فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 20 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی گرجی، مهدی محمدی صفحات 11-36
    یکی از شاعران و عارفان ایرانی که در فرهنگ و عرفان اسلامی- ایرانی نقشی پررنگ دارد؛ بی تردید جلال الدین محمد بلخی است. او به دلیل تامل عمیق در جهان پیرامون خود و درک معرفت صحیح از باطن آدمی، در ابعاد مختلف شناخت شناسی همچون خداشناسی، خودشناسی و کی هان شناسی غورکرده و اشراف داشته است. او با تاکید بر عرفان و سعادت حقیقی و تکامل روحی انسانی از سویی و شناخت جایگاه انسان در هستی از سوی دیگر بر روابط چهارگانه ارتباط انسان با خدا، خود، دیگر انسان ها و طبیعت تاکید دارد. بررسی این روابط در مثنوی به گونه ای طراحی شده است که باورمندی به خدا (متشخص و نامتشخص) در نوع ارتباط انسان با خود، دیگر انسان ها و طبیعت تاثیر گذاشته است. با این رویکرد، این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با واکاوی مثنوی، به بررسی ارتباط انسان با خدا، خود، دیگران و طبیعت از منظر مولوی می پردازد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مولوی با درک تصور خداوند به عنوان موجودی متشخص انسان وار و در مواردی نا انسان وار در نحوه ارتباط انسان با خود، دیگران و طبیعت اندیشه های نابی دارد که این مقاله به تحلیل و نقد هر کدام از این ارتباطات پرداخته است.
    کلیدواژگان: مولوی، ارتباط، خدا، انسان، خود، طبیعت
  • علی گوزل یوز، طیبه پرتوی راد صفحات 37-56
    سماع به عنوان بارزترین مشخصه صوفیگری مرکب است از موسیقی و رقص و ذکر با آدابی ویژه که به اهتمام موافقان و علی رغم نظر مخالفان آن، از سده سوم هجری آغاز و تاکنون به حیات خود ادامه داده است. این آیین مانند تمامی آیین های اعتقادی دارای ظاهر و باطنی است که راه یافتن به باطن آن به آسانی امکان پذیر نیست. پس از مولانا، این آیین به همت فرزندان و نوادگان او نظام مند شده است و برخلاف گذشته که سماع مختص صوفیان و در بین آن ها صورت می گرفت، در سال های اخیر از جانب فرقه مولویه، در معرض دید عموم گذاشته می شود. نگارندگان این مقاله در پی آن اند تا به روش کتابخانه ای و میدانی به بررسی و تحلیل نشانه شناسی سماع فرقه مولویه بپردازند و آراء مختلف را درخصوص رمزگان های سماع گرد آورند و به مخاطب در درک و دریافت معانی رمزگان های سماع هنگام خواندن متون عرفانی و یا دیدن مراسم سماع، یاری رسانند.
    کلیدواژگان: سماع، عرفان، مولویه، نشانه شناسی، نشانه های نمادی
  • وحید سبزیان پور، سمیره خسروی، صدیقه رضایی صفحات 57-82
    مثنوی معنوی دربرگیرنده گونه ای از داستان است که از لحاظ موضوع و شخصیت، غالبا از نوع تمثیلی به شمار می آید و از درون مایه تعلیمی، اخلاقی و یا عرفانی برخوردار است. پاره ای از این داستان ها، چه در ساختار کلی و چه در درون مایه، شباهت به افسانه های ازوپ دارند.
