فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1394)

نشریه جاویدان خرد
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهین اعوانی صفحات 5-26
    در برخی از آثار افلاطون، همچون دفاعیه، کریتون و فایدون، موضوع مرگ ملموس تر از زندگی است؛ ولی آنجا که زندگی مطرح است، غایت سعادتمند شدن انسان را در بطن خود دارد؛ سعادتی که آدمی از طریق کسب فضائل بدان نائل می آید. منظور افلاطون از «فضیلت» که به «سعادتمندی انسان» در زندگانی و پس از مرگ منجر می شود، چیست؟ مقاله بخشی از پاسخ این پرسش را در رساله آلکیبیادس و بخش دیگر آن را در فیلبس جسته است.
    به طور کلی نزد افلاطون، دانایی و تامل درباره حقیقت، جدا از زندگی نیست و سعادت یا نیکبختی افراد و به تبع آن جامعه، به میزان آگاهی به فضیلت و دانایی آنان نسبت به حقیقت بستگی دارد. از این رو ماهیت انسان در رساله آلکیبیادس بررسی شده است که مطابق آن اختلاف انسان ها در بودن ها و هست ها نیست بلکه اختلاف شان در شدن ها و چیستی هاست. انسان ها در نحوه پرورش و میزان تلاش در تهذیب و خودشناسی متفاوت اند ولی همه سعادت را می جویند و از این منظر به لحاظ روحی با یکدیگر مرتبط اند. رساله فیلبس به «خیر»، «زیبایی» و مناسبات این دو با «لذت» اختصاص دارد. نتیجه ای که از برداشت افلاطون درباره «سعادتمندی انسان» می توان گرفت، این است که زندگی، تحقق تطابق عالم مرئی محسوس با کمال مثل معقول است که در آن همه چیز بر اساس خیر مطلق تنظیم می شود. زندگی بودن نیست، «شدن» و «صیرورت» است.
    کلیدواژگان: افلاطون، انسان، سعادت، دانایی، حکمت، صیرورت، آلکیبیادس، فیلبس
  • زهرا زارع، شهرام پازوکی صفحات 27-40
    شیخ اشراق در کتاب المشارع والمطارحات، خود را وامدار میراث معنوی و حکمی کهنی می داند که از خمیره مقدسه (ازلی) نشات گرفته و در قالب دو شاخه شرقی(ایرانی) با محوریت ذوق و شهود و شاخه غربی(یونانی) با غلبه بحث و برهان تداوم یافته و سرانجام در حکمت ممزوجه حکمای مشرقی تجلی یافته و به او رسیده است.
    پیشتر برخی سهروردی پژوهان تفسیر و توصیف خود را از این تبارنامه تمثیلی تاریخی به نحوی طرح کرده اند که در بعضی مطالب به نظر درست نمی آید. این مقاله می کوشد نقدهای خود را به خوانش ها از این تبارنامه در باب چینش اعلام و اشخاص اساطیری و تاریخی آن نظیر هرمس، قصاب آملی و حکمای مشرقی ایران بیان نماید.
