فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا پورحسین * صفحات 1-5
  • سجاد رضایی *، فاطمه قلی پور، سحر رشادتی صفحات 5-28
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و ترجیحات جنسیتی مردانگی-زنانگی در خشونت ورزی دختران نوجوان بود. در یک پژوهش توصیفی-مقطعی از 509 دانش آموز دختر به شیوه خوشه ایچندمرحله ای نمونه گیری شد و هریک از آنها به پرسشنامه ی نقش جنسیتی بم (BSRI)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی(CERQ) و پرسشنامه پرخاشگری اهواز(AAI) پاسخ دادند. مجموعه ی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و ترجیحات جنسیتی حداکثر توانست 37% از واریانس مشترک نتایج خشونت ورزی را پس از کنترل متغیرهای مخدوش کننده ی سن و سابقه بیماری جسمی تبیین نماید. در مدل نهایی راهبرد تنظیم شناختی هیجان ناسازگار و زیرمقیاس های سرزنش خود، نشخوار فکری، فاجعه انگاری، سرزنش دیگران و نقش جنسیتی مردانه به طور مستقیم و راهبرد تنظیم شناختی هیجان سازگار و راهبرد ارزیابی مجددمثبت به طور معکوس سطوح خشونت ورزی را پیش بینی می کردند. به نظر می رسد ارتقاء و اصلاح راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و نیز زمینه سازی فرهنگی در خصوص تغییر باورهای نامطلوب جنسیتی می تواند در کاهش هیجانات منفی مانند خشم ثمربخش باشد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، تنظیم شناختی هیجان، نقش جنسیتی، نوجوان
  • سعید اکبری زردادخانه، محمد عطاری * صفحات 29-46
    عدم رضایت پژوهشگران از آزمون های آماری در دهه های گذشته موجب به وجود آمدن شاخص های آماری با نام اندازه اثر گشته است. اندازه اثر شاخصی برای از بین بردن تاثیر حجم نمونه در سنجش معناداری آماری در پژوهش های کمی است. سنجش شاخص های اندازه اثر و گزارش آن ها در پژوهش های علوم رفتاری از اهمیت زیادی برخوردار بوده و انجمن روانشناسی آمریکا آن را توصیه می کند. این مقاله به صورت مقدماتی به بررسی مفهومی و محاسباتی شاخص های مختلف در سنجش اندازه اثر پرداخته و تعدادی از شاخص های اندازه اثر را توصیف می کند و همچنین لزوم گزارش آن ها را در مقالات پژوهشی در حیطه روانشناسی به منظور کاربرد در فراتحلیل شرح می دهد.
    کلیدواژگان: اندازه اثر، حجم نمونه، معناداری آماری، فراتحلیل، پژوهش کمی، آزمون آماری
  • محسن ندیمی * صفحات 47-74
    هدف پژوهش، بررسی اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر کاهش تکانشگری و افزایش تنظیم هیجانی زنان وابسته به متامفتامین بود. پژوهش حاضر طرحی نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود و جامعه آماری آن، کلیه زنان وابسته به متامفتامین بود که در مراکز درمانی ترک اعتیاد شهر بیرجند در سال 1393 تحت درمان نگهدارنده با متادون قرار داشتند. با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 34 نفر انتخاب و به صورت مساوی و کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس تنها گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت رفتار درمانی دیالکتیکی به صورت گروهی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تکانشگری بارت و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجانی (DERS) استفاده شد که در پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری، بر روی هر دو گروه اجرا گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 05/0P< تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که رفتار درمانی دیالکتیکی بطور معناداری در کاهش تکانشگری و افزایش تنظیم هیجانی زنان وابسته به متامفتامین موثر می باشد (001/0P<).
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تکانشگری، تنظیم هیجانی، متامفتامین
  • سارا صنعت نگار *، هادی بهرامی احسان صفحات 75-92
    این مقاله رابطه بین مقابله معنوی-مذهبی و بهبود و سازگاری در بیماران مزمن را با نگاه ویژه به بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته مورد بررسی قرار داده است. بر اساس مرور پژوهش ها، تعدادی سوال در این زمینه مطرح شده و برای هر سوال شواهد گوناگونی ارائه شده است. هدف این پژوهش آن است که به ارائه داده های مثبت، منفی و مبهم برای هر یک از این سوال ها بپردازد تا راه را برای پژوهش های بعدی در حوزه مراقبت معنوی-مذهبی در بیماران مزمن رو به مرگ باز نماید.