    برای انجام این تحقیق، ابتدا تمامی داستان های ازوپ مورد ارزیابی قرار گرفت و در میان آن ها، هفده داستان با داستان های مثنوی مشابهت های پیدا و پنهان داشت که آن ها را در این پژوهش با یکدیگر مقایسه نمودیم. نتیجه مقایسه حاکی از شباهت ساختاری پنج داستان از مثنوی با افسانه های ازوپ است که تردیدی در اقتباس آن ها از ازوپ دیده نمی شود چراکه این داستان ها منطبق با فابل های ازوپ مطرح شده اند و تفاوت های آشکاری با دیگر نمونه های مشابه در ادب فارسی و عربی دارند. در شش داستان نیز با وجود دخل و تصرف مولانا در تغییر شخصیت های داستان، نتایج به گونه ای است که احتمال اقتباس را نمی توان نادیده گرفت. در شش مورد آخر هم نتایج افسانه های ازوپ در ابیات حکیمانه مولانا به گونه ای آمده که اگر نشان از اقتباس نداشته باشد نشان دهنده تجربه های مشترک بشری، احساسات همسان و معرفت مشترک انسانی است.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولوی، تمثیل، پارابل، افسانه های ازوپ، ادبیات تطبیقی
  • هادی حاتمی، عبدالله نصرتی صفحات 83-104
    تصوف در آغاز یک حرکت صرفا اخلاقی و پرهیزکارانه بود اما کم کم این جریان فکری به نهادی عظیم تبدیل شد با آداب و ادوات فراوان. بزرگان این مکتب کوشیدند تا با نوشتن کتاب هایی در جهت تبیین آداب آن، ضمن آموزش مریدان، به گمان خود از انحراف این جریان جلوگیری کنند. آنان برای بیشتر اعمال خود آدابی بر شمردند تا جایی که وجود این آداب فراوان در تعریفی که از تصوف شده هم تاثیر گذاشته و گفته اند: «تصوف رعایت آداب است.» «عزیزالدین نسفی» در کتاب خود به بیان مباحث عبادت، ذکر، خلوت، ریاضت، صحبت، سفر، سماع، و طعام خوردن صوفیان پرداخته، برای هر کدام از این اعمال رعایت آدابی را لازم می داند. این مقاله بر آن است تا آداب اهل تصوف را از دیدگاه نسفی صاحب کتاب «انسان کامل» بررسی کند.
    کلیدواژگان: تصوف، آداب، نسفی، الانسان الکامل
  • قهرمان شیری صفحات 105-126
    فلسفه تکوین شماری از حکایت ها و کرامت های صوفیه بدون تردید در هدف های تعلیمی آن ها نهفته است. بعضی از باورها و معتقدات مذهبی برای تفهیم به مریدان، عملا با حکایت های متعدد به صورت عملی به تصویر کشیده شده است تا برای سالکی که تازه به این راه قدم نهاده است یک اعتقاد قلبی و درونی، با تجسم بیرونی ملموس تر جلوه نماید. به این سبب است که بین دیدگاه ها و اندیشه های خاص مشایخ و حکایت های مرتبط با آن ها همواره ارتباط مستقیم وجود دارد. تاکید بایزید بر فنا و جنید بر شریعت، حکایت ها منقول از گفتار و کردارهای آن ها را نیز در شعاع تاثیر این موضوعات قرار داده است. حساسیت ابراهیم خواص بر توکل، ابوالحسین نوری بر ایثار و سهل تستری بر ریاضت، حکایت های منسوب به آن ها را نیز اغلب به طور مستقیم بر همین موضوعات متمرکز کرده است.
    کلیدواژگان: تصوف، تعلیم، حکایت، کرامت، تجسم بخشی
  • سعید قشقایی، راضیه سلمانپور صفحات 127-144
    در این مقاله به بررسی افزایش تنش از دیدگاه مولانا وفرانکل وشباهت ها وتفاوت ها ی این دو دیدگاه پرداخته شده است. اگرچه فرانکل و مولانا درهدف نهایی و چگونگی رسیدن به آن باهم متفاوت هستند اما هر دو در یک چیز باهم وجه اشتراک دارند و آن هم افزایش تنش است نه کاهش تنش. فرانکل برخلاف فروید به افزایش تنش اعتقاد دارد؛یعنی آنچه انسان به آن نیاز دارد یک وضیعت بی تنش نیست بلکه عامل تلاش وکوشش انسان ، هدف وآرزوهایی است که او را به جلومی کشاند وهرچه هدف والاتر باشد، سرعت سیر افزایش می یابد.
