فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 43 (زمستان 1394)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 43 (زمستان 1394)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامده خادم جهرمی، محمد سعیدی مهر صفحه 7
    بقای نفس از موضوعات بحث برانگیز و چالشی در حوزه فلسفه است که در این نوشتار با پرداختن به مفاهیم اساسی آن، این موضوع از دیدگاه ابن سینا و فخر رازی بررسی می شود. ابن سینا از طریق عدم تعلق ذاتی میان نفس و بدن، بقای نفس پس از مرگ را اثبات می کند؛ بدین معنا که فساد بدن، هیچ گونه تاثیری در فساد نفس ندارد. فخر رازی نیز بدن را محل تصرف نفس می داند و برای رهایی از شبهه فساد نفس با فساد بدن، معتقد است نباید نفس را حال در بدن و ساری در آن بدانیم؛ بلکه بین نفس و بدن، مناسبتی از جهت قرب و بعد نیست. بر این اساس، این دو فیلسوف، بر اینکه نفس ناطقه به عنوان یک موجود مجرد، پس از مرگ باقی است و انعدام بدن، هیچ تاثیری در انعدام آن ندارد، اتفاق دارند.
    کلیدواژگان: بقای نفس، نفس ناطقه، بدن، ابن سینا، فخر رازی
  • احمد عبادی صفحه 25
    امروزه پدیدارشناسی دین، نزد بسیاری از دین پژوهان مقبول افتاده است. این روی آورد تحت تاثیر پدیدارشناسی هوسرل، وارد گستره دین پژوهی شد. مولفه های بنیادین پدیدارشناسی دین عبارتند از: توصیف پدیدارهای دینی به صورت صرف و عاری از تبیین، تمرکز بر حیث التفاتی نهفته در پدیدارهای دینی، مقابله با تحویلی نگری، تعلیق همه پیش فرض ها و پیش دانسته ها و تلاش برای شهود ذات دین. پدایدرشناسی دین، فاقد همه ابعاد یک نظام شناختاری کامل است؛ لذا نمی توان آن را یک دانش مستقل بهره مند از تعین معرفتی تام دانست. پدیدارشناسی دین در کارآمدترین حالت صرفا یک روی آورد متعلق به مقام گردآوری است، نه یک دانش مستقل و نه روشی برای مقام داوری. توقف در توصیف صرف، غفلت از تبیین و توجیه، ناکارآمدی در پیشگیری و درمان تحویلی نگری، ابتنا بر مفاهیم کلی و مبهم، فقدان الگوی مطالعاتی مشخص و برنامه پژوهشی مدون، فقدان روش های کارآمد برای سنجش نظریه ها در مقام داوری و امعان در مقام گردآوری، موجب ناکارآمدی پدیدارشناسی دین به منزله منطق فهم دین شده است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی دین، روش، روی آورد، تحویلی نگری، دین پژوهی
  • عبدالله محمدی صفحه 45
    قلمرو اعتبار خبر واحد از مباحث مهم در معرفت شناسی دینی است. هرچند نتایج این بحث در دانش هایی چون تفسیر، تاریخ و کلام نیز کاربرد دارد، خاستگاه اصلی آن در علم اصول فقه است. نگرش رایج دانشمندان علم اصول آن است که خبر واحد، تنها در حوزه فقه معتبر است. علامه طباطبایی از مخالفان سرسخت اعتبار خبر واحد در تفسیر و معارف غیرفقهی است و به اعتقاد او، خبر واحد تنها در محدوده احکام شرعی معتبر است. وی در مواضع مختلفی از آثار خویش به ویژه تفسیر المیزان به این مبنا پای بند بوده، از خلال سخنان وی نیز می توان چهار دلیل بر این مدعا اصطیاد کرد. او مفید علم نبودن خبر واحد، اثر شرعی نداشتن خبر واحد در تفسیر و معارف، محال بودن جعل حجیت در حوزه اخبار تکوینی و کثرت اخبار جعلی را دلایلی بر این مدعا ذکر کرده است. علامه اعتبار خبر واحد را در تفسیر، منوط به موافقت محتوای اخبار با قرآن می داند. در این مقاله، هر یک از ادله علامه بررسی و نقد شده است. به نظر می رسد ادله اقامه شده از جانب ایشان، وافی به مقصود نیست.
