فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 24 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عیسی آزادی*، محمد رهگشای، سعید علیرضایی، محمد هاشم امامی صفحات 1-22
    سنگ های آتشفشانی و آذرآواری سنوزوئیک گسترش چشمگیری در رشته کوه بزقوش در جنوب سراب (شمال غرب ایران) دارند. این سنگ های آتشفشانی شامل: تراکی بازالت، تراکی آندزیت و آندزیت های مگاپورفیری با سن احتمالی ائوسن میانی هستند. بافت عمده این سنگ ها پورفیری است. کانی های تشکیل دهنده اصلی آنها پلاژیوکلاز، سانیدین و کلینوپیروکسن است. الگوی پراکنش عناصر کمیاب و عناصر نادر خاکی در تمام سنگ های آتشفشانی رشته کوه بزقوش مشابه هستند و با فرورفتگی در Nb و Zr، غنی شدگی شدید در Ba، La، Rb و Th و تهی شدگی در Ti، Y و Yb نسبت به N-MORB مشخص می شوند. نتایج پژوهش های ژئوشیمیایی نشان می دهد که گوشته لیتوسفری منشا سنگ های بزقوش، تحت تاثیر فرورانش، دچار متاسوماتیسم شده است. نقش رسوبات و محلول های آزاد شده از صفحه فرورانده شده، در زایش این سنگ ها توسط مقادیر Sm/La نسبت به Th/La و نسبت های Ba/Nb (>49) و Ba/Ta (>900)، آشکارمی شود. به نظر می رسد که گوشته لیتوسفری منشا سنگ های آتشفشانی منطقه بزقوش به وسیله محلول های ناشی از فرورانش صفحه اقیانوسی نئوتتیس دچار متاسوماتیسم شده باشد. سپس در اثر بالاآمدگی صفحه اقیانوسی نئوتتیس، شکست صفحه فرورونده، جدایش لایه ای لیتوسفر و تکتونیک کششی ایجاد شده است و باعث ذوب بخشی لیتوسفر گوشته ای متاسوماتیسم شده به وسیله فرورانش می شود. در نهایت، ماگمای مولد سنگ های آتشفشانی بزقوش به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: آندزیت مگاپورفیری، شوشونیت، پهنه فرورانش، بزقوش، البرز غربی، آذربایجان
  • زهرا اعلمی نیا*، محمد شریفی صفحات 23-38
    کانی سازی مس گرماب در شرق سمنان و در جنوب شرق شاهرود، در کنگلومرای ائوسن قرار دارد که با دگرسانی هیدروترمالی ضعیفی همراه است. در دگرسانی ضعیف همراه این کانسار، کانی سازی و هاله های زمین شیمیایی به طور محلی توسط گسل ها مهار می شود. کانی های مس، مالاکیت و آزوریت در سطح و در عمق سولفیدهای اولیه به طور عمومی شامل: پیریت، آرسنوپیریت و کالکوپیریت است. کانی های باطله رگه ها بیشتر شامل: کوارتز، کلسدونی، اپال و اندکی کلسیت است. سایر اجزا شامل: گوتیت، لیمونیت، هماتیت، اکسید منگنز و به مقدار اندکی ژاروسیت، اسمیت زونیت و ژیپس است. نتایج آماری از داده های زمین شیمیایی یک همبستگی مثبت را بین مس با طلا، نقره و آرسنیک نشان می دهد. بر اساس سنگ میزبان، کانی زایی و ارتباطات فضایی و توزیع زمین شیمی عناصر، انجام حفاری های عمیق تر در شرق کانی سازی a پیشنهاد می شود. کانی سازی مس گرماب با توده های نفودی مدفون منطقه مرتبط است و از نوع ذخایر مس رگه ای اپی ترمال در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: زمین شناسی، هاله های زمین شیمیایی، کانی سازی مس، سمنان، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
  • گلرخ حافظیان، حمایت جمالی* صفحات 39-64
    کانسار گزستان در 78 کیلومتری شرق بافق و در پهنه پشت بادام-بافق قرار دارد. سنگ های آتشفشانی تا نیمه آتشفشانی کامبرین زیرین با ترکیب بازیک تا اسیدی در این منطقه رخنمون دارد. سنگ های اسیدی منطقه، ویژگی های ماگماتیسم کوهزایی و مناطق قوس آتشفشانی را نشان می دهند. سنگ میزبان کانسار گزستان دچار دگرسانی های سدیک-کلسیت (اکتینولیتی)، پتاسیک، سریسیتیک، کربناتی، سیلیسی، کلریتی±اکتینولیتی±اپیدوتی و تورمالینی شده است. وسعت دگرسانی کلریتی±اکتینولیت±اپیدوتی در محدوده کانسار بیشتر از بقیه دگرسانی ها است. ماده معدنی شامل: مگنتیت و آپاتیت است که به مقدار اندکی با کانی های سولفیدی (پیریت و کالکوپیریت) و بعضی کانی های عناصر نادر خاکی (آلانیت-مونازیت) همراه است و بیشتر به شکل برشی، نواری، توده ای، استوک ورک و رگه ای در سنگ میزبان دگرسان دیده می شود. حداقل سه نسل آپاتیت شناسایی شده است. آپاتیت های نسل دوم دارای کانی های عناصر نادر خاکی فراوان تری هستند. دمای همگن شدن سیالات درگیر در آپاتیت های نسل سوم از 130 تا 200 درجه سانتیگراد به دست آمده است. آپاتیت ها غنی شدگی از عناصر نادر خاکی سبک (LREE) و تهی شدگی از Eu و HREE را نشان می دهند. سیال ماگمایی غنی از Fe، P و REE در تشکیل این کانسار نقش اساسی داشته است. در مراحل نهایی کانه زایی، اختلاط آب جوی (دریا) با سیالات ماگمایی سبب کاهش دما و ته نشینی آپاتیت های تاخیری و کانی های باطله (کوارتز و کلسیت) شده است. کانسار گزستان بیشترین شباهت را با کانسارهای اکسید آهن آپاتیت دار تیپ کایرونا و زیر گروه کانسارهای تیپ Iron Oxide Copper Gold (IOCG) دارد.