    کلیدواژگان: شیخ اشراق، خمیره ازلی، هرمس، قصاب آملی، حکمای مشرقی
  • اسماء اسحاقی نسب، حسین زمانیها صفحات 41-60
    مساله خودآگاهی یکی از مهم ترین مسائلی است که فلاسفه در طول تاریخ با رویکردهای مختلفی به آن پرداخته اند. ابن سینا از جمله اولین فیلسوفانی است که با رویکردی فلسفی و نه صرفا اخلاقی- دینی این بحث را مطرح می کند. او در انسان معلق در فضا، موقعیتی شهودی را فراروی ما قرار می دهد. بسیاری از ابن سینا پژوهان با مقایسه انسان معلق در فضای ابن سینا و کوجیتوی دکارت سعی کرده اند تا بین این دو، نوعی قرابت نشان دهند و حتی برخی با تتبع در پیشینه تاریخی کوجیتوی دکارت، بر تاثیر غیرمستقیم انسان معلق در فضای ابن سینا بر کوجیتوی دکارت تاکید دارند. ما در این مقاله نشان می دهیم که انسان معلق در فضای ابن سینا ارتباطی وثیق با مهم ترین مبنای هستی شناختی فلسفه وی، یعنی تمایز متافیزیکی وجود و ماهیت دارد و از این منظر ابن سینا توانسته است ساحتی از «خود» را فراروی ما قرار دهد که تا پیش از وی به آن توجهی نشده بود؛ ساحتی که ابن سینا از آن به انیت یاد می کند و آن را در مقابل ماهیت قرار می دهد و ما آن را ساحت وجودی می نامیم. از آنجا که در فلسفه دکارت ما با چنین تمایزی بین ساحت وجود و ماهیت در ذات خودآگاه مواجه نمی شویم؛ لذا می توان گفت ابن سینا در تحلیل خودآگاهی از دکارت فراتر رفته است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، خودآگاهی، تمایز وجود و ماهیت، انیت، دکارت
  • شهاب شهیدی صفحات 61-84
    زبان دین از جمله مسائل مهم در حوزه دین پژوهی است. در این مقاله موضع علامه را در خصوص زبان دین بررسی می کنم. تفحص در مباحث معرفت شناسانه و هستی شناسانه و رویکردهای علامه در تفسیر قرآن از جمله مباحث محکمات، متشابهات و تاویل از جمله منابع ما در این تحقیق است. برخی نویسندگان معتقدند که قرآن گرچه از زبان عرفی بهره می گیرد، اما این زبان برای فهم قرآن کافی نیست و از این رو بعضی زبان قرآن را زبان ترکیبی و بعضی دیگر نیز زبان عرفی خاص می نامند. به نظر می رسد اگر زبان عرفی به خوبی تفسیر و تعریف شود، نیاز به نظریات «زبان ترکیبی» و «زبان عرفی خاص» نیست.
    می توان گفت که زبان قرآن، «زبان عرفی» است و راه دستیابی به لایه های عمیق تر قرآن، تزکیه و تطهیر نفس است نه کاوش در کلمات و عبارات قرآن. در این مقاله ما با کاوش در آثار علامه، موضع ایشان را درباره واقع‬نمایی گزاره های دینی آشکار می کنیم.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، زبان عرفی، محکم، متشابه، تاویل
  • مهدی عبدالهی صفحات 85-102
    بنا بر رویکرد واقع گروانه در اخلاق، ارزش های اخلاقی اموری مستقل از اذهان آدمیان، وجودی خارجی دارند که انسان ها می کوشند این ارزش ها را کشف نمایند. این رویکرد در دوران معاصر گرفتار چالش های ژرفی شده، بسیاری از اندیشمندان حوزه اخلاق در غرب آن را کنار نهاده اند.
    این مقاله، با تحلیل فلسفی رفتارهای ارادی انسان، تقریری از واقع گروی اخلاقی به دست می دهد. طبق فلسفه اسلامی، انسان در رفتارهای ارادی «فاعل بالقصد» می باشد، بدین معنا که رفتارهای جوارحی همواره برای دست یابی به هدفی انجام می گیرند. در این دسته از رفتارها که شامل افعال اخلاقی نیز می شوند، هدف فعل نقشی بنیادین در رفتار دارد، زیرا مطلوب نخست فاعل، رسیدن به هدفی خاص می باشد، اما از آنجا که هدف مذکور بدون انجام فعلی مخصوص محقق نمی شود، شوق فراچنگ آوردن آن هدف (= علت غایی) سبب مطلوبیت فعل یادشده و انجام آن می شود.
    نتیجه این تحلیل آن است که چون فعل به عنوان مقدمه هدف انجام می گیرد، پس ارزش گذاری هر فعل، تابع ارزش هدف مترتب بر آن است، یعنی بایدها و نبایدهای اخلاقی ناظر به رابطه فعل اخلاقی با هدف مورد نظر از آن فعل است. به بیان دیگر، بایدها و نبایدهای اخلاقی بیان گر رابطه مقدمیت یا عدم مقدمیت افعال اخلاقی با هدف مورد نظر از اخلاق هستند.