    مولانا هم معتقد به افزایش تنش است، اگرچه دربین اشعارش هرگز چنین ترکیب وکلامی رابه کار نبرده است ولی او مردم را به جد وجهد سفارش می کند ومعتقد است هرچه انسان برتلاش خود بیفزاید ،سریع تر به هدفش نایل می گردد و هرچه هدف والاتر وباارزش تر باشد، تلاش برای دست یابی به آن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تنش، افزایش، کاهش، تعادل حیات، مولانا، فرانکل
  • تورج عقدایی*، هاجر خادم صفحات 145-175

    اگر چه اندیشه های عرفانی مولانا در مثنوی، با تفاوتی چشمگیر نسبت به آثار تعلیمی دیگر، ثبت شده، ناب ترین اندیشه های عاطفی او را باید در غزلیات شمس مشاهده کرد. اندیشه هایی که در پشت پرده الفاظ پنهان اند و از افق گسترده آگاهی و دانایی مولانا پرده بر می گیرد. بی گمان از میان هزاران اندیشه نابی که در ذهن مولانا موج می زند، «حیرت» از کلیدی ترین آن ها برای راه یابی به این بحر ژرف، خواهد بود.
    موضوع مقاله حاضر بررسی اجمالی حیرت در غزلیات شمس است. مولانا برای باز نمود این موضوع نه تنها از واژه حیرت و مشتقات آن بهره می گیرد؛ بلکه آن را از رهگذر دال های دیگر نظیر «سرگردانی»، «سرگشتگی»، «تعجب» و نظایر این ها به خواننده القا می کند. در این میان تصویرهای زیبا و از آن جمله استفاده او از دایره و پرگار برای تجسم سرگردانی، نظرگیر است. به هر روی در این وجیزه نگاهی گذرا به منشا حیرت مولانا افکنده ایم و از آن پس پیوند آن را با عقل و فکر و عجز ادراک بشر در فهم حقایق و عشق و توانمندی اش در این راه، بر رسیده و با اشارتی به حقیقت و زیبایی، زبان و خاموشی و پیر، سخن خود را به پایان برده ایم.

    کلیدواژگان: مولانا، حیرت، عقل، عشق، زبان
  • حمیدرضا اردستانی رستمی صفحات 176-195
    در سده های نخستین مسیحیت، آیینی گنوسی (عرفانی) پا می گیرد که در طول قرون متمادی در سراسر چهان پراکنده می شود. این آیین جهانی، در ایران باستان، مانی را و در دوره اسلامی، بنابر نظر بسیاری از پژوهش گران، اسماعیلیان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. پژوهش پیش رو، دو شاعر در ادبیات فارسی و عرب؛ یعنی ناصرخسرو اسماعیلی و ابوالعلاء معری را با معیار قرار دادن اندیشه های گنوسیشان سنجیده است. در این که ناصرخسرو اسماعیلی است، تردیدی نیست؛ اما درباره تاثیر ابوالعلاء از گنوس اسماعیلی باید گفت مطابق با معجم الادبا، او با یکی از داعیان اسماعیلی مکاتبه داشته است. هم چنین باید دانست که در نزدیکی ابوالعلاء، برخی گروه های اسماعیلی می زیستند که احتمالا بر او تاثیر گذار بوده اند. در این فرصت، برای اثبات متاثر شدن این دو شاعر که در یک عصر زیسته اند- از گنوس (عرفان) اسماعیلی، برخی از همانندی های آنان، مانند مشهور بودنشان به زندیقی و بطن گرایی شان (تاویل صوفیان)، اعتقاد به حلول و تناسخ/ تقمص (تناسخ)، بزرگ داشت خرد (خرد لدنی صوفیه)، بدبینی به دنیا، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ابوالعلا، ناصر خسرو، مذهب اسماعیلی
|
  • Mostafa Gorji, Mehdi Mohammadi Pages 11-36
    One of the Iranian poets and mystics who has an important role in the Islamic-Iranian culture and mysticism, undoubtedly is jalal-Al-din Mohammad Balkhi. Because of his meditation in the world, and having true recognition of human conscience Balkhi has dominated on epistemology, theology, self-analysis and cosmology areas.
