فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 61 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت الله حاجی حسینی، قاسم رمضان پورنرگسی، زهره حسن نژاد صفحه 1
    مهم ترین دلایل توجه به پایش فناوری در دنیای کنونی عبارت اند از: سرعت گرفتن تحولات فناورانه، تغییر در قلمرو، تغییر در رقابت و شکل گیری بلوک های تجاری. پایش فناوری به این منظور صورت می گیرد که بتوان فناوری مد نظر را به خوبی شناخت، بررسی و تاثیرات آن را درک کرد، همچنین آن را با دیگر فناوری های به کار رفته در سازمان های مبتنی بر فناوری پیشرفته مقایسه کرد. در واقع این روش ابزاری است که به سازمان های مبتنی بر فناوری پیشرفته کمک می کند تا فناوری های موجود را به خوبی بشناسند، فرصت ها و تهدیدهای پیش رو را تشخیص دهند و برای آن ها برنامه ریزی کنند. در این فرایند، تمرکز بر مشکلات و مسائل ناشی از کاربرد یک فناوری خاص مد نظر است که به کمک مقایسه با دیگر سازمان های مبتنی بر فناوری پیشرفته نقاط قوت و ضعف نمایان می شود. به طور کلی در پایش فناوری نگاهی هدف دار به تغییرات فناوری وجود دارد که هدف آن شناسایی وضعیت موجود در فناوری و کمک به مدیریت و توسعه آن است. مقاله حاضر با مرور ادبیات موضوع، پایش فناوری در شرکت های مبتنی بر فناوری پیشرفته را بررسی می کند. به این ترتیب، ابتدا مفهوم شناسی فناوری و مورفولوژی فناوری تشریح و سپس درباره نوآوری فناورانه در شرکت های مبتنی بر فناوری پیشرفته و فرایند مدیریت این فناوری های نوآورانه بحث می شود. پس از آن پایش فناوری تبیین و مدل های آن نیز بررسی می شوند. در پایان نیز نتیجه گیری و جمع بندی عرضه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت فناوری های نوآورانه، پایش فناوری، شرکت های مبتنی بر فناوری پیشرفته، فناوری اطلاعات، فناوری پیشرفته
  • سعیده ابراهیمی، فاطمه ستاره صفحه 9
    هدف اساسی این مقاله، تبیین ماهیت، پیدایش، رشد و توسعه سنجه های جایگزین، سازماندهی مجدد و ابزارهای اندازه گیری این سنجه ها و همچنین بررسی مزیت ها و ملاحظاتی است که در خصوص استفاده از این سنجه ها در ارزیابی های علمی وجود دارد. روش به کار گرفته در این مقاله، روش کتابخانه ای است. یافته ها بیانگر آن هستند که سنجه های جایگزین از سنجه های سطح مقاله مشتق و ریشه در برچسب اچ توییتر دارند. پژوهشگران مدل های متفاوتی برای سازماندهی مجدد این سنجه ها تعریف کرده اند که از مهم ترین آن ها می توان به طبقه بندی برنمن و تامارو اشاره کرد. استفاده از سنجه های جایگزین در ارزیابی های علمی با توجه به مزایایی همچون گستردگی و محبوبیت می تواند اثربخشی ارزیابی ها را به همراه داشته باشد، در حالی که ملاحظاتی همچون کیفیت و دستکاری داده ها همچنان وجود دارد. بر این اساس، رشد انتشارات الکترونیکی در بستر شبکه های اجتماعی موجب پیدایش نوع جدیدی از سنجه های ارزیابی علمی گردید. پژوهشگران معتقدند که با وجود مزایای متعدد این سنجه ها، هنوز چالش هایی متوجه آن ها است. از این رو از آن ها به عنوان مکمل سنجه های قدیمی یاد می شود.
    کلیدواژگان: سنجه های جایگزین، سازماندهی مجدد، ابزار اندازه گیری پژوهش، ملاحظات سنجه ها، ارزیابی پژوهش
  • مریم پاک نیت، ناصر نوروزی صفحه 25
    اندازه گیری پیشرفت، امری حیاتی برای سیاست گذاران و جامعه است. کشورهایی که از آمار های قابل اطمینان در مورد میزان پیشرفت خود سود می برند، می دانند که کجا ایستاده اند، قابلیت ها و محدودیت هایشان چیست و مهم تر از همه، می دانند که کجا می روند و چگونه می خواهند به آنجا برسند.