    کلیدواژگان: واقع گروی اخلاقی، فاعل بالقصد، هدف فعل اخلاقی، ضرورت بالقیاس الی الغیر
  • فاطمه فرهانیان، سید صدرالدین طاهری صفحات 103-124
    از نظر شاه نعمت الله ولی، ادراک ذات الهی توسط حس، وهم، خیال و عقل ناممکن است. اما با کشف و مشاهده تام می توان به معرفت ذات الهی رسید. معرفت ذات فقط از طریق خود ذات امکان پذیر است؛ یعنی ذات الهی توسط غیر نمی تواند شناخته شود؛ زیرا غیری وجود ندارد تا بتواند عارف ذات شود. انسان با فنا از وجود مقید خود به ذات حق باقی می گردد. اما تعین از انسان کاملا مرتفع نمی شود، فقط شاهد اتصال وجود مقید خویش به وجود مطلق می گردد. حاصل این شهود رفع دوئیت میان او و ذات است و چون ذات از خویش غایب نیست، عارف ذات می شود. اما این معرفت او از حیث بشریت و وجود مقید او نیست، بلکه از آن حیث است که به ذات واصل است. پس در واقع ذات است که عارف ذات است و انسان شاهد این معرفت می شود. در این صورت، هم عین انسان باقی است و هم معرفت ذات امکان دارد.
    کلیدواژگان: انسان، خداوند، معرفت، ذات الهی، وجود
  • محمد مصطفایی، عبدالحسین خسروپناه صفحات 125-148
    از مسائل مبنایی در فلسفه اسلامی بحث اصالت وجود یا ماهیت است که ثمره آن در مباحث صفات، سنخیت و رابطه وجودی میان خلق و خالق است. مشهور برآن است که میرداماد از قائلین به اصالت ماهیت بوده است؛ اما شواهدی در آثار میرداماد از جمله مفاض بودن وجود از خداوند، هم سنخی وجود خدا و وجود ممکنات، بیان برهان صدیقین، تساوق وجود و تشخص، رابطی بودن وجود ممکنات، وعاء بودن دهر برای وجود، مجعول بودن وجود، نظام وحدانی عالم، انقسام موجود به واجب و ممکن وجود دارد که وی را جزء قائلین به اصالت وجود قرار می دهد. جمع بین دو بیان ما را به این نتیجه می رساند که: دعوای اصالت ماهیت یا وجود اختلافی لفظی است، در عبارات میرداماد باید بین اعتبارات مصدری و حقیقی وجود تمییز داده شود، در فلسفه میر تفاوتی بین وجود و تقرر مشاهده می شود تقرر در فلسفه میر همان وجود در فلسفه ملاصدرا است که با جایگزینی آنها اختلاف مرتفع خواهد شد.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، هویت، تقرر، وجود خدا، وجود ممکنات، میرداماد
  • قربان ولیئی محمدآبادی صفحات 149-170
    خاموشی زبان و ضمیر در سلوک عرفانی جایگاهی بنیادی دارد و سر تاکید فراوان عارفان بر لب فرو بستن و نفی خواطر، در تاثیر عمیق این دو در پیمودن موفقیت آمیز مسیر سلوک عرفانی نهفته است.
    در این نوشتار، کوشش ما معطوف به یافتن پاسخی برای این پرسش بنیادی است که «چرا عارفان به رغم تاکید بر ضرورت خاموشی، غالبا پرسخن بوده اند؟» البته ناگفته پیداست که همه عارفان مشمول چنین حکمی نیستند اما چهره های شاخص عرفان اسلامی غالبا پرسخن بوده اند و اقوال شفاهی یا آثار مکتوب منظوم و منثور فراوانی از خود بر جای نهاده اند. کثرت آثار چهره های برجسته عرفان اسلامی از قبیل خواجه عبدالله انصاری، سنایی، عطار، مولوی، ابن عربی و جامی نیازی به اثبات ندارد.
    در این مقاله می کوشیم که دواعی و انگیزه های سخن گفتن عارف را کشف کنیم و علل و عوامل انبوهی کلام شفاهی و مکتوب آنان را نشان دهیم.
    شایان ذکر است که مقصود ما از «عارف» ، مصداق اتم این واژه است؛ یعنی کسی که سفر إلی الله را به پایان رسانده است و پس از فنای فی الله ، واجد مقام بقای ب الله شده است. یادآوری این قید از آن رو اهمیت دارد که در طول سلوک إلی الله ، از خاموشی زبان و نفی خواطر گریزی نیست و در حالت فنا نیز خاموشی زبان و ضمیر از لوازم ذاتی فنا به شمار می رود؛ بنابراین عارفی که واجد مقام بقای ب الله است، عرصه ظهور و بروز اسماء و صفات الهی است و می تواند «ناطق» و «قائل» نیز باشد.