    کلیدواژگان: مقابله معنوی، مذهبی، بهبودی، سازگاری، بیماری مزمن، سرطان پیشرفته
  • هادی سلیمی *، سمانه نجاریان پور، کوروش محمدی، علی اصغر مهرعلی تبار فیروزجانی صفحات 93-110
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی سازگاری زناشویی براساس تصمیم گیری و حل مساله، انسجام خانواده، راهبردهای مقابله، مهارت های ارتباطی و باورهای مذهبی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه آماری شامل کلیه معلمان متاهل مقطع ابتدایی شهرکرج در سال تحصیلی 94-93 بودند که براساس جدول مورگان 358 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سازگاری دوتایی و فرایندخانواده استفاده شد. داده ها از طریق همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه وتحلیل شدند. نتایج همبستگی نشان داد که عوامل فرایندی خانواده با سازگاری زناشویی رابطه معناداری دارند (01/0 >p) و نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که به غیراز باورها مذهبی، مولفه های انسجام خانواده، مهارت های ارتباطی، مهارت های مقابله و تصمیم گیری و حل مساله باهم 6/49% از واریانس سازگاری زناشویی را تبیین می کنند. می توان نتیجه گرفت که عوامل فرایندی خانواده توان پیش بینی سازگاری زناشویی را دارند.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، تصمیم گیری، انسجام خانواده، راهبردهای مقابله، مهارت های ارتباطی، باورهای مذهبی
  • مریم عیسی زاده * صفحات 111-128
    هدف از این پژوهش بررسی تعدادی از آزمون های پرکاربرد در حوزه ی سنجش تحول اخلاقی است که برپایه نظریه تحول اخلاقی لارنس کلبرگ ساخته شده اند. از آنجا که رشد اخلاقی یکی از جنبه های مهم رشد روانی اجتماعی است و در موقعیت های مختلف می تواند عاملی موثر بر رفتار انسان ها باشد، مطالعه آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. اکثر آزمون های ساخته شده براساس نظریه کلبرگ، رویکردی داستانی دارند که تفسیر استدلال ها را بااشکالاتی همراه می کند لذا تدوین آزمون هایی به شکل پرسشنامه مورد توجه پژوهشگران در سراسر دنیا قرارگرفته و در این مجال به بررسی این ابزارها می پردازیم.
    کلیدواژگان: تحول اخلاقی، ابزارهای سنجش، دانش آموزان
  • مریم جمشیدی سیانکی *، محمد علی مظاهری، علی زاده محمدی صفحات 129-164
    سوگواری به دنبال مرگ عزیزان فرایندی طبیعی و لازم است. بسیاری از مردم آن را تجربه می کنند و در بیشتر افراد نشانه های مربوط به سوگ با گذشت زمان بهبود پیدا می کنند، اما گروهی مهارت ها و توانایی های لازم برای حل فرایند سوگ را ندارند، که خود می تواند منشاء بسیاری از مشکلات روان شناختی گردد. در این میان کودکان داغدیده یک جمعیت آسیب پذیر و در معرض خطر آسیب اجتماعی و روانی می باشند. اگرچه بسیاری از نشانه هایی که بلافاصله پس از مرگ عزیزان پدید می آیند، 6 تا 12 ماه بعد به تدریج کاهش می یابند، ولی مشکلات برخی از کودکان ادامه می یابند که نیازمند مداخلات بالینی می باشد. این مقاله به تشخیص و درمان نشانگان سوگ طولانی در کودکان می پردازد. برای این منظور ویژگی های سوگ بهنجار و نابهنجار در دوران کودکی و عوامل تاثیرگذار بر نحوه ی واکنش کودکان به فقدان شرح داده می شود و سپس مداخلات و پژوهش های صورت گرفته در این حوزه معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: مداخلات، سوگ، فقدان، کودکان داغدیده
  • محسن سروری *، زینب خانجانی، جلیل باباپور خیرالدین، سید غلامرضا نورآذر صفحات 165-182
    اختلالات تیک از جمله مهم ترین اختلالات دوران کودکی هستند که می توانند بر زندگی آینده افراد تاثیر بگذارند. پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی آموزش فنون وارونه سازی عادت در کاهش شدت و فراوانی تیک های حرکتی صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر طرح آزمایشی تک موردی با خط پایه است. نمونه این پژوهش را 2 پسر مقطع ابتدایی مبتلا به تیک حرکتی تشکیل دادند که به روش هدفمند انتخاب شدند. این افراد پس از اجرای خط پایه وارد طرح درمان شدند و آموزش فنون وارونه سازی عادت را به صورت انفرادی در طی 8 جلسه و به مدت 1 ماه دریافت کردند. ابزار استفاده شده مقیاس شدت کلی تیک یل(YGTSS، 1989) می باشد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش فنون وارونه سازی عادت باعث کاهش شدت و فراوانی تیک های حرکتی می شود. پیگیری 1 ماهه بعد از اتمام درمان حاکی از ماندگاری این نتایج بود. این درمان یکی ازموثرترین درمانها برای اختلالات تیک محسوب می شود.