    هدف از این مقاله اطلاع از وضعیت علم و فناوری سایر کشورها و چگونگی رشد آن ها، به منظور راهنمایی سیاست گذاران عرصه علم و فناوری است. داشتن درک درستی از توانمندی های فناوری خود و سایر کشورهای دنیا مانند بستری می ماند که در تمامی مراحل سیاست گذاری و توسعه فناوری باید همراه سیاست گذاران و مجریان توسعه علم و فناوری کشورها باشد. برای این منظور جهت ارزیابی توانمندی های صنعتی و فناوری یک کشور، ارزیابی مقایسه ای ضروری است. در این مقاله سعی شده است با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی آمار های جهانی به ارزیابی سه دسته از شاخص های تاثیرگذار بر روند پیشرفت علم و فناوری از جمله شاخص های عمومی، زیرساختی و تخصصی در ایران و کشورهای در حال توسعه آسیای شرقی و آسیای مرکزی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: علم و فناوری، سیاست گذاری علم و فناوری، ارزیابی علم و فناوری، شاخص های علم و فناوری
  • رضا بندریان صفحه 49
    یکی از عوامل مهم و اثرگذار در رتبه رقابت پذیری کشورها، پژوهش و فناوری است، چراکه امروزه فناوری، رقابت پذیری در سطوح مختلف را بیش از پیش تحت تاثیر قرار داده و دستیابی به رقابت پذیری از طریق فناوری نیازمند نوآوری فناورانه است. از آنجاکه پیش نیاز نوآوری فناورانه، پژوهش و فناوری است در نتیجه رقابت پذیری پژوهش و فناوری در کسب مزیت رقابتی ناشی از فناوری، الزامی راهبردی است. براین مبنا تاکید بر نقش پژوهش و فناوری در افزایش شاخص رقابت پذیری کشورها، بدون توجه به رقابت پذیری پژوهش و فناوری، معنایی نخواهد داشت.
    رقابت پذیری پژوهش و فناوری یکی از زمینه هایی است که با وجود اهمیت آن و سرمایه گذاری سنگینی که کشور روی توسعه دانش بنیان انجام داده تاکنون کمتر به آن پرداخته شده است. به همین منظور در این مقاله به تبیین مفهوم رقابت پذیری برای پژوهش و فناوری پرداخته شده است. برای این منظور، ابتدا به بررسی مفهوم رقابت و رقابت پذیری و سطوح مختلف رقابت پذیری پرداخته شده و سپس سطوح مختلف رقابت پذیری پژوهش و فناوری در چهار سطح ملی، میان بخش ها، درون بخش ها و در سطح حوزه های شایستگی فناورانه تشریح شده است. در پایان نیز به ارائه رهنمودهای مدیریتی و نتیجه گیری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رقابت و رقابت پذیری، پژوهش و فناوری، رقابت پذیری پژوهش و فناوری
  • رضا بائوج لاهوتی، احمدرضا قاسمی صفحه 63
    در دهه اخیر، با توجه به رشد روزافزون حجم اطلاعات در سازمان ها و پیچیدگی های ایجاد شده در فرایندهای کاری به واسطه بزرگ شدن سازمان ها، اهمیت حرکت به سمت استفاده از سیستم های اطلاعاتی بیش از پیش جهت افزایش کارایی و اثربخشی سازمان ها، مورد نیاز است که برای تحقق این امر باید استفاده از این ابزارها در سازمان ها توسط کارکنان مورد پذیرش واقع شود. این موضوع نیاز به انجام پژوهش برای شناسایی عوامل تعیین کننده پذیرش سیستم های اطلاعاتی توسط کاربران را آشکار می سازد. درک عواملی که موجب پذیرش فناوری های جدید می شود و ایجاد شرایطی که تحت آن، فناوری های اطلاعاتی موردنظر پذیرفته شود از پژوهش های مهم در زمینه شناسایی و تبیین رفتار مصرف کننده است. با توجه به این مطلب این مقاله با هدف شناسایی مدل های پذیرش فناوری به ویژه در زمینه فناوری اطلاعات انجام شده است. بر این اساس در این مقاله، مدل هایی که از ابتدا روی این موضوع تمرکز داشته، ارائه شده و در نهایت در مدل یکپارچه پذیرش و به کارگیری فناوری که آن را می توان حاصل تلفیق سازه های اصلی چندین مدل مشهور در زمینه پذیرش فناوری دانست، به جمع بندی رسیده است.