    کلیدواژگان: سیالات درگیر، ژئوشیمی، کانسار تیپ کایرونا، کانسارگزستان، پهنه پشت بادام، بافق
  • محمد مبشرگرمی، زهره اکبری، محبوبه جمشیدی بدر* صفحات 65-86
    مجموعه ای از دایک های اولیوین گابرو در شمال غرب ایران و در جنوب-جنوب غرب شهرستان گرمی (استان اردبیل) با روند شمالی-جنوبی در پهنه تالش برونزد دارد. کانی شناسی اصلی دایک های اولیوین گابرو شامل: بلور های پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن (اوژیت) و اولیوین با کانی های فرعی بیوتیت، آمفیبول، آپاتیت، کانی های فلزی و زیرکن است. بافت بیشتر این سنگ ها پورفیری، گرانولار و افیتیک است و به لحاظ ژئوشیمیایی ماگمای مولد این سنگ ها دارای سرشت آلکالن است. نمودار عنکبوتی با بی هنجاری مثبت سرب نشانگر آلایش پوسته ای و غنی شدگی با نسبت بالای LREE نسبت به HREE بیانگر خاستگاه مرتبط با گوشته غنی شده است. روند تغییرات اکسیدهای مختلف نسبت به فراوانی SiO2 بیانگر تحول ماگمایی طی تفریق است. منشا ماگمای این سنگ با اندکی متاسوماتیسم، وابسته به مذاب و سیال صفحه فرورو است. بر اساس شواهد بیان شده ممکن است این اولیوین گابروها در یک حوضه کششی پشت قوس ناشی از فرورانش پوسته اقیانوسی شاخه شمالی نئوتتیس واقع در بین بلوک های تورید-آناتولی ارمنستان جنوبی به زیر پوسته قفقاز و ارمنستان تشکیل شده باشند.
    کلیدواژگان: اولیوین گابرو، متاسوماتیسم، سری آلکالن، شهرستان گرمی، پهنه تالش
  • ملیحه شاه زیدی، محسن موید صفحات 87-114
    توده گرانیتوئیدی میشو در شمال غربی پهنه ایران مرکزی بخشی از نوار دگرگونی پرکامبرین خوی-تکاب است. بر اساس پژوهش های پتروگرافی، این توده شامل چندین توده از سنگ های گرانیتوئیدی با ترکیبی از دیوریت تا لویکوگرانیت را در بر می گیرد. این سنگ ها بر اساس پژوهش های ژئوشیمیایی به سه گروه اصلی (I-type، S-type وگرانیت های روشن) تقسیم می شوند که تحت تاثیر فرآیندهای پیچیده ماگمایی قرار گرفته اند. سرشت سنگ های گرانیتوئیدی I-type، S-type و گرانیت های روشن، کالک-آلکالن پتاسیم متوسط تا بالا و شوشونیتی است. الگوی تغییرات عناصر کمیاب بهنجار شده به گوشته نشان دهنده غنی شدگی این سنگ ها از عناصر LILE و تهی شدگی از بعضی از عناصر HFSE است که بیانگر یک گوشته غنی شده است. سن سنجی باروش های Rb/Sr و Pb-Pb به ترتیب سن های حدود 30±530 و 74±500 میلیون سال را برای آنها تعیین می کند. گرانیت های S-type دارای نسبت های ایزوتوپی نخستین (87Sr/86Sr)i بالا و مقادیر منفیɛNd هستند. در صورتی که گرانیت های I-type محدوده گسترده تری از مقادیر ɛNd و نسبت های پایین تری از (87Sr/86Sr)i نسبت به گرانیت های S-type را نشان می دهند. در گرانیت های روشن مقادیر ɛNd از 98/0+ تا 25/1+ در تغییر است. بنابراین، نسبت های ایزوتوپی متغیر Nd و Sr همراه با ژئوشیمی عناصر اصلی و کمیاب پیشنهاد می کنندکه شکل گیری آنها از اختلاط بین مذاب های پوسته ای با مقادیر متغیری از ماگمای بازالتی مشتق شده از گوشته است. بنابراین، سنگ های گرانیتی میشو ممکن است روی حاشیه فعال قاره ای ناشی از همگرایی ایران مرکزی و البرز-آذربایحان با صفحه عربی در طول پرکامبرین (بسته شدن شاخه ای از اقیانوس پروتوتتیس) شکل گرفته باشد.
    کلیدواژگان: ماگماتیسم شوشونیتی، اختلاط ماگمایی، گوشته غنی شده، میشو، ایران مرکزی، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
  • موسی اکبرزاده لاله، نصیر عامل*، محسن موید، احمد جهانگیری صفحات 115-130
    منطقه کوه گوی پشتی در فاصله 30 کیلومتری شمال غرب مراغه، در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. دایک لامپروفیری کوه گوی پشتی در درون نهشته های رسوبی شمشک جایگیری کرده است و با توجه به شواهد چینه شناسی به طور احتمالی، سن سیمرین پیشین را دارد. کانی های اصلی تشکیل دهنده دایک لامپروفیری شامل: پلاژیوکلاز (آندزین-اولیگوکلاز)، بیوتیت (استونیت)، فلوگوپیت، اولیوین و کلینوپیروکسن (دیوپسید) است. در مقاطع میکروسکوپی، سنگ های لامپروفیری دارای بافت اوسلار هستند. در این دایک لامپروفیری، متوسط ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن ها En42.3Wo46Fs11.7 و متوسط ترکیب شیمیایی پلاژیوکلازها Ab51.74An30.92Or17.34 است. با توجه به ویژگی های کانی شناسی و شواهد ژئوشیمیایی، نمونه های لامپروفیری مطالعه شده از نوع کرسانتیت ها با ماهیت کالک آلکالن هستند. نمودارهای عنکبوتی ترسیم شده برای نمونه های لامپروفیری نیز نشانگر غنی شدگی عناصر کمیاب خاکی سبک (LREE) و عناصر ناسازگار نسبت به عناصر کمیاب خاکی سنگین (HREE) است. منشا ماگمای این سنگ ها ممکن است از گوشته گارنت لرزولیتی با نرخ ذوب بخشی اندک باشد. دایک لامپروفیری کوه گوی پشتی در یک محیط درون صفحه ای و در محیط های کششی پس از برخورد صفحات تشکیل شده است و احتمال دارد در محل حوضه ها و گسیختگی های مرتبط با سیستم گسلی جایگیری کرده باشد.
    کلیدواژگان: دایک لامپروفیری، کوه گوی پشتی، محیط پس از برخورد، مراغه، آذربایجان شرقی
  • فاطمه نوری، حسین عزیزی*، نعمت الله رشیدنژاد عمران صفحات 131-150
    توده گابرویی وناکو در جنوب شرقی صحنه، در غرب ایران و در امتداد پهنه افیولیتی زاگرس قرار دارد. این توده، دارای ترکیب کانی شناسی پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و اولیوین است و در محدوده گابرو و گابروی اولیوین دار قرار می گیرد. داده های حاصل از تجزیه ریزکاو الکترونی بیانگر آن است که پلاژیوکلازها از نوع لابرادوریت با گستره ترکیبی An60.31-67.53 هستند و در دمای 950 درجه سانتیگراد و فشار پایین متبلور شده اند. پیروکسن ها نیز از نوع دیوپسید هستند و در گستره کلینوپیروکسن های فشار متوسط تا پایین قرار گرفته اند. این کانی در دمایی بین 800 تا 1120 درجه سانتیگراد متبلور شده است. مقادیر ناچیز Fe3+ در پیروکسن ها و مقادیر متوسط آنورتیت در پلاژیوکلازها، نشانگر فوگاسیته پایین اکسیژن در ماگمای تشکیل دهنده این سنگ ها است. میزان بالای Al2O3 در کلینوپیروکسن ها و الگوی عناصر نادر خاکی بهنجار شده با کندریت، بیانگر شکل گیری این سنگ ها از تفریق یک ماگمای توله ایتی است. با توجه به موقعیت ژئودینامیکی منطقه کرمانشاه و تمایل بعضی از نمونه ها به محدوده ماگماهای کالک آلکالن، محیط تکتونیکی آنها بیشتر سوپراسابداکشن است تا شکا ف های میان اقیانوسی عادی.
    کلیدواژگان: دما، فشارسنجی، کلینوپیروکسن، گابرو، افیولیت، صحنه، پهنه زاگرس
  • فرزانه ارژنگ نژاد، عباس مرادیان*، زینب کشتکار صفحات 151-170
    توده های نیمه آتشفشانی مدوار و شاه خیراله در جنوب شرق پهنه ماگمایی ارومیه-دختر، شمال غرب نوار دهج-ساردوئیه و به ترتیب در شمال و جنوب شرق شهرستان شهر بابک قرار دارند. سنگ های تشکیل دهنده این توده ها (مدوار و شاه خیراله) ریولیت، ریوداسیت و داسیت هستند. کانی های اصلی تشکیل دهنده این سنگ ها شامل: پلاژیوکلاز، آمفیبول، آلکالی فلدسپار، بیوتیت و کوارتز با بافت پورفیری است. در پلاژیوکلاز ها ویژگی هایی مانند: انحلال و منطقه بندی و در کانی های آب دار تیره اغلب حاشیه سوخته مشاهده می شود. تمامی نمونه ها به سری ماگمایی آهکی- قلیایی متعلق بوده و در موقعیت تکتونیکی حاشیه فعال قاره ای قرار دارند. نمودارهای عنکبوتی سنگ های این مناطق غنی شدگی بارزی از LREE نسبت به HREE و نیز K و Sr و تهی شدگی از Nb، P، Pb، Pr، Ti، Y و Zr نشان می دهند. بی هنجاری منفی Nb، Ta و Ti در این سنگ ها مشابه ویژگی های سنگ های مرتبط با فروروانش است. مقادیر Cr، MgO، Na2O و Ni، عدد Mg، فقیر شدگی سنگ ها از Y، بالا بودن نسبت های LREE/HREE و نسبت Sr/Y (میانگین 26/137) و نسبت La/Yb ( میانگین 50)، با مذاب های آداکیتی حاصل از ذوب بخشی پوسته اقیانوسی جوان شبیه است. بازنگری ویژگی های ژئوشیمیایی برای هر دو منطقه بیانگر ذوب بخشی پوسته اقیانوسی فرورو قبل از آب گیری پوسته است و مقادیر پایین HREE، TiO2، Y و Yb در هر دو منطقه با ذوب بخشی آمفیبولیت های حاصل از فرورانش سنگ کره اقیانوسی در ژرفای 35 کیلومتری سازگار است.
    کلیدواژگان: ماگمای آهکی، قلیایی، آداکیت، حاشیه فعال قاره ای، توده نیمه آتشفشانی مدوار و شاه خیراله، نوار دهج، ساردوئیه
  • مهین منصوری اصفهانی*، محمود خلیلی، افسانه صفری میرقلعه، خدیجه خلیلی، سید حسن طباطبایی صفحات 171-196
    توده گرانیتوئید کلاه قاضی در جنوب-جنوب شرق اصفهان و در پهنه سنندج-سیرجان قرار دارد. دارای سنگ شناسی مونزوگرانیت، گرانودیوریت و سینوگرانیت است و کانی های کوارتز، پلاژیوکلاز، فلدسپار پتاسیک، بیوتیت، تورمالین، کردیریت، آندالوزیت، سیلیمانیت، کیانیت، اسپینل و گارنت را در بر دارد. همچنین، حضور کیانیت در آنکلاو گرانودیوریتی و عدم حضور سایر پلی مورف های Al2SiO5 در آنکلاوها می تواند نشانه پسمانده ذوب بخشی سنگ های پلیتی غنی از آلومین باشد. ادخال های بیوتیت و سیلیمانیت های سوزنی در کردیریت های این توده گویای تشکیل کردیریت در جریان پدیده ذوب متناقض کانی های یاد شده است. حضور کردیریت به شرایط آناتکسی و ذوب سنگ های پلیتی توسط بیوتیت در جریان پدیده ذوب متناقض در حرارت 660 تا 770 درجه سانتیگراد و فشار 5/3 کیلو بار اشاره دارد. سیلیمانیت در نتیجه پدیده متاسوماتیزم تشکیل شده است. رشد اسپینل پیرامون آلوموسیلیکات ها با بافت هم رشدی ریز دانه، شرایط حرارت بالا، میزان پایین SiO2 و فوگاسیته بالای اکسیژن در رسوبات متاآرژیلیتی غنی از آهن را بیان می نماید. حضور کردیریت، سیلیمانیت و بیوتیت در کنار تورمالین هایی با چند رنگی نامتعادل آبی، گویای تلاشی تورمالین در حرارت های بالای 750 درجه سانتیگراد است. تشکیل گارنت با ترکیب آلماندین در کلاه قاضی خاستگاه ماگمایی دارد و به شرایط فشار 4 تا 5 کیلو بار، عمق بیش از 18کیلومتر و حرارت بیشتر از 850 درجه سانتیگراد اشاره دارد. بر پایه روابط کانی شناختی، شیمی فلدسپار و دمای اشباع زیرکن این توده در حرارت های 700 تا 900 درجه سانتیگراد و در فشار بخار آب بیش از دو کیلو بار تشکیل شده و زمان جایگیری توده گرانیتوئیدی سریع بوده است.
    کلیدواژگان: فشار و دما، روابط کانی شناختی، آلومینوسیلیکات ها، گرانیتوئید کلاه قاضی، پهنه سنندج، سیرجان
  • حسن میرنژاد*، داود رئیسی، فرشید حیدری صفحات 197-210
    استوک پورفیری ایجو بخشی از پهنه ماگمایی ارومیه-دختر است و در 72 کیلومتری شمال غرب شهرستان شهر بابک و 147 کیلومتری شمال غرب-غرب کانسار مس سرچشمه دیده می شود. این استوک به صورت یک توده گرانیتوئیدی نیمه نفوذی به سن میوسن بالایی (5/0±27/9 میلیون سال) در سنگ های آذرآواری و آتشفشانی ائوسن نفوذ کرده و باعث ایجاد کانه زایی و دگرسانی در منطقه شده است. سنگ های نفوذی منطقه ایجو مانند: تونالیت و کوارتزدیوریت از کانی های پلاژیوکلاز، بیوتیت و هورنبلند تشکیل شده که در زمینه کوارتز و به مقدار ناچیزی فلدسپارپتاسیم و کانی های ثانویه قرار گرفته است. بافت بیشتر این سنگ ها پورفیری است. بررسی های سنگ نگاری و تجزیه های ژئوشیمیایی نشان می دهد که سنگ های تونالیتی منطقه ایجو در گروه کالک آلکالن و در ارتباط با ماگماتیسم قوس حاشیه قاره ای قرار می گیرند. نسبت های بالای Ba/Nb (میانگین ppm 101) و Ba/Ta (میانگین ppm 1326) و همچنین، چگونگی توزیع عناصر کمیاب بهنجار شده نسبت به گوشته اولیه نشانگر محیط تشکیل مرتبط با فرورانش برای سنگ های گرانیتوئیدی منطقه ایجو است. بررسی شواهد ژئوشیمیایی از جمله: مقادیر SiO2>56 درصد، Al2O3> 15درصد، MgO<3 درصد، Na2O>3 درصد، Sr>300 ppm، Yb<8/1 ppm، Sr/Yb>20 ppm، غنی شدگی بسیار زیاد LREE و غنی شدگی بسیار اندک HREE نشان می دهند؛ ماگمای تشکیل دهنده سنگ های تونالیت ایجو گرایش آداکیتی پرسیلیس دارد. نبود بی هنجاری منفی عناصر Ba و Eu در نمونه های مورد اشاره بیانگر عدم ذوب بخشی پوسته پایینی در تشکیل این سنگ ها است. بنابراین، ماگمای آداکیتی در اثر ذوب پوسته اقیانوسی فرورو در گوشته و طی مراحل انتهایی فرورانش یا پس از فرورانش به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: تونالیت، آداکیت پر سیلیس، پوسته اقیانوسی فرورو، ایجو، شهر بابک، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
|
  • Eisa Azadi*, Mohammad Rahgoshay, Saeid Alirezaei, Mohammad Hashem Emami Pages 1-22
    Volcanic and volcaniclastic rocks with Cenozoic age are widespread at Bozghush Mountain, south of Sarab, northwest of Iran. The composition of the studied rocks is trachybasalts, trachyandesites and megaporphyritic andesites with probable middle Eocene age(?). The main texture of these rocks is porphyritic. Plagioclase, clino-pyroxene and sanidine are the main minerals in these volcanic rocks. All volcanic sequences show similar trace element and REE patterns, with troughs in Nb, Zr, strong enrichments in Rb, Ba, Th, La and depletions in Ti, Yb, Y, relative to N-MORB, indicating a subduction-metasomatized lithospheric mantle as their melt source. On the basis of Sm/La versus Th/La diagram and Ba/Nb (>49) and Ba/Ta (>900) ratios, the influence of slab-derived sediments and fluids on the genesis of these rocks is obvious. It seems that the lithospheric mantle source beneath the Bozghush Mountain was metasomatized by subducted NeoTethys oceanic lithosphere derived fluids and subsequent slab break, delamination of the mantle lithosphere and tectonic extension due to the roll-back of the subducting Tethyan lithosphere which gave rise to decompression melting of the subduction-metasomatized lithospheric mantle and the generation of the studied rocks at Bozghush Mountain.
    Keywords: Megaporphyritic andesite, Shoshonite, Subduction zone, Bozghush, Western Alborz, Azarbaijan
  • Zahra Alaminia*, Mohammad Sharifi Pages 23-38
    The Garmab Cu mineralization, in the east of Semnan and southeast of Shahroud, is situated in the Eocene conglomerate association with weakly hydrothermal altered. The weak alteration, mineralization and geochemical haloes is locally controlled by faults and late fractures. At the surface, secondary copper minerals including malachite and azurite and in the depth, primary sulfides generally are pyrite, arsenopyrite and chalcopyrite. Gangue minerals of the veins are commonly quartz, chalcedony, opal and minor calcite. Other components contain goethite, limonite and hematite with manganese oxides and minor jarosite smithsonite and gypsum. The results of statistical geochemical analyses indicate a positive correlation between copper with Au, Ag and As. According to host rock, mineralization, spatial relationships and geochemical dispersion patterns, deep drilling is suggested in the depth in the east of mineralization. The study district is related to buried intrusive bodies and epithermal vein-type Cu deposits.
    Keywords: Geology, Geochemical haloes, Cu mineralization, Semnan province, Uromieh, Dokhtar magmatic belt
  • Golrokh Hafezian, Hemayat Jamali* Pages 39-64
    The Gazestan iron oxide-apatite deposit, is locted 78 km east of Bafq at the Posht-e- Badam- Bafq block. Different kinds of lower Cambrian volcanic and subvolcanic rocks ranging from basic to felsic, outcrop in Gazestan area. Felsic volcanic rocks mainly are associated with orogenic phase and considered as an arc magmatism. In Gazestan deposit, host rocks display extensive alteration that can be classified into six groups including Sodic-calcic, potassic, sericitic, carbonates, silicic, chlorite ± actinolite ± epidote and tourmaline alterations. Chlorite ± actinolite ± epidote alteration is well developed throughout the Gazestan deposit.The ore body is mainly magnetite-apatite with less sulfides (Pyrite-Chalcopyrite) and REE minerals (allanite-monazite) which occur as breccia, banded, massive, stockwork and vein in altered volcanic rocks. Three generations of apatite are recognized which the second generation is usually enriched in REE minerals (monazite). The homogenization temperature of apatite (III) was calculated between 130-200 °C. The REE pattern of apatites show strong LREE enrichment with negative Eu and HREE anomaly. Magmatic fluids with high amounts of P, Fe and REE are responsible for the ore formation at the first stages. At the final stage of mineralization, meteoric (marine) waters mixed with the magmatic fluids, causing decrease in temperature and precipitation of late apatite and gangue minerals (calcite and quartz). The Gazestan deposit share many similarities with the Kiruna-type deposits (one of the subgroup of IOCG deposits).
    Keywords: Fluid inclusions, Geochemistry, Kiruna type deposit, Gazestan deposit, Posht, e, Badam, Bafq block
  • Mohammad Mobasher Germi, Zohreh Akbari, Mahboobeh Jamshidibadr* Pages 65-86
    An association of olivine-gabbroic dikes is located in the northwest of Iran, south-southwest of Germi city (Ardebil province), with N-S trend in the Talesh zone. Mineralogically, these rocks consists of phenocrysts of plagioclase, clinopyroxene (augite) and olivine with minor minerals of biotite, amphibole, apatite, opaque and zircon. The dominant textures in these rocks are porphyry, granular and ophitic. From the chemical aspect, the parent magma is alkaline nature. The spider diagram with a positive lead anomaly indicates the crustal assimilation process with LREE enrichment compared to HREE which is related to enriched mantle. The trend of major oxides vs. SiO2 on Harker diagrams indicates evolution process through differentiation, with slight metasomatism which can be related to subducted slab derived fluid. Based on the aforementioned evidences, the olivine gabbros were formed from an extensional back arc basin resulting from subducting oceanic crust in the northern branch of NeoTethys located between the blocks of Toriid-Anatolli in the south of Armenia beneath the crust of Quafqaz and Armenia.
    Keywords: Olivine gabbro, Metasomatism, Alkaline series, Germi city, Talesh zone
  • Malihe Shahzeidi, Mohsen Moayyed Pages 87-114
    The Mishu granitoids occur in northwest of Central Iran and are part of the Khoy-Takab Precambrian metamorphic belt. Based on petrographic studies, this complex comprises several intrusions of granitic rocks ranging in composition from diorite to leucogranite. Geochemical studies indicate these granitic rocks can be divided into the three groups which have undergone a complex history of magmatic process. I-type and S-type granitoidic rocks and leucogranites generally having features typical of medium to high-K calc-alkaline to shoshonitic rocks. Primitive mantle-normalized trace element spider diagrams display enrichment in LILE and depletion in some HFSE which is typical of an enriched mantle source. Rb-Sr and Pb-Pb isotopic data determine the ages of 530±30 and 500±74 Ma for the rocks studied. S-type granites show high (87Sr/86Sr)i values between 0.7081 and 0.7104 and negative ɛNd values -4.18 to -4.72, whereas I-type granites have a much wider range in ɛNd of -0.8 to -4.3 and lower (87Sr/86Sr)i of 0.704867 to 0.708046. Initial ɛNd values for leucogranites range from .98 to .25. However, their variable Sr and Nd isotope compositions together with major and trace element geochemistry suggest that they were produced by mixing of crustal anatectic melts with variable amounts of mantle-derived basaltic liquids. The present study, therefore demonstrates that these granitic rocks formed on an active continental margin during convergence of Centeral Iran and Alborz-Azerbaijan to Arabian platform during Precambrian (closure of branch of the Proto Tethys Ocean).
    Keywords: Shoshonitic magmatism, Magma mixing, Mishu enriched mantle, Central Iran, Uromieh, Dokhtar magmatic zone
  • Mousa Akbarzadeh Laleh, Nasir Amel*, Mohsen Moayyed, Ahmad Jahangiri Pages 115-130
    The study area is located about 30 km northwest of Maragheh in East Azerbaijan. The lamprophyric dyke intruded the Shemshak sedimentary rocks. Based on stratigraphic evidences, the age of dyke is probably Early Cimmerian. The principal minerals of the lamprophyric dyke consist of plagioclase (andesine -oligoclase), biotite (eastonite), phlogopite, olivine and clinopyroxene (diopside) with ocellar texture. The average chemical composition of clinopyroxene and plagioclase is En42.3, Wo46, Fs11.7 and Ab51.74, An30.92, Or17.34 respectively. According to the mineralogical and geochemical evidences, the studied lamprophyre samples are kersantite belonging to calc-alkaline lamprophyre.The plotted spider diagrams for the rock samples indicate the light rare-earth elements (LREE) and incompatible elements enrichment compared to heavy rare earth elements (HREE). The parent magma is probably generated from garnet lherzolite mantle with low rate partial melting. The studied lamprophyre dyke formed in intraplate and post collision environment which translocated possibly in basins and ruptures in related with fault systems.
    Keywords: Lamprophyric dyke, Goyposhti Mountain, Post collision environment, Maragheh, East Azarbaijan
  • Fatemah Nouri, Hossein Azizi*, Nematollah Rashidnejad Omran Pages 131-150
    The Vanako gabbroic body, southwest of Sahneh, extended along the Zagros ophiolite belt, in the west of Iran. The body contains plagioclase and pyroxene with minor amount of olivine and compositionally lie in the gabbro and olivine-bearing gabbro fields. Based on microprobe analyses, plagioclase composition is labradorite with An60.31-67.53 which has crystallized in temperature of about 950 oC and low pressure. The composition of pyroxene is diopside and it has developed in medium to low pressure and temperature ranging from 800-1120 oC. The low values of Fe3 in pyroxenes and moderate values of An in the plagioclases point to the low ƒO2 in the composition of the parent magm. Also, the high values of Al2O3 in the pyroxenes and rare earth elements pattern normalized with chondrite infer that these rocks have been generated from fractionation of MORB type magma. The geodynamics situation of the Kermanshah area and the tendency of some samples to calc-alkaline affinity are further evidence to support a supra-subduction zone for the origin of these rocks rather than Mid-Oceanic Ridge basin.
    Keywords: Geothermobarometry, Clinopyroxene, Gabbro, Ophiolite, Sahneh, Zagros zone
  • Farzaneh Arzhangnezhad, Abbas Moradian*, Zeinab Keshtkar Pages 151-170
    Subvolcanic masses of Shah khairollah and Madvar located in the southeast of Urumieh-Dokhtar magmatic belt and northwest of Dehaj-Sardoieh belt, north and southeast of Shahr-e Babak city. Generally, these subvolcanic masses contain dacite, rhyodacite and rhyolite lavas. Mineralogically, they consist of plagioclase, amphibole, alkali feldspar, biotite and quartz and the dominant texture of the studied rocks are porphyritic. Based on Microscopic studies plagioclases show resorption and zoning and opaticitization is observed in the mafic minerals. Geochemical investigations show that the Madvar and the Shah khairollah masses are acidic in composition and all the rock samples fall in the field of calc-alkaline magmatic series, originated in an active continental margin arc setting. Chemical compositions of the studied rocks in spider diagrams show the significant enrichment in LREE rather than HREE, as well as Sr, K. The depletion of Pb, P, Pr, Zr, Y, Nb and Ti in those rocks are observed. The negative anomalies of Ta, Nb and Ti in the rocks studied is similar to those of the subducted rocks series. The values of MgO, Na2O , Ni, Cr and Mg#, depletion of Y and high ratios of LREE/HREE, Sr/Y (Ave. 137.26), La/Yb (Ave. 50) in the studied rocks are similar to those of adakites which have derived from partial melting of young oceanic crust. Geochemical characteristics of these two masses indicate the partial melting of oceanic crust prior to hydration and the low concentrations of Yb, Y, HREE, TiO2, is consistent with the partial melting of subducted oceanic crust slab under amphibolite facies conditions in the depth of 35 km.
    Keywords: Calc, alkaline magmatic series, Adakite, Active continental margin, Madvar, Shah khairollah sub volcanic masses, Dehaj, Sardoieh belt
  • Mahin Mansouri Esfahani*, Mahmoud Khalili, Afsaneh Safari Mirghaleh, Khadijeh Khalili, Seyed Hassan Tabatabaei Pages 171-196
    The Kolah Ghazi granitoid body is located in the south-southeast of Isfahan and lies in the Sanandaj-Sirjan zone. The pluton is predominately composed of monzogranite, granodiorite and syenogranite. Quartz, plagioclase, K-feldspar, biotite, tourmaline, cordierite andalusite, sillimanite, kyanite, spinel and garnet are major and minor minerals of the pluton. The presence of kyanite in granodiorite enclaves may be due to melting of the pelitic rocks of the area which gave rise to formation of alumina rich restite. The occurrence of sillimanite these granitoid rocks can be related to metasomatism process. The inclusion of biotite and sillimanite needles in the cordierite indicates that the alteration of these minerals, during congruent melting, is responsible for the origin of cordierite. Further, cordierite crystallized during anatexis conditions under 660-770 °C and 3.5 kbar condition. Growth of spinel around the aluminosilicates with symplectites texture represents conditions of high temperature, low content of SiO2, high ƒO2 in the Fe-enriched meta-argillite. The assemblages of cordierite, sillimanite, biotite and tourmaline with unusual common blue pleochroism in the Kolah Ghazi granitoids indicate the breakdown of tourmaline under temperature higher than 750 °C. The origin of the garnet with almandine component in the Kolah Ghazi granitoids is magmatic source and refers to the pressure of 4 to 5 kbar, corresponding to depth of more than 18 km and temperature less than 850 °C. As it may be observed from the mineralogical relationship, geochemistry of feldspar and Zr vs. SiO2 the pluton developed under 700-900 °C and over 2 kbar PH2O.
    Keywords: P, T, Mineralogical relationships, Aluminosilicates, Kolah Ghazi granitoid, Sanandaj, Sirjan zone
  • Hassan Mirnejad*, Davoud Raeisi, Farshid Heidari Pages 197-210
    The Iju porphyry stock as a part of the Urumieh-Dokhtar magmatic belt is situated 72 km northwest of Shahr-e Babak city and 147 km west-northwest of Sarcheshmeh porphyry copper deposit. The stock, intruded as a hybabyssal Miocene granitoid (9.25±0.5 Ma) the Eocene volcanic-volcanoclastic rocks and induced mineralization and alteration in the region. The existing phenocrysts in the Iju intrusive rocks including tonalite and quartz diorite with plagioclase, alkali feldspar, biotite and hornblende, which reside in a groundmass consisting of quartz and minor potassium feldspar and secondary minerals. The dominant texture in the rocks is porphyry. Based on petrography and geochemical analyses, the tonalitic rocks in the Iju region are classified as calc-alkaline and arc-related continental margin magmatism. High ratios of Ba/Nb (average 101 ppm) and Ba/Ta (average 1326 ppm) as well as the distribution of mantle-normalized trace elements (enrichment in LREE and LILE relative to HREE and HFSE, negative anomalies in Nb and Ta) indicate formation of the Iju granitoid is related to subduction. Evaluation of geochemical evidence including the amounts of SiO2>56%, Al2O3≥15%, MgO3%, Sr>300 ppm, Y20, La/Yb>20, high enrichment in LREE and low enrichment in HREE show that the parent magma of the Iju tonalite has high silica adakitic affinity. The lack of negative anomalies in Eu and Ba in the rock samples point to the lack of influence of partial melting in the lower crust for this unit formation. Thus, the adakitic magma developed as the result of melting of subducting oceanic crust in the mantle and at the final stages of subduction or post-subduction.
    Keywords: Tonalite, High silica adakite, Subducted oceanic crust, Iju, Shahr, e Babak, Urumieh, Dokhtar magmatic belt