    کلیدواژگان: وارونه سازی عادت، شدت، فراوانی، تیک حرکتی، کودکان
  • ابولفضل زارعی *، نیما قربانی، حمیدرضا غریبی صفحات 183-198
    با تغییر جهت رویکرد روان شناسی آکادمیک از مطالعه افراد نابهنجار به سوی مطالعه افراد بهنجار، در آغاز هزاره جدید میلادی، وارسی ویژگی های ستیزه جویانه آدمیان و سوء استفاده افراد از همدیگر، بسیار مورد توجه قرار گرفت. مقاله حاضر نیز با هدف شناخت سازه سه گانه سیاه به عنوان عصاره ی مفهوم پردازی یکصدساله روان شناسی در این زمینه، به ویژه با تاکید ویژگی-محور، به جای تاکید اختلال-محور بر این رفتارها، تدوین شده است. سه گانه سیاه توسط ویلیام و پاولهاس (2002) به عنوان سازه ای معرفی شد که به سه ویژگی شخصیتی یعنی خودشیفتگی، اقتدارطلبی و جامعه ستیزی اشاره دارد. این ویژگی ها به ویژه با توجه به ویژگی های ساختاری و بنیادین نظام بوروکراتیک مدرن در عصر حاضر می تواند در مطالعه روان شناسی صنعتی و سازمانی مورد استفاده جدی قرار گیرد، چراکه چنین نظامی اساسا به نوعی از خودبیگانگی افراد از کار، پول یا محصولی که آن را تولید می کنند، نیاز دارد و ازاین رو افرادی که چنین ویژگی هایی داشته باشند، به احتمال بیشتری به لانه گزینی در مراتب بالاتر چنین سازمان هایی خواهند پرداخت.
    کلیدواژگان: سه گانه سیاه، ویژگی، اختلال، خودشیفتگی، جامعه ستیزی، اقتدارطلب
  • سوران رجبی *، پیمان ولدبیگی صفحات 199-216
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بهزیستی روانشناختی بر اساس هوش های معنوی، هیجانی و اجتماعی در دانشجویان انجام شده است. روش تحقیق همبستگی از نوع پیش بین بوده است. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 340 نفر دانشجوی دختر و پسر بودند که از بین دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه خلیج فارس بوشهر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس هوش اجتماعی ترومسو(سیلورا، مارتینو سن و دال ،2001 ) ، مقیاس هوش هیجانی (شات وهمکاران ،1998)، پرسشنامه هوش معنوی (کینگ و دی سیکو ، 2009 ) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ( ریف ، 1980 ) استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد بین انواع هوشهای اجتماعی، هیجانی و معنوی با بهزیستی روان شناختی رابطه ی معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد در دانشجویان پسر به ترتیب هوش معنوی و هوش هیجانی سهم معناداری در پیش بینی بهزیستی روان شناختی دارد در این گروه هوش اجتماعی قابلیت پیش بینی بهزیستی روان شناختی را نداشت. در دانشجویان دختر به ترتیب هوش هیجانی، هوش اجتماعی و هوش معنوی سهم معناداری در پیش بینی بهزیستی روان شناختی دارند. نتایج این تحقیق نشان داد که در دانشجویان پسر هوش معنوی و در دانشجویان دختر هوش هیجانی توانایی بیشتری در پیش بینی بهزیستی روان شناختی دارند.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، هوش هیجانی، هوش معنوی، بهزیستی روان شناختی
|
  • Dr Sajjad Rezaee *, Fatemeh Gholipoor, Sahar Reshadati Pages 5-28
    The aim of present research was to investigate the role of cognitive emotion regulation and masculine-feminine sex-role preferences in adolescent girl's aggression. In a cross-sectional study were selected 509 girl students by multistage cluster sampling and each of them responded to the Bem sex role inventory (BSRI), Garnefski cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) and Ahvaz Aggression Inventory (AAI). All of cognitive emotion regulation strategies and gender preferences could explain up to 37% of the aggressiveness results of shared variance after adjustment for confounding variables such as age and physical illness history. In the final model, maladaptive cognitive emotion regulation strategy and subscales of self-blame, rumination, catastrophizing, blaming others and masculine Sex-Role directly and adaptive cognitive emotion regulation strategy and positive reappraisal inversely, predicted levels of aggressiveness. It seems promotion and reform of the cognitive emotion regulation strategies and also cultural predispositioning about of inappropriate gender belief substitution, can be profitable in reducing negative emotions such as anger.