    کلیدواژگان: پذیرش سیستم های اطلاعاتی، مدل یکپارچه پذیرش و به کارگیری فناوری، رفتار کاربران
  • فاطمه مکی زاده، محمد توکلی زاده راوری، مرضیه دانا، فرامرز سهیلی صفحه 75
    هدف پژوهش حاضر بررسی و شناخت وضعیت حوزه علمی پدیده گرمایش جهانی و ترسیم نقشه علمی پژوهش های این حوزه است. این پژوهش با رویکرد علم سنجی انجام شده و در آن از رویکرد تحلیل هم رخدادی واژگان با بهره گیری از فنون تحلیل شبکه های اجتماعی بهره گرفته شده است. جامعه موردنظر شامل تمامی مقالات مجلات و پایان نامه های فارسی حوزه گرمایش جهانی است که در دو پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و پژوهشگاه علوم و فناوری ایران در بازه زمانی 1383 تا 1392 نمایه شده است. یافته ها نشان می دهند بیشترین تعداد تولیدات علمی در مقالات در سال 1392 با 56 مدرک و کمترین تعداد مربوط به سال 1383 با 4 مدرک بوده است. در بررسی پرتولیدترین دانشگاه ها و سازمان ها در حوزه گرمایش جهانی مشخص شد «دانشگاه تهران» در رتبه نخست و «دانشگاه فردوسی مشهد» و «دانشگاه تربیت مدرس» در رتبه های بعدی قرار دارند. موضوعات هسته عبارت اند از: «گازهای گلخانه ای، تغییر اقلیم، تغییرات دمایی، پوشش گیاهی، دی اکسیدکربن، شبیه سازی انرژی، آلاینده های زیست محیطی، مدیریت انرژی، تولیدات کشاورزی، ترسیب کربن، ارزیابی اقتصادی، مصرف انرژی، مدیریت منابع آب، مدل گردش عمومی جو، مصالح ساختمانی. موضوعات در حال ظهور عبارت اند از منابع آب زیرزمینی، مصرف آب، بهره وری آب، شوری زایی، بیابان زایی، ازدیاد برداشت، تجارت انتشار.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، نقشه علم، تحلیل هم رخدادی واژگان، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • احمد شاکراردکانی صفحه 89
    در پژوهش حاضر وضعیت علم پسته (به ویژه شاخص های کارکردی) در ایران و جهان مورد ارزیابی قرار گرفته است. تعداد کل مدارک معتبر علمی که به طور مستقیم در زمینه پسته گزارش شده، 989 مورد بوده است. برمبنای این نتایج، 5/75 درصد از تعداد کل مدارک علمی، به مقالات علمی پژوهشی مربوط است که در مجلات معتبر علمی چاپ شده است. بیشترین تعداد مقالات علمی (773 مقاله) در زمینه کشاورزی و علوم بیولوژی چاپ شده که 6/53 درصد مقالات را شامل می شود. بیشترین تعداد مقالات مربوط به پسته (129 مقاله) در سال 2011 چاپ شده و بیشترین تعداد مقالات علمی پسته مربوط به موسسه تحقیقات پسته کشور با تعداد 90 مقاله (7/10 درصد) است. برمبنای نتایج به دست آمده از پایگاه علمی اسکوپوس، ایران، آمریکا و ترکیه به ترتیب با 6/34 ، 8/19و 1/16 درصد، پیشتاز تولید علم پسته هستند (تولیدکننده 5/70 درصد از علم پسته). تعداد کل اختراعات ثبت شده در زمینه علم پسته، 93 عدد است که در حدود 3/61 درصد آن در زمینه شیمی پسته ثبت شده است. 2/46 درصد ثبت اختراعات در زمینه ابزار و 9/41 درصد در زمینه علوم و صنایع غذایی است. نتایج فوق بیانگر این مهم است که با وجود توانایی علمی بالا در زمینه علم پسته در کشور، وجود تنها یک موسسه تخصصی تحقیقاتی، بودجه تحقیقاتی ناکافی و پایین بودن تعداد اعضای هیات علمی متخصص پسته در کشور، خلاءهای موجود را به وضوح نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شاخص عملکردی، پسته، پژوهش
|
  • H. Hajihosseini, Gh. Ramezanpour Nargesi, Z. Hassannejead Page 1
    Technology is a set of information, tools and techniques that are derived from science and practical experience used in the design, development, manufacture and deployment of products, processes, systems and services. Nowadays the main reasons for considering technology monitoring include: accelerating technological developments, changes in domain, changes in competition and the formation of trade blocs. Technology monitoring is applied to know the used technology and, examine its effects and also compare with other technologies used in other high-technology companies. In fact, this method is a tool for high technology companies to identify existing technologies and the opportunities and threats ahead as well to recognize and plan for them. In this process, by comparison with other high-technology companies strengths and weaknesses are appeared and by focusing on the problems, the use of a specific technology is concerned. Basically this procedure is based on the improvement of strengths and