فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1395)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مطالعه پژوهشی
  • لیلا سبزمکان *، محمد اصغری جعفر آبادی، اکبر نیک پژوه، فاطمه باختری صفحات 5-19
    زمینه و هدف
    فعالیت بدنی رفتاری چندعاملی است که تحت تاثیر عوامل درون فردی، بین فردی، عوامل محیطی و اجتماعی قرار می گیرد. هدف این مطالعه بررسی تعیین کننده های فعالیت بدنی در بیماران دارای عوامل خطرساز متابولیکی قلبی-عروقی بر اساس عوامل آموزشی الگوی پرسید است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش ترکیبی (کیفی و کمی) انجام شد. در بخش مطالعه کیفی، تجارب 50 بیمار دارای عوامل خطرساز متابولیکی قلبی-عروقی و 12 نفر از کارکنان واحد دیابت مراکز بهداشتی شهر کرج از تعیین کننده های فعالیت بدنی بر اساس عوامل آموزشی الگوی پرسید تبیین شد. در بخش مطالعه کمی، پرسشنامه تعیین کننده های فعالیت بدنی تدوین و روایی و پایایی پرسشنامه بررسی گردید و توسط 450 بیمار تکمیل شد. با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار Amos 18 قوی ترین تعیین کننده های فعالیت بدنی شناسایی شدند.
    یافته ها
    با استفاده از تحلیل مسیر نشان داد تعیین کننده های خودکارآمدی (90/=β) و موانع درک شده (63/-=β) از طبقه مستعد کننده، مهارت با ضریب مسیر (38/ =β) از طبقه قادرکننده و تعیین کننده های انگیزش اطاعت با ضریب مسیر (47/ =β)، حمایت اجتماعی (23/ =β) و پیامد رفتاری (17/ =β) از طبقه تقویت کننده قدرت پیشگویی بالایی داشتند و معنادار بودند.
    نتیجه گیری
    تعیین کننده های ذکرشده باید در طراحی برنامه برای فعالیت بدنی مورد هدف قرار گیرند. شناسایی تعیین کننده های فعالیت بدنی به برنامه ریزان حوزه سلامت کمک می کند تا مناسب ترین روش ها و راهبرد ها را جهت تغییر تعیین کننده های فعالیت بدنی به منظور ارتقاء این رفتار به کاربرند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، مستعدکننده ها، قادرکننده ها، تقویت کننده ها، عوامل خطرساز قلبی، عروقی، الگوی پرسید، کرج
  • امیر پاکپور حاجی آقا *، مهران علیجان زاده، مهناز پوراسماعیل، فهیمه طاهرخانی، رعنا محمدقلیها، نرگس جوزی صفحات 20-30
    زمینه و هدف
    تغذیه انحصاری با شیر مادر موضوعی مهم در زمینه ارتقا سلامت کودکان است. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل مرتبط پیشگویی کننده رفتار شیردهی به منظور شناخت رفتار شیردهی در مادران ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت طولی انجام شد. نمونه پژوهش 1445 از مادران دارای کودک شش ماهه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر قزوین در سال 1393 بودند. متغیرهای جمعیت شناختی و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده توسط پرسشنامه اندازه گیری شد. ارتباط عوامل با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون سنجیده شد. برای تجزیه وتحلیل سایر داده ها از رگرسیون سلسله مراتبی و رگرسیون لجستیک با استفاده از SPSS ورژن 21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن مادران شرکت کننده در مطالعه برابر5/5 ± 28/6 سال بود. 75/2% مادران خانه دار بودند. متغیرهای همچون سن، درآمد، اشتغال و نخست زایی با تغذیه انحصاری با شیر مادر رابطه معنادار داشت (05/p<). سازه های نظریه رفتاری برنامه ریزی شده به طور معناداری تغذیه انحصاری با شیر مادر را با پیش بینی 59% واریانس عوامل پیش بینی نمود. خودهویتی و هنجارهای اخلاقی توانست واریانس را تا مقدار 15% افزایش دهد. همچنین مادران جوان و با سطح آموزش پایین و درآمد ناکافی، ریسک بالاتری در جهت توقف شیردهی داشتند.
