فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1394)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یحیی کامیابی، سیده فاطمه حسینی* صفحات 1-15
    در سال های اخیر کنترل راهبری شرکت به عنوان یک راهکار موثر در افزایش کیفیت گزارشگری مالی مطرح شده است و نتایج تحقیقات تجربی مختلف نشان می دهد که سازوکارهای کنترل راهبری شرکت مطلوب منجر به افزایش کیفیت سود می شود. تحقیق حاضر به تاثیر سازوکارهای کنترل راهبری شرکت برکیفیت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386-1391 می پردازد. برای اندازه گیری شاخص کنترل راهبری شرکت از پرسشنامه ای که شامل شفافیت اطلاعات، ساختار هیات مدیره، ساختار مالکیت و کنترل است استفاده گردیده است. آزمون فرضیه های تحقیق به کمک تحلیل پانلی و با استفاده از اطلاعات 89 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386-1391 با استفاده از داده های سری زمانی و مقطعی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه معنی دار و مثبتی بین کنترل راهبری شرکت و کیفیت سود (پایداری سود و توان پیش بینی سود) در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد، اما بین کنترل راهبری شرکت و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، کنترل راهبری شرکت، پایداری سود، توان پیشبینی سود، اقلام
  • احمد خدامی پور، رامین محرومی* صفحات 15-30
    تحقیق ادبیات مدیریت ریسک سازمانی، عوامل تعیین کننده مدیریت ریسک و تاثیرگذاری اجرای آن در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. مدیریت ریسک سازمانی فرآیندی است که تمامی فعالیت های مرتبط با مدیریت ریسک را در سیستمی یکپارچه و در یک چارچوب کلی ترکیب می کند. جمع آوری اطلاعات در مورد وجود و اجرای مدیریت ریسک سازمانی، یک چالش مهم در تحقیقات مربوط به این نوع مدیریت ریسک می باشد. بررسی تحقیقات پیشین نشان می دهد که در بیشتر مطالعات تجربی انجام شده، وجود مدیر ارشد ریسک به عنوان نشانه ای از اجرای مدیریت ریسک سازمانی در موسسات می باشد. همچنین ویژگی هایی مانند اندازه و مالکیت نهادی شرکت ها رابطه مثبت و معناداری با اجرای مدیریت ریسک سازمانی داشته و اتخاذ مدیریت ریسک سازمانی تاثیر مثبتی بر ارزش سهامداران و عملکرد شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک سازمانی، مدیر ارشد ریسک، عوامل تعیینکننده، ارزش سهامداران، عملکرد شرکت ها
  • نرگس حمیدیان، علیرضا رهروی دستجردی، مهدی عربصالحی* صفحات 31-50
    علیرغم شکوفایی اقتصاد جهانی در دهه های گذشته، جهان در سال های 2007 تا 2008 شاهد بحران مالی عظیمی بود که هرچند شروع آن در آمریکا بود، اما اثرات مخربی را بر بازار مالی در سراسر جهان داشت. این تحقیق سعی دارد به تجزیه و تحلیل علل وقوع و انتقال بحران مالی جهانی بپردازد. این تحقیق در دو بخش به تجزیه و تحلیل بحران مالی جهانی می پردازد. در بخش اول، به بررسی عوامل و دیدگاه های موجود در زمینه «علل وقوع» و در بخش دوم، با کمک گرفتن از رویکرد پیچیدگی به تجزیه و تحلیل «علل انتقال» بحران به سراسر جهان پرداخته شده است. رشد حباب های مربوط به وام های رهنی املاک و مستغلات، استفاده بیش از حد از ابزارهای مشتقه مالی، خوش بینی زیاد در ارزیابی ریسک، حاکمیت شرکتی ضعیف، منفعت طلبی شخصی، ضعف مقررات نظارتی در بازار و... از جمله عواملی است که به وقوع و انتشار بحران مالی جهانی منجر شده است. این تحقیق از دیدگاه های مختلفی به بررسی بحران مالی پرداخته است. این دیدگاه ها شامل دیدگاه اقتصادکلان، دیدگاه حسابداری و مالی، دیدگاه نظارتی و قانونی، دیدگاه حاکمیت شرکتی و مواردی از این دست می شود. بنابراین جمع بندی جامعی از موضوع بحران مالی جهانی به دست می دهد.