    Keywords: Aggression, Cognitive Emotion Regulation, Sex, Role, Adolescent
  • Dr Saeed Akbari Zarradkhaneh, Mohammad Attari* Pages 29-46
    Dissatisfaction with tests of statistical significance in last decades has led to emergence of effect size measures. Effect size is generally a measure, incorporated into statistical analyses in order to emphasize the size of the difference rather than sample size. Assessing and reporting measures of effect size are of absolute importance in behavioral sciences and American Psychological Association encourages researchers to report them. This paper investigates the concept and pertaining calculations of effect size measures. Moreover, the necessity of reporting measures of effect size in research articles has been elaborated. A number of alternative measures of effect size were described. Finally, advice on the use of effect sizes in meta-analysis is summarized
    Keywords: effect size, sample size, statistical significance, meta, analysis, quantitative analysis, statistical testing
  • Mohsen Nadimi* Pages 47-74
    The study was conducted aiming at assessing the effectiveness of dialectical behavior therapy to reduce impulsivity and increase emotional regulation in women dependent on methamphetamine. This was a quasi-experimental study type pretest-posttest with control group. The statistical population consisted of all female dependent on Methamphetamine were treated with Metadon Maintenance Therapy in Birjand in 2014. 34 subjects were selected by convenience sampling and were equally and randomly assigned into two groups (experimental and control). Then Experimental group was under dialectical behavior therapy in group for 12 90-minute sessions only. Barrat Impulsivity Scale and Difficulties in Emotion Regulation Scale was used to collect data that was conducted in the pre-test, post-test and follow-up period in both groups. Data were analyzed with covariance analysis at significance level of P
    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Impulsivity, Emotional Regulation, Methamphetamine
  • Sarah Sanat Negar *, Hadi Bahrami Ehsan Pages 75-92
    This paper has studied the relationship between spiritual/ religious coping in improvement and adjustment of chronic patients with special attention to patients with advanced cancer. Based on review of research, a number of questions are mentioned in this context and different evidence is presented for each question. The aim of this study is to provide positive, negative and ambiguous data to any of these questions though opens the way for further research in the field of spiritual/religious care in chronic patients at end stage.
    Keywords: spiritual, religious coping, improvement, adjustment, chronic desease, advanced cancer
  • Hadi Salimi *, Dr Samaneh Najjarian Pour, Dr Kooroush Mohammadi, Ali Asghar Mehr Ali Tabar Pages 93-110
    The aim of this study was prediction of marital adjustment based on decision making and problem solving, family solidarity, coping strategies, communication skills, and religious beliefs. Research method was from correlation type. The statistical population were all married teachers of elementary schools in Karaj city in the academic year 2014-2015 that by using random cluster sampling 358 person were selected based on Morgan table. To collect information was used from Dyadic Adjustment Scale and Family Process Scale. The data analyzed through Pearson correlation and stepwise regression. The correlation results showed that factors family process have significant relationship with marital adjustment (p
    Keywords: marital adjustment, decision making, family solidarity, coping strategies, communication skills, religious beliefs
  • Maryam Eisazadeh* Pages 111-128
    the aim of this study was to determine the number of scales commonly used to measure the levels of moral development is based on kohlberg moral development theory. since the moral development is one important facet of social and psychological development in different situation that could affect human behaivior, it is important to study. most of tests made on the basis of kohlberg theory, have narrative approach so the researchers developed the tests in the form of a questionnaire and in this opportunity we want to review these tools.
    Keywords: Moral development, measurement scales, students
  • Maryam Jamshidi Sianaki *, Mohammad Ali Mazaheri, Ali Zadeh Mohammadi Pages 129-164
    Grieving following the death of loved ones is a natural and necessary process. Many people experience it and grief symptoms of most people recover over time, but a group of people haven’t skills and abilities that are needed to solve the mourning process, which could be source of many psychological problems. Bereaved children are vulnerable group and they are at risk of social and psychological damage. Although many symptoms that occur immediately after the death of loved person gradually reduce after 6 to 12 months, but the difficulties of some children continue, so this children require clinical intervention. This article presents diagnosis and treatment of prolonged grief symptoms in children. For this purpose the characteristics of normal and abnormal grief in childhood and factors that influence how children react to loss have been explained and then conducted interventions and research in this area have been indicated.
    Keywords: intervention, grief, loss, bereaved children
  • Mohsen Soruri *, Zeynab Khanjani, Jalil Babapour Kheiroddin, Sayed Gholamreza Noorazar Pages 165-182
    Tic disorders, including childhood disorders is the most important in the absence of treatment and recovery can affect the life and future of children. The goal of this study was the Effectiveness of Habit Reversal Techniques Training in Reduction Intensity and Frequency Motor tics. So, 2 boys with motor tic were selected by available sampling from bozorgmehr clinic in Tabriz city. Each of the participants received habit reversal techniques training. Present study was performed in framework of empirical plan case study using single base line plan. Yale Global Tic Severity Scale (YGTSS, 1989) was used to evaluate participants. The results of the present study showed that The Effectiveness of Habit Reversal Techniques Training reduced Intensity and Frequency Motor tics. Follow-up for one month after the end of treatment showed the persistence of these results. Accordingly, Habit Reversal techniques Training the effect of the treatment for this group of disorders.
    Keywords: Habit Reversal, Intensity, Frequency, Motor tic, Children
  • Abolfazl Zarei *, Dr Nima Ghorbani, Hamidreza Gharibi Pages 183-198
    Since the orientation of academic psychology approach has been shifted from the study of abnormal people to normal one, at the beginning of a new millennium, the study and explanation of human beings Contentious characteristics and the abuse from each other were highly regarded. This paper aimed to know Dark Triad structure as the extract of a century conceptualization of psychology, particularly with a feature-based point of view, rather than disorder-based emphasis on these behaviors. Dark triad was introduced by William and Paul (2002) as a structure that refers to three personality features called Narcissism, Machiavellianism and psychopathy. In particular, these features, with regard to present fundamental and structural features of modern bureaucratic systems can seriously be used in industrial and organizational psychology studies, because essentially such system needs a kind of alienation of job, money or product in people that produce it, thus people with such features, are more likely to go higher in such organizations.
    Keywords: Dark Triad, Trait, Disorder, Narcissism, Machiavellianism, psychopathy
  • Soran Rajabi* Pages 199-216
    The present study aims at explaining the relationship between the social, emotional, spiritual intelligence and the psychological well-being of students of Persian Gulf University in 2012-2013.The adopted methodology for the study has been based on ‘the independent correlation.’ The case study included around 340 people exclusively chosen from the MA students of Persian Gulf University. To assess the variables of the study, Tromso social intelligence’s, Silvera Martinussen, and Dahl scales (2001) have been used alongside the emotional intelligence scale (Schutte et al, 1998), Spiritual intelligence questionnaire (King and Decicco, 2009) and psychological well-being scales (1980).To analyze the collected data, the researcher has used the statistical methods of Pearson correlation and multi-variables regression analysis in enter mode. The findings of correlation showed that there is a significant relationship between different types of intelligences (social, emotional, spiritual and psychological) and psychological well-being. The findings also proved that the emotional intelligence, social intelligence and spiritual intelligence correspondingly play a significant role in predicting the psychological well-being among the female students, while spiritual and emotional intelligences have a significant role in predicting the psychological well-being among the male students. The social intelligence was incapable of predicting the psychological well-being in the latter group. The findings of the research also showed that all types of intelligences emotional intelligence among the female students and spiritual intelligence among the male students have more potential to predict the psychological well-being.
    Keywords: social intelligence, emotional intelligence, spiritual intelligence, psychological well, being