    Emphasizing mysticism, real happiness and human soul evaluation on the one side and recognition human place on the other side in the universe he has highlighted the quad communications. Evaluating these relations in Masnavi has showed that believing in a specific or an unknown Heaven had effected the human personal, interpersonal communication and human communication with nature. According of this approach and an analyzing-descriptive method, I have evaluated these 4 trends of communications from the Molavi approach. Results have shown that Molavi has personalized Heaven as a semi-human creature and occasionally as a none-human existence in intrapersonal communication, nature and interpersonal communication and so he has pure ideas which are analyzed correctly here.
    Keywords: Malavi, Communication, Heaven, Humankind, Self
  • Ali Guzelyuz, Tayebeh Partovirad Pages 37-56
    Sama, as one of the most prominent characteristics of Sufism, is a combination of music, dance and prayer, which in turn are accompanied by specific and certain rituals. First performed in the tenth century, it has survived throughout time and the criticism of dissidents, thanks to the support of its followers. Such as it is with every other religious ethic, this ethic too has an appearance and acore, the way to the core being one which is not easily attainable.
    After Molana, his descendants systemized Sama in Turkey.Unlike the past, in a time when the rituals were performed solely by Sufis, Sama has also been presented publicly in the recent years. This article endeavors to study the structure and typology of Sama by benefitting from observational and experimental studies. It tries to gather different opinions concerning the various signs in Sama, in order to provide the audience with an understanding of such signs which are employed in religious and gnostic texts and throughout the rituals themselves.
    Keywords: Sama_as one of the most prominent characteristics of Sufism_is a combination of music_dance_prayer_which in turn are accompanied by specific_certain rituals. First performed in the tenth century_it has survived throughout time_the cri
  • Vahid Sabzianpour, Samireh Khosravi, Sedigheh Rezaei Pages 57-82
    Masnavi Manavi is included in subject kind of story and character, is often a metaphor for the Drvnmayh educational, moral, or spiritual being. Some of these stories, both in structure and in content, are similar to Aesop tales.
    For this study, we evaluated all the stories of Aesop and among them, seventeen stories with stories of Masnavi similarities found and kept them in this study were compared with each other. A comparison shows structural similarity with five stories of Masnavi Aesop fables of Aesop there is no question of their adoption these stories have been raised as to comply with Aesop Fablhay significant differences with other similar cases in the literature, Persian and Arabic. The six-story despite manipulation of Rumi in the characters, the result is such that it cannot ignore the possibility of adoption. Aesop's fables results in the last six verses of Rumi Hkymanh so that if the show is not adapted Represents a common human experience, knowledge and shared the same feelings as human beings.
    Keywords: Masnavi, Rumi, allegory, Parabl, Aesop fables, Comparative Literature
  • Hadi Hatami, Abdullah Nosrati Pages 83-104
    At the beginning, the Sufism was merely a moral and pious movement but this intellectual trend gradually changed into a great organization with many rites and devices. The great men of this school in their opinion tried to prevent the deviation of this trend trough writing books to explain its rites and educate the Sufi novices, as well. They have numerated some rites for much of their actions insofar as these many rites have influenced the definition of Sufism and they have said," Sufism means the observation of these rites". The present paper tries to investigate the rites of Sufis according to the standpoint of 'Aziz al – din Nasafi, the author of the book " Ensaue- Kamel ".