    کلیدواژگان: خبر واحد، تفسیر و معارف، حجیت، علامه طباطبایی، معرفت شناسی دینی
  • علیرضا نادری، بیوک علیزاده صفحه 65
    ابن سینا در قامت حکیمی مشائی و با رویکردی عقل گرایانه، سه ویژگی را در نبی شرط دانسته و بر آنها استدلال نموده است. از سوی دیگر، قاضی عضد ایجی در کسوت یک الهی دان اشعری، ضمن انتقاد از مواضع حکما، پرداختی نص گرایانه به مسئله داشته، برگزیده شدن پیامبر را مشروط به هیچ شرطی نمی داند. تقابل این دو دیدگاه، ضعف های هر دو را به خوبی می نمایاند و در عین حال نشان می دهد که دیدگاه ابن سینا صلابت بیشتری دارد. این مقاله که در چارچوب کلام تطبیقی جای می گیرد، به مقایسه دیدگاه های ابن سینا و قاضی عضد ایجی در موضوع ویژگی ها و شرایط پیامبر، با روشی تحلیلی پرداخته و درصدد پاسخ به این پرسش برآمده است که تبیین کدام یک از این دو متفکر از ویژگی های پیامبر، معقول تر است و کدام یک با اشکالات کمتری مواجه است.
    کلیدواژگان: رسالت، نبوت، وحی، ویژگی های نبی، ابن سینا، قاضی عضد ایجی
  • زهره سادات ناجی، اکرم خلیل نوش آبادی، امیرعباس علیزمانی صفحه 79
    در علم کلام، از برهان معجزه در مواردی برای اثبات وجود خداوند بهره گرفته می شود. این مقاله با بررسی نسبت معجزات با براهین خداشناسی، درپی کشف میزان کارآمدی و توفیق برهان معجزه در کلام اسلامی و الهیات مسیحی در زمینه اثبات وجود خداوند است. روشن ساختن این مسئله، نه تنها کمک می کند تا جایگاه واقعی برهان معجزه و مدلول آن را به درستی دریابیم و موقعیت دقیق استفاده از آن را درک کنیم، مفسر را نیز در تفسیر و فهم مدلول واقعی برهان معجزه در تفسیر آیات معجزه در قرآن کریم مدد می رساند. در این مقاله، ابتدا با رویکردی دینی به توصیف معجزه پردخته می شود و آنگاه با مطالعه کتابخانه ای کاربرد برهان معجزه در میان آثار متکلمان اسلامی و مسیحی، به تحلیل نقادانه میزان قوت و کارآیی این برهان در مواردی که از آن استفاده شده است، پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: برهان، معجزه، نبوت، وجود خداوند، کلام اسلامی، الهیات مسیحی
  • محمد عباس زاده جهرمی صفحه 95
    حرکت جوهری از اصول بنیادی حکمت متعالیه است که آن را از دیگر مکاتب فلسفی متمایز می کند. نفس به جهت تعلقی که با عالم طبیعت دارد، مشمول این حرکت می شود که بروز تحول و تغییر، آن را دور از واقع نمی سازد. این نظریه در معرفی و شناخت نفس انسان، بابی جدید را می گشاید که برای فلاسفه پیش از ملاصدرا مطرح نبوده است. تبیین علت قابلی دریافت وحی و نحوه تحقق معجزه و کرامت اولیای الهی در سایه این اصل صورت می گیرد. همچنین حرکت جوهری نفس در تبیین موت نیز اثرگذار است. سعادت انسان به کمک این اصل فلسفی به نحوی دیگر تبیین می شود و در تامین این مسیر، دو بال ایمان و عمل صالح، نقشی محوری ایفا می کنند. معاد جسمانی و مسخ انسان نیز در پرتو حرکت جوهری نفس قابل تبیین خواهد بود.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، علم کلام، حرکت جوهری نفس، معجزه، معاد جسمانی