    کلیدواژگان: خاموشی(صمت)، گفتار(نطق)، عرفان، تصوف، غرش کلام
|
  • Shahin Awani Pages 5-26
    The issue of death is more tangible in some of Plato’s works such as Apology, Crito and Phaedo. But as far as life is concerned, the purpose of human happiness can be found in itself, a happiness which can be attained by acquiring virtues. What does Plato mean by “virtue” which leads to the human happiness in life? This paper seeks some parts of this answer in Alcibiades and some parts in Philebus.
    Generally, in Plato’s viewpoint awareness and contemplation on Reality is not separable from life and person’s happiness and consequently the happiness of society is dependent on the level of awareness to virtue and Reality. Human nature has been discussed in Alcibiades and it has been suggested that differences in human is not due to the beings and existence but is in becoming. Human beings are variant in their endeavor to purification and self-knowledge but all of them are seeking happiness, in that respect they are connected to each other spiritually. Philebus is about “Goodness”, “Beauty” and their relation to “Pleasure”. We can come to this conclusion about the Plato’s viewpoint that life is realizing the accommodation between the mundane world and the Ideas which everything is according to the mere Goodness. The life is not being but is becoming.
    Keywords: Plato, Human Being, Happiness, Awareness, Wisdom, Becoming, Alcibiades, Philebus
  • Zahra Zare, Shahram Pazouki Pages 27-40
    Shaykh al-Ishraq in his work “Al-Mashari' wa Al-Motarihat”, considers himself in the possession of the spiritual heritage and the ancient command that have originated from the sacred-eternal nature (primordial) and have continued to exist in the form of Oriental (Persian) branch centered on intuition and contemplation and western (Greek) branch centered on discussion and demonstration and ultimately manifested in the mixed wisdom of Oriental sages and then came down to Suhrawardī.
    Earlier, some scholars on Suhrawardī studies proposed their understandings and interpretations of this allegorical and historical lineage in a way which in some aspects are not true. This article is seeking to present the critiques on the various readings of this lineage regarding the arrangement of its proper nouns and its mythological and historical figures such as Hermes, Qaṣṣāb Āmulī and Oriental sages of Persia.
    Keywords: Shaykh al Ishraq, sacred, eternal nature (wisdom), illuminative wisdom (ḥikmat al ishrāq), Hermes, Qaṣṣāb Āmulī Oriental sages
  • Asma Eshaghi, Nasab, Hosein Zamaniha Pages 41-60
    The problem of self-consciousness is one the most controversial issues in the history of philosophy. Avicenna is one of the first philosophers who discussed the issue in a philosophical and not merely moral or religious approach. In his Flying Man, he puts forward an intuitional situation. Some scholars have compared Avicenna’s Flying Man with Descartes’ Cogito and attempt to show close resemblance between them. Even some of them maintain the former influenced indirectly on the latter. In this paper we will show that Avicenna's Flying Man is in close relationship with his ontological foundations specially the one which is usually called the metaphysical distinction between being and quiddity. Using this distinction, in his philosophical analysis of self-consciousness, Avicenna opens a new sphere of the “self ” to philosophers, the sphere which he calls it Innyyah of “self ” and we call it existential sphere of the self. Since we don’t face such a distinction in Descartes’ philosophy, we can claim Avicenna has gone beyond Descartes in his analysis of self-consciousness.
    Keywords: Avicenna, Self, consciousness, Distinction between being, quiddity, Innyyah, Descartes.
  • Shahab Shahidi Pages 61-84
    Religious language is one of the most prominent issues in the contemporary religious studies. In this paper, I tend to clarify Allameh Ṭabatabaei’s view on religious language. Pursuing in his epistemological, ontological and Quranic approaches such as clear and allegorical revelations, esoteric commentary of Quran is our center of attention. Some authors believe that although Quran uses ordinary language, it isn’t sufficient for deep understanding of it; therefore they have suggested new theories such as synthetic language or specific ordinary language. But it seems that if the ordinary language be construed rightly, there would be no requirement to those theories. It can be said that the Quranic language is ordinary one and the way of attaining to the deep layers of Quran is the purification of the soul. In this paper I attempt to show Allameh’s realistic point of view on religious language.