    Keywords: Sufism, Rites, Nasafi, the perfect man
  • Ghahreman Shiri Pages 105-126
    The philosophy of creating many proverbs and miracles in Sufism exactly rooted in all of their teaching aims. There are a lot of proverbs which depicted practically for teaching all the religious faiths and beliefs to­ the Sufis followers. Until this school interna lizing the divine and internal beliefs for the new followers beside the external personifications of these beliefs and thoughts, therefore, there are the exact relations among the view points and thoughts of Sheikhes and their related proverbs. More emphasizing of Bayazid on mortality and Joneiyd on the religion has very high influence upon the said proverbs from their behaviors and speeches. The high sensitivity of Ibrahim Khavvas on the God reliance, and Abol-Hossein Nouri on sacrifices, and Sahl Tostari emphasis and mortification, results in more focuses of their proverbs directly upon these titles and subjects.
    Keywords: Sufism, Teaching, Proverb, Miracles, Personification
  • Saeid Ghashghaei, Razieh Salmanpour Pages 127-144
    In the present paper, the increase of tension from the viewpoints of Maulana and Frankel,their similarities and differences are explored. Although these two figures are of different stance regarding the ultimate objective and the way to attain it, but they both have common points in some regards and those commonalities are associated with increase of tension. In contrast with Freud, Frankel believed in the increase of tension and thought what human being need is not a tensionless situation. He asserted that the main factors behind the efforts and actions of human being are his wishes and targets which drive him forward. The higher one’s objective it, the faster he endeavors to attain it. Maulanaalso believed in increase of tension despite of lack of definite quotation or narrative allusions from his. However, he recommended hardworking and developing thoughtful decisions public to the public. Maulana believed that when human beings add to their efforts, they attain their objectives more quickly.
    Keywords: Increase of Tension, Decrease of Tension, Life Balance, Maulana, Frankel
  • Toraj Aghdaei, Hajar Khadem Pages 145-175

    Although mystical thoughts of Molana in Masnavi have been recorded with significant difference compared to other educational works, we have to see his purest emotional thoughts in Shams Poems. The thoughts hiding behind the words and discloses his broad horizon of intelligence and knowledge.Undoubtedly among thousands of rare thoughts floating in Molana’s mind, astonishment is one of their most important ones to reach this deep sea.
    This article is to investigate astonishment in detail in Shams Poems. Molana not only applies the word astonishment and its derivatives, but also induces it to the readers through other alternatives such as "distress", "consternation", "surprise" and so on. Meanwhile his beautiful illustrations as well as circle and caliper to illustrate distress are eye-catching. Anyway we have taken a brief look at Molana’s astonishment inspiration and then surveyed its linkage to human’s wisdom, thought and cognition disability in understanding the facts and love and his ability in this path and have ended the article by hint to the fact and beauty, language and silence and elderly.

    Keywords: Molana, Astonishment, Wisdom, Love, Language
  • Hamid Reza Ardestani Rostami Pages 176-195
    During the first centuries of Christianity Gnostic religion is created which becomes, during later centuries, widespread throughout the world. In ancient Iran, Mani is affected by this universal religion,so is Ismailia in Islamic era,thinkers believe.This research elaborates on the poetry of two poets, Naser khosro and Abul Alaa Maari, the former from Persian and the latter from Arabic literature, from the point of view of Gnosticism. Without any doubt Naser khosro was a believer of Ismailia, but about the effects of Ismailia Gnosticism on Abul alaa, it is said that he, according to Mojmal-odaba, was in contact with an Ismailia missionary. It should be, also, mentioned that some Ismailia groups were living in his neighborhood which, it seems, affected him. In this article, in order to prove the effects of Ismailia on these two poets who were contemporary some of their similarities are discussed like: their being known as Sadducee, their respect to mystical reason, their belief in metamorphosis of Sufis (Tranmigration), and their pessimism towards life.
    Keywords: Abolala Maari, Naser Khosro, Ismailia