریان آهسته ی کرونری(SCF) پدیده ای است که با آنژیوگرافی نرمال یا نزدیک به نرمال شریان کرونری همراه است که با جریان آهسته ماده حاجب تزریق شده به عروق کرونری شناخته می شود. اتیولوژی این بیماری ناشناخته است. نقص عملکرد اندوتلیال یکی از عوامل اصلی اتیولوژی بیماری SCF می باشد و نیتریک اکساید مشتق از اندوتلیوم عروق یکی از فاکتورهای بیوشیمیای اصلی در تنظیم تونیسیته عروقی می باشد.هدف این مطالعه بررسی غلظت سرمی نیتریک اکساید در بیماران SCF می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت موردی-شاهدی بوده و 30 بیمار SCF 76-35 ساله (83/11± 53 سال) و 30 کنترل که ازنظر سن(89/11±37/51 سال)، جنس و BMI با گروه بیماران SCF مطابقت داشتند، مورد ارزیابی قرار گرفتند . از هر یک از افراد بیمار و کنترل 3 سی سی نمونه خون وریدی در لوله های ژلدار جمع آوری گردید. اندازه گیری غلظت سرمی NO با استفاده از روش الیزا انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین مقادیر نیتریک اکساید در گروه کنترلmol/Lμ99/7±04/18 و در بیماران مبتلا به SCF، mol/Lμ 31/4±93/17 بود و میانگین نیتریک اکساید در بیماران SCF نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (129/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش نقص عملکرد اندوتلیال در پاتوژنز سندرم جریان آهسته ی کرونری و همچنین نبود رابطه ی آماری معنی دار ازنظر میانگین نیتریک اکساید بین گروه بیماران SCF و گروه کنترل در مطالعه حاضر، نیاز به بررسی نمونه ی بیشتر در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: سندرم جریان آهسته کرونری، نیتریک اکساید، نقص عملکرد اندوتلیال
  • زینب خانجانی، مجیدمحمود علیلو، علی فخاری، قاسم عبدل پور * صفحات 222-230
    پیش زمینه و هدف
    اختلال استرس پس از سانحه مجموعه ای از علائم است که در پی مواجهه با حوادث آسیب زای زندگی پیدا می شود. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان فراشناختی بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش در چهارچوب یک مطالعه آزمایشی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه اجرا شده است. جامعه آماری این مطالعه را کلیه افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در شهر تبریز در سال 93 تشکیل می دهند. نمونه این پژوهش، شامل سه نفر از افراد دارای اختلال استرس پس از سانحه از مراجعه کنندگان به روان پزشک بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و در دسترس انتخاب شدند. بیماران در مراحل پیش از درمان، حین درمان و دوره شش هفتگی پیگیری با استفاده از مقیاس های اضطراب بک و افسردگی بک ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها و تعیین تغییرات بالینی از درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که درمان فراشناختی هم ازلحاظ آماری و هم بالینی به طور معنی داری موجب کاهش اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در مرحله پس از درمان و دوره پیگیری شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این 3 آزمودنی، حاکی از اثربخشی بالینی درمان فراشناخت در فرهنگی متفاوت از فرهنگ سازنده این پروتکل درمانی بود. به طوری که این روش درمانی، در کاهش نشانه ها و علائم بالینی اختلال استرس پس از سانحه از کارایی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: فراشناخت، اضطراب، افسردگی، استرس پس از سانحه
  • احسان مقدس کیا، محمد علیزاده *، محمدرضا وردست، محمود رضازاد صفحات 231-239
    پیش زمینه و هدف
    امروزه استفاده از پلیمرهای قالب مولکولی که به صورت آنتی بادی های مصنوعی عمل و ترکیب هدف را از محیط بیولوژیک جداسازی می کنند، روشی نوین به شمار می رود. کلسترول یکی از عوامل موثر بیماری های قلبی عروقی است و شناسایی نوع کلسترول و مقدار دقیق آن حائز اهمیت است. در این پژوهش، با استفاده از نانو ذرات آهن مغناطیسی با پوشش سیلیس، پلیمر قالب مولکولی تولید و خواص کارکردی آن در جداسازی و اندازه گیری کلسترول موردبررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    نانوذرات آهن مغناطیسی- سیلیس با روش هم ته نشینی تولید و سپس پلیمر قالب مولکولی کلسترول به روش سل- ژل هسته-پوستهسنتز شد. پلیمر حاصل نهایتا با مخلوط حلال شسته شده تا جایگاه اختصاصی جاذب کلسترول ایجاد شد. سپس پلیمر با محلول کلسترول انکوبه و توانایی جداسازی آن توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد. ساختار و ظاهر نمونه ها با طیف سنجی فروسرخ FT-IR و میکروسکوپ الکترونی روبشی سنجیده شد.