    Keywords: Allameh Ṭabatabaei, Ordinary language, Clear revelations, Allegorical revelations, Esoteric commentary
  • Mehdi Abdollahi Pages 85-102
    On the basis of moral realism, moral values are independent of human mind and also have a factual reality which humans attempt to discover them. This approach has faced critical challenges in contemporary philosophy, that’s why most of moral philosophers have put it aside.
    This paper offers a version of moral realism on the basis of philosophical analysis of free human behaviors. In Islamic philosophy, human is an intentional agent, i.e. bodily behaviors are always done to achieve to some goal. In these behaviors - which moral actions are included in them either – the goal has a fundamental role in behavior since the primary desire of agent is to achieve to a specific goal, but since achieving to the aforementioned goal won’t be realized without doing an action, the desire of that goal will be the final cause of realization of the action.
    The conclusion is that since action is done as a preliminary to the goal, therefore value of each action will be determined by the following goal.
    Keywords: Moral realism, Intentional agent, The goal of moral action, Necessary in relation to something else
  • Fatemeh Farhanian, Seyyed Sadrodin Ṭaheri Pages 103-124
    In Shāh Nimatullāh Wali‘s view, the cognition of Divine Essence is impossible by perception, imagination and also by intellectual power, yet the knowledge of Divine Essence can be reached by revelation, intuition and vision. The only path to achieve the knowledge of Divine Essence is through Divine Essence itself. It means the Essence of Divine cannot be perceived by others since there are no others whom can be Divine Gnostic. By annihilation in Divine, Human being is emancipated from himself and becomes subsistence in God. In this situation, the union of the bounded existence and the Absolute Existence can be revealed to man. The result of this vision is the elimination of the duality between the human and the Essence.
    Since the human’s essence is united to Divine Essence, the knowledge of Divine Essence is possible. In fact, the Essence of Divine in human being knows the Essence of God and the man only observe this unity and become Divine Gnostic. Therefore, the existence of human remains while the knowledge of Divine Essence is possible.
    Keywords: God, Human being, Knowledge, Divine Essence, Existence
  • Mohammad Mostafaee, Abdolhossein Khosropanah Pages 125-148
    One of the fundamental issues in Islamic philosophy is the primacy of existence or essence. Its outcome will be manifested in attributes, cognation and the existential relationship between creator and creature.
    It is known that Mirdamad is opponent of primacy of essence. There are evidences in his books that he is opponent of primacy of existence such as effusion of existence by God, homogeneity between the existence of God and the existence of contingent beings, proof of the truthful, equality between existence and individuation, the state of the contingent beings as connective, the unitary system of the word and... .
    We can draw the conclusion that their differences are a verbal one. In his work, we should distinguish between the consideration of infinitive and real existence. In his philosophy, there is a difference between existence and establishment (tagharor). Establishment in his philosophy is equivalent with the existence in Sadra’s philosophy and by substituting them the difference will be disappeared.
    Keywords: Existence, Essence, Identity, Establishment, The existence of God, The existence of contingencies, Mirdamad
  • Qorban Valy Muhammad Abadi Pages 149-170
    Silence has a prominent position in mystical journey. The reason of being silent and denial of inner thoughts is due to superficial influence of these two on the successful mystical journey.
    In this paper, we attempt to answer this question: Why mystics are so talkative in spite of their recommendation to silence? Of course all of the mystics are not so talkative but eminent figures in Islamic mysticism are often so and they have left lots of verbal and written works. The abundance of eminent Islamic mystics’ works is undeniable.
    In this paper we attempt to discover the motivation of mystics’ talkativeness and show the reason of the abundance of their works.
    It should be noted by “mystic” we mean a perfect instance of this word, i.e. a person who has ended the journey towards Allah, and after annihilation in Allah has reached the position of persistence in Allah. Reminding this point is important in that in the journey towards Allah, there is no escape from silence and denial of inner thoughts, and silence is an inherent consequence of annihilation circumstances. Therefore a mystic who has the position of annihilation in Allah, is the manifestation arena of the divine names and attributes and can be orator and speaker.
    Keywords: Silence, Speech, Mysticism, Sufism, Thundering speech