فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 104 (بهار 1395)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 104 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد حیدری خورمیزی صفحات 9-24
    ععوض- اعم از مبیع و ثمن- باید از نظر مقدار، جنس و اوصاف تاثیرگذار در قیمت معلوم باشند، شرط صحت معامله آن است که طرفین معامله نسبت به معامله ای که واقع می سازند، آگاهی کامل داشته باشند؛ پس اگر یک طرف عالم باشد و طرف دیگر جاهل، باز معامله باطل است؛ زیرا در صورت جهل به مورد معامله، آن معامله غرری است و چنین معامله ای مورد نهی شارع مقدس است، چنانکه در حدیث آمده است: «نهی رسول الله عن بیع الغرر». در خصوص بیع مجهول بالضمیمه در مجموع هفت روایت ذکر گردیده و بر صحت بیع مجهول به ضمیمه پای فشرده شده اند. ادله مخالفان صحت نیز بیان شده و بعد از بیان دیدگاه موافق و مخالف به نقد ادله مطرح شده پرداخته است و در نهایت، بطلان بیع مجهول بالضمیمه اثبات شده است.
    کلیدواژگان: بیع، مجهول، ضم ضمیمه، غرر
  • موسی زرقی، حسین صابری، عبد الکریم عبداللهی نژاد صفحات 25-63
    اخباریگری یکی از مهم ترین مسلک های فقهی امامیه است که از اوایل قرن یازده رواج یافت و حدود دو قرن جریان غالب برخی از حوزه های فقهی محسوب می شد. در کتب فقهی و اصول فقهی، برخی از فقها به عنوان اخباری معرفی شده اند. با وجود پژوهش های بسیاری که در زمینه اخباریان انجام شده است، اما معرفی لیست کامل فقهای اخباری تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. باتوجه به عدم وجود تعریف منطقی دقیق از اخباریگری و همچنین عدم وجود ملاک برای شناخت فقهای اخباری، در این پژوهش با بررسی مفصل کتب تراجم رجال و کتاب شناسی، سعی در معرفی فقهای اخباری شده است. البته در مورد اخباری بودن یا نبودن برخی از این شخصیت ها اختلاف نظر وجود دارد، که با مراجعه به آثارشان سعی در رفع این ابهام شده است. در پایان بررسی ها، در این پژوهش هفتاد تن از فقهای امامیه به عنوان فقیه اخباری معرفی شده اند و در جدولی خلاصه این پژوهش آمده است.
    کلیدواژگان: اخباریگری، لیست اخباریان، ملاک تقسیم فقها
  • علیرضا عابدی سرآسیا، سمیه ذوقی صفحات 65-90
    دست یابی به فهمی درست یا مطلوب، از جمله دغدغه های هر مفسر یا نظریه تفسیری است. یکی از اموری که به عنوان مانعی جدی در دست یابی به این مهم تلقی شده، دخالت پیش فرض ها است. در این نوشتار که پژوهشی توصیفی و تحلیلی و با ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی است، سعی شده است تا پس از بررسی ماهیت و انواع پیش فرض ها و نیز تاثیر پیش فرض ها در فهم و مخل یا ضروری بودن آن از نگاه اندیشمندان هرمنوتیک فلسفی و علوم اسلامی نظیر تفسیر و اصول فقه، به توصیف و تحلیل راه های ارائه شده در این علوم جهت جلوگیری یا کنترل پیش فرض ها و میزان موفقیت هر علم در این امر پرداخته شود. در نهایت نشان داده شده است که به کار گرفتن مزایای روش هرمنوتیکی نظیر گشودگی، دیالکتیک و دور هرمنوتیکی در کنار مزایای روش اصولی-تفسیری از جمله توجه به ظهور نوعی و قصد ظاهری و قراین و شواهد عامه ای همچون اصول لفظیه از یک سو و توجه به صلاحیت های روحی و اخلاقی مفسر از سوی دیگر، می تواند نقایص هر یک از این دو روش را بر طرف ساخته و تعامل مکمل گونه ای میان این دو علم برقرار سازد.
    کلیدواژگان: پیش فرض، پیش داوری، (پیش داشت، پیش نگرش، پیش برداشت)، تعدیل و کنترل پیش فرض ها، تفسیر به رای
  • طاهر علی محمدی، عبدالجبار زرگوش نسب، حمزه نظرپور صفحات 91-111
    به هنگام شک در تکلیف و نبودن دلیل، جای تمسک به اصل عملی است؛ اما اینکه قاعده اولیه در شک چیست، میان اصولیان اختلاف نظر است. عده ای از جمله محقق نایینی برائت عقلی را به عنوان قاعده اولیه پذیرفته، و برخی دیگر که در راس آن ها شهید صدر قرار دارد، قائل به احتیاط عقلی هستند. محقق نایینی با استناد به قاعده «قبح عقاب بلا بیان»، در صدد برهان سازی نسبت به دیدگاه خود برآمده است. وی منوط بودن تحرک به وصول تکلیف را از جمله ادله ای دانسته که می توان بر آن در راستای اثبات برائت عقلی مبتنی بر قاعده «قبح عقاب بلا بیان» استناد کرد. ایشان معتقد است که عقاب بر ترک تحرک، در جایی که موجب تحرک وجود ندارد، قبیح خواهد بود. در مقابل، شهید صدر با نقد و رد دیدگاه او، با ارائه نظریه حق الطاعه، به اثبات دیدگاه خود پرداخته است. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته، ضمن تبیین هر دو دیدگاه و بررسی ادله و نقد آن ها و ذکر مبانی نظریه «حق الطاعه»، صحت نظریه شهید صدر بر کرسی اثبات نشانده شده است.
    کلیدواژگان: برائت عقلی، قبح عقاب بلا بیان، احتیاط عقلی، مولویت، حق الطاعه، محقق نائینی، شهید صدر
  • محمد جواد عنایتی راد صفحات 113-127
    استصحاب به عنوان یکی از مهم ترین دلایل جواز تقلید ابتدایی از مجتهد متوفی در مسائلی که در آن فتوا دارد، به چهار تقریر گزارش شده و در نقد آن عدم بقای موضوع، تعلیقی بودن، مستصحب نه مجعول شرعی است و نه دارای اثر شرعی و عدم حجیت مطرح شده است و در جواب انتقادات از کفایت حدوث فتوا در جواز تقلید و تنجیزی بودن استصحاب و محل تحقق شک و در نتیجه دارای اثر شرعی آن و حقیقی بودن قضایای شرعی دفاع و در نهایت با استفاده از روش تحلیل مسائل اصولی استصحاب در جواز تقلید ابتدائی معتبر شمرده شده است.
    کلیدواژگان: تقلید، تقلید از میت، ادله تقلید از میت، استناد به استصحاب برای تقلید از میت
  • مصطفی کربلایی آقازاده، رضا دریایی صفحات 129-149
    حقوق امین در ارتباط با تعدی و تفریط در متعلق عقد امانت در نزد فقهای امامیه با دیدگاه های متفاوتی همچون نظریه مشهور عدم ارتباط مطالبه خسارت با تعدی و تفریط به استناد عموم قاعده علی الید و نظریه رابطه تقصیر با خسارت به استناد قواعد عمومی مسوولیت و قاعده استیمان همراه بوده است. آگاهی به این مسئله جز با بررسی پیشینه و شناخت مبانی فقهی دیدگاه مشهور عدم ارتباط مطالبه خسارت با تعدی و تفریط در میان فقی هان میسر نیست. از همین رو در این مقاله سعی شده است وضعیت امین در ارتباط با تعدی و تفریط ابتدا در فقه امامیه و سپس حقوق ایران مورد ارزیابی قرار گیرد. در این مقاله نشان داده می شود نظریه ی آن دسته از فقها که محدوده ی مسوولیت امین را به لحاظ دخالت رابطه سببیت به همراه تعدی و تفریط ممکن دانسته اند با سلطه مالکانه مالک بر مال خود و بنای عقلانی ناشی از قاعده استیمان تطابق بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تعدی، تفریط، علی الید، استیمان، ضمان، رابطه سببیت، خسارت
  • مریم سادات محقق صفحات 151-173
    دراین نوشتار سعی شده، با نگرشی دقیق به روند تاریخی «خلع» در دو فراز قبل از اسلام در عربستان و بعد از اسلام، چگونگی آفرینش نظریه های پی درپی و تکوین «نهاد خلع» به شکل کنونی را که پشتوانه قانون گذاری ایران قرارگرفته، به دست آوریم.
    در ضمن بیان دیدگاه های فقها به دو جریان فکری در حوزه ی انحلال نکاح از ناحیه زوجه برخوردیم که نشانگر جرقه ی فکر جدیدی در این نهاد حقوقی و فاصله گیری از نظرگاه فقهای متقدم (ابن بابویه، شیخ صدوق، سید مرتضی) بود.
    اولین فکر با عنوان «وجوب خلع»، توسط ابوالصلاح حلبی پایه گذاری و توسط علامه حلی مستدل گردید، اما دیدگاه های آنان در این زمینه مجرای جریان انحرافی شد و «خلع» از ابتدای این دوره به پیروی از سلار، از اقسام طلاق و از جانب زوج قرار گرفت و مبدع ایده دوم با نام «خلع معوض» شهید ثانی و سپس میرزای قمی بود، پس از استخراج این دو نظریه، به نظر می رسد می توان، با الهام از دیدگاه فقهای متقدم، در «نهاد خلع کنونی» بازنگری کرده و نظریه ی نوینی را پایه گذاری کرد.
    کلیدواژگان: طلاق، خلع، خلع واجب، خلع معوض
|
  • Seyyed Mohammad Heydari Khormizi Pages 9-24
    Substitute - either the sale or the price - needs to be clearly determined in terms of amount, substance or material, and any characteristics influencing the fee. And, the condition for the validity of the deal is that the two sides completely know and be aware of the contract being negotiated. Thus, if one side is mindful (informed) of the contract but the other is ignorant (uninformed), the deal is void. This is because in the case of ignorance to the object of the deal, it will be a risky one denounced by the Legislator; as we can read in the hadith: ‘The Prophet has forbidden risky sales.’ In the present paper, seven narratives have been reported all in all as regards the sales of unknown with supplement, insisting on the validity the sale. A number of arguments against this validity have also been mentioned. Then, the supportive and disproving views are critically reviewed. Finally, the invalidity and nullity of the sales of unknown with supplement.
    Keywords: sale, unknown, supplement, risky
  • Mousa Zarghi, Hossein Saberi, Abdulkarim Abdullahinejad Pages 25-63
    Akhbārism is one of the most important Shiite jurisprudential schools. It prevailed from the early eleventh century for about two hundred years as the mainstream in some jurisprudence arenas. In a number of jurisprudential books and jurisprudential principles, some jurists have been referred to as being Akhbāri. Despite the many studies that have been done in the field Akhbārism, providing a complete list of Akhbāri jurists has not been considered yet. Due to the lack of a precise logical definition for Akhbārism as well as a lack of criteria for the recognition of Akhbāri jurists, the present study aims at introducing Akhbāri jurists through a detailed investigation into the books of biography and bibliography. There is disagreement about whether or not some of these characters are Akhbāri, an ambiguity which can be resolved by reviewing the works of these people. At the end of the study, seventy Shiite jurists have been introduced as Akhbāri jurists and listed in a summarizing table.
    Keywords: Akhbarism, the Akhbari list, the criteria for categorizing jurists
  • Alireza Abedi Sarasia, Somayeh Zoghi Pages 65-90
    Achieving a good or desirable understanding is one of the concerns for every
    nterpreter or theory of interpretation. One of the issues seen as a major obstacle in achieving such an understanding is the interference of presuppositions. The present article, as a descriptive analytical study which applies library data and textual references, aims first to investigate the nature and types of presuppositions and their effect on understanding - either their essential or detrimental influence - from the perspective of scholars in philosophical hermeneutics and Islamic sciences (including tafsīr and the principles of jurisprudence). Then, it seeks to describe and analyze the methods offered in these sciences in order to prevent or control the presuppositions and the degree of success for each science in this regard. Finally, it has been shown that taking advantage of the hermeneutic methodology - such as openness, dialectic, and hermeneutic circle - together with the advantages of the principalist-interpretive method - including consideration of the typical expression and surface intention and conventional evidences like lexical principles on the one hand, and attention to the spiritual and moral competencies of the interpreter on the other hand - can overcome the shortcomings of each of these two methods and make a complementary interaction between the two sciences.
    Keywords: presuppositions, prejudice, presumptions, adjustment, control the presuppositions, interpretation by reason or private judgment
  • Taher Ali Mohammadi, Abduljabbar Zargushnasab, Hamzeh Nazarpour Pages 91-111
    When in doubt over duty and the absence of reason, it is the time for adhering to practical principle; but, there is disagreement among principalists as to what is the
    rimary rule in times of doubt. Some scholars including Nāīnī have accepted intellectual innocence as a primary rule, whereas others - especially Shahīd Sadr -believe in intellectual precaution. Nāīnī refers to the rule ‘the indecency of punishment before expression’ in order to seek proof for his view. He considers the dependence of mobility upon the receipt of assignment as one of the kinds of evidence that can be referred to in order to prove intellectual innocence based on the rule of ‘the indecency of punishment before expression’. He believes that punishment for the abandonment of mobility where there had been no cause for mobility will be condemned. On the contrary, Shahīd Sadr criticizes and rejects the idea of Nāīnī and seeks to prove his own idea in light of ‘the right of worship’ theory. The present study conducted in a descriptive analytical manner aims at explaining both views, examining their evidences and arguments, and mentioning the foundations of the ‘the right of worship’ theory. Thus, the validity of Shahīd Sadr’s theory will be proved.
    Keywords: intellectual innocence, indecency of punishment before expression, intellectual precaution, legislative rulings, right of worship, Mohaghegh Naini, Shahid Sadr
  • Mohammad Javad Enayatirad Pages 113-127
    Continuance is one of the most important reasons for the permissibility of primary emulation of a deceased mujtahid regarding those issues for which he has a fatwa. It has been reported in four different formulations. And in its critique, various notions have been suggested: the abrogation of the matter or subject, its being suspended, the continued matter or ruling (the mustashab) being neither jurisprudentially
    made and nor exerting juristic effects, and the lack of authority. In response, different points were advocated: the adequacy of the fatwa issuing for the permissibility of emulation and the definiteness (being unconditional) of continuance and the position for the actualization of doubt, and thus its having juristic effects and the reality of juristic issues. Consequently, by using the method of analysis for principle (usūlī) issues, continuance in the permissibility of primary emulation is considered as valid.
    Keywords: emulation (taqlid)_emulation of a deceased_the reasons for the emulation of a deceased_reference to continuance (istishab) for the emulation of a deceased
  • Mostafa Karbalaee Aghazadeh, Reza Daryaee Pages 129-149
    Imamiyah jurists have had different views regarding the rights of the trustee in terms of abuse and wastage in the lent (trust); from the known theory of the claim for damages not being associated with the abuses and wastage on the basis of the generalities of the ‘on the hand’ rule to the theory of the relationship between fault and damage according to the general rules of liability and istīmān. Awareness to this issue will not be possible except through an investigation of the background and knowledge of the jurisprudential fundamentals of the known view among the jurists with regard to a lack of relationship between a claim for damages and abuse and wastage. Therefore, it is aimed in this paper to examine the conditions of the trustee in connection with the abuses and wastage first in Imamiyah jurisprudence and then in Iranian law. In this study, it is shown that the views of those jurists who consider as possible the domain of the trustee’s responsibility in terms of the involvement of a causal relationship with the abuses and wastage are more compatible with the ownership and possessive authority of the owner on his own property and the logical foundation stemming from istīmān rule.
    Keywords: abuse, wastage, on the hand, istiman, liability, causal relationship, damage
  • Maryam Sadat Mohaghegh Pages 151-173
    This article aims, with a detailed insight into the historical process of Khul’ divorce in two phases in Arabia before Islam and after Islam, to discover the creation of successive theories and the evolution of ‘the Khul’ divorce institution’ to its current form as supporting Iranian legislation. While presenting the views of the jurists, we encountered two streams of thought as regards the dissolution of the marriage by the woman, and this indicates the sparkling of a new idea in this legal institution and the distancing from the point of view of early jurists (Ibn Bābawayh, Shaikh Sadūq, Seyyed Murtaza). The first idea was known as ‘the necessity of Khul’ divorce’, founded by Abul-Salah Halabi and substantiated by Allameh Helli; but, their views in this regard channeled a deviant current. From the beginning of this period, and to follow Sallar Deylami, Khul’ was categorized as a kind of divorce from the side of the husband. The second type of idea known as swap Khul’ was originated by Mirza Qumī and the Second Martyr (Shahīd Thānī). After extracting these two theories and by inspiration from the views of the early jurists, it seems that we can review the current ‘Khul’ divorce institution’ and establish a new theory.
    Keywords: divorce, Khul', necessary Khul', swap Khul'