    نتیجه گیری
    به منظور بهبود شیردهی انحصاری باید مداخلات لازم در جهت ارتقا دانش، نگرش و کنترل رفتاری بین مادران جوان با وضعیت اقتصادی اجتماعی پایین به منظور بهبود شیردهی انحصاری در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: رفتار شیردهی، تغذیه انحصاری با شیر مادر، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، عوامل پیشگویی کننده شیردهی، مادران ایرانی، قزوین
  • نرگس فتحی احمد سرایی، حمیدطاهر نشاط دوست *، غلامرضا منشئی، محمدعلی نادی صفحات 31-39
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از بیماری های مزمن است که بیشترین تاثیر منفی را بر روند کیفیت زندگی دارد. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع دوم است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون است؛ که دارای گروه های مداخله و کنترل سه ماهه بود. از بین بیماران تحت پوشش انجمن دیابت در شهر کرج در استان البرز بر مبنای نمونه گیری در دسترس، 40 بیمار انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند . ابزار سنجش پرسشنامه های جمعیت شناسی و کیفیت زندگی بیماران دیابتی بود. افراد گروه مداخله، علاوه بر دریافت داروهای ضد دیابت، 8 هفته و هر جلسه 2 ساعته پیرامون درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد آموزش دیدند؛ اما گروه کنترل تنها درمان دارویی دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از SPSS 20 و آزمون تحلیل کواریانس، آزمون تعقیبی توکی و برای مقایسه پس آزمون و پیگیری میانگین نمره های گروه ها از آزمون تی وابسته استفاده شد.
    یافته ها
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پس آزمون و پیگیری سه ماهه آزمون کیفیت زندگی باعث افزایش کیفیت زندگی بیماران شد.
    نتیجه گیری
    اعمال درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به منزله یک مداخله موثر روان شناختی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم بکار رود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی
  • داود عبدالهی * صفحات 40-49
    زمینه و هدف
    کارکرد نامناسب سازمان ها ارتباط مستقیمی با بهداشت روانی و جسمی مردم آن جامعه دارد؛ ازجمله این سازمان ها، دانشگاه های علوم پزشکی است که آموزش دانشجویان پرستاری را بر عهده دارد. هدف اصلی این پژوهش عبارت است از ارتباط برنامه ریزی آموزشی با بهداشت روانی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر عوامل استرس زای آموزشی و روش های مدیریت استرس.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی از دو پرسشنامه استفاده شد: پرسشنامه محقق ساخته (10/71 =a) و پرسشنامه جالوویس. به منظور تعیین ضریب همبستگی پرسشنامه جالوویس از آزمون و بازآزمون بعد از 3 هفته انجام شد (89/r=). از بین دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران 354 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و آماره های تحلیلی (تی تست، تحلیل واریانس یک طرفه) از طریق SPSS 21 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    از بین 354 دانشجوی موردمطالعه، 32/1% مشکوک به اختلال روانی بودند؛ که این میزان در زنان 7 /29 % و مردان 34/3% بود. بین بیماری های جسمی و سلامت روانی قبلی ارتباط معناداری وجود داشت. بین عوامل استرس زا و سلامت روان نیز ارتباط معناداری به دست آمد. همبستگی معناداری بین سلامت روان و عوامل استرس زای آموزشی مانند نگرش منفی در جامعه درباره پرستاری و ابهام درباره نقش حرفه ای پرستاران در زمان آموزش وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تعدادی از دانشجویان پرستاری مشکوک به اختلالات روانی بودند. ازاین رو، به منظور جلوگیری از اثرات تخریبی روان شناختی و جسمی ناشی از استری بر دانشجویان، تامل درباره عوامل استرس زای آموزشی جهت کاهش مسائل ذهنی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، دانشجویان پرستاری، عوامل استرس زای آموزشی، سلامت روانی، مدیریت استرس
  • فرخ حق رنجبر، محبوبه شیرزاد، محمدحسین تقدیسی، غلامرضا صرامی، حسن احدی * صفحات 50-57
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یک اختلال روانی فیزیولوژیک است که علاوه بر عوامل زیستی و خطرساز جسمی به عنوان فرایند فیزیوپاتولوژیک، عوامل روان شناختی، استرس در بروز و تشدید آن نقش به سزایی دارد. به همین منظور هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری بهزیستی ذهنی در رابطه با استرس ادراک شده و فشارخون بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه موردپژوهش بیماران بزرگ سال بالای 45 سال دارای پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز درمانی استان تهران بودند. به صورت نمونه گیری در دسترس با حجم نمونه 298 نفر (121 مرد و 177 زن) موردبررسی قرار گرفتند. ابزار مورداستفاده پرسشنامه استرس ادراک شده و پرسشنامه بهزیستی ذهنی بود.روش تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد.