    یافته ها
    نسبت وزنی/حجمی بهینه پلیمر به محلول کلسترول باعث جداسازی 94درصد کلسترول از محلول استاندارد اولیه 100 میلی گرم بر لیتر گردید. نتایج طیف سنجی FT-IR نشان دهنده پوشش مناسب سیلیسی برای هسته آهن مغناطیسی بود. در اثر پلیمریزاسیون سل-ژل باند جایگاهی فعال سیلیسی جاذب مولکول قالب، تشدید شد. شکل پلیمر به صورت حفرات کروی متخلخل و در ابعاد زیر 50نانومتر مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از نانوذرات آهن مغناطیسی-سیلیس در این روش باعث افزایش عملکرد جداسازی کلسترول به دلیل سهولت جداسازی و ماهیت قالب زنی سطحی پلیمرها می شود. بررسی مورفولوژی پلیمر جاذب نشان دهنده کارایی بالای سطوح نانویی در جذب ترکیب است.
    کلیدواژگان: کلسترول، پلیمر قالب مولکولی سطحی، نانوذرات آهن مغناطیسی
  • علی احمد آقاپور، سپیده نعمتی، امیر محمدی *، حامد جهانی، سیما کریم زاده صفحات 240-247
    پیش زمینه و هدف
    اسید هیومیک عامل اصلی تشکیل تری هالومتان ها (THMs) در فرایند کلرزنی آب می باشد که سرطان زای شناخته شده اند. هدف این مطالعه بررسی قابلیت حذف اسید هیومیک توسط سه ماده منعقد کننده PACl، الوم و کلرو فریک از منابع آبی و اثر آن بر پتانسیل زتا بوده است
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت تجربی در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. آزمایشات در راکتور ناپیوسته در غلظت mg/l10 اسید هیومیک، pH در محدوده 5، 7 و 9 و دوزهای منعقد کننده 10، 20 وmg/l30 انجام گرفت مقادیر پتانسیل زتا و THMs هم تحت شرایط بهینه حذف اسید هیومیک اندازه گیری شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد در دوزهای بهینه برای حذف اسید هیومیک کلروفریک با راندمان حذف 89 درصد بالاترین کارایی را داشته است و PACl با 88 درصد و الوم با 81 درصد در رتبه بعدی قرار داشتند ولی مقادیر شاخص SUVA فقط برای کلروفریک کم تر از محدوده مجاز (کم تر ازL/mg m 2) به دست آمد. همچنین در شرایط بهینه مقادیر pH، پتانسیل زتا و تری هالومتان به ترتیب بالای 7، mV 15- و کم تر از ppb50 حاصل شد.
    نتیجه گیری
    کلروفریک می تواند برای حذف اسید هیومیک مورداستفاده قرار گیرد ولی کاربرد نمک های آلومینیوم امکان تشکیل THMs را افزایش می دهد. کلرزنی آب تصفیه شده با کلروفریک کاهش مقادیر تری هالومتان به محدوده مجاز USEPA (ppb<80) را تایید نمود. همچنین مکانیسم غالب حذف اسید هیومیک توسط کلروفریک با توجه به مقادیر پتانسیل زتا جذب سطحی تعیین گردید.
    کلیدواژگان: کلروفریک، آب، اسید هیومیک، تری هالومتان، انعقاد
  • مسعود مرادی *، داود فتحی، رامین غریب زاده، زیبا فاییدفر صفحات 248-256
    پیش زمینه و هدف
    ناتوانی یادگیری یکی از عواملی است که می تواند بر ویژگی های شخصیتی، عملکردی و تحصیلی دانش آموزان تاثیر بگذارد. در این راستا پژوهش حاضر باهدف مقایسه ی فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی و احساس تنهایی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    روش پژوهش حاضر کاربردی از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری شهر اردبیل در سال 94-1393 تشکیل دادند. 70 دانش آموز با و بدون ناتوانی یادگیری (35 دانش آموز عادی و 35 دانش آموز دارای ناتوانی یادگیری) به عنوان نمونه پژوهش، به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای(چندمرحله ای) انتخاب شدند. برای انجام این پژوهش از مقیاس اهمال کاری تحصیلی سولومون و راتبلوم (PASS)، پرسشنامه فرسودگی مربوط به مدرسه و پرسشنامه احساس تنهایی LQ)) استفاده شد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی و احساس تنهایی به طور معنی داری در دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری بیشتر از دانش آموزان عادی است P<0/05)).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از تاثیرات منفی ناتوانی یادگیری بر متغیرهای اهمال کاری تحصیلی، فرسودگی تحصیلی و احساس تنهایی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری است.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی، ناتوانی های یادگیری
|
  • Mahsa Afrough *, Naeem Erfani Majd, Hossein Najafzadeh Varzi Pages 178-186
    Background and Aims
    Diabetes mellitus is a metabolic disease which causes congenital anomalies and misabortion in females. Decrease in follicle growth and maturation and quality of oocytes occur in type 1 diabetes. The antidiabetic effect of Aloe vera is reported by several investigators. In this study, the effects of Aloe vera gel on diabetic mice oocyte were examined.