  • یدالله دادجو صفحه 111
    یکی از باورهای قطعی مسلمانان این است که با رحلت پیامبر اسلام| باب نبوت و رسالت برای همیشه بسته شد و پس از آن حضرت، پیامبری ظهور نخواهد کرد (خاتمیت). پس از پیامبر اسلام، تبیین و تبلیغ دین ازسوی امامان معصوم و اوصیای بحق آن حضرت انجام خواهد شد. خاتمیت بر چند پایه استوار است؛ ازجمله اینکه دین اسلام، جاودانه، جامع و دارای مراتب است و کمال دین، آن را جاودانه نموده و پس از طی مراحل و مراتب مختلف به عنوان دین کامل در اسلام تجلی یافته است. اکنون این پرسش مطرح است که آیا پیروان قاصر ادیان دیگر نیز مانند مسلمانان به دلیل برخورداری از حجت و عمل بر طبق دین و آیین خود، استحقاق پاداش دارند یا اینکه تنها معذورند؟ برخی معتقدند پیروان قاصر ادیان دیگر، استحقاق پاداش ندارند و تنها معذورند و شماری نیز برآنند که آنها نه تنها معذورند، استحقاق پاداش را دارند و به بهشت می روند. این نوشتار با تاکید بر معذوریت پیروان قاصر ادیان دیگر، نگرش استحقاق پاداش آنان را نقد و ارزیابی کرده است.
    کلیدواژگان: خاتمیت، نبوت، حجت، معذوریت، استحقاق پاداش
  • محمد فولادی صفحه 129
    ارزیابی نسبت دین با جهان بینی و ایدئولوژی از جمله مباحث جذاب و چالش زا در مطالعات دین شناختی است. این پژوهش، با رویکرد نظری و تحلیلی و با هدف پاسخ به این دست سوالات که آیا ایدئولوژی همسان با دین است یا بخشی از آن، ایدئولوژی سازی دین، تعبیری رسا است یا مسامحی، دین ایدئولوژیک چه آثار و پیامدهایی دارد، و واکاوی آرای دکتر شریعتی در این عرصه تدوین یافته است. نوع تفسیر اندیشمندان مسلمان و غربی از ایدئولوژی و تلقی شریعتی از آن و میزان دوری و نزدیکی وی به تفسیر ایدئولوژی اسلامی، پیامدهای دین ایدئولوژیک و نقد و بررسی دیدگاه شریعتی در این زمینه از جمله مباحث این مقاله است. یافته های پژوهش نشان می دهد که 1. دین، در یک اصطلاح، اعم از ایدئولوژی است؛ هرچند ممکن است جنبه ایدئولوژیک داشته باشد؛ 2. گاهی نیز دین، معادل ایدئولوژی نیست؛ نظیر دین غیرایدئولوژیک در تفسیر شریعتی که به صورت «نهاد» درآمده است؛ 3. ایدئولوژی لزوما امری دینی نیست؛ نظیر مکتب مارکسیسم که ایدئولوژی غیردینی است؛ 4. هرچند دین، معادل ایدئولوژی نیست، رسالت ادیان توحیدی فحوای ایدئولوژیک داشته اند.
