فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1395)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهتاب محمدی *، سید مهدی الوانی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 7-23
    در ایران برای بهبود و تقویت نظام اداری کشور ،قانون مدیریت خدمات کشوری به عنوان جامع ترین و با اهمیت ترین سند قانونی مربوط به نظام اداری به تصویب رسید.این قانون برای اجرایی شدن به سازمان های دولتی ابلاغ شده است ، اما سازوکارهای اجرایی آن مورد توجه قرار نگرفته است. قانون مدیریت خدمات کشوری زمانی می تواند نتیجه بخش باشد که شکل صحیح حاکمیتی آن در هر یک از بخش ها به دقت مشخص گردیده باشد. الگوهای صحیح حاکمیتی مبتنی بر تعامل سه حوزه دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی است.در این پژوهش هدف آن است که مشخص شود با توجه به ساختار قانون و بستر اجرایی قانون خدمات کشوری ،کدامیک از حوزه های حاکمیتی در فرایند اجرا اثرگذار بوده، و بهترین شکل حاکمیتی اجرای خط مشی قانون مدیریت خدمات کشوری چیست؟
    بدین منظور ابتدا با کمک نرم افزار IBM SPSS Statistics – 22 تحلیل توصیفی داده ها و تحلیل استنباطی داده ها صورت گرفت. در نهایت به منظور ارائه مدل اصلی پژوهش با استفاده از منطق فازی و کد نویسی در نرم افزار (MATLAB) مدل نهایی و سه بعدی بر اساس دو عنصر ابهام و تضاد ایجاد شد . این مدل مناسب ترین نوع حاکمیت، در هر سه حوزه(جذب و استخدام،نگهداری و آموزش) خط مشی قانون خدمات کشوری را تعیین می نماید.
    کلیدواژگان: اجرا، خط مشی های منابع انسانی، حاکمیت دولت، قانون خدمات کشوری، روش فازی
  • میثم مدرسی، زهرا آراستی*، کامبیز طالبی، مقصود فراستخواه صفحات 25-46
    در جوامع درحال توسعه و حتی اقتصادهای توسعه یافته، کسب وکارهای خانگی به عنوان یکی از ابزارهای رشد اقتصادی و حل مشکل بیکاری به ویژه برای زنان به کار گرفته شده است. نقش این نوع از کسب وکارها در توسعه منطقه ای و ملی سبب توجه بیش ازپیش دولت ها به این مقوله و تدوین خط مشی های حمایتی خاص از این نوع از کسب وکارهاست. در ایران نیز با توجه به معضل بیکاری فزاینده به خصوص برای زنان، اقداماتی در راستای حمایت از کسب وکارهای خانگی و رشد آن ها صورت گرفته است اما مشکلات این نوع از کسب وکارها همچنان به قوت خود باقی است. پژوهش حاضر به آسیب شناسی برنامه های حمایتی دولت از کسب وکارهای خانگی پرداخت. در این راستا از روش پژوهش کیفی و انجام 20 مصاحبه عمیق با صاحبان کسب وکارهای خانگی استفاده شد. همچنین تحلیل مصاحبه ها از طریق تحلیل تماتیک صورت گرفت. نتایج پژوهش در دودسته اصلی آسیب های مربوط به تدوین برنامه ها و آسیب های مربوط به اجرای برنامه ها ارائه و در پایان راهکارهای سیاستی مفیدی برای ارتقاء برنامه های حمایتی دولت از کسب وکارهای خانگی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: کسب وکار، کسب وکار خانگی، خط مشی، خط مشی های حمایتی، دولت
  • علی حمیدی زاده، رضا طهماسبی*، اشرف میرزایی صفحات 47-63
    در سال های اخیر شکاف عملکردی میان بخش خصوصی و بخش دولتی موجب شده مفهوم انگیزه خدمت عمومی توجه پژوهشگران مدیریت دولتی را به خود معطوف نماید. پژوهش حاضر با هدف ارتقای انگیزه خدمت عمومی در بین کارکنان بخش دولتی صورت گرفته و در پی شناخت عوامل اثرگذار بر انگیزه خدمت عمومی است. بدین منظور، در یک روش توصیفی پیمایشی 196 نفر از کارکنان سازمان شهرداری مرکزی قم مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد جامعه پذیری خانواده، جامعه پذیری مذهبی، هویت حرفه ای، ویژگی های شغل، رابطه رهبر/ پیرو و وضعیت نقش بر انگیزه خدمت عمومی اثرگذار است. از طرف دیگر، نتایج نشان داد که ویژگی های جمعیت شناختی بر انگیزه خدمت عمومی اثرگذار نیست. طبق نتایج پژوهش جذب افرادی که پیش زمینه های خانوادگی مستحکم و مرتبطی داشته و باورهای مذهبی قوی تری دارند منجر به ارتقای انگیزه خدمت عمومی در شهرداری ها می شود. علاوه بر این، ارتقای هویت جمعی و حرفه ای، بازطراحی مشاغل به شیوه ای منعطف و مبتنی بر آزادی عمل، ایجاد اعتماد میان رهبر و پیرو، و شفاف سازی نقش های سازمانی توسعه دهنده انگیزه خدمات عمومی در شهرداری ها است.
    کلیدواژگان: انگیزه، خدمت عمومی، جامعه پذیری خانواده، وضعیت نقش، ویژگی های شغل
  • رضا رسولی، عادل آذر، ناهید پاپیان* صفحات 65-96
    در قرن بیست و یکم، ایجاد مزیت استراتژیک در کسب وکار، مستلزم نوع جدیدی از سازمان است که توانایی ایجاد دانش را برای به حداکثر رساندن موفقیت استراتژیک و رقابتی بودن سازمانی دارد . این مطالعه با توجه به استراتژی پیش بینی شده در افق رسانه ملی و ضرورت دانش بنیان شدن، درصدد شناسایی مفاهیم موثر در طراحی سازمان دانش بنیان در رسانه ملی است. به همین منظور در این تحقیق توسعه ای – کاربردی، مفاهیم مذکور استخراج و سپس در محیط رسانه ملی از طریق روش دلفی و با حضور 40 تن از اساتید نخبه دانشگاهی و خبرگان رسانه ملی به اجماع گذاشته شد. (گروه نخبگان دانشگاهی 20 نفر و گروه خبرگان رسانه ملی 20 نفر) 22 مفهوم اصلی سازمان های دانش بنیان - که از ادبیات موضوع استخراج شده بود- با سه دور نظر سنجی و افزایش 4 مفهوم جدید، نهایتا با 26 مفهوم /متغیربه عنوان ابعاد نهایی سازمان دانش بنیان در رسانه ملی به اجماع اعضای پانل دلفی رسید. یافته ها موید آن است که از نظر اعضای پانل دلفی؛ اهداف و چشم انداز دانش بنیان، فرهنگ تسهیم دانش، استراتژی بر محور دانش و نظام مدیریت دانش بیشترین تاثیر؛ و ساختار غیرمتمرکز با رسمیت کم و بدون مرز، کنترل و ارزیابی بر محور دانش و فرهنگ شغلی رسانه ای کمترین تاثیر را در دانش بنیان شدن رسانه ملی دارند.
    کلیدواژگان: مفاهیم موثر، سازمان دانش بنیان، دیدگاه دانش بنیان، مدیریت دانش، رسانه ملی(سازمان صدا وسیما)
  • محمد موسوی* صفحات 97-118
    در این پژوهش، کارت امتیازی متوازن، جهت ارزیابی سازمان های وابسته به شهرداری، توسعه داده شد. با وجود الگوهای متعدد طراحی شده جهت ارزیابی عملکرد واحدهای زیر مجموعه شهرداری مشهد، الگویی که وجوه افتراق ذاتی سازمان ها را توامان با وجوه عملکردی آنها را مورد توجه قرار دهد، ارایه نشد. از این رو، هدف از این پژوهش، تدوین الگویی است که مضاف بر ارائه ی شاخص های عملکردی، عوامل خارج از اراده سازمان های تابعه که بر عملکرد آنها تاثیر گذار است را نیز مورد توجه قرار دهد. به عبارت دیگر این پژوهش در پی آن بوده تا به این سئوال مهم پاسخ دهد که براستی چه عوامل درونی و بیرونی بر عملکرد سازمان های تابعه شهرداری مشهد اثر گذار است و سهم هریک از این عوامل به چه میزان بوده است. این تحقیق، از حیث هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، کیفی محسوب می شود. در این تحقیق، از روش دلفی برای احصای نظر خبرگان که شامل مدیران کلیه سازمان ها و شرکت های تابعه شهرداری مشهد (14 سازمان و 6 شرکت تابعه)، بوده اند، استفاده شد. الگوی طراحی شده نهایی مشتمل بر7 شاخص خوشه بندی مالی، 2 شاخص خوشه بندی مشتری، 5 شاخص خوشه بندی فرایند، 2 شاخص خوشه بندی رشد، 7 شاخص عملکردی مالی، 4 شاخص عملکردی مشتری، 7 شاخص عملکردی فرایند و 7 شاخص عملکردی رشد بود. این پژوهش به مدیران ارشد شهرداری مشهدیاری می رساند که چگونه عملکرد سازمان های تابعه را با لحاظ قراردادن ویژگی های ذاتی هر یک از آنها، مورد پایش قرار دهند.
    کلیدواژگان: خوشه بندی، رتبه بندی، کارت امتیازی متوازن، عملکرد، شهرداری
  • مهدی خیراندیش *، غلامرضا شاکری نوایی، عبدالرضا غنی زاده صفحات 117-136
    فصل پنجم قانون مدیریت خدمات کشوری به استفاده از فناوری اطلاعات و خدمات اداری می پردازد. در این قانون، دستگاه های اجرایی موظفند فرآیندهای مورد عمل و روش های انجام کار خود را با هدف کارآمدی فعالیت ها، بهبود کیفیت خدمات، تسریع و سهولت در ارائه خدمات به شهروندان، به صورت الکترونیکی ارائه نموده و نیز در راستای ایجاد زیرساخت های اطلاعاتی و انجام امور بر مبنای فناوری اطلاعات در خدمات اداری تلاش نمایند. هم اکنون، چند سال از اجرای قانون مذکور می گذرد و آسیب شناسی اثربخشی آن ضروری به نظر می رسد، پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی اثربخشی قانون مدیریت خدمات کشوری در بخش فناوری اطلاعات و خدمات اداری انجام شد. این پژوهش از نظر نوع استفاده، کاربردی و با توجه به هدف، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان ستادی وزارت امور اقتصادی و دارایی با مدرک کارشناسی و بالاتربوده که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تنظیم گردیده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده و اعتبار آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک تحلیل عاملی تاییدی و آزمون تی تک نمونه اینشان داد که کاربرد فناوری اطلاعات و خدمات اداری، کیفیت خدمات، کیفیت اطلاعات، استفاده از اطلاعات، انجام فرآیندها و انعطاف پذیری سازمان را بهبود داده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، خدمات اداری، آسیب شناسی، اثربخشی، قانون مدیریت خدمات کشوری
|
  • Mahtab Mohammadi *, Seyyed Mehdi Alvani, Gholam Reza Memarzadeh Tehran Pages 7-23
    In order to improve and reinforce the country's administrative system, the countrywide services management law was ratified as the most comprehensive and important legal document related to administrative system in Iran. The law was notified to governmental organizations for implementation however implementing mechanisms of the law have not been considered. The countrywide services management can be effective when the appropriate form of its governance has been cleared carefully in each department. The right governance model is based on cooperation between government, private sector and civil society. The aim of present research is to specify that regarding law structure and implementing background of the countrywide service law which one of governance area has been effective on implementing process and also what is the best governance form of implementing countrywide service management law policies? Thus, descriptive and inferential analysis of data was concluded by IBM SPSS Statistics-22 software. At the end, in order to present the main research model, the ultimate and three-dimensional model was designed based on two elements of ambiguity and conflict through using fuzzy logic and code writing in Matlab. This model determines the most appropriate governance type in all three areas (employment and absorption, maintenance and education) of the countrywide services law policies.
    Keywords: implementation, human resource policies, governance, countrywide services law, fuzzy method
  • Meysam Modarresi, Zahra Arasti *, Kambiz Talebi, Maghsood Farasatkhah Pages 25-46
    In under-developing societies and even developed economies, home-based enterprises have been used as a device for economical growth and solving the problem of unemployment particularly for women. The role of these kinds of businesses in national and regional development causes government's attention to this subject and establishing special supporting policies for these kinds of businesses the more. According to the increasing predicaments of unemployment in Iran, especially for women, some actions have been taken for supporting home-based enterprise and their growth; but difficulties of these businesses still continue to be valid. Present research has dealt with the pathlogy of the government's supporting programs for home-based enterprise. For this, qualitative research method and 20 deep interviews with owner of home-based enterprises have been done. In addition, interview analysis was done through thematic analysis. Research results was presented in two groups of pathologies related to designing programs and pathologies related to executing programs. At the end, helpful diplomatic solutions were suggested to improve the government's supporting programs for home-based enterprises.
    Keywords: enterprise, home, based enterprise, supporting policies, government
  • Ali Hamidizadeh, Reza Tahmasbi *, Ashraf Mirzaei Pages 47-63
    In recent years, performance gap between private and public sector has affected researchers of public administration to pay attention to the concept of public service motivation. Present research has been accomplished aiming at improving public service motivation among employees of public sector and is intended to identify effective factors on public service motivation. For this reason, 196 people of employees at Qom central municipality have been studied in a descriptive survey method. Results show that family socialization, religious socialization, professional identity, job characteristics, member/leader exchange and role situation are effective on public service motivation. On the other hand, results showed that demographic characteristics dont affect on public service motivation. Based on research results, absorbing people who have strong and related family background and also stronger religious beliefs will lead in improving public service motivation in municipality. Furthermore, improving group and professional identity, redesigning jobs in a flexible way and based on freedom of action, trust creation between leader and member and disclosure of organization's roles expand public service motivation in municipalities.
    Keywords: public service motivation, family socialization, role situation, job characteristics
  • Reza Rasooli, Adel Azar, Nahid Papian* Pages 65-96
    In 21st century, creating strategic advantage in business requires a new type of organization that have the ability of knowledge creation to maximize strategic success and organizational competitiveness. This study is intended to identify effective concepts on designing a knowledge-based organization in national broadcasting according to the predicted strategy in horizon of national media and necessity to be knowledge-based. For this reason, the mentioned concepts was extracted in present applied-development research and then, put in consensus in environment of national broadcasting through Delphi method and by presence of 40 people of academic professors and experts of national broadcasting (20 ones in academic experts group and 20 ones in national broadcasting's expert group). 22 main concepts of knowledge-based organizations –that were extracted from the subject literature- were put in consensus of Delphi panel members by three rounds of voting and adding four new concepts; at the end, 26 concepts/variables were selected as the ultimate dimensions of knowledge-based organization in national broadcasting. Results showed that in viewpoint of members of Delphi panel, knowledge-based perspective and purpose, knowledge sharing culture, strategy based on knowledge and knowledge management system have the highest impact on making national broadcasting as a knowledge-based organization and decentralized structure with low formality and without borders, control and assessment based on knowledge and media occupational culture have the lowest impact on it.
    Keywords: effective concept, knowledge, based organization, knowledge, based viewpoint, national broadcasting
  • Mohammad Moosavi* Pages 97-118
    in present research, balanced scored card has been developed to assess affiliate organizations to municipality. In spite of various designed models to assess performance of the sub-departments of Mashhad municipality, there is not a model that can consider the organization's natural differences sides together with their performance sides. Hence, the aim of this research is designing a model that considers the factors which are out of control of affiliate organizations that are effective on their performance besides presenting performance indices. In another words, the research is intended to answer the question that which internal and external factors affect on performance of affiliate organizations to Mashhad municipality indeed and what is the part of each one? The research is an applied research in terms of purpose and is a qualitative one in terms of gatherind data. In order to take the expert's ideas that included managers of all organizations and affiliate organizations to Mashhad municipality (14 organizations and 6 affiliate agency), Delphi method was utilized. The ultimate designed model included 7 indices of financial clustering, 2 indices of customer clustering, 5 indices of process clustering, 2 indices of growth clustering, 7 indices of financial performance, 4 indices of customer performance, 7 indices of process performance and 7 indices of growth performance. This research helps top managers of Mashhad municipality that how they can monitor the performance of affiliate organizations regarding natural characteristics of each of them.
    Keywords: clustering, ranking, balanced scored card, performance, municipality
  • Mehdi Kheir Andish *, Gholam Reza Shakeri Navaei, Abdorreza Ghanizadeh Pages 117-136
    The fifth season of countrywide service management deals with the usage of information technology and administrative service. In this law, executive agencies obliged to present their operable processes and work method electronically aiming at activitie's efficiency, service quality improvement, expedition and facilitation presenting services to citizenship and also struggle to create information infrastructures and performing issues based on information technology in administrative services. For the present, several years is passing over executing the law and its effectiveness pathology is necessary. Present research was accomplished aiming at pathology of the effectiveness of countrywide service management law in information technology and administrative service department. The research is an applied research and a survey descriptive one in terms of purpose. The research statistical universe included staff employees at ministry of economy and finance with bachelor's degree and higher. Sample size was determined by Morgan table. To gather data, a questionnaire, designed by the researcher, was used and its reliability was confirmed by Cronbach's Alpha. Data analysis was done through confirmatory factor analysis and one-sample t-test. Results showed that information technology and administrative services application have improved service quality, information quality, information usage, process fulfillment and organization's flexibility. In addition, executing countrywide services law causes services quality improvement at the first priority and process fulfillment improvement at the last priority.
    Keywords: Information Technology, administrative service, pathology, effectiveness, countrywide services management law