    Materials and Methods
    First, 25 mice were randomly divided into five groups including: control group (normal saline), Aloe vera group (350 mg/kg/day, by gavage), diabetic group (single dose of 190 mg/kg streptozotocin, IP), diabetic receiving Aloe vera (350 mg/kg/day, by gavage), and diabetic receiving insulin (1 IU/day, SC). All animals were superovulated after 3 weeks. Ovulated oocytes were collected from oviduct. Oocyte nuclear maturation and mitochondrial redistribution were investigated by microscopy and immunocytochemical methods.
    Results
    Diabetes led to a significant increase in spindle defects, chromosome misalignmentm, and mitochondrial redistribution changes (P˂0.05). Aloe vera and insulin administration decreased these defects significantly (P˂0.05). Maturation rate decreased in diabetic mice, but Aloe vera and insulin administration prevented the decrease significantly (P˂0.05).
    Conclusion
    The results show that diabetes damages oocyte maturation process and reduces maturation rate and oocyte quality which can cause infertility or subfertility, but Aloe vera administration reduced these defects significantly.
    Keywords: Diabetes, Aloe vera, Mitochondria, Oocyte, Mice
  • Amir Heydari *, Mohammad Reza Vardast, Samal Yeganeh Zare, Nahid Afrang, Samira Fahimi Pages 187-197
    Background and Aims
    Folate has been identified as one of the most important water-soluble B vitamins for normal metabolic function and it is essential for normal human cell division and cell growth. Since humans cannot synthesize folates, they must obtain from dietary sources. The most important dietary sources of folates are fortified foods, and cereal products with folate content of 50-200 µg/100 g. In Iran the majority of people consume bread as an ideal food, because of the reasonable price and availability. The objective of this study was to describe a method for determination of folic acid in wheat flours and breads.
    Materials and Methods
    The method consisted of several procedures, including an extraction technique, oxidation of folic acid to increase fluorescent properties, and a modified HPLC with fluorescence detection method. Thirty enriched flours and thirty bread samples were purchased from the local baker markets in Urmia.
    Results
    The standard curve for folic acid passed through the origin and was liner over the range 0.1-8 µg/L. The peak of folic acid appeared as sharp with retention times of 1.12 minutes. The accuracy of the method ranges between 99.2% and 103.7% for intra-day analysis and 98.8% and 106.9% for inter-days analysis. The limit of detection for folic acid was 0.03µg/L. The mean concentration of folic acid was 102 µg and 85 µg per 100 gram of flour and bread, respectively.
    Conclusion
    This work is a preferred method for folic acid analysis because it is rugged, fast, specific and sensitive. Estimation of folic acid in wheat flour was less than those based on calculations as done for enriched flours. There was 17% decrease of folic acid from flour to bread stage.
    Keywords: Folic acid, Fortified wheat flours, High Performance Liquid Chromatography
  • Manzar Amirkhani* Pages 198-207
    Background and Aims
    The aim of the present study was to examine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on marital conflicts of patients registered at the Behavioral Diseases Consultation Center and Positive HIV Club of Imam Khomeini Hospital.
    Materials and Methods
    The present experimental study included pre -test, post-test and follow-up with the control group design. Statistical population of this study contained all infected patients registered at the Behavioral Diseases Consultation Center and Positive HIV Club of Imam Khomeini Hospital. There were 30 married patients with HIV /AIDS which were selected by voluntary sampling method .They were randomly divided into two experimentation and control groups. Experimentation group was trained by the mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) during 8 sessions; each session lasted for 1:30 hours, one session weekly which took two months. After completing the sessions, both group responded the Marital Conflict Questionnaire (MCQ). Data Analysis was done by SPSS, and descriptive and inferential tests such as covariance.