    کلیدواژگان: بحران مالی جهانی، وام های رهنی، ابزارهای مالی و مشتقات
  • الله کرم صالحی*، محمد مرادی، شاهرخ بزرگمهریان صفحات 51-68
    در دنیای متلاطم و متغیر امروزی و وجود روابط گوناگون خطی و غیرخطی در میان متغیرها و پدیده های محیطی ، تصمیم گیری کار مشکلی است. در چنین شرایطی مدیران باید مجهز به اطلاعات دقیق ، مربوط و به موقع باشند. یکی از مهمترین این اطلاعات ، اطلاعات حسابداری و مالی است که بیشترین کاربرد را در تصمیمات مدیریتی دارد. اطلاعات حسابداری قادر است هم نقش تسهیل کنندگی و هم نقش تاثیرگذاری تصمیمات را در فرایند تصمیم گیری مدیران بخوبی ایفاء کند. با وجود اهمیت و ضرورت نیاز به اطلاعات حسابداری و مالی در حوزه تصمیم گیری ، نقش حسابداری در فرایند تصمیم گیری مدیران نیز با نارسایی هایی مواجه بوده است. در این نوشتار برآنیم تا به واکاوی نارسایی ها و تنگناهای مربوط به نقش حسابداری در فرایند تصمیم گیری مدیران بپردازیم. این نارسایی ها در سه بخش کلی تحت عناوین کم اثر بودن محتوای گزارشگری اطلاعات مالی، قصور فراهم کنندگان اطلاعات حسابداری و عدم استفاده مدیریت از اطلاعات حسابداری ارائه می گردد1
    کلیدواژگان: ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری، مدیریت، تصمیم گیری و گزارشگری اطلاعات مالی
  • جواد نیک کار*، قدرت الله حیدری نژاد صفحات 69-92
    در سال های اخیر این فرضیه مطرح شده است که میزان افزایش در هزینه ها هنگام افزایش در سطح فعالیت بیشتر از میزان کاهش در هزینه ها به ازای همان میزان کاهش در سطح فعالیت است، که اصطلاحا به آن چسبندگی هزینه گفته می شود. با گذشت بیش از یک دهه از مطرح شدن پدیده چسبندگی هزینه توسط اندرسون وهمکاران، به نظرمی رسد این مبحث از جنبه های مختلف و زوایای پنهان می تواند مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. بنابراین، در این راستا در تحقیق حاضر ضمن بررسی تئوری های مرتبط با چسبندگی هزینه، ویژگی های آن (شامل ویژگی های عمومی و اختصاصی) با استفاده از تحقیقات پیشین و به صورت کتابخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، ارتباط چسبندگی هزینه و بعضی از مفاهیم حسابداری مالی شامل ساختار هزینه، عدم اطمینان تقاضا، انگیزه های مدیریتی، راهبری شرکتی و مسئولیت اجتماعی شرکت مورد بررسی قرارگرفته است. در انتهای تحقیق نیز، بعضی از انتقادات وارده بر مفهوم چسبندگی هزینه ها ارائه شده است. نتایج نشان داد که تلاش پژوهشگران تا به امروز عمدتا براساس یافته های تجربی بوده و سابقه تئوریک قوی برای شناسایی علل ناشی از چسبندگی هزینه ها وجود ندارد. بنابراین، تحقیق های آتی باید به شکاف بین مفروضات نظری و یافته های تجربی پرداخته و پیامدهای معنی داری از مفهوم چسبندگی هزینه را برای کمک به فرایند تصمیم گیری فرآهم کنند.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه، عدم تقارن رفتار هزینه، تئوری های مرتبط با چسبندگی هزینه
  • صدیقه دوستیان* صفحات 93-112
    اندازه در تحقیقات حسابداری موضوع جالب توجهی برای محققان است. برخی نتایج با تغییر در اندازه آزمودنی ها تغییر می کنند (در حسابداری، آزمودنی ها اغلب شرکت ها هستند) یا بدون توجه به اندازه برخی تفاسیر را نمی توان به درستی توجیه کرد. به اثرات اندازه در انجام هرکار تحقیقاتی، اثرات مقیاس و به مجموعه مشکلات استنباطی که به علت اندازه متفاوت آزمودنی ها (در تحقیقات حسابداری بازار سرمایه، شرکت ها) به وجود می آید، مشکلات ناشی از مقیاس می گویند. این تحقیق، مروری را در زمینه ادبیات اثرات مقیاس، بیشتر با تاکید بر اثرات اندازه به عنوان یک عامل مقیاس در تحقیقات حسابداری بازار سرمایه فراهم می کند که تا کنون چنین بررسی در ادبیات صورت نگرفته است. این مرور شامل بررسی انواع اثرات مقیاس، بررسی راه های درمان اثرات مقیاس و تاثیر مقیاس روی ضریب تعیین مدل می باشد. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان می دهد که محققان باید در شناسایی اثرات مقیاس با احتیاط عمل کنند. همچنین در تحقیق حسابداری، مباحث اقتصادسنجی دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: اثرات مقیاس، بازار سرمایه، تحقیقات حسابداری