    کلیدواژگان: دین ایدئولوژیک، ایدئولوژی دینی، شریعتی، فرهنگ
  • سیدمحمدحسین میری صفحه 151
    سطوح مختلف معنایی قرآن و ذوبطون بودن آن، امری پذیرفته شده در بین فریقین است. برخی به خطا از این ویژگی منحصر به فرد کلام الهی، پلورالیسم و تکثر قرائت ها را نتیجه گرفته اند؛ درحالی که از منظر عموم مفسران و اندیشمندان، مقصود از بطون قرآن، فهم های طولی و ذومراتب، غیرمتعارض، روشمند، غیر متداخل در حوزه نصوص و به مثابه پشتوانه استناد آرای متکثر مفسران و فقی هان می باشد که هیچ گونه تلازم و پیوندی با پلورالیسم و تعدد و تکثر قرائت ها ندارد؛ ضمن آنکه تکثر قرائت ها: اولا، به تکثر تعارض آمیز و متناقض، و ثانیا، به حجیت و اعتبار بخشیدن به همه قرائت های دینی و فرق مذهبی می انجامد؛ امری که با اصیل ترین اهداف انبیا، یعنی هدایت الهی، منافات دارد و به سردرگمی و ضلالت بندگان منجر می گردد. بنابراین ذوبطون بودن کلام الهی با پدیده تکثر قرائت ها، کاملا متعارض است و به هیچ رو مولودی به نام تکثر قرائت ها و پلورالیسم را در دامن خویش نمی پروراند.
    کلیدواژگان: قرآن، بطون، پلورالیسم دینی، تعدد قرائت ها، فهم تشکیکی، فهم متعارض
  • مریم شمسایی صفحه 167
    در قرون وسطا که جهان غرب در تاریکی جهل و خرافه فرو رفته بود، جهان اسلام در عصر شکوفایی و ترقی (قرون 13 8 میلادی) به سر می برد؛ اما از قرن سیزدهم میلادی به بعد، علم در بین مسلمانان دچار انحطاط و زوال گردید. در قرن شانزدهم میلادی و همزمان با پیشرفت علم در جهان غرب، جهان شرق نیز مشتاق مجهز نمودن خود به علم گردید؛ ازاین رو غرب بدون توجه و در نظر گرفتن فرهنگ و جوامع سنتی شرق، درصدد گسیل نمودن دستاوردهای خود به آن سرزمین برآمد؛ اما دیری نپایید که شرقیان دریافتند که علم دارای بستری خنثی نیست و باعث تاثیرات منفی بر پیکره جوامع غربی نیز گردیده که از جمله آنها الیناسیون افراد آن جوامع است. از طرفی، بستر شکل گیری فرهنگ غربی بسیار متفاوت از فرهنگ شرقیان بود. این فهم جدید از علم غربی، اندیشمندان و روشنفکران جوامع مسلمان را به تامل درباره ماهیت این مسئله واداشت که از میان ایشان، برخی علم مدرن را ناسازگار با اسلام تلقی کردند، عده ای با علم مدرن موافق بودند، گروه دیگر در پی تعبیری جدید از اسلام برآمدند و برخی دیگر درصدد بودند علم مدرن را در متن جهان بینی اسلامی قرار دهند. پژوهش حاضر، کاوشی نظری در مبانی و دلایل دو نگرش «کارکردگرایانه» (Functional) و «نمادگرایانه» (Symbolic) به ترتیب در اندیشه های شفاهی سید حسین نصر و ضیاءالدین سردار است که مروری گذرا بر مبانی فکری و فلسفی مدل های «کارکردگرا» و «نمادگرا» درباره علم مدرن خواهد داشت.
    کلیدواژگان: علم غربی، علم دینی، سکولاریسم، نگرش کارکردگرایانه، نگرش نمادگرایانه یا سمبلیک
|
  • Hamedeh Khadem Jahromi, Mohammad Saeedimehr Page 7
    Human soul`s survival is one of philosophical challangable problems. In this paper, considering and mentioning its essential conceptual elements, Avicenna and Fakhr-e Razi`s views have been comparatively studied. Avicenna has relied on lack of essential dependence between human soul and body to prove the former`s survival. Such being the case, corruption of body would be of no effect on soul`s life. While Razi has viewed body only as a case for soul`s physical action not as an essential element for it. There is no such a relation as approximation and farness between them. In this way, the two philosophers have agreed on survial of human soul after death and corruption of body.