    Results
    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy have been effective in reducing the above mentioned conflicts.
    Conclusion
    The current observations confirmed the effectiveness of MBCT in reduction of the couples’ marital conflict in patients with HIVﰂ.
    Keywords: Mindfulness Based Cognitive Therapy, Marital conflict, Patients with HIV, AIDS
  • Alireza Rostamzadeh, Kamal Khademvatani* Pages 208-214
    Background and Aims
    Due to the prevalence of Opioid dependency, the aim of this study was to investigate features and in-hospital prognosis of myocardial infarction in patients with and without opioid dependency.
    Materials and Methods
    In this study 95 patients were included and divided into two groups (opium dependent and non-dependent). The peak CK-MB level, length of stay, STEMI prevalence, EF, infarction site and post AMI complications (VT, VF), and mortality were checked out in both groups.
    Results
    In this study, the average age and length of stay in opioid dependent patients were 59.65±16.68 and 8±2.085, respectively. In opioid dependent patients, infarction site was anterior in 46.3%, inferior in 38.40% and non-STEMI in 15.3%, 6 patients had VT/VF and 5 patients died whereas 15 patients had no post MI complications.
    Conclusion
    There was no significant correlation between groups in length of stay, age, STEMI prevalence, infarction site (anterior/inferior), EF and peak CPK-MB level. But there was significant correlation between opioid dependent patients and post MI complications (VT, VF and mortality).
    Keywords: Myocardial infarction, Opioid, Dependent, Length of stay
  • Mohadeseh Nemati, Yousef Rasmi *, Mohammad, Hassan Khadem, Ansari, Sanaz Faramarz, Gaznagh, Mir, Hossein Seyed, Mohammadzad, Narmin Mokarizadeh Pages 215-221
    Background and Aims
    Coronary slow flow phenomenon (SCF) is normal or near-normal angiographically that is known with delayed passage of contrast in coronary arteries. Etiology of SCF is unknown. Endothelial dysfunction is one of the main factors in the etiology of SCF and vascular endothelium-derived nitric oxide is one of the main biochemical factors in the regulation of vascular tonisity. The aim of this study was to evaluate serum levels of nitric oxide metabolites in SCF patients.
    Materials And Methods
    Thirty patients with SCF (53±11.83 years) and 30 healthy controls (51.37±11.89 years) were entered in the case-control investigation. Cases and controls were matched for age, gender, and body mass index. Three ml of blood samples were collected in tubes. Serum concentrations of NO metabolites were measured by ELISA method (Ltd. Co, China).
    Results
    The mean values ​​of nitric oxide metabolites in controlsand patients with SCF was 18.04 ±7.99 and 17.93±4.31μmol/L, respectively; P=0.129.
    Conclusion
    Endothelial dysfunction is the main factor in the pathogenesis of SCF. But in this study, serum levels of nitric oxide metabolites were not statistically significant in patients with SCF patients versus controls. So it was recommended to further investigate with more subjects.
    Keywords: Coronary slow flow, Nitric oxide, Endothelial dysfunction, Angiography
  • Zeynab Khanjani, Majid Mahmoud Aliloo, Ali Fakhari, Ghasem Abdolpour* Pages 222-230
    Background and Aims
    post-traumatic stress disorder is a set of symptoms that can be find after following that exposure to traumatic life events. This study was conducted with purpose of investigation the effectiveness of meta-cognitive therapy on Anxiety and depression in patients with post-traumatic stress disorder.
    Materials and Methods
    This study was conducted in the context of a single case study using the multiple baselines design. The population of the study included all patients with post-traumatic stress disorder in the city of Tabriz in 2015. The sample, consist of three people with post-traumatic stress disorder were referred to psychiatrist and were selected based on purposive sampling method. Patients were evaluated in pre-treatment, during treatment and follow-up period of six weeks using the Beck anxiety inventory, Beck depress inventory, and the Mississippi PTSD scale (MPS(.
    Results
    The results of study showed that Meta-cognitive therapy significantly reduce Anxiety and depression in subjects with post-traumatic stress disorder at post-treatment and follow-up period both statistically and clinically
    Conclusion
    The results of these three subjects showed the clinical efficacy of Meta-cognitive therapy in a culture different from the culture of the manufacturer's protocol. So that this treatment, in reducing signs and symptoms of post-traumatic stress disorder is as effective.