  • سیاسی کاری در حسابداری و پیامدهای اقتصادی آن
    هاشم علی صوفی* صفحات 113-138
    در این تحقیق دلایل سیاسی کاری در حسابداری، پیامدهای اقتصادی رویه های حسابداری، تحقیقات انجام شده، نقد و بررسی دیدگاه های برخی از محققین در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته است. سیاسی کاری در حسابداری را می توان به دو بخش سیاسی کاری در تدوین استانداردها و سیاسی کاری در استفاده از رویه های حسابداری تقسیم کرد. عبارت ”سیاسی کاری در حسابداری“ برای توصیف پدیده ای موسوم به عوامل سیاسی یا اقدامات غیرروشنگرانه و منفعت طلبانه بکار رفته است که شرکت ها یا دولت ها را به بی اثر ساختن تلاش های استاندارد گذاران برای بهبود گزارشگری مالی وادار می سازد. از مهم ترین دلایلی که برای سیاسی کاری در حسابداری می توان برشمرد، تاثیر حسابداری بر تصمیم گیری های اقتصادی و پیامدهای ناشی از آن است. اعتقاد بر این است که فرضیه سیاسی کاری در تدوین و اجرای رویه های حسابداری وجود دارد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اعمال نظر و تاثیر نیروهای بیرونی در فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری موید وجود فرضیه سیاسی کاری در تدوین استانداردها است. ضمن آنکه نتایج برخی از تحقیقات انجام شده، نیز حاکی از وجود این فرضیه در استفاده از رویه های حسابداری است.
    کلیدواژگان: سیاسی کاری، پیامدهای اقتصادی، فرضیه رقیب، تئوریهای فرآیندسیاسی، بیطرفی
|
  • Fateme Hoseini* Pages 1-15
    In recent years, corporate governance control mechanisms has been proposed as an effective solution to improve the quality of financial reporting. The results of the empirical researches shows that good corporate governance control mechanisms leads to increase earnings quality. The present study examines the impact of corporate governance control mechanisms on earnings quality of companies listed on the Tehran stock exchange during 1386-1391 years. A questionnaire that contains Information transparency, board structure, ownership and control structure was used to measure corporate governance control mechanisms. Testing of research hypotheses was conducted using panel analysis and information from 89 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period from 1386 to 1391 and using time series and cross sectional data. The results show a significant positive relationship between corporate governance control mechanisms and earnings quality (Earnings persistence and to profit prediction ability) firms listed in the Tehran Stock Exchange, but there is not significant relationship between corporate governance control mechanisms and quality of accruals.
    Keywords: Earnings quality, Corporate governance control mechanisms, Profit persistence, Profit prediction ability, Accruals
  • Ahmad Khodamipour, Ramin Mahroomi* Pages 15-30
    The purpose of this study is to review the literature on enterprise risk management (ERM), determinants ofthistype ofrisk managementand effectiveness of its implementation. ERM as a process that combines all activities related to risk management in one integrated system and holistic framework. Collecting information regarding the existence and implementation of ERM is an importantchallenge in research related to this type of risk management. Previous research review showedthat in moreempirical research the presence of a chief risk officer is sign as ERM implementation within institutions. Also characteristics such as size and institutional ownership has a positive and significant relationship with the ERM implementation and adoption of ERM has a positive impact on shareholder value and firm performance.