    Keywords: Survival of Human Soul, Human Soul, Human Body, Avicenna, fakhr, e Razi
  • Ahmad Ebadi Page 25
    Today many scholars in the field of religion have agreed on phenomenology of religion. This approach arrived at the field of religious studies under the influence of husserlian phenomenology. One may order elements of the phenomenology of religion as describing religious phenomena as such without any explanation, focusing on the intentionality covered in religious phenomena, opposing reductionism, leaving all presuppositions and seeking for perceiving the essence of religion. Phenomenology of religion lacks dimenetions of a complete epistemological system and, therefore, it may not be considered as an independent field with a full epistemological character. Such being the case, phenomenology of religion in its highest state can only regarded as an approach restricted to the level of gathering, not an independent knowledge and not a method usable for judgment. Stopping in the level of pure description, leaving explanation and justification, failing in opposing reductionism, relying on universal and ambiguous concepts, lack of a clear model for studing and of a clear research program, lack of useful and applicable method for examining theories in both levels of judgment and gathering have led to the failure of phenomenology of religion.
    Keywords: Phenomenology of Religion, Method, Approach, Reductionism, Religious Study
  • Abdollah Mohammadi Page 45
    The field of validity of khabar-e vahed is counted among important discussions in religious epistemology. Though the effects of the discussion are used in such fields as exegesis, history and theology, its main place of use is usul-e feqh. Khabar-e vahed is commonly viewed by scholars of usul-e feqh to be valid in feqh only. Allamah Tabatabaea has severely opposed its validity in other fields than feqh. He has been faithful to this view in different places of his works including Almizan from which four reasons for has view may be found. They include khabar-e vahed`s lack of certain knowledge, its effectless status in exegesis and articles of faith, impossibility of causing certainty in naturally made news and maltiplicity of artificial news. He views the validity of khabar-e vahed in exegesis to be conditioned to its agreement with the Quran. In this paper, Allamah`s four reasons have been studied critically. The reasons do not seem enough.
    Keywords: Khabar, e Vahed, Exegesis, Articles of Faith, Validity, Allamah Tabatabaea, Religious Epistemology
  • Alireza Naderi, Biyook Alizadeh Page 65
    Avicenna as a prepatetic philosopher with a reason-based approach has regarded a prophet qualified with three properties. Qazi `Azod Iji as an Ash`arite theologian, however, criticizing philosophers` view, has been of a clear text-based approach and known prophet`s appointment of no condition and property. Comparing the two views make their weaknesses clear and at the same time shows stability of Avicenna`s with regard to Iji`s. This paper, as a study in the field of comparative theology, has intended to bring stability and weakness of the two views in to eye with in a comparative study. It is concluded that Avicenna`s is more reasonable than Iji`s.
    Keywords: Mission, Prophecy, Revelation, Prophet's Properties, Avicenna, Qazi Azod Iji
  • Zohrehsadat Naji, Akram Khalili Nooshabadi, Amirabbas Alizamani Page 79
    Theologians in some cases use the proof of miracle to prove the existence of God. This paper, surveying the relation of miracles to the proofs of the field, has intended to find the degree of miracle proof`s validity for the existence of God in Islamic and Christian theology. The conclusion would not only lead to the clearness of the real place of the proof and its usage but also help commentators to understand real meaning of the verses in the field. In the paper, the nature of miracle is described in a religious approach at first and then, the usage of the proof of miracle in Muslim and Christian theologians` works is studied. Finally, the usability of the proof and degree of its validity have been critically studied.
    Keywords: Proof, Miracle, God's Existence, Prophecy, Islamic Theology, Christian Theology
  • Mohammad Abbaszadeh Jahromi Page 95
    Substantial departure is regarded as fundamental principle in transcendental philosophy, the one causing the school to be distinguished from others. Human soul, because of its dependence on natural world, is exposed to this departure and transformed. The theory opens a new space for knowing and introducing human soul not founded befor Mulla Sadra. The how for receieveing Divine revelation and occurrence of miracles and extraordinary actions by the friends of God is justified by this principle. Again, the human soul`s substantial departure help us to explain the problem of death. As is understood, during the departure two agents of belief and good action would lead human to happiness. Furthermore, corporeal resurrection and human metamorphosis may be justifiable by the departure.
    Keywords: Transcendental Philosophy, Theology, Soul's Substantial Departure, Miracle, Corporeal Resurrection
  • Yadollah Dadjoo Page 111
    As is certainly believed by Muslims, with the death of the Prophet of Islam revelation has been ended forever and no other prophet will come. After the Prophet`s death, pure Imams have been regarded as religious authority. The concept of the seal of the Prophets has been founded on some principles among which is everlasting and comprehensive state of Islam as the most perfect and highest religion. In other word, the perfection of religion as something having passed stages and orders has established in Islam and, therefore, has made it the most perfect and everlasting religion. Now one may ask the question: are the followers of other religions, acting on their own religious teachings, merit of reward or are viewed as excusable? Some have viewed them to be excusable only, while some other have viewed them to be merit of reward and to go to Heaven. In this paper, the latter`s has been criticized and the former established.
    Keywords: the State of Being Seal, Prophecy, Reason, Excusableness, Merit of Reward
  • Mohammad Fooladi Page 129
    Examining the relation of religion with cosmology and ideology is regarded as an interesting and challangable discussion in religious studies. This study, with a theoric and analytic approach, has intended to explaining such problem as religion`s position to ideology, validity or invalidity of religion`s ideologizing, consequences of ideologic religion and reconsidering Dr. Shari`ati`s opinions has been performed. Muslim and western scholar`s interpretation of ideology and Shariat`s idea with regard to the interpretation of Islamic ideology as well as consequences of ideologic religion have been discussed in the paper. It has been understood that: 1. In one phrase, religion is more than ideology, though it may be of ideologic aspect also; 2. In some cases as Shariati`s thought, religion is not identical to ideology, it has been changed to institution; 3. One may not necessarily count ideology religious as is seen in Marx that is irreligious; 4. Though religion is not identical to ideology, Divine religions have been of ideologic message.
    Keywords: Ideology, Ideologic Religion, Religious Ideology, Shariati, Culture
  • Seyyed Mohammadhosein Miri Page 151
    Quranic meaning`s state of being in different levels ant its being of multiple depths is accepted by fariqain. Some have wrongly concluded the fact as pluralism and difference of readings. Yet, none of commentators and scholars have viewd it as pluralism; they all have viewed it as logical ordered meanings without any contradiction as a support for multiple opinions of commentators and faqihs and without any relation with pluralism. Moreover, pluralism leads to contradictory plurality at first and then, to authorizing all religious and sectorial readings, namely to the fact that opposes the most foundational purpose of Prophets and causes servants` wandering and misleading. Such being the case, the holy Quran`s being of different ordered meanings opposes pluralism and never will agree with it.
    Keywords: The Quran, Botoon, Religious Pluralism, Plurality of Readings, Graded Understanding, Contradict Understanding
  • Maryam Shamsaie Page 167
    During middle ages when the West was sunken in darkness and superstitions, Islamic world was at its highest point of flourishing. From the thirteenth century onwards, however, science was exposed to decline among Muslims. In sixteenth century when the west was in scientific progress, the East was eager to be equipped with sciences; the West used the eagerness of the East and, regardless of the culture of eastern traditional society transferred its scientific findings to it. Not so late, the eastern found that science may not be neutral and even it has been of negative effects on the western society such as alienation. Again, the westerns` culture was different from the easterns`. Such a new attention to the cultural consequences of western sciences led to different positions among Muslim scholars. Some knew modern science as something opposing to Islam, some agreed with modern science, some other sought to make Islam as modern science demands and some tried to put modern science in the depth of Islamic view of the world. This paper is a research on functionalism and symbolism taken respectively by seyyed Hosein Nasr and Ziaoddin Sardar.
    Keywords: Western Science, Religious Science, Secularism, Functionalist View, Symbolic View