    Keywords: meta, cognitive, Anxiety, depression, post, traumatic stress
  • Ehsan Moghaddas Kia, Mohammad Alizadeh *, Mohammad Reza Vardast, Mahmoud Rezazad Pages 231-239
    Background and Aims
    Nowadays usage of molecularly imprinted polymers which act as artificial antibodies and separate target molecules from biological environments is a novel approach. Cholesterol is one of the major risk factors of cardiovascular diseases and its precise determination is crucial. In this research, a molecularly imprinted polymer by means of Fe3O4 nanoparticles coated with silica layer was fabricated and its functional characteristics were investigated.
    Materials and Methods
    Co-precipitation method was used for manufacturing of magnetic Fe3O4 nanoparticles coated by silica. Then cholesterol imprinted polymer were synthesized by grafting core-shell procedure. Finally obtained polymer was eluted by mixture of solvents to create specific adsorbent active sites for cholesterol. The polymer was incubated with cholesterol stock solution and binding activity was determined through high performance liquid chromatography. Structure and morphology of samples were evaluated by FT-IR spectroscopy and scanning electron microscopy.
    Results
    Optimized ratio of polymer weight to cholesterol stock solution volume showed 94% separation from 100 mg/L stock solution. FT-IR spectrometry results revealed a fine coating of silica for magneticFe3O4cores.Silica band which was adsorbent of template molecule was intensified by sol-gel polymerization method. Polymer morphology was porous, spherical shaped and particle dimensions were observed less than 50 nanometers.
    Conclusion
    Application of Fe3O4 nanoparticles coated with silica in this method enables high separation of cholesterol which could be due to ease of extraction and grafted polymer nature. Morphology of adsorbent polymers indicated performance of nano surfaces in separation of this compound.
    Keywords: Cholesterol, Grafted molecularly imprinted polymer, Magnetic Fe3O4 nanoparticles
  • Ali Ahmad Aghapour, Sepideh Nemati, Amir Mohammadi *, Hamed Jahani, Sima Karimzadeh Pages 240-247
    Background and Aims
    Humic acid is a major agent in trihalomethanes (THMs) formation during chlorination process, which are known as carcinogens. The aim of this study were to investigate the removal of humic acid by three coagulants including PACl, alum and ferric chloride from water sources and their effect on zeta potencial.
    Materials and Methods
    This study was conducted experimentally in lab scale. Experiments were carried out in a batch reactor using a synthetic solution with humic acid concentration of 10 mg/l, pH 5, 7 and 9, and the coagulant dosages of 10, 20 and 30 mg/l (ferric chloride, alum and PACl, respectively). Also zeta potential and THMs formation reduction were evaluated under optimal condition for humic acid removal.
    Results
    The results showed that under optimal dosages of the coagulants the highest removal efficiency was related to the ferric chloride with 89 %. Removal efficiency for PACl and alum were 88% and 81%, respectively. However, only the application of ferric chloride decreased the SUVA index down to the USEPA permissible limits (less than 2 L/mg m). Also in optimal condition pH, zeta potential and trihalomethanes values were gained more than 7, -15 mV and less than 50 ppb.
    Conclusion
    Ferric chloride can be used for treatment of water containing humic acid to decrease SUVA index down to the permission ranges. But the use of aluminum salts as coagulants may lead to THMs formation. Chlorinated water treated with Ferric chloride results in notable reduction in the amount of trihalomethanes (ppb
    Keywords: Ferric chloride, Water, Humic acid, THMs, Coagulation
  • Massod Moradi *, Davod Fathi, Ramin Gharibzadeh, Ziba Faeedfar Pages 248-256
    Background and Aims
    Disability is one of the items that can influence the personality, functional and academic characteristics of students. Therefore, the present research was carried out in order to compare the academic burnout, academic negligence and feeling of loneliness in students with and without learning disabilities.
    Materials and Methods
    The methodology of the present paper was based on practical and causal-comparative study. Statistical society of this research involved all students with and without learning disabilities in Ardebil state during 2014-2015. About 70 students with and without learning disabilities (35 normal students and 35 students with learning disabilities) were selected as the research sample through multi-random surveying (multi-steps). This research used academic negligence Solomon and Rothblum (PASS) scale, academic burnout questionnaire regarding school and feeling of loneliness questionnaire (LQ). The data were analyzed by the use of explaining index and multivariable variance analysis (MANOVA) test.
    Results
    The findings show that the average academic burnout, academic negligence and feelings of loneliness in students with learning disabilities is significantly more than normal students (p
    Conclusion
    The results of the research indicate negative impacts of learning disabilities on academic burnout, academic negligence and feeling of loneliness in students with learning disabilities.
    Keywords: Academic burnout, Academic negligence, Feeling of loneliness, Learning disabilities