    یافته ها
    بین بهزیستی ذهنی و فشارخون رابطه منفی و معنادار وجود داشست (01/0> p، 353/0=β). بین عامل استرس ادراک شده و فشارخون رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (01/0> p، 353/0=β). بهزیستی ذهنی رابطه بین استرس ادراک شده و فشارخون را میانجی گری می کند (01/0> p، 203/0=β) و 18% واریانس فشارخون را نمرات استرس ادراک شده و بهزیستی ذهنی تبیین می کند و 45% از واریانس بهزیستی ذهنی را تغییرات در نمرات استرس ادراک شده تبیین می نماید.
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به پرفشاری خون دارای استرس ادراک شده بالا هستند و بهزیستی ذهنی در کنترل فشارخون نقش دارد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، استرس ادراک شده، بهزیستی ذهنی، تهران
  • ابوالحسن نقیبی *، پروانه جمشیدی، جمشید یزدانی، فرشته رستمی صفحات 58-64
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان به شمار می آید. بروز سرطان پستان در کشورهای درحال توسعه به علت عواملی چون افزایش امید به زندگی، شهرنشینی و رایج شدن فرهنگ غربی رو به افزایش است. هدف این مطالعه تعیین عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر انجام سرطان پستان بین معلمان شهر کرمانشاه بر اساس سازه های الگوی PEN-3 بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود. تعداد 258 نفر از معلمان دبیرستان های شهر کرمانشاه با روش نمونه گیری تصادفی موردبررسی قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسشنامه 50 سوالی بر اساس الگوی PEN-3 بود؛ که روایی پرسشنامه با روش محتوایی و پایایی با آزمون آلفای کرونباخ سنجیده شد. داده ها با آزمون های تی یک نمونه ای، تی دونمونه ای و کای اسکوئر با استفاده از SPSS 21 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    از میان معلمان مورد بررسی 48/1% سابقه انجام خودآزمایی پستان، 24/8%سابقه انجام معاینه بالینی پستان توسط پزشک و کارکنان بهداشتی و 9/3% سابقه حداقل یک بار انجام ماموگرافی داشتند. مهم ترین عوامل موثر بر غربالگری عبارت بودند از: اعتقاد به تشخیص به موقع توده (87/2%)، توانایی پرداخت هزینه غربالگری (83/7%)، سهل انگاری و فراموشی (65/1%)، مشغله زیاد و کمبود وقت (65/2%)، ترس (24/5%) و نگرانی (21/3%).
    نتیجه گیری
    ازآنجایی که عوامل موثر بر رفتار غربالگری سرطان پستان در یک گستره فرهنگی و اجتماعی قرار دارد، لزوم برنامه ریزی جامع برای مداخله و استفاده از الگو های آموزش سلامت ازجمله الگوی PEN-3 می تواند در این خصوص مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: تشخیص زودرس سرطان، سرطان پستان، الگوی PEN، 3، غربالگری، معلمان، کرمانشاه
  • محمدعلی فردین، محمود شیرازی * صفحات 65-73
    زمینه و هدف
    با پیشرفت صنعت شبکه و اینترنت، بازی های رایانه ای هم در سالیان اخیر پیشرفت چشمگیری داشته اند و در سبک های مختلف روانه بازار شده اند. لذا هدف از این پژوهش، مقایسه حمایت اجتماعی در نوجوانان علاقه مند به سبک های مختلف بازی های رایانه ای بود.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش توصیفی از نوع علی – مقایسه ای بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان و جوانان پسر مراجعه کننده به گیم نت های شهر زاهدان تشکیل می دادند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای هشت گیم نت به صورت قرعه کشی انتخاب شدند. سپس از بین مراجعه کنندگان به گیم نت های موردنظر، نمونه 156 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه حمایت اجتماعی مری پروسیدانو و کنیت هلر در سال 1983 استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های از شاخص های توزیع فراوانی، درصد، میانگین، میانه، انحراف استاندارد و از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه و از طریق SPSS23 استفاده شده است.
    یافته ها
    در حمایت اجتماعی علاقه مندان به سبک های مختلف بازی رایانه ای تفاوت وجود دارد. بدین ترتیب که مخاطبان علاقه مند به بازی های رایانه ای سبک آنلاین گسترده تیمی حمایت اجتماعی بیشتری نسبت به علاقه مندان به سبک های بازی رایانه ای انفرادی ادراک می کردند (05 /0 p ≤). آزمودنی هایی که گیم نت و منزل را به عنوان محل بازی انتخاب می کردند از آزمودنی هایی که تنها منزل را به عنوان محل موردعلاقه برای بازی انتخاب می کردند، از حمایت اجتماعی ادراک شده بیشتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    با رشد روزافزون بازی های رایانه ای و تنوع و گسترش سبک های مختلف، بهتر است هر سبک بازی رایانه به صورت کاملا مجزا موردمطالعه و پژوهش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، نوجوانان، سبک بازی رایانه ای، گیم نت، زاهدان
  • غلامرضا مسعودی، فریبا خاشعی ورنامخواستی *، علیرضا انصاری مقدم، مدینه شهنوازی، محمد بزی صفحات 74-81
    زمینه و هدف
    احتیاط های استاندارد، یک راهبرد مناسب برای پیشگیری از انتقال بیماری های شغلی در پرستاران است. این مطالعه با هدف بررسی به کارگیری احتیاط های استاندارد در پرستاران شاغل برای پیشگیری از انتقال بیماری های هپاتیتB و Cو ویروس نقص سیستم ایمنی بدن یاHIV انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) 218 نفر از پرستاران(174زن و 44مرد) در دو بیمارستان آموزشی زاهدان به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد چندبخشی شامل ویژگی های جمعیت شناختی وسازه های الگوی اعتقاد بهداشتی بود؛ که به صورت خودگزارش دهی تکمیل می شد. داده ها با استفاده از SPSS16 و با کمک آزمون های تی مستقل، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/p<).
    یافته ها
    میانگین سنی پرستاران موردبررسی 6/28±31/73بود. به طور کلی، تنها 37/6% پرستاران آگاهی خوبی داشتند.عملکرد افراد، به ترتیب، 23/9%، 63/3 % و 13/8 % خوب، متوسط و ضعیف بودند. نمره حساسیت درک شده نیز 20/99 از 30 نمره، شدت درک شده22/96 از 30 و موانع درک شده نیز 27/75 از 35 و نمره موانع درک شده 22/37 از حداکثر نمره 45 بود.بر اساس آزمون رگرسیون خطی،موانع درک شده و خودکارآمدی23/5% انجام رفتارهای پیشگیری(رعایت احتیاط های استاندارد) از عفونت در پرستاران راپیش بینی می کرد.
    نتیجه گیری
    الگوی اعتقاد بهداشتی یک چهارچوب مناسبی برای طراحی واجرای مداخلات آموزشی برای ارتقای رفتارهای پیشگیری از بیماری های هپاتیت B و Cو HIV در بیمارستان ها است.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، احتیاط های استاندارد، پرستار، هپاتیت
|
  • Leila Sabzmakan *, Mohammad Asghari Jafarabadi, Akbar Nikpajouh, Fatemeh Bakhtari Pages 5-19
    Background And Objective
    Physical activity (PA) is a multi-factorial behavior that is affected by intrapersonal, interpersonal, environmental and social factors. The aim of this study was to investigate determinants of PA among patients with cardiovascular (CV) metabolic risk factors based on the educational factors of PRECEDE Model.
    Materials And Methods
    This mix method study (qualitative and quantitative) was conducted in two consecutive phases. In the qualitative phase, the experiences of 50 patients with CV metabolic risk factors and 12 healthcare providers who worked in the Diabetes Units of Health Centers of Alborz University of Medical Sciences (ABZUMS) were explained based on the educational factors of PRECEDE Model. In the quantitative phase, the questionnaire of determinants of PA was developed and its validity and reliability were evaluated and confirmed and it was completed by 450 patients and the strongest determinants of PA using the Structural equation modeling (SEM) through AMOS 18 were identified.
    Results
    Using path analysis the findings showed, self-efficacy (β= 0.90) and perceived barriers (β= -0.63) determinants of predisposing category, skill (β= 0.38) determinant of enabling category, motivation comply (β= 0.47), social support (β= 0.23) and behavioral outcomes (β= 0.17) determinants of reinforcing category were higher predictive power and they were significant.
    Conclusion
    The determinants mentioned should be targeted in designing an intervention program for promoting PA. Identifying the determinants of PA helps health planners to select the most appropriate methods and applications to address these determinants in order to increase the PA behavior.
    Paper Type: Research Article.
    Keywords: Physical Activity, Predisposing factors, Enabling factors, Reinforcing factors, Risk factors, PRECEDE Model, Karaj
  • Amir Pakpour *, Mehran Alijanzadeh, Mahnaz Pouresmaeil, Fahimeh Taherkhani, Rana Mohammadgholiha, Narges Jozi Pages 20-30
    Background And Objective
    Exclusive breastfeeding (EBF) is an important issue in the field of children's health promotion. The aim of this study was to identify the predictive factors of breastfeeding behaviors in order to improve the quality of breastfeeding among Iranian mothers.
    Materials And Methods
    A longitudinal study was conducted to collect the data from a large sample of 1445 six-months postpartum mothers referred to health centers in the city of Qazvin, Qazvin province, Iran in 2014. Demographic variables and the constructs of Theory of Planned Behavior (TBP) were measured by a questionnaire. Use of Pearson and Spearman correlation tests along with analysis of variance were conducted to investigate potential associations. Then both hierarchal multiple regression and logistic regression were applied to identify potential determinative factors through SPSS version 21.00.
    Results
    The average age of the participants was 28.6 ± 5.5 and the majority of maternal were housewives (75.2%). Variables such as age, income, employment and primiparity were associated with EBF (p
    Conclusion
    Interventions to promote knowledge, attitude and behavioral control towards EBF among the young mothers with low socioeconomic status should be considered.
    Keywords: Breastfeeding behavior, Exclusive breastfeeding (EBF), Theory of Planned Behavior (TPB), Breastfeeding predictive factors, Iranian mothers, Qazvin
  • Narges Fathi Ahmadsaraei, Hamid Taher Neshat Doost *, Gholam Reza Manshaee, Mohammad Ali Nadi Pages 31-39
    Background And Objective
    Diabetes is one of the chronic disease that has the most negative effects on the quality of life. This study was aimed to investigate the impact of acceptance and commitment therapy (ACT) on quality of life among patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study a pre-test, posttest and a three month follow-up test was used. Among patients from the Diabetes Association in Alborz Province in Iran, 40 diabetic patients were randomly assigned to an experimental and a control group. The instruments for gathering data were demographic characteristics and a shortened form of quality of life questionnaire (DQOL). Besides using their diabetes drugs, during 8 weeks, and each week 2 hours, the experimental group participated in ACT sessions; but the control group only received diabetes drugs. The data were analyzed using covariance analysis, Tukey post hoc test and to compare post-test and medium follow up of two groups the dependent t-test was used through SPSS 20.
    Results
    ACT in post-test and follow up increased as a psychological intervention of quality of life was used among patients with type 2 diabetes.
    Conclusion
    ACT can be used as an effective psychological intervention on the quality of life in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Type 2 diabetes_Acceptance_commitment therapy (ACT)_Quality of life_Karaj_Alborz Province
  • En Davood Abdollahi* Pages 40-49
    Background And Objective
    Inappropriate function of organizations is directly associated with the physical and psychological health of the society. One such organizations are medical universities which are responsible for educating students of nursing. This study focuses on the association of educational planning with the mental health of nursing students of Tehran Medical Science University with emphasis on the educational stressor factors and stress management methods.
    Materials And Methods
    In this descriptive-cross sectional two questionnaires were used: researcher-made questionnaire (a = 0.71) and Jalowiec Coping Styles Questionnaire. The correlation coefficient of test and retest after 3 weeks was used for Jalowiec questionnaire (r=0. 89). The random sampling method among nursing students of Tehran University Medical science was used and the size of the sample was 376. Data were analyzed using descriptive statistics and analytical ones (t-test and ANOVA) through SPSS 21.
    Results
    Out of 354 students, 32.1% were suspected to have psychological disorders. These disorders were 29.7% among females and 34.6% among males, respectively. There was a statistical correlation between mental health and previous physical illnesses (p
    Conclusion
    A number of nursing students were suspicious to have mental disorders. Therefore, in order to prevent physical and psychological destructive effects of stress on students, it is recommended to think about the educational stressful factors to diminish mental problems.
    Keywords: Educational planning, Nursing students, Educational stressor factors, Mental health, Stress management, Tehran University of Medical Sciences (TUMS), Tehran
  • Farrokh Haghranjbar, Mahboube Shirzad, Mohammad Hosein Taghdisi, Gholam Reza Sarami, Hasan Ahadi* Pages 50-57
    Background And Objective
    Hypertension is a psycho-physiological problem. There are several biological and psychological factors that affect the incidence and severity of hypertension. The present study was aimed to investigate the mediating role of subjective-wellbeing in terms of perceived stress and hypertension.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlated study, the study population included over-45-adult patients with hypertension who referred to health centers in Tehran. Through convenience sampling 298 persons (121 male and 177 female) were selected as samples of the study. Perceived stress scale questionnaire and subjective well-being questionnaire were used to gather the data. To analyze the data Structural equation modeling (SEM) was used.
    Results
    There was a significant and negative correlation between subjective well-being and hypertension (p
    Conclusion
    People with high blood pressure have high perceived stress and subjective well-being contributes to the control of hypertension.
    Keywords: Perceived stress, Subjective well, being, Hypertension, Tehran
  • Abolhasan Naghibi *, Parvane Jamshidi, Jamshid Yazdani, Fereshteh Rostami Pages 58-64
    Background And Objective
    Breast cancer is the most common cancer in women worldwide. Its incidence has increased in developing countries due to factors such as increase in life expectancy, urbanization and popularity of western culture. The aim of this study was to identify the social and cultural factors affecting breast cancer screening based on the PEN-3 model (perceptional, enabling and nurturers) among school teachers in Kermanshah, Iran.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive cross-sectional one. Through random sampling 258 high school teachers were selected as samples. A questionnaire that consisted with 50 questions based on the PEN-3 model was used to gather the data. The validity of the questionnaire was measured with content validity and the reliability with Cronbach alpha coefficient. The data were analyzed through SPSS 21 using one-sample t-test, two-sample t-test and Chi-square test.
    Results
    48.1% of school teachers had a history of breast self-examination, 24.8% history of breast clinical examination by the physician and medical staff and 9.3% had at least one mammography. The most important affecting factors on screening were: belief to early detection of tumors (87.2%), ability to pay the screening cost (83.7%), negligence and forgetfulness (65.1%), being busy and lack of time (56.2%), fear (24.5%), and anxiety (21.3%).
    Conclusion
    Due to fact that the affecting factors on breast cancer screening behavior are in the scope of the social and cultural range, a comprehensive plan for intervention and using a health education model, including the PEN-3 model, can be useful.
    Keywords: Early detection of cancer, Breast cancer, PEN, 3 Model, Screening, School teachers, Kermanshah
  • Mohammad Ali Fardin, Mahmoud Shirazi* Pages 65-73
    Background And Objective
    With the advancement of networks and the Internet industry, computer games have considerably progressed in the recent years and have been released in various types. Hence, the objective of this study was to compare social support in adolescents interested in different types of computer games.
    Materials And Methods
    This descriptive study followed a casual-comparative design. The statistical population of this study included all male adolescents and young adults referred to Internet gaming centers in Zahedan, Iran. In this study, multi-stage cluster sampling method was applied through which 8 gaming centers were randomly chosen and then among all people who referred to the considered gaming centers, 156 individuals were selected randomly as the regarded sample. To gather the data, the Mary Procidano and Kenneth Heller’s Social Support Questionnaire (1983) was applied. To analyze the data, frequency, percentage, medium, mode and SD and one- way ANOVA and post hoc Scheffe’s test was used through SPSS 23.
    Results
    There was a difference among social support of people interested in different types of computer games. In this regard, those who were interested in online multiplayer games perceived higher levels of social support compared to those who were interested in single player games (p ≤ 0.05). Moreover, the findings demonstrated that subjects who chose Internet gaming centers and their houses as places to play compared to those who only selected their houses to play had higher levels of perceived social support.
    Conclusion
    With the increasing development of computer games and diversification and expansion of its different styles, each type of computer games should be studied and investigated distinctly.
    Keywords: Social Support, Adolescents, Types of Computer Games, Internet Gaming Centers, Zahedan
  • Gholamreza Masoudy, Fariba Khasheivarnamkhasti *, Alireza Ansarimogadam, Madineh Sahnavazi, Mohammad Bazi Pages 74-81
    Background And Objective
    Standard precautions are a proper strategy for prevention of occupational diseases among nurses. The study was aimed to investigate the application of Standard precautions for prevention of transmission of hepatitis B and C and HIV in educational hospitals.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 218 nurses, 174 female and 44 male, of two educational hospitals in Zahedan, Iran uses multi-stages sampling method were studied. A polychotomy standard questionnaire including demographic questions and health belief model constructs were used to gather the data. The participants responded to questions via self-report method. Through SPSS 16 and using descriptive (percentage, Mean) and analytical (paired T test, independent T test, Pearson correlation coefficient, and linear regression coefficient) statistics the data were analyzed.
    Results
    The mean age of the precipitants was 31.73±6.28.Only 27.7% of nurses had a good level of knowledge and 23.9, 63.3 and 13.8% of them had good, average and weak level of practice, respectively. Also results of Liner regression showed that perceived barrier and self-efficacy predicted the 23.5% of predictive behaviors variances.
    Conclusion
    Health Belief Model is a proper framework for designing and implementing the educational interventions in promoting the predictive behaviors of Hepatitis and AIDS in hospitals.
    Keywords: Health Belief Model, Standard precautions, Nurse, Hepatitis, Zahedan