elimination of weaknesses. In general, the aim of technology monitoring is to consider the changes in technology purposefully and to identify the status quo in technology and help to its management and development. This article discusses technology monitoring in high technology companies through literature review analysis. Hence in this paper the concept of technology is discussed first. Then the morphology of technology is discussed and later the technological innovation in high-technology companies, advanced technology and the management process of these innovative technologies are discussed. Then technology monitoring is explained and its models are also discussed. At the end the conclusion is drawn from the discussions.
    Keywords: Innovative technologies management, Technology monitoring, High, technology companies, Information technology, High, technology
  • S. Ebrahimi, F. Setareh Page 9
    The main purpose of this article is to explain nature, growth and development of the alternative measures, reorganization, measurement tools, and the advantages, limitations, and consideration of these metrics for evaluating research. The method used in this article is library research method. The findings shows that alternative measures are derived the article level metrics and originated from twitter hash tag. The researchers like Bornmann and Tamarrow proposed different models for reorganization of these metrics. The use of these metrics in research evaluation, respect to the advantages like extension and popularity can lead to the evaluation effectiveness, while some considerations such as data quality and data manipulation can lead to plenty of limitations. Accordingly, the growth of electronic publications is emerged in the context of social networks. Researchers believe that in spite of numerous benefits of this metrics still they have challenges. Thus they have mentioned as complementary to traditional measures.
    Keywords: Altmetrics, Reorganization, Research measuring tools, Consideration of metrics, Research evaluation
  • M. Pakniyat, N. Norouzi Page 25
    Measuring progress is crucial for policy makers and the society. Countries that use reliable Statistics about the rate of progress know their position, what are their capabilities and limitations and most importantly, they know where they are going and how theyre going to get there. The purpose of this paper is to study the status of science and technology in other countries and the way of their advancement to guide policy makers in the field of science and technology For this Reason, the use of comparative evaluation for evaluating industrial and technological capability of a country is necessary. InThis article the library studies and global statistics are used to evaluate three categories of indicators affecting the progress of science and technology, including general, infrastructural and specialized indicators in Iran and developing countries of East Asia and Central Asia to Be addressed.
    Keywords: Science, technology, Science, technology policy, Science, technology assessment, Indicators of science, technology
  • R. Bandariyan Page 49
    One of the major and affective factors influencing competitiveness ranking of countries is research and technology and this is because of today technology increasingly has influenced different levels of competitiveness, and achieving competitiveness through technology requires technological innovation. As research and technology is a prerequisite for technological innovation, then, research and technology competitiveness is a strategic eligible for seizing competitive advantage through technology. Hence, emphasize on the role of research and technology to increase the competitiveness index of countries, regardless of the competitiveness of its research and technology would not make sense.
    Research and technology competitiveness is an area that despite its importance and its heavy investment on knowledge-based development by Iran’s government, so far has been little studied. The purpose of this article is to explain the concept of competitiveness for research and technology. Accordingly, first, the concept of competition and competitiveness and different levels of competitiveness is are reviewed and then, the different levels of research and technology competitiveness in four levels of national, between sectors and within sectors and technological competence areas are described. Finally, some implication are provided for managers and conclusion is drawn from the discussion.
    Keywords: Competition, competitiveness, Research, technology, Competitiveness of research, technology
  • R. Baooj Lahouti, A.R. Ghasemi Page 63
    During the last decade, due to the growing volume and complexity of information generated in the process of working through the enlargement of the organization, the importance of moving towards the use of information systems is required to further enhance the efficiency and effectiveness of organizations. On the other hand, at this age, because of the competition between organizations in their products and services, being behind is hard to compensate. So, the one is really important is realizing that the use of these tools in an organization should be accepted by the staffs; because they should use the systems. This needs to conduct research to identify the determinants of user acceptance of information systems reveal. Understanding the factors that lead to the adoption of new technologies and create the conditions under which information technologies intended to be accepted increase the importance of research in the field of identifying and explaining consumer behavior. Due to this, the study aimed to identify technology acceptance models especially in an information technology field that concentrate on this issue and explain technology acceptance on different kind of systems. Finally, this study introduces the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology as a proper model that can be used in this scope. At the end, the variables of Unified Theory of Acceptance and Use of Technology are compared with variables of other types of technology acceptance model.
    Keywords: Acceptance of information systems, Theory of acceptance, use of technology, Consumer behavior
  • F. Makkizade, M. Tavakolizade Ravari, M. Dana, F. Soheili Page 75
    This study aimed to investigate the phenomenon of global warming and mapping scientific outputs of this field. This is a descriptive research with scientometrics approach. It has been conducted through co-word analysis and Social Network Analysis. The target population includes all Persian articles and theses indexed in IRANDOC and ISC database between 2004 and 2013. The data was analyzed by "Ravar Matrix", "SPSS", "UCINet" and "Net Draw". The results showed that the largest number of scientific article production was 56 in 2014 and the lowest number was 4 in 2004. The results also indicated that “University of Tehran”, “Ferdowsi University of Mashhad”, and “Tarbiat Modares University” were respectively the most prolific universities in the field of global warming phenomenon. Co-word network of global warming phenomenon consists of a main cluster and small ones. Core concepts in the context of global warming are: "Greenhouse gases, climate change, Temperature changes, vegetation, carbon dioxide, energy simulation, environmental pollutants, energy management, crops, carbon sequestration, economic evaluation, energy consumption, water resources management, general circulation model of the atmosphere, and building materials". Emerging themes include: "groundwater resources, water consumption, water efficiency, salinity, desertification, enhanced recovery, and emission trading".
    Keywords: Global warming, Scientific map, Co, word analysis, Social network analysis
  • A. Shakerardekani Page 89
    In the present study, the situation of pistachio science (especially functional indicators) in Iran and the world are investigated. The total number of scientific articles which directly reported on pistachio was 989. 75.5% of scientific documents related to the scientific research papers which were published in valid scientific journals. The largest number of scientific articles, 773 articles or 53.6% of articles was in the field of agriculture. Most pistachio articles (129 articles) were published in 2011. Iran Pistachio Research Institute has published the highest number of scientific articles (90 articles equivalent to 10.7% of all articles). Iran, U.S. and Turkey having 34.6, 19.8 and 16.1% of the articles (70.5%) respectively, are the leaders of pistachio science producer in the world. Iran and USA with 34.6%, 19.8% and 16.1% (70.5% of pistachio science) are the first science producers of pistachio. Inventions in the field of pistachio science were 93 inventions that 61.3% of them have been recorded in the field of chemistry. 46.2% of inventions were in the field of instruments and 41.9% of them were in the field of food science and technology. The above results indicate that for keeping the country of the first rank in science production of pistachio, as well as a revival in pistachio production in competition with other countries, more effort is needed. Despite high scientific potential in the field of pistachio science, presence of only one specialized research institute, inadequate research funding, and low number of pistachio scientific members in the country, show clearly the gaps.
    Keywords: Functional indicators, Pistachio, Research