    Keywords: Enterprise risk management, Chief risk officer, Determinants, Shareholder value, Firm performance
  • Narges Hamidian, Alireza Rahrovi Dastjerdi, Mehdi Arabsalehi* Pages 31-50
    Despite the global economic boom in the past decades, the world in 2007 and 2008, experienced the huge financial crisis which although it started in America, but had devastating effects on the financial markets around the world. This article is trying to analyses the causes of occurrence and spreading of global financial crisis. This article analyses the global financial crisis in two parts. The first part reviews the factors and viewpoints about the causes of “occurrence of the crisis” and the second part, with the help of the Complexity Approach, analyses the causes of “Spreading the crisis” around the world. Growing the real asset mortgage bubbles, excessive use of financial derivative instruments, too much optimism in risk assessment, weak corporate governance, individual self-interest, weakness of market monitoring regulations and etc. are some factors that have caused the global financial crisis. This article has examined the global financial crisis from different viewpoints. This viewpoints include Macroeconomic perspective, Finance and Accounting perspective, Legal and Regulatory perspective, Corporate Governance perspective and etc. So a general conclusion is obtained from the global financial crisis.
    Keywords: Global Financial Crisis, Mortgages, Financial instruments, derivatives
  • Alahkaram Salehi*, Mohammad Moradi Pages 51-68
    In today turbulent and varying world with different linear and non-linear relationship between environmental variables and phenomena, decision-making is difficult. Under such conditions, managers must be equipped with precise, relevant and timely information. One of the most important this information is accounting and financial information that is most widely used in management decisions. Accounting information can play decision-facilitating role and decision-influencing role in the decision-making process managers well. Despite the importance and need for accounting and financial information in decision-making, the role of accounting in the decision making process have been faced with failures. In the paper, we attempt to analyze the failures and shortcomings of the role of accounting in the decision making process. The deficiencies in the three general section entitled "low-significant content of financial information reporting", "accounting information providers’ slackness" and "non-use management from accounting information" is provided
    Keywords: Qualitative characteristics of accounting information, Management, decision, making, financial information reporting
  • Javad Nikkar* Pages 69-92
    In recent years it has been hypothesized, that the amount increase in cost is not as equal as reduction in costs when observe reduction in activity level, which is commonly called the Cost Stickiness. After more than a decade introduction of costs stickiness phenomenon by Anderson et al, it seems that this topic can be analyzed from different aspects and hidden aspects. Therefore, in this regard, in the present study, the theories associated with the stickiness cost, features (including general and specific characteristics) using previous research and a library were reviewed and examined. Also, the relationship between Stickiness cost and some of financial accounting concepts included cost structure, demand uncertainty, incentive management, corporate governance and corporate social responsibility is discussed. At the end, some of the criticism in relation to concept of stickiness costs is provided. The results showed that attempts by researchers up to now have been mainly based on empirical evidence and there isnt strong theoretical background to identify the causes of stickiness costs. Therefore, future research should fill the gap between theoretical assumptions and empirical findings and provide significant implications of the cost stickiness concept to help decision-making process
    Keywords: Stickiness costs, asymmetric cost behavior, theories associated with Stickiness cost
  • Sedighe Doostiyan* Pages 93-112
    Size in accounting research is interesting topic for researchers. Some results vary with changes in triables size (in accounting, triables are often companies) or some interpretations regardless of the size can not be properly justified. However, in doing any research into the effects of size is said scale effects and to analytical problems that arise due to different size of triables (in accounting research of capital market, companies) is said problems of scale. This paper reviews the literature on the effects of scale with emphasis on size as scale factor in the accounting research of capital market that such a review has not been conducted in the literature up to now. This study includes review of types of scale effects, evaluating treatment ways for scale and impact of scale on the R2 of model. The results of this study suggest that researchers should be cautious in identifying the effects of scale. Also econometric topics are essential in accounting research.
    Keywords: scale effects, capital market, accounting research
  • Politicizing in Accounting and its Economic Consequences
    Hashem Alisufi* Pages 113-138
    In this article, causes of politicizing in accounting, economic consequences of accounting procedures, conducted studies, and the criticism of attitudes of some scholars in this regard have been investigated. Politicizing in accounting can be divided into two parts included politicizing in preparing standards and politicizing in using accounting procedures. The term “politicizing in accounting” is used to describe a phenomenon known as political factors with non-explanatory and beneficial actions which force companies or governments to neutralize standard-makers’ efforts for improving financial reporting. Among the most important reasons that can be considered for politicizing in accounting is the effect of accounting on economic decision-making and its subsequent consequences. It is believed that the hypothesis of politicizing in preparing and implementing accounting procedures exists. Research results indicate that imposing ideas and the effect of external forces in the process of preparing accounting standards confirms the existence of politicizing in preparing standards. Also, the results of some of the conducted researches show the existence of this hypothesis in using accounting procedures.
    Keywords: politicizing, economic consequences, rival theory, political